Είναι μια συνταγή από την Θεσσαλονίκη που μάλλον προέρχεται από την Πολίτικη κουζίνα.
Πλένουμε μελιτζάνες τσακώνικες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κάθετα . Τις περνάμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με υλικά ίδια με αυτά που είναι για κεφτέδες. Παίρνουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου κιμά και τυλίγουμε με μια φέτα μελιτζάνας. Τά τοποθετούμε σε ταψί στην σειρά ώσπου να γεμίσει.
Μετά ετοιμάζουμε στο τηγάνι σάλτσα από 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες και αφού πάρουν μια βράση την ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα τυλιχτά. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για ? περίπου ώσπου να πιεί τά ζουμιά του από την σάλτσα και να ροδίσουν οι μελιτζάνες. Είναι καταπληκτικό φαΐ, ανώτερο και από τον μουσακά , με φοβερή γεύση.
Αυτή την συνταγή την έστειλε η κυρία Σοφία Βλάχου
Την ευχαριστώ πολύ και περιμένω απ΄ όλους σας κι άλλες
nikolaos
Όταν κάνω το φαγητό θα σας βάλω και την φωτογραφία.
Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
Φανουρόπιτα
Υλικά :
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
320 γραμμάρια ζάχαρη
320 ml αραβοσιτέλαιο
2 κουταλιές του γλυκού κοφτές κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή σόδα
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μπαίκιν πάουντερ
100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
100 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
Νερό
Εκτέλεση :
Σε μια μεγάλη σουπιέρα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνουμε, νερό βάζουμε πάρα πολύ λίγο, πρέπει να μας προκύψει μια απαλή κι αφράτη ζύμη (εάν όχι τότε βάζουμε λίγο νερό ακόμη).
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε την ζύμη μας και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά (παρακολουθούμε το ψήσιμο με μια οδοντογλυφίδα).
Όταν την βγάλουμε από από το φούρνο πρέπει να έχει ένα γλυκό καστανόξανθο χρώμα.
Ο Άγιος βοήθειά μας, Ευλογημένη και Καλή να είναι η Φανουρόπιτα σας.
Εάν μετρήσετε τα υλικά είναι εννέα (9) δεν γνωρίζω τον λόγο αλλά το έμαθα από την πεθερά μου που το είχε μάθει από την γιαγιά της, (πάει από γενιά σε γενιά να είναι (9), η δε Φανουρόπιτα δεν έχει καμιά σχέση με την Ψυχή της Μητέρας Του Αγίου Φανουρίου και πως θα μπορούσε να έχει «Αυτή Η Μάνα Γέννησε Ένα Άγιο»).
Αυτή την Συνταγή την έχω από την πεθερά μου
Nikolaos
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Καρπουζόπιτα
Υλικά:
1 καρπούζι ώριμο (παίρνουμε την ψίχα βγάζουμε τα κουκούτσια και την κάνουμε στο multi χυλό)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα,
3 με 4 κουταλιές γλυκού μέλι
30 γραμμάρια σουσάμι.
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το χυλό του καρπουζιού, λίγες κουταλιές ζάχαρη, και λίγες κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός ούτε πολύ σφιχτός, αλλά ούτε πολύ νερουλός, (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και ζάχαρη).
Λαδώνουμε ένα ταψί ελαφρά ρίχνουμε το μίγμα το πασπαλίζουμε με σουσάμι και το ψήνουμε στους 175 με 185 βαθμούς για περίπου 55 με 65 λεπτά (προσοχή να μην σας αρπάξει από επάνω βάλτε αλουμινόχαρτο).
Όταν την βγάλετε από το φούρνο όπως είναι ζεστή την αλείβουμε με το μέλι και την πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Εάν είναι πολύ γλυκό το καρπούζι μας κρατάμε λίγο τη ζάχαρη βάζουμε λιγότερη και περισσότερο αλεύρι.
Φωτογραφία δεν έχω την άλλη εβδομάδα που θα φτιάξω θα σας βάλω, ‘η φωτογραφίες ή βίντεο.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση.
Αυτή την συνταγή την έμαθα πριν από κάποια χρόνια από μια γιαγιά στη παραλία της Κω.
nikolaos
Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
Μοσχάρι με μελιτζάνες
Υλικά :
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
Ι κιλό μελιτζάνες μέτριες στενόμακρες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (εάν έχετε 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
Ελαιόλαδο εκλεκτό 50 με 70 γραμμάρια για το φαγητό και 100 με 120 γραμμάρια για το τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις πλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
Καίμε τα 100 με 120 γραμμάρια ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις τηγανισμένες τις βάζουμε σε ταψί που από την μια του μεριά το έχουμε ανασηκώσει (για να στραγγίσει το παραπανίσιο ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να σκεπάσει τις μερίδες από το μοσχάρι που έχουμε βάλει μέσα και το βράζουμε για 75 με 90 λεπτά.
Μετά βγάζουμε το βρασμένο κρέας το βάζουμε σε μια σουπιέρα, κρατάμε και το ζωμό που περίσσεψε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο κι όταν κάψει ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη και το βρασμένο κρέας και όλα μαζί τα κοκκινίζουμε.
Όταν είναι κοκκινισμένα προσθέτουμε ή τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή το 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ζωμό από το κρέας που περισσέψετε 50 με 70 γραμμάρια ελαιόλαδο και τις τηγανισμένες μελιτζάνες (προσοχή ολόκληρες),αλάτι και πιπέρι και το 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας, (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό).
Πρέπει όταν είναι έτοιμο να έχει μείνει μόνο με το λάδι του (να μην έχει καθόλου νερά).
Σερβίρετε ζεστό (αλλά και χλιαρό)
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
Αυτή την εποχή έχουμε τις καλύτερες μελιτζάνες
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου