250 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 52% - 55% κακάο
250 γρ. ταχίνι
50 γρ. γλυκόζη
30 γρ. κονιάκ
σουσάμι ή τρούφα ή ξηροί καρποί της αρεσκείας μας, ψιλοτριμμένοι για την επικάλυψη
Προετοιμασία 35΄
Αναμονή 15΄
Διαδικασία
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει· το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ, ώστε το λιώσιμο να οφείλεται μόνο στον ατμό που εγκλωβίζεται κάτω από το μπολ). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα, έως ότου η θερμοκρασία της κουβερτούρας πέσει στους 30° - 32° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο· αν δεν έχουμε, δοκιμάζουμε πότε τη νιώθουμε σχεδόν κρύα στα χείλη). Προσθέτουμε το ταχίνι, τη γλυκόζη και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 15-20 λεπτά, να σφίξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με το χέρι. Όταν έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, σχηματίζουμε μπαλάκια βάρους περίπου 20 γρ. το καθένα. Βάζουμε μπόλικο σουσάμι ή τρούφα ή ψιλοτριμμένους ξηρούς καρπούς σε ένα βαθύ πιάτο. Ρίχνουμε κάθε μπαλάκι μέσα στο πιάτο, το κυλάμε ώστε να καλυφθεί ολόγυρα με το υλικό της επιλογής μας και το ακουμπάμε σε μια πιατέλα ή φοντανιέρα. Μπορούμε να καταναλώσουμε τις τρούφες αμέσως ή να τις διατηρήσουμε εκτός ψυγείου, μέσα σε δοχείο τροφίμων που να κλείνει καλά, για περίπου 20 μέρες. Περνώντας οι μέρες αρχίζουν να στεγνώνουν, αλλά δεν αλλοιώνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)