Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Καλησπέρα Αδελφοί και φίλοι έχουμε ευχάριστα νέα, σιγά σιγά Επανερχόμαστε!!!


Με Την Βοήθεια Του Τριαδικού μας Θεού.

Του Θεού Πατέρα, Του Χριστού Υιού και Του Αγίου Πνεύματος συνεχίσουμε την αποθεραπεία μας στο σπίτι μας.

Καλά πάω είναι όμως λίγο δύσκολα γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος.

Ευχαριστώ πολύ όλους σας διά τις Προσευχές σας και ανταποδίδω.

Ο Θεός μαζί σας και μαζί μας Αμήν!!!

Αρχίσαμε τις αναρτήσεις σιγά σιγά μέχρι να επανέρθουμε σε κανονική ροή

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας .    

 

Χοιρινό ρόστο με γλάσο ανανά!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 χοιρινό καρέ για ρόστο μέσα σε δίκτυ (περίπου 1.5 κιλό)
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και κομμένες στην μέση)
Αλάτι/πιπέρι
Για το γλάσο:
2 φλιτζάνια ανανά κομπόστα (κονσέρβα) με το συρόπι
1/4 φλιτζανιού μαύρο ρούμι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Βάζουμε το κρέας μέσα σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο και το αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές χαρακιές σε διάφορα σημεία του κρέατος και τοποθετούμε μέσα σε κάθε μία χαρακιά ένα κομματάκι σκόρδο. Περιχύνουμε το κρέας με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1.5 ώρα ή μέχρι να ψηθεί εντελώς το κρέας και να ροδίσει.
Όσο ψήνετε το χοιρινό βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα υλικά για το γλάσο και τα δουλεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ψιλοκόψουμε τον ανανά και να φαίνονται μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο του φαγητό ανοίγουμε κατά διαστήματα και περιχύνουμε το κρέας με το γλάσο σε όλα τα σημεία.
Αφού ψηθεί το κρέας βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Αρνί μπούτι στο χαρτί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1,5 κιλό αρνίσιο μπούτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
100γρ. κίτρινο καπνιστό τυρί, σε μπαστούνια
Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Πλένουμε καλά το κρέας και ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιές σχισμές, χωρίς όμως να φτάνουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο λάδι, μία φέτα σκόρδο και ένα μπαστούνι καπνιστό τυρί. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι, το αλείφουμε με λάδι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο κλείνοντας καλά τις άκρες. Ψήνουμε το μπούτι για 2,5 ώρες περίπου.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί, και μετά το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με μια ωραία πράσινη σαλάτα και πατατούλες φούρνου.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι Βλάχοι κι όλοι οι χριστιανοί έκαναν κανονική νηστεία 40 μέρες!

Εάν έτρωγαν το πρωί τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία Παιδάκια ή Χοιρινή Μπριζόλα με τα σχετικά λύπη τα είχαν τρομερά προβλήματα.
Έκανε η νοικοκυρά από το βράδυ της παραμονής μέχρι το πρωί στις 04:00 πριν πάει στην Εκκλησιά και να Γιορτάσει το Μεγάλο Γεγονός Της Γεννήσεως Του Θεανθρώπου την Σούπα με Αρνί Μανάρι.
Έβαζε στην κατσαρόλα της το ένα μπροστινό από το Αρνί Μανάρι (αρνί που το μεγάλωνε στην Αυλή της σαν παιδί της, από τις πρώτες γέννες της χρονιάς) σε μερίδες με νερό κι αλάτι και το έβαζε στην φωτιά με ξύλα κι έβραζε σιγά σιγά, λίγο πριν το κατεβάσει έβγαζε το κρέας το έβαζε σε σουπιέρα δίπλα στην φωτιά του τζακιού και στην κατσαρόλα της έριχνε λίγο ρύζι.
Μετά την Εκκλησία σε όλους ένα πιάτο Σούπα με λίγο πιπέρι και μια μερίδα Αρνί Μανάρι κι ο Αφέντης του σπιτιού έκοβε το Χριστόψωμο.
Στις 10:00 έπαιρνε φωτιά το Τζάκι με τα Παιδάκια και τις Χοιρινές Μπριζόλες και τα κοντοσούφλια.
nikolaos
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Γεμιστοί κουραμπιέδες με χουρμάδες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 κουραμπιέδες

Υλικά:

Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι γάλα
2 κρόκους αυγών
2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο σηκώσει
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση
40 χουρμάδες κομμένοι σε μικρά κομματάκια
2 κουταλάκια βούτυρο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη.

Eκτέλεση:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ανθόνερο, το γαρύφαλλο και τη κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και να γίνει μια συμπαγής μάζα.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ χτυπούμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, τους κρόκους και το μπέικιν πάουτερ. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια. Πιέζουμε με το δάχτυλο μας τη ζύμη να δημιουργηθεί ένα κενό και το γεμίζουμε με τη γέμιση.
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180oC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες μας με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε μια γιορτινή πιατέλα.
Απολαύστε!

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Το Χριστόψωμο!

Την προ παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά κάνει το Χριστόψωμο
Σας παραθέτω πώς να το φτιάξετε από το Κοπιάστε… στην Ελληνική Φιλοξενία.

http://pammtax.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html


Μπορείτε όμως να το κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί το ζυμώνετε με λίγο λάδι κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι. Το κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.

Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.
nikolaos

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Αλμυρή τάρτα με σπιτική ζύμη και γαλοπούλα!

Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγη για 6-8 ατομα

Υλικά:

Για τη γέμιση:
5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
11/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1-2 κόκκινες καυτερές πιπεριές, ανάλογα με τα γούστα μας
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 φλιτζάνια γαλοπούλα, ψιλοκομμένη
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3/4 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας
1 φλιτζάνι μαύρη μπύρα
1 φλιτζάνι ντομάτες, κομμένες σε κύβους
Για τη ζύμη:
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, παγωμένο
3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Επικάλυψη:
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το αλάτι, και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους. Χτυπάμε με το μίξερ τα υλικά αυτά, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη σαν ψίχουλα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε μία μία κουταλιά το παγωμένο νερό, χτυπώντας συνέχεια. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ, και την τοποθετούμε σε μια καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας, διπλώνοντάς την και την μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ. Την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα μπαχαρικά για τη γέμιση (3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 3/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, 3/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, 3/4 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού).
Φτιάχνουμε και τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρέας γαλοπούλας, και το μίγμα των μπαχαρικών. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, πριν αποσύρουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τη μπύρα και το ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας, και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Πασπαλίζουμε το αλεύρι πάνω από το μίγμα της γαλοπούλας και των λαχανικών, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό μίγμα της μπίρας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα, περίπου 3-5 λεπτά. Μετακινούμε τη γέμιση από τη φωτιά, και την τοποθετούμε σε μια βαθιά, λαδωμένη φόρμα ή ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο. Στρώνουμε το φύλλο προσεκτικά πάνω από γέμιση, και διπλώνουμε ό,τι περισσεύει στα πλάγια προς τα κάτω.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο αυγού και την κρέμα γάλακτος. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο αλείφουμε την ζύμη με το μίγμα αυτό.
Ψήνουμε την τάρτα μας για 25 λεπτά, ή έως ότου η ζύμη να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Χριστουγεννιατικη παπια με αρωμα εσπεριδοειδων.


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

4-5kg πάπια (κατά προτίμηση φρέσκια)
3 λεμόνια φρέσκα
2 λάιμ, φρέσκα
Χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, περασμένο στο τρίφτη
1 χούφτα από κλωναράκια μαϊντανού, θυμάρι και φασκόμηλο
λίγο ελαιόλαδο, για ψήσιμο, προαιρετικά
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Περνούμε από τρίφτη τα λεμόνια και τα λαίμ και το ξύσμα το ανακατεύουμε με το τζίντζερ, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
Καθαρίζουμε την πάπια καλά (εσωτερικά και εξωτερικά). Κάνουμε μερικές μικρές χαρακιές με ένα μυτερό μαχαίρι πάνω στο δέρμα της πάπια. Αλείφουμε με τα δάκτυλα μας το μείγμα από το ξύσμα σε όλα τα μέρη της πάπιας (και μέσα στην κοιλότητα). Βάζουμε τα ξυσμένα λεμόνια και λαίμ ολόκληρα μέσα στην κοιλότητα μαζί με τα αρωματικά (μαϊντανό, θυμάρι, φασκόμηλο) και τοποθετήστε την πάπια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάστε το μπολ και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2τουλάχιστον ώρες. Καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν το αφήσετε για όλη την διάρκεια της νύκτας.
Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το μέλι μέχρι να ενωθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC. Βάζουμε την πάπια σε ένα ταψί για ρόστο και περιχύνουμε με το μείγμα μέλι/πορτοκάλι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ανά κιλό αν θέλουμε την πάπια μας καλοψημένη. Προσαρμόζουμε το ψήσιμο ανάλογα με τα γούστα μας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε σε συχνά χρονικά διαστήματα και περιχύνουμε με τα υγρά από το ταψί.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο αφήστε το ταψί έξω από το φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν κόψετε την πάπια σε μερίδες.
Σερβίρετε την πάπια σας ζεστή με πατάτες φούρνου. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Χταπόδι με λιαστή ντομάτα - Αφού η νηστεία καλά κρατεί ελάτε να φτιάξουμε ένα αρωματικό χταποδάκι!

Υλικά :
1 χταπόδι μέχρι 1200 γραμμάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
4 κόκκους μπαχάρι
6-7 λιαστές ντομάτες
200 ml χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το χταπόδι, του βγάζουμε το δόντι και το βάζουμε μόνο του στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να αχνιστεί και να βράσει με τα υγρά του.
Όταν σωθεί ο ζωμός του χταποδιού το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Στην κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε και το χταποδάκι.
Αφού τσιγαριστεί καλά, το σβήνουμε με το κρασάκι.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, συμπληρώνουμε με ζεστό νεράκι, ρίχνουμε μέσα τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και τις λιαστές ντομάτες κομμένες στα δυο.
Αφήνουμε το χταποδάκι να βράσει καλά και να χυλώσει η σαλτσούλα του.
Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο νεράκι τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και περιμένουμε να γίνει το χταπόδι.
Σερβίρουμε στο πιάτο μακαρόνια και περιχύνουμε με τη σάλτσα και το χταποδάκι.
Σερβίρουμε το χταποδάκι μόνο του σαν μεζεδάκι για ούζο.
Αν μας αρέσει αδειάζουμε τα βρασμένα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και το χταπόδι.

από : http://lilasteratessyntages.blogspot.com

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Μελομακαρονα της γιαγιας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγη για περίπου 40 Μελομακάρονα

Υλικά:

9 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (self raising)
3 φλιτζάνια σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλο ανάμεικτο, σκόνη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια μέλι
3 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 ξυλάκια γαρύφαλλου
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C.
Για να ετοιμάσουμε την ζύμη για τα μελομακάρονα μας. Κτυπάμε με μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα υγρά (σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το μπράντυ), με τη ζάχαρη, και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και τη σόδα.
Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το υγρά μέχρι να σχηματιστεί μία υγρή αλλά σφικτή ζύμη που δεν θα κολλάει.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε μικρά αυγοειδή σχήματα και αραδιάζουμε σε ταψιά. Αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ των μελομακάρονων αφού θα φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι χαράσσουμε τα μελομακάρονα για να πάρουν το γνωστό τους σχήμα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.
Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι: Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονα μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, και τα γαρύφαλλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο διάφανο σιρόπι. Αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και ανακατέψτε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όσο είναι ακόμη πολύ ζεστά, τα βυθίζουμε στο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσουν σιρόπι και από τις δύο πλευρές. Προσέξτε να μην τα αφήσετε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι διότι θα λασπώσουν.
Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και αραδιάζουμε σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε τα μελομακαρονα μας με τα καρύδια και τα αρωματικά.
Σερβίρετε τα μελομακάρονα σας κατά την διάρκεια των γιορτών. Καλές Γιορτές!

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Σαλάτα με γαλοπούλα και κάρυ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια γαλοπούλα ψιλοκομμένη, προψημενη
1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα πράσινα φασολάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι, στραγγιστό
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι σέλερυ, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο την σκόνη κάρυ για να απελευθερώσει όλη τη γεύση και το άρωμά του.
Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μέλι και το τριμμένο τζίντζερ.
Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα μας.
Προσθέτουμε στο μπολ και την γαλοπούλα, το μήλο, τα φρέσκα φασολακια, το κόλιαντρο ή μαϊντανό και το σέλερυ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τη σαλάτα μας πάνω σε τρυφερά φύλλα μαρουλιού.
Καλή ΄Ορεξη!

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 ψωμι

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
30γρ. μαγιά σε σκόνη
300γρ. ζάχαρη
100γρ. βούτυρο
3 αυγά
150 ml γάλα
20γρ. αλάτι
450 ml νερό
30 ml λάδι (για το λάδωμα της φόρμας)
1 φλιτζάνι σταφίδες, μαύρες και λευκές
Ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε τα 450ml νερό, και βάζουμε μέσα τις σταφίδες για 1/2 ώρα, για να φουσκώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε πολύ κατά τη μαγιά με το γάλα, αφού προηγουμένως το έχουμε ζεστάνει (προσοχή, όχι καυτό). Ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς στο μίγμα του αλευριού. Προσθέτουμε και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία εύπλαστη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη, και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την τοποθετούμε κατόπιν σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα, ή σε ένα λαδωμένο ταψί, δίνοντάς της το σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε το χριστουγεννιάτικο ψωμί μας για 15-20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.  
Απολαύστε!

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Χταποδάκι ξυδάτο!


ΥΛΙΚΑ
1 χταποδάκι,περίπου ένα κιλό
1 φλυτζανάκι του καφέ,ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ,νερό
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το χταποδάκι από το δόντι του και τα ματάκια του και το πλένουμε καλά(με την προυπόθεση,ότι έχει καθαριστεί και από τα εντόθιά του).Σε κατσαρόλα,βάζουμε τα φλυτζανάκια με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε το χταποδάκι.Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει μία βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε περίπου μία ώρα,να σιγοψηθεί.Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι,αν είναι μαλακό και σβήνουμε τη φωτιά.Στη συνέχεια,καθαρίζουμε το χταπόδι από την σκούρα πετσούλα και τις βεντουζίτσες ,το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε βαθύ μπωλ.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη,το σκορδάκι ψιλοκομμένο και ξυδάκι.Στη φάση αυτή,μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε για λίγες μέρες,ένα νόστιμο μεζεδάκι για ούζο.
http://liantinaki1.blogspot.com/2009/03/blog-post_2459.html

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ!

από: Εδώ 

Καιρό είχαμε να κάνουμε ένα ρυζότο, αλλά αυτή τη φορά το ήθελα να γίνει σπυρωτό και όχι πολύ χυλωμένο. Γι αυτό έβαλα ρύζι parboiled (όπως το λένε "τύπου Αμερικής").

ΤΑ   Υ Λ Ι Κ Α   με την σειρά χρήσης
4 κ.σ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 Κρεμμύδι κόκκινο μέτριο
1 σκελίδα Σκόρδο
370 γραμ. Ρύζι
1/2 φλ.τσ. Κρασί λευκό
2 Καρότα μέτρια σε λεπτές ροδέλλες
170 γραμ. Αρακάς κτψ.
2 κύβους σπιτικό ζωμό λαχανικών
1,5 λίτρα νερό
2 κ.σ. Άνιθο ψιλοκομμένο
50 γραμ. Παρμεζάνα τριμμένη
50 γραμ. Παρμεζάνα σε φλούδες
Μείγμα 5 πιπεριών χοντροτριμμένο.



Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πολτοποιώ το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι στο multi.
Σε βαθύ τηγάνι αδειάζω το περιεχόμενο και σωτάρω σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά.  Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το ρύζι και το γυρίζω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει.
Ρίνω το καρότο και τον αρακά και συνεχίζω το σωτάρισμα για λίγο ακόμα.
Σε διπλανή εστία έχω διαλυμένο τον ζωμό στο νερό, να σιγοβράζει και αρχίζω να ρίχνω δυο-δυο κουτάλες, αφού απορροφηθεί η προηγούμενη, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός.
Όταν πλησιάζει να απορροφηθεί η τελευταία κουταλιά ρίχνω τον άνιθο με την ψιλοτριμμένη παρμεζάνα. Συνεχίζω το ανακάτεμα για λίγο ακόμη.
Τώρα, μετά από τόση ώρα, το ρύζι και τα λαχανικά θα έχουν μαλακώσει και το ρυζότο είναι έτοιμο για σερβίρισμα, πασπαλισμένο με τις φλούδες παρμεζάνας.
Άφησα το πιπέρωμα για το τέλος, για να μη χαθούν τα αρώματα των πιπεριών.
Αλάτι δεν έβαλα, γιατί οι κύβοι είναι αρκετά αλατισμένοι, αν και θα ήθελε λίγο....
Σήμερα, αυτό που έμεινε, θα το φρεσκάρω αναλύοντας το με 1 φλυτζάνι γάλα και θα χυλώσει, θέλει δεν θέλει.


Μπελαλίδικη κατασκευή, αλλά αυτά παθαίνει όποιος λέει φωναχτά τις ιδέες του. Ας πρόσεχα!!

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Χριστουγεννιάτικα πολύχρωμα κριτσίνια!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές.
Συνταγή για 36 κριτσίνια

Υλικά:

36 κριτσίνια δικής σας επιλογής αλλά όχι αλμυρά (με σουσάμι, σκέτα ή ότι άλλο επιθυμείτε)
400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα επιλογή σας (λευκή ή γάλακτος ή μαύρη)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο
1 -1/2 φλιτζάνια τρούφα ζαχαροπλαστικής σε διάφορα είδη (κλασσική σοκολάτα, πολύχρωμη, καρδούλες, μπίλιες, κλπ).

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε την σοκολάτα με τον βούτυρο σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
  2. Βάζουμε τις διάφορες τρούφες σε ξεχωριστά ρηχά πιάτα
  3. Αφού λιώσει η σοκολάτα κατεβάζουμε το μπεν μαρί από την φωτιά αλλά αφήνουμε την σοκολάτα μέσα για να μείνει λιωμένη. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα όσο δουλεύουμε τα κριτσίνια.
  4. Βουτάμε τα κριτσίνια μέσα στην σοκολάτα μέχρι την μέση και ανακινούμε λίγο για να φύγει η περιττή σοκολά.
  5. Κυλάμε το σοκολατένιο μέρος των κριτσινιών μέσα στην τρούφα και τα αραδιάζουμε σε μία σχάρα. Βάζουμε την σχάρα με τα κριτσίνια στο ψυγείο για 40-60 λεπτά μέχρι να σταθεί η σοκολάτα.
  6. Σερβίρετε στο Χριστουγεννιάτικο μπουφέ και απολεύστε!!!

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Σουπιές κρασάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 κιλό σουπιές μικρες, καθαρισμένες από τα εντόσθια και αφαιρεμένο το κόκκαλο και το μελάνι
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί ξηρό κόκκινο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 ξυλάκια κανέλα
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις σουπιές αφού τις έχουμε καθαρίσει και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και την τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο τοποθετούμε τις σουπιές και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε στις σουπιές το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη κανέλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και οι σουπιές μαλακώσουν. Λίγο πριν σβήσουμε το φαγητό προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Αλμυρές τάρτες με διάφορα μανιτάρια και φινόκιο.

Συνταγή για 4 άτομα

από : Εδώ

Προσοχή συνταγή Αρτύσιμη

Υλικά:

225γρ έτοιμο φύλλο για τάρτες
Για τη γέμιση:
175γρ. διάφορα μανιτάρια, π.χ. άσπρα, shiitake, πορτοπέλο, κομμένα σε φέτες
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε 8 μέρη
1 μεγάλο φινόκιο χοντροκομμένο σε φέτες 1 εκατοστού, ζεματισμένο και στραγγισμένο.
6 σκελίδες σκόρδο με το φύλλο τους και κοπανισμένες ελαφρά
ελαιόλαδο
Για την σάλτσα:
100ml κρέμα γάλακτος
100γρ ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε 4 φορμάκια τάρτας διαμέτρου 10 εκατοστών. Τοποθετούμε το έτοιμο φύλλο για τάρτες πάνω από το κάθε ένα φορμάκι και το αφήνουμε να μπει μέσα στην φόρμα. Πιέζουμε ελαφρά με τα δάκτυλα την ζύμη να πάρει το σχήμα της φόρμας και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τις άκριες της ζύμης έτσι ώστε να φτάνουν μόνο μέχρι το ύψος της φόρμας. Τοποθετούμε τα έτοιμα φορμάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Βγάζουμε τα φορμάκια από το ψυγείο και σκεπάζουμε το κάθε ένα με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να καλύπτει μόνο το φύλλο. Γεμίζουμε το κάθε φορμάκι με ξερά φασόλια ή φακές. Ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι άκριες του φύλλου. Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε τα ξερά όσπρια και την μεμβράνη. Επαναφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 220οC για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και ο πάτος.
Απλώνουμε όλα τα λαχανικά (μανιτάρια, κρεμμύδι, και το βρασμένο φινόνιο) και το σκόρδο σε ένα ταψί. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στον φούρνο για είκοσι λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Παίρνουμε δύο σκελίδες σκόρδο από τα λαχανικά, αφαιρούμε το φύλλο και τους πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τον πολτό σκόρδου στην σάλτσα και ανακατεύουμε.
Καθαρίζουμε και τα υπόλοιπα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε τα σκόρδα με τα υπόλοιπα λαχανικά. Γεμίζουμε τα ταρτάκια με λαχανικά και ζεσταίνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2-3 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε πολύ ελαφρά με λίγη σάλτσα.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά και συνοδεύουμε με λίγη σάλτσα στο πλάι και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Πολίτικα Μελομακάρονα!

 



Τα μελομακάρονα είναι ένα γλυκό των Χριστουγέννων.
Τρώγεται όμως και την νηστεία των Χριστουγέννων γιατί όπως είδατε είναι ένα νηστίσιμο γλυκό.


Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές !!!