Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Σπιτική Μερέντα (Νουτέλα)




Συνταγες για περίπου 1 1/2 φλιτζάνια

Υλικά:

2 φλιτζάνια φουντούκια ολόκληρα και ωμά

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1/4 φλιτζανιού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

έως και 1/4 φλιτζανιού φυτικό έλαιο

1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Προετοιμασία:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε τα φουντούκια σε ένα ταψί (προσέξτε να μην είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο). Καβουρδίστε μέχρι το φύλλο είναι σχεδόν μαύρο και η ψίχα είναι ελαφρώς καφετιά, περίπου 15 λεπτά. Στα μισά του καβουρντίσματος ανακατέψτε τα φουντούκια για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τα φύλα στα φουντούκια έχουν μια έντονη πικράδα. Για να απαλλαγείτε από την πικράδα αυτή, αφού κρυώσουν τα φουντούκια τυλίξτε τα μέσα σε καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τρίψτε τα φουντούκια μέσα στην πετσέτα έως ότου φύγουν οι περισσότερες φλούδες. Τοποθετήστε τα φουντούκια μέσα σε επεξεργαστή τροφίμων και δουλέψτε τα, ξύνοντας τα από τις πλευρές του μπολ περιστασιακά, έως ότου υγροποιηθούν τα φουντούκια, περίπου 5 λεπτά. Όσο θα δουλεύονται μέσα στον επεξεργαστή στην αρχή θα σχηματιστεί μία μπάλα γύρω από τη λεπίδα, και θα φαίνεται σαν μια σταθερή μάζα. Όσο το δουλεύετε όμως θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται τα έλαια από τους ξηρούς καρπούς και θα υγροποιηθεί κάπως.

Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, προσθέστε τη ζάχαρη, το κακάο και τη βανίλια. Ρίχνουμε λίγο-λίγο σε συνεχόμενη ροή το λάδι ενόσω το μπλέντερ είναι σε λειτουργία. Λόγω της τριβής το μείγμα θα είναι αρκετά ρευστό. Τοποθετήστε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε στο ψυγείο.

Αν μπορείτε να αντισταθείτε κρατήστε την μερέντα σας στο ψυγείο για 1-2 μήνες. Πριν από κάθε χρήση και για καλύτερα αποτελέσματα, ανακατέψτε το μείγμα πριν από κάθε χρήση. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σαν γλάσο για κεικ και ειδικά στην σοκολατόπιτα. Απολαύστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα πολύ να παρακαλέσω στα Σχόλια σας να μην θίγεται άλλους Σχολιαστές ούτε άλλον Άνθρωπο «να ξέρετε ότι είστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά που γράφετε)