Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Κεφτεδάκια νηστίσιμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 30 κεφτεδακια

Υλικά:

1/2 κιλό πατάτες
4 μέτρια καρότα
5 μέτρια κολοκυθάκια
1/3 φλιτζάνι αρακάς
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε τα κολοκύθια, τον κόλιανδρο και τον αρακά. Ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσουμε καλά, κι όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να πετύχουμε ένα μίγμα σφιχτό.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Καλή Όρεξη!

 

Παραδοσιακός Κυπριακός χαλβάς (νηστίσιμος)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 10 ατομα

Υλικά:

5 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 πακέτο αμύγδαλα ασπρισμένα
3 κουταλιές ροδόσταγμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τη μαστίχα, το ροδόσταγμα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας πήξει.
Όταν το μίγμα μας πήξει το βάζουμε σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το χαλβά μας από τη φόρμα και τον τοποθετούμε σε μια ωραία πιατέλα. Διακοσμούμε το χαλβά μας με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Απολαύστε!

Χταπόδι στιφάδο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι
3-4 φύλλα δάφνης
1 κιλό ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και το πλένουμε πολύ καλά. Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τη τοποθετούμε στη φωτιά. Ρίχνουμε το χταπόδι μέσα στη κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ξίδι, τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό. 
Καλή Όρεξη!

 

Μεθυσμένα! μια συνταγή από τις γιαγιάδες μας για όλους Σας!


Ευλογημένα Χριστούγεννα από το nikolao και τους συνεργάτες του.

 

Νηστίσιμα φαγητά με συνταγή Αγίου Όρους, Χταποδόσουπα!

Υλικά (για 8 μερίδες)
2 με 3 μικρά χταπόδια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 πατάτες, ψιλοκομμένες σε κύβους
3 καρότα (καθαρισμένα, ψιλοκομμένα σε κύβους
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊδανός
1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένα όλα)
ένα τέταρτο κιλού μανέστρα ψιλή
1 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες στο μπλέντερ
3 κουταλιές πελτές αραιωμένος
Κόκκινο πιπέρι
μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι (αν χρειασθεί)
λίγο ξίδι, 200 γραμμάρια λάδι, χυμός από 3 λεμόνια
Ζεματάμε τα χταπόδια και τα κόβουμε μικρά μικρά κομματάκια σε κύβους. Το ζουμί τους το κρατάμε, γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα δύο λίτρα νερό, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και τα σέλινα, μαζί τους και το λάδι, για να βράσουν επί είκοσι λεπτά. Κατόπιν βάζουμε τη μανέστρα και το κομμένο χταπόδι και, μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε το χταποδόζουμο, τις αλεσμένες ντομάτες και συνεχίζουμε τη βράση επί δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Ρίχνουμε κατόπιν τον πελτέ, τον άνηθο, τον μαϊδανό, το ξίδι και τα μπαχαρικά και δοκιμάζουμε, αν χρειάζεται αλάτι ή όχι, και συμπληρώνουμε αναλόγως -επειδή το χταποδόζουμο συνήθως είναι αλμυρό. Συνεχίζουμε τη βράση, αφού ανακατέψουμε καλά καλά τα υλικά μας, για άλλα δέκα λεπτά, κατεβάζουμε κατόπιν τη χταποδόσουπα και αμέσως ρίχνουμε σ' αυτήν τον χυμό του λεμονιού. Είναι πεντανόστιμη και μοσχοβολάει θάλασσα και λαχανόκηπο.
 
  από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.
 

Νηστίσιμο λαδερό!


Υλικά :


1 κιλό μελιτζάνες
500 γραμμάρια πιπεριές κέρατο (όχι πολύ μεγάλες)
11/2 κιλό ντομάτες ώριμες 
Λίγη φρυγανιά τρίμηνη 
1 κρεμμύδι 
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση :

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μακρόστενες και τις τηγανίζουμε, επίσης τηγανίζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το κοκκινίζουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, έχουμε τρίψει τη ντομάτα σε μια σουπιέρα, όταν κοκκινίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ 35Χ25 εκ. το 1/3 της βρασμένης ντομάτας και πασπαλίζουμε με την τρίμηνη φρυγανιά, μετά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες, μια σειρά πιπεριές, μετά το 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πάλι μια σειρά μελιτζάνες και μια σειρά πιπεριές κι από πάνω το τελευταίο 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πασπαλίζουμε με πολύ λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Εάν δεν το θέλετε νηστίσιμο στο τέλος αντί για τριμμένη φρυγανιά ρίχνετε τριμμένη φέτα περίπου 150 γραμμάρια, επίσης εάν δεν τρώτε πιπεριές ή δεν έχετε στο σπίτι να βάλετε πατάτες.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την 
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Τα μυστικά του Κουραμπιέ!

Για να φτιάξετε ένα Κουραμπιέ, που θα σας ζηλεύουν οι Φίλες σας.
Αγαπητοί /ες φίλοι/ες όπως σας γράψαμε Εξασφαλίσαμε τη Συνταγή του
«Εκλεκτού Κουραμπιέ Βουτύρου»
από την Συνεργάτιδα μας.
Σας παρουσιάζουμε τα βίντεο για να έχετε τα
Χριστούγεννα
το Δικό σας
«Εκλεκτό Κουραμπιέ»
Τα μυστικά του είναι στα υλικά να δώσετε "ΠΡΟΣΟΧΗ"
Καλά κι Ευλογημένα Χριστούγεννα
nikolaos.
 
 


 

Μελομακάρονα (Μια παρόμοια συνταγή με τα πολίτικα)!

Υλικά:
Για τη ζύμη
2 νεροπότηρα λάδι
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1 κρασοπότηρο πορτοκάλι χυμό με μια κουταλιά (του γλυκού) σόδα μέσα
μισό κουταλάκι κανέλλα
μισό κουταλάκι γαλύφαλλο σκόνη
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι μαλακό
τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι:
1 ποτήρι του νερού μέλι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1.5 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Ανακατεύω όλα τα υλικά έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη. Πλάθω την ζύμη σε μικρά (γιατί θα φουσκώσουν) μακρόστενα μελομακάρονα, και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρολίτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Ύστερα ρίχνουμε κρύα τα μελομακάρονα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά να ρουφίξουν και τα βάζουμε σε πιατέλα με τριμμένο καρύδι επάνω.

Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές.

 

Νηστίσιμο κανταίφι με κρέμα λεμονιού!

250γρ. κανταίφι
½ φλ.μαργαρίνη νηστίσιμη
½ φλ.αμύγδαλα αλεσμένα

Κρέμα
3 φλ.νερό
2 φλ.γάλα ρυζιού
5 κουτ.της σ.κορν φλάουρ
½ φλ.φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
5 κουτ.της σ.ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
3 κλωστές σαφράν
1 κουτ.της σ.μαργαρίνη

Συρόπι
1 φλ.νερό
1 ½ φλ.ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 φέτα λεμόνι

Επικάλυψη
1 φλ.καρυδόψυχα
½ φλ.ζάχαρη
2 κουτ.της σ.νερό

Με τα δάκτυλα ξεκολλάτε τις κλωστές του κανταιφιού για να γίνει πιο αφράτο. Λιώστε τη μαργαρίνη και ρίξτε στο κανταίφι. Προσθέστε το αμύγδαλο και ανακατέψτε μέχρι να βουτυρωθεί όλο το κανταίφι. Απλώστε σε ένα ταψί και ψήστε σε ζεστό φούρνο (180°C) για 20 λεπτά περίπου. Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του συροπιού και ζεστάνετε για 10 λεπτά. Μόλις βγάλετε το κανταίφι περιχύστε το συρόπι και αφήστε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα 3 φλ.νερό, 1 φλ.γάλα ρυζιού και τη ζάχαρη και ζεστάνετε. Σε μια λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας με το 1 φλ.γάλα ρυζιού και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα. Απλώστε την κρέμα στο κανταίφι, αφήστε να κρυώσει και βάλτε στο ψυγε΄ξιο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη και το νερό και ζεστάνετε μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέστε την καρυδόψυχα, ανακατέψτε και απλώσετε σε λαδωμένο χαρτί. Μόλις κρυώσουν και σκληρύνουν, ψιλοκόψτε και πασπαλίστε στο γλυκό.
Απολαύστε!

 

Ταραμοσαλάτα!


Υλικά :

150 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 κιλό ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο
Το χυμό από τρία λεμόνια
Ελαιόλαδο καλό παρθένο

Εκτέλεση :

Κόβουμε στ ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε σ΄ ένα μπολ με νερό να μουσκέψουν πολύ καλά, μετά στις στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το λεμονί με τον ταραμά πολύ καλά κι όταν γίνει αλοιφή αρχίζουμε να προσθέτουμε το στραγγιγμένο ψωμί λίγο λίγο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όσο πάρει)ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μπλέντερ στην μεγάλη ταχύτητα.
Όταν γίνει μια όμορφη κρέμα σταματάμε το μπλέντερ το βάζουμε σ΄ένα μπολ κι αφού το κλείσουμε καλά το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να φάμε βάζουμε σ΄ένα πιάτο όση ποσότητα θέλουμε και τότε γιατί αλλιώς θα μας πικρίσει τρίβουμε από πάνω ένα ξερό κρεμμύδι ή ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουμε εάν θέλουμε λίγο λεμονί και λίγο ελαιόλαδο στολίζοντας το πιάτο με λίγες ελιές κόκκινη ή πράσινη πιπεριά και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

 

Μανιταροσαλάτα με φρέσκο δυόσμο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

16 μέτρια άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα από την φλούδα τους και κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:


Βάζουμε τα μανιτάρια σε μία μεγάλη σαλατιέρα Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Με δύο κουτάλες ανακατεύουμε τα μανιτάρια στην σαλατιέρα για να τραβήξουν τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα και τα φρέσκα φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις.
Σερβίρουμε την σαλάτα μας αμέσως με φρέσκο ψωμί.
Καλή Όρεξη!

 

Φασόλια Χάντρα!

Υλικά :

1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!

 

Νηστίσιμο κέικ με ινδοκάρυδο!

DSC_0027

 
Ίσως το πιο γρήγορο κέικ που έφτιαξα ποτέ!
Όσο για γεύση…
Αφρός!!!



Υλικά
1 κούπα σπoρέλαιο
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κούπα ινδοκάρυδο
3 1/2 κούπες αλεύρι
1 κούπα γκαζόζα (αν δεν βρείτε βάλτε Sprite)
1 φακελάκι ή 20 γρ. baking powder
 

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ με μια σπάτουλα να ενωθούν.


DSC_0001

Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά αλευροβουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 50 λεπτά

.DSC_0002

Δοκιμάζουμε το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαιράκι και
αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

DSC_0014

Σερβίρεται σκέτο ή αν θέλουμε μπορούμε να το καλύψουμε με γλάσο
που θα φτιάξουμε με άχνη ζάχαρη μερικές κουταλιές χυμό πορτοκάλι
και ξύσμα πορτοκαλιού.


DSC_0020
Συνταγή από τη φίλη μου Μαριάνθη.

 

Πατάτες Αλάδωτες στο φούρνο!

5-6 πατάτες
2 κ. σ. ταχίνι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ. σ. μουστάρδα
1 πιπεριά πράσινη
1 (ή και περισσότερο ) δοντάκι σκόρδο
μανιτάρια
μαϊντανό ή άνιθο
αλάτι-πιπέρι.
Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Από πάνω βάζουμε τα λαχανικά, τα οποία μπορεί να είναι ό,τι άλλο εσείς θέλετε και αλατοπιπερώνουμε. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά λαχανικά εδώ, αλλά μπορείτε να βάλετε καρότο, σέλινο, κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό κτλ. Ανακατεύετε καλά σε ένα ποτήρι με νερό το ταχίνι και το χυμό λεμονιού, το χύνετε όλο πάνω στις πατάτες και ανακατεύτε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα ή έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες. Αν χρειαστεί , προσθέτετε λίγο νερό κατά το ψήσιμο. Δεν καταλαβαίνετε σχεδόν ότι είναι αλάδωτες! 

Καλή Όρεξη!

 

Νηστίσιμο γλύκισμα!

Υλικά:

2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι Καλαμποκέλαιο  ή ηλιέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλί
100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 μεζούρα βανίλια
1κ.γ. κανέλα
Νερό
Αλεύρι που φουσκώνει όσο πάρει (θα σας πάρει περίπου 550 με 600 γραμμάρια).
 
Εκτέλεση:
 
Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τις  ξανθές  σταφίδες  και το ανακατεύουμε.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με τις σταφίδες.
Ανοίγουμε στο κέντρο με τα χέρια μας μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα 1 ποτήρι Καλαμποκέλαιο  ή ηλιέλαιο, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλί, 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ,  1 μεζούρα βανίλια, 1κ.γ. κανέλα και τα 2 ποτήρια ζάχαρη και τα ζυμώνουμε συνεχίζοντας να ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (όσο μας πάρει)   μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια και να είναι αφράτη και μαλακή (εάν χρειαστεί βάζουμε και λίγο νερό).
Λαδώνουμε ένα ταψί 35 εκατοστά διάμετρο ρίχνουμε την ζύμη την απλώνουμε και την ψήνουμε στους 180ο C περίπου 55 λεπτά.
Απολαύστε!
 
Αυτή  την συνταγή την πήρα απο την κ. Κυριακή Βεβέλου.

Έκανα  το γλύκισμα όπως μου έδωσαν την συνταγή και διαπίστωσα ότι  τα 2 ποτήρια ζάχαρη είναι πολύ μεγαλη ποσοτητα και το αποτελεσμα είναι να υπερβολικα γλυκο.
Εάν τρωτέ τα παρά πολύ γλυκά κάνετε την συνταγή όπως είναι αλλιώς να την  κάνετε με 1 ποτήρι ζάχαρη, έτσι θα έχετε ένα υπέροχη γλύκισμα.

 

Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα) και Giveaway!

από :  Εδώ
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Αν και ήταν να ανέβει η σημερινή συνταγή χθες όσο εξελισσόταν και το event στο Life Coctail Bar,όπως έγραφα στην προηγούμενη ανάρτηση, τελικά με τόσα ψησίματα να τα προλάβω όλα, δεν πρόλαβα να γράψω! Τα τρουφάκια υπήρχαν χθες και κεράστηκαν οι καλεσμένοι και είναι από την αρχή μέχρι το τέλος νηστίσιμα! Ό,τι πρέπει δηλαδή για κάποιον που θα ήθελε να τα έχει στο τραπέζι της Κ.Δευτέρας! Απλά διαλέγετε γεύση Μακεδονικό χαλβά για το κέικ και μετά γεύση ταχίνι! Ξέρω το ταχίνι με πορτοκάλι δεν είναι εύκολο να το βρει κάποιος, αλλά τουλάχιστον υπάρχει με το κακάο!


Σήμερα λοιπόν γράφω τη συνταγή και βάζω και ένα νηστίσιμο...giveaway!!! Ένα κουτί με προιόντα Μακεδονικού χαλβά!
Φωτογραφίες και λεπτομέρειες από το event σε επόμενο post!


Το κουτί περιέχει μια συσκευασί χαλβά με μαστίχα(!!), ένα vintage κουτί με χαλβά βανίλια, ένα σησαμέλαιο, ένα ταχίνι, ένα ταχίνι πορτοκάλι, ένα ταχίνι με κακάο, παστέλια και ένα βιβλίο με συνταγές(δεν φαίνεται, είναι από κάτω!)
Για να το κερδίσετε αυτή τη φορά αρκεί ένα like στην ίδια φωτό που γράφει GIVEAWAY στο Facebook σ΄αυτό τον σύνδεσμο! Όποιος δεν έχει facebook, για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί να γράψει εδώ σε σχόλιο του ότι δεν έχει fb και ένα email, γιατί μετά δε θα μπορώ να τον βρω!
Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι Τετάρτη μεσημέρι 12.00 ώστε να μπορώ να το στείλω μετά κατευθείαν να τα έχει για Κ.Δευτέρα!!



Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα)
Στη συνταγή από το προηγούμενο ποστ  φτιάχνουμε την ίδια ζύμη κέικ αντικαθιστώντας το χαλβά βανίλια με χαλβά με μέλι ή με κακάο και χρησιμοποιούμε τα 9 κεκάκια από τα 12. Παραλείπουμε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού.

Υλικά:
9 κεκάκια
150γρ. κουβερτούρα
4κ.σ. ταχίνι με πορτοκάλι (αν δεν βρείτε, τότε ταχίνι με κακάο)
200γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη
Τρούφα κας κας για διακόσμηση
Τρίβουμε τα κεκάκια σε ένα μπολ να γίνουν ψίχουλα.
Τεμαχίζουμε τα 150γρ. κουβερτούρας και τα λιώνουμε σε μπεν-μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να ζεστάνουμε ελαφρά το ταχίνι. Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ταχίνι και σε χαμηλή φωτιά το ζεσταίνουμε. Δεν θέλουμε να καεί, απλά να είναι χλιαρό προς ζεστό. Το προσθέτουμε στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το θρυμματισμένο κέικ και ανακατεύουμε με το χέρι μας(καλό είναι να φοράμε γάντι μιας χρήσης). Θέλουμε  να γίνει όλο ένα σοκολατένιο μείγμα.  Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια. Θέλει λίγο προσοχή γιατί  τα νηστίσιμα κέικ εφόσον δεν έχουν αυγά η ζύμη τους είναι πολλές φορές τριφτή, οπότε όταν θα τα πλάθουμε μπορεί να το παρατηρήσουμε. Απλά θέλει ζύμωμα στο χέρι μας η κάθε μπαλίτσα.
Αν δεν θέλουμε να τις γλασάρουμε με κουβερτούρα, μπορούμε σ αυτό το στάδιο να τις κυλήσουμε σε άχνη ζάχαρη και να τις φυλάξουμε σε κουτί εκτός ψυγείου.
Αν θέλουμε με κουβερτούρα, τότε τεμαχίζουμε τα 200γρ. κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να την νιώθουμε χλιαρή. Παίρνουμε μία μία μπαλίτσα τη βουτάμε μέσα με ένα πιρούνι και την ακουμπάμε σε πιάτο όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Διακοσμούμε με κας κας. Αν δούμε ότι υπάρχει υγρασία και δεν στεγνώνει η σοκολάτα, βάζουμε λίγο στο ψυγείο. Αλλά καλό είναι να μην τις διατηρήσουμε στο ψυγείο γιατί θα σκληρύνουν αρκετά.
Αν θέλουμε να βάλουμε ξυλάκια όπως στη φωτογραφία, θέλει λίγο υπομονή! Εφόσον η ζύμη είναι κάπως τριφτή πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε ένα στικ ή ξυλάκι για σουβλάκι(απλά πρέπει να το έχουμε κόψει να είναι πιο κοντό) να μη μας ραγίσει. Βέβαια με τα δάχτυλα μας μπορούμε να διορθώσουμε το όποιο ράγισμα.
Αν κάνουμε με ξυλάκια, η διαδικασία είναι η εξής: Βουτάμε την άκρη από το ξυλάκι στη λιωμένη κουβερτούρα, το βάζουμε μέσα στην μπαλίτσα και την σηκώνουμε και βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθεί. Ακουμπάμε σε λαδόκολλα και από πάνω ρίχνουμε την τρούφα.
Η τρούφα κας κας είναι νηστίσιμη, διότι προέρχεται από ζάχαρη.

 

 

Κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο!


Υλικά :

1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια 1 κιλό πατάτες 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στο τρίφτη 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Καθαρίσουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα πλένουμε και τα βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν. Περνούμε ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας . Διαλύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά. Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο. Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη. Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε 1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Χορτοφαγικά Μπιφτέκια (Veggie Burgers)!

Συνταγές για 4 άτομα
Υλικά:
1 κονσέρβα φασόλια (βρασμένα), ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο γλυκό πιπέρι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 μεγάλο αυγό (Προερετικό)
Προετοιμασία:
Βάλτε όλα τα συστατικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα μπλέντερ και δουλέψτε τα υλικά ελαφρά μέχρι να είναι ψιλοκομμένα. Μην τα πολτοποιήσετε διότι μετά δεν θα πλάθονται σε μπιφτέκια. Είναι καλύτερα να τα κρατήσετε λίγο ζωντανά. Αν το μείγμα είναι κάπως υγρό προσθέστε ακόμα λίγη φρυγανιά.
Πλάστε με τα χέρια σας το μείγμα σε 4 χοντρά μπιφτέκια. Για να μην σπάσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος τα μπιφτέκια σκεπάστε και τοποθετήστε τα στον καταψύκτη για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για να τα ψήσετε, προθερμάνετε ένα τηγάνι (γκριλ) σε ψηλή θερμοκρασία και προσθέστε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Αφαιρέστε τα μπιφτέκια από την κατάψυξη και τοποθετήσετε απευθείας στη σχάρα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά την μία πλευρά και μετά γυρίζουμε. Ψήνουμε γυρίζοντας κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν καλά (10-12 λεπτά). Μπορείτε επίσης αν θέλετε να ψήσετε τα μπιφτεκια σας στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές (200°C).
Σερβίρετε απευθείας από το τηγάνι όπως και τα κανονικά μπιφτέκια. Καλή Όρεξη!

 

Φακές Μουτζέντρα (Φακορυζοπίλαφο)!

Κυπριακή Συνταγή

Υλικά :

200 γραμμάρια φακές
1 λίτρο νερό βρύσης
100 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
1 λεμονί
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο τριμμένο στο τρίφτη
10 με 12 ελιές μαύρες σταφιδιασμένες
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Καθαρίζουμε και πλένουμε της φακές.
Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε και το 1/2 από το χυμό του λεμονιού (το βάζουμε για να μην μαυρίσουν οι φακές)και τις βράζουμε για 10 λεπτά.
Μόλις βράσουν τις σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα μας με 1 λίτρο νερό από τη βρύση, προσθέτουμε και το 1/2 από το χυμό του λεμονιού και τις ξαναβράζουμε μέχρι να βράσουν.
Κάνα 2 λεπτά πριν βράσουν οι φακές ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας.
Μέχρι να βράσει το ρύζι μας κατά διαστήματα ανακατεύουμε, κι εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, για να βράσει το ρύζι μας και να γίνει πιλάφι.
Πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μας, σ΄ ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη με ελαιόλαδο μαζί με τις ελιές κι όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο φαγητό μας, τα ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά και το κατευνάζουμε.

Σερβίρεται ζεστό καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Ελένη Φιλιππίδου
Που είναι από την Κύπρο

 

Τελεια Αμυγδαλωτα (Νηστισιμα)!

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα.

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για περίπου 18-20 τεμάχια
Υλικά:
300γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, περασμένα σε επεξεργαστή τροφίμων για να λιώσουν
150γρ. ζάχαρη αχνή
30γρ. ανθόνερο
20γρ. κονιάκ
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική για επικάλυψη
Προετοιμασία:
Τοποθετούμε τη ζάχαρη άχνη, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το ανθόνερο και το κονιάκ σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
Αφού δημιουργηθεί μία απαλή ζύμη πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, γύρω στα είκοσι τεμάχια.
Βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ και περνάμε ένα-ένα τα αμυγδαλωτά μας από την ζάχαρη μέχρι να επικαλυφθούν με αυτή. Τοποθετούμε τα αμυγδαλωτά μας σε χάρτινα φορμάκια για τρουφάκια και αφήνουμε να σταθούν για λίγο.
Σερβίρετε αμέσως ή διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Απολαύστε!