Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Μπουτάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα με τεκίλα και μέλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1/2 φλιτζανι τεκίλα
1/4 φλιτζανιού σισαμέλαιο
1/2 φλιτζάνι μέλι
2 – 3 λάιμ (1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από τη φλούδα και 1/4 του φλιτζανιού χυμό)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια περασμένα στο τρίφτη
12 μπουτάκια κοτόπουλου
Φέτες πορτοκαλιού ή και λάιμ
φρέσκο κόλιαντρο

Eκτέλεση:

Για τη μαρινάδα, χτυπούμε σε ένα μπολ ελαφρά τη τεκίλα και το σισαμέλαιο. Προσθέτουμε και χτυπάμε το μέλι, το χυμό από λάιμ, το ξύσμα, το αλάτι, το σκόρδο, το κύμινο και τα κρεμμύδια. Καλύπτουμε και βάζουμε τη μαρινάδα στο ψυγείο μέχρι και 2 ημέρες.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια καθαρή πλαστική σακούλα που έχει δυνατότητα σφραγίσματος. Προσθέτουμε τη μαρινάδα μέσα στη σακούλα και σφραγίζουμε ερμητικά. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 -8 ώρες, γυρίζοντας περιστασιακά. Στραγγίζουμε τη μαρινάδα και τη πετάμε λίγο πριν ψήσουμε το κοτόπουλο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ψήνουμε τα μπουτάκια για 50-60 λεπτά γυρίζοντας συχνά μέχρι έως ότου να είναι καλά ψημένα εσωτερικά και να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά γαρνίροντας με φέτες πορτοκαλιού ή και λάιμ και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο. Συνοδεύστε με μία παγωμένη μπύρα.
Καλή Όρεξη!

Γαρίδες σουβλάκι με βασιλικό!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 9 ατομα

Υλικά:

2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο
Χυμό από 1 1/2 λεμόνια
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Λίγο αλάτι
Λίγο λευκό πιπέρι
1 1/2 κιλό φρέσκες γαρίδες, αποφλοιωμένες
Ξυλάκια για σουβλάκια

Εκτέλεση:

Σε ένα ρηχό πιάτο, ανακατεύουμε μαζί το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μαζί το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το βασιλικό το σκόρδο, και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Αφαιρούμε τις γαρίδες από τη μαρινάδα και τις περνάμε σε σουβλάκια. Πετάμε τη μαρινάδα.
Βάζουμε τα σουβλάκια να ψηθούν στο γκριλ. Ψήνουμε για 4 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Όρεξη!

Τυροκαυτερή!


Υλικά :

400 γραμμάρια φέτα (σκληρή)
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
3 με 5 κουταλιές σούπας ξύδι
2 πιπεριές καυτερές (κόκκινες για να δώσει λίγο χρώμα) εάν δεν έχετε βάλτε πράσινες.

Εκτέλεση :

Ψήνουμε τις πιπεριές.
Τις καθαρίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις κτυπάμε.
Μετά Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τα 300 γραμμάρια από τη φέτα λίγη λίγη και τα χτυπάμε ώσπου να γίνει απαλή και αφράτη.
Τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια από την φέτα την τρίβουμε σε μικρούς κύβους με τα χέρια μας.
Αδειάζουμε το μπλέντερ σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα τα ανακατεύουμε ελαφρά και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια, αλλά και σε μικρές ατομικές πιατελίτσες και την στολίζουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού και μια ελιά στο κέντρο.

Καλή επιτυχία και καλά ουζάκια!

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με τυρί!


Υλικά :

1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη
100 γραμμάρια μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση :

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, μόλις φουσκώσει το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει σε κρέμα, τότε τη κατεβάζουμε προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τη φέτα με τη μυζήθρα ανακατώνουμε καλά και την αφήνουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ λίγο μικρότερο από τα φύλλα μας και το βουτυρώνουμε καλά μετά στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά), μετά στρώνουμε τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (και πάλι κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά) και στο τέλος γυρίζουμε τα φύλλα μέσα.
Την ψήνουμε στο φούρνο για 30 έως 35 λεπτά στους 180 βαθμούς (προσοχή να μην σας σκουρύνουν πολύ τα φύλλα σκεπαστέ με λαδόκολλα (η σβήστε το επάνω μέρος των αντιστάσεων του φούρνου)και να έχουν τα φύλλα μας κι από τις δυο μεριές το ίδιο χρώμα.

Σερβίρετε ζεστή.
Εάν μείνει σφίγγει και δεν τρώγετε ευχάριστα.

Κρέμα Καραμελέ του φούρνου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 κιλό γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
2 φακελάκια βανίλια
Για την καραμέλα:
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει. Αδειάζουμε τη καραμέλα σε στρογγυλή φόρμα και την κινούμε για να πάει παντού.
Βράζουμε λίγο το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια λεκάνη χτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αφού ενωθούν καλά τα αδειάζουμε στη φόρμα. Σε ένα ταψί βάζουμε νερό και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με κρύο νερό για να μην κόψει η κρέμα. Ελέγχουμε την κρέμα αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό το ψήσιμο τέλειωσε. Βάζουμε τη κρέμα μέσα στο ψυγείο και την αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στη φόρμα και με μια απότομη και γρήγορη κίνηση την αναποδογυρίζουμε.
Απολαύστε!

Μπουγάτσα με κρέμα!

Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
200 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
3 έως 4 αυγά
1/2 φύλλα κρούστας ψιλά
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Εκτέλεση :


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, μόλις φουσκώσει το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι με τη βανίλια κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει σε κρέμα, τότε τη κατεβάζουμε προσθέτουμε τα αυγά την ανακατώνουμε καλά και την αφήνουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ λίγο μικρότερο από τα φύλλα μας και το βουτυρώνουμε καλά μετά στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά), μετά στρώνουμε τη κρέμα μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (και πάλι κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά) και στο τέλος γυρίζουμε τα φύλλα μέσα.
Την ψήνουμε στο φούρνο για 20 έως 25 λεπτά στους 180 βαθμούς (προσοχή να μην σας σκουρύνουν πολύ τα φύλλα σκεπαστέ με λαδόκολλα (η σβήστε το επάνω μέρος των αντιστάσεων του φούρνου) και να έχουν τα φύλλα μας κι από τις δυο μεριές το ίδιο χρώμα.

Πιπεριές (κέρατο)γεμιστές με φέτα!



Υλικά :

1/2 κιλό πιπεριές κέρατο
1/4 κιλό φέτα όχι πολύ σκληρή (μπορείτε να βάλετε και ανθότυρο)
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Κτυπάμε στο multi, τη φέτα ή το ανθότυρο, το βούτυρο, το ξερό κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι, έως ότου να γίνουν μια μαλακή κρέμα.
Γεμίζουμε τις πιπεριές μας τις βάζουμε σ΄ ένα ταψί και τις ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν περίπου 40 με 45 λεπτά (για να μην σας αρπάξουν σκεπάστε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και τις στολίζουμε με κλωναράκια μαϊντανού και μερικές πράσινες ελιές.

Καλή επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ!

από: Εδώ

"Μια καλή σάλτσα μπορεί να μεταμορφώσει ένα αποτυχημένο φαγητό". Τάδε έφη Έκτορας Μποντρίνι.
Εγώ λέω ότι "Με ξεκίνημα από την σάλτσα μπορείς να κατασκευάσεις δυο ή και περισσότερα γεύματα" (εδώ για διαφορετικά βίτσια). Γιατί είμαστε βιτσιόζοι. Και διατί να το κρύψωμεν άλλωστε (αυτό είναι αλλουνού, έξω απο 'δω).
Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά μας
Υ Λ Ι  Κ Α για 4 μερίδες
10-15 Κάστανα βρασμένα ή ψημένα 
50 γραμ. Κουκουνάρι
6-7 κόκκοι Μπαχάρι
200 γραμ. Ντοματοπολτός
1/2 φλ.τσ. Σταφίδες ξανθές (μουσκεμένες σε λευκό κρασί)
1 φλ.τσ. Κρασί λευκό ξηρό
1 μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκού κορν-φλάουερ, διαλυμένο σε λίγο νερό
2-3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι & Πιπέρι λευκό κατά βούληση
Ίσως και λίγη κανέλα και γαρύφαλλο (δεν έβαλα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνω το λάδι σε δυνατή φωτιά και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο, Σε 4 λεπτά ρίχνω το κουκουνάρι και σωτάρω για 3 λεπτά ακόμη,
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω την ντομάτα και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνω την φωτιά στο μέτριο και βράζω  σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Ρίχνω τα κάστανα και το διαλυμένο κορν-φλάουερ και ανακατεύοντας συνέχεια περιμένω να πήξει η σάλτσα στο επιθυμητό, περίπου 10 λεπτά.
Στην περίπτωση που πήζει νωρίτερα, συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό.
Συνοδεύω την σάλτσα με στήθος κοτόπουλο στο σχαροτήγανο, μαριναρισμένο πριν σε λίγο ελαιόλαδο με μπαλσάμικο.
Ρύζι καρολίνα, πλυμένο, βρασμένο σε αλατισμένο νερό 12 λεπτά και στραγγισμένο.
Πέννες βρασμένες σε αλατισμένο νερό.
Είπα πιο πάνω ότι έχουμε τα βίτσια μας και ο καθένας θέλει το δικό του συνοδευτικό (φαίνονται και στις φωτό)

Ρολό κρέμας με φράουλες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 ρολο

Υλικά:

3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες
1 φλιτζάνι φρέσκια κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ορθογώνιο μετρίου μεγέθους και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ χτυπούμε τα αυγά πολύ καλά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, χτυπώντας συνεχώς. Ανακατεύουμε μαζί με το μίγμα των αυγών το νερό και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μίγμα στο ταψί.
Ψήνουμε για 15 λεπτά. Το μίγμα θα πρέπει να είναι ελαστικό στην αφή, και να αρχίζει να συρρικνώνεται μακριά από τις πλευρές του ταψιού.
Απλώνουμε μια πετσέτα, και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε το ρολό στην πετσέτα. Βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε τις σκληρές άκριες του κέικ . Τυλίγουμε το κέικ επάνω στην πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπούμε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τη ζελατίνη και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Βάζουμε μέσα και τις φράουλες και ανακατεύουμε. Ξετυλίγουμε το κέικ. Απλώνουμε την κρέμα φράουλα, και το τυλίγουμε πάλι. Το βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε με σαντιγί από πάνω αν θέλουμε.
Απολαύστε!

Βοδινά Σαμόζας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 18 σαμοζας

Υλικά:

2 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες
1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια, να είναι αποψυγμένα
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
1 φύλλο δάφνης, θρυμματισμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ ρίζα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι κάρδαμο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο πιπέρι
1 λίτρο λάδι για τηγάνισμα
1 (450γρ.) πακέτο φύλλο ζύμης

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια μέτρια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό να βράσουν. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα τις πατάτες και τα μπιζέλια και ανακατεύουμε. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες για περίπου 15 λεπτά. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις λιώνουμε σε ένα μπολ με τα μπιζέλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε το κύμινο και τη δάφνη. Αναμιγνύουμε τα κρεμμύδια στο μοσχαρίσιο κιμά. Τσιγαρίζουμε έως ότου ο κιμάς αλλάξει χρώμα και τα κρεμμύδια μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε το σκόρδο, το τζίντζερ μέσα στο μίγμα του κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κύμινο, το κόλιανδρο, το κουρκούμη, το τσίλι σε σκόνη, τη κανέλα και το κάρδαμο. Ανακατεύουμε το μίγμα του κιμά στο μίγμα του πουρέ πατάτας. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε το κόλιαντρο και τη πιπεριά στην πατάτα και το μίγμα του κρέατος. Τοποθετούμε περίπου 1 κουταλιά από το μίγμα πάνω σε κάθε φύλλο κρούστας. Διπλώνουμε τα φύλλα σε τρίγωνα, πατώντας άκρες μαζί με βρεγμένα δάχτυλα.
Σε μικρές παρτίδες, τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Καλή Όρεξη!

Κορμός παγωτό!

Υλικά Για το παντεσπάνι :
6 ασπράδια
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
200 γραμμάρια ζάχαρη
6 κροκάδια
4 κουταλιές σούπας κακάο
2 βανίλιες

Υλικά για την κρέμα :
200 γραμμάρια ι άχνη ζάχαρη
250 ml κρέμα γάλακτος
150 γραμμάρια τυρί σε κρέμα
1 βανίλια

Εκτελεση :

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τα βάζετε στο ψυγείο.
Ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα κροκάδια, το κακάο και τις βανίλιες, προσθέτω σιγά-σιγά τη μαρέγκα.
Βάζετε σ΄ ένα ταψί μια λαδόκολλα, μετά στρώνετε το μίγμα και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά.
Φτιάχνετε την κρέμα ανακατεύοντας την άχνη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και τη βανίλια.
Όταν κρυώσει το παντεσπάνι (προσοχή να μην είναι τελείως κρύο για να μην σπάσει)αλείφετε πάνω την κρέμα και το τυλίγετε σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
Μετά το βάζετε στην κατάψυξη.
Το σερβίρετε σε κομμάτια και το γαρνίρετε με σαντιγύ και με σιρόπι σοκολάτας η ότι άλλο μας αρέσει.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!

Τιραμισού με μους σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

2 κουταλιές εσπρέσο
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
90γρ. σκούρα σοκολάτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας κρασί μαρσαλα ή ρούμι (προαιρετικά)
2 κρόκοι αυγών
4 κουταλάκια του γλυκού λευκή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας τυρί μασκαρπόνε
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το εσπρέσο με το βούτυρο σε μπεν-μαρί
Ρίχνουμε τα κομμάτια σκούρας σοκολάτας στο μίγμα του εσπρέσο. Αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει χωρίς ανάδευση για περίπου 3 λεπτά. Χτυπάμε τη σοκολάτα και το μίγμα εσπρέσο μέχρι να ανακατευτούν καλά και απομακρύνουμε από τη θερμότητα.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κρασί μαρσαλα, τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αφρίσουν και να πήξουν για 3 έως 5 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε το τυρί μασκαρπόνε μέσα στο μίγμα μαρσαλα.
Ανακατεύουμε το μίγμα σοκολάτας με το μίγμα του τυριού μασκαρπόνε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ για 2 έως 3 λεπτά.
Βάζουμε τη μισή κτυπημένη κρέμα στο κρύο μίγμα σοκολάτας.
Βάζουμε και το δεύτερο μέρος της κτυπημένης κρέμας στο μίγμα σοκολάτας. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Απολαύστε!

Κεφτέδες!


Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (ή 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)
600 γραμμάρια ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο (μόνο τη ψίχα)
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
3 με 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Μουσκεύουμε το ψωμί κόβοντας το σε φέτες.
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το μουσκεμένο ψωμί,(το στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας)το τριμμένο κρεμμύδι, το δυόσμο ψιλοκομμένο, τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το αυγό(ασπράδι και κρόκος)και το αλάτι με το πιπέρι.
Το ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά, το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Το βγάζουμε από το ψυγείο το κάνουμε μικρές μπάλες (όσο μας αρέσει)τις πατάμε λίγο από πάνω τις αλευρώνουμε σ΄ αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καλαμποκέλαιο.
Τρώγονται και ζεστοί αλλά και κρύοι.
Μπορούμε να κάνουμε και μερικές μπάλες από τη ζύμη μας λίγο μεγαλύτερες να τις τηγανίσουμε πολύ λίγο και μετά να τις βάλουμε σε μια κατσαρόλα {εκεί θα έχουμε βάλει 500 ml νερό, 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα, ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι,(επάνω του μερικά γαρύφαλλα καρφωμένα) 2 σκελίδες σκόρδο, ένα κομμάτι κανέλας μικρό και μια κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και θα τα έχουμε βράση για 30 λεπτά}και θα τα βράσουμε ακόμη για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Αυτοί οι κεφτέδες με τη σάλτσα μας σερβίρονται πάντα ζεστοί.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Express γλυκό με μπισκότα και μαρμελάδα!

Χτυπήστε,απλώστε,τελειώσατε!!!


Υλικά
1/2 κιλού στραγγιστό γιαούρτι 2%
500 γρ. κρέμα γάλακτος
3/4 κούπας ζάχαρη
1 1/2 πακέτου μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ
μαρμελάδα της επιλογής μας

Κορμός με καρύδα και σοκολάτα!

Υλικά :

150 γραμμάρια καρύδα
200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος
2 κουτιά μπισκότα μαλακά τύπου Μιράντα
400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
250 γραμμάρια μαργαρίνη μαλακιά
15 γραμμάρια λικέρ Amaretto


Εκτέλεση :

Λιώνετε τη μαργαρίνη και σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Προσθέτετε το γάλα, το λικέρ, την καρύδα και τα μπισκότα σπασμένα με τα χέρια ας και τα ανακατεύετε.
Βάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και όταν κρυώσει λίγο το μείγμα την βάζετε στην κατάψυξη.

Το σερβίρετε σε κομμάτια και το γαρνίρετε με σαντιγύ.

Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!

Αλμυρά μάφινς με τυρί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 μαφινς

Υλικά:

Σπορέλαιο για άλειμμα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα σπαράγγια
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο πράσινο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
6 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.
Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο τα 12 φορμάκια για μάφινς.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε και ανακατεύουμε τα σπαράγγια, τη πράσινη πιπεριά και το κρεμμύδι στο καυτό λάδι μέχρι να μαλακώσουν για 5 έως 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά μας να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.
Χτυπούμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι μαζί σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά και το τυρί τσένταρ στο μίγμα των αυγών. Βάζουμε περίπου 1/4 του φλιτζανιού από το μίγμα μας μέσα σε κάθε φορμάκι για μάφιν.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθούν στο κέντρο και να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρουμε απευθείας από το φούρνο συνοδεύοντας τα με πράσινη σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Λικέρ Φράουλας!

Υλικά :
500 γραμμάρια φράουλες (κόκκινες όχι όμως πολύ ώριμες)
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
Χυμός λεμονιού
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της Φράουλας).

Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και τις κόβουμε στα τέσσερα (εάν είναι πολύ μεγάλες σε μικρούς κύβους) και τις βάζουμε σ΄ ένα βάζω γυάλινο που το καπάκι του να κλείνει καλά.
Μετά προσθέτουμε και τη ζάχαρη, κλείνουμε το καπάκι αναταράζουμε το βάζω τις να ανακατωθούν οι φράουλες με τη ζάχαρη και το βάζουμε στο ψυγείο για 5 με 7 ημέρες
Κάθε ημέρα μια με δυο φόρες αναταράζουμε το βάζω.
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζω και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φράουλες.
Το σιρόπι το διαλύουμε με το αλκοόλ (ότι έχουμε), κανονικά είναι όσο σιρόπι έχουμε τόσο αλκοόλ 1 προς 1 (αυτό είναι να το πιούμε τον χειμώνα, εάν το θέλουμε για το καλοκαίρι καλά είναι να το κάνουμε πιο ελαφρύ, π.χ. 1 προς 3/4 ή 1 προς 1/2, ή όπως το θέλουμε), και ρίχνουμε και 2 με 3 σταγόνες χυμό λεμονιού.
Μετά το βάζουμε ή σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά και για περίπου 30 ημέρες τα βάζουμε στον ήλιο ή το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ) το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια.
Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια!

Τορτελίνι Εμίλια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

2 πακέτα τορτελίνια γεμάτα με τυρί (περίπου 230γρ. το πακέτο)
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά μαργαρίνη ή βούτυρο
2 φλιτζάνια ελαφριά κρέμα
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 κρόκους αυγών
1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι κομμένα καρύδια
60γρ. προσούτο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.
Ετοιμάζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε τα τορτελίνια και τα αφήνουμε στην άκρη
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα τοποθετούμε ένα μέτριο τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε μαργαρίνη να λιώσει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύουμε μαζί τη κρέμα και το γάλα και τα αφήνουμε να έρθουν σε βρασμό. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους αυγών. Σιγά-σιγά προσθέτουμε περίπου 1 φλιτζάνι ζεστό μίγμα της κρέμας στους κρόκους, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα βάζουμε όλα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Ανακατεύουμε μαζί τη παρμεζάνα, το φασκόμηλο, και 1/4 κουταλάκι πιπέρι. Μεταφέρουμε τα μισά τορτελίνια σε ένα ορθογώνιο ταψί. Πασπαλίζουμε με το τυρί. Ρίχνουμε τη μισή από τη σάλτσα πάνω στα τορτελίνια. Βάζουμε τα υπόλοιπα τορτελίνια , τα καρύδια, το προσούτο και την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο ή μέχρι το πάνω μέρος να ροδίσει. Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Μαρμελάδα Φράουλα!

 


Υλικά :

11/2 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
1 με 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού.


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε στο moulti και τις λιώνουμε ελαφρά.
Τις βάζουμε στη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.
Τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε ταχτικά για να μην μας κολλήσει.
Όταν μας δέσει την κατεβάζουμε.
Όταν κρυώσει, τη βάζουμε σε βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.

Πιτάκια με τυρί και ζαμπόν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 πιτακια

Υλικά:

Ζύμη
150ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
7γρ. ξηρή μαγιά
450γρ. αλεύρι
170ml γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
35γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας λάδι, για το άλειμμα του ταψιού
1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα της ζύμης
Για τη γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200γρ. βραστό, καπνιστό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
100γρ. τυρί, τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε μαζί 100 γραμμάρια αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι το βούτυρο και το αυγό και στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα ώστε να γίνει μια σταθερή ζύμη. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα δύο λεπτά. Ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα το ζαμπόν, το τυρί, το μαϊντανό και τους σπόρους κύμινου, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε 12 μικρούς κύκλους με ένα ποτήρι. Τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στο μισό ενός κύκλου ζύμης, βουρτσίζουμε στη συνέχεια τις άκρες με το χτυπημένο αυγό, και διπλώνουμε τη ζύμη. Διπλώνουμε τις άκριες της ζύμης προς τα πάνω ώστε να περικλείουν τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες μαζί και αλείφουμε και πάλι με το χτυπημένο αυγό. Γεμίζουμε το υπόλοιπο των κύκλων κατά τον ίδιο τρόπο.
Τοποθετούμε τις πίτες σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Όρεξη!

Φαχίτας με κοτόπουλο και άρωμα λάιμ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα, το καθένα κομμένο σε 6 λωρίδες
Ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 τορτίγιες
200γραμ. έτοιμη σάλτσα γκουακαμόλε
1 μαρούλι χοντροκομμένο
150 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ἐνα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λάιμ, μαύρο πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας, και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και σκεπάζουμε το μπολ. Κρατάμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το ένα τηγάνι γκριλ, και ψήνουμε το κοτόπουλο για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα.
Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Απλώνουμε μία κουταλιά της σούπας σάλτσα γκουακαμόλε πάνω από κάθε τορτίγια, τοποθετούμε λίγο μαρούλι, και από πάνω το μίγμα του κοτόπουλου. Στη συνέχεια περιχύνουμε με λίγο γιαούρτι.
Σερβίρουμε τα φαχιτας μας τυλίγοντας την τορτίγια σε ρολό, και συνοδεύοντας με έξτρα σάλτσα γκουακαμόλε σε ατομικά μπολ.
Απολαύστε!

Γρανίτα φράουλας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

1 1/3 φλιτζάνια νερό
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
4 φλιτζάνια φρέσκιες φράουλες
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε και ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ενώ θα προετοιμάσουμε τις φράουλες.
Βάζουμε τις φράουλες σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Επεξεργαζόμαστε τις φράουλες μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα. Για να γίνει πιο μαλακό το μίγμα και λείο προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού από το σιρόπι και ανακατεύουμε. Περνάμε το μίγμα από το κόσκινο και μετά το ανακατεύουμε μαζί με το χυμό λεμονιού σε ένα δοχείο και τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι και ξανά ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μίγμα μέσα σε ένα δοχείο, το καλύπτουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη για 6 ώρες ή μέχρι να παγώσει εντελώς. Ανακατεύουμε μετά από 2 ώρες και μετά κάθε 1 ώρα.
Πριν να σερβίρουμε σπάζουμε το μίγμα με ένα πιρούνι και το σερβίρουμε σε ένα μπολ.
Απολαύστε!

Κοτόπουλο με πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 φιλέτα κοτόπουλου (χωρίς πέτσα),
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
3 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξίδι,
2/3 του φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι,
2/3 φλ. ζωμό κότας (φτιαγμένο με 1/2 κύβο ζωμού),
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο θυμάρι ή δεντρολίβανο,
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο,
1 κουταλιά ξανθή ζάχαρη,
αλάτι, πιπέρι,

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα φιλέτα ένα – ένα σε πλαστική σακούλα και τα χτυπάμε (π.χ. με πλάστη) μέχρι να λεπτύνουν στο 1/3 του πάχους τους. Πασπαλίζουμε το κάθε φιλέτο με λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα φιλέτα στην κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε για δυο περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Περιχύνουμε τα φιλέτα μας με το βαλσάμικο, το χυμό πορτοκαλιού, το ζωμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και το θυμάρι ή το δεντρολίβανο.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοψήνουμε για 5 περίπου λεπτά ξεσκέπαστα, μέχρι να μαλακώσουν, περιχύνοντάς το συχνά με τη σάλτσα τους και γυρίζοντάς. Βγάζουμε τα φιλέτα σε πιατέλα και κρατάμε την σάλτσα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα μερικά λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφού δέσει η σάλτσα περιχύνουμε με αυτή τα φιλέτα στην πιατέλα.
Αν θέλουμε γρανίρουμε τα φιλέτα και με φέτες πορτοκαλιού και κλωναράκια δεντρολίβανο και συνοδεύουμε με βρασμένο ρύζι και πράσινη σαλατα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Κέικ με ξύσμα λεμονιού!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

175γρ. βούτυρο συν έξτρα για επάλειψη του ταψιού να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
175γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
1 λεμόνι, το ξύσμα μόνο
1-2 λεπτά κομμάτια φλούδας λεμονιού, για διακόσμηση

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Αλείφουμε μια φόρμα (18cm) για κέικ με λίγο βούτυρο.
Χτυπούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μπολ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Χτυπούμε τα αυγά ένα κάθε φορά και προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι με το τελευταίο αυγό για να εμποδίσει το μίγμα να πήξη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μίγμα με το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Tοποθετούμε το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει από πάνω ή ελέγχουμε με ένα μαχαίρι που βάζουμε στο κέντρο του κέικ αν βγαίνει καθαρό.
Απομακρύνουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζουμε πολύ προσεκτικά και το τοποθετούμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για να σερβίρουμε, διακοσμούμε το κέικ με τη φλούδα λεμονιού.
Απολαύστε!

 

Τρίγωνα κρεατοπιτάκια με λαχανικά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
350γρ. βοδινό κιμά
420γρ. Κονσέρβα έτοιμη σούπα μινεστρόνε (π.χ. Heinz)
4 φύλλα σφολιάτας κατεψυγμένα, (αφήνουμε να αποψυχτούν ελαφρά)
1 αυγό, χτυπημένο
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει σπυρωτό. γίνει Συνεχίζουμε το ανακάτεμα του κιμά για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να είναι αρκετά σπυρωτό. Προσθέτουμε στο κιμά και ανακατεύουμε την σούπα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά στο τηγάνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Παίρνουμε δύο ταψιά και βάζουμε στο πάτο τους χαρτί φούρνου.
Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε 4 τετράγωνα. Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλου 2-3 κουταλιές της σούπας μείγμα κιμά. Διπλώνουμε το κάθε τετράγωνο στην μέση σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Πατούμε με ένα πιρούνι της άκριες του τριγώνου για να κλείσει ερμητικά και να μην ανοίξει κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα σφολιάτας.
Τοποθετούμε τα τρίγωνα στα ταψιά που ετοιμάσαμε και βουρτσίζουμε το κάθε ένα με το κτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τα τρίγωνα μας για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε απευθείας από το φούρνο συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Kλασική κις Λορέν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

Για τη ζύμη
175γρ. αλεύρι
Αλάτι
75γρ. βούτυρο, συν έξτρα για επάλειψη
Για τη γέμιση
250γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
4 ντομάτες, κομμένες σε φέτες (προαιρετικά)
200γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
5 αυγά, χτυπημένα
100ml γάλα
200ml κρέμα γάλακτος
Aλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη ζύμη κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το βούτυρο μέχρι να έχουμε μια μαλακή υφή και το βάζουμε μέσα στο μπολ. Προσθέτουμε όσο κρύο νερό χρειάζεται για να δέσει το μίγμα και να σχηματιστεί μια ζύμη σταθερή και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 22 εκατοστών. Δεν κόβουμε τις άκρες της ζύμης ακόμα και βάζουμε στο ψυγείο πάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και τοποθετούμε στη βάση της ζύμης χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια το γεμίζουμε με φασόλια ξερά. Τοποθετούμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί φούρνου και επαναφέρουμε στο φούρνο για άλλα πέντε λεπτά για να ψηθεί η βάση.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC.
Πασπαλίζουμε τη βάση με το τριμμένο τυρί και προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας. Τηγανίζουμε τα κομμάτια μπέικον μέχρι να γίνουν τραγανά και τα τοποθετούμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε πάνω από το μπέικον και το τυρί. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι από πάνω και κόβουμε τις άκρες της ζύμης που αφήσαμε από προηγουμένως.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να σταθούν τα υλικά και να ροδοκοκκινίσει στο πάνω μέρος. Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Σοκολατένια Μάφινς!

1 ½ φλ.ζάχαρη
2/3 φλ. σπορέλαιο
2 αυγά
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι Μπέικιν Πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
½ κουτ.αλάτι
4 κουταλιές της σούπας κακάο
4 κουταλιές της σούπας σοκολάτα φουντούκι
1 φλιτζανάκι λικέρ
½ φλ. γάλα
1 βανίλια.
Σε μια λεκάνη βάζετε τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη, το λάδι και τα χτυπάτε καλά. Σε μια άλλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι, το Μπέικιν Πάουντερ, τη σόδα, το κακάο και το αλάτι. Αναμειγνύετε τα δύο μείγματα. Προσθέστε τη σοκολάτα, το νερό, το λικέρ και τη βανίλια. Βάλτε τα ειδικά φορμάκια σε ταψί για μάφινς και γεμίστε τα με το μείγμα. Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 25 λεπτά περίπου.
Απολαύστε!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Τυρόπιτα σε ρολό!

             Υλικά για τη ζύμη:
            4 ποτήρια αλεύρι
            1 ποτήρι βούτυρο φυτικό
            2 αυγά
            2 κουταλάκια Β.Ρ.
            1 γιαούρτι μικρό
            λίγο αλάτι
            1 κουταλιά ζάχαρη
            Εκτέλεση:
            Ρυζιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο, ανοίγουμε ένα λακάκι στη μέση και βάζουμε
            μέσα τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το Β.Ρ. και το αλάτι. Πλάθουμε μια ζύμη
            μαλακή, ανοίγουμε σε φύλλο και βάζουμε τη γέμιση στο μέσο. Το διπλώνουμε από
            πάνω και το κάνουμε σαν ρολό, του βάζουμε λίγο σισάμι και το αλείφουμε με αυγό
            κτυπημένο. Το βάζουμε σε ταψί, βουτυρώνουμε, ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45
            λεπτά και το σερβίρουμε ζεστό.
            Υλικά για τη γέμιση:
            2 ποτήρια χαλλούμι
            1 ποτήρι κασκαβάλι
            1 κομμάτι μυζήθρα
            1 κομμάτι φέτα 250γρ.
            5-6 αυγά
            λίγο μέχλεπι λιωμένο
            λίγος δυόσμος
            2 κουταλάκια Β.Ρ.
            3 φέτες ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια
            Εκτέλεση:
            Τρίβουμε τα τυριά και τα χαλλούμια και προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα. Προσθέ-
            τουμε επίσης το Β.Ρ., την αναρή και τη φέτα. Τα λιώνουμε με τα χέρια μας, προσθέ-
            τουμε το δυόσμο και το ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια. Με τη ζύμη αυτή
            κάνουμε τρία ρολά.

Ομελέτα με λουκάνικο!

 
2 κρεμμύδια, 25 γρ.βούτυρο, 4 αυγά, ½ ποτήρι γάλα, αλάτι, πιπέρι, 2 λουκάνικα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και τα σωτάρουμε σε σιγανή φωτιά με το βούτυρο. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ρίχνουμε πάνω στα κρεμμύδια και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ψηθεί ρίχνουμε τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες.

Κουλουράκια βουτύρου!

(Μ΄άρωμα βανίλιας και γεύση πορτοκαλιού )

Υλικά :
1/2 κιλό βούτυρο (γάλακτος ή μαργαρίνη )
1/2 κιλό ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 έως 4 αυγά καλά χτυπημένα (εάν δεν κάνει να φάτε αυγά μην βάζετε)
2 βανίλιες
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κρόκο αυγού χτυπημένο.

Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει) συνεχίζοντας ζυμώνοντας ελαφριά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε .
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχέδιο της αρεσκείας μας ,τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Κέικ με τυρί κρέμα και βατόμουρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 24 κομματια

Υλικά:

200γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά
1/4 φλιτζάνι γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι βατόμουρα, συν μερικά επιπλέον για γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το τυρί-κρέμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι (περίπου 1 φλιτζάνι), τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τα βατόμουρα (αφού τα αποψύξουμε αν είναι κατεψυγμένα) μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά.
Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε το κέικ για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό, γαρνίροντάς το με βατόμουρα και φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.
Απολαύστε!

Πατατες τζακετ με μπροκολο και μπεικον!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 μεγάλες πατάτες, καλά πλυμένες με το φύλλο τους
1.5 φλιτζάνια μπρόκολο, σε κομματάκια και προ-βρασμένο
4 λεπτές φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τυρί έμενταλ, τριμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ρίγανη

Εκτέλεση:

Κόβουμε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο, αρκετά μεγάλα για να μπορούμε να τυλίξουμε μέσα τις πατάτες. Ανοίγουμε μπροστά μας τα αλουμινόχαρτα σε επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίζουμε στο κέντρο τους λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τοποθετούμε πάνω από τα καρυκεύματα σε κάθε αλουμινόχαρτο μία πατάτα την έχουμε χαράξει ελαφρά από προηγουμένος. Τυλίγουμε την κάθε πατάτα σφικτά μέσα στο αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να επιτρέπουν σε ένα μυτερό μαχαίρι να τις διαπεράσει με ευκολία (50 λεπτά με 1 ώρα περίπου).
Βγάζουμε από το φούρνο τις πατάτες και τις αφήνουμε να σταθούν με να ετοιμάσουμε την γέμιση. Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά το μπέικον χωρίς λάδι. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από τις πατάτες και με ένα μυτερό μαχαίρι τις χαράσσουμε κατά μήκος χωρίς να τις κόψουμε εντελώς. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε λίγη από την σάρκα της πατάτας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία τσέπη. Αλατοπιπερώνουμε την πατάτα ελαφρά και γεμίζουμε με μπέικον, μπρόκολο και τέλος από πάνω πασπαλίζουμε με τα τυριά.
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και επαναφέρουμε στο φούρνο για 6-8 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρετε αμέσως τις πατάτες από το φούρνο και συνοδεύστε με μουστάρδα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!

Σοκολατάκια με άρωμα πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 σοκολατακια
Υλικά:
1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
230γρ. σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
Κακάο σε σκόνη
170γρ. σοκολάτα κουβερτουρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο μαζί σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε το μίγμα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει, και να γίνει ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα της σοκολάτας σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και να σφίξει.
Όταν σφίξει αρκετά, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με σκόνη κακάο για να μην κολλάει το μίγμα, και φτιάχνουμε σοκολατάκια σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Βουτάμε τα σοκολατάκια μας μέσα στο μίγμα της σοκολάτας, και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί ώσπου να στεγνώσουν. Διατηρούμε τα σοκολατάκια μας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Τιραμισού...για όλες τις ανάγκες...

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω να φτιάχνω τούρτες...Ξέρω βέβαια να τις... εκτιμώ(ειδική σε αυτό...) όμως όσες φορές προσπάθησα να τις "στήσω"...απέτυχα παταγωδώς...Κι αυτό που κυρίως με δυσκολεύει είναι το παντεσπάνι...Ενώ ακολουθώ πιστά τις οδηγίες, γίνεται αρκετά σκληρό και -το κυριότερο-δεν κατάφερα ποτέ να το κόψω στην μέση με επιτυχία...Γι αυτό λατρεύω το παρακάτω γλυκάκι...Είναι νόστιμο,ευπαρουσίαστο(με βγάζει "ασπροπρόσωπη", παρότι αδαής),τα παιδιά μου δεν διαμαρτύρονται ότι θέλουν τούρτα...ζαχαροπλαστείου για τα γενέθλιά τους(τότε το στολίζω αναλόγως...),γίνεται εύκολα,γρήγορα και...δεν χρειάζεται παντεσπάνι...

Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ