Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Μπακλαβάς με βερίκοκα και φιστίκι Αιγίνης!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 30 κομμάτια

Υλικά:

2 πακέτα φύλλο για μπακλαβά
Για τη γέμιση:
2-1/2 φλιτζάνια ανάλατο φυστίκι Αιγίνης
2 φλιτζάνια αποξηραμένα βερίκοκα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1-1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο
Για το σιρόπι:
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι
1 ½ κουταλάκι το γλυκού κάρδαμο.

Εκτέλεση:

Προετοιμάζουμε το φύλλο:
Το βγάζουμε από την κατάψυξη και το αφήνουμε στην ψύξη όλη την νύχτα. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, 1-1/2 έως 2 ώρες.
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Βάζουμε τα φιστίκια, τα βερίκοκα και τη ζάχαρη στο μίξερ και τα κόβουμε σχετικά ψιλοκομμένα, στο μέγεθος της φακής.
Για να φτιάξουμε το μπακλαβά, ξεδιπλώνουμε το ένα πακέτο από τα φύλλα κρούστας και τα ανοίγουμε πάνω σε ένα πάγκο.
Τα καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, και από πάνω τοποθετούμε μια υγρή πετσέτα κουζίνας, για να μην ξεραθούν τα φύλλα μας.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο ένα μεγάλο ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Προσέχουμε να καλύπτουμε τα υπόλοιπα φύλλα με την πετσέτα.
Επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσει το μισό πακέτο από τα φύλλα του 1ου πακέτου, περίπου 10 φύλλα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το ένα τρίτο της γέμισης.
Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από το πρώτο πακέτο, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Πασπαλίζουμε με το άλλο ένα τρίτο από τη γέμιση.
Ανοίγουμε και το δεύτερο πακέτο των φύλλων, και συνεχίζουμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
Ραντίζουμε και το υπόλοιπο ένα τρίτο της γέμισης, και στρώνουμε και τα υπόλοιπα μισά φύλλα του δεύτερο πακέτου βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Τελειώνοντας, βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο (ίσως να μην χρησιμοποιήσουμε όλο το βούτυρο).
Καλύπτουμε το ταψί με τον μπακλαβά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά-αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολο το κόψιμο των κομματιών).
Ψήνουμε τον μπακλαβά:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τον μπακλαβά σε διαγώνια κομμάτια, απαλά, χωρίς να πιέζουμε τον μπακλαβά.
Τοποθετούμε το ταψί στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε τον μπακλαβά μέχρι να ροδίσει καλά, 40 έως 45 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Φτιάχνουμε και το σιρόπι:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου η ζάχαρη διαλυθεί και το υγρό να είναι διαυγές, περίπου για 5 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το κάρδαμο. Ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια του κρύου μπακλαβά. Ο μπακλαβας πρέπει να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε.
Απολαύστε!!!!!!!