Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη, χωρίς φύλλο!

Μυρωδάτη, υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική!


Τα πορτοκάλια άρχισαν  να γλυκαίνουν και οι πορτοκαλόπιτες είναι αγαπημένο γλυκό της εποχής. Επειδή όμως αρκετοί νηστεύουν και άλλοι αποφεύγουν τα αυγά , πιο κατάλληλη για την εποχή είναι μια νηστίσιμη μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα που δεν υστερεί σε τίποτα από την κλασική και πολύ γνωστή πορτοκαλόπιτα με το φύλλο  τα αυγά και το γιαούρτι. Σε μερικούς μάλιστα μπορεί να αρέσει και περισσότερο.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από  πορτοκαλόπιτα  που βρήκα σε παλιό τετράδιο της οικογένειας, τότε που στα καθημερινά γλυκά δεν «χαράμιζαν» φύλλο κρούστας και τα κέικ δεν τα έλεγαν κέικ αλλά πίτες. Καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες , σταφιδόπιτες, πορτοκαλόπιτες. Πιο επίσημα  τα λέγανε «κεκ»  όπως εύστοχα επισημάνθηκε πρόσφατα  σε κυριακάτικο περιοδικό μαγειρικής!


 Επρόκειτο   για ένα κέικ λαδιού με χυμό πορτοκαλιού και αλεύρι  που του «άλλαξα τα φώτα». Επιφυλάσσομαι και για την αυθεντική συνταγή την επόμενη Σαρακοστή, την Άνοιξη, όταν τα πορτοκάλια θα είναι πιο ζουμερά. Σε τούτη εδώ την εκδοχή  αντί χυμό πορτοκαλιού έβαλα ολόκληρο πορτοκάλι. Επίσης  έβαλα λιγότερη ζάχαρη στο μείγμα και την υπόλοιπη τη χρησιμοποίησα σε ένα ελαφρύ σιρόπι . Για να σιροπιαστεί καλά  το γλυκό αντικατέστησα μέρος του αλευριού με σιμιγδάλι   και  έτσι προέκυψε μια σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα πολύ νόστιμη, νηστίσιμη , υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική!

Υλικά:

2 μεγάλα πορτοκάλια
2,5 κούπες ζάχαρη
¾ κούπας  ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
¼ κούπας  ρακή ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπέικιν
1 ,5  κούπα αλεύρι
1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
Προαιρετικά , περίπου 100 γραμμάρια κουβερτούρα

Επί το έργον:


Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και αφού βγάλουμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι τους τα βάζουμε να βράσουν. Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά (συνολικά δηλαδή βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά). Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. 
Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι στο multi να γίνει λείος πολτός αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται  και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1,5 κούπα πολτό.  Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη 1 κούπα από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε και το ποτό. 


Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας , όπως και το σιμιγδάλι.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι  και  το αδειάζουμε  σε ταψί   Νο 30. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς  για μία ώρα ( μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της ).

Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:


Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Βράζουμε  το σιρόπι (στο max της θερμοκρασίας του ματιού ) και μετράμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός . 

Αποσύρουμε από το μάτι και σιροπιάζουμε την πίτα μας (Κρύα πίτα, ζεστό σιρόπι), χωρίς να αφήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού να πέσουν πάνω της. Κόβουμε  τις φέτες πορτοκαλιού στα δύο και γαρνίρουμε 


Στολίζουμε και με λιωμένη κουβερτούρα (αν  θέλουμε) .


 Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και απολαμβάνουμε.



Παρατηρήσεις:

1)      Με την παραπάνω σύσταση του σιροπιού η πίτα είναι αρκετά σιροπιασμένη και νωπή. 

Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά γλυκά, μπορούμε να βάλουμε τη 1,5 κούπα της ζάχαρης στο μείγμα και να φτιάξουμε λιγότερο σιρόπι (1 κούπα ζάχαρη-3/4 κούπας νερό).
2)      Αρωματίζουμε το σιρόπι με ξύλο κανέλας αν θέλουμε
3)      Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή  για 1-2 λεπτά στη μεσαία ένταση του φούρνου μικροκυμάτων.
4)      Αντί του δεύτερου πορτοκαλιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκό πορτοκάλι που θα αραιώσουμε με λίγο νερό και θα το βράσουμε για 1-2 λεπτά. Έτσι θα έχουμε σιρόπι και γαρνιτούρα για την πίτα μας.

ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΣΙΦΝΕΪΚΗ (αυτή την φορά στην χύτρα ταχύτητας).


από : http://stamarstavros.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html

Κάθε φορά χρησιμοποιούσα μια πήλινη γάστρα στον φούρνο, όπως παραδοσιακά στην Σίφνο. Σήμερα έκανα την υπέρβαση. Την έκανα στην χύτρα σε 45 λεπτά και έγινε περίπου το ίδιο νόστιμη, χωρίς πολλά υλικά
ΥΛΙΚΑ
250 γραμ. Ρεβύθια μικρόσπερμα (Γρεβενών βιολογικά)
1 κουτ.σουπ. Αλάτι χοντρό
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 μέτριο Κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι γ.ό.χ.
1500 ml νερό
Πιπέρι λευκό
Χυμό από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς μούσκεψα τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό με το αλάτι.
Σήμερα τα ξεπλένω καλά, με πολλά νερά.
Βάζω στην χύτρα το 1,5 λιτρ. νερό και όταν πάρει βράση ρίχνω τα ρεβύθια. Κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω για 30 λεπτά.
Εκτονώνω, ανοίγω και προσθέτω το κρεμμύδι, το λάδι, το πιπέρι και πασπαλίζω την επιφάνεια με το αλεύρι. Κλείνω και σιγοβράζω για 15 λεπτά.
Αποσύρω από το μάτι και εκτονώνω. Ανοίγω και έτοιμα για σερβίρισμα με τον χυμό του λεμονιού.

Πράσινη σαλάτα με ντρεσινκ ντοματόσουπας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 κονσέρβα συμπυκνωμένη ντοματόσουπα της Cambell
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ξύδι μπαλσάμικο
8 φλιτζάνια ανάμικτη σαλάτα
2 φλιτζάνια κομμένα φρέσκα λαχανικά (κόκκινα κρεμμύδια, καρότα και αγγούρια
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 φλιτζάνια κρουτόν
4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ την ανάμικτη σαλάτα και τα κομμένα φρέσκα λαχανικά.
Για να φτιάξουμε το σως χτυπούμε με ένα πιρούνι ή σύρμα, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη ντοματόσουπα και το μέλι σε ένα μικρό μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 3/4 φλιτζανιού σούπας από το σως πάνω από το μίγμα της σαλάτας.
Τακτοποιούμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα. Τοποθετούμε από πάνω τα κρουτόν και τα κουκουνάρια. Σερβίρετε τη σαλάτα με το υπόλοιπο σως. Καλή Όρεξη!

Ταχινόσουπα μοναστηριακή...αλάδωτη...

από την :  Όστρια  

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και αρχή αγώνα πνευματικού...Γι αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν αυτή τη μέρα, και για τις επόμενες δύο(οι περίφημες "τρίτες"),να μην τρώνε τίποτα και πολλές φορές ούτε καν να πίνουν νερό.Ύστερα, και για όλη την Τεσσαρακοστή, έτρωγαν φαγητά αλάδωτα εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές (τότε επιτρεπόταν το λάδι και το κρασί).Θυμάμαι(και μου το επιβεβαίωσε η μητέρα μου πως...καλά θυμάμαι) ότι στο χωριό μου αυτή τη μέρα οι νοικοκυρές έβγαζαν όλα τα κατσαρολικά τους από την κουζίνα και τα έπλεναν πολύ καλά με στάχτη και νερό ώστε να μην υπάρχει ούτε ίχνος αρτύσιμου υλικού πάνω τους...Σήμερα βέβαια,εποχή του ευδαιμονισμού,αυτά μας φαίνονται παρωχημένα και -στην καλύτερη περίπτωση- ακατόρθωτα.Μόνο η Καθαρά Δευτέρα έχει μείνει να μας θυμίζει αυτά που...χάσαμε...Έτσι συνήθως τρώμε ξηρά τροφή(ψωμί,χαλβά,ελιές...).Επειδή όμως με αυτά είναι αδύνατον να θρέψω το...λόχο  μου(που αυτή τη μέρα ο πειρασμός τους βάζει να πεινάνε περισσότερο από τις υπόλοιπες), συνηθίζω την Καθαρά Δευτέρα να φτιάχνω...ταχινόσουπα.
Η συνταγή είναι αγιορείτικη(μεγάλη ιστορία πως βρέθηκε στα χέρια μου) και φυσικά...αλάδωτη...Την ίδια ταχινόσουπα έφαγα και σε μοναστήρι της περιοχής μου, το Μεγάλο Σάββατο, μετά την πρώτη Ανάσταση....
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα κόβω πολύ μικρούς κύβους από κολοκυθάκια...
...καρότα...

...κρεμμυδάκια φρέσκα...

...μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο...
...κρεμμύδια ξερά και καρότα λιωμένα στο μπλέντερ(με λίγο νερό)
...μπόλικες πατάτες...
...όσπρια(φασόλια,ρεβίθια...)βρασμένα και λιωμένα στο μπλέντερ(συνήθως βράζω πολλά,τα λιώνω και τα φυλάω στην κατάψυξη σε μερίδες)...
 ...μια-δυο χούφτες ρύζι αναποφλοίωτο...
...αλατάκι,μπαχαρικά(αν σας αρέσουν)...
...νερό...
...και τα αφήνω να σιγοβράσουν ανακατεύοντας από ώρα σε ώρα για να μην κολλήσουν.Όταν έχουν γίνει τα λαχανικά και έχουν χυλώσει(όσο μπορούν να χυλώσουν χωρίς λάδι)ρίχνω 2-3 χούφτες ζυμαρικό(αστεράκι) ...
...κι ενώ αυτό ψήνεται(ανακατεύω συχνά γιατί κολλάει)χτυπάω  2 κουταλιές της σούπας ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό ώστε να ασπρίσει...
...προσθέτω το ζουμί 2-3 λεμονιών και χτυπάω ξανά
Κατόπιν παίρνω από τη σούπα που βράζει με την κουτάλα και τη ρίχνω μέσα στο ταχίνι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε το ταχίνι να πάρει τη θερμοκρασία της σούπας χωρίς να "κόψει" (ακριβώς όπως αυγοκόβουμε)...
...και τέλος,αφού σβήσω τη φωτιά ρίχνω το ταχίνι μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς...
...σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την ταχινόσουπα να τραβήξει τα πολλά υγρά.
Τέλος,αφού κρυώσει αρκετά και χυλώσει, ανακατεύω και σερβίρω.

Είναι πολύ νόστιμη.Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην τη βράσετε ξανά ούτε να τη ζεστάνετε πολύ γιατί τότε το ταχίνι μπορεί να "κόψει".Καλή Σαρακοστή και καλό αγώνα από όποιο μετερίζι είναι ταγμένος ο καθένας.Ας κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε ελπίζοντας τα υπόλοιπα να τα φροντίσει το έλεος του καλού Θεού...

Καλαμαράκια γεμιστά!


Αυτή την συνταγή μας την παρεχώρησε το http://www.sidages.gr/
Και είναι από : Εδώ
  Υλικά (Σερβίρει 4)

  • 1 1/4 καλαμαράκια μετρίου μεγέθους
  • 1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3/4 φλιτζανιού ρύζι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι,πιπέρι
  • χυμός ενός λεμονιού
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια,όπως και για τηγανητά,με τη διαφορά ότι δε κόβουμε τις κουκούλες σε λουρίδες αλλά τις κρατάμε ολόκληρες.
Χωρίζουμε τα πλοκάμια σε 2 και κατόπιν τους κόβουμε σε σε ψιλά κομματάκια.Βάζουμε τα 2/3 του λαδιού να κάψει,ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πλοκάμια να καβουρδιστούν,προσθέτουμε το νερό,το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.
Τ' αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά επί μισή ώρα τότε ρίχνουμε το ρύζι.
Τ' ανακατεύουμε με πιρούνι και αφού πάρει βράση,το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να πήξει.
Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε τις θήκες των καλαμαριών(όχι να φουσκώσουν)και τις τοποθετούμε όρθιες σε φαρδιά κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό του λεμονιού,1 φλιτζάνι νερό(ή και περισσότερο),τα σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα) και Giveaway!



από :  Εδώ
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Αν και ήταν να ανέβει η σημερινή συνταγή χθες όσο εξελισσόταν και το event στο Life Coctail Bar,όπως έγραφα στην προηγούμενη ανάρτηση, τελικά με τόσα ψησίματα να τα προλάβω όλα, δεν πρόλαβα να γράψω! Τα τρουφάκια υπήρχαν χθες και κεράστηκαν οι καλεσμένοι και είναι από την αρχή μέχρι το τέλος νηστίσιμα! Ό,τι πρέπει δηλαδή για κάποιον που θα ήθελε να τα έχει στο τραπέζι της Κ.Δευτέρας! Απλά διαλέγετε γεύση Μακεδονικό χαλβά για το κέικ και μετά γεύση ταχίνι! Ξέρω το ταχίνι με πορτοκάλι δεν είναι εύκολο να το βρει κάποιος, αλλά τουλάχιστον υπάρχει με το κακάο!


Σήμερα λοιπόν γράφω τη συνταγή και βάζω και ένα νηστίσιμο...giveaway!!! Ένα κουτί με προιόντα Μακεδονικού χαλβά!
Φωτογραφίες και λεπτομέρειες από το event σε επόμενο post!


Το κουτί περιέχει μια συσκευασί χαλβά με μαστίχα(!!), ένα vintage κουτί με χαλβά βανίλια, ένα σησαμέλαιο, ένα ταχίνι, ένα ταχίνι πορτοκάλι, ένα ταχίνι με κακάο, παστέλια και ένα βιβλίο με συνταγές(δεν φαίνεται, είναι από κάτω!)
Για να το κερδίσετε αυτή τη φορά αρκεί ένα like στην ίδια φωτό που γράφει GIVEAWAY στο Facebook σ΄αυτό τον σύνδεσμο! Όποιος δεν έχει facebook, για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί να γράψει εδώ σε σχόλιο του ότι δεν έχει fb και ένα email, γιατί μετά δε θα μπορώ να τον βρω!
Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι Τετάρτη μεσημέρι 12.00 ώστε να μπορώ να το στείλω μετά κατευθείαν να τα έχει για Κ.Δευτέρα!!



Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα)
Στη συνταγή από το προηγούμενο ποστ  φτιάχνουμε την ίδια ζύμη κέικ αντικαθιστώντας το χαλβά βανίλια με χαλβά με μέλι ή με κακάο και χρησιμοποιούμε τα 9 κεκάκια από τα 12. Παραλείπουμε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού.

Υλικά:
9 κεκάκια
150γρ. κουβερτούρα
4κ.σ. ταχίνι με πορτοκάλι (αν δεν βρείτε, τότε ταχίνι με κακάο)
200γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη
Τρούφα κας κας για διακόσμηση
Τρίβουμε τα κεκάκια σε ένα μπολ να γίνουν ψίχουλα.
Τεμαχίζουμε τα 150γρ. κουβερτούρας και τα λιώνουμε σε μπεν-μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να ζεστάνουμε ελαφρά το ταχίνι. Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ταχίνι και σε χαμηλή φωτιά το ζεσταίνουμε. Δεν θέλουμε να καεί, απλά να είναι χλιαρό προς ζεστό. Το προσθέτουμε στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το θρυμματισμένο κέικ και ανακατεύουμε με το χέρι μας(καλό είναι να φοράμε γάντι μιας χρήσης). Θέλουμε  να γίνει όλο ένα σοκολατένιο μείγμα.  Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια. Θέλει λίγο προσοχή γιατί  τα νηστίσιμα κέικ εφόσον δεν έχουν αυγά η ζύμη τους είναι πολλές φορές τριφτή, οπότε όταν θα τα πλάθουμε μπορεί να το παρατηρήσουμε. Απλά θέλει ζύμωμα στο χέρι μας η κάθε μπαλίτσα.
Αν δεν θέλουμε να τις γλασάρουμε με κουβερτούρα, μπορούμε σ αυτό το στάδιο να τις κυλήσουμε σε άχνη ζάχαρη και να τις φυλάξουμε σε κουτί εκτός ψυγείου.
Αν θέλουμε με κουβερτούρα, τότε τεμαχίζουμε τα 200γρ. κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να την νιώθουμε χλιαρή. Παίρνουμε μία μία μπαλίτσα τη βουτάμε μέσα με ένα πιρούνι και την ακουμπάμε σε πιάτο όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Διακοσμούμε με κας κας. Αν δούμε ότι υπάρχει υγρασία και δεν στεγνώνει η σοκολάτα, βάζουμε λίγο στο ψυγείο. Αλλά καλό είναι να μην τις διατηρήσουμε στο ψυγείο γιατί θα σκληρύνουν αρκετά.
Αν θέλουμε να βάλουμε ξυλάκια όπως στη φωτογραφία, θέλει λίγο υπομονή! Εφόσον η ζύμη είναι κάπως τριφτή πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε ένα στικ ή ξυλάκι για σουβλάκι(απλά πρέπει να το έχουμε κόψει να είναι πιο κοντό) να μη μας ραγίσει. Βέβαια με τα δάχτυλα μας μπορούμε να διορθώσουμε το όποιο ράγισμα.
Αν κάνουμε με ξυλάκια, η διαδικασία είναι η εξής: Βουτάμε την άκρη από το ξυλάκι στη λιωμένη κουβερτούρα, το βάζουμε μέσα στην μπαλίτσα και την σηκώνουμε και βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθεί. Ακουμπάμε σε λαδόκολλα και από πάνω ρίχνουμε την τρούφα.
Η τρούφα κας κας είναι νηστίσιμη, διότι προέρχεται από ζάχαρη.

Κολοκυθόπιτα γλυκιά...


από: Εδώ

Από τις πιο αγαπημένες μου πίτες...ειδικά τις ημέρες της Σαρακοστής είναι αυτή η γλυκιά,νηστίσιμη κολοκυθόπιτα...Τη φτιάχνω ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή της μητέρας μου και της γιαγιάς μου...Οι κολοκύθες είναι πάντα πολλές στα αγροτικά σπίτια αφού έχουν το προτέρημα να διατηρούνται εκτός ψυγείου όλο το χρόνο...
Μια τέτοια κολοκύθα θα χρειαστεί να "θυσιάσετε"...(μεγάλη η σημερινή θυσία για εμένα αφού αυτή η κολοκύθα ήταν η αγαπημένη μου και την άνοιξα τελευταία και από ανάγκη... για να πάρω κυρίως τους σπόρους για το φετινό σπορείο)...Όμως το αποτέλεσμα αξίζει τη θυσία...
...ας αρχίσουμε,λοιπόν...Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια...
...κρατήστε τους σπόρους της για την επόμενη φορά που θα σπείρετε...
...ξεπλένοντάς τους καλά και στεγνώνοντάς τους με επιμέλεια ώστε να μην μουχλιάσουν...
...κατόπιν τρίψτε την κολοκύθα...
...ρίξτε πάνω μία κουταλίτσα αλάτι...
...και μία χούφτα ρύζι καρολίνα και αφήστε τα στην άκρη για-τουλάχιστον-μισή ώρα...
...εν τω μεταξύ....ετοιμάστε τη ζύμη για τα φύλλα...Βάλτε τα υλικά σε λεκανίτσα(αλεύρι,λάδι,αλάτι και νερό) και ζυμώστε ώστε να έχετε μια μάλλον μαλακή ζύμη...
...χωρίστε την σε κομάτια και...αφήστε τα να..."ξεκουραστούν"...
...ξαναγυρίστε στην τριμμένη κολοκύθα και στύψτε την καλά ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά...
...ρίξτε μέσα στη λεκάνη κανέλα(κι αν σας αρέσει βανίλια ή και ζάχαρη αν θέλετε την πίτα πολύ γλυκιά-εγώ την αφήνω με τη γλύκα της κολοκύθας και είναι καταπληκτική)...
...λαδώστε ένα ταψάκι...
...και ανοίξτε το δικό σας φύλλο...

...τινάξτε το ώστε να φύγει το περίσσιο αλεύρι...
...ρίξτε πάνω του μια κουταλιά ζάχαρη...
...λίγα τριμμένα καρύδια...
...λαδάκι...
...και το μείγμα της κολοκύθας με το ρύζι...
...κατόπιν τυλίξτε το φύλλο σε ρολό
...και τοποθετήστε το στο ταψί...
...συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο έως ότου τελειώσουν όλα τα φύλλα...
...χαράξτε την πίτα...
...ρίξτε λαδάκι και ψήστε την στους 200 βαθμούς(κουζίνα γκαζιού)ή όπου ψήνετε όλες τις πίτες...
...όταν πάρει χρώμα βγάλτε την,αφήστε να κρυώσει και...απολαύστε την!!!!
Καλή επιτυχία...Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή!!!!