Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη, χωρίς φύλλο!

Μυρωδάτη, υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική!


Τα πορτοκάλια άρχισαν  να γλυκαίνουν και οι πορτοκαλόπιτες είναι αγαπημένο γλυκό της εποχής. Επειδή όμως αρκετοί νηστεύουν και άλλοι αποφεύγουν τα αυγά , πιο κατάλληλη για την εποχή είναι μια νηστίσιμη μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα που δεν υστερεί σε τίποτα από την κλασική και πολύ γνωστή πορτοκαλόπιτα με το φύλλο  τα αυγά και το γιαούρτι. Σε μερικούς μάλιστα μπορεί να αρέσει και περισσότερο.

ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΣΙΦΝΕΪΚΗ (αυτή την φορά στην χύτρα ταχύτητας).

από : http://stamarstavros.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html

Κάθε φορά χρησιμοποιούσα μια πήλινη γάστρα στον φούρνο, όπως παραδοσιακά στην Σίφνο. Σήμερα έκανα την υπέρβαση. Την έκανα στην χύτρα σε 45 λεπτά και έγινε περίπου το ίδιο νόστιμη, χωρίς πολλά υλικά
ΥΛΙΚΑ
250 γραμ. Ρεβύθια μικρόσπερμα (Γρεβενών βιολογικά)
1 κουτ.σουπ. Αλάτι χοντρό
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 μέτριο Κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι γ.ό.χ.
1500 ml νερό
Πιπέρι λευκό
Χυμό από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς μούσκεψα τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό με το αλάτι.
Σήμερα τα ξεπλένω καλά, με πολλά νερά.
Βάζω στην χύτρα το 1,5 λιτρ. νερό και όταν πάρει βράση ρίχνω τα ρεβύθια. Κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω για 30 λεπτά.
Εκτονώνω, ανοίγω και προσθέτω το κρεμμύδι, το λάδι, το πιπέρι και πασπαλίζω την επιφάνεια με το αλεύρι. Κλείνω και σιγοβράζω για 15 λεπτά.
Αποσύρω από το μάτι και εκτονώνω. Ανοίγω και έτοιμα για σερβίρισμα με τον χυμό του λεμονιού.

 

Πράσινη σαλάτα με ντρεσινκ ντοματόσουπας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 κονσέρβα συμπυκνωμένη ντοματόσουπα της Cambell
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ξύδι μπαλσάμικο
8 φλιτζάνια ανάμικτη σαλάτα
2 φλιτζάνια κομμένα φρέσκα λαχανικά (κόκκινα κρεμμύδια, καρότα και αγγούρια
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 φλιτζάνια κρουτόν
4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ την ανάμικτη σαλάτα και τα κομμένα φρέσκα λαχανικά.
Για να φτιάξουμε το σως χτυπούμε με ένα πιρούνι ή σύρμα, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη ντοματόσουπα και το μέλι σε ένα μικρό μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 3/4 φλιτζανιού σούπας από το σως πάνω από το μίγμα της σαλάτας.
Τακτοποιούμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα. Τοποθετούμε από πάνω τα κρουτόν και τα κουκουνάρια. Σερβίρετε τη σαλάτα με το υπόλοιπο σως. Καλή Όρεξη!

 

Ταχινόσουπα μοναστηριακή...αλάδωτη...

από την :  Όστρια  

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και αρχή αγώνα πνευματικού...Γι αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν αυτή τη μέρα, και για τις επόμενες δύο(οι περίφημες "τρίτες"),να μην τρώνε τίποτα και πολλές φορές ούτε καν να πίνουν νερό.Ύστερα, και για όλη την Τεσσαρακοστή, έτρωγαν φαγητά αλάδωτα εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές (τότε επιτρεπόταν το λάδι και το κρασί).Θυμάμαι(και μου το επιβεβαίωσε η μητέρα μου πως...καλά θυμάμαι) ότι στο χωριό μου αυτή τη μέρα οι νοικοκυρές έβγαζαν όλα τα κατσαρολικά τους από την κουζίνα και τα έπλεναν πολύ καλά με στάχτη και νερό ώστε να μην υπάρχει ούτε ίχνος αρτύσιμου υλικού πάνω τους...

Καλαμαράκια γεμιστά!

Αυτή την συνταγή μας την παρεχώρησε το http://www.sidages.gr/
Και είναι από : Εδώ
  Υλικά (Σερβίρει 4)

  • 1 1/4 καλαμαράκια μετρίου μεγέθους
  • 1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3/4 φλιτζανιού ρύζι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι,πιπέρι
  • χυμός ενός λεμονιού
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια,όπως και για τηγανητά,με τη διαφορά ότι δε κόβουμε τις κουκούλες σε λουρίδες αλλά τις κρατάμε ολόκληρες.
Χωρίζουμε τα πλοκάμια σε 2 και κατόπιν τους κόβουμε σε σε ψιλά κομματάκια.Βάζουμε τα 2/3 του λαδιού να κάψει,ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πλοκάμια να καβουρδιστούν,προσθέτουμε το νερό,το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.
Τ' αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά επί μισή ώρα τότε ρίχνουμε το ρύζι.
Τ' ανακατεύουμε με πιρούνι και αφού πάρει βράση,το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να πήξει.
Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε τις θήκες των καλαμαριών(όχι να φουσκώσουν)και τις τοποθετούμε όρθιες σε φαρδιά κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό του λεμονιού,1 φλιτζάνι νερό(ή και περισσότερο),τα σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

 

Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα) και Giveaway!


από :  Εδώ
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Αν και ήταν να ανέβει η σημερινή συνταγή χθες όσο εξελισσόταν και το event στο Life Coctail Bar,όπως έγραφα στην προηγούμενη ανάρτηση, τελικά με τόσα ψησίματα να τα προλάβω όλα, δεν πρόλαβα να γράψω! Τα τρουφάκια υπήρχαν χθες και κεράστηκαν οι καλεσμένοι και είναι από την αρχή μέχρι το τέλος νηστίσιμα! Ό,τι πρέπει δηλαδή για κάποιον που θα ήθελε να τα έχει στο τραπέζι της Κ.Δευτέρας! Απλά διαλέγετε γεύση Μακεδονικό χαλβά για το κέικ και μετά γεύση ταχίνι! Ξέρω το ταχίνι με πορτοκάλι δεν είναι εύκολο να το βρει κάποιος, αλλά τουλάχιστον υπάρχει με το κακάο!


Σήμερα λοιπόν γράφω τη συνταγή και βάζω και ένα νηστίσιμο...giveaway!!! Ένα κουτί με προιόντα Μακεδονικού χαλβά!
Φωτογραφίες και λεπτομέρειες από το event σε επόμενο post!


Το κουτί περιέχει μια συσκευασί χαλβά με μαστίχα(!!), ένα vintage κουτί με χαλβά βανίλια, ένα σησαμέλαιο, ένα ταχίνι, ένα ταχίνι πορτοκάλι, ένα ταχίνι με κακάο, παστέλια και ένα βιβλίο με συνταγές(δεν φαίνεται, είναι από κάτω!)
Για να το κερδίσετε αυτή τη φορά αρκεί ένα like στην ίδια φωτό που γράφει GIVEAWAY στο Facebook σ΄αυτό τον σύνδεσμο! Όποιος δεν έχει facebook, για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί να γράψει εδώ σε σχόλιο του ότι δεν έχει fb και ένα email, γιατί μετά δε θα μπορώ να τον βρω!
Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι Τετάρτη μεσημέρι 12.00 ώστε να μπορώ να το στείλω μετά κατευθείαν να τα έχει για Κ.Δευτέρα!!



Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα)
Στη συνταγή από το προηγούμενο ποστ  φτιάχνουμε την ίδια ζύμη κέικ αντικαθιστώντας το χαλβά βανίλια με χαλβά με μέλι ή με κακάο και χρησιμοποιούμε τα 9 κεκάκια από τα 12. Παραλείπουμε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού.

Υλικά:
9 κεκάκια
150γρ. κουβερτούρα
4κ.σ. ταχίνι με πορτοκάλι (αν δεν βρείτε, τότε ταχίνι με κακάο)
200γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη
Τρούφα κας κας για διακόσμηση
Τρίβουμε τα κεκάκια σε ένα μπολ να γίνουν ψίχουλα.
Τεμαχίζουμε τα 150γρ. κουβερτούρας και τα λιώνουμε σε μπεν-μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να ζεστάνουμε ελαφρά το ταχίνι. Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ταχίνι και σε χαμηλή φωτιά το ζεσταίνουμε. Δεν θέλουμε να καεί, απλά να είναι χλιαρό προς ζεστό. Το προσθέτουμε στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το θρυμματισμένο κέικ και ανακατεύουμε με το χέρι μας(καλό είναι να φοράμε γάντι μιας χρήσης). Θέλουμε  να γίνει όλο ένα σοκολατένιο μείγμα.  Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια. Θέλει λίγο προσοχή γιατί  τα νηστίσιμα κέικ εφόσον δεν έχουν αυγά η ζύμη τους είναι πολλές φορές τριφτή, οπότε όταν θα τα πλάθουμε μπορεί να το παρατηρήσουμε. Απλά θέλει ζύμωμα στο χέρι μας η κάθε μπαλίτσα.
Αν δεν θέλουμε να τις γλασάρουμε με κουβερτούρα, μπορούμε σ αυτό το στάδιο να τις κυλήσουμε σε άχνη ζάχαρη και να τις φυλάξουμε σε κουτί εκτός ψυγείου.
Αν θέλουμε με κουβερτούρα, τότε τεμαχίζουμε τα 200γρ. κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να την νιώθουμε χλιαρή. Παίρνουμε μία μία μπαλίτσα τη βουτάμε μέσα με ένα πιρούνι και την ακουμπάμε σε πιάτο όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Διακοσμούμε με κας κας. Αν δούμε ότι υπάρχει υγρασία και δεν στεγνώνει η σοκολάτα, βάζουμε λίγο στο ψυγείο. Αλλά καλό είναι να μην τις διατηρήσουμε στο ψυγείο γιατί θα σκληρύνουν αρκετά.
Αν θέλουμε να βάλουμε ξυλάκια όπως στη φωτογραφία, θέλει λίγο υπομονή! Εφόσον η ζύμη είναι κάπως τριφτή πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε ένα στικ ή ξυλάκι για σουβλάκι(απλά πρέπει να το έχουμε κόψει να είναι πιο κοντό) να μη μας ραγίσει. Βέβαια με τα δάχτυλα μας μπορούμε να διορθώσουμε το όποιο ράγισμα.
Αν κάνουμε με ξυλάκια, η διαδικασία είναι η εξής: Βουτάμε την άκρη από το ξυλάκι στη λιωμένη κουβερτούρα, το βάζουμε μέσα στην μπαλίτσα και την σηκώνουμε και βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθεί. Ακουμπάμε σε λαδόκολλα και από πάνω ρίχνουμε την τρούφα.
Η τρούφα κας κας είναι νηστίσιμη, διότι προέρχεται από ζάχαρη.

 

Κολοκυθόπιτα γλυκιά...

από: Εδώ

Από τις πιο αγαπημένες μου πίτες...ειδικά τις ημέρες της Σαρακοστής είναι αυτή η γλυκιά,νηστίσιμη κολοκυθόπιτα...Τη φτιάχνω ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή της μητέρας μου και της γιαγιάς μου...Οι κολοκύθες είναι πάντα πολλές στα αγροτικά σπίτια αφού έχουν το προτέρημα να διατηρούνται εκτός ψυγείου όλο το χρόνο...

Γλυκό Πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για ένα μεγάλο βαζάκι

Υλικά:

4 πορτοκάλια χονδρόφλουδα (Μέρλιν ή Γιάφας)
1κιλό και 280γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
3 χαρτάκια βανίλιας

Εκτέλεση:

Ξύνουμε τη φλούδα των πορτοκαλιών με ψιλό τρίφτη, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν ολόκληρα σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Τα βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσουν καλά
(περίπου 1 1/2- 2 ώρες). Κατόπιν τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 8-10 ώρες, αλλάζοντας το κάθε 2 ώρες.
Μόλις περάσει ο αναγκαίος χρόνος παίρνουμε ένα-ένα πορτοκάλι και το κόβουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το κόβουμε κατά μήκος σε 2 ισομερή φέτες.
Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε όσο μπορούμε τις περιττές πέτσες και τοποθετούμε τα βρασμένα πορτοκάλια μας σε μια σχάρα με την ψίχα προς τα πάνω.
Κάτω από την σχάρα βάζουμε ένα ταψάκι για να μαζεύει τα υγρά και πασπαλίζουμε τις φέτες πορτοκαλιού με ζάχαρη. Αφήνουμε τα πορτοκάλια να σταθούν 4-5 ώρες ή ακόμα καλύτερα κατά την διάρκεια όλης της νύκτας.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με το υγρό που έχουμε μαζέψει στο ταψάκι που τοποθετήσαμε κάτω από τα πορτοκάλια μας. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφού κρυώσει το συρόπι τοποθετούμε μέσα τα πορτοκάλια. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το γλυκό. Εντωμεταξύ ξαφρίζουμε το γλυκό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφού πάρει 1-2 βράσεις κατεβάζουμε και προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό μας και το βάζουμε σε ένα βαζάκι το οποίο αποστειρώσαμε από προηγούμενος. Όπως και τα υπόλοιπα γλυκα του κουταλιου μπορούμε να διατηρήσουμε γλυκο πορτοκαλι μας για ένα ολόκληρο χρόνο σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία δωματίου.
 Απολαύστε!

 

Σαλάτα με φακές και χταπόδι!


Υλικά:
2 φλ.φακές βρασμένες
1 μέτριο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.φλούδα ντομάτας ψιλοκομμένη
1 φλ.σέλινο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό χταπόδι βρασμένο ή στη σχάρα

Υλικά σάλτσας:
1 φλ.ελαιολαδο
2 φιλέτα αντζούγιας
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
6 βελόνες δεντρολίβανο
1/2 φλ.φρέσκο χυμό λεμονιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε ελαφρώς. Σε ένα μικρό μπλέντερ βάζετε όλα τα υλικά σάλτσας και τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν ένα σώμα. Ρίχνετε τη σάλτσα στη σαλάτα και τα ανακατεύετε. Την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Τη σερβίρετε σε βάση από ανάμεικτα πράσινα χόρτα ή τη σερβίρετε σε ψημένα ψωμάκια.

 

Aγκινάρες με Γαρίδες!


Name
Mεζές
4 αγκινάρες κατεψυγμένες και βρασμένες
200g γαρίδες κατεψυγμένες
½ ποτήρι  λευκό κρασί
Κρόκος/Σαφράν
1κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε ψηλή φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες. Προσθέτουμε το κρασί, σαφράν, αλάτι και άνηθο.  Αφήνουμε να μαγειρευτή για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

 

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Λαγάνα από την αρχαιότητα!

Λαγάνα από την αρχαιότητα!
Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε πιο αναλυτικά την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.


Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος , δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος εχρησιμοποιήθη από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται” δηλ .”Λαγάνες γίνονται”. Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”. Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.
Από την Καθαρά Δευτέρα προετοιμάζεται ο άνθρωπος μετά τις εορτές και την καλοφαγία των Απόκρεων, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλ. στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχή­μα της “κυρα-Σαρακοστής”,που παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι όλο νηστεία.Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Έθιμο που συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής ήταν κάθε Σάββατο να κόβουν το ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μ.Σάββατο όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.
Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προιόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές. Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.

 

Καλή Σαρακοστή και Καλές Λαγάνες!

Υλικά:
Αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη
Αλάτι
20 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
Σουσάμι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, το σκεπάζουμε κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
Μετά κοσκινίζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη  το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το μείγμα  και δύο κούπες χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Μετά χωρίζουμε σε μπάλες την κάθε λαγάνα μας και σκεπάζοντας τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν, όταν φουσκώσουν τις πλάθουμε σε σχήμα λαγάνας με τα χέρια μας η τον μεγάλο πλάστη μας και με τα δάκτυλα  μας κάνουμε μεγάλα βαθουλώματα και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Τις ανασκευάζουμε τις βάζουμε πάλι σε ζεστό μέρος κι όταν φουσκώσουν τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου  βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν και να είναι ψημένες καλά.
Προσοχή : πολλοί βάζουν και 2  κ.γ. ελαιόλαδο στη ζύμη, εγώ δεν έβαλα γιατί την Καθαρά Δευτέρα δεν καταλύουμε Έλαιον.

 

Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Από την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο και πριν το Αναστάσιμο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα τρώμε τις ημέρες που επιτρέπετε από την Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εξής :
Θαλασσινά :
Χταπόδια, καλαμάρια, καβούρια, γαρίδες, μύδια, αστακοί.
Λαχανικά :
Χόρτα, σπανάκι, σέλινο, λάχανο, καρότα, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνες, κολοκύθια, φασολάκια (πρ./κατ.), αρακάς (κατ.), αγκινάρες (κατ.), μαρούλια, κρεμμυδάκια (φρ.), ντομάτες, μανιτάρια, πιπεριές(πράσινες, Φλωρίνης, κέρατο), καλαμπόκι.
Ζυμαρικά :
Μακαρόνια, κριθαράκι, κοφτό (Μακ.), αστεράκι.
Όσπρια :
Φασόλια, ρεβίθια, φακές, φάβα,
Διάφορα :
Ελιές, ταραμάς, χαλβάς, τουρσιά (διαφ.), πατάτες, ρύζι, λάδι, κρασί, Σάββατο και Κυριακή.

 

Νηστίσιμο λαδερό!

Υλικά :


1 κιλό μελιτζάνες
500 γραμμάρια πιπεριές κέρατο (όχι πολύ μεγάλες)
11/2 κιλό ντομάτες ώριμες 
Λίγη φρυγανιά τρίμηνη 
1 κρεμμύδι 
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση :

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μακρόστενες και τις τηγανίζουμε, επίσης τηγανίζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το κοκκινίζουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, έχουμε τρίψει τη ντομάτα σε μια σουπιέρα, όταν κοκκινίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ 35Χ25 εκ. το 1/3 της βρασμένης ντομάτας και πασπαλίζουμε με την τρίμηνη φρυγανιά, μετά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες, μια σειρά πιπεριές, μετά το 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πάλι μια σειρά μελιτζάνες και μια σειρά πιπεριές κι από πάνω το τελευταίο 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πασπαλίζουμε με πολύ λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Εάν δεν το θέλετε νηστίσιμο στο τέλος αντί για τριμμένη φρυγανιά ρίχνετε τριμμένη φέτα περίπου 150 γραμμάρια, επίσης εάν δεν τρώτε πιπεριές ή δεν έχετε στο σπίτι να βάλετε πατάτες.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την 
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Φασόλια Χάντρα!

Υλικά :

1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!

 

Μανιταροσαλάτα με φρέσκο δυόσμο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

16 μέτρια άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα από την φλούδα τους και κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:


Βάζουμε τα μανιτάρια σε μία μεγάλη σαλατιέρα Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Με δύο κουτάλες ανακατεύουμε τα μανιτάρια στην σαλατιέρα για να τραβήξουν τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα και τα φρέσκα φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις.
Σερβίρουμε την σαλάτα μας αμέσως με φρέσκο ψωμί.
Καλή Όρεξη!

 

Αλάδωτο κέικ!

Υλικά :



250 ml νερό

250 ml χυμό πορτοκαλιού

300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

300 γραμμάρια ινδοκάρυδο

200 με 250 γραμμάρια ζάχαρη (μπορείτε και λιγότερη αλλά και περισσότερη)

1 μπέϊκιν παουντερ

το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

ταχίνι

Σταφίδες ξανθές

ζάχαρη άχνη..



Εκτέλεση :


Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, χυμό και τη ζάχαρη, κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Μετά ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, το αλεύρι, μπέϊκιν παουντερ, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τις ξανθές σταφίδες.

Ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.

Όπως βουτυρώνουμε το ταψί μας (περίπου 30 εκατοστών), έτσι να κάνετε με το ταχίνι.

Βάζουμε την ζύμη στο ταψί μας.

Ψήνουμε στους 160 με 170 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα και να είναι ψημένο και μέσα (βλέπετε με μια οδοντογλυφίδα να μην κολάϊ η ζύμη).

Όταν κρυώσει το κόβουμε κομμάτια της αρεσκείας μας και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!


Μπορείτε να αλλάξετε την δόση των υλικών ή για να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα , ή για να αυτοσχεδιάσετε!!!


Μερικοί/ες βάζουν μέσα στην ζύμη και 100 με 150 γραμμάρια ταχίνι.



Απολαύστε! 

 

Ταραμοσαλάτα!


Υλικά :

150 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 κιλό ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο
Το χυμό από τρία λεμόνια
Ελαιόλαδο καλό παρθένο

Εκτέλεση :

Κόβουμε στ ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε σ΄ ένα μπολ με νερό να μουσκέψουν πολύ καλά, μετά στις στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το λεμονί με τον ταραμά πολύ καλά κι όταν γίνει αλοιφή αρχίζουμε να προσθέτουμε το στραγγιγμένο ψωμί λίγο λίγο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όσο πάρει)ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μπλέντερ στην μεγάλη ταχύτητα.
Όταν γίνει μια όμορφη κρέμα σταματάμε το μπλέντερ το βάζουμε σ΄ένα μπολ κι αφού το κλείσουμε καλά το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να φάμε βάζουμε σ΄ένα πιάτο όση ποσότητα θέλουμε και τότε γιατί αλλιώς θα μας πικρίσει τρίβουμε από πάνω ένα ξερό κρεμμύδι ή ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουμε εάν θέλουμε λίγο λεμονί και λίγο ελαιόλαδο στολίζοντας το πιάτο με λίγες ελιές κόκκινη ή πράσινη πιπεριά και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

 

Μελωμενα καροτα baby!

Συνταγές για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

6 φλιτζάνια νερό
1.5 κιλό φρέσκα καρότα baby καθαρισμένα από την φλούδα, κρατήστε τα κοτσάνια
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη νηστίσιμη
4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκα φλούδα λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με λίγο το αλάτι και το αφήνουμε να κοχλάσει. Προσθέτουμε τα καρότα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα καροτάκια και τα αφήνουμε 5-8 λεπτά στο στραγγιστήρι για να φύγουν όλα τα περιττά νερά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα που βράσαμε τα καρότα την μαργαρίνη, το μέλι, την φλούδα λεμονιού, το μπούκοβο, και λίγο αλάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τα καροτάκια και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά για να ζεσταθούν και να καλυφθούν με το μίγμα στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα καρότα σε μία ωραία πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπρόσθετο μπούκουβο και ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού.
 Καλή όρεξη!

 

Νηστίσιμο κανταίφι με κρέμα λεμονιού!

250γρ. κανταίφι
½ φλ.μαργαρίνη νηστίσιμη
½ φλ.αμύγδαλα αλεσμένα

Κρέμα
3 φλ.νερό
2 φλ.γάλα ρυζιού
5 κουτ.της σ.κορν φλάουρ
½ φλ.φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
5 κουτ.της σ.ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
3 κλωστές σαφράν
1 κουτ.της σ.μαργαρίνη

Συρόπι
1 φλ.νερό
1 ½ φλ.ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 φέτα λεμόνι

Επικάλυψη
1 φλ.καρυδόψυχα
½ φλ.ζάχαρη
2 κουτ.της σ.νερό

Με τα δάκτυλα ξεκολλάτε τις κλωστές του κανταιφιού για να γίνει πιο αφράτο. Λιώστε τη μαργαρίνη και ρίξτε στο κανταίφι. Προσθέστε το αμύγδαλο και ανακατέψτε μέχρι να βουτυρωθεί όλο το κανταίφι. Απλώστε σε ένα ταψί και ψήστε σε ζεστό φούρνο (180°C) για 20 λεπτά περίπου. Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του συροπιού και ζεστάνετε για 10 λεπτά. Μόλις βγάλετε το κανταίφι περιχύστε το συρόπι και αφήστε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα 3 φλ.νερό, 1 φλ.γάλα ρυζιού και τη ζάχαρη και ζεστάνετε. Σε μια λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας με το 1 φλ.γάλα ρυζιού και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα. Απλώστε την κρέμα στο κανταίφι, αφήστε να κρυώσει και βάλτε στο ψυγε΄ξιο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη και το νερό και ζεστάνετε μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέστε την καρυδόψυχα, ανακατέψτε και απλώσετε σε λαδωμένο χαρτί. Μόλις κρυώσουν και σκληρύνουν, ψιλοκόψτε και πασπαλίστε στο γλυκό.
Απολαύστε!

 

Χοιρινά Spare Ribs (παϊδάκια)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περιπου 4 ατομα

Υλικά:

1 κομμάτι χοιρινό για παϊδάκια (Spare Ribs)
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτάλι της σούπας μαύρη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
4 κουταλιές της σούπας σόγια σως
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κύμινο, το μέλι το ξύσμα λεμονιού, το χυμό πορτοκάλι τη σόγια σως, το ξύδι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το 1/3 του μίγματος σε ένα μικρό μπολ. Τοποθετούμε το κρέας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να καλύψει καλά το κρέας. Τοποθετούμε το κρέας στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Βάζουμε το κρέας μας σε ένα ταψί το περιχύνουμε με το κρασί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα μέχρι να ψηθεί . Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας μας να ροδοκοκκινίσει. Αλείφουμε το κρέας μας με το 1/3 του μίγματος που αφήσαμε στο μικρό μπολ και το αφήνουμε να στεγνώσει κάπως η επιφάνεια του. Σερ