Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Σοκολατένια τούρτα τιραμισού!

Υλικά για 10 μερίδες
24 σαβουαγιάρ
2 κουταλιές της σούπας κακάο για την επιφάνεια
1 σφηνάκι μπράντι ή γλυκό κρασί μαρσάλα
1 φλιτζάνι δυνατός καφές για το σιρόπιασμα

Για την κρέμα
4 κουταλιές της σούπας κακάο
120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια μασκαρπόνε
60 ml ή 1/4 φλιτζανιού λικέρ καφέ
4 κρόκοι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε την κρέμα, βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (σαν σε μπεν μαρί) και τα ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε το μείγμα για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και το κακάο και ενώνουμε με τους χτυπημένους κρόκους. Ανακατεύουμε τον καφέ με το μπράντι. Βρέχουμε τα σαβουαγιάρ στιγμιαία στο μείγμα, απλώνουμε 12 σε ένα ορθογώνιο ταψί, τα σκεπάζουμε με τη μισή ποσότητα κρέμας και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο. Βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο και το αφήνουμε 3-4 ώρες, ώστε να παγώσει.

 

Αρνάκι διαίτης!

Μπορεί οι περισσότερες από εσάς να βρίσκεστε σε δίαιτα, προκειμένου να απαλλαγείτε από τις παραπανίσιες θερμίδες...
που πήρατε την περίοδο των εορτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε μόνο νερόβραστα λαχανικά και πρωτεΐνες στο ατμό.

Καμία τροφή δεν είναι παχυντική. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός που κάνει κάποια πιάτα …απλησίαστα.

Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να μαγειρέψετε αρνάκι στη γάστρα, για έξι άτομα με περίπου από 500 θερμίδες τη μερίδα.

Θα χρειαστείτε ένα κιλό αρνάκι (κατά προτίμηση ωμοπλάτη) κομμένο σε μικρά κομμάτια, δέκα πράσα κομμένα σε φέτες, δύο ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι, τέσσερα καρότα κομμένα σε φέτες, αλάτι πιπέρι και τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Σε μια γάστρα (καλύτερα πήλινη) θα βάλετε μία στρώση πράσο ανακατεμένο με το φρέσκο κρεμμύδι, από πάνω καρότα και από πάνω μια στρώση αρνάκι. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Ρίχνετε μέσα στη γάστρα σας νερό και το λάδι, ώσπου να καλύψετε οριακά όλα τα υλικά. Βάζετε τη γάστρα σε πολύ δυνατό φούρνο -220 βαθμούς- για περίπου δύο ώρες.
Καλή Επιτυχία!

 

Σνίτσελ Κοτόπουλο!

Συνταγή για 2


Συστατικά:
2 στήθη κοτόπουλου (όχι των οστών και του δέρματος), λίρα και ισιώνουν με 1 εκατοστό πάχους
1 / 2 φλιτζάνι κάθε χρήση αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1 / 3 κουταλάκι πιπέρι
1 χτυπημένο αυγό
3 κουταλιές φρέσκο γάλα
3 / 4 φλιτζανιού λεπτή ξηρή ψίχα ψωμιού
1 κουταλιά πάπρικα
3 κουταλιές βούτυρο, ανάλατο

Προετοιμασία:

Σε έναν τόπο μπολ το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το αλεύρι και ανακατεύουμε για να αναμειχθεί. Τοποθετήστε τα φιλέτα κοτόπουλου στο μείγμα αλευριού και το παλτό καλά.
Συνδυάστε το αυγό και το γάλα σε ένα άλλο μπολ. Βυθίστε το αλευρωμένη φιλέτα κοτόπουλου στο μείγμα των αυγών, και αμέσως μετά στη φρυγανιά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το σε μέτρια φωτιά. Όταν το βούτυρο αρχίζει να αφρός προσθέτουμε το κρέας και το μαγειρεύετε για 2 έως 3 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε από το τηγάνι σε πιατέλα επενδεδυμένα με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Σερβίρετε τα σνίτσελ ζεστά με φρέσκια σαλάτα και κέτσαπ στο πλάι.

Απολαύστε το!!!

από : http://xs-recipes.blogspot.com

 

Κανταΐφι αλμυρό!


Υλικά :

4 αυγά
500 γραμμάρια φέτα πρόβια εκλεκτή
150 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί
200 γραμμάρια γάλα πρόβιο.
1 κιλό κανταΐφι
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος κατσικίσιο λιωμένο

Εκτέλεση :

Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί, μετά ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά (ενώ πρώτα τα έχουμε κτυπήσει όλα μαζί ασπράδια και κρόκους )και τ΄ ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα ταψί 45 με 50 εκατοστά διάμετρο το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε το μισό από κανταΐφι, προσοχή να μην είναι μπλεγμένο.
Μετά στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια μας τη γέμιση μας ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε επάνω στη γέμιση το υπόλοιπο κανταΐφι, όταν το στρώσουμε όλο το πατάμε καλά με τα χέρια μας.
Καίμε καλά το λιωμένο βούτυρο γάλακτος και με ένα κουτάλι της σούπας βρέχουμε όλο το κανταΐφι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα ( προσοχή να είναι αρκετά καστανόξανθο το χρώμα του)και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.

Τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο

Καλή σας Όρεξη.

Έκανα μια παραλλαγή στο αλμυρό κανταΐφι.

Έκανα δυο φορές την συνταγή της Γιαγιάς μου κανταΐφι αλμυρό, την πρώτη φορά όπως σας το έχω αναρτήσει, την δεύτερη φορά έκανα το εξής : Αγόρασα 1 λίτρο φρέσκο γάλα έβαλα στην γέμιση τα 250 ml και τα υπόλοιπα τα έβρασα στην κατσαρόλα κτυπώντας τα συνεχώς με το σύρμα για να μην μου κυλίσει .
Όπως ήταν καυτό το ταψί και καυτό το γάλα το έριξα επάνω στο κανταΐφι το σκέπασα 1 ώρα με μια πετσέτα και μετά το σερβίρισα.
Δεν μπορώ να σας πω ποιο ήταν καλύτερο γιατί και τα δυο ήταν Υπέροχα
nikolaos.
Η πρώτη συνταγή





Η παραλλαγή με το γάλα για σιρόπι




 

Παραδοσιακό σάμαλι!

Συνταγή για 8-10

Συστατικά:
4 φλιτζάνια σιμιγδάλι
400γρ ελληνικό γιαούρτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φυτικό έλαιο φλυτζανιών
3 αυγά
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια κουταλακιών του γλυκού εκχύλισμα, σκόνη
4 κουταλιές ροδόνερο
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, θρυμματισμένα
Λίγα ψημένα αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλιές ροδόνερο
3 μπαστούνια κανέλας
4-5 σταγόνες λεμόνι
Λίγη φλούδα λεμονιού

Προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάστε το σιρόπι. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, θέτουν το να βράσει και να σιγοβράσει μέχρι να γίνει σιροπιαστά (περίπου 12-13 λεπτά).
Εν τω μεταξύ, προετοιμάζει το υπόλοιπο του κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με beater αυγών και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέστε το φυτικό λάδι και ανακατεύουμε να συνδυάσουν. Προσθέστε τη βανίλια, τη μαστίχα, το ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν συνδυάζονται όλα τα υλικά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύετε το μείγμα. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Επιλέξτε ένα πρότυπο ταψί μέγεθος (αρκετά μεγάλη για να χωρέσει στο μείγμα σας) και αλείψτε το με λίγο φυτικό λάδι. Ρίξτε το μίγμα στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (175oC) για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και το κόβουμε σε μερίδες, σε σχήμα διαμαντιού. Χύστε πέρα από το σιρόπι ενώ ακόμα στο ταψί. Ραντίστε το σάμαλι με το αμύγδαλο φιλέ.
Σερβίρετε το κέικ όταν κρυώσει.
Απολαύστε το!

από : http://xs-recipes.blogspot.com

 

Οι συνταγές μας...Τοπικές γεύσεις -Η Πρασοτηγανιά της Αλέκας (Ραπτόπουλο).

Υλικά:• 750 γραμμάρια χοιρινό κρέας, ψαχνό
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
• 1 κιλό πράσα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
• ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 ποτήρι νερό
Παρασκευή:Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το κρέας, και το τσιγαρίζουμε. Εν συνεχεία, ρίχνουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα μπαχαρικά και το νερό, και τα αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 15 λεπτά. Τέλος, περιχύνουμε το φαγητό
με λεμόνι και το σερβίρουμε.


από :http://prassia-eyrytanias.blogspot.com

 

Σπανοκεφτέδες!

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε 1 κιλό σπανάκι. Το στίβετε καλά. Σωτάρετε με λάδι 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το σπανάχι, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε 3 κουταλιές σούπας αλεύρι  και πλάθετε κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

 

Κοτοπουλο στο φουρνο με αγκιναρες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μεγάλο λεμόνι ή δύο μικρά, πλυμένο καλά και κομμένο σε χοντρές φέτες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί (κατά προτίμηση ημίγλυκο)
1 κοτόπουλο ολόκληρο, περίπου 2 κιλά
4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες η κάθε μία σε τέσσερα κομμάτια
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC.
Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λεμόνι και λευκό κρασί στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού. Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο ταψί και τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες γύρω από το κοτόπουλο και περιχύνουμε τα υλικά μέσα στο ταψί με το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι καλά ψημένο. Τα τελευταία 20 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα από την πέτσα του κοτόπουλου. Όσο ψήνουμε ανοίγουμε κατά διαστήματα το φαγητό μας και με ένα κουτάλι παίρνουμε τους χυμούς του φαγητού μας και περιχύνουμε με αυτούς το κοτόπουλο.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ταψί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά, ενώ κρατάμε τα λαχανικά μας ζεστά. Ανακατεύουμε το μαϊντανό με τα λαχανικά στο ταψί και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό με μία ωραία πατατοσαλατα. Καλή Όρεξη!

 

ΜΑΝΙΤΑΡΑΚΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ!

από : Εδώ

Σήμερα το μενού έλεγε ζυμαρικά.  Έπρεπε όμως να σκεφτώ και μια σάλτσα, εκτός από τις κλασσικές. 

 Και να η ιδέα:
Υ Λ Ι Κ Α 
450 γραμ. Μανιταράκια κατεψυγμένα
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 σκελίδες σκόρδο λυωμένες με πρέσσα
1 κουτ.σουπ. Πάπρικα γλυκειά
1-2 κουτ.σουπ. Μουστάρδα
1 φλ.τσαγ. Κρασί κόκκινο ξερό
1 φλυτζανάκι Ελλ. καφέ Γάλα εβαπορέ
3 κουτ.σουπ. Κατίκι Δομοκού
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Ζεσταίνω καλά το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και ρίχνω τα μανιτάρια, αποψυγμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.  Τα σωτάρω μέχρι να τελειώσουν τα υγρά που βγάζουν και να αρχίσει το τσιρτσίρισμα.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το σκόρδο και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά.
Σε μπωλ ανακατεύω το κατίκι, την μουστάρδα και το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτω το μείγμα στα μανιτάρια και σιγοβράζω μέχρι να πήξει σχεδόν. Αν έχω παράλληλα και την κατσαρόλα όπου βράζουν τα ζυμαρικά, ρίχνω στην σάλτσα δυο κουτάλες νερό και συνεχίζω το σιγοβράσιμο μέχρι να πήξει στο επιθυμητό.

Η δοκιμή έδειξε ότι το σκόρδο ήταν πολύ δυνατό, αλλά μ' αρέσει και ότι δεν χρειάστηκε αλάτι. Το κατίκι και το αλατισμένο νερό των ζυμαρικών το κάλυψαν.
Και οι πέννες έδεσαν περίφημα



 

Σουτζουκάκια γεμιστά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

250γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
250γρ. κιμάς χοιρινός
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 αυγό
1 φλιτζάνι φέτα σε κομμάτια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα:
400γρ. κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα με το χυμό τους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1,5 φλιτζάνι νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι έτοιμο ζωμό λαχανικών
Βρασμένα μακαρόνια

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τους κιμάδες, το αυγό, τη φρυγανιά, το σκόρδο, το μαϊντανό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, και στο κέντρο βάζουμε από ένα κομμάτι τυρί φέτα.
Φτιάχνουμε και τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες με το χυμό τους, το 1,5 φλιτζάνι νερό και το ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά, ώσπου να πυκνώσει αρκετά.
Σε ένα άλλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι, και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια για 4-5 λεπτά συνολικά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε μέσα στη σάλτσα. Αφήνουμε τα σουτζουκάκια να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά μέσα στη σάλτσα τους.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ζεστά, τοποθετώντας τα πάνω από βρασμένα μακαρόνια, και περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα τους.
Καλή Όρεξη!

 

Τρούφες Κάστανο!

Φτιάχνετε σιρόπι με 1 φλυτζάνι ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Προσθέτετε σ αυτό 1 κουταλιά σούπας κακάο, 4-5 κουταλιές κονιάκ και 2 φλυτζάνια πουρέ από βραμένα κάστανα.Τα πλάθετε και τα τυλίγετε σε τρούφα. Τα αφήνετε να στεγνώσουν . Μπορείτε αν θέλετε να τα τυλίξετε σε λιωμένη σοκολάτα.

 

Κουνέλι λεμονάτο!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουνέλι 1 1/2 κιλό περίπου
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Αλάτι
Κανελα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Λίγο νερό

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κουνέλι και το κόβουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του κουνελιού. Όταν το κουνέλι αρχίζει να κοκκινίζει βάζουμε λίγο νερό. Αυτό επαναλαμβάνετε ακόμα 2-3 φορές.
Προς το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε το λεμόνι, το αλάτι, τη κανέλα και το κονιάκ. Το αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
 Καλή Όρεξη!

 

Ντολμαδάκια!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κύβο λαχανικών
Χυμό από 2 λεμόνια
8-10 φρέσκιες ντομάτες πολτοποιημένες
1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
1 πακέτο αμπελόφυλλα κατεψυγμένα

Εκτέλεση:

Βράζουμε νερό σε ένα βραστήρα. Όταν το νερό ζεσταθεί το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε τα αμπελόφυλλα μέσα στο ζεστό νερό για να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν πετάμε το νερό.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τις πολτοποιημένες ντομάτες και το κύβο λαχανικών και τα αφήνουμε να μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το ρύζι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη κανέλα, το πιπέρι, το αλάτι και το κύμινο. Προσθέτουμε το μισό μέρος από τη ντομάτα στο μίγμα του κιμά και το άλλο το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το μίγμα μας πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το υπόλοιπο μέρος από τη ντομάτα που αφήσαμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα και βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη και τα τυλίγουμε σφικτά σε σχήμα ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα αμπελόφυλλα και τα τοποθετούμε προσεκτικά στο ταψί. Όταν τελειώσουμε προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το φαγητό μας στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 1/2 ώρα. Στη 1 ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για ακόμη 1/2 ώρα ώστε το φαγητό μας να απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά με μια φρέσκια σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

 

Αυγοτυρόπιτα!


Υλικά για τη γέμιση :
4 αυγά
500 γραμμάρια φέτα πρόβια εκλεκτή
200 γραμμάρια γάλα πρόβιο
Υλικά για τα φύλλα :
Εάν δεν πάρετε έτοιμο φύλλο κρούστας για πίτα χοντρό και ανοίξετε φύλλο θα χρειαστείτε
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές σούπας αραβοσιτέλαιο
1 κουταλιά σούπας ξύδι λευκό
Λίγο νερό χλιαρό

Εκτέλεση :

Για τα φύλλα :

Σ΄ ένα μεγάλο μπολ κάνουμε τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι, δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά σούπας ξύδι λευκό, και λίγο αλάτι και προσθέτοντας λίγο λίγο νερό χλιαρό κάνουμε τη ζύμη μας να είναι ούτε πολύ απαλή, ούτε πολύ σφικτή και την αφήνουμε για μίση ώρα να ξεκούραστη και μετά ανοίγουμε 10 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού περίπου 45 έως 50 εκατοστά.
Μπορούμε να κάνουμε 10 μικρά πιταράκια από τη ζύμη μας να βάλουμε ανά 5 αλείβοντας τα αραβοσιτέλαιο και να ανοίξουμε τις πεντάδες σε δύο φύλλα.

Για τη γέμιση :
Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα και τα τρία από τα τέσσερα αυγά και τ΄ ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και βάζοντας τα μισά φύλλα ένα ένα και αλείβοντας τα με αραβοσιτέλαιο, μετά στρώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε τα φύλλα αλείβοντας τα με αραβοσιτέλαιο, πριν βάλουμε το τελευταίο ότι φύλλα είναι έξω από το ταψί τα γυρίζουμε μέσα και βάζουμε και το τελευταίο, αυτό το ότι περισσεύει το κόβουμε,
Σπάμε επάνω στο τελευταίο φύλλο το τέταρτο αυγό μας και με το χέρι μας αλείβομαι όλο το φύλλο.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.

Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα
Καλή επιτυχία και Καλή τυρινή Εβδομάδα .
Καλή σας Όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

 

Καρυδόπιτα!



Υλικά :

250 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
250 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
Από 4 έως και 8 αβγά (με πολλά γίνετε ποιο αφράτη)
200 γραμμάρια βούτυρο
450 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο κονιάκ

Για το σιρόπι:
500 γραμμάρια ζάχαρη
350 γραμμάρια νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση :
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη σόδα, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ.
Βάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
Τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C
Όταν η καρυδόπιτα ψηθεί την κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και μετά τη σοροπιάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα να κρυώσει.

Τη σερβίρουμε η σκέτη, ή την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα, ή την γαρνίρουμε με κρέμα Σαντιγύ.

Καλή επιτυχία

 

Σέλινο με κρέας ή φύλλα ή φύλλα και ρίζες/κεφάλια)!


Υλικά :

11/2 κιλό χοιρινό σπάλα (γίνεται και με μοσχάρι)
2 κιλά σέλινο ή φύλλα ή φύλλα και ρίζες/κεφάλια
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 καυτερή πιπέρια (εάν την τρωτέ)
150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι πιπέρι
1 αυγό
2 έως 3 λεμόνια.


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τα σέλινα (φύλλα) και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (εάν έχουμε και ρίζες/κεφάλια τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους των 2 έως 3 εκ.)τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε αρκετά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κρέας σε μερίδες όταν βράσει αρκετά το βγάζουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα σέλινα, ψιλοκομμένο το κρεμμυδάκι τον άνηθο και προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε συνεχώς, όταν απορροφήσουν το κρέας και τα σέλινα το βούτυρο βάζουμε το ζουμί από το κρέας που βράσαμε (εάν δείτε ότι είναι λίγο προσθέστε και νερό) την καυτερή πιπεριά (εάν τρώτε καυτερό), το αλάτι και το πιπέρι και τα βράζουμε πολύ καλά, όταν δείτε ότι δεν έχει πολλά νερά το κατεβάζουμε.
Κάνουμε το αυγολέμονο με το αυγό τα λεμόνια και με λίγο ζουμί από το φαγητό μας και το περιχύνουμε.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι χωρίς αυγολέμονο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

 

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ρεβυθοκεφτέδες!

Υλικά:
  • 250γρ ρεβύθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 1/2 κ.σ δυόσμο
  • 3 κ.σ μαιντανό
  • 2 κ.γ μπέικιν
  • αλάτι-πιπέρι
  • αλέυρι όσο πάρει
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
  • Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό απο το βράδυ
  • Τα αλέθουμε στο μούλτι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κρεμμύδι,τον δυόσμο,το μαιντανό,το μπέικιν,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά αλέυρι ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που να πλάθεται
  • Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
  • Καλή Όρεξη!

 

Ζεστά καναπεδάκια με λιαστή ντομάτα και διάφορα τυριά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15 καναπεδάκια

Υλικά:

110γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και βότανα
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα (αφού το τρίψετε τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα (αφού το τρίψετε τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μεγάλη γαλλική μπαγκέτα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες καλά

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνο μας στο μέτριο.
Βάζουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, την γραβιέρα και το πιπέρι σε ένα μέτριο μπολ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας να ενωθούν.
Κόβουμε την μπαγκέτα σε χοντρές φέτες (περίπου 15 φέτες ανάλογα με το μεγεθος της μπαγκέτας). Αραδιάζουμε τις φέτες ψωμιού μέσα στο ταψί του φούρνου μας και τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο σε ύψος περίπου 6 εκατοστά κάτω από το γκρίλ. Ψήνουμε το ψωμί για 1 λεπτό μόνο.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε σε κάθε φέτα ψωμιού 1 με 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα τυριών. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρις ότου να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε λίγη λιαστή ντομάτα σε κάθε καναπεδάκι. Σερβίρουμε τα καναπεδάκια μας όσο είναι ακόμη ζεστά.
Καλή Όρεξη!

 

Μία σαλάτα διαφορετική απ' όλες τις άλλες!

Τώρα που είναι γιορτές το φαγητό γίνεται ο πρωταγωνιστής. Δες πώς να φας κάτι υγιεινό - όπως είναι αυτή η σαλάτα - και παρόλα αυτά... να μην σου κάνει κέφι να αγγίξεις τίποτα άλλο από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δες πώς να τη φτιάξεις..

για τη σαλάτα θα χρειαστείς..

1 ματσάκι πατζάρια μαζί με τα φύλλα τους, 3 καροτάκια καθαρισμένα, 4 μεγάλα ραπανάκια, λίγο μάραθο, 1/2 μικρό κρεμμύδι, 1 μεγάλο μήλο, αλάτι και ελαιόλαδο

για το ντρέσινγκ θα χρειαστείς..

χυμό από ένα λεμόνι, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 κ.σ. κρεμμύδι λιωμένο, αλάτι, 1/3 φλ. ταχίνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Πώς να το κάνεις..

Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά σου και το μήλο σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τα υλικά του ντρέσινγκ. Δε χρειάζεται να σου πούμε περισσότερα. Χύσε το ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα σου και είναι έτοιμη.

 

Κέικ με σταφίδες σοκολατένιο.

από: Εδώ  

Σήμερα με έπιασε το σύνδρομο του "παλινπαιδισμού" και μιας και είχα πολύ καιρό να φτιάξω κάτι γλυκό, θυμήθηκα το πρώτο κέϊκ που έφτιαξα μόνος σαν παιδί, σοκολατένιο, φυσικά!

Υ Λ Ι Κ Α 
Νερό
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Σταφίδες
Κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
Όλα τα παραπάνω από 1 φλυτζάνι
1 κουταλιά Κακάο
2 φλυτζ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο αλεύρι)
Για την επικάλυψη
Ζάχνη άχαρη ή (πιο δύσκολο) γλάσο σοκολάτας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Όλα τα υλικά σε μπωλ, καλό ανακάτεμα και σε φόρμα.
Σήμερα 2 φορμάκια ορθογώνια, λαδωμένα και μισογεμάτα.
Ψήσιμο 30-35 λεπτά, στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος).
Στην δοκιμή με λεπτό μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα πιθανόν να βγει υγρό, αλλά θα είναι από κάποιο κομματάκι σοκολάτας.

Τόσο εύκολα και απλά, που μπορεί να το φτιάξουν και μικρά παιδιά!!
Άσε που χωρίς το γλάσο είναι και νηστίσιμο!!

 

Βελούδινη τούρτα σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

1/2 πακέτο φύλλο σφολιάτας (1 φύλλο)
350γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κρόκος αυγού
2 φλιτζάνια φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη για να λεπτύνει, και κόβουμε τις γωνίες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κυκλικός δίσκος.
Στρώνουμε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί το οποίο έχουμε βουτυρώσει, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, για να μην φουσκώσει πολύ και ανομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα, και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετούμε την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα, ώσπου να σχηματιστεί ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα της σοκολάτας στο μπολ με τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μίγμα του κρόκου μέσα στην υπόλοιπη σοκολάτα, και αφήνουμε την κρέμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω από το ψημένο φύλλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να σερβίρουμε, γαρνίρουμε την τούρτα με φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.
Απολαύστε!

 

Κόκορας κοκκινιστός, την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς - Ένα έθιμο βλάχικο από τον παππού στον εγγονό.

Κόκορας κοκκινιστός(ελευθέρας βοσκής)
Γαρνιρισμένος με πιλάφι.

Υλικά :

1 Κόκορας ελευθέρας βοσκής 2 έως 3 κιλά
250 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε τον κόκορα, τον καψαλίζουμε και τον κόβουμε μερίδες.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και το καίμε μετά βάζουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα, τις σκελίδες του σκόρδου και το χυμό της τομάτας, το βούτυρο, το φύλλο της δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τον σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η σάλτα του.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουμε το ρύζι, και όταν βράσει και μείνει χωρίς νερό το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις μερίδες του κόκορα, γύρο γύρο βάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.

Καλή Επιτυχία, Ευλογημένη και Καλή Χρονιά.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

 

Συνταγή για Βασιλόπιτα!




Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

 

Η ιστορία της Βασιλόπιτας!


Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

 

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Εορταστικά Μήλα με Καραμέλα και Σοκολάτα.

Συνταγές για 12 μήλα

Συστατικά
12 κόκκινα μήλα
Καραμέλα:
1 φλιτζάνια λευκής ζάχαρης
1 / 2 φλυτζάνι συσκεύασε την καφετιά ζάχαρη
1 / 2 φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού
1 / 2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
1 φλιτζάνι βαρύ κτυπώντας κρέμα
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 1 / 4 κουταλάκια του γλυκού βανίλια εκχύλισμα
Σοκολάτες:
500γρ σοκολάτα
500gr λευκή σοκολάτα

Προετοιμασία:

Πρώτη προετοιμασία των μήλων. Αφαιρέστε το στέλεχος από κάθε μήλο και πατήστε ένα ραβδί σκάφος στην κορυφή. Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα δύο σοκολάτες σε δύο ξεχωριστά δίκλινα λέβητες και λιώνουν αυτά και να προσπαθήσουμε να τους κρατήσει ζεστό μέχρι να ετοιμάσουμε την καραμέλα.
Για την προετοιμασία της καραμέλας: Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ανακατεύουμε συνεχώς για να συνδυάσει τη ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, γάλα εβαπορέ, κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του μείγματος με ένα θερμόμετρο καραμελών ανάδευση. Όταν το θερμόμετρο φθάσει 120oC αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε με βανίλια.
Βαθιά και κυλήστε τα μήλα στην καραμέλα και τα τοποθετούμε στο ταψί προετοιμασμένοι. Ας τους αφήσουμε να σταθεί για λίγο και στη συνέχεια τους βαθιά στην σοκολάτες προσπαθεί να πάρει μερικά ωραία διακόσμηση σε καθένα από αυτά. Μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και κάποια σοκολάτα σε ένα μικρό κορνέτα και διακοσμούμε με την σοκολάτα.
Τακτοποιήστε τα μήλα στο ταψί και τα αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 45 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε τους σε ειδικές περιστάσεις.

Απολαύστε το!

από : http://xs-recipes.blogspot.com