Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Muffins με βατομουρα! !

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

110γραμ. αλεύρι
110γραμ. βούτυρο
65γραμ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γραμ. βατόμουρα κατεψυγμένα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας συνέχεια για τρία λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, ή, καλύτερα, όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C
Βουτυρώνουμε μια ειδική φόρμα για muffins ή τα ειδικά χαρτάκια ψησίματος, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Γεμίζουμε τα χαρτάκια με το μίγμα για muffins κατά τα ¾ περίπου, και τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του κάθε muffin 8 βατόμουρα, τα οποία έχουμε αποψύξει.
Ψήνουμε τα muffins για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Σκέτα ή με κρέμα γάλακτος συνοδεύουν τέλεια τον καφέ μας.
Απολαύστε!

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Ψαρονέφρι με σάλτσα από κόκκινο κρασί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

1 ψαρονέφρι
2 πατάτες καθαρισμένες πλυμένες και χονδροκομμένες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά πλυμένη και ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλακι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλακι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλακι του γλυκού ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί γλυκό
1 κουταλακι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτελεση:

Βάζουμε σε ένα τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί στη φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες. Τις απομακρύνουμε από το τηγάνι μόλις ροδοκοκκινίσουν.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το ψαρονέφρι να ροδοκοκκινίσει γυρίζοντας το με ένα πιρούνι ανά τακτά διαστήματα.
Προσθέτουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι για να ροδίσουν. Όταν ροδίσουν τα σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα και το πελτέ. Ανακατεύουμε, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε τις πατάτες μέσα στη σάλτσα ώστε να εμποτιστούν με τη σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό σας σε μια ωραία πιατέλα συνοδεύοντας το με μια ωραία πράσινη σαλάτα. 
Καλή Όρεξη!

 

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Σουβλάκι μοσχαρίσιο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη.
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη.
1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας ψαχνό, κομμένο σε κομμάτια μπουκιάς.
2 μεγάλες πράσινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το μηλόξυδο, τη μουστάρδα, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο.
Μέσα στο μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος. καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Φτιάχνουμε τα σουβλάκια. Εάν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια, θα πρέπει να τα μουλιάσουμε σε νερό για 5-10 λεπτά.
Τοποθετούμε τις μπουκιές κρέατος στα καλαμάκια, εναλλάσσοντάς τα με κομμάτια πιπεριάς και κρεμμυδιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σουβλάκια με το μίγμα της μαρινάδας και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ, αλείφοντάς το κατά διαστήματα με μαρινάδα.  
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Γερμανικά μπισκοτάκια σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 35 μπισκοτα

Υλικά:

1/4 φλιτζανιού βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
3/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
2 συσκευασίες βανίλιας
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
2/3 φλιτζανιού νιφάδες βρώμης
1/4 φλιτζάνι σκόνη κακάο
100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη.
1/3 φλιτζανιού τριμμένο ινδοκάρυδο
1/3 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζανιού άψητους σπόρους κουκουναριού
Επιπλέον καρύδια και νιφάδες καρύδας προαιρετικά.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά, και προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, το κουκουνάρι και τη σκόνη κακάο, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Τέλος, προσθέτουμε και την τριμμένη κουβερτούρα, το τριμμένο ινδοκάρυδο, και τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Η ζύμη που θα σχηματιστεί θα είναι αρκετά σκληρή.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου, αφήνουμε κουταλιές από τη ζύμη, και τις στρογγυλεύουμε λίγο ώστε να σχηματιστούν τα μπισκοτάκια μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με χοντροκομμένα καρύδια και νιφάδες καρύδας.
Ψήνουμε τα μπισκότα μας 8 – 10 λεπτά, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  
Απολαύστε!

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Μοσχαρίσιο Συκώτι στο φούρνο!


Από τον καιρό που οι τρελές αγελάδες ήταν της μόδας, ζήτημα είναι αν μια ή δυο φορές μπήκε συκώτι στο σπίτι μας.
Σήμερα είπα να ζήσω επικίνδυνα και έκανα μια μικρή ποσότητα στο φούρνο (είπα να αποφύγω το τηγάνι ή το σχαροτήγανο).
Και να το αποτέλεσμα, μαλακό σαν βαμβάκι. Δεν χρειάζεται ούτε μαχαίρι, ούτε και πολύ-πολύ μάσημα....

Υ Λ Ι Κ Α 
300 γραμ. Συκώτι μοσχαρίσιο καθαρισμένο από νεύρα και πέτσες(δουλειά του χασάπη)
1 Κρεμμύδι μικρό μέτρια κομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο μέτρια κομμένη
Γάλα για να καλύψουμε τις φέτες (περ. 1 φλυτζάνι)
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
1/2 + 1/2 φλυτζ. Κρασί λευκό
2-3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλάκι Νισεστέ (Κορν-φλάουερ)
Ρίγανη μια γερή πρέζα
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Πλένω καλά το συκώτι, το στραγγίζω και το βάζω στο γάλα, για να μαριναριστεί για μια ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω κρεμμύδι και σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνω με το 1/2 φλ. κρασί. Συνεχίζω το βράσιμο για μερικά λεπτά, για να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού σε ταψάκι ή πυρέξ και συμπληρώνω με το άλλο 1/2 κρασί.
Στραγγίζω το συκώτι από το γάλα και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο. Βάζω τα κομμάτια στο ταψάκι και ρίχνω το δενδρολίβανο.
Ο φούρνος είναι προθερμασμένος στους 180 βαθμούς και ψήνω για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του συκωτιού.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζω με την ρίγανη.
Με τσιμπίδα βγάζω το συκώτι και το διατηρώ ζεστό.
Στο ζουμί με τα κρεμμύδια ρίχνω το κορν-φλάουερ διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύω και ξαναβάζω στον ζεστό φούρνο, μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. 
Αυτήν την τελευταία δουλειά μπορούμε να να την κάνουμε και στο αρχικό μας τηγάνι, αφού αδειάσουμε το ταψάκι.
Σερβίρω με λευκό ρύζι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές...

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ιταλικά Παπουτσάκια!

από: Εδώ

  Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 αυγό χτυπημένο
1/4 φλιτζανιού άπαχο γάλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 φλιτζάνι θρυμματισμένα αλμυρά κρακεράκια (περίπου 28 κρακεράκια)
1/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρές φέτες
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτας
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί μοτσαρέλα (3 ουγκιά)

Εκτέλεση:


Αφού κόψουμε τις μελιτζάνες σε φέτες τις ξεπικρίζουμε πασπαλίζοντας και στις δύο πλευρές με αρκετό αλάτι. Αφού περάσουν 20-25 λεπτά τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε το αυγό, το γάλα και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα κράκερ με την παρμεζάνα και τον μαϊντανό.
Βουτάμε τις φέτες μελιτζάνας στο μείγμα αυγού και μετά αμέσως μέσα στο μείγμα των κράκερ για να παναριστούν καλά.
Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί με το ελαιόλαδο. Τακτοποιούμε τις μελιτζάνες στο ταψί.
Σε ένα καθαρό μπολ ανακατεύετε τη τριμμένη ντομάτα, τη ρίγανη και το σκόρδο. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε τις φέτες μελιτζάνας μία-μία με την σάλτσα ντομάτας μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε την κάθε μελιτζάνα με την τριμμένη μοτσαρέλα. Ψήνουμε για ακόμα 8-10 λεπτά στο φούρνο μέχρις ότου να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε τα Ιταλικά παπουτσάκια απευθείας από τον φούρνο συνοδεύοντας τα με γιαούρτι.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Τηγανίτες με ζάχαρη ή μέλι!

Υλικά :

1/2 κιλό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Αλάτι
Νερό(χλιαρό)
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη κανέλα μέλι.

Εκτέλεση :
Βάζουμε το αλεύρι σε μια σουπιέρα, τη μαγιά πολύ λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και ρίχνοντας λίγο λίγο νερό (χλιαρό)κάνουμε μια ζύμη απαλή.
Σκεπάζουμε ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 με 40 λεπτά .
Όταν φουσκώσει η ζύμη την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα κάνουμε μικρά πιταράκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε και της στραγγίζουμε από το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι και κανέλα.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

225γρ. φρέσκα συκωτάκια κοτόπουλου
1/3 φλιτζανιού ζωμός κότας
2 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
1/8 κουταλάκι του γλυκού ανάμικτα μπαχαρικά (π.χ.allspice)
1/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού φρέσκια κρέμα

Εκτέλεση:

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα συκωτάκια κοτόπουλου μαζί με τον ζωμό, τα κρεμμυδάκια, τα ανάμικτα μπαχαρικά και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα συκωτάκια. Στραγγίζουμε τα υγρά από την κατσαρόλα και αφήνουμε τα συκωτάκια να κρυώσουν 20-25 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα βρασμένα συκωτάκια και κρεμμυδάκια σε ένα μπλέντερ με μεταλλική λεπίδα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στον καταψύκτη για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κτυπάμε με μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή σαντιγί. Βγάζουμε το μείγμα από τον καταψύκτη και προσθέτουμε την σαντιγί. Διπλώνουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα τα δύο μείγματα για να ενωθούν. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, σκεπάζουμε με καθαρή πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα πριν σερβίρουμε.
Σερβίρετε το πατε με συκωτάκια κοτόπουλου με αλμυρά κρακεράκια ή φρέσκο ψωμί.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Καρυδάτα!

Αυτή την Συνταγή μας την Έδωσε το Betty's Cuisine.
Τους ευχαριστούμε πολύ


Μετά την πολύ πετυχημένη συνταγή της για παστέλι, η Κλαίρη μου εμπιστεύτηκε τα καρυδάτα της! Εννοείται πως τα έφτιαξα άμεσα και εντυπωσιάστηκα...



Τα υλικά έδωσαν 80 περίπου κομμάτια:

Μισό κιλό καρύδια χοντροκομμένα
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Μια κουταλιά ξύδι
Μια κουταλιά ανθόνερο
5 ασπράδια από μέτρια αυγά

Χοντροτρίβω τα καρύδια στο μούλτι.
Κτυπώ με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και ενδιάμεσα ρίχνω λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Μετά ρίχνω το ξύδι και το ανθόνερο και τέλος τα καρύδια που τα ανακατεύω με ένα κουτάλι. Σε ταψί στρώνω λαδόκολλα και με ένα κουταλάκι του γλυκού τοποθετώ μπαλίτσες από το μίγμα σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-17 λεπτά, ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο.
Αφού κρυώσουν τα ενώνω με μαρμελάδα, κατά προτίμηση πορτοκάλι ή βερύκοκο ή άλλη κίτρινη μαρμελάδα, πάντως όχι κόκκινη.
'Εγιναν πολύ αφράτα, όχι πολύ γλυκά και με την γεύση του καρυδιού να κυριαρχεί και να κλέβει την παράσταση!

Μπράβο Κλαίρη, τέλεια τα καρυδάτα σου !!!

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Κανελόνια Κυπριακά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 30 κανελλονια

Υλικά:

1 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι)
1 ντοματοχυμο
Για τις κρέπες
1 λίτρο γάλα φρέσκο
2-1/2 φλιτζάνια αλεύρι
5 αυγά χτυπημένα
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, το αλεύρι, τα αυγά, το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό μικρό τηγάνι ή μια κρεπιέρα το βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε 1/2 φλιτζανάκι του καφέ από το μίγμα. Αναποδογυρίζουμε τη κρέπα για να ψηθεί και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε τις κρέπες σε ένα μεγάλο πιάτο ξέβαθο. Αν θέλουμε μπορούμε να φυλάξουμε τις κρέπες μας στην κατάψυξη μέσα σε πλαστική μεμβράνη και να τις χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κιμά και τον ανακατεύουμε κατά διαστήματα να ροδοκοκκινίσει. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και παίρνουμε μία-μία τις κρέπες και βάζουμε δύο κουταλιές από το μίγμα του κιμά μέσα στη κρέπα και την τυλίγουμε σε ρολό (κανελόνι). Τοποθετούμε τα κανελόνια σε σειρά μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος μέχρι να γεμίσει και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε το ντοματοχυμό από πάνω τους και το τριμμένο τυρί.
Τοποθετούμε στο φούρνο στους 180oC για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να δημιουργηθεί κρούστα από πάνω. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό.  
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Τάρτα με μήλα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή 6-8 άτομα

Υλικά:

1 φύλο σφολιάτα, αποψυγμένο
3 μεγάλα μήλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλάκια του γλυκού κονιάκ
3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη, (δύο κουταλιές της σούπας επιπρόσθετες)
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη, (λίγο επιπρόσθετο για πασπάλισμα)
Λίγη ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε κατά διαστήματα με απαλές κινήσεις για να μην λιώσουν τα μήλα. Όταν καραμελώσει ελαφρά η ζάχαρη προσθέτουμε το κονιάκ και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει κάπως η σάλτσα στο τηγάνι (περίπου 3-4 λεπτά). Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα μήλα να σταθούν.
Παίρνουμε το ταψί του φούρνου μας και το καλύπτουμε με ένα χαρτί φούρνου (προσέξτε να είναι κρύο το ταψί). Τοποθετούμε τη σφολιάτα πάνω στο χαρτί και την χαράσσουμε σε δύο ίσα μέρη. Διπλώνουμε ελαφρά προς τα μέσα τις άκριες (περίπου μισό εκατοστό) έτσι ώστε να σχηματιστούν δύο θήκες τάρτας.
Τοποθετούμε τα μήλα σε σειρές μέσα στις θήκες τάρτας και πασπαλίζουμε τα μήλα με δύο κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε τις τάρτες μας στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλο και να καραμελώσουν τα μήλα.
Κόψτε τις τάρτες όσο είναι ζεστές σε μερίδες και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Απολαύστε!

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Αρνάκι φρικασέ!

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

ΤΣΙΓΑΡΕΛΙ ΜΕ ΡΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ!

Είναι γνωστό ότι το τσιγαρέλι (σπεσιαλιτέ Κέρκυρας και Ιονίου γενικότερα) γίνεται με διάφορα άγρια χόρτα.
Άντε να τα βρεις μέσα στα τσιμέντα....
Είχα στην κατάψυξη σπανάκι, ραδίκια, μανιτάρια, μπάμιες, αρακά και μερικά άλλα.
Διαλέγω τα ραδίκια και τα μανιτάρια.  Βγάζω όμως και το σπανάκι, για να κάνω ένα σπανακόρυζο, παραγγελιά της συμβίας.
Να και το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α  για μια μερίδα και κάτι (!)
200 γραμ. "Ελληνικά Χόρτα - Ραδίκια" κατεψυγμένα Μπάρμπα-Στάθης
120 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι κόκκινο, μικρό, μέτρια κομμένο
2-3 κουτ.σουπ. Μαϊντανό σε φύλλα
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό ξηρό
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. (μισό κουτί) Κονκασέ, πολτοποιημένο στο multi
Αλάτι και Πιπέρι
1 κουτ.γλυκού Πάπρικα καπνιστή γλυκειά
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω για μερικά λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σωτάρισμα, μέχρι να μειωθούν τα υγρά που βγάζουν.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω τον πολτό ντομάτας. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει με ανοικτό το τηγάνι, μέχρι να σωθούν τα υγρά, σχεδόν.
Για την αποφυγή ατυχημάτων και να αποφύγω τα πολλά καθαρίσματα μετά, σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα.
 Ρίχνω τα χόρτα με τον μαϊντανό, σκεπάζω με κανονικό καπάκι και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν, με τα υγρά τους.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος, πασπαλίζω με την πάπρικα, σβήνω το μάτι, ανακατεύω και αφήνω σκεπασμένο το τηγάνι
 Όποιος αντέχει, αντικαθιστά μέρος της καπνιστής πάπρικας με καυτερή.
Σερβίρω με λίγο χοντροτριμμένη ξερή μυζήθρα και μια φραντζόλα ψωμί για βουτιές.  Στο πλάϊ, δεν χρειάζεται να πω ότι έχει κάμποσο άσπρο τυρί Κατσικίσιο.
Αν εξαιρέσω το τυρί το σύνολο είναι νηστίσιμο και το βρίσκεις την Μεγάλη Εβδομάδα στα Ιόνια νησιά.

Το σπανακόρυζο το έχω γράψει πολλές φορές και πάντα γίνεται σε χύτρα ταχύτητας, σε 5 λεπτά, με άνοιγμα του καπακιού 10 λεπτά μετά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για να μη κολλήσει το ρύζι στον πάτο ( π.χ. το 12βαθμο μάτι, στο 4).
Και αυτό το πιάτο συνοδεύεται με γιδοτύρι και λεμόνι και είναι νηστίσιμο, χωρίς το τυρί φυσικά.
 
από Εδώ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Muffins με βατομουρα! !


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

110γραμ. αλεύρι
110γραμ. βούτυρο
65γραμ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
125 γραμ. βατόμουρα κατεψυγμένα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας συνέχεια για τρία λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, ή, καλύτερα, όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C
Βουτυρώνουμε μια ειδική φόρμα για muffins ή τα ειδικά χαρτάκια ψησίματος, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Γεμίζουμε τα χαρτάκια με το μίγμα για muffins κατά τα ¾ περίπου, και τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του κάθε muffin 8 βατόμουρα, τα οποία έχουμε αποψύξει.
Ψήνουμε τα muffins για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Σκέτα ή με κρέμα γάλακτος συνοδεύουν τέλεια τον καφέ μας.
Απολαύστε!

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τσιγαριστό Βοδινό (Κορεάτικο)!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγη για 4

Υλικά:

500γρ. βοδινό φιλέτο (μπούτι), χωρίς λίπος
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας γλυκό mirin, ή κρασί από ρύζι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα κατά μήκος
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο

Προετοιμασία:


Κόβουμε το κρέας, σε φέτες όσο πιο λεπτές γίνεται. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, σάλτσα σόγιας, mirin (ή κρασί από ρύζι), το σκόρδο, σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το βοδινο και ανακατέψτε να καλυφθεί από την σάλτσα.
Θερμαίνεται στο γουόκ το φυτικό λάδι μέχρι να κάψει. Τσιγαρίστε τις φέτες του βοδινού για λίγα λεπτά και μετά προσθέστε το κρεμμύδι.
Συνεχίστε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το σουσάμι. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε για ακόμα 3 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό με το ρύζι στον ατμό.
 Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Κοτοπουλο σουβλακι σαταϋ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. καθαρό στήθος κοτόπουλου
Για την σάλτσα:
3 κουταλιές της σούπας φιστίκοβούτυρο
1/3 φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
1/4 φλιτζανιού γάλα καρύδας
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να δημιουργηθεί μία απαλή σάλτσα. Βάζουμε την σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες. Χωρίζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σε ένα μπολάκι και το υπόλοιπο το βάζουμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ. Βάζουμε το κοτόπουλο στο μεγάλο μπολ με την σάλτσα αφού σιγουρευτούμε ότι η σάλτσα είναι εντελώς κρύα. Σκεπάζουμε το μπολ και το κρατάμε στο ψυγείο για όλη την νύκτα.
Περνάμε το κοτόπουλο σε σουβλάκι και ψήνουμε για 8-10 λεπτά πάνω σε προθερμασμένο γκριλ γυρίζοντας συχνά.
Σερβίρετε το κοτοπουλο σουβλακι σας ζεστό με ρύζι και συνοδεύοντας το με την σάλτσα σαταϋ που κρατήσαμε. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Γλυκό Αχλαδάκι!


Υλικά :

2 κιλά αχλάδια μικρά
120 γραμμάρια αμύγδαλα καθαρισμένα
5 λεμόνια
5 φλιτζάνια νερό
2 κιλά ζάχαρη
3 βανίλιες


Εκτέλεση :

Πλένουμε τα αχλάδια καλά και τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια
προσέχοντας να διατηρήσουμε τα αχλάδια ολόκληρα.
Μετά τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό μαζί με το χυμό 2 λεμονιών.
Πριν τα βράσουμε, βάζουμε ένα αμύγδαλο μέσα στο καθένα.
Βράζουμε 2 φλιτζάνια ζάχαρη με το νερό και 2 κουταλιές
χυμό λεμονιού για 5 λεπτά ανακατεύοντας καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε τα αχλάδια στο σιρόπι και βράζουμε για 10 με 12 λεπτά.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ξαναβράζουμε για 10 με 12 λεπτά ακόμα.
Τα αφήνουμε 1 ημέρα και μετά τα βράζουμε και πάλι μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προσθέτουμε το χυμό 2 λεμονιών και τη βανίλια.
Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα να τα τοποθετήσουμε στα βαζάκια μας.
Καλή Επιτυχία!!!

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Σουφλέ γλυκοπατάτας!


από : Εδώ  
Συνταγή για 8-12 άτομα

Υλικά:

4 μέτριες γλυκοπατάτες
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζανιού αλεύρι
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
4 αυγά
Ένα κουτί γάλα εβαπορέ (350ml)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1.5 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 και 1/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο (περίπου 250γρ.)
3/4 φλιτζανιού καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες σε αλουμινόχαρτο αφού πρώτα τις πλύνουμε καλά και τις στεγνώσουμε. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200οC μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για μία ώρα). Για να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμες τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και αν βγαίνει εύκολα τότε είναι αρκετά ψημένες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι όσο είναι ακόμα ζεστές.
Αφήνουμε το φούρνο αναμμένο στους 200οC.
Χτυπάμε με μίξερ χεριού τα αυγά σε μία μεγάλη και καθαρή λεκάνη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το πουρέ γλυκοπατάτας και ανακατεύουμε ξανά.
Χωρίζουμε το ανάλατο βούτυρο σε τρία ίσα μέρη. Τα δύο μέρη τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά και αφού κρυώσουν ελαφρώς τα περιχύνουμε μέσα στο μείγμα γλυκοπατάτας. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο μείγμα.
Παίρνουμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί με τοιχώματα και το αλείφουμε εσωτερικά σε όλα τα μέρη με λίγο από το βούτυρο που κρατήσαμε από προηγουμένως. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί 2-3 της σούπας αλεύρι και το ανακινούμε καλά μέχρι να πασπαλιστούν όλα τα σημεία του με αλεύρι.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια, το αλεύρι, και την καστανή ζάχαρη.
Βάζουμε προσεκτικά το μείγμα γλυκοπατάτας στο αλευρωμένο ταψί και από πάνω απλώνουμε το μείγμα με τα καρύδια. Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Σερβίρουμε πάντοτε παγωμένο. Απολαύστε!

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και κανέλα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 μπριζόλες χωρίς κόκαλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο με μειωμένα λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτρια μήλα ξινά, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ψήνουμε τις μπριζόλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά σε κάθε πλευρά. Όταν ροδοκοκκινίσουν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις διατηρούμε ζεστές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μήλα, τα καρύδια και το μίγμα με τη καστανή ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να καραμελώσουν. Σερβίρουμε το μίγμα με τα μήλα και τις μπριζόλες σε ένα ωραίο πιάτο.  
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Σαλάτα με ρόκα και τυρί κεφαλογραβιέρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγες για 2 ατομα

Υλικά:

3 φλιτζάνια φύλλα ρόκας
1 ντομάτα μεγάλη
100γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι της σούπας θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το κοτσάνι της ρόκας και τη πλένουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό. Αφήνουμε τη ρόκα να στεγνώσει και μετά την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια είτε με ψαλίδι είτε με το χέρι μας.
Μετρούμε 3 φλιτζάνια φύλλα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Κόβουμε τη ντομάτα μας σε φέτες και τη τοποθετούμε στο κέντρο της ρόκας.
Κόβουμε το τυρί σε φέτες και το βάζουμε μέσα στη σαλάτα μαζί με τα κουκουνάρια, το ξύδι, το λάδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε τη σαλάτα μας και τη σερβίρουμε στο πιάτο μας. Συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με κρέας στη σχάρα. 
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Αρνάκι στη γάστρα με πατάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1.5 κιλά αρνίσιο μπούτι
1 κιλό πατάτες πλυμένες και καθαρισμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντρά κομμένα
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φύλλα δάφνης
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε ελαφρά το κρέας για να δημιουργηθούν μικρές οπές. Βάζουμε το σκόρδο μέσα στις οπές αυτές για να αρωματιστεί το κρέας όσο θα ψήνεται. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας πολύ καλά και πασπαλίζουμε με την ρίγανη. Τοποθετούμε το αρνάκι στο κέντρο της γάστρας.
Βάζουμε τις πατάτες μέσα στη γάστρα γύρο από το κρέας, αφού τις πλύναμε με άφθονο νερό, τις καθαρίσαμε και τις κόψαμε στα τέσσερα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και κρασί. Προσθέτουμε το νερό και ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε προσεκτικά τη γάστρα. Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και ψήνουμε στους 180οC για μιάμιση ώρα περίπου. Ελέγχουμε στη μία ώρα το φαγητό μας αν χρειάζεται νερό. Απομακρύνουμε το πώμα της γάστρας και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας και απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα. 
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Λαχανοντολμάδες μ΄αυγολέμονο!

Υλικά :

1 λάχανο μεγάλο (μαλακό για λαχανοντολμάδες, το σκληρό είναι για σαλάτα)
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (εαν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό.

Εκτέλεση :
 
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο όταν μαλακώσει το βγάζουμε σ΄ένα ταψί, όταν κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε φύλλα.
Μερικά σκληρά φύλλα και κοτσάνια τα στρώνουμε σε μια κατσαρόλα που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε δε και 11/2 ποτήρι του νερού από το νερό που βράσαμε το λάχανο, όπως επίσης και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να διπλώνουμε τους λαχανοντολμάδες (σ΄ ένα κομμάτι λάχανο βάζουμε 11/2 κουταλιά σούπας γέμιση και τη τυλίγουμε σφιχτά με το λάχανο, σε μακρόστενο σχήμα).
Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τα φύλλα και τα κοτσάνια κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 11/4 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορείτε να τυλίξετε και μερικούς αντί με λάχανο με αμπελόφυλλα και να τα στρώσουμε ανάμεσα σ΄ αυτούς που είναι με λάχανο.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες!

Υλικά :

1/2 κιλό χυλοπίτες
1½ κιλό κόκορα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τριφτή
120 γραμμάρια πιπεροσαλάτα
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τριφτή ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, κοκκινίζουμε με λίγο λάδι τον κόκορα.
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αφού κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα, ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Αφήνουμε να ψηθεί για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο στο τριφτή κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου

Την συνταγή για την Πιπεροσαλάτα θα την βρείτε στο :

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=0&syntagi_id=235

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Σπετσοφάι!

Υλικά :
700 γραμμάρια πιπεριές διάφορα χρώματα κομμένες στα τέσσερα
700 γραμμάρια λουκάνικα χωριάτικα κομμένα ροδέλες ένα με ενάμισι εκατοστό
1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
Εάν τρώτε καυτερό μια μεγάλη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τις πιπεριές τις κόβουμε στα τέσσερα και τις στεγνώνουμε καλά.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι βαθύ Ελαιόλαδο, το βάζουμε σε δυνατή φωτιά κι όταν κόψη τηγανίζουμε τις πιπεριές, όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε με κουτάλα τρυπητή, η μια μια με το πιρούνι μας και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας .
Αδειάζουμε το Ελαιόλαδο που περίσσεψε από το τηγάνισμα, και βάζουμε τις ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε κομμένα ροδέλες χωριάτικα λουκάνικα και τα κοκκινίζουμε για λίγο σκέτα.
Όταν οι ντομάτες στο άλλο τηγάνι πιουν το νερό ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου ή τη ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, τα κοκκινισμένα χωριάτικα λουκάνικα και τις τηγανισμένες πιπεριές, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι, τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 8 με 10 λεπτά και τα κατεβάζουμε.
Σερβίρετε ζεστό.
Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!!

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Εκμέκ!

Υλικά
1/2 κιλό κανταίφι
200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
1 κιλό σαντιγύ
400 γρ. κρέμα βανίλλια

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
650 γρ. νερό
Το χυμό ενός λεμονιού

η συνέχεια Εδώ

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΛΑΚΙ).

Η σημερινή συνταγή είναι "της αρπαγής" από το site www.pirouni.gr της Ελένης Ψυχούλη και την έφτιαξε ο μάγειρας Μετζέλος Δροσόπουλος.
Η δική μου κατασκευή διαφέρει στο υπόθεμα του πιάτου. Ο μάγειρας έβαλε αρμιρίκια ζεματισμένα (προτείνει και βλίτα), ενώ εγώ έβαλα αντίδια ζεματισμένα για 3-4 λεπτά και αμέσως σε παγωμένο νερό και στράγγισμα, για να μείνουν καταπράσινα!
Τα "εύσημα" τα έδωσε ο τακτικός δοκιμαστής μου, η συμβία, λέγοντας με την πρώτη πηρουνιά "Γεια στα χέρια σου, πολύ νόστιμα".
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Σαρδέλες φιλεταρισμένες (εδώ είναι ο μεγαλύτερος κόπος)
2 Κρεμμύδια σε ροδέλλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλλες)
3 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο σε κομματάκια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες και κάθε ροδέλλα σε τέταρτα
Αλάτι-Πιπέρι.
η συνέχεια Εδώ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Σολωμός με σάλτσα από μήλα και μάραθο!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας νερό
2/3 φλιτζανιού ψίχα ψωμιού
4-5 φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μεσαίου μεγέθους βολβοί μάραθου, καθαρισμένοι και κομμένοι σε λεπτές φέτες
4 μέτρια μήλα για μαγείρεμα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζάνι μέλι
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε ελαφρά μαζί τα αυγά και το νερό. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τη ψίχα του ψωμιού. Ξεπλένουμε τα φιλέτα σολομού και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Βουτάμε τα φιλέτα σε αλεύρι, στη συνέχεια στο αυγό και μετά στη ψίχα για επικάλυψη και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και όλο το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε και το μάραθο και ανακατεύουμε για 4 λεπτά. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε για 3 έως 4 λεπτά ή μέχρι τα μήλα και ο μάραθος μαλακώσουν. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σολομό και μαγειρεύουμε για 8 έως 10 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά. Σερβίρουμε τα φιλέτα σολομού μαζί με τη σάλτσα μήλου σε μια ωραία πιατέλα. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Κεφτεδάκια με γέμιση φέτας!


Υλικά:
1 κιλό κιμά (750 γραμμάρια μοσχαρίσιο και 250 γραμμάρια χοιρινό)ή 1 κιλό κιμά πρόβιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 Ματσάκι ψιλοκομμένο
Λίγα φύλλα Δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε κρασί και στυμμένες
150 γραμμάρια φέτα εκλεκτή
Αλεύρι
Λάδι

Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το στυμμένο ψωμί,
το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ψιλοκομμένο δυόσμο κι ανακατεύουμε.
Μετά βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Λιώνουμε καλά τη φέτα με ένα πιρούνι.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον πλάθουμε σε μικρά πιτάκια.
Βάζουμε σε κάθε πιτάκι 1/2 κουταλιού του γλυκού φέτα.
Ανασηκώνουμε τις άκρες από τον κιμά και το κάνουμε στρογγυλό, ώστε η φέτα να είναι
στο κέντρο.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν
ροδοκόκκινα.
Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια πιατέλα τα γαρνίρουμε με λίγες φέτες λεμονιού και μερικά φύλλα μαρουλιού ή και με μερικά ραπανάκια.
Σερβίρονται ζεστά.
Καλή Επιτυχία, και Καλή Απόλαυση.