Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πατατοσαλάτα αρωματισμένη με σκορδάτη σάλτσα μαγιονέζας.


Πατατοσαλάτα αρωματισμένη με σκορδάτη σάλτσα μαγιονέζας

Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

1kg πατάτες, πλυμένες καλά, χοντροκομμένες σε κύβους

1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 μεγάλη ντομάτα, χοντροκομμένη

Αλάτι και πιπέρι για τη γεύση

Προετοιμασία:

Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, και τις βράζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Στραγγίζουμε το νερό όταν οι πατάτες μαλακώσουν και τις τοποθετούμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το dressing για τη σαλάτα μας ανακατεύοντας μαζί το σκόρδο, τη μαγιονέζα, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις κρυώσουν εντελώς οι πατάτες προσθέστε στην σαλατιέρα και τις ντομάτες και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.

Προσθέτουμε το dressing στην σαλατιέρα και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις για να μην λιώσουν τα υλικά σας. Προσθέτουμε και το μαϊντανό και ανακατεύομε καλά την σαλατα μας. Σκεπάζουμε την σαλατιέρα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστο 1 ώρα.

Σερβίρετε την πατατοσαλατα σας κρύα. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σπαγγέτι Μπολονέζ.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ μακαρόνια σπαγγέτι (κατά προτίμηση spaghettini)

300γρ χοιρινό κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κονσέρβα ντομάτες, χοντροκομμένες

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι νερό

Παρμεζάνα, τριμμένη

Προετοιμασία:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τον κιμά και με ένα πιρούνι αρχίστε να ανακατεύετε πιέζοντας το κρέας προς τα κάτω μέχρι να γίνει σπυρωτό. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γυαλιστερό και προσθέστε την ντομάτα και το νερό. Ανακατέψτε και προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και κανέλα. Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία για al dente. Στραγγίστε και τοποθετήστε κάτω από κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα. Προσθέστε και ανακατέψτε δύο κουταλιές ελαιόλαδο και αφήστε μακριά από την φωτιά.

Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και κατεβάστε από τη φωτιά. Ανακατέψτε και προσθέστε τα βρασμένα μακαρόνια.

Τα μακαρονια με κιμα σερβίρονται ζεστά με αρκετή παρμεζάνα από πάνω. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Κέικ σοκολάτας .




Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

200γρ. αλεύρι σελφ ραισινγκ

175γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια

200γρ. βούτυρο, ανάλατο

300γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη

30γρ. σκόνη κακάο

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

4 αυγά καλά χτυπημένα

Για την γέμιση:

40γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη,

20γρ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένο

30γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας νερό

Για το γλάσο:

60γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

20γρ. σκόνη κακάο κοσκινισμένο

1 ασπράδι αυγού (χτυπημένο σε απαλή μαρέγκα)

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Βάζουμε λίγο νερό σε ένα ταψί και το τοποθετούμε στη βάση του φούρνου. Βάζουμε χαρτί φούρνου μέσα σε δύο στρογγυλές (ρηχές) φόρμες για κεικ (ίδιου μεγέθους) έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα.

Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, και λιώνουμε μέσα σε αυτή τη σοκολάτα και το βούτυρο μαζί με 100ml νερό.

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία απαλή ζύμη. Χωρίζουμε το μείγμα μας στις δύο φόρμες που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμα περάστε ένα σουβλάκι στο κέντρο του ταψιού και αν βγαίνει καθαρό τότε είναι έτοιμο. Αφαιρούμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση και το γλάσο για το κεικ μας:

Γέμιση: Χτυπάμε μαζί τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη κακάο, το βούτυρο και το νερό και αφού ενωθούν καλά την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι ότου να την χρειαστούμε.

Γλάσο: Ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη με το κακάο και το ασπράδι αυγού, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό μείγμα. Μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο νερό, αν το γλάσο σας είναι πολύ πηκτό.

Για να στήσουμε το κέικ σοκολάτας μας: Τοποθετήστε ένα από τα δύο μέρη του κεικ στο κέντρο μίας πιατέλας και απλώστε στο πάνω μέρος την γέμιση. Τοποθετήστε το δεύτερο κεικ πάνω από την γέμιση.

Με ένα κουτάλι απλώστε το γλάσο στο πάνω μέρος του κεικ και αφήστε να σταθεί για λίγο και να σφίξει. Αν θέλετε να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό, όταν σφίξει το γλάσο, πασπαλίστε το κέικ σας με λίγη τριμμένη σοκολάτα.

Σερβίρετε το κεικ σοκολατα παγωμένο και .... Απολαύστε!

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σουβλάκι Χοιρινό με σουμάκι και πολύχρωμες πιπεριές.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

1/2kg χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε κύβους

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκι

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη

1 κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη

Προετοιμασία:

Ανακατέψτε μαζί το ελαιόλαδο, τριμμένη φλούδα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, και το σουμάκι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το χοιρινό στο μπολ και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθεί με την μαρινάδα.

Τοποθετούμε στο ψυγείο το μπολ και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Ετοιμάζουμε τη σχάρα σε μέτρια προς ψηλή φωτιά και αλείφουμε τη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο.

Περνάμε το χοιρινό στα σουβλακια μας εναλλάσσοντας τα με τις πολύχρωμες πιπεριές. Τοποθετούμε τα σουβλάκια στη σχάρα και ψήνουμε μέχρι να είναι έτοιμο το χοιρινό, γυρίζοντας τα συχνά.

Σερβίρουμε το χοιρινό σουβλακι μας απευθείας από σχάρα με πίτα και μία ωραία πατατοσαλατα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μπιφτέκια Μυρωδάτα



Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. κιμάς ανάμικτος (βοδινό, χοιρινό), διπλοπερασμένος

1 αβγό

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κρεμμύδια περασμένα στο τρίφτη

1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό

Τριμμένη φρυγανιά για το ζύμωμα (όσο πάρει)

Προετοιμασία:

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τη φρυγανιά) σε ένα μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια να ενωθούν.

Η ζύμη μας στο σημείο αυτό πρέπει να είναι πολύ υγρή και δεν θα πλάθεται εύκολα. Προσθέτουμε λίγη-λίγη την φρυγανιά και ζυμώνουμε μέχρι να μην είναι τόσο υγρή η ζύμη. Συνήθως παίρνει περίπου 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά αλλά μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο. Το σημαντικό είναι να πλάθονται τα μπιφτεκια μας.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και τα αραδιάζουμε σε επίπεδο δίσκο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στον καταψύκτη για τουλάχιστον μία ώρα. Το στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού αν βάλουμε απευθείας τα μπιφτέκια στη σχάρα θα σπάσουν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωραίο.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλ καλά και ψήνουμε τα μπιφτέκια μας ανάλογα με τις προσωπικές μας απαιτήσεις.

Σερβίρουμε σε ψωμάκια με πολύχρωμες πιπεριές ή μία ωραία σαλατα. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Γλώσσες πλακί.



Υλικά :
1 κιλό γλώσσες (φρέσκες ή κατεψυγμένες )
11/2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη ή δυο κουτάκια ψιλοκομμένα ντοματάκια

2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1 με 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 με 200 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι.

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις γλώσσες και τις πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένες τις ξεπαγώνουμε).
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τις ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια), τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, τα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σ΄ ένα ταψί στρώνουμε τις γλώσσες και τη σκεπάζουμε με τα υλικά που έχουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε από πάνω και το ελαιόλαδο μας και τις ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Πασχαλινή σαλάτα


Υλικά :

1 Μαρούλι

1/2 Ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα

1/4 Ματσάκι Άνηθο

2 Αυγά βρασμένα

Αλάτι

Ελαιόλαδο παρθένο

Ξύδι λευκό από κρασί

Εκτέλεση :

Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα ψιλοκόβουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα.

Ρίχνουμε όσο αλάτι τρώμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Καθαρίζουμε τα βρασμένα αυγά, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά μας.

Μετά ρίχνουμε το παρθένο ελαιόλαδο και όσο ξύδι μας αρέσει.

Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Τελειο κοντοσουβλι λουσμενο με μπυρα!



Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

4 κιλά χοιρινό κρέας, σπάλα (ζητήστε να σας το κόψουν ειδικά για κοντοσούβλι)

2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

1 κουτάλι της σούπας αλάτι

1 μπουκάλι μπύρα

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Το κρέας και ειδικά στα κάρβουνα είναι γνωστό ότι δεν το αλατίζουμε πότε από την αρχή της διαδικασία. Επίσης λόγω της μπύρας, αυτή η συνταγή είναι καλύτερα να ετοιμαστεί σε ανοικτό χώρο.

Ξεκινούμε, ετοιμάζοντας τα κάρβουνα. Μέχρι να «ψηθούν» τα κάρβουνα ετοιμάζουμε το κρέας το οποίο αφού το πλύνουμε καλά με καθαρό νερό το περνάμε στις σούβλες μας. Όταν τα κάρβουνα είναι πλέον έτοιμα τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της θράκας και τοποθετούμε τις σούβλες μας αρκετά ψηλά έτσι ώστε να μην αρχίσει να ψήνεται πολύ γρήγορα το κρέας. Άλλο ένα μυστικό για την συνταγή αυτή είναι ότι χρειάζεται αρκετή υπομονή!

Αφήνουμε το κρέας να αρχίσει να «ασπρίζει» και αρτύζουμε με αρκετή ρίγανη σε διάφορα σημεία Μετά από λίγο αλατίζουμε με την μισή ποσότητα αλατιού. Όταν αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς το κρέας, είναι η στιγμή που πρέπει να λούσουμε το κρέας με μπύρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μπουκάλι της μπύρας σας να ήταν σαμπάνια. Δηλαδή κλείνουμε το στόμιο του μπουκαλιού με τον αντίχειρα μας και κινούμε με δύναμη το μπουκάλι. Το αέριο της μπύρας θα αρχίσει να την εκτοξεύει και εσείς πρέπει να το στρέψετε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος ενώ αυτό γυρίζει στην σούβλα. Πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό διότι είναι λίγο δύσκολο! Η μπύρα θα δώσει στο κρέας σας την πικράδα αλλά ταυτόχρονα και την γλυκάδα της γεύσης της.

Αφήνουμε ψηλά το κρέας και φροντίζουμε να υπάρχουν πάντοτε αρκετά κάρβουνα από κάτω. Όταν ροδοκοκκινήσει το κρέας για τα καλά το αλείφουμε σε όλα τα σημεία με ελαιόλαδο και αλατίζουμε για τελευταία φορά. Αφήνουμε στην σούβλά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει το κρέας και να βγαίνουν καθαρά τα υγρά από το κρέας.

To κοντοσουβλι το σερβίρουμε απευθείας από την θράκα όσο είναι ακόμα ζεστό το κρέας. Καλή Όρεξη και Καλή Ανάσταση!

Γαρδούμπες



Υλικά :

Τα πλεμόνια από δυο συκωταριές αρνίσιες
1 κιλό έντερα
1 κιλό γλυκάδια
7 ματσάκια σκορδάκια φρέσκα (όταν δεν βρίσκουμε βάζουμε κρεμμυδάκια φρέσκα )
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Αλάτι

Εκτέλεση :

Με τη βοήθεια ενός στύλου bik γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά..
Φουσκώνουμε τα πλεμόνια να γίνουν σαν μπαλόνια και μετά μ΄ ένα ψαλίδι τα κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα στο μέγεθος του δίκτη μας κολλημένο με το μεσαίο και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σ΄ένα τρυπητό τα έντερα να στραγγίξουν καλά όπως και τα κομμάτια από τα πλεμόνια.
Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.
Μετά περνώντας στο χέρι μας ένα κομμάτι από το πλεμόνι και βάζοντας διπλά του λίγο από τα γλυκάδια τα τυλίγουμε με λίγο έντερο όπως βλέπουμε το στο κοκορέτσι και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το μίγμα από τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια.
Αφού πλέξουμε όλες τις γαρδούμπες και τις βάλουμε στο ταψί τις σκεπάζουμε με το χυμό της τομάτας.
Ρίχνουμε το λάδι και τα ψήνουμε περίπου για δυο ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να τρώγονται σκορδάκια.
Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια, μόλις αρχίσουν να βράζουν σπρώχνουμε με για ξύλινη κουτάλα τις γαρδούμπες μέσα στα χορταρικά, εάν όταν έχουν μείνει με το λάδι τα χορταρικά θέλουν κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό όταν σωθεί ξαναδοκιμάζουμε τα χορταρικά έως ότου βράσουν καλά και μηνούν με το λάδι.

Οι γαρδούμπες εμείς τις κάνουμε το Μεγάλο Σάββατο για το Πασχαλινό Τραπέζι μαζί με τη Μαγειρίτσα μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία (είναι δε η καλύτερη εποχή που τα αρνάκια έχουν τα καλύτερα πλεμόνια γλυκάδια κι έντερα).

Στην πατρίδα μου τη Ρούμελη κάθε οικογένεια αγόραζε ή είχε δικό της ένα αρνάκι και στις δυο περιπτώσεις δεν εύρισκε εύκολα δεύτερη συκωταριά μαζί με το πλεμόνι και τα γλυκάδια, εάν δε ήταν η οικογένεια μεγάλη για να φτάσει να φάνε όλοι η Νοικοκυρά έβαζε όταν τελείωνε το πλεμόνι και την κοιλία.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου που την έμαθε από τη μητέρα του πατέρα μου.

Σερβίρονται ζεστές καλή επιτυχία
Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Σπανακόρυζο Γιαχνί.



Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο

2 φλιτζάνια νερό σε θερμοκρασία δωματίου

3 φλιτζάνια σπανάκι, καλά πλυμένο και κομμένο στο χέρι σε 2-3 μέρη

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας

1 κύβο λαχανικών

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Χυμό από μισό λεμονι (προαιρετικό)

Προαιρετικά:

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το ετοιμάζουμε όπως πιο πάνω. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών, την πάστα ντομάτας και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε των φωτιά. Αφήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει μία βράση και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα πάνω από το ρύζι, και με ένα κουτάλι πιέζουμε προς τα κάτω και ανακατεύουμε. Το σπανάκι θα αρχίσει σιγά-σιγά να συρρικνώνεται και να ενώνεται με το ρύζι. Μόλις ενωθεί το σπανάκι με το ρύζι, ελέγχουμε πόσο νερό υπάρχει στην κατσαρόλα μας. Όταν το νερό φθάσει μέχρι που μόλις να καλύπτει το ρύζι, κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα και το καπάκι. Πριν το σκεπάσουμε αν θέλουμε προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε.

Μην θεωρήσετε ότι είναι πολύ νερουλό το σπανακορυζο σας. Το ρύζι όπως είναι έτσι ζεστό θα απορροφήσει όλα τα υγρά και θα γίνει σπυρωτό. Όσο είναι ακόμα ζεστό κατά διαστήματα ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε το ρύζι μας.

Σερβίρετε ζεστό με επιπρόσθετο λεμόνι και στραγγιστό γιαούρτι. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αρνάκι ή Κατσικάκι στη σούβλα.




Υλικά :

Ένα αρνάκι ή κατσικάκι (εάν είναι από 12εως 14 κιλά είναι ότι το καλύτερο)
Την σκέπη(ξυγκιά)από το αρνάκι ή το κατσικάκι
Αλάτι και πιπέρι

Ετοιμασία :

Καθαρίζουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι από αίματα εάν έχει (στο κεφάλι του)κι ότι άλλο πρέπει να πετάξουμε (προσοχή να μην το πλύνετε)
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος (όπως στην πατρίδα μου τη Ρούμελη στο σφαγείο κολλούν την σκέπη(ξυγκιά)επάνω στο αρνάκι ή το κατσικάκι (σαν να φορά μια κάπα, απλά τότε εμείς πρέπει να τη ράψουμε στις άκρες με μια σακοράφα, για να μην πέσει όταν το ψήνουμε, εάν δεν την έχουν βάλει επάνω στο ζώο και τη έχουν απλά περάσει επάνω του σε μια τρύπα για να στέκετε, πρέπει να την πάρουμε κι εάν είναι παγωμένη να την ζεστάνουμε λίγο σε ατμό και να την κολλήσουμε όπως προανέφερα την βάζουν στο σφαγείο και μετά καλό ράψιμο.
Το σουβλίζουμε το δένουμε πολύ καλά στα πίσω πόδια, στην κοιλία, στα πλευρά, στα μπροστινά πόδια και στο λαιμό,(να ξέρετε ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι πρέπει να γίνει ένα με τη σούβλα, γι΄αυτό πάρα πολύ καλό δέσιμο).
Το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλει ο καθένας μας και ράβουμε την κοιλιά του ζώου.
Ανάβουμε την φωτιά (η καλλίτερη φωτιά γίνετε από κληματσίδες «8 δέματα θέλει», από ξύλα ή από κάρβουνα.
Όταν ανάψει και γίνουν ανάμενα κάρβουνα την βρέχουμε με νερό (από έξω είναι μαύρο σβηστό κι από μέσα αναμμένο).
Απλώνουμε τα κάρβουνα φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο που το μήκος του να είναι το ίδιο με το μήκος του ζώου, το ζώο δεν το βάζουμε από πάνω αλλά από διπλά (απόσταση από τη φωτιά από 25 έως 35 εκατοστά)και το γυρίζουμε πάρα πολύ αργά η πύρα της φωτιάς να φτάνει έως τη σούβλα.
Προσοχή να μην αφήνετε τη φωτιά να σταχτώσει τα κάρβουνα τα σβήνουμε μα νερό (χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι ψεκασμού)
Συνεχίζουμε το γύρισμα αργά αργά και το σβήσιμο της φωτιάς (εάν φυσά αεράκι από τη μεριά που έρχεται βάλτε κάτι(μια λαμαρίνα ή ότι έχετε) γιατί θα μείνετε από φωτιά, μετά από δυο με δυόμισι ώρες το χαμηλώνουμε πιο κοντά στη φωτιά και τρυπώντας το στα μπούτια βλέπουμε πόσα υγρά έχει εάν έχει πολλά συνεχίζουμε.
Εάν έχει ψηθεί στην κοιλιά και κρατά στις πλάτες και στα μπούτια, αφαιρούμε τη φωτιά από τη κοιλιά και δυναμώνουμε στα άκρα.
Προσοχή το αρνάκι ή το κατσικάκι δεν το πασαλείβουμε με τίποτα ούτε λάδια, ούτε λεμόνια, ούτε βουτυρά, αυτό ψήνεται μόνο με τη σκέπη του (ξυγκιά του).
Ή αρνάκι ή κατσικάκι αγοράσετε από θέμα υγείας είναι το ίδιο (το λίπος δεν το τρώμε), νόστιμα είναι και τα δυο η διαφορά είναι το μεν αρνάκι μπορούμε να το φάμε και κρύο τις επόμενες ημέρες ενώ το κατσικάκι δεν τρώγεται κρύο αλλά μόνο ζεστό γιατί εάν μείνει σκληραίνει.

Υγ: Η φωτογραφία είναι από Πάσχα στην πατρίδα μου την Ρούμελη πριν 35 Χρόνια.

Καλό σούβλισμα Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Γερμανική πατατοσαλάτα με μουστάρδα και πράσινα κρεμμυδάκια.



Συνταγες για 6 άτομα

Υλικά:

1 κιλό πατάτες βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, (περ. 6 φλιτζάνια)

1/4 φλιτζανιού ξύδι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα whole grain

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι

Προετοιμασία:

Βράστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30 λεπτά. Για να ελέγξετε αν η πατάτες σας είναι έτοιμες περάστε ένα πιρούνι στο κέντρο μίας πατάτας. Αν βγαίνει εύκολα τότε είναι έτοιμες. Μόλις είναι έτοιμες στραγγίστε τις πατάτες σε σουρωτήρι, ξεφλουδίστε και κόψτε σε κύβους. Μεταφέρατε τις πατάτες σας σε μία μεγάλη σαλατιέρα και ανακατέψτε με τα ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το ξύδι, τη μουσταρδα, το λάδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μία απαλή σάλτσα.

Περιχύστε τη σάλτσα πάνω στις ζεστές πατάτες και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις μέχρι να αναμιχτούν καλά τα υλικά της σαλατας μας. Δοκιμάστε την σαλάτα σας και αν χρειάζεται προσθέστε ανάλογα λίγο αλάτι ή/και πιπέρι.

Σερβίρετε τη πατατοσαλατα σας ζεστή με φρέσκο ψωμί. Καλή Όρεξη!