Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Πώς να φτιάξετε γιαούρτι


Υλικά :
1 κιλό γάλα ή πρόβιο ή αγελάδας
1με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Εκτέλεση :

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά και με τι βοήθεια ενός θερμομέτρου όταν φτάσει στους 85 με 90 βαθμούς τη κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε ελαφρά και πάλι με τη βοήθεια του θερμομέτρου βλέπουμε πόσο η θερμοκρασία του γάλακτος κατέβηκε.
Σ΄ ένα μικρό μπολ διαλύουμε τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι κι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 45 με 43 βαθμούς το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας, (ή σε πήλινο σκεύος που βάλαμε το γάλα), κι ανακατεύουμε πολύ ελαφρά.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για αρκετές ώρες (όλη την νύχτα)καλό κάνει, προσοχή να μην το κουνήσουμε.
Όταν πήξει το γάλα σε γιαούρτι κι όταν δούμε ότι είναι έτοιμο το βάζουμε στο ψυγείο.
Καλά είναι να φάμε το γιαούρτι την επομένη ημέρα.
Στο ψυγείο μας το κρατάμε περίπου 1 εβδομάδα.

Καλή επιτυχία.

Με το πρόβιο γάλα θα έχετε ένα πιο πηχτό γιαούρτι, ενώ με το αγελαδινό γάλα ένα πιο αραιό.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Πιπεριές (κέρατο)γεμιστές με φέτα



Υλικά :

1/2 κιλό πιπεριές κέρατο
1/4 κιλό φέτα όχι πολύ σκληρή (μπορείτε να βάλετε και ανθότυρο)
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Κτυπάμε στο multi, τη φέτα ή το ανθότυρο, το βούτυρο, το ξερό κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι, έως ότου να γίνουν μια μαλακή κρέμα.
Γεμίζουμε τις πιπεριές μας τις βάζουμε σ΄ ένα ταψί και τις ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν περίπου 40 με 45 λεπτά (για να μην σας αρπάξουν σκεπάστε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και τις στολίζουμε με κλωναράκια μαϊντανού και μερικές πράσινες ελιές.

Καλή επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ρυζόγαλο


Υλικά :
1 λίτρο γάλα φρέσκο γάλα
1/2 κούπα του τσαγιού ρύζι γλασέ
1/2 κούπα του τσαγιού ζάχαρη (γίνετε και με λιγότερη)
Εκτέλεση :
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι και το βράζουμε με νερό, μόλις βράσει το ρύζι και πιει το νερό, ζεσταίνουμε το γάλα και την ζάχαρη και ρίχνουμε μέσα το βρασμένο ρύζι, τα ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει και τα σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει το γάλα.
Βάζουμε το ρυζόγαλο σε μπολ και το σερβίρουμε κρύο πασπαλίζοντας το με κανέλα.
Μπορούμε εάν θέλουμε για να το πήξουμε ποιο γρήγορα να βάλουμε (διαλυμένες στο γάλα) 2 κουταλιές του γλυκού κορν-φλαουρ.

Καλή επιτυχία και Καλή Απόλαυση.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Γλώσσες πλακί


Υλικά :
1 κιλό γλώσσες (φρέσκες ή κατεψυγμένες )
11/2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 με 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 με 200 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις γλώσσες και τις πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένες τις ξεπαγώνουμε).
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τις ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια), τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, τα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σ΄ ένα ταψί στρώνουμε τις γλώσσες και τη σκεπάζουμε με τα υλικά που έχουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε από πάνω και το ελαιόλαδο μας και τις ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες, Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Γεμιστά


Υλικά :
Ντομάτες ώριμες μέτριες στρογγυλές
Πιπεριές καμπάδικες
Μελιτζάνες για γέμισμα
Κολοκύθια μεγάλα
Πατάτες
Ρύζι γέλασε (κάνει και το νυχάκι)
Κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τριφτή
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Φέτα σκληρή κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Πλένουμε όλα τα λαχανικά μας ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκύθια πολύ καλά.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού σούπας τα αδειάζουμε όλα τα λαχανικά μας.
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε αυτά που αδειάσαμε από τα λαχανικά μας αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε στο multi, προσθέτουμε το ρύζι, τα τριμμένα στον τριφτή ξερά κρεμμύδια, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και για 2 με 3 λεπτά τα κοκκινίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά προσθέτουμε την σκληρή φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους και ανακατεύουμε ελαφρά.
Γεμίσουμε τα λαχανικά μας (προσοχή όχι μέχρι επάνω αφήνουμε χώρο για να φουσκώσει η γέμιση)και βάζοντας το καπάκι τα τοποθετούμε στην γάστρα μας το ένα δίπλα στο άλλο.
Ανάμεσα τους βάζουμε λίγες μικρές πατάτες και όση γέμιση μας περισσέψει.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 55 με 65 λεπτά.
Εάν θέλουμε αφήνουμε την γάστρα μας ανοικτή για 5 λεπτά να ξεροψηθούν.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη τρώγονται και ζεστά αλλά και κρύα.

Τα υλικά τα κανονίζετε ανάλογα με της ανάγκες σας.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Αρνί κοκκινιστό με λαχανικά


Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
11/2 κιλό πατάτες
250 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά
1/2 κιλό καρότα
2 με 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
2-3 φύλλα δάφνη

Εκτέλεση :
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα κι όταν κάψει κοκκινίζουμε το κρέας (όσο το θέλουμε, γιατί σε πολλούς δεν κάνει να παρά είναι κοκκινισμένο)
Έχουμε διαλύσει τον ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας με λίγο νερό τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κοκκινισμένο μας κρέας, τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα φύλλα δάφνη, αλάτι πιπέρι και νερό από τη βρύση που να σκεπάζει το κρέας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Όταν δούμε ότι το κρέας μας έχει βράσει, προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια μας όλα κομμένα σε φέτες και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου όλα να είναι καλά μαγειρεμένα (εάν χρειαστεί λίγο νερό προσθέτουμε)και με λίγη σάλα.

Σερβίρετε ζεστό σε μια πιατέλα στρόγγυλη η μακρόστενη με το κρέας στη μέση κι όλα τα υπόλοιπα γύρο γύρο και τα περιχύνουμε με την σάλτα του.

Καλή σας Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Όταν έχουμε ώριμες ντομάτες μπορούμε να τρίψουμε μερικές στον τρίφτη μας και να τις προσθέσουμε μαζί με το χυμό ντομάτας.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ιμάμ Μπαϊλντί


Υλικά :

1 κιλό μελιτζάνες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
150 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κιλό ώριμες ντομάτες(χωρίς φλούδες και σπόρια τριμμένες στον τρίφτη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κεφαλοτύρι τριμμένο ή λίγη φέτα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση :
Σκίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος χωρίς να τις χωρίσετε, και τις βάζουμε στο ταψί μας.
Σ΄ ένα μεγάλο μπολ κάνουμε τη γέμιση μαγαρίζουμε τα 3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, το 1 κιλό τριμμένες στον τρίφτη ώριμες ντομάτες(χωρίς φλούδες και σπόρια, τα 50 γραμμάρια εκλεκτό ελαιόλαδο, το 1/2 ψιλοκομμένο ματσάκι μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και όλα μαζί τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Μ΄ ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε με τη γέμιση μας τις μελιτζάνες (εάν μας περισσέψει γέμιση την βάζουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες μας.
Πασπαλίζουμε όλες τις μελιτζάνες με τριμμένο κεφαλοτύρι ή με τριμμένη φέτα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 80 με 90 λεπτά.
Για να μην σας αρπάξουν οι μελιτζάνες από πάνω όταν δείτε ότι έχουν ροδίσει ή σβήστε τις επάνω αντιστάσεις ή σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.

Σερβίρονται ζεστές αλλά και κρύες καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Αντί για ταψί μπορείτε να βάλετε ένα πυρέξ.
Επίσης εσείς μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα από τα υλικά ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ντολμάδες με λουλούδια από τα κολοκύθια


Ένα καθαρά καλοκαιρινό και πολύ ελαφρύ φαγητό
αυγολέμονο

Υλικά :

40 με 50 λουλούδια από τα κολοκύθια
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Καθαρίζουμε τα λουλούδια από το κοτσανάκι κου έχει την γύρη.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λουλούδια
Στρώνουμε τους τα γεμισμένα λουλούδια στην κατσαρόλα κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και το βούτυρο μας.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 1 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορούμε να γεμίσουμε και μερικά κολοκυθάκια μαζί με τα φύλλα και να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα μας

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Καλοκαιρινό Γλυκό

Εύκολο,νόστιμο και βγαίνει και σε λάιχτ έκδοση.

Στρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ με μια στρώση φρυγανιές.Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με ζαχαρόνερο (η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί από φρουκτόζη ή άλλο υποκατάστατο) τα οποία έχουμε βράσει για λίγη ώρα.

Φτιάχνουμε μια γερή δόση κρέμα από άνθος αραβοσίτου (ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το σκεύος όπου έχουμε στρώσει τις φρυγανιές) και την περιχύνουμε πάνω από τις φρυγανιές. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει καλά η κρέμα για καμιά ωρίτσα ή και παραπάνω. Και σε αυτήν την περίπτωση η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί.

Όσο έχουμε το ταψί να κρυώνει στο ψυγείο ετοιμάζουμε ένα ή δύο ζελέ της αρεσκείας μας (κανονικό ή λάιτ) και όταν έχει πήξει εντελώς η κρέμα το περιχύνουμε με τη σειρά του πάνω από την κρέμα.

Έτσι έχουμε όταν κρυώσει και το ζελέ ένα γλυκό ελαφρύ νόστιμο και όμορφο στην εμφάνιση, ό,τι πρέπει για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού!

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι από το http://www.netrino.gr

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Αρακάς λαδερός


Υλικά :
1 κιλό αρακάς φρέσκος (ή κατεψυγμένος)
200 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κιλό ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί κονσέρβας ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :

Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μετά προσθέτουμε τον αρακά και γυρίζουμε για λίγο με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, στην συνέχεα ρίχνουμε τις φρέσκες ντομάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (ή την κονσέρβα νε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο νερό χλιαρό και τον βράζουμε για 35 έως 40 λεπτά (πριν τον κατεβάσετε να τον δοκιμάσετε μήπως θέλει λίγο βράσιμο ακόμη).
Μπορείτε να βάλετε λίγες πατάτες και 3 έως 4 καρότα κομμένα σε ροδέλες.

Σερβίρονται ζεστός αλλά και κρύος καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
1 κιλό αρακάς φρέσκος (καθαρός καθαρισμένος χωρίς φλούδες και πλυμένος καλά)

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Λικέρ από τα κουκούτσια των κερασιών



Υλικά :

Τα κουκούτσια από 1 κιλό κεράσια
100 γραμμάρια κεράσια
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα τους)

Εκτέλεση :

Βάζουμε σ΄ ένα μεγάλο βάζο που να κλείνει καλά τα κουκούτσια από 1 κιλό κεράσια, (λίγα λίγα όπως τα τρώμε ή όλα μαζί) τα βγάζετε με μια φουρκέτα και προσοχή δεν τα πλένουμε.
Εάν τα βάλουμε όλα μαζί βάζουμε και τη ζάχαρη όλη μαζί, αλλιώς λίγα λίγα τα κουκούτσια λίγη λίγη και τη ζάχαρη, τα κλείνουμε καλά, τα αναταράσσουμε και τα βάζουμε σε ζεστό αλλά σκιερό μέρος.
Εάν είναι όλα μαζί τα κουκούτσια και η ζάχαρη τα αναταράσσουμε κάθε μέρα πρωί κι απόγευμα για ένα μήνα.
Στις 15 ήμερες βάζουμε στο βάζο και τα 100 γραμμάρια κεράσια χαραγμένα όπως χαράσσουμε τις ελιές πριν τις βάλουμε στο νερό.
Εάν τα βάλουμε λιγόλογα κάθε φορά που θα βάζουμε κουκούτσια και ζάχαρη πάλι θα τα αναταράσσουμε.
Όταν περάσει ο μήνας ανοίγουμε το βάζο και βάζουμε τα 1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα τους), εάν το θέλετε πολύ δυνατό μπορείτε να βάλετε και οινόπνευμα (ΠΡΟΣΟΧΗ Οινοποιίας όχι αυτό στα μπουκαλάκια των Σουπερ Μάρκετ δεν κάνει)και το αφήνετε για 5 ήμερες στον ήλιο
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζο και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φλούδες από τα κεράσια και τα κουκούτσια, εάν είναι θολό θέλει κι άλλο αλκοόλ, και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια και αρκετή σόδα ή γκαζόζα.
Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Παλαμίδα ψητή


Υλικά :

1 μεγάλη παλαμίδα
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Ρίγανη
Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση :

Πλένετε καλά το ψάρι και το αφήνετε να στεγνώσει.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνετε εγκοπές (σε μέγεθος κουμπότρυπας) κατά μήκος όλης της ράχης και των πλευρών του ψαριού.
Σε κάθε μία από αυτές τις εγκοπές τοποθετείτε μία σκελίδα σκόρδου κομμένη κατά μήκος, λίγη ρίγανη, πολύ λίγο αλάτι, πιπέρι και μια σταγόνα ελαιόλαδο.
Εν συνεχεία, κάνετε μία εγκοπή στις πλευρές του ψαριού, το αλείφετε με ένα πινελάκι ελαφρά με λάδι και λεμόνι, το πασπαλίζετε με ρίγανη, σκέτη ή μαζί με λίγο αλεύρι, και το ψήνετε.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Κολοκυθοκεφτέδες


Υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στο τρίφτη
2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
Μερικά φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1 /4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια φέτα πολύ σκληρή τριμμένη με τα χερια μας σε πολύ μικρά κομματάκια
2 αυγά
1 φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
αραβοσιτέλαιο
αλεύρι


Εκτέλεση:
Βάζουμε σ΄ ένα μπολ τα τριμμένα στο τρίφτη κολοκυθάκια, τα τριμμένα στο τρίφτη κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φύλλα του δυόσμο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη με τα χέρια μας φέτα, τα αυγά μας κτυπημένα ελαφρά (όλα μαζί ασπράδια και κρόκους),τριμμένη φρυγανιά (όσο χρειαστεί για να γίνει ένα μίγμα που να μπορούμε να το πλάσουμε σε μικρά μπαλάκια), αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μίγμα καλά το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε .
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας αρκετό αραβοσιτέλαιο και το βάζουμε στην φωτιά να κάψει.
Πλάθουμε μικρές μπάλες από το μίγμα μας, τις πατάμε λίγο με το χέρι μας, τις αλευρώνουμε καλά κι όταν κάψει το αραβοσιτέλαιο τις τηγανίζουμε.
Όταν έχουν ροδίσει καλά τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Σερβίρονται σε πιατέλα σκέτες ή με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι .
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
Μπορείτε να αλλάξετε την φέτα με κεφαλοτύρι ή γλυκό τυρί σκληρό τριμμένα στο τρίφτη.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Γαλέος στον φούρνο


(με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο)

Υλικά :

Φέτες γαλέου περίπου 10 με 12 εκατοστά διάμετρο (όσες χρειάζεστε), κάθε φέτα είναι μερίδα
3 έως 5 σκελίδες σκόρδου (αναλόγως τις μερίδες)
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Χυμό λεμονιού
Ρίγανη τριμμένη
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Εάν είναι φρέσκος ο γαλέος τον βάζουμε σ΄ ένα ταψί την κάθε φέτα την μια δίπλα στην άλλη, εάν είναι κατεψυγμένος πρώτα τον ξεπαγώνουμε και μετά τον βάζουμε στο ταψί μας.
Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις σκορπίζουμε στις μερίδες μας, μετά βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού, τη τριμμένη ρίγανη και το ελαιόλαδο, (βάζουμε αυτά τα υλικά αναλόγως τις μερίδες μας).
Το ψήνουμε στους 150 με 160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, εάν χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμη συνεχίζετε και προσοχή να μην σας αρπάξει από πάνω ή σβήστε τις πάνω αντιστάσεις ή σκεπάστε το ταψί σας μ΄ αλουμινόχαρτο.

Σερβίρετε και ζεστός αλλά και κρύος, επίσης είναι καλός μεζές για ούζο αλλά και μπύρα.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας όρεξη, αλλά και Καλά ουζάκια.

Γαλέος πλακί


Υλικά :

Φέτες γαλέου περίπου 10 με 12 εκατοστά διάμετρο (όσες χρειάζεστε), κάθε φέτα είναι μερίδα
3 έως 5 σκελίδες σκόρδου (αναλόγως τις μερίδες)
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Ώριμες ντομάτες χωρίς πέτσες σπόρια και τριμμένες στον τρίφτη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ρίγανη τριμμένη
Αλάτι πιπέρι.

Εκτέλεση :

Εάν είναι φρέσκος ο γαλέος τον βάζουμε σ΄ ένα ταψί την κάθε φέτα την μια δίπλα στην άλλη, εάν είναι κατεψυγμένος πρώτα τον ξεπαγώνουμε και μετά τον βάζουμε στο ταψί μας.
Σ΄ ένα μπολ τρίβουμε τις χωρίς πέτσες και σπόρια ώριμες ντομάτες, μετά βάζουμε τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ελαιόλαδο τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Τα βάζουμε όλα πάνω από τις φέτες του γαλέου και τα ψήνουμε στους 150 με 160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά με 40 λεπτά μπορεί και περισσότερο γιατί πρέπει να μας εξατμιστούν όλα τα υγρά από τις ντομάτες και να μας μείνει με το ελαιόλαδο, προσοχή να μην σας αρπάξει από πάνω ή σβήστε τις πάνω αντιστάσεις ή σκεπάστε το ταψί σας μ΄ αλουμινόχαρτο.

Σερβίρετε και ζεστός αλλά και κρύος.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας όρεξη.