Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κινέζικα νουτλς με λαχανικά (Chow mein).



Συνταγές για 4 άτομα

Υλικά:

400γρ. noodles (κινέζικα μακαρόνια- φρέσκα ή αποξηραμένα),

Αλάτι / πιπέρι

5 κουταλιές της σούπας μαγειρικό λάδι

3 κούπες λαχανικά κομμένα σε λεπτές μακριές φέτες

(π.χ. καροτα, αγγουράκια, κολοκυθάκια, γλυκές πιπεριές

σε οποιοδήποτε χρώμα, λάχανο, σέλινο, κ.λπ.)

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια τετράγωνα

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ελαφριάς σόγιας (light soya sauce)

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Προετοιμασία:

Βράστε νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα προσθέστε λίγο αλάτι. Προσθέστε τα noodles και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσέξτε να μην τα παραβράσετε.

Όταν τελειώσετε το ψήσιμο τους, στραγγίξετε αμέσως και αφήστε τα κάτω από κρύο νερό για μισό λεπτό περίπου. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά.

Βάλτε το υπόλοιπο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, κατά προτίμηση γουόκ, και αφήστε να κάψει. Η όλη διαδικασία θέλει πολύ δυνατή φωτιά. Προσθέστε στο λάδι το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει ελάχιστα και αλατοπιπερώστε. Ξεκινήστε την προσθήκη των λαχανικών, αρχίζοντας πρώτα από τα πιο σκληρά λαχανικα. Για παράδειγμα, αν έχετε προετοιμαστεί όλα τα παραπάνω λαχανικά τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε με τα καρότα και το σέλινο και να τελειώνουν με το αγγούρι και το λάχανο. Κάθε φορά που προσθέτετε ένα λαχανικό στο γουόκ σας θα πρέπει να το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό περίπου πριν προσθέσετε το επόμενο. Αυτό θα επιτρέψει στα λαχανικά σας να ψηθούν ομοιόμορφα.

Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας και το μέλι σε ένα ποτήρι και ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά.. Αν το μέλι σας είναι πολύ παχύρευστο προσθέσετε λίγο περισσότερη σάλτσα σόγιας.

Προσθέστε τα βρασμένα ζυμαρικά στο γουόκ με τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά για να αναμειχθούν με τα λαχανικά. Μόλις το πετύχουμε αυτό χαμηλώστε την φωτιά και προσθέστε την σάλτσα που φτιάξατε από μέλι και σόγια στο γουόκ. Ανακατέψτε καλά 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.

Σερβίρετε απευθείας από το τηγάνι. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τυρόπιτα Κυπριακή.



Συνταγές για 8-10 άτομα

Υλικά

2 αβγά

60ml ελαιόλαδο

130ml συμπυκνωμένο γάλα

250γρ. αλεύρι

1.5 κουταλάκι του γλυκού baking powder

1 χούφτα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι

260γρ. χαλούμι τριμμένο

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC και στρώνουμε με λαδόχαρτο τη βάση του ταψιού. Κτυπούμε τα αβγά στο μίξερ για περίπου τρία λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και κτυπούμε για ακόμη τρία λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, το baking powder, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.

Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα το τριμμένο χαλούμι με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 35 λεπτά μέχρι η τυρόπιτα να ψηλώσει και να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.

Σερβίρετε την τυροπιτα σας ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Χορτοφαγικά Μπιφτέκια (Veggie Burgers)

Συνταγές για 4 άτομα

Υλικά:

1 κονσέρβα φασόλια (βρασμένα), ξεπλυμένα και στραγγισμένα

1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

1/2 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια, ψιλοκομμένα

1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, τριμμένο

1/2 φλιτζάνι κόκκινο γλυκό πιπέρι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 μεγάλο αυγό (Προερετικό)

Προετοιμασία:

Βάλτε όλα τα συστατικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα μπλέντερ και δουλέψτε τα υλικά ελαφρά μέχρι να είναι ψιλοκομμένα. Μην τα πολτοποιήσετε διότι μετά δεν θα πλάθονται σε μπιφτέκια. Είναι καλύτερα να τα κρατήσετε λίγο ζωντανά. Αν το μείγμα είναι κάπως υγρό προσθέστε ακόμα λίγη φρυγανιά.

Πλάστε με τα χέρια σας το μείγμα σε 4 χοντρά μπιφτέκια. Για να μην σπάσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος τα μπιφτέκια σκεπάστε και τοποθετήστε τα στον καταψύκτη για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για να τα ψήσετε, προθερμάνετε ένα τηγάνι (γκριλ) σε ψηλή θερμοκρασία και προσθέστε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Αφαιρέστε τα μπιφτέκια από την κατάψυξη και τοποθετήσετε απευθείας στη σχάρα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά την μία πλευρά και μετά γυρίζουμε. Ψήνουμε γυρίζοντας κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν καλά (10-12 λεπτά). Μπορείτε επίσης αν θέλετε να ψήσετε τα μπιφτεκια σας στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές (200°C).

Σερβίρετε απευθείας από το τηγάνι όπως και τα κανονικά μπιφτέκια. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ριγκατόνι Πομοτόρο



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. Ριγκατονι, ζυμαρικά

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (2 κουταλιές επιπρόσθετες για τα ζυμαρικά)

6 σκελίδες σκόρδο

5 μεγάλες ντομάτες, ώριμες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες

12 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Προετοιμασία:

Βράζετε τα ριγκατονι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου για αλτέντε. Στραγγίζουμε και τοποθετούμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος. Επαναφέρουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Κρατήστε τα ζυμαρικά στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμη σάλτσα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαρύ τηγάνι. Προσθέστε το σκόρδο, σοτάρετε μέχρι να ροδίσει να αφήσει τα αρώματα του. Αφαιρέστε το σκόρδο και απορρίψτε. Αφήνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.

Προσθέτουμε την τεμαχισμένη ντομάτα και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, το αλάτι και πιπέρι και την ζάχαρη και συνεχίστε να ανακατεύετε. Συνεχίστε το ανακάτεμα για όχι περισσότερο από 5 ή 6 λεπτά για να κρατηθούν ζωντανές οι ντομάτες.

Περιχύστε την σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήστε τα μακαρόνια να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρετε τα ζυμαρικά σας ζεστά με λευκό κρασί και για επιδόρπιο επιλέξτε καταιφι. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Τούρτα με Κρέμα Πορτοκάλι του Παρλιάρου (Νηστίσιμη)



Συνταγες για 8-10 άτομα

Υλικά:

Για τη βάση:

250γρ. αλεύρι

160γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

160γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

170γρ. ζάχαρη άχνη


Για την Κρέμα:

1 κιλό φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

50γρ. ζάχαρη

70γρ. κορν φλάουρ

Προετοιμασία:

Για την βάση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το πορτοκάλι και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και τοποθετούμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. Το κεικ θα φουσκώσει ελάχιστα αλλά μέσα στο τσέρκι θα υπάρχει αρκετός χώρος για την κρέμα. Ψήνουμε στους 180οC για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει μέσα στο τσέρκι και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Για την κρέμα: Αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα τα 750 γρ. από το χυμό πορτοκαλιού και τη βάζουμε στη φωτιά. Στον υπόλοιπο χυμό ρίχνουμε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Όταν ο χυμός ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει), ρίχνουμε το χυμό με το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν η κρέμα δέσει και αρχίζει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Κόβουμε γύρω-γύρω για να ξεφορμάρουμε το κέικ, αλλά το αφήνουμε μέσα στο τσέρκι. Αδειάζουμε επάνω από το κεικ την κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει. Το γλυκό αυτό δεν χρειάζεται ψυγείο.

Σερβίρουμε αυτή την συνταγη του Παρλιαρου προαιρετικά με κανέλα. Απολαύστε!

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Υγιεινά Καναπεδάκια με Ντομάτα και Κολοκυθάκι.



Συνταγες για 8-10 άτομα

Υλικά:

2 μέτρια κολοκυθάκια

1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη

1 πράσινο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Μια χούφτα φύλλα βασιλικού, διπλωμένα και κομμένα σε λωρίδες

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί Parmigiano Reggiano

1 κουτί κράκερς δικής σας επιλογής, αλλά όχι αλμυρά

Αλάτι/πιπέρι για την γεύση

Tip: Αν ψάχνετε για νηστισιμες συνταγες αντικαταστήστε την παρμεζάνα με τυρί σίτου.

Προετοιμασία:

Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος και κόβουμε σε λεπτές φέτες σε σχήμα μισοφέγγαρου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα κολοκυθακια και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, και αλαταοπιπερώνουμε.

Αφήστε στην φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας. Κατεβάστε από την φωτιά και προσθέστε αμέσως το βασιλικό και το τυρί, και ανακατέψτε καλά.

Απλώστε τα καρακερς σε μια πιατέλα και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι βάλτε περίπου 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα πάνω στο κάθε ένα.

Σερβίρετε αμέσως, διότι αν τα αφήσετε αρκετή ώρα τα κράκερς θα απορροφήσουν τα υγρά και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωραίο. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σκορδάτος Σολομός στα κάρβουνα.



Συνταγες για 4

Υλικά:

1kg φιλέτα σολομού (καθαρισμένα)

1/4 φλιτζανιού σάλτσα σόγιας

1 κουταλιά του γλυκού σάλτσα τσίλι

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο)

2 σκελίδες φρέσκο σκόρδο (πολτοποιημένο)

Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

Προετοιμασία:

Προετοιμάστε μια υπαίθρια ψησταριά σε υψηλή θερμοκρασία (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε ένα τηγάνι γκριλ αν δεν έχετε ψησταριά).

Σε ένα μπολ ανακατέψτε μαζί τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα τσίλι, το τζίντζερ, το σκόρδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού και τη μαύρη ζάχαρη. Κρατήστε 4 κουταλιές από το μείγμα για να το χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια του ψησίματος. Μαρινάρετε τα φιλέτα ψαριών στο υπόλοιπο μείγμα για 30 λεπτά.

Ψήστε στο γκριλ το σολομό για 4-7 λεπτά σε κάθε πλευρά ή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος αλείψτε το σολομο με την μαρινάδα που κρατήσατε προηγουμένως.

Αφαιρέστε από την σχάρα τα φιλέτα και τοποθετήστε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Σερβίρουμε με ρύζι στον ατμό. Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

΄τα Ψάρια του Ευαγγελισμού.


Σ΄όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση Ιχθύος του Ευαγγελισμού

Υλικά :

11/2 κιλό ψάρια καθαρισμένα ή ξερό βακαλάο (ξαρμυρισμένο καλά)ή κι από τα δυο

7 έως 10 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο

150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας

Αλάτι

Εκτέλεση :

Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.

Ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το λάδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.

Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα κρεμμυδάκια.

Όταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα ψάρια ή το ξερό βακαλάο (ή και από τα δυο)στο ταψί και τα ψήνουμε καλά.

Η αναλογία είναι για γεύμα 4 έως 6 ατόμων, εσείς αυξάνετε ή μειώνετε αναλόγως τα άτομα.

Σερβίρονται ζεστά και κρύα Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη

Αυτό το φαγητό το έκανε η μητέρα μου γιατί ο πατέρας μου δεν έκανε να φάει τηγανητά (αλλά και γιατί είναι ένα φαγητό πολύ νόστιμο επίσης αλλάζοντας τα ψάρια με σουπιές έχουμε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο φαγητό),για όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Νηστίσιμο Σουβλάκι



Συνταγες για 6 άτομα

Υλικά:

3 μέτρια κολοκυθάκια

1 μέτρια μελιτζάνα

12 μεγάλα φρέσκα ντοματίνια

12 μικρά μανιτάρια

1 πράσινη γλυκιά πιπεριά

1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά

1 κίτρινη γλυκιά πιπεριά

1 μεγάλο κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Το χυμό από ένα λεμόνι

2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκιά πάπρικα

Προετοιμασία:

Ξεκινούμε πλένοντας καλά όλα τα λαχανικά μας. Ξεφλουδίστε την μελιτζάνα και για να ξεπικρίσει την βάζετε, μετά που θα την κόψετε σε μέτριους κύβους, σε αλατόνερο και την αφήνετε για μία με μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια τη στραγγίζετε και την στεγνώνετε.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Το μέγεθος που θα κόψετε τα λαχανικά σας εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλα είναι τα σουβλάκια που θα χρησιμοποιήσετε. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες, μοιράζουμε τα ντοματίνια και τα μανιτάρια στην μέση αν είναι πολύ μεγάλα. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα κόβουμε σε μεγάλα ορθογώνια κομμάτια.

Αρχίζουμε να περνούμε τα λαχανικα μας εναλλάξ στα σουβλακια. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια πολύ ωραία οπτική εικόνα αλλά κατά την διάρκεια του ψησίματος επιτρέπετε στα λαχανικά σας να παίρνουν γεύση και από τα διπλανά τους λαχανικά.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν.

Ψήστε τα σουβλάκια σας στα κάρβουνα ή ακόμα και σε τηγάνι γκριλ, για 10-12 λεπτά περίπου γυρίζοντας τα συχνά και αλείφοντας τα με το λαδολέμονο που ετοιμάσατε. Σερβίρονται ζεστά με πίττα. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Χωριάτικη Σαλάτα με Κριθαράκι



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

Για το ντρέσσινγκ

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο

3/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

3/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό

1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν

1/4 φλιτζανιού ξίδι

Για τη σαλάτα

1 1/2 φλιτζάνια κριθαράκι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια νερό

1/2 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στην μέση

1 φλιτζάνι αγγουράκι ψιλοκομμένο

1/4 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 πράσινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα

5-10 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια και μοιρασμένες

Προετοιμασία:

Για το ντρέσσινγκ τοποθετούμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ τα κτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Σε περίπτωση που δεν έχετε μπλέντερ, κτυπήστε όλα τα υλικά μαζί με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν μαζί.

Για τη σαλάτα θα πρέπει πρώτα να ετοιμάσετε το κριθαράκι. Σε μία κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και αφήστε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το λάδι. Προσθέστε λίγο αλάτι για γεύση και το νερό. Αφήστε να έρθει σε βρασμό και σκεπάστε την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε περιστασιακά και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό αλλά όχι όλο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κλείνουμε την κατσαρόλα για να απορροφήσει όλα το νερό. Αφήνουμε να απορροφήσει το νερό και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να γίνει σπυρωτό.

Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα μας βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα το κριθαράκι, τα ντοματίνια, το αγγουράκι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη φέτα και τις ελιές. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί και περιχύνουμε με το ντρέσσινγκ. Ανακατεύουμε ξανά, σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Σερβίρετε την σαλατα σας κρύα με λευκό ξηρό κρασί. Για επιδόρπιο επιλέξτε καταιφι. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Μπριζόλες με Φινόκιο στο τηγάνι.



Συνταγες για 4 άτομα

Υλικά:

4 χοιρινές μπριζόλες με κόκαλο, χοντροκομμένες

2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινο

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

2 μέτριους βολβούς φινόκιο, καθαρισμένους και κομμένους σε λωρίδες

3/4 φλιτζανιού ζωμός κοτόπουλου

3 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο φρέσκο μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι

Προετοιμασία:

Κοπανίζουμε σε γουδί τους σπόρους κύμινου. Μεταφέρετε τους κοπανισμένους σπόρους σε ένα μπολ με το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατέψτε τα αρωματικά και αρτύστε τις μπριζόλες καλά.

Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίξτε στο τηγάνι το φινόκιο και 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό κότας και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών. Καλύψτε με πώμα το τηγάνι, αυξήστε την φωτιά σε μέτρια προς ψηλή, και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το φινόκιο να αρχίσει να μαλακώνει και να ροδίζει, 8 - 10 λεπτά. Χαμηλώστε την φωτιά λίγο εάν το φινόκιο αρχίσει να ροδίζει πάρα πολύ γρήγορα.

Ξεσκεπάστε το τηγάνι, χαμηλώστε την φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού από τον ζωμό και 2 κουταλιές από το μαϊντανό. Συνεχίστε το ψήσιμο ανακατεύοντας συχνά, για 1 με 2 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο μαϊντανό, και μεταφέρετε το περιέχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ.

Σκουπίστε το τηγάνι με μια χαρτοπετσέτα, προσθέστε το ελαιόλαδο, και τοποθετήστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τις μπριζόλες και τσιγαρίστε τις στο ελαιόλαδο, γυρίζοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν και ψηθούν καλά, 10 έως 12 λεπτά.

Σερβίρετε τις μπριζόλες ζεστές με το φινόκιο να τις συνοδεύει.Για επιδόρπιο προτιμήστε μία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!