Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Εναλλακτικές βασιλόπιτες με ρύζι, τυριά ή κρέας!

Η συνταγή της βασιλόπιτας ποικίλλει, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής της.
Δεν είναι πάντα γλυκιά
Στην Ήπειρο, η βασιλόπιτα είναι κρεατόπιτα, η οποία εξελίχθηκε χάρη στις παραδόσεις των βοσκών με βλάχικες και σαρακατσάνικες ρίζες, που κάποτε μετακινούνταν από μέρος σε μέρος
Στο Μέτσοβο, για παράδειγμα, είναι μια...αρωματική πίτα με κιμά σκεπασμένη και το σύμβολο καλής τύχης είναι κρυμμένο στη ζύμη και όχι στη γέμιση.
Στα Ιωάννινα, σύμφωνα με μια παλιά συνταγή, ήταν μια πίτα ανοιχτή, με κρέας από πρόβατο ή κοτόπουλο, μαζί με πολλά αυγά και ψιλοκομμένα ζεματισμένα κρεμμύδια. Σήμερα στην Ήπειρο φτιάχνεται με κοτόπουλο ή αρνί και ρύζι.
Πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές είναι αυτές βάσει των οποίων ψήνεται πρώτα το φύλλο και η γέμιση μπαίνει μετά. Οι οικιακοί μάγειρες ζύμωναν και έψηναν περίπου 50 φύλλα κάθε φορά για να τα έχουν έτοιμα, έτσι ώστε να μπορούν να φτιάχνουν πίτα οποιαδήποτε στιγμή, καθώς το ψημένο φύλλο διατηρούταν και για περισσότερο καιρό. Δύο από τις πιο διαδεδομένες γεμίσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία ήταν τουλουμοτύρι και γλίνα, και κιμάς με ρύζι ή πλιγούρι.
Υπάρχουν επίσης πολλές συνταγές βασιλόπιτας με γέμιση τυριούδημοφιλείς στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μέχρι τη δεκαετία του ΄50.
Στη Σιάτιστα, για παράδειγμα, η βασιλόπιτα παλαιότερα ήταν αλμυρή πίτα γεμιστή με τυρί και αυγά. Στο Πωγώνι κάποτε τα βασικά συστατικά της ήταν βούτυρο, αυγά, τυρί και πλιγούρι. Πολλές φορές μάλιστα, την έλεγαν κοφτόπιτα.

Οι συνταγές ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, όπως βέβαια και το γούρι καλής τύχης που μπαίνει στα τοπικά πρωτοχρονιάτικα ψωμιά, τις πίτες και τα κέικ. Σήμερα, το φλουρί- είτε πραγματικό νόμισμα είτε ψεύτικο- είναι αυτό που παίρνουν οι περισσότεροι από εμάς όταν πετύχουν το τυχερό κομμάτι. Αλλά στο παρελθόν, το γούρι μπορεί να ήταν ένα άσπρο κουμπί ή ένα κομμάτι κόκκινη κλωστή, ιδίως αν η οικογένεια ήταν φτωχή. Σε ορισμένες περιοχές έβαζαν βελανίδια και κομμάτια καλαμποκιού, ή ακόμα και μικρά κλαδάκια από κάποια δέντρα.

Γλυκοξινο χοιρινο ψαρονεφρι!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

2 μεγάλα χοιρινά ψαρονέφρια (περίπου 500γρ. το καθένα)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για το πανάρισμα:
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, σε σκόνη

Για το γλασάρισμα:
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι και 1 κομμάτι από τη φλούδα (να είναι ακέρωτο)
2 κουταλιές της σούπας ουίσκι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Κρατάμε για μισή περίπου ώρα το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το ψαρονέφρι από τις ίνες, τις μεμβράνες και το λίπος.
Βάζουμε τα υλικά για το πανάρισμα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με κουτάλι για να ενωθούν. Απλώνουμε το μείγμα αυτό πάνω σε ένα ταψάκι ή δισκάκι. Στεγνώνουμε όσο μπορούμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί. Έπειτα κυλάμε ένα-ένα ψαρονέφρι μέσα στο μείγμα που ετοιμάσαμε για το πανάρισμα μέχρι να καλυφθεί τελείως. Όταν καλυφθεί σε όλα τα σημεία το κρέας, τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περιττό πανάρισμα.
Βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ τα υλικά του γλάσου, δηλαδή το μέλι, τη ζάχαρη, το χυμό, την φλούδα πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο, και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε της 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο μέχρι να λιώσει και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα παναρισμένα ψαρονέφρια για 7-10 λεπτά, έως ότου αποκτήσουν ωραία κρούστα γύρω-γύρω.
Αφού ροδίσουν τα φιλέτα, τα βγάζουμε σε πιατέλα. Πετάμε τυχόν περιττό λίπος από το τηγάνι και προσθέτουμε το μείγμα για το γλάσο που ετοιμάσαμε. Σιγοβράζουμε το γλάσο μας για 3-5 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο μισό. Κρατάμε 2-3 κουταλιές της σούπας γλάσο για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα και βάζουμε το κρέας σε σχάρα μέσα σε ταψάκι. Με ένα πινέλο αλείφουμε γύρω-γύρω κάθε ψαρονέφρι, να γλασαριστεί σε όλα τα σημεία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, πρώτα για 12 λεπτά και αλείφουμε ξανά με το γλάσο που κρατήσαμε. Αφού το αλείψαμε συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 5 λεπτά. Αν μας έμεινε γλάσο μόλις βγάλουμε από το φούρνο τα ψαρονέφρια τα αλείφουμε άλλη μία φορά.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί το κρέας για 5-7 λεπτά και το κόβουμε σε φιλετάκια.
Σερβίρετε αμέσως με πατάτες φούρνου ή ρύζι. Για επιδορπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγή για την βασιλόπιτα Αγιάσου…μια διαφορετική βασιλόπιτα!

Η Βασιλόπιτα Αγιάσου διαφέρει από κάθε άλλη καθώς αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις φύλλου.

Υλικά: (για 12-15 μερίδες)

Για το φύλλο:
2 και 1/2 του φλιτζανιού νερό
2 κουτ. σουπ. μαραθόσπορους
8-10 φλιτζ. τσαγ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
2/3 του φλιτζ. τσαγ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 και ½ του φλιτζ. τσαγ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση:
3 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά
1 φλιτζ. τσαγ .τριμμένο κεφαλοτύρι
½ κουτ. γλυκ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα
½ κουτ. γλυκ. γαρίφαλα, τριμμένα
½ κουτ. γλυκ. κανέλα, τριμμένη
½ κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκ. μπαχάρι, τριμμένο
1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα, για γούρι

Για το γαρνίρισμα:
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 φλιτζάνι σουσάμι

Εκτέλεση:

1.Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.

2.Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή, εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.

3.Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά.

4.Κόβετε 2 κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° Κ.

5.Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω ‘/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντας τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε ‘/3 του φλιτζανιού γέμιση σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο.

6.Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.

7.Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180 βαθμούς, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.


http://lesvosnews.net/

Κόκορας κοκκινιστός, την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς - Ένα έθιμο βλάχικο από τον παππού στον εγγονό.




Κόκορας κοκκινιστός(ελευθέρας βοσκής)
Γαρνιρισμένος με πιλάφι.

Υλικά :

1 Κόκορας ελευθέρας βοσκής 2 έως 3 κιλά
250 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε τον κόκορα, τον καψαλίζουμε και τον κόβουμε μερίδες.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και το καίμε μετά βάζουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα, τις σκελίδες του σκόρδου και το χυμό της τομάτας, το βούτυρο, το φύλλο της δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τον σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η σάλτα του.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουμε το ρύζι, και όταν βράσει και μείνει χωρίς νερό το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις μερίδες του κόκορα, γύρο γύρο βάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.

Καλή Επιτυχία και Καλή Χρονιά.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Βασιλοπιτα του Νικ. Τσελεμεντε!


Γνήσια συνταγή του πασίγνωστου Έλληνα Σεφ Νικ. Τσελεμεντε που χρονολογείται από την δεκαετία του 1920 (σε ελεύθερη μετάφραση στην Δημοτική).

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Υλικά:

1 οκά αλεύρι (1282γρ.)
8 αυγά
1/2 οκά γάλα (641γρ.)
75 δράμια βούτυρο (241γρ.)
10-12 δράμια μαγιά της μπύρας (32-38γρ.)
75 δράμια ζάχαρη (241γρ.)
Άρωμα βανίλιας ή φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε την μαγιά σε ένα μέτριο μπολ και προσθέτουμε δύο πρέζες αλάτι και το μισό γάλα (το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό – ούτε κρύο αλλά ούτε καυτό). Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα μας για να διαλυθεί η μαγιά. Όσο ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει το μείγμα μας μία απαλή ζύμη σαν κουρκούτι. Σκεπάζουμε την λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μαγιάς.
Αφού φουσκώσει αρκετά η ζύμη ξεκινούμε την διαδικασία για να φτιάξουμε την βασιλόπιτα μας. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε στο κέντρο το αλεύρι και κάνουμε μία τρύπα μέσα στο αλεύρι. Σπάζουμε τα αυγά μέσα στην τρύπα και προσθέτουμε το βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει από προηγούμενος και πλέον έχει κρυώσει. Προσθέτουμε επίσης το υπόλοιπο γάλα (πρέπει να είναι χλιαρό), τη ζάχαρη, τη ζύμη μαγιάς (που ετοιμάσαμε προηγουμένως), το άρωμα ή τη φλούδα (ανάλογα). Ξεκινούμε να ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας από το κέντρο προς τα έξω παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.
Αν νιώσουμε ότι η ζύμη μας είναι είτε πολύ σφικτή τότε προσθέτουμε ακόμη λίγο γάλα ή ακόμη ένα αυγό. Δουλεύουμε τη ζύμη μας για 12-15 λεπτά. Αλείφουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αν θέλουμε κόβουμε ένα μικρό μέρος της ζύμης και πλάθουμε με αυτή σχήματα για να στολίσουμε την βασιλοπιτα μας (π.χ. το αριθμό του νέου έτους).
Βάζουμε την ζύμη μέσα στο ταψί που ετοιμάσαμε και αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Σπάζουμε ένα αυγό σε ένα μπολ και το κτυπάμε με μία κουταλιά ζάχαρη. Αλείφουμε με το αυγό τη βασιλόπιτα. Πασπαλίζουμε την ζύμη από πάνω με λίγη ζάχαρη και λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά σε μέτρια θερμοκρασία και μετά σε πιο δυνατή μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω.

Από: “Οδηγός Μαγειρικής” του Νικ.Κ. Τσελεμεντες.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Συνταγή για Βασιλόπιτα!





Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία της Βασιλόπιτας!





Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Μπολονεζ (Bolognese) με απομειναρια γαλοπουλας!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

200γρ. πανσέτα, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού καρότο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού σέλινο (κοτσάνι), ψιλοκομμένο
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
800γρ. τριμμένη ντομάτα, με τους χυμούς της
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι γάλα, πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 φλιτζάνια γαλοπούλα (προ-ψημένη), κομμένη σε μικρούς κύβους
500γρ. μακαρόνια πέννες ή ριγκατόνι

Εκτέλεση:

Βάζουμε μία βαριά κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε την πανσέτα στην ζεστή κατσαρόλα και την τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να βγάλει το λίπος της. Ανακατεύουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο μέσα στην κατσαρόλα με την πανσέτα. Αν δούμε ότι το λίπος μέσα στην κατσαρόλα είναι πολύ λίγο μπορούμε να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε τα υλικά μας μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες με το λευκό κρασί, και αφήνουμε να κοχλάσει για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα και το μαϊντανό και επαναφέρουμε στην φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μας, μισοσκέπαστη, μέχρι να μειωθεί κατά το ένα τρίτο, περίπου 30 με 40 λεπτά.
Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και αφήνουμε πάνω στην φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 10-15 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και περνάμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος τους. Προσθέτουμε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα με την σάλτσα και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις μέχρι να ζεσταθούν τα ζυμαρικά.
Σερβίρετε τα μακαρονια σας ζεστά πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο τυρί. Για επιδόρπιο επιλέξτε επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Σοκολατόπιτα!



Συνταγή για 6-8

Συστατικά:
120g. μαύρη σοκολάτα
110g. βούτυρο, ανάλατο
4 αυγά
150γρ. ζάχαρη
60γρ. Αλεύρι
15gr. Κακάο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Προετοιμασία:

Λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (μπεν μαρί). Χτυπάμε τα αβγά και τη ζάχαρη σε ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι πιο ανοικτό χρώμα και αφράτο. Προσθέστε λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών.
Κοσκινίστε αλεύρι και το κακάο? προσθέστε με το ξύσμα στους τομείς των αυγών / μείγμα σοκολάτας. Ανακατέψτε να συνδυάσουν.
Το λίπος και τη σκόνη με το αλεύρι ένα ταψί στρογγυλό (διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά (200 ° C).
Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρέστε από το τηγάνι.
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Απολαύστε το
!!!!

από : http://xs-recipes.blogspot.com

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Απίθανο gadget για την κουζίνα!



Χρειάζεσαι χυμό λεμόνι για να βάλεις στο κρέας ή στην σαλάτα σου; Δεν χρειάζεται να λερώσεις σκεύη για το στύψεις και μπορείς να εντυπωσιάσεις τους επισκέπτες σου με το συγκεκριμένο προϊόν. Δείτε το Εδώ

Γαλένα: Τ' άγνωστα εορταστικά ψωμιά της Πάφου!


Τα γαλένα είναι εορταστικά ψωμιά της Κύπρου τα οποία παρασκευάζονται μόνο σε μερικά χωριά της πεδινής Πάφου, κυρίως στα χωριά Τρεμυθούσα, Έμπα, Χλώρακα, και Τάλα. Λόγο του ότι η παρασκευή τους συνηθίζεται σ' ένα πολύ μικρό γεωγραφικό χώρο, όχι μόνο τα γαλένα είναι άγνωστα στον ευρύ κόσμο, αλλά μάλιστα σήμερα τείνουν προς εξαφάνιση, αφού μόνο οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες των χωριών αυτών γνωρίζουν να τα παρασκευάζουν. Σήμερα συνηθίζουν να τα παρασκευάζουν κυρίως το Πάσχα αλλά στα παλιά χρόνια αν τους περίσσευε γάλα τα παρασκεύαζαν και τα Χριστούγεννα μαζί με τις γεννόπιτες, τις βασιλόπιτες και άλλα Χριστουγεννιάτικα ψωμιά.

Για τη Συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ l

από http://noctoc-noctoc.blogspot.com


Πιτα με γαλοπουλα και ζαμπον!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

30γρ βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
275ml κρέμα γάλακτος
100ml ζωμός από κοτόπουλο
450γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν
500γρ. στήθος από γαλοπούλα προβρασμένο και κομμένο σε μικρές μπουκιές
200γρ. ζαμπόν κομμένο σε μικρές μπουκιές
Για τον πουρέ πατάτας
1.2kg πατάτες
2 κουταλιές της σούπας βουτύρου
1/3 φλιτζανιού φρέσκο γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Καλύπτουμε με νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια άλλη αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνουν. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα, το ζαμπόν και το εστραγκόν. Ανακατεύουμε τα υλικά μας για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό κότας με την κρέμα γάλακτος. Φέρνουμε την φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Μόλις κοχλάσει χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να δημιουργηθεί μία απαλή σάλτσα (περίπου 20 λεπτά).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το πουρέ πατάτας μόλις είναι έτοιμες οι πατάτε μας. Καθαρίζουμε τις πατάτες από το φύλλο και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Πολτοποιούμε τις πατάτες πιέζοντας τις με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή απλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα γαλοπούλας από την κατσαρόλα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί (όχι πολύ βαθύ). Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κρέας το πουρέ πατάτας και βάζουμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το πάνω μέρος της πίτας.
Σερβίρετε την πίτα σας ζεστή με ένα ωραίο κόκκινο κρασί. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιατικη παπια με αρωμα εσπεριδοειδων.


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

4-5kg πάπια (κατά προτίμηση φρέσκια)
3 λεμόνια φρέσκα
2 λάιμ, φρέσκα
Χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, περασμένο στο τρίφτη
1 χούφτα από κλωναράκια μαϊντανού, θυμάρι και φασκόμηλο
λίγο ελαιόλαδο, για ψήσιμο, προαιρετικά
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Περνούμε από τρίφτη τα λεμόνια και τα λαίμ και το ξύσμα το ανακατεύουμε με το τζίντζερ, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
Καθαρίζουμε την πάπια καλά (εσωτερικά και εξωτερικά). Κάνουμε μερικές μικρές χαρακιές με ένα μυτερό μαχαίρι πάνω στο δέρμα της πάπια. Αλείφουμε με τα δάκτυλα μας το μείγμα από το ξύσμα σε όλα τα μέρη της πάπιας (και μέσα στην κοιλότητα). Βάζουμε τα ξυσμένα λεμόνια και λαίμ ολόκληρα μέσα στην κοιλότητα μαζί με τα αρωματικά (μαϊντανό, θυμάρι, φασκόμηλο) και τοποθετήστε την πάπια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάστε το μπολ και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2τουλάχιστον ώρες. Καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν το αφήσετε για όλη την διάρκεια της νύκτας.
Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το μέλι μέχρι να ενωθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC. Βάζουμε την πάπια σε ένα ταψί για ρόστο και περιχύνουμε με το μείγμα μέλι/πορτοκάλι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ανά κιλό αν θέλουμε την πάπια μας καλοψημένη. Προσαρμόζουμε το ψήσιμο ανάλογα με τα γούστα μας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε σε συχνά χρονικά διαστήματα και περιχύνουμε με τα υγρά από το ταψί.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο αφήστε το ταψί έξω από το φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν κόψετε την πάπια σε μερίδες.
Σερβίρετε την πάπια σας ζεστή με πατάτες φούρνου. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Το Χριστόψωμο.




Την προ παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά κάνει το Χριστόψωμο
Σας παραθέτω πώς να το φτιάξετε από το Κοπιάστε… στην Ελληνική Φιλοξενία.



http://ivys-household-recipes-advice.blogspot.com/2007/12/blog-post_9937.html

Μπορείτε όμως να το κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί το ζυμώνετε με λίγο λάδι κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι. Το κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.

Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.
nikolaos

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Εκνοκ (eggnog)- Χριστουγεννιατικο Ποτο!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

6 αυγά φρέσκα
1/2 λίτρο γάλα
250γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι βανίλιας (ή 1 φακελάκι βανίλια)
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, σκόνη (έξτρα για γαρνιτούρα)
200ml μπράντι
100ml μαύρο ρούμι
1/2 λίτρο φρέσκα κρέμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το κτύπημα για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά μαζί.
Σταματάμε το κτύπημα με το μίξερ. Προσθέτουμε το μπράντι, το ρούμι, το γάλα και την φρέσκα κρέμα ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε στο ψυγείο το μπολ με το ποτό για μισή περίπου ώρα μέχρι να παγώσει. Σερβίρετε το χριστουγεννιάτικο ποτό σας παγωμένο και πασπαλίστε με λίγο μοσχοκάρυδο. Απολαύστε!

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Οι Βλάχοι κι όλοι οι χριστιανοί έκαναν κανονική νηστεία 40 μέρες.


Εάν έτρωγαν το πρωί τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία Παιδάκια ή Χοιρινή Μπριζόλα με τα σχετικά λύπη τα είχαν τρομερά προβλήματα.

Έκανε η νοικοκυρά από το βράδυ της παραμονής μέχρι το πρωί στις 04:00 πριν πάει στην Εκκλησιά και να Γιορτάσει το Μεγάλο Γεγονός Της Γεννήσεως Του Θεανθρώπου την Σούπα με Αρνί Μανάρι.

Έβαζε στην κατσαρόλα της το ένα μπροστινό από το Αρνί Μανάρι (αρνί που το μεγάλωνε στην Αυλή της σαν παιδί της, από τις πρώτες γέννες της χρονιάς)σε μερίδες με νερό κι αλάτι και το έβαζε στην φωτιά με ξύλα κι έβραζε σιγά σιγά, λίγο πριν το κατεβάσει έβγαζε το κρέας το έβαζε σε σουπιέρα δίπλα στην φωτιά του τζακιού και στην κατσαρόλα της έριχνε λίγο ρύζι.

Μετά την Εκκλησία σε όλους ένα πιάτο Σούπα με λίγο πιπέρι και μια μερίδα Αρνί Μανάρι κι ο Αφέντης του σπιτιού έκοβε το Χριστόψωμο.

Στις 10:00 έπαιρνε φωτιά το Τζάκι με τα Παιδάκια και τις Χοιρινές Μπριζόλες και τα κοντοσούφλια.

nikolaos

Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα

Γιορτινή σούπα για την Παραμονή των Χριστουγέννων!!!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσινο ή κόκκινο γλυκό πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κοτσάνι σέλινο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κουταλάκια του γλυκού αρτύματα Cajun
2 φλιτζάνια ζωμό βοδινό
250γρ. κατεψυγμένες μπάμιες
1 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κοτόπουλο (βρασμένο)
250γρ. λουκάνικο καπνιστό, κομμένο σε φέτες
2 φλιτζάνια βρασμένο μακρύκοκκο ρύζι

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα (με χοντρό πάτο) αναμιγνύουμε το αλεύρι και το σπορέλαιο μέχρι να μαλακώσει. Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 8-10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την γλυκιά πιπεριά, το σέλινο και το σκόρδο. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά περίπου μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το Cajun, τις μπάμιες, το ζωμό και 3/4 του φλιτζανιού νερό.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και το λουκάνικο και αφήνουμε την σούπας μας να πάρει μία βράση.
Μοιράζουμε το βρασμένο ρύζι σε μπολ σερβιρίσματος και πάνω από το ρύζι γεμίζουμε τα μπολ με σούπα.
Σερβίρετε την σούπα σας ζεστή. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο μωσαικο. Καλή Όρεξη!

Τη σούπα θα την κάνουμε για να την φάμε μετά την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργιά.