Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300γρ. φέτα τριμμένη
200γρ τυρί Regato
2 μεγάλες δέσμες σπανακι (περίπου 1/2kg)
5 πράσινα κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 αβγά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με το χέρι. Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξηρό και φρέσκο) και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει αλλά όχι να ροδίσει.
Προσθέτουμε τον άνηθο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών μας για ακόμα ένα λεπτό. Βάζουμε το σπανάκι μέσα στην κατσαρόλα, όλο μαζί, και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα υλικά μας μέχρις ότου να μαράνει το σπανάκι αλλά να είναι ακόμα ζωντανό (4-5 λεπτά). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά μας και αλατοπιπερώνουμε (προσεκτικά με το αλάτι αφού μπορεί να είναι αρκετά αλμυρή η φέτα μας). Ανακατεύουμε τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κτυπάμε τα αυγά και αφού κρυώσει εντελώς το σπανάκι τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος αφού τα έχουμε λαδώσει. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω στα φύλα μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλα λαδώνοντας ένα-ένα. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί γύρω γύρω προς τα μέσα.
Χαράσσουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι σε μερίδες και την ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περίπου πριν την κόψουμε και σερβίρουμε. Καλή Όρεξη!

Αυγοτυρόπιτα!


Υλικά για τη γέμιση :
4 αυγά
500 γραμμάρια φέτα πρόβια εκλεκτή
200 γραμμάρια γάλα πρόβιο
Υλικά για τα φύλλα :
Εάν δεν πάρετε έτοιμο φύλλο κρούστας για πίτα χοντρό και ανοίξετε φύλλο θα χρειαστείτε
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές σούπας αραβοσιτέλαιο
1 κουταλιά σούπας ξύδι λευκό
Λίγο νερό χλιαρό

Εκτέλεση :

Για τα φύλλα :

Σ΄ ένα μεγάλο μπολ κάνουμε τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι, δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά σούπας ξύδι λευκό, και λίγο αλάτι και προσθέτοντας λίγο λίγο νερό χλιαρό κάνουμε τη ζύμη μας να είναι ούτε πολύ απαλή, ούτε πολύ σφικτή και την αφήνουμε για μίση ώρα να ξεκούραστη και μετά ανοίγουμε 10 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού περίπου 45 έως 50 εκατοστά.
Μπορούμε να κάνουμε 10 μικρά πιταράκια από τη ζύμη μας να βάλουμε ανά 5 αλείβοντας τα αραβοσιτέλαιο και να ανοίξουμε τις πεντάδες σε δύο φύλλα.

Για τη γέμιση :
Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα και τα τρία από τα τέσσερα αυγά και τ΄ ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και βάζοντας τα μισά φύλλα ένα ένα και αλείβοντας τα με αραβοσιτέλαιο, μετά στρώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε τα φύλλα αλείβοντας τα με αραβοσιτέλαιο, πριν βάλουμε το τελευταίο ότι φύλλα είναι έξω από το ταψί τα γυρίζουμε μέσα και βάζουμε και το τελευταίο, αυτό το ότι περισσεύει το κόβουμε,
Σπάμε επάνω στο τελευταίο φύλλο το τέταρτο αυγό μας και με το χέρι μας αλείβομαι όλο το φύλλο.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.

Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα
Καλή επιτυχία και Καλή τυρινή Εβδομάδα .
Καλή σας Όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Τικα ψαρι στα καρβουνα (Ινδική Συνταγή)!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
2 ολόκληρες τσιπούρες ή μπαρμπούνια (περίπου 900γρ. το καθένα)
6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού τουρμερικ
2 κουταλάκια του γλυκού ήπιο τσίλι σε σκόνη
3 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου

Εκτέλεση:

Αφού καθαρίσουμε καλά τα ψάρια μας, χαράσσουμε το δέρμα τους ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι (και στις δύο πλευρές).
Ανακατεύουμε το τζίντζερ με το σκόρδο, και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας το μείγμα τζίντζερ πάνω σε όλη την επιφάνεια των ψαριών.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι, το τούρμερικ, το τσίλι και το κύμινο. Αλείφουμε τα ψάρια με το μείγμα γιαουρτιού μέσα και έξω. Βάζουμε σε ένα δοχείο που κλείνει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα για να ψήσουμε τα ψάρια μας και φροντίζουμε να μην υπάρχει πολλή φωτιά. Ψήνουμε τα ψάρια μας για 6-8 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να είναι έτοιμα τα ψάρια μας. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την ένταση της φωτιάς σας.
Σερβίρετε τα ψάρια σας απευθείας από τα κάρβουνα μαζί με βρασμένο ρύζι και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Μακαρονοπιτα με τεσσερα τυρια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
300γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
180γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα τριμμένη
180γρ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
180γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
180γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κουταλιά της σούπας ξηρό δυόσμο
1 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι (επιλέξτε με χαμηλά λιπαρά)
4 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια για 6-7 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε καλά τα μακαρόνια και όπως είναι έτσι ζεστά τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά και το ξηρό δυόσμο μαζί.
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό πυρίμαχο ταψί (διαμέτρου περίπου 30εκ.) και πασπαλίζουμε με αρκετή τριμμένη φρυγανιά να καλύψει όλα τα σημεία. Απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά στην βάση του ταψιού. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα 2 φορές για όλα τα υλικά.
Βάζουμε το γιαούρτι σε καθαρό μπολ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά με το γιαούρτι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα γιαουρτιού πάνω από τα μακαρόνια όπως κάνουμε με την μπεσαμελ.
Ψήνουμε την μακαρονοπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στο πάνω μέρος.
Αφού κρυώσει ελαφρά ξεφορμάρουμε και την κόβουμε σε μερίδες. Σερβίρουμε ζεστή και συνοδεύουμε με σάλτσα ντομάτας απλή ή και κετσαπ. Καλή Όρεξη!

Τονοσαλατα με ρυζι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

3 φλιτζάνια ρύζι βρασμένο, σπυρωτό
1.5 φλιτζάνι σέλινο, κοτσάνι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι sweet corn (γλυκό καλαμπόκι)
2 αγγουράκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλη κονσέρβα τόνου σε νερό, στραγγισμένο
Για το ντρέσσινκ:
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 μεγάλη χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:Πρώτα ετοιμάζουμε το ντρεσσινκ. Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσσινκ μέσα σε μία λεκάνη και τα κτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε μία απαλή σάλτσα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Για τη σαλάτα βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μία μεγάλη σαλατιέρα και ανακατεύουμε. Λίγο πριν σερβίρουμε περιχύνουμε με το ντρέσσινκ και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε τη σαλατα μας σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμι. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα. Καλή Όρεξη!

Ομελετα με φετα και σπανακι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
4 μεγάλα άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο (ψιλοκομμένο)
5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
1/2 φλιτζάνι φέτα (τριμμένη)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπιπερόνουμε, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Σε ένα άλλο τηγάνι λιώνουμε 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε τα αυγά και με απαλές κινήσεις απλώνουμε τα αυγά σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνουμε μέχρι να σταθούν τα αυγά. Απλώνουμε το μείγμα σπανακιού στο μέσο της ομελέτας μας και την διπλώνουμε με μία σπάτουλα στην μέση. Βγάζουμε από το τηγάνι και κόβουμε σε δύο μερίδες.
Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστή με φρέσκο ψωμι. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα. Καλή Όρεξη!

Μάφινς Τσιπ με Σοκολάτα!

Συνταγή για 15-20 μάφινς

Συστατικά:
1-3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις σκοπό
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
1 αυγό
3 / 4 φλιτζανιού κομματάκια σοκολάτας (συν κάποια άλλα για το πασπάλισμα αργότερα)
1 φλιτζάνι γάλα
1 / 3 φλιτζάνι φυτικό έλαιο
3 / 4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 βανίλια κουταλακιών του γλυκού εκχύλισμα

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο σας σε 200 ° C και να γεμίσει κασσιτέρου μάφιν με χάρτινα ποτήρια.
Κοσκινίστε αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε το αυγό, το γάλα, φυτικό λάδι και τη βανίλια σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε να συνδυάσουν. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπωλ με τα ξηρά συστατικά. Ανακατέψτε τα δύο μαζί, απλά για να τους μίγμα. Θυμηθείτε? δεν κερδίσει τα συστατικά εκτενώς.
Προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας και τις ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Κουτάλι αρκετή μίγμα στο μάφιν κύπελλα, αλλά δεν τους υπερπλήρωσης.
Ψεκάστε περισσότερες μάρκες σοκολάτας στην κορυφή, στη συνέχεια, μαγειρέψτε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να muffins είναι χρυσά στην κορυφή, αυξήθηκαν και ελαστικό.
Σερβίρετε τους σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Απολαύστε το!

από : http://xs-recipes.blogspot.com

Αχιβαδούλες με τυρί!


Υλικά:
250 γραμ. αχιβαδούλες (έχω προτίμηση στις πολύχρωμες ιταλικές, αλλά δεν είχα στο σπίτι) ή άλλου είδους πάστα
350 γραμ. γάλα εβαπορέ
1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
2 αυγά, χτυπημένα
1 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ
1/2 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
1/4 φλυτζ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Βράζουμε αρκετή ώρα πριν τα ζυμαρικά (σχεδόν al dente, αφού θα τα ψήσουμε κιόλας). Κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε την πάστα πριν αδειάσουμε την κατσαρόλα. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και αδειάστε τα σε μια κεραμική γάστρα. Προσθέστε το γάλα εβαπορέ, το πλήρες γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα αυγά, το πιπέρι και το 1 φλυτζάνι cheddar. Ανακατέψτε καλά κουνώντας το σκεύος. Αν τα υγρά δεν καλύπτουν τα ζυμαρικά, τότε προσθέστε το υγρό που φυλάξατε από το βράσιμο, ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος τους. Ρίξτε και το υπόλοιπο 1/2 φλυτζάνι cheddar με την παρμεζάνα. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (εγώ έχω φούρνο φυσικού αερίου, οπότε δεν σας λέω θερμοκρασία για να μην σας μπερδέψω) για 2 1/2 ώρες. Το σερβίρετε ζεστό!
Επειδή, μου αρέσουν τα μανιτάρια, καμμιά φορά τα προσθέτω, επιπλέον.
Καλή επιτυχία!!!

 

Κέικ λεμονιού!


Συνταγή για 6-8

Συστατικά:
225gr. μαλακό βούτυρο
225gr. άχνη ζάχαρη
4 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
200γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
Το ξύσμα από 3 λεμόνια (αποθεματικό 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού για το κερασάκι)
Ο χυμός από 2 λεμόνια
ζάχαρη άχνη (αρκετά για να κάνουν μια ρινική παγοποίησης για το κέικ)

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς (fan). Βούτυρο και γραμμή της βάσης του φόρμα 20εκ γύρο. Τοποθετήστε τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπησαν χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός μέχρι χλωμό και κρεμώδης. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα αυγά σταδιακά στο μείγμα βούτυρο, χτυπώντας καλά. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και διπλώστε μέσα στο μείγμα κέικ χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα. Προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα και 3 / 4 του χυμού λεμονιού και διπλώστε μέχρι λεπτομερώς συνδυασμένος. Κουτάλι στην έτοιμη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι ένα σουβλάκι παρεμβάλλεται στη μέση του κέικ να βγει καθαρό. Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τα αποκλειστικού χυμό λεμονιού και το ξύσμα με αρκετή ζάχαρη άχνη για τη δημιουργία ενός καταρροή κερασάκι. Όταν κρυώσει αφαιρέσει αρκετά το κέικ από τη φόρμα. Περιχύνουμε με το κερασάκι.
Σερβίρετε το λεμόνι κέικ με τσάι ή καφέ.

Απολαύστε το!!!
από
: http://xs-recipes.blogspot.com

ΚΕΚΑΚΙΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ!

Το τιραμισού στην πιο εύκολη και πολύ πιο ελαφριά εκδοχή του!!!
ΥΛΙΚΑ
(για 15 κομμάτια)
ΚΕΪΚ
2ΟΟ γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλυκού baking powder
1/4 κ. γλυκού αλάτι
115 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 αυγά
120 ml γάλα
ΣΙΡΟΠΙ
1/3 κούπας ζεστό νερό
2 κ. γλυκού στιγμιαίο καφέ
2 κ. σούπες λικέρ καφέ ή κονιάκ
60 γρ. ζάχαρη
ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κουτιού τυρί κρέμα
1/2 κούπας άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking και το αλάτι.
Μόλις το μίγμα είναι έτοιμο το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένες φόρμες για muffins.
Στο μεταξύ διαλύουμε στο ζεστό νερό τον καφέ, τη ζάχαρη και το λικέρ.
Αν δεν διαλύεται η ζάχαρη το βράζουμε ελάχιστα.
Πάνω από κάθε κεκάκι ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι και το ανακατεύουμε ελάχιστα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν με ξύλινη φουρκέτα.
Βγάχουμε από το φούρνο και όπως καίνε τους ρίχνουμε επάνω κουταλιά, κουταλιά το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το τυρί και την άχνη μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Όταν κρυώσουν τα κέικ τους βάζουμε επάνω την κρέμα με κουτάλι ή με κορνέ και τα πασπαλίζουμε με κακάο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

από: http://lilasteratessyntages.blogspot.com

 

Μπιφτέκι ψαριών!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-12 μπιφτεκια

Υλικα:

450γρ. διάφορα φιλέτα ψαριών με λευκή σάρκα (π.χ. γάδος, μπακαλιάρος, πέρκα), καθαρισμένα από κόκκαλα
450γρ. πουρές πατάτας (που σας έχει απομείνει από προηγούμενο γεύμα)
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό, ελαφρά κτυπημένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψί αραδιάζουμε τα φιλέτα ψαριών. Τοποθετούμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φιλέτα και να αρχίσουν να χωρίζουν εύκολα με τη χρήση ενός πιρουνιού.
Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα φιλέτα. Όταν κρυώσουν τα φιλέτα τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομμάτια με τα φιλέτα ψαριού, το πουρέ πατάτας, το μαϊντανό και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά. Πλάθουμε το μίγμα μας σε μικρά μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι, το τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε ελαφρά τα μπιφτέκια μας μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας με σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα μαϊντανού.
Καλή Όρεξη!

Ψαρονέφρι με σάλτσα από κόκκινο κρασί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

1 ψαρονέφρι
2 πατάτες καθαρισμένες πλυμένες και χονδροκομμένες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά πλυμένη και ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλακι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλακι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλακι του γλυκού ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί γλυκό
1 κουταλακι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτελεση:

Βάζουμε σε ένα τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί στη φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες. Τις απομακρύνουμε από το τηγάνι μόλις ροδοκοκκινίσουν.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το ψαρονέφρι να ροδοκοκκινίσει γυρίζοντας το με ένα πιρούνι ανά τακτά διαστήματα.
Προσθέτουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι για να ροδίσουν. Όταν ροδίσουν τα σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα και το πελτέ. Ανακατεύουμε, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε τις πατάτες μέσα στη σάλτσα ώστε να εμποτιστούν με τη σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό σας σε μια ωραία πιατέλα συνοδεύοντας το με μια ωραία πράσινη σαλάτα. 
Καλή Όρεξη!

Σουβλάκι μοσχαρίσιο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη.
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη.
1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας ψαχνό, κομμένο σε κομμάτια μπουκιάς.
2 μεγάλες πράσινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το μηλόξυδο, τη μουστάρδα, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο.
Μέσα στο μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος. καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Φτιάχνουμε τα σουβλάκια. Εάν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια, θα πρέπει να τα μουλιάσουμε σε νερό για 5-10 λεπτά.
Τοποθετούμε τις μπουκιές κρέατος στα καλαμάκια, εναλλάσσοντάς τα με κομμάτια πιπεριάς και κρεμμυδιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σουβλάκια με το μίγμα της μαρινάδας και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ, αλείφοντάς το κατά διαστήματα με μαρινάδα.  
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Λαβράκι στο φούρνο με άρωμα λεμόνι!

Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:
1 λαβράκι (περίπου 400-500γρ.)
1 λεμόνι κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε χοντρές φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού, ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.


Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα να μαριναριστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.
Πλένουμε καλά το ψάρι και το τοποθετούμε σε ένα αρκετά μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τις φέτες λεμονιού, και το μείγμα του ελαιόλαδου και λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε με αυτά το ψάρι στο ταψί. Αραδιάζουμε τις φέτες ντομάτας πάνω από το ψάρι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το λαβράκι στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρετε το ψάρι κατευθείαν από τον φούρνο με πατάτες τζάκετ και λαχανικά στον ατμό.
Καλή Όρεξη!

Πατάτες ογκρατέν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

1kg πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες, και μετά σε τέταρτα
400γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
400ml κρέμα γάλακτος
200ml φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κοφτές
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
λίγο βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200oC.
Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ταψί με μπόλικο βούτυρο. Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα, το γάλα, το αλεύρι, το σκόρδο, και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο. Κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν και να έχουμε ένα νερουλό χυλό. Προσθέτουμε στο χυλό το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και κτυπάμε για ακόμα λίγο τα υλικά μας.
Βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί τις μισές πατάτες σε μία στρώση. Περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί με το μισό χυλό και πασπαλίζουμε από πάνω με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα υλικά πάνω από την πρώτη στρώση.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες μας καλά. Αν θέλουμε λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό μας από πάνω με λίγο φρέσκο δενδρολίβανο για περαιτέρω άρωμα.
Σερβίρετε τις πατατες ογκρατεν σαν συνοδευτικό με τα κρεατικά σας ή απλά με μία ωραία σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Κατσικάκι στη γάστρα με μακαρόνια!

Όταν αναφέρω γάστρα μην πάει το μυαλό σας σε αυτό το σκεύος που έχουμε στα αστικά σπίτια και το τοποθετούμε στην ηλεκτρική κουζίνα.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου η γάστρα είναι κωνικό σκέπασμα από λαμαρίνα, στα άκρα του οποίου υπάρχει ένα χείλος που συγκρατεί ένα στρώμα στάχτης για την αποθήκευση θερμότητας. Η γάστρα αυτή τοποθετείται πάνω από το ταψί και βοηθάει στο ψήσιμο των φαγητών με τη βοήθεια φωτιάς.
Παραλλαγή αυτού του σκεύους είναι η τσερέπα η οποία συναντάται στην Ιθάκη ή και στην Κεφαλλονιά.
Η ανάρτηση αυτή έχει καθαρά χαρακτήρα καταγραφής κι αναβίωσης μνημών γεύσεων κι εικόνων. Σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συναντήσουμε εύκολα, ακόμη και στα χωριά.

Για συνεχεία κάνετε κλικ στον Σύνδεσμο
http://asproylas.blogspot.com/2009/08/blog-post_30.html

Τούρτα με δύο σοκολάτες της Μαρίας!



Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχα γενέθλια, κι είπα να πρωτοτυπήσω να φτιάξω μια τούρτα και για μένα.

Σαλάτα με εσπεριδοειδή φρούτα!

1 μικρό γκρέιπφρουτ
2 πορτοκάλια
2 μανταρίνια
1 λάιμ
1 κρεμμύδι σε φέτες
1/4 φλ.δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/4 φλ.φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα ολόκληρα
1/2 φλ. φέτα
χυμό από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι και λίγο από το ξύσμα τους
4 κ.σ.ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ.πλιγούρι

Μουσκεύουμε πρώτα το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για περίπου 30-45 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε ένα dressing με το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ξύσμα, το αλάτι, το πιπέρι και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε με αυτό το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά. Αφού φύγουμε τις φλούδες από τα φρούτα, κόβουμε τις μοίρες των πορτοκαλιών και λεμονιών σε μικρότερες και των μανταρινιών και λάιμ, τις αφήνουμε ολόκληρες. Σε μια πατέλα, βάζουμε πρώτα το πλιγούρι, από πάνω προσθέτουμε τα φρούτα, τα αμύγδαλα, το δυόσμο και τον κόλιαντρο. Οταν θα σερβίρουμε, ανακατεύουμε πολύ ελαφριά.

Παραδοσιακή λεμονάδα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 3 μπουκάλες

Υλικά:

10 ποτήρια χυμό από φρεσκοστυμένα λεμόνια
9 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι λίγο ξινή η γεύση ή 10 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι γλυκιά η γεύση

Εκτέλεση:

Πλένουμε με πολύ ζεστό νερό τις γυάλινες μπουκάλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλένουμε και τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση, τα στύβουμε και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το χυμό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μίγμα μας. Αφήνουμε τη ζάχαρη να διαλυθεί ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λεμονάδα μας είναι έτοιμη όταν διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη λεμονάδα μας στις γυάλινα μπουκάλια πολύ προσεκτικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου!

Το φασκόμηλο είναι πολυετές θαμνώδες φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως... πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.

Σοκολατόπιτα η τέλεια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζανιού κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι δυνατό καφέ φίλτρου, ζεστό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 συσκευασίες βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Αλείφουμε με μαλακωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί 20-25 εκατοστών και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αναποδογυρίζουμε το ταψί και το χτυπάμε για να φύγει η περίσσεια του αλευριού.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: τον καφέ, το λάδι, και το ξύδι.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ των στερεών και ανακατεύουμε καλά ώσπου να πετύχουμε ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα αυτό στο ταψί, και το ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου για 25-30 λεπτά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο: αν βγει καθαρό, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την σοκολατοπιτα μας να κρυώσει τελείως
Μπορούμε να περιχύσουμε το κρύο κεικ με γλάσο σοκολάτας, ή να το στολίσουμε με ροζέτες από σαντιγύ. Ταιριάζει τέλεια και με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Συνοδεύει τέλεια τον καφέ μας.
Καλή Όρεξη!

Μακαρονια φουρνου με κοκκινη σαλτσα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για την σάλτσα
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1.5 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Για τα μακαρόνια:
500γρ. μακαρονια (πέννες, ριγκατόνι, χοντρό μακαρόνι, κλπ)
1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα, τριμμένο
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζανα, τριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και 1/3 φλιτζάνιου νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και 3-4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα. Μισοσκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά και μετά προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα μας αλλά να έχει αρκετό νερό ακόμα. 2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μακαρόνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες για πολύ αλ τέντε. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια κρατώντας 1/3 φλιτζανιού από το ζωμό των μακαρονιών. Βάζουμε τα μακαρόνια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με την φέτα και τις ελιές. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα. Προσθέτουμε άλλα 4-5 ολόκληρα φύλλα βασιλικό. Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηκτή προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό των μακαρονιών που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί όπως είναι στο μπολ και τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε από πάνω με την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί από πάνω και να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα.
Σερβίρετε απευθείας από το φούρνο με μία πράσινη σαλατα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα.
Καλή Όρεξη!

Πανακότα με χαρουπόμελο και φιστίκια!

Η πανακότα συνήθως συνδυάζετε με σος από βατόμουρα, σοκολάτα ή φράουλες. Σ αυτή την συνταγή, η δροσερή αυτή κρέμα θα συνδυαστεί με ένα πιο κυπριακό «στοιχείο», το χαρουπόμελο.

1 ½ ποτήρι γάλα φρέσκο ημιάπαχο
1 ποτήρι φρέσκα ελαφριά κρέμα
2 κ.σ.κοφτές ζάχαρη
3-4 κ.σ.γάλα φρέσκο
1 ½ κ.σ.σκόνη ζελατίνης
2/3 φλ.φιστίκια ωμά καβουρδισμένα (χωρίς την φλούδα)

Για τη σος
½ φλ.χαρουπόμελο
2 κ.σ.φυστικοβούτυρο

Διαλύουμε  πρώτα σε ένα φλιτζάνι τη ζελατίνη με τις 3-4 κ.σ.γάλα ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθεί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη φρέσκα κρέμα και τα βράζουμε μαζί ανακατεύοντας καλά. Δεν αφήνουμε να χογλάσει, αλλά να βράσει μόνο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, ανακατεύοντας πάλι πολύ καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει για 5-6 ώρες. Ετοιμάζουμε το σος ανακατεύοντας καλά το χαρουπόμελο και το φυστικοβούτυρο. Θα περιχύσουμε τις πανακότες μόνο όταν θα τις ξεφορμάρουμε και τις σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με τα φυστίκια αφού πρώτα τα καβουρδίσουμε.