Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού!

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στην συγκέντρωση. Επιπλέον ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα.

 

Κολοκυθοκεφτεδες με φετα και ουζο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια χοντρο-τριμμένα κολοκυθάκια και πιεσμένα με το χέρι για να στραγγίξουν
1/3 φλιτζανιού φέτα (τριμμένη)
1 σφηνάκι ούζο
1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 αυγό
αλάτι και πιπέρι
αλεύρι (όσο πάρει)
τριμμένη φρυγανιά (όση πάρει)
λάδι για το τηγάνισμα
Για το ντιπ:
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκύθι με την φέτα, το ούζο, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το δυόσμο, και το αυγό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για την γεύση και ανακατεύουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά ίσες ποσότητες αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά μέχρι να μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα μας σε κεφτεδες. Περνάμε τους κολοκυθοκεφτεδες μας από αλεύρι και τηγανίζουμε. Για να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτεδες βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και προθερμαίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν οι κολοκυθοκεφτεδες μας από όλες τις πλευρές. Στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Το ντιπ μας το ετοιμάζουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν το τηγάνισμα των κολοκυθοκεφτεδων. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για το ντιπ σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα.
Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτεδες σας απευθείας από το τηγάνι μαζί με το ντιπ σας. Καλή Όρεξη!

 

Ταρτακια σοκολατας!

Συνταγή
για περίπου 20 ταρτάκια

Υλικά:

1 πακέτο κατεψυγμένα στρογγυλά σφολιατάκια για γλυκά (ή 2 φύλλα ολόκληρα σφολιάτας για γλυκά, κομμένα σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 6-7εκ.)
Για την γέμιση
4 κροκάδια
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200γρ.
σοκολατα
κουβερτούρα, σε μικρά κομματάκια

Προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάζουμε την σφολιάτα. Για να ψήσουμε τα σφολιατάκια μας θα χρειαστούμε φόρμες για μάφινς τις οποίες βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε τα σφολιατάκια μέσα στις φόρμες φροντίζοντας να ακουμπούν στον πάτο της κάθε φόρμας αλλά και να εξέχουν οι άκριες λίγο προς τα επάνω.
Κόβουμε φύλλα λαδόκολλας στις ίδιες διαστάσεις με τα σφολιατάκια. Σκεπάζουμε το κάθε σφολιατάκι με ένα φύλλο λαδόκολλας και γεμίζουμε μέχρι επάνω με φασόλια ή ρύζι. Ψήνουμε τα σφολιατάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά. Όταν ψηθούν, βγάζουμε από τον φούρνο τα ταψάκια και αφαιρούμε τα φασόλια και τα φύλλα της λαδόκολας. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ξεφορμάρουμε και αραδιάζουμε σε πιατέλες μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Για την γέμιση: Σε ένα ηλεκρικό μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί. Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να πάρουν μία βράση.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με την κρέμα. Βάζουμε την κρέμα μας σε ένα μπολ και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη η οποία πρέπει να πατά πάνω στην κρέμα για να μην δημιουργηθεί πέτσα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η κρέμα μας.
Γεμίζουμε με την κρύα κρέμα τα ταρτάκια ένα-ένα μέχρι λίγο πιο κάτω από τις άκριες. Τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγο πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρουμε τα ταρτακια σοκολατας κρύα και…..Απολαύστε!

 

Καλαμαράκια πιλάφι!


Υλικά :

1 κιλό καλαμαράκια
200 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Εάν τα καλαμαράκια μας είναι φρέσκα τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένα είναι καλύτερα γιατί είναι σιτεμένα άρα θα είναι ποιο μαλακά, εμείς τα ξεπαγώνουμε εάν θέλουν τα καθαρίζουμε και το πλένουμε).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι κι όταν βράση ρίχνουμε τα καλαμάρια μας .
Τα αφήνουμε να βράσουν για αρκετή ώρα (μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να κόβονται εύκολα) τότε τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και κοκκινίζουμε το κρεμμύδι μας, μετά βάζουμε και τα καλαμαράκια μας κομμένα σε μικρά κομμάτια της αρεσκείας μας και τα κοκκινίζουμε κι αυτά για τρία τέσσερα λεπτά, τότε ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι πιπέρι, τα φύλλα από τη δάφνη και 250 ml νερό και τα δένουμε σε σάλτσα για περίπου είκοσι λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε τα καλαμαράκια σας) και λίγο αλάτι και το βάζουμε να βράσει, όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι μας και το βράζουμε για τριάντα λεπτά, κι όταν βράσει το κατεβάζουμε το στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας το με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε το ρύζι μας χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το λίγο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε το πλυμένο μας ρύζι, το γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρεται σε πιάτα και το περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και καλαμαράκια, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Ευκολο κοτοπουλο λεμονατο στο φουρνο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
4 στήθη κοτόπουλου κρατάμε επάνω την πέτσα αλλά όχι κόκαλα
ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι/πιπέρι
Προετοιμασία:
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180οC.
Άλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με την πέτσα γυρισμένη προς τα επάνω.
Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά όλα μαζί σε μία μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε τα υλικά ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά και αφού κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με την σάλτσα αυτή το κοτόπουλο.
Ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο για 35-40 λεπτά ραντίζοντας το συχνά με τα υγρά από το ταψί. Η σάλτσα σιγά-σιγά θα δέσει και δώσει στο κοτοπουλο μας μια καραμελωμένη όψη. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο να σταθεί 5-6 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρετε το κοτόπουλο σας με ρύζι ή μία ωραία πατατοσαλατα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μια ωραία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!

 

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΥΓΟ!

Πρόκειται γιά ένα φαΐ από την Θεσσαλονίκη και πάλι πού είναι πεντανόστιμο.
Περνούμε 10 πιπεριές κέρατο και τίς πλένουμε, τις περνάμε από τό τηγάνι και τίς τοποθετούμε μέσα σε ένα στραγγιστήρι . Όταν μισοκρυώσουν τίς ξεφλουδίζουμε και τίς αραδιάζουμε σε μιά πιατέλα. Σε ένα μπόλ κτυπάμε 6 αυγά. Μέσα στ’ αυγά ρίχνουμε περίπου μισό κιλό φέτα σκληρή , λίγο αλάτι καί αρκετό πιπέρι. Μέ τό υλικό αυτό γεμίζουμε τίς πιπεριές . Τίς βάζουμε σέ ένα ταψί . Τρίβουμε 4 ώριμες ντομάτες καί τίς περιλούουμε. Τις βάζουμε στό φούρνο ίσα γιά νά τραβήξουν τά υγρά από την ντομάτα , 180 βαθμούς γιά 20 λεπτά περίπου. Έτοιμο για σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι από την κυρία Σοφία Βλάχου .

 

Όταν ήμαστε μικροί!

Έπαιρνε η μάνα μας δυο χούφτες αλεύρι (περίπου δυο φλιτζάνια του τσαγιού) και το ζύμωνε με λίγο χλιαρό νερό(χωρίς προζύμι ή μαγιά) το σταύρωνε και το άφηνε δίπλα στο τζάκι(δεν είχαμε ούτε σόμπα με ξύλα ούτε μαγκάλι, τα κάρβουνα και τα κομμένα ξύλα ήταν πολυτέλεια,ενώ το τζάκι με τα κούτσουρα ή τις ρίζες ήταν του φτωχού) λίγη ώρα.
Μετά έκοβε ένα κομμάτι ζυμάρι το έκανε μπάλα και με τα δάκτυλα της (όπως ο φούρναρης κάνει τη λαγάνα) το άνοιγε τόσο όσο ήταν το τηγάνι της (20 εκατοστά και πάχος 1,5 εκατοστά) και το τηγάνιζε σε καυτό λάδι (κι από της δυο μεριές όπως την ομελέτα / που αυγά τότε)και με το πιρούνι της το τρυπούσε για να μη σκάσει και καεί αλλά και για να ψηθεί μέσα.
Συνέχιζε δε να τηγανίζει όλο το ζυμάρι
Τρώγονται ζεστά με ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, φρέσκο βούτυρο και με διάφορα τυριά (μην έχετε δε την απορία με τι τα τρώγαμε εμείς, και σκέτα μπροστά στην πείνα μας ήταν όνειρο).
Καλή επιτυχία και θα σας αρέσουν (εάν δε όταν ζυμώνεται το αλεύρι βάλετε και πολύ λίγη μαγιά/ξερή θα γίνουν τρέλα.
Δεν είναι τηγανίτες είναι το τιγανόψωμο του φτωχού για να μεγαλώσει (αλεύρι από σιτάρι και λάδι από ελιές).

 

Ντοματοκεφτεδες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 3-4 άτομα
Υλικά:
5-6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 χούφτα φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο
1 αυγό χτυπημένο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο
4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις τοποθετούμε μέσα σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, τα αρωματικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, και το δυόσμο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε ταυτόχρονα κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε κουταλιά-κουταλιά τον χυλό μέχρι να ροδίσουν οι ντοματοκεφτεδες μας και στις δύο πλευρές, περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Σερβίρετε τους ντοματοκεφτεδες σας ζεστούς με φρέσκο ψωμί και γιαούρτι. Καλή Όρεξη!

 

Μπισκοτα Βουτυρου του Παρλιαρου!

Συνταγες για ολα τα γούστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα
Υλικά:
470γρ. βούτυρο
175γρ. ζάχαρη
3 αυγά
650γρ. αλεύρι
Προετοιμασία:
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. Πάνω σε μία λαδόκολλα, με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής «κόβουμε» μπισκότα στα σχήματα που θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170οC για 20 λεπτά. Όταν κρυώσουν τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα.
Μπορούμε να τα κολλήσουμε ανά δύο με μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή να τα βουτήξουμε μέχρι τη μέση στη σοκολάτα. Εάν θέλουμε να τα κάνουμε σοκολατένια, αφαιρούμε 50 γρ. αλεύρι και προσθέτουμε 50 γρ. κακάο.
Πηγή: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21929&subid=2&pubepisid=23068773

 

Χαλουμι στην πιτα με σαλατα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα
Υλικά:
1 χαλούμι περίπου 250γρ.
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξηρό δυόσμο, τριμμένο
2-3 πίτες (κατά προτίμηση κυπριακές)
Για τη σαλάτα:
2 φλιτζάνια τριμμένο άσπρο λάχανο
1 καρότο περασμένο σε λεπτό τρίφτη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Χυμό από ένα λεμονι
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προετοιμασία:
Πρώτα ετοιμάζουμε την σαλάτα. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μαζί σε μία μεγάλη σαλατιέρα και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε την σαλατιέρα με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Κόβουμε το χαλούμι σε χοντρέ φέτες και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε και το δυόσμο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας το χαλούμι να καλυφθεί με το λάδι και το δυόσμο.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά το χαλούμι στο τηγάνι γυρίζοντας για να ψηθεί και στις δύο πλευρές. Όταν τελειώσουμε με το χαλούμι ψήνουμε τις πίτες στο ίδιο τηγάνι γυρίζοντας τις και αυτές για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε το χαλούμι μέσα στις πίτες μαζί με αρκετή σαλάτα.
Σερβίρετε τις πίτες σας ζεστές με την υπόλοιπη σαλάτα στην άκρη. Για επιδορπιο επιλεξτε μια ωραια σοκολατοπιτα!Καλή Όρεξη!

 

Πατατοσαλατα με χταποδακι σε λαδολεμονο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
2 κιλά χταπόδι
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
χυμό από 1 λεμονι
800γρ πατάτες
2 αγγουράκια, κομμένα σε χοντρές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία:
Ξεπλύνουμε καλά το χταπόδι, αφαιρούμε το στόμα και όσο περισσότερο δέρμα μπορούμε. Βάζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καλύπτουμε με κρύο νερό. Σιγοβράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και όταν το τρυπάτε με το πιρούνι να μην είναι σκληρό. Στο μεταξύ βάζουμε σε μία άλλη κατσαρόλα τις πατάτες αφού τις πλύνουμε καλά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίζουμε το χταπόδι και τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι.
Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες μπουκιές και τα βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα. Περιχύνουμε το χταπόδι με τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, και αλατοπιπερώνουμε. Αφού κρυώσουν αρκετά οι πατάτες τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους. Βάζουμε τις πατάτες στην σαλατιέρα, τα αγγουράκια, το σκόρδο, το δυόσμο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την σαλατιέρα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστο 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρετε την πατατοσαλατα σας παγωμένη. Καλή Όρεξη!

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό!

Υλικά :

11/2 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες
Ελαιόλαδο εκλεκτό
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας ή Μερικές ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
Αλάτι πιπέρι
1 με 2 φύλλο δάφνης
2 με 3 γαρύφαλλα


Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο κι όταν κάψει βάζουμε και το κρέας μας σε μερίδες και το κοκκινίζουμε.
Όταν το κοκκινίσουμε όσο το θέλουμε προσθέτουμε νερό και το σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κρέας μας μαλακό.
Διαλύουμε σε λίγο ζωμό από το ζωμό που βράσαμε το κρέας μας τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας και τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τα φύλλα στης δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τα γαρύφαλλα.
Συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας μας και η σάλτσα μας να είναι έτοιμη.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Σερβίρετε ζεστό σε πιάτα ατομικά ή σε πιατέλα και γαρνίρετε μ΄ όλα τα ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι κι όχι μόνο.

Εάν έχετε ώριμες ντομάτες τρίβουμε μερικές στον τρίφτη μας και μαζί με 50 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας αφού τον διαλύσουμε σε λίγο ζωμό τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

 

Αλάτι.


Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Γι αυτό ήταν γνωστό και χρησιμοποιείτο από την αρχαία εποχή. Σε μερικές παραθαλάσσιες περιοχές το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα. Το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά. Το νάτριο, συμβάλλει στη διατήρηση της συγκέντρωσης των υγρών του σώματος σε σωστά επίπεδα. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος, καθώς και τον όγκο του αίματος και μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αρθρώσεις ευέλικτες. Στους ενήλικες, όταν τα επίπεδα του νατρίου είναι πολύ υψηλά, ο οργανισμός κατακρατεί πάρα πολύ νερό και ο όγκος των υγρών του σώματος αυξάνεται.
από τη φιλη Αναστασία.

 

Κιμαδοπιτα!


Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα
Υλικά:
1kg μοσχαρίσιο κιμά
1 πακέτο φύλο σφολιάτας, 2 φύλα
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα περασμένα στο τρίφτη
4 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε δύο φλιτζάνια νερό (ζεστό)
1 φλιτζάνι μαϊντανο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, σκόνη
αλάτι-πιπέρι
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά με την κανέλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το ζωμό κότας, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά, ώσπου να μείνει σχεδόν με το λάδι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον μαιντανό και ανακατεύουμε Αφήνουμε το μείγμα του κιμά να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα εβαπορέ, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε .
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάτο. Τρυπούμε το φύλλο σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι. Βάζουμε το μείγμα κιμά στο ταψί με την σφολιάτα και τον στρώνουμε για να είναι επίπεδο το μείγμα.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τον κιμά με το δεύτερο φύλλο κρούστας και το λαδώνουμε. Τρυπάμε το πάνω φύλλο σε διάφορα σημεία για να το εμποδίσουμε από το να παραφουσκώσει.
Ψήνουμε την κιμαδόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την πίτα σας ζεστή με κέτσαπ. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

 

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο!


Υλικά :

1 κιλό μπάμιες (ή φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση :

Καθαρίσουμε τις μπάμιες, τις βάζουμε στο αλάτι και μετά στο ξύδι και τις αφήνουμε για καμία ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
Περνούμε ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τις μπάμιες, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας .
Διαλύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά.
Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε 1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Πατατοκεφτέδες!


Υλικά :

11/2 κιλό πατάτες
1 ή 2 αυγά
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
50 γραμμάρια τριμμένο κασέρι σκληρό
50 γραμμάρια φέτα σκληρή
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μερικά φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και της βράζουμε πολύ καλά.
Τις καθαρίζουμε και της κτυπάμε στο multi μαζί με το βούτυρο.
Όταν είναι έτοιμα σαν κρεμά τα αδειάζουμε σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο σκληρό κασέρι, την σκληρή φέτα τριμμένη με τα χέρια μας σε πολύ μικρά κομματάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμο, αλάτι πιπέρι και τα αυγά(1ή 2).
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί ελαφρά και τα αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.

Τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

 

Μπιφτεκια τα γνησια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
800γρ. βοδινό κιμά
2 κρεμμύδια μεγάλα
1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό πεικιν πάουντερ
Τριμμένη φρυγανιά, όση πάρει
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και περνάμε τα κρεμμύδια από λεπτό τρίφτη μέσα στο ίδιο μπολ για να κρατήσουμε και τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την φρυγανιά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να ενωθούν τα υλικά μας. Στο σημείο αυτό η ζύμη μας θα είναι αρκετά υγρή.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη φρυγανιά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε τον κιμά μας μέχρι να νιώσουμε ότι το μείγμα μας μπορεί να πλαστεί εύκολα χωρίς να κολλά ιδιαίτερα στα χέρια σας. Πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια (περίπου 250γρ το καθένα) και τα αραδιάζουμε σε μία μεγάλη πιατέλα. Σκεπάζουμε την πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 40 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο τα μπιφτέκια μας θα μείνουν συμπαγή και δεν θα διαλυθούν όσο τα ψήνουμε στο γκριλ.
Προθερμαίνουμε πάνω σε πολύ δυνατή φωτιά ένα τηγάνι γκριλ (ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα). Τοποθετούμε τα μπιφτεκια μας στο γκριλ και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου μισό λεπτό. Χαμηλώνουμε την φωτιά μας στο μέτριο και ψήνουμε τα μπιφτέκια μας ανάλογα με τα γούστα μας.
Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας μέσα σε ψωμάκι με τυρί, τηγανιτά κρεμμύδια και ότι άλλο εσείς επιθυμείτε. Συνοδεύστε με τσιπς ή πατάτες τηγανιτές. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

 

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Πανεύκολη Γαλατόπιτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
3 αυγά
1 λίτρο γάλα πλήρες
2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλάκια του. γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Σπορέλαιο για άλειμμα των φύλλων
τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

   Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Βάνουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Μόλις αρχίσει το γάλα να αχνίζει ελαφρά προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το μίγμα και για να δημιουργηθεί μια πηχτή κρέμα.
Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζουμε τα αυγά μέσα σε ένα καθαρό μπολ και τα χτυπάμε σαν ομελέτα. Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στην κρέμα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς να ενσωματωθούν με το μίγμα. Προσθέτουμε και τις δύο κουταλιές φρέσκου βουτύρου. Ανακατεύουμε το μίγμα μας και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Σε ένα στρογγυλό ταψί μεσαίου μεγέθους απλώνουμε στον πάτο 4-5 φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα. Τοποθετούμε τα φύλλα στο ταψί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε οι άκρες τους να περισσέψουν έξω από το ταψί περιμετρικά. Γυρίζουμε τις άκριες προς τα μέσα να καλύψουν σε όλα τα σημεία τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε μέσα στο ταψί πάνω από τα φύλα και την ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε πάνω από την κρέμα μπόλικη τριμμένη κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια ροδαλή κρούστα και να ψηθούν καλά τα φύλλο.
Αφήστε να κρυώσει ελαφρά η γαλατοπιτα σας πριν την σερβίρετε. Μπορείτε να την σερβίρετε και παγωμένη. Πριν σερβίρετε πασπαλίστε και με λίγη ζάχαρη άχνη.
Απολαύστε!

 

Δροσερο Κυπριακο Μαχαλεπι!

Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
Για το Μαχαλεπί:
6 γεμάτες κουταλιές της σούπας νισεστέ (νισιαστό)
6 φλιτζάνια νερό
1/2 φακελάκι βανίλια
Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη
Σιρόπι τριαντάφυλλου
Ροδόσταγμα
Παγωμένο νερό
Παγάκια
Προετοιμασία:
Βρέχουμε 6 πιάτα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και διαλύουμε μέσα το νισεστέ ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού διαλυθεί εντελώς το νισεστέ προσθέτουμε την βανίλια και βάζουμε την κατσαρόλα μας πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Το μείγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να δένει και να γυαλίζει. Αφού δέσει καλά (όχι να είναι πολύ σφικτό) το μείγμα και γυαλίσει σβήνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
Μοιράζουμε το μείγμα στα βρεγμένα πιάτα και αφήνουμε να κρυώσει το μαχαλεπί μας εντελώς. Γεμίζουμε μέχρι την μέση ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Αφαιρούμε με καθαρά χέρια τις πίτες/μαχαλεπί από τα πιάτα (προσεκτικά να μην σας σπάσουν οι «πίτες») και τις τοποθετούμε μέσα στο παγωμένο νερό. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο όπου μπορούμε να διατηρήσουμε το μαχαλεπι 3-4 ημέρες.
Για να σερβίρουμε βγάζουμε το μαχαλεπί από το μπολ και το βάζουμε σε καθαρό πιάτο. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη (ή ανάλογα με τα γούστα μας), περίπου 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι τριαντάφυλλου, 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταγμα, λίγο νερό παγωμένο και 2-3 παγάκια. Κόβουμε το μαχαλεπι σε κύβους και ανακατεύουμε τα υγρά υλικά μας.
Σερβίρετε πάντοτε καλά παγωμένο. Απολαύστε!
Σημ: Αυτό το καλοκαιρινό γλυκό μπορεί να γίνει ακόμη πιο υγιεινό αντικαθιστώντας την ζάχαρη στο σερβίρισμα με ζαχαρίνη.

 

Γλυκο καρπουζι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για περίπου 3-4 βαζάκια
Υλικά:
1 κιλό χοντρό φύλλο καρπουζιού, καθαρισμένο από το πράσινο και το κόκκινο μέρος του φρούτου και κομμένο σε τετραγωνάκια (μερίδες)
3 – 4 κουταλιές ασβεστόσκονη
1 κιλό ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 φακελάκι βανίλια
χυμό από ένα λεμόνι
Προετοιμασία:
Καθαρίζουμε και κόβουμε το φύλλο του καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια. Φροντίστε να χωράνε στα βαζάκια σας.
Διαλύουμε σε μία λεκάνη την ασβεστόσκονη με αρκετό νερό και βάζουμε μέσα τα κομμάτια της φλούδας. Αφήνουμε τα κομμάτια στο διάλυμα αυτό για 1.5 – 2 ώρες ενώ κατά διαστήματα τα ανακινούμε.
Αφαιρούμε τα καρπουζόφυλλα από την λεκάνη και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αφού μαλακώσουν (αλλά όχι να λιώσουν) τα στραγγίζουμε και γεμίζουμε την κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό. Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Βάζουμε σε μία καθαρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα 2 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να κοχλάζουν πάνω σε δυνατή φωτιά. Αφού κοχλάσουν για 1-2 λεπτά τα κατεβάζουμε και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία καθαρή πετσέτα μέχρι την επόμενη μέρα.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 1-2 λεπτά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο όταν δέσει το σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αφού κρυώσει τοποθετούμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. Τοποθετούμε τα γλυκά μας σε σκιερό χώρο ή ακόμα και στο ψυγείο και μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και ένα χρόνο. Απολαύστε!

 

Οι συνταγές μας..Τοπικές γεύσεις...Κουνέλι λεμονάτο (Ορεινός Βάλτος)!


Yλικά
1 κουνέλι (1,5κ.περίπου)
2 ποτήρια λευκό κρασί
1 ποτήρι λάδι
2 φύλλα δάφνης
5 κλαράκια δενδρολίβανο
10 σκελίδες σκόρδο
χυμό 2 λεμονιών
αλατοπίπερο-ξύδι για μαρινάρισμα
Εκτέλεση-Κόβουμε μερίδες το κουνελάκι μας και το μαρινάρουμε για 3 ώρες στο ξύδι.
-Βγάζουμε το κουνέλι,το στραγγίζουμε και το σοτάρουμε στο λάδι,ρίχνουμε και τα σκόρδα κομμένα στην μέση.
-Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το δενδρολίβανο και λίγο νεράκι.
-Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μια ώρα περίπου. Δέκα λεπτά πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών.

από http://prassia-eyrytanias.blogspot.com

 

Φιλετο ψαριου στο φουρνο με φρεσκο κρεμμυδακι και σησαμελαιο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
4 χοντρά φιλέτα ψαριού (πέρκα, τσιπούρα, γαλέος κλπ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τζίντζερ
4 κουταλάκια του γλυκού σησαμέλαιο
4 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος
Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.
Ετοιμάζουμε 4 χαρτιά φούρνου σε μέγεθος που να χωράει να διπλώσουμε μέσα τα φιλέτα μας. Τοποθετούμε τα φιλέτα μας στο κέντρο κάθε χαρτιού και διπλώνουμε τις άκριες σαν να είναι μπολ χωρίς όμως να τις κλείσουμε εντελώς.
Μοιράζουμε ίσα τα υπόλοιπα υλικά μας στο πάνω μέρος των φιλέτων με την σειρά όπως φαίνονται πιο πάνω.
Διπλώνουμε τα χαρτιά σε πακέτα φροντίζοντας να υπάρχει λίγος χώρος εσωτερικά των πακέτων έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα πακέτα να κυκλοφορούν τα αρώματα και οι ατμοί.
Ψήνουμε την περκα στο φουρνο (ή την τσιπουρα στο φουρνο, ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι επιλέξατε) για 18-20 λεπτά.
Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο με βρασμένο ρύζι και σοταρισμένα λαχανικά. Για επιδορπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα! Καλή Όρεξη!

 

Μοσχαρισια σκαλοπινια μεσα σε κρασατη σαλτσα μανιταριων.

Συνταγεσ για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά :
8-10 μοσχαρίσια φιλετάκια λεπτοκομμένα (περίπου 600γρ)
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Λίγο αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για την σάλτσα:
1 1/2 φλιτζάνια άσπρα μανιταράκια σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, ημίγλυκο
1/2 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Αλάτι/πιπέρι
Προετοιμασία:
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια μας και τα περνάμε από το αλεύρι για να τα πανάρουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μεγάλο τηγάνι και ψήνουμε τα φιλετάκια μας 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά. Βγάζουμε τα φιλετάκια από το τηγάνι και τα αραδιάζουμε στην άκρη σε μία πιατέλα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι ακόμα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά τα μανιτάρια και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι. Αφήνουμε το πορτοκάλι να αρχίσει να εξατμίζεται και να καραμελώνει (περίπου 3-4 λεπτά). Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει η γεύση. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κοχλάσει μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα υγρών. Όταν φτάσει στο σημείο αυτό προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να δέσει η σάλτσα.
Επαναφέρουμε τα φιλετάκια στο τηγάνι με την σάλτσα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε τα σκαλοπίνια σας πάνω από σπαγγέτι ή νούτλς. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο τσιζκεικ. Καλή Όρεξη!

 

Κοτόπουλο λεμονάτο (με σάλτσα μουστάρδας)!

Υλικά :


1 κοτόπουλο 1 έως 11/2 κιλό
Χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
Βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο
30 γραμμάρια άσπρο κρασί
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση :

Παίρνουμε το κοτόπουλο το καθαρίζουμε (ή το κόβουμε σε μερίδες ή το αφήνουμε ολόκληρο είναι δική μας επιλογή)
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε μακρόστενα κομματάκια και τρυπώντας το κοτόπουλο σε διάφορα σημεία τις βάζουμε μέσα.
Σε μια κατσαρόλα καίμε το βούτυρο ή το αραβοσιτέλαιο και κοκκινίζουμε τις μερίδες ή ολόκληρο το κοτόπουλο, (όσο θέλουμε πολύ ή λίγο).
Διαλύουμε σ΄ ένα μπολάκι τη μουστάρδα στο κρασί και στο χυμό λεμονιού.
Όταν το κοκκινίσουμε το βάζουμε στην γάστρα μας, το περιχύνουμε με το μίγμα από το μπολάκι μας, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζοντας την γάστρα το ψήνουμε για 30 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει για περίπου 15 λεπτά ακόμη.

Το σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα και το γαρνίρουμε ή με λεμονάτες πατάτες ή με λευκό ρύζι που τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, (όταν είναι μερίδες σε πιάτα).
Εάν θέλουμε περισσότερη σάλτσα βάλτε λίγο βούτυρο στη γάστρα και λίγη μουστάρδα περισσότερη και λίγο κρασί ακόμη.(ο χυμός από δυο λεμόνια στην εποχή τους είναι αρκετός).

Αντί για κοτόπουλο σε μερίδες μπορούμε να βάλουμε μερίδες από μοσχαράκι ή από χοιρινό, αλλάζει μόνο ο χρόνος ψησίματος (αυτό τον κανονίζετε μόνοι/μόνες σας).

 

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Κανελονια με κιμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
24 κανελόνια
3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
Για τη γέμιση:
1 κιλό κιμάς ανάμικτος (χοιρινός-μοσχαρίσιος) δύο φορές περασμένος
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ντομάτα τριμμένη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 δαφνόφυλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα, ζεστό
100γρ. βούτυρο
100γρ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς για να γίνει σπυρωτός και να αφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε το σκόρδο(αν θα χρησιμοποιήσετε), το κρεμμύδι, την κανέλλα, και το δαφνόφυλλο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και 3/4 του φλιτζανιού κρύο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου είκοσι λεπτά μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά αλλά να μην μείνει εντελώς στεγνή η γέμιση. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα. Λιώνουμε σε μέτρια κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε σε αυτό για περίπου 1 λεπτό το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μισό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Επαναφέρουμε στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Για να ετοιμάσουμε τα κανελόνια μας για το φούρνο βάζουμε και απλώνουμε στο πάτο ενός πυρίμαχου ταψιού 2 κουταλιές κρέμα στο ταψί και λίγη από την τριμμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο από το τριμμένο τυρί.
Γεμίζουμε με κουτάλι τα κανελόνια και τα αραδιάζουμε μέσα στο ταψί. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας τα κανελόνια και με την κρέμα. Τέλος πασπαλίζουμε τα κανελόνια μας με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά σκεπασμένα με ένα αλουμινόχαρτο. Πέντε λεπτά πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ροδίσει το επάνω μέρος και να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα.
Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

 

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ (και όχι ένα καλό κοκκινιστό)!

Το διαθέσιμο κρέας ήταν μοσχάρι κιλότο 920 γραμμάρια, αλλά φοβούμενος την περίπτωση αποτυχίας το έκοψα στη μέση.
Η συνταγή της παστιτσάδας ήρθε από φίλη Κερκυραία, μετά από μια φιλική διαμάχη σχετικά με τα υλικά. Εγώ όσες φορές την έφαγα στην Κέρκυρα, από το 1968 και μετά, μου φάνηκε σαν ένα κοκκινιστό με αρκετά μπαχαρικά. "Όχι" έλεγε η φίλη μας, γίνεται με πάπρικα γλυκειά και θα σου στείλω την συνταγή.
Να λοιπόν που ήρθε η συνταγή και την προσάρμοσα στη ποσότητα του κρέατος, που είχα προγραμματίσει. Και έγινε αυτό
Υ Λ Ι Κ Α 
460 - 500 γραμ. μοσχάρι κιλότο σε μερίδες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φλ.τσαγ. κρασί λευκό ξηρό (κόκκινο έλεγε)
1 φλυτζανάκι Ελλην.καφέ ξύδι λευκό
1 κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ.γλυκού μπαχάρι σκόνη
Κύμινο στη μύτη του μαχαιριού
Αλάτι και Πιπέρι
2 κουτ.σουπας Πάπρικα γλυκειά
1 κουτ.σούπας Πάπρικα καπνιστή
Πάπρικα καυτερή στη μύτη του μαχαιριού
1/2 κουτ.γλυκού κοφτό ζάχαρη άσπρη
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Ζυμαρικά χοντρά (Ζίτι, πέννες, σέλινο κλπ)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Στη χύτρα ταχύτητος ζεσταίνω το μισό λάδι και ροδίζω το κρέας από όλες τις πλευρές (αφού το πλύνω και το στεγνώσω με απορροφητικό χαρτί).
Το βγάζω σε ένα πιάτο και ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο.
Ξαναβάζω το κρέας στη κατσαρόλα, σβήνω με το κρασί και περιμένω μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνω το ξύδι και πασπαλίζω με τις πάπρικες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνω.
Τα υγρά πρέπει να καλύπτουν το κρέας στα 3/4 (αν όχι, συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).
Κλείνω τη χύτρα και σιγοβράζω για 40 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Εκτονώνω, ανοίγω και βγάζω το ήδη μαλακό κρέας σε πιάτο, αφήνοντας τη σάλτσα στο ζεστό μάτι λίγο ακόμα για να πήξει.
Έτοιμη η παστιτσάδα, χωρίς καθόλου ντομάτα.
Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό al dente. Βέβαια καλά θα είναι να τα μισοβράσουμε και μετά να αποτελειώσουμε το βράσιμο στη σάλτσα, αλλά "εμείς (!) δεν τα θέλουμε λερωμένα" λέει η συμβία.....
Σημείωση: Επειδή η καυτερή πάπρικα μου ξέφυγε, το υπόλοιπο κρέας το έκανα κοκκινιστό στην δεύτερη χύτρα, όπου αντί για τις πάπρικες έβαλα χυλό από ντοματάκια αποφλοιωμένα και όλα τα άλλα υλικά ίδια. Ομολογώ ότι ΕΧΕΙ διαφορά στη γεύση (πιο ήπια).
Την πάπρικα την χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" όπου έβλεπαν τις ντομάτες με τα κυάλια και σε φωτογραφίες. Πιστεύω ότι από εκεί ήρθε η συνταγή στην Κέρκυρα πριν 200+ χρόνια....

 

Μελιτζάνες τυλιχτές με κιμά στο φούρνο!

Είναι μια συνταγή από την Θεσσαλονίκη που μάλλον προέρχεται από την Πολίτικη κουζίνα.

Πλένουμε μελιτζάνες τσακώνικες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κάθετα . Τις περνάμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με υλικά ίδια με αυτά που είναι για κεφτέδες. Παίρνουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου κιμά και τυλίγουμε με μια φέτα μελιτζάνας. Τά τοποθετούμε σε ταψί στην σειρά ώσπου να γεμίσει.

Μετά ετοιμάζουμε στο τηγάνι σάλτσα από 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες και αφού πάρουν μια βράση την ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα τυλιχτά. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για ? περίπου ώσπου να πιεί τά ζουμιά του από την σάλτσα και να ροδίσουν οι μελιτζάνες. Είναι καταπληκτικό φαΐ, ανώτερο και από τον μουσακά, με φοβερή γεύση.

Αυτή την συνταγή την έστειλε η κυρία Σοφία Βλάχου
Την ευχαριστώ πολύ και περιμένω απ΄ όλους σας κι άλλες
nikolaos

 

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο!

Υλικά :

750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
150 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
1 κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό

Εκτέλεση :


Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, 50 γραμμάρια ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνουμε, μετά τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια (όπως του πινγκ πονγκ).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα Ν26 μέχρι τη μέση νερό λίγο αλάτι και πιπέρι και το βούτυρο και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν ρίχνουμε μέσα τα ζυμωμένα γιουβαρλάκια, και τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια του ρυζιού και τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Όταν τα κατεβάσουμε από την φωτιά τα αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη


Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

Όλα τα αλλά είναι τα ιδία με τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο.
Υλικά :

150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό τομάτας

Εκτέλεση :
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα Ν26 μέχρι τη μέση νερό, το χυμό τομάτας λίγο αλάτι και πιπέρι και το βούτυρο και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν ρίχνουμε μέσα τα ζυμωμένα γιουβαρλάκια, και τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Σουτζουκάκια!

Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (ή 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)
600 γραμμάρια ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο (μόνο τη ψίχα)
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
4 με 5 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα
1 αυγό
1 με 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :
Μουσκεύουμε το ψωμί κόβοντας το σε φέτες.
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το μουσκεμένο ψωμί,(το στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας)το τριμμένο κρεμμύδι, τις τριμμένες σκελίδες του σκόρδου, τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το αυγό(ασπράδι και κρόκος)και το αλάτι με το πιπέρι και το κύμινο.
Το ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά, το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και κάνουμε μικρά μακρόστενα μπαστουνάκια και τα τηγανίζουμε σ΄ αραβοσιτέλαιο.
Σε μια κατσαρόλα έχουμε βάλει 500 ml νερό, 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα, ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι,(επάνω του μερικά γαρύφαλλα καρφωμένα) 4 σκελίδες σκόρδο, και μια κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και θα τα έχουμε βράση για 30 λεπτά, μετά βάζουμε και τα τηγανισμένα σουτζουκάκια και τα βράζουμε για ακόμη 20 λεπτά.

Σερβίρονται πάντα ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Κεφτέδες!

Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (ή 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)
600 γραμμάρια ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο (μόνο τη ψίχα)
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
3 με 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Μουσκεύουμε το ψωμί κόβοντας το σε φέτες.
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το μουσκεμένο ψωμί,(το στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας)το τριμμένο κρεμμύδι, το δυόσμο ψιλοκομμένο, τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το αυγό(ασπράδι και κρόκος)και το αλάτι με το πιπέρι.
Το ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά, το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Το βγάζουμε από το ψυγείο το κάνουμε μικρές μπάλες (όσο μας αρέσει)τις πατάμε λίγο από πάνω τις αλευρώνουμε σ΄ αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καλαμποκέλαιο.
Τρώγονται και ζεστοί αλλά και κρύοι.
Μπορούμε να κάνουμε και μερικές μπάλες από τη ζύμη μας λίγο μεγαλύτερες να τις τηγανίσουμε πολύ λίγο και μετά να τις βάλουμε σε μια κατσαρόλα {εκεί θα έχουμε βάλει 500 ml νερό, 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα, ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι,(επάνω του μερικά γαρύφαλλα καρφωμένα) 2 σκελίδες σκόρδο, ένα κομμάτι κανέλας μικρό και μια κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και θα τα έχουμε βράση για 30 λεπτά}και θα τα βράσουμε ακόμη για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Αυτοί οι κεφτέδες με τη σάλτσα μας σερβίρονται πάντα ζεστοί.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου