Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Κοτόπιττα!




            Υλικά για τη ζύμη:
            2½ ποτήρια αλεύρι
            ½ ποτήρι φυτικό βούτυρο
            1 ποτήρι γιαούρτι
            1 αυγό

            Υλικά για τη γέμιση:
            3 ποτήρια κομματάκια από κοτόπουλο βρασμένο (χωρίς δέρμα)
            1 κουτί μικρό μανιταράκια στραγγισμένα κομμένα σε φέτες
            1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
            3 κουταλιές λάδι
            1 χαλλούμι χοντροτριμμένο

            Εκτέλεση:
            Σωτάρουμε στο λάδι αρχικά το κρεμμύδι και μετά και τα μανιταράκια. Κάνουμε μια
            μπεσαμέλ (υλικά και εκτέλεση πιο κάτω). Ρίχνουμε στο κοτόπουλο τα σωταρισμένα
            με το κρεμμύδι μανιταράκια, το χαλλούμι και την μπεσαμέλ και τα ανακατεύουμε.
            Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο. Σε τετράγωνο πάϊρεξ (pyrex) (όχι βουτυρωμένο)
            απλώνουμε με το χέρι μας τη μισή σε λεπτό φύλλο για να πιάσει και στα πλευρά σε
            ύψος 3 εκατοστών. Βάζουμε μέσα το μείγμα του κοτόπουλου και ανοίγουμε φύλλο
            με την υπόλοιπη ζύμη. Με αυτό καλύπτουμε τη γέμιση καλά μέχρι τις άκρες και
            πιέζουμε με τα δάκτυλα μας να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων. Με πηρούνι
            τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια σε 6-7 σημεία. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για
            45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Όταν την βγάλουμε από το φούρνο την αφή-
            νουμε 20-30 λεπτά για να σταθεί η μπεσαμέλ και μετά τη σερβίρουμε.

            Υλικά για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
            2 ποτήρια γάλα ζεστό
            1 κουταλιά βούτυρο ψωμιού
            3 κουταλιές αλεύρι
            1/3 - ½ κύβο ζωμό κότας MAGGI

            Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:
            Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τη σάλτσα. Βράζουμε το γάλα που θα χρειαστούμε.
            Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο ή το λάδι σε κατσαρόλα που το μέγεθος της είναι
            ανάλογο της ποσότητας της μπεσαμέλ που θα κάνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και
            ανακατεύουμε να ενωθέι με το βούτυρο. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα και πάλι
            ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάνει σβώλους και να γίνει λεία σαν κρέμα. Αν
            θα βάλουμε ζωμό κότας τον προσθέτουμε όταν αρχίσουμε να ρίχνουμε το γάλα. Αν
            δε θα βάλουμε ζωμό κότας τότε θα βάλουμε αλάτι και πιπέρι. Αν δε θα βάλουμε
            κρόκους αυγών ή αυγό ολόκληρο (ακτύπητα) τα ρίχνουμε αφού την τελειώσουμε,
            1-1½ λεπτό μετά που θα την κατεβάσουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα
            για να ενωθούν με την κρέμα. Αν θα βάλουμε και τυρί το προσθέτουμε μετά από τα
            αυγά. Αν δε θα τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως πρέπει να την ανακατεύουμε κάθε
            τόσο για να μην κάνει κρούστα.

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Την συνταγή την έχει από  Μητέρα της.