Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Σαλατα Αμαλφι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 φλιτζάνια διάφορα μικρά φύλλα σαλάτας (ρόκα, γλιστρίδα, λολο ρόσσο κλπ)
1 φλιτζάνι ελιές μαύρες
1/2 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές, χοντροκομμένες
1/2 φλιτζάνι ρόδι
Για το ντρεσινγκ:
1 κουταλιά της σούπας πάστα λιαστής ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
ΑλάτιΠιπέρι.

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ για την σαλάτα αυτή μία ημέρα προηγουμένως και το αφήνουμε να μαριναριστεί στα αρώματα του για αρκετές ώρες. Για να φτιάξουμε το ντρεσινγκ βάζουμε σε ένα βαζάκι με πώμα όλα τα υλικά (πάστα λιαστής ντομάτας, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι). Κλείνουμε ερμητικά το βαζάκι και κτυπάμε σαν φραπέ για 1 λεπτό. Βάζουμε το βαζάκι στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 24 ώρες.
Την επομένη ημέρα βάζουμε τα κουκουνάρια σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα ανακατεύουμε συνεχώς για να καβουρδιστούν και να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα κουκουνάρια στην άκρη μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Βάζουμε τα φύλα σαλάτας μέσα σε μία σαλατιέρα μαζί με τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, το ρόδι και τα κουκουνάρια αφού κρυώσουν εντελώς. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέσα στην σαλατιέρα.
Βγάζουμε το βαζάκι με το ντρεσινγκ από το ψυγείο και το κτυπάμε ξανά σαν φραπέ για ακόμη 1 λεπτό. Περιχύνουμε την σαλάτα μας με το ντρεσινγκ, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Συνοδεύστε την σαλάτα σας με ψωμι. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ σοκολατας.
 Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Γεμιστά λαχανικά!

 

Τι μουσακάς και..."πράσινα άλογα"...Ένα είναι το φαγητό που θυμίζει Ελλάδα το καλοκαίρι...κι αυτό είναι τα...γεμιστά...Υπέροχο,γεμάτο χρώμα και πολύ πολύ υγιεινό...Συνήθως φτιάχνω γεμιστά όταν μπει για τα καλά το καλοκαίρι και τα λαχανικά είναι υπαίθρου και όχι θερμοκηπίου ή όταν είναι έτοιμα τα δικά μας λαχανικά...Φέτος βιάστηκα...Με έπιασαν οι ¨λιγούρες"...Για τη γέμιση βάζω σε ενέργεια τη...φαντασία μου...Πάντως μετά από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει σε δύο συνταγές...Η πρώτη προέρχεται από την πεθερά μου-έτσι τα προτιμάει ο άντρας μου -και προτείνει ρύζι,κρεμμύδι,σταφίδες,ντομάτα,λαχανικά,μαϊντανό και τυρί φέτα....Η δεύτερη προέρχεται από το χωριό μου και έχει μπόλικο τραχανά πλιγουρίσιο(στο χωριό μου γεμίζουν τα λαχανικά μόνο με τραχανά και μυρωδικά,εγώ όμως τα έχω συνδυάσει και προσαρμόσει στις δικές μας γεύσεις)και αυτόν-τον τελευταίο- θα παρουσιάσω πιο κάτω...Επειδή το ρύζι που χρησιμοποιώ είναι αναποφλοίωτο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βράσει,το βράζω λίγο,πριν το χρησιμοποιήσω στην γέμιση.Η επιχείρηση...γεμιστά,λοιπόν,αρχίζει με μια...κατσαρόλα όπου βράζει νερό... 

Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ             

 


Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κέικ σοκολάτας με πατάτα πουρέ!

1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
Για το γλάσο καραμέλας:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη, μαλακή
1/4 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλατο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
1 φλιτζάνι κρύο πουρέ πατάτας (χωρίς γάλα ή βούτυρο, εντελώς σκέτο)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη ”
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ και μαλακό μίγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας τα καλά να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το πουρέ πατάτας και το εκχύλισμα βανίλια στο μίγμα.
Εντωμεταξύ σε ένα άλλο καθαρό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα. Σταδιακά προσθέτουμε στο μίγμα βουτύρου το αλεύρι και το εναλλάσσουμε με το γάλα, και κάθε φορά που προσθέτουμε κάποιο υλικό μέσα στο μπολ κτυπάμε καλά με το μίξερ τα υλικά να ενώνονται πλήρως. Αφού προσθέσουμε όλο το γάλα και το αλεύρι προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια στο μίγμα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Αλείφουμε με λίγο λάδι και αλευρώνουμε καλά δύο ταψιά στρογγυλά (23cm). Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 25-30 λεπτά ή μέχρι που όταν περάσετε ένα καθαρό μαχαίρι μέσα από το κεικ να βγαίνει καθαρό. Βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο καραμέλας βάζουμε, μέσα σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με την μαύρη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με την ζάχαρη για να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέσα στην κατσαρόλα με σύρμα μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα και να έχουμε έτοιμο το γλασο για κεικ που ετοιμασαμε.
Για να συναρμολογήσουμε το γλυκό μας μοιράζουμε και απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κάθε ένα από τα δύο κέικ μας και μετά παίρνουμε το ένα και το βάζουμε πάνω από το άλλο σαν τούρτα. Κόψτε σε μερίδες και …….Απολαύστε!!!!!!!

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αρνάκι με Σπανάκι!




Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι σε μερίδες
1 κιλό σπανάκι
100 με 150 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και μετά το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και όταν βράσει βάζουμε το σπανάκι για 2 με 3 λεπτά, μετά στραγγίζουμε το σπανάκι, χύνουμε το νερό βάζουμε καθαρό βάζουμε και το σπανάκι και το βράζουμε για 4 με 6 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι κι όταν κάψει κοκκινίζουμε το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη, όταν κοκκινίσει βάζουμε και το αρνάκι μας και το κοκκινίζουμε κι αυτό.
Διαλύουμε σε λίγο νερό τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας με το κοκκινισμένο κρεμμύδι και το αρνάκι μας συμπληρώνουμε ακόμη λίγο νερό να σκεπάσει αρνάκι, αλάτι πιπέρι και το βράζουμε.
Όταν δούμε ότι το αρνάκι μας έχει βράσει ρίχνουμε το βρασμένο σπανάκι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο ακόμη όλα μαζί.
Σερβίρετε ζεστό Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη
Αυτή τη συνταγή την έμαθα από την
Μητέρα μου
nikolaos
Εάν έχετε καλές ώριμες ντομάτες μπορείτε βάλετε μερικές ψιλοκομμένες μαζί με το χυμό της ντομάτας.
Το σπανάκι το βράζουμε στην αρχή για 2 με 3 λεπτά και μετά αλλάζουμε το νερό και το στραγγίζουμε, για να γίνει πιο ελαφρύ.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Γαύρος ριγανάτος!

Γαύρος ριγανάτος



Υλικά :
1 κιλό γαύρο
100 ml ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού από ένα λεμονί
1 λεμόνι κομμένο σε μικρές φέτες
Ρίγανη
Αλάτι πιπέρι
3 με 4 σκελίδες σκόρδο (εάν το τρώμε)
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε καλά το γαύρο και τον πλένουμε μετά τον βάζουμε σ΄ ένα ταψί 35 έως 40 εκατοστά, μετά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ν΄ αλειφτούν οι γαύροι με λεμόνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις φέτες του λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και τους πασπαλίζουμε με ρίγανη, (προσοχή όχι πολύ γιατί θα μας τους πικρίσουν)εάν τρώμε το σκόρδο ψιλοκόβουμε τις σκελίδες και τις βάζουμε .
Φουρνίζουμε σε φούρνο 160 βαθμούς και για 35 έως 40 λεπτά.
Σερβίρονται ζεστοί αλλά και κρύοι καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Τρώγονται και για φαγητό αλλά είναι ένας καλός μεζές για το ούζο μας

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Κεφτεδάκια Πολίτικα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, διπλοπερασμένος
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλό πλιγούρι
1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, περασμένο σε λεπτό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
αλεύρι για πανάρισμα
σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πλιγούρι και το περιχύνουμε με το βραστό νερό. Ανακατεύουμε το πλιγούρι και το αφήνουμε σκεπασμένο για λίγο, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλο το νερό. Αφού κρυώσει εντελώς το πλιγούρι το βάζουμε σε μια λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά (το κιμά, τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο και το λάδι) και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά για να ενωθούν.
Αν το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό, βουτάμε τα χέρια σε νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτο. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα πιέζουμε ελαφρά να γίνουν λίγο πλακωτά και να μην είναι εντελώς στρογγυλά. Αλευρώνουμε τα κεφτεδακια μας και τα τηγανίζουμε σε μεγάλο τηγάνι με αρκετό και καυτό λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γύρω-γύρω.
Σερβίρετε τα κεφτεδακια σας με πατατες τηγανητες και σαλατα χωριάτικη.

Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Τελειο τσιζκεικ μπανανας με καραμελλωμενο ζαχαρουχο γαλα.

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

Για την βάση:
250gr. μπισκότα digestive
100gr. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
115gr. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
60gr. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά κανέλα σκόνη
225ml κρέμα γάλακτος
1 μεγάλη κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (π.χ. Carnation)
3 μέτριες μπανάνες, κομμένα σε φέτες
1/3 φλιτζανιού χοντροκομμένα φιστίκια ανάλατα.

Εκτέλεση:

,
Το πρώτο στάδιο της συνταγής είναι να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα. Με ένα καρφί και ένα σφυρί ανοίγουμε 2 τρύπες στο επάνω μέρος της κονσέρβας για να αναπνέει όσο καραμελώνει. Γεμίζουμε μέχρι την μέση μίας μικρής κατσαρόλας με νερό και βάζουμε μέσα την κονσέρβα με τις τρύπες από πάνω. Βράζουμε την κονσέρβα πάνω σε μέτρια φωτιά για 4 ώρες και αναπληρώνουμε συνεχώς το νερό μέσα στην κατσαρόλα. Βγάζουμε την κονσέρβα από την κατσαρόλα την ανοίγουμε , βάζουμε το καραμελωμένο γάλα μέσα σε ένα μπολ και όσο είναι ακόμα ζεστό το κτυπάμε με ένα σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κομματάκια πηγμένου γάλακτος .
Για τη βάση:
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε μπλέντερ και τα δουλεύουμε μέχρι να είναι χοντροκομμένα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και δουλεύουμε μέχρις ότου να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε το μπισκότο σε μία γυάλινη φόρμα για πίτα διαμέτρου 20 εκατοστών και πλάθουμε με τα δάκτυλα την βάση συνεχίζοντας την μέχρι επάνω στα τοιχώματα γύρω-γύρω. Βάζουμε την βάση στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το βούτυρο.
Για τη γέμιση:
Βάζουμε το τυρί κρέμα μέσα σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο και τα κτυπάμε με μίξερ χεριού σε μέτρια ταχύτητα για να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα, και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος στο μπολ και κτυπάμε μέχρι να έχουμε μία απαλή αλλά σταθερή κρέμα.
Στήσιμο του τσιζκεικ:
Παίρνουμε την βάση από το ψυγείο. Απλώνουμε πάνω στην βάση το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα από το οποίο κρατάμε στην άκρη περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας για γαρνίρισμα. Πάνω από την καραμέλα βάζουμε τις φέτες μπανάνας σε μία ή ακόμη και 2 στρώσεις. Ρίχνουμε την κρέμα τυριού που ετοιμάσαμε πάνω από τις μπανάνες και απλώνουμε ομοιόμορφα για να τις καλύψει εντελώς. Βάζουμε το τσιζκεικ μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σταθεί η κρέμα.
Για να σερβίρουμε πασπαλίζουμε από πάνω τα χοντροκομμένα φιστίκια και περιχύνουμε με την καραμέλα (την οποία προθερμάναμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων για να είναι ρευστή). Απολαύστε!

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Κοτόπουλο λεμονάτο μέσα σε βουτυράτη σάλτσα!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα, ελαφρώς κτυπημένα για να ανοίξουν
αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι
1 κύβο ζωμού κότας διαλυμένο μέσα σε μισό φλιτζάνι καυτό νερό
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Φέτες λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αρκετό αλεύρι για να πανάρουμε το κρέας. Βάζουμε ένα-ένα τα στήθη κοτόπουλου μέσα στο μπολ και καλύπτουμε παντού με αλεύρι. Ανακινούμε το κρέας για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Λιώνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Βάζουμε μέσα το κρέας και το σωτάρουμε από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε την σάλτσα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι που είναι ακόμη πάνω σε μέτρια φωτιά το χυμό λεμονιού και το ζωμό κότας. Ανακατεύουμε την σάλτσα για 1 λεπτό περίπου ενώ αφήνουμε να πάρει βράση για 3-4 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο μέσα στην σάλτσα σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά γυρίζοντας συχνά το κρέας. Όταν περάσει ο χρόνος ξεσκεπάστε το τηγάνι και αν ακόμα δεν έχει δέσει η σάλτσα αφήνουμε ξεσκέπαστο το τηγάνι για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μία πιατέλα, περιχύνουμε με την σάλτσα και γαρνίρουμε με μερικές φέτες λεμονιού και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Καλή Όρεξη!

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Οι συνταγές μας...Τοπικές γεύσεις..Κεφτέδες με τραχανά!


Υλικά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο-1 φλ.τραχανά γλυκό μουλιασμένο σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένο-3 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα) μουσκεμένο και καλά στραγγισμένο
½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη-2 αυγά-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο-1 κ.σ πελτέ-½ φλ. Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο-Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σ3 2 κ.σ ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά. Μετά από 2-3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο καλά, τον τραχανά μουλιασμένο και στυμμένο, το τυρί, τα αυγά και το σοταρισμένο κρεμμύδι με τον πελτέ.Καρυκεύουμε και προσθέτουμε δυόσμο. Ζυμώνουμε και αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο μισή ώρα να σφίξει. Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μετά τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η περίσσεια του λαδιού.

 από :   http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/2010/12/blog-post_3233.html

Κεφτέδες!




Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (ή 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)
600 γραμμάρια ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο (μόνο τη ψίχα)
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
3 με 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Μουσκεύουμε το ψωμί κόβοντας το σε φέτες.
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το μουσκεμένο ψωμί,(το στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας)το τριμμένο κρεμμύδι, το δυόσμο ψιλοκομμένο, τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το αυγό(ασπράδι και κρόκος)και το αλάτι με το πιπέρι.
Το ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά, το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Το βγάζουμε από το ψυγείο το κάνουμε μικρές μπάλες (όσο μας αρέσει)τις πατάμε λίγο από πάνω τις αλευρώνουμε σ΄ αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καλαμποκέλαιο.
Τρώγονται και ζεστοί αλλά και κρύοι.
Μπορούμε να κάνουμε και μερικές μπάλες από τη ζύμη μας λίγο μεγαλύτερες να τις τηγανίσουμε πολύ λίγο και μετά να τις βάλουμε σε μια κατσαρόλα {εκεί θα έχουμε βάλει 500 ml νερό, 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα, ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι,(επάνω του μερικά γαρύφαλλα καρφωμένα) 2 σκελίδες σκόρδο, ένα κομμάτι κανέλας μικρό και μια κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και θα τα έχουμε βράση για 30 λεπτά}και θα τα βράσουμε ακόμη για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Αυτοί οι κεφτέδες με τη σάλτσα μας σερβίρονται πάντα ζεστοί.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

1 λάχανο (μικρό προς μέτριο)
Για την γέμιση:
1/2 κιλό κιμά ανάμικτο (μοσχάρι και χοιρινό)
2 κρεμμύδια μεγάλα περασμένα στο τρίφτη
2 καρότα τριμμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανένα σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι νερό
Για το αυγολέμονο:
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια.

Εκτέλεση:

Βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και αφήνουμε να κοχλάσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε γύρω-γύρω και αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου.
Βυθίζουμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει το λάχανο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα φύλα του και να χωρίζουν με ευκολία. Αφαιρούμε με ένα πιρούνι ένα-ένα τα φύλα από την κατσαρόλα μέσα σε ένα στραγγιστήρι και αφήνουμε εκεί να στραγγίξουν και να κρυώσουν ελαφρά.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση μέσα σε ένα μπολ και ζυμώνουμε να ανακατευθούν καλά.Βάζουμε σε κάθε φύλο λάχανου μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμά όχι πολύ σφικτό. Επιλέγουμε τα φύλα που δεν έχουν πολύ σκληρό εξωτερικό και τυλίγουμε λαχανοντολμαδες όσο έχουμε γέμιση.
Παίρνουμε μία κατσαρόλα με πλατιά βάση και απλώνουμε στον πάτο τα φύλα που μας έμειναν. Αν θέλουμε για περισσότερο άρωμα ρίχνουμε πάνω από τα φύλα 5-6 κόκκους μαύρου πιπεριού και 3-4 μπαχάρια. Τοποθετούμε επάνω από τα φύλα μέσα στην κατσαρόλα τούς λαχανοντολμαδες σε σειρά με τον έναν κοντά στον άλλον. Αφού τελειώσουμε με τους λαχανοντολμαδες μας βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμαδες με ζωμό κότας , ίσα-ίσα που να τους σκεπάζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε τους λαχανοντολμαδες μας για 40-45 λεπτά.
Για να αυγοκόψουμε τους λαχαναντολμαδες μας χτυπάμε τους κρόκους αυγού με το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε λίγο-λίγο περίπου ένα φλιτζάνι ζωμό ζεστό από το φαγητό μας. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμαδες με το αυγολεμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα κρατώντας την από τα χερούλια για να απλώσει.

Σερβίρετε αμέσως από την κατσαρόλα και καλή όρεξη!










την από τα χερούλια για να απλώσει.
Σερβίρετε αμέσως από την κατσαρόλα και καλή όρεξη!
όλα κρατώντας την από τα χερούλια για να απλώσει.
Σερβίρετε αμέσως από την κατσαρόλα και καλή όρεξη!

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Πάβλοβα Κλασική!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1 κουταλάκι του γλυκού άσπρο ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
1/2 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
4 ασπράδια αυγού
Για το σερβίρισμα:
1/2 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Διάφορα φρούτα (π.χ. μούρα, σταφύλι, φράουλες,
ακτινίδια, κλπ σε μικρά κομμάτια)
Ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα ασπράδια στο μίξερ και αρχίζουμε να τα κτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις αρχίσουν τα ασπράδια να αφρίζουν προσθέτουμε την ζάχαρη λίγη-λίγη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και να έχουμε μία γυαλιστερή μαρέγκα. Αφήνουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε το κορν φλαουρ, το απόσταγμα βανίλιας και το άσπρο ξύδι.
Σταματάμε το μίξερ και με μία σπάτουλα ξύνουμε τα τοιχώματα του μπολ του μίξερ για να ανακατευθούν τα υλικά όλα μαζί. Βάζουμε ξανά το μίξερ σε λειτουργία σε δυνατή ταχύτητα και αφήνουμε να δουλευτεί η μαρέγκα για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να είναι πολύ σφικτή.
Απλώνουμε χαρτί φούρνου μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Βάζουμε στο κέντρο του ταψιού την μαρέγκα σαν βουνό και μία σπάτουλα σχηματίζουμε μία στρογγυλή αλλά ακανόνιστη πίτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 150οC. Βάζουμε το ταψί με την μαρέγκα στο φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120oC. Αφήνουμε την μαρέγκα στο φούρνο για μία ώρα και 15 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε λίγο την πόρτα ενώ αφήνουμε μέσα την μαρέγκα για ακόμα 45 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Για να ετοιμάσουμε την σαντιγί βάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και δουλεύουμε σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια όσο το μίξερ δουλεύει. Αφήνουμε την σαντιγί να δουλευτεί μέχρι να είναι σφίξει και να φουσκώσει. Απλώνουμε την σαντιγί πάνω από την μαρέγκα και ρίχνουμε από πάνω τα φρούτα. Πασπαλίζουμε πάνω από τα φρούτα ζάχαρη άχνη.
Πριν σερβίρουμε την παβλοβα μας την βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο.

Απολαύστε!

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Βάφλες με σιρόπι σφενδάμου και κομμάτια μπανάνας!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικά:

1 και 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανάλατο
2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν παουντερ
Για το σερβίρισμα:
1-2 μπανάνες
Σιρόπι σφενδαμουΛίγα φουντούκιά κοπανισμένα, όχι αλμυρά

Εκτέλεση:

Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμμάτων ή μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε λίγο το βούτυρο να κρυώσει ελαφρά.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπεικιν, το γάλα, την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε και τα κροκάδια αφού τα κτυπήσαμε λίγο με το σύρμα. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε τα υλικά στο μεγάλο μπολ με σύρμα. Αφού ενωθούν τα υλικά στο μπολ προσθέτουμε και την μαρέγκα και διπλώνουμε την ζύμη μας προσεκτικά με μία σπάτουλα για να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.
Προθερμαίνουμε την βαφλιέρα μας για μερικά λεπτά μέχρι να κάψει. Βάζουμε αρκετό μίγμα για να γεμίσουν τα κενά και ψήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρις ότου να έχουμε μια τραγανή βαφλα.
Για να σερβίρουμε βάζουμε μερικές φέτες μπανάνας πάνω από την βαφλα, πασπαλίζουμε με λίγα κοπανισμένα φουντούκια και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι σφενδάμου.
Απολαύστε!

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Λυθρίνι στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα φέτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

1 λυθρίνι περίπου 1kg, καλά καθαρισμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, γλυκιά
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελιές ψιλοκομμένες χωρίς κουκούτσι.
2-3 κουταλιές σούπας τριμμένη φέτα
Μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι., τις ελιές και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και το κρασί. Αφήνουμε πάνω στην φωτιά να πάρει μία βράση η σάλτσα και προσθέτουμε την φέτα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει αλλά να είναι ακόμη νερουλή. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο μέσα στο οποίο θα τυλίξουμε σαν πακέτο το ψάρι. Βάζουμε στο κέντρο του ταψιού το καθαρισμένο λυθρινι και περιχύνουμε ομοιόμορφα με την σάλτσα που ετοιμάσαμε. Κλείνουμε σε πακέτο το ψάρι αλλά αφήνουμε αρκετό χώρο εσωτερικά για να δημιουργηθούν ατμοί εντός του πακέτου που θα ψήσουν αλλά και θα αρωματίσουν το ψάρι μας.
Ψήνουμε το λυθρινι στο φουρνο για 20-25 λεπτά. Ανοίγουμε το πακέτο μόνο μετά από 20 λεπτά ψησίματος για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το ψάρι μας.
Σερβίρετε το λυθρινι με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μακαρόνια με τόνο στο φούρνο.

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρόνια (πέννες ή ριγκατόνι ή παρόμοιο είδος)
1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένο καλαμπόκι (γλυκό)
1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένο μπιζέλι
400γρ. τόνο σε νερό (κονσέρβας) στραγγισμένο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια τυρί (σκληρό) τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλτεντε. 3-4 λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος ρίχνουμε μέσα στα μακαρόνια το καλαμπόκι και το μπιζέλι. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια με τα λαχανικά και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό τους. Περνάμε τα μακαρόνια με τα λαχανικά από κρύο νερό για να κρυώσουν εντελώς και να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος τους. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε ένα μεγάλο πυρίμαχο ταψί πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά και προσθέτουμε το τόνο. Με ένα πιρούνι κόβουμε το τόνο σε μικρότερα κομμάτια αλλά όχι πολύ λεπτό. Προσθέτουμε το ντοματοπολτό και 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό των μακαρονιών που κρατήσαμε από προηγουμένως. Αφήνουμε να πάρει μία βράση η σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια και το μισό τυρί μέσα στο ταψί και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αν είναι πολύ στεγνά τα υλικά μας μέσα στο ταψί προσθέτουμε ακόμη λίγο από το ζωμό. Αφήνουμε 1-2 λεπτά πάνω στην φωτιά και κατεβάζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Πασπαλίζουμε πάνω από τα μακαρόνια το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε τα μακαρονια στο φουρνο για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Σερβίρετε απευθείας από το φούρνο με ένα ωραίο κόκκινο κρασί και φοκατσια. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Λικέρ Φράουλας!




Υλικά :
500 γραμμάρια φράουλες (κόκκινες όχι όμως πολύ ώριμες)
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
Χυμός λεμονιού
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της Φράουλας).

Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και τις κόβουμε στα τέσσερα (εάν είναι πολύ μεγάλες σε μικρούς κύβους) και τις βάζουμε σ΄ ένα βάζω γυάλινο που το καπάκι του να κλείνει καλά.
Μετά προσθέτουμε και τη ζάχαρη, κλείνουμε το καπάκι αναταράζουμε το βάζω τις να ανακατωθούν οι φράουλες με τη ζάχαρη και το βάζουμε στο ψυγείο για 5 με 7 ημέρες
Κάθε ημέρα μια με δυο φόρες αναταράζουμε το βάζω.
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζω και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φράουλες.
Το σιρόπι το διαλύουμε με το αλκοόλ (ότι έχουμε), κανονικά είναι όσο σιρόπι έχουμε τόσο αλκοόλ 1 προς 1 (αυτό είναι να το πιούμε τον χειμώνα, εάν το θέλουμε για το καλοκαίρι καλά είναι να το κάνουμε πιο ελαφρύ, π.χ. 1 προς 3/4 ή 1 προς 1/2, ή όπως το θέλουμε), και ρίχνουμε και 2 με 3 σταγόνες χυμό λεμονιού.
Μετά το βάζουμε ή σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά και για περίπου 30 ημέρες τα βάζουμε στον ήλιο ή το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ) το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια.
Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Παγωτό σοκολάτα κουβερτούρα!

 Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 1 μεγάλο μπολ

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
3/4 φλιτζανιού μίγμα 50% κρέμα γάλακτος και 50% φρέσκο γάλα
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
115γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (70% κακάο)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλαουρ (corn flour)

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ζάχαρη, τα αυγά και το κορν φλαουρ. Χτυπάμε τα υλικά με σύρμα για να ενωθούν και προσθέτουμε το μείγμα κρέμας γάλακτος και γάλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν.
Βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος με το κακάο, το αλάτι και την βανίλια και τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα την κρέμα να ενωθεί με τα άλλα υλικά και μόλις ενωθούν προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα των αυγών που ετοιμάσαμε προηγουμένως και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις ενωθούν τα υλικά μαζί μέσα στην κατσαρόλα και όσο ακόμα είναι υγρό το μείγμα κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και την βάζουμε και αυτή μέσα στην κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με σίρμα μέχρι να αρχίσει να δένει το μίγμα και να γίνει μία απαλή σοκολατένια κρέμα. Περνάμε την κρέμα αυτή από σουρωτήρι και την βάζουμε σε καθαρό μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ και αφού κρυώσει η κρέμα αρκετά την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 5 ώρες.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την τοποθετούμε μέσα στο κάδο της παγωτομηχανής μας τον οποίο παγώσαμε αρκετά από προηγουμένως. Βάζουμε σε λειτουργία την παγωτομηχανή και αφήνουμε να δουλέψει το παγωτό μας για 30 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε την παγωτομηχανή μας όσο δουλεύει μέσα στον καταψύκτη για καλύτερο αποτέλεσμα.
Βγάζουμε το παγωτό από την παγωτομηχανή μας και το βάζουμε σε δοχείο με πώμα. Βάζουμε το παγωτο σοκολατα στον καταψύκτη για 12 ώρες πριν σερβίρουμε. Απολαύστε!!

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Σιρόπι φράουλας!




Υλικά :

1 κιλό φράουλες (κόκκινες όχι όμως πολύ ώριμες)
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
Χυμός λεμονιού.

Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και τις κόβουμε στα τέσσερα (εάν είναι πολύ μεγάλες σε μικρούς κύβους)
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν, με 1 200 ml νερό.
Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φράουλες για 10 λεπτά.
Κτυπάμε τις βρασμένες φράουλες στο multi, να γίνουν ένας απαλός αλλά αραιός πολτός. Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φράουλες, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, και προσθέτουμε τόσα γραμμάρια ζάχαρη όσα ml πολτό έχουμε και τα βράζουμε.
Όταν ανακατεύοντας δούμε ότι η ζάχαρη λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά μας και συνεχίζουμε για 4 με 6 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε το σιρόπι ζεστό σε μπουκάλια και τα κλείνουμε πάρα πολύ καλά.
Το χρησιμοποιούμε σε τούρτες παγωτά κέικ κι όπου αλλού θέλει η κάθε νοικοκυρά σιρόπι.

Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ποιες τροφές θα τονώσουν το μαύρισμά σας;

Σίγουρα ο ήλιος είναι απαραίτητος για να ξεφορτωθούμε το… γαλακτερής απόχρωσης χρώμα μας και να αποκτήσουμε κάτι που να μοιάζει με τροπικό μαύρισμα. Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό, χωρίς να καιγόμαστε ολημερίς κάτω από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου.

Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ          

 




Φοκάτσια απλη!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια νερό ζεστό (όχι καυτό)
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
5 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα την μαγιά και την ζάχαρη.
Αφήνουμε για μερικά λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το νερό με την μαγιά αφού φουσκώσει. Δουλεύουμε στο μίξερ για 4-5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα για να δημιουργηθεί μία απαλή και ελαστική ζύμη. Αφαιρούμε από το μίξερ την ζύμη σε καθαρή επιφάνεια που πασπαλίσαμε από προηγουμένως με λίγο αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια λίγο την ζύμη με ακόμη λίγο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει πλέον.
Λαδώνουμε με αρκετό ελαιόλαδο ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Την σκεπάζουμε και την κρατάμε σε ζεστό χώρο για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, λαδώνουμε αρκετό ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο ταψί με χαμηλά τοιχώματα. Βάζουμε τη ζύμη μας μέσα στο λαδωμένο ταψί και ανοίγουμε ελαφρά με τα δάκτυλα. Για να ανοίξει πιο εύκολα αναποδογυρίζουμε την ζύμη μέσα στο ταψί για να καλυφθεί παντού με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε με τα δάκτυλα την ζύμη πιέζοντας ελαφρά για να απλώσει σε όλα τα σημεία του ταψιού. Μην σας ανησυχήσει εάν δημιουργηθούν τρύπες στην ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη στο ταψί για περίπου 20 λεπτά για να φουσκώσει και πάλι.
Πασπαλίζουμε από πάνω από την ζύμη λίγο χοντρό αλάτι (περίπου μία κουταλιά της σούπας) και περιχύνουμε με ακόμη λίγες σταγόνες ελαιολάδου. Ψήνουμε την φοκατσια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 215οC για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε σε μερίδες την φοκατσια μας για να διατηρήσει την ελαστικότητα της και για μην ξεράνει. Απολαύστε!

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Τέλειο σουβλάκι με αρνίσιο κιμά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

450γρ.αρνίσιο κιμά, χωρίς περιττό λίπος
1 καρότο, ξεφλουδισμένο και περασμένο σε λεπτό τρίφτη
2 μανιτάρια άσπρα, πολύ ψιλοκομμένα
1 ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1 αυγό χτυπημένο
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
3-4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να μαριναριστεί με τα αρώματα.
Ζεσταίνουμε την σχάρα μας (κατά προτίμηση κάρβουνα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αν θα χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλάκια για την συνταγή αυτή φροντίστε να τα βάλετε μέσα σε μία λεκάνη με αρκετό νερό για 3-4 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Παίρνουμε μία μεγάλη χούφτα του μίγματος μας και το πλάθουμε σε ένα μεγάλο κεφτέ (οβάλ). Περνάμε το σουβλάκι δια μέσου του κεφτέ, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο μίγμα.
Λαδώνουμε την σχάρα ελαφρά πριν τοποθετήσουμε επάνω τα σουβλάκι. Ψήνουμε τα σουβλάκια μας στην σχάρα για 10-12 λεπτά γυρίζοντας συχνά.
Σερβίρετε απευθείας από την σχάρα με τζαντζικι, σαλατα και πίτα. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Μοσχαράκι κοκκινιστό!




Υλικά :

11/2 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες
Ελαιόλαδο εκλεκτό
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας ή Μερικές ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
Αλάτι πιπέρι
1 με 2 φύλλο δάφνης
2 με 3 γαρύφαλλα


Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο κι όταν κάψει βάζουμε και το κρέας μας σε μερίδες και το κοκκινίζουμε.
Όταν το κοκκινίσουμε όσο το θέλουμε προσθέτουμε νερό και το σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κρέας μας μαλακό.
Διαλύουμε σε λίγο ζωμό από το ζωμό που βράσαμε το κρέας μας τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας και τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τα φύλλα στης δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τα γαρύφαλλα.
Συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας μας και η σάλτσα μας να είναι έτοιμη.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Σερβίρετε ζεστό σε πιάτα ατομικά ή σε πιατέλα και γαρνίρετε μ΄ όλα τα ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι κι όχι μόνο.

Εάν έχετε ώριμες ντομάτες τρίβουμε μερικές στον τρίφτη μας και μαζί με 50 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας αφού τον διαλύσουμε σε λίγο ζωμό τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Φέτα σαγανάκι με ρίγανη!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

400γρ. τυρί φέτα
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
300γρ. φρυγανιά τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Παγωμένο νερό
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ την φρυγανιά με την ρίγανη και
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε την φέτα σε χοντρά κομμάτια σαν δάκτυλα. Βουτάμε τα κομμάτια φέτας μέσα στο παγωμένο νερό και αμέσως τα περνάμε μέσα στο μίγμα φρυγανιάς.
Βάζουμε αρκετό λάδι για βαθύ τηγάνισμα μέσα σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Αφού ζεσταθεί αρκετά βάζουμε μέσα τα κομμάτια φέτας και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν σε όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε από το σαγανακι από το τηγάνι και στραγγίζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρετε το σαγανακι όσο είναι ακόμη ζεστό και συνοδεύστε με λεμόνι και φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κέικ με κομματάκια μπανάνας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

2 κουταλιές βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αβγά
2 φλιτζάνια γάλα Neslac
2 1/2 φλιτζάνια κόρν φλάουρ
2 1/2 φλιτζάνια Farine Lactee Nestle
2 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
1 κουταλιά μπέϊκιν πάουντερ

Εκτέλεση:


Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε το γάλα Neslac και σιγά σιγά το κόρν φλάουρ, ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε τη Farine Lactee Nestle, τις μπανάνες και το μπέϊκιν πάουντερ. Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε στους 180oC για 40 λεπτά.
Αφήνουμε το κεικ να κρυώσει, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε. Απολαύστε!
Πηγή: http://www.nestle.gr/cooking/childrenrecipies/Pages/childrenrecipies04.aspx

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Σιρόπι λεμονιού!



Υλικά :

Χυμός λεμονιού από 10 λεμόνια (περίπου 350 ml)
Το ξύσμα από 3 με 5 λεμόνια
200 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)


Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας όλα και τα βράζουμε μέχρι να διαλάθει καλά η ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε μετά το σιρόπι μας σε μπουκάλια που να κλείνουν καλά, κι όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο μας.
Σερβίρετε βάζοντας σε ποτήρι παγάκια θρυμματισμένα πάνω από τη μέση και περίπου το 1/4 του ποτηριού μας σιρόπι.
Επίσης  σερβίρετε βάζοντας σε ποτήρι παγάκια θρυμματισμένα πάνω από τη μέση,αναψυκτικό σόδα έτοιμο από το εμπόριο και  περίπου το 1/4 του ποτηριού μας σιρόπι, ή αναψυκτικό σόδα έτοιμο από το εμπόριο και  περίπου το 1/4 του ποτηριού μας σιρόπι.

Λικέρ από φλούδες λεμονιού!




(τα λεμόνια να έχουν γίνει κίτρινα φυσιολογικά κι όχι από τεχνικά μέσα)

Υλικά :

Τις φλούδες από 8 με 10 λεμόνια
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της)
Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού


Εκτέλεση :

Πριν ξεφλουδίσετε τα λεμόνια σας τριφτέ τα πολύ ελαφρά, μετά ξεφλουδίστε τα και κόψτε τις φλούδες σε μικρά κομματάκια, και τις βάζουμε σ΄ ένα βάζω γυάλινο που το καπάκι του να κλείνει καλά.
Μετά προσθέτουμε και τη ζάχαρη, κλείνουμε το καπάκι αναταράζουμε το βάζω για να ανακατωθούν οι φλούδες του λεμονιού με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σ΄ ένα μέρος ζεστό αλλά σκιερό.
Αναταράσσουμε το βάζω κάθε ημέρα πρωί κι απόγευμα για ένα μήνα.
Όταν περάσει ο μήνας ανοίγουμε το βάζω και βάζουμε τα 1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της), εάν το θέλετε πολύ δυνατό μπορείτε να βάλετε και οινόπνευμα (ΠΡΟΣΟΧΗ Οινοποιίας όχι αυτό στα μπουκαλάκια των Σουπερ Μάρκετ δεν κάνει)και το αφήνετε για 5 ήμερες στον ήλιο
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζω και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φλούδες, εάν είναι θολό θέλει κι άλλο αλκοόλ, προσθέτουμε και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια και αρκετή σόδα ή γκαζόζα.

Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Προφιτερόλ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

Για τη ζύμη των Σου:
125ml γάλα
200ml κρύο νερό
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100γρ. ανάλατο βούτυρο
4 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
Για την κρέμα σαντιγί
1 κλωναράκι βανίλιας, χαράσσουμε και παίρνουμε
μόνο τα σπόρια
300ml κρέμα γάλακτος
1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Για τη σάλτσα σοκολάτας
200γρ. καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
30γρ. ανάλατο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας μέλι
125ml γάλα πλήρες.

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη Σου:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το κρύο νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και την τοποθετούμε πάνω σε χαμηλή φωτιά. Μόλις η ζάχαρη και το αλάτι διαλυθούν μέσα στο γάλα προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει βράση το μείγμα. Μόλις κοχλάσει το μείγμα σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι για να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να δημιουργηθεί μία συμπαγής αλλά ταυτόχρονα απαλή ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Βγάζουμε την ζύμη από την κατσαρόλα σε καθαρό πιάτο και αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει ελαφρά αλλά όχι εντελώς.
Επαναφέρουμε τη ζύμη στην κατσαρόλα και την ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κτυπημένο αυγό ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη (εναλλακτικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, ενώ το μίξερ λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα).
Καλύπτουμε το πάτο σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Βάζουμε την ζύμη σε ένα κορνέ με μεταλλική άκρη με άνοιγμα διαμέτρου περίπου 1.5cm). Πιέζουμε και σχηματίζουμε περίπου 20 προφιτερολ σε μέγεθος καρυδιού. Βρέχουμε την άκρη του δακτύλου μας και λειαίνουμε τα προφιτερολ έτσι ώστε να μην υπάρχουν προεξοχές που να καούν στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 18-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν τα προφιτερολ και να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζουμε από το φούρνο τα προφιτερολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσουμε με σαντιγυ.
Για την κρέμα σαντιγυ:
Βάζουμε τα σπόρια βανίλιας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την κρέμα γάλακτος, και την ζάχαρη άχνη. Κτυπάμε τα υλικά με μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μία απαλή αλλά σφικτή σαντιγυ. Βάζουμε την σαντιγυ σε καθαρό κορνέ με λεπτή και μυτερή άκρη. Τρυπάμε με την άκρη του κορνέ ένα-ένα τα προφιτερολ και γεμίζουμε το εσωτερικό τους με αρκετή σαντιγυ.
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια σε ένα πυρίμαχο μπολ. Τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί που σιγοβράζει και προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μία ωραία σάλτσα σοκολάτας.
Για να σερβίρουμε στοιβάζουμε τα προφιτερολ μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με την ζεστή σάλτσα σοκολατας. Απολαύστε!!

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες!



            Υλικά:
            1 κιλό μπριζόλες με ελάχιστο πάχος
            1 φλυτζάνι λάδι ή φυτίνη
            αλάτι
            πιπέρι
            1 ποτήρι άσπρο κρασί αρετσίνωτο

            Εκτέλεση:
            Τηγανίζουμε τις μπριζόλες και αφού ροδίσουν, της ξαναβάζουμε όλες μέσα στο
            τηγάνι και τις σβύνουμε με το κρασί. Όταν εξατμισθεί το κρασί, ρίχνουμε τις μπρι-
            ζόλες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και
            αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, ρίχνοντας του, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό,
            ώσπου να ψηθεί και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Την συνταγή την έχει από  Μητέρα της.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Πατάτες κροκέτες!




            Υλικά:
            1 κιλό πατάτες
            150γρ. κεφαλοτύρι ή όσο τυρί θέλουμε
            3-4 αυγά.
            μαϊνταντό ψιλοκομμένο
            κρεμμύδια
            αλάτι
            πιπέρι
            φρυγανιά
            λάδι για το τηγάνισμα

            Εκτέλεση:
            Βράζουμε τις πατάτες. Κατόπιν τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ, βάζουμε τα
            αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά το μίγμα
            σχηματίζοντας μπαλάκια ή κυλίνδρους. Περνάμε από το αυγό στη συνέχεια τα
            κυλάμε στην φρυγανιά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
Την συνταγή την έχει από  Μητέρα της.