Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ψητές Φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες με κέτσαπ.


Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
12 φτερούγες κοτόπουλου
Για την μαρινάδα:
1 φλιτζάνι κέτσαπ
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, ξηρή
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία:
Βάζουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τις φτερούγες στις δύο κλειδώσεις και πετάμε την μυτερή άκρη που δεν έχει καθόλου κρέας επάνω. Βάζουμε τις φτερούγες στην μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν καλά με την σάλτσα. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC. Αφαιρούμε τις φτερούγες από το ψυγείο και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί απορρίπτοντας την περιττή μαρινάδα. Ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο για 30 λεπτά ή μέχρις ότου να ψηθεί εντελώς το κρέας.
Σερβίρετε απευθείας από τον φούρνο με σαλάτα και βρασμένο ρύζι. Για επιδόρπιο μπορείτε να επιλέξετε ενα ωραίο κεικ σοκολατα
Καλή Όρεξη!

 

Τέλειο Μους Σοκολάτας.



Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
150γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
5 ασπράδια αυγών (κατά προτίμηση βιολογικά)
175 ml κρέμα γάλακτος
ζάχαρη άχνη ή σκόνη σοκολάτα για γαρνίρισμα (προερετικό)
Προετοιμασία:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει εντελώς, κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για 4-5 λεπτά με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια και τα χτυπάμε και αυτά σε μέτρια ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μία σφικτή μαρέγκα. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την μαρέγκα στη σοκολάτα, διπλώνοντας το μείγμα με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τέλος, με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα.
Μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολάκια και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν καλά. και την αφήνουμε να παγώσει καλά.
Σερβίρετε τα μους σοκολατας σας πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη ή σκόνη σοκολατα , ή και τα δύο μαζί. 
Απολαύστε!

 

Ριγανάτα βοδινά στέικ στην σχάρα!


Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
4 χοντροκομμένα βοδινα στεικ (T-bone)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ξηρή ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας πολτοποιημένο σκόρδο
Αλάτι
Προετοιμασία:
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μαζί. Τοποθετήστε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι και αλείψτε και τις δύο πλευρές με το μείγμα ελαιόλαδου. Σκεπάστε το ταψάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες για να μαριναριστεί το κρέας.
Αφαιρέστε τις μπριζόλες από το ψυγείο μία ώρα πριν το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε το γκριλ μας σε μέτρια/ψηλή φωτιά. Τοποθετήστε το κρέας στο γκριλ όταν είναι αρκετά ζεστό. Ψήστε τα φιλέτα για περίπου 3 με 4 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι ψηθεί σύμφωνα με την προτίμηση σας. Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο στο γκριλ αλατίζουμε το κρέας μας.
Σερβίρετε τα στεικ σας απευθείας από το γκριλ με σαλατα και πατάτα πουρέ. Για επιδόρπιο επιλέξτε σοκολατοπιτα.
Καλή Όρεξη!

 

Χοιρινές μπριζόλες με ανανά στο τηγάνι.

Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
4 χοιρινές μπριζόλες, χωρίς κόκαλο και περιττό λίπος
4 φέτες ανανά κομπόστα (κονσέρβας), κρατήστε το υγρό από την κονσέρβα
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
2 κουταλάκια του γλυκού μαλακή καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι, σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, για το σερβίρισμα
Προετοιμασία:
Τοποθετήστε σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το ντοματοπολτό και τον περισσότερο από το χυμό ανανά από την κονσέρβα.
Βάλτε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Ψήστε τις μπριζόλες για 5 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και σχεδόν να ψηθούν. Όσο ψήνεται το κρέας προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, και το τζίντζερ.
Προσθέστε τον ανανά στο τηγάνι με το κρέας και αφήστε πάνω στην φωτιά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει η κομπόστα.
Προσθέστε το μείγμα σόγιας στο τηγάνι μόλις αρχίσει να καραμελώνει ο ανανάς και ψήστε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο τηγάνι και να αρχίσουν να αφρίζουν (6-8 λεπτά).
Σερβίρετε τις χοιρινες μπριζολες πασπαλίζοντας με φύλα κόλιανδρου, και ρύζι. Για επιδορπιο επιλέξτε σοκολατοπιτα παρλιαρου! Καλή Όρεξη!

 

Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μπύρα και τυλιγμένο σε τορτιγια!

Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
4 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και χωρίς κόκαλα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για την μαριναδα:
1 φλιτζάνι μπίρα
2 κουταλιές μαύρο σησαμέλαιο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι τριμμένο πιπέρι καγιέν
Για το σερβίρισμα:
8-12 πίτες τορτιγια (μεξικάνικες)
2 φλιτζάνια σάλτσα κουκαμoλε

Προετοιμασία:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα μαζί σε ένα μικρό μπολ. Κόβουμε τα στήθη κοτόπουλου σε λωρίδες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε την μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο, σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 τουλάχιστον ώρες η και κατά την διάρκεια όλης της νύκτας.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, και στραγγίζουμε την μαρινάδα. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Κατεβάζουμε το κοτόπουλο από την φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Εντωμεταξύ τυλίγουμε τις τορτίγια σε αλουμινόχαρτο και τις τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο απλά για να ζεσταθούν λίγο. Για να στήσουμε το πιάτο μας απλώνουμε μία γενναιόδωρη δόση κουκαμόλε σε κάθε πίτα και γεμίστε με κοτόπουλο.
Τυλίξτε την πίτα και σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά.
 Καλή Όρεξη!

 

Εύγευστα ψαρό-μπιφτέκια!


Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρυγανιά τριμμένη
2 κονσέρβες τόνου σε νερό (150γρ. κάθε μία)
1/4 φλιτζανιού τριμμένο καροτο
4 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα:
8 φέτες τυρί
8 ψωμάκια, κομμένα για σάντουιτς
8 κουταλάκια του γλυκού μαγιονέζα
φύλλα μαρουλιού
Προετοιμασία:
Τοποθετήστε 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Στραγγίστε το τόνο από το νερό του.
Βάζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά, τον τόνο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το αυγό, το χυμό λεμονι, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια για να ενωθούν τα υλικά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μικρά μπιφτέκια. Βάζουμε κάθε μπιφτέκι στο μπολ με την φρυγανιά και φροντίζουμε να καλυφθούν καλά με αυτή.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει. Ψήνουμε στο λιωμένο βούτυρο τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν και στις δύο τους πλευρές και να γίνουν τραγανά. Λίγο πριν τα κατεβάσετε από την φωτιά βάζουμε μία φέτα τυρί πάνω σε κάθε μπιφτέκι μέχρι λιώσει ελάχιστα.
Στήνουμε τα σάντουιτς μας αλείφοντας τα ψωμάκια με μαγιονέζα πριν προσθέσουμε το μπιφτέκι. Προσθέτουμε λίγα φύλα μαρουλιού.
Σερβίρουμε τα μπιφτεκια αμέσως με μία ωραία σαλάτα. Καλή όρεξη!

 

Παναρισμένη πέρκα στο φούρνο σερβιρισμένη με λαχανικά σοτέ.


Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
1kg φιλέτα πέρκας
1/3 φλιτζανιού χυμός από λεμονι
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Λαχανικά σοτέ:
Διάφορα φρέσκα λαχανικά ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια
(πχ μπειπι καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια, πιπεριές Φλωρίνης, κλπ)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι.
Προετοιμασία:
Αν τα φιλέτα μας είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε σε μερίδες και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε την πέρκα με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, και το σκόρδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα φιλέτα να καλυφθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγεία για 45 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.
Όταν περάσει ο αναγκαίος χρόνος βγάζουμε από το ψυγείο και βάζουμε το ψάρι σε στραγγιστήρι για να φύγουν τα υγρά της μαρινάδας. Αφού στραγγίξει καλά το ψάρι βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μπολ και περνάμε ένα-ένα τα φιλέτα από την φρυγανιά μέχρι να καλυφθούν εντελώς με αυτή. Κάθε φιλέτο που πανάρουμε το αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί το οποίο αλείψαμε από προηγούμενος με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την περκα στο φουρνο για 25 λεπτά γυρίζοντας τα φιλέτα κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Για να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα λαχανικά μας στο τηγάνι και σοτάρουμε με το βούτυρο για 4-6 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τα κατεβάσουμε από την φωτιά αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρετε την πέρκα με τα λαχανικά όσο είναι ακόμα ζεστά. Καλή Όρεξη!

 

Ομελέτα με Πατάτες και Χωριάτικο Λουκάνικο!


Συνταγες για 2 άτομα
Υλικά:
5 αυγά, μεγάλα
1 μεγάλη πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες
2 φέτες ζαμπόν κομμένες σε μικρούς κύβους
1/3 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού, αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Προετοιμασία:
Σε ένα μέτριο μπολ κτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (κατά προτίμηση με χοντρό πάτο) και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι και τηγανίζουμε για περίπου πέντε λεπτά γυρίζοντας συχνά.
Προσθέτουμε το λουκάνικα, τα κρεμμυδάκια και το ζαμπόν και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για ακόμα 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε για λίγο από την φωτιά και φροντίζουμε έτσι ώστε όλα τα υλικά να είναι ομοιόμορφα απλωμένα στον πάτο του τηγανιού. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών και επανατοποθετούμε το τηγάνι στην φωτιά. Κινούμε το τηγάνι προς όλες τις κατευθύνσεις με απαλές κινήσεις έτσι ώστε να απλωθεί καλά το αυγό. Ψήστε μέχρις ότου η ομελέτα ροδίσει αρκετά στο κάτω μέρος. Για να βγάλετε την ομελέτα από το τηγάνι, τοποθετήστε ανάποδα μια στρογγυλή πιατέλα πάνω από το τηγάνι και γυρίστε με μια γρήγορη αλλά σταθερή κίνηση.
Σερβίρετε την ομελετα με φρέσκια σαλάτα και φρέσκο ψωμί. Για επιδόρπιο επιλέξτε σοκολατοπιτα
Καλή Όρεξη.

 

Τυροκαυτερή!


Υλικά :

400 γραμμάρια φέτα (σκληρή)
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
3 με 5 κουταλιές σούπας ξύδι
2 πιπεριές καυτερές (κόκκινες για να δώσει λίγο χρώμα) εάν δεν έχετε βάλτε πράσινες.

Εκτέλεση :

Ψήνουμε τις πιπεριές.
Τις καθαρίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις κτυπάμε.
Μετά Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τα 300 γραμμάρια από τη φέτα λίγη λίγη και τα χτυπάμε ώσπου να γίνει απαλή και αφράτη.
Τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια από την φέτα την τρίβουμε σε μικρούς κύβους με τα χέρια μας.
Αδειάζουμε το μπλέντερ σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα τα ανακατεύουμε ελαφρά και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια, αλλά και σε μικρές ατομικές πιατελίτσες και την στολίζουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού και μια ελιά στο κέντρο.

Καλή επιτυχία και καλά ουζάκια.

 

Πατατοκεφτέδες!

Υλικά :

11/2 κιλό πατάτες
1 ή 2 αυγά
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
50 γραμμάρια τριμμένο κασέρι σκληρό
50 γραμμάρια φέτα σκληρή
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μερικά φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και της βράζουμε πολύ καλά.
Τις καθαρίζουμε και της κτυπάμε στο multi μαζί με το βούτυρο.
Όταν είναι έτοιμα σαν κρεμά τα αδειάζουμε σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο σκληρό κασέρι, την σκληρή φέτα τριμμένη με τα χέρια μας σε πολύ μικρά κομματάκια, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμο, αλάτι πιπέρι και τα αυγά(1ή 2).
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί ελαφρά και τα αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν.
Τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

 

Λικέρ από φλούδες λεμονιού!

(τα λεμόνια να έχουν γίνει κίτρινα φυσιολογικά κι όχι από τεχνικά μέσα)

Υλικά :

Τις φλούδες από 8 με 10 λεμόνια
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της)
Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού


Εκτέλεση :

Πριν ξεφλουδίσετε τα λεμόνια σας τριφτέ τα πολύ ελαφρά, μετά ξεφλουδίστε τα και κόψτε τις φλούδες σε μικρά κομματάκια, και τις βάζουμε σ΄ ένα βάζω γυάλινο που το καπάκι του να κλείνει καλά.
Μετά προσθέτουμε και τη ζάχαρη, κλείνουμε το καπάκι αναταράζουμε το βάζω για να ανακατωθούν οι φλούδες του λεμονιού με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σ΄ ένα μέρος ζεστό αλλά σκιερό.
Αναταράσσουμε το βάζω κάθε ημέρα πρωί κι απόγευμα για ένα μήνα.
Όταν περάσει ο μήνας ανοίγουμε το βάζω και βάζουμε τα 1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της), εάν το θέλετε πολύ δυνατό μπορείτε να βάλετε και οινόπνευμα (ΠΡΟΣΟΧΗ Οινοποιίας όχι αυτό στα μπουκαλάκια των Σουπερ Μάρκετ δεν κάνει) και το αφήνετε για 5 ήμερες στον ήλιο
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζω και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φλούδες, εάν είναι θολό θέλει κι άλλο αλκοόλ, προσθέτουμε και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια και αρκετή σόδα ή γκαζόζα.

Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια.

 

Κοτόπουλο λεμονάτο (με σάλτσα μουστάρδας)!

Υλικά :


1 κοτόπουλο 1 έως 11/2 κιλό
Χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
Βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο
30 γραμμάρια άσπρο κρασί
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση :

Παίρνουμε το κοτόπουλο το καθαρίζουμε (ή το κόβουμε σε μερίδες ή το αφήνουμε ολόκληρο είναι δική μας επιλογή)
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε μακρόστενα κομματάκια και τρυπώντας το κοτόπουλο σε διάφορα σημεία τις βάζουμε μέσα.
Σε μια κατσαρόλα καίμε το βούτυρο ή το αραβοσιτέλαιο και κοκκινίζουμε τις μερίδες ή ολόκληρο το κοτόπουλο, (όσο θέλουμε πολύ ή λίγο).
Διαλύουμε σ΄ ένα μπολάκι τη μουστάρδα στο κρασί και στο χυμό λεμονιού.
Όταν το κοκκινίσουμε το βάζουμε στην γάστρα μας, το περιχύνουμε με το μίγμα από το μπολάκι μας, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζοντας την γάστρα το ψήνουμε για 30 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει για περίπου 15 λεπτά ακόμη.

Το σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα και το γαρνίρουμε ή με λεμονάτες πατάτες ή με λευκό ρύζι που τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, (όταν είναι μερίδες σε πιάτα).
Εάν θέλουμε περισσότερη σάλτσα βάλτε λίγο βούτυρο στη γάστρα και λίγη μουστάρδα περισσότερη και λίγο κρασί ακόμη.(ο χυμός από δυο λεμόνια στην εποχή τους είναι αρκετός).

Αντί για κοτόπουλο σε μερίδες μπορούμε να βάλουμε μερίδες από μοσχαράκι ή από χοιρινό, αλλάζει μόνο ο χρόνος ψησίματος (αυτό τον κανονίζετε μόνοι/μόνες σας).

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό!

Υλικά :

11/2 κιλό μοσχαράκι σε μερίδες
Ελαιόλαδο εκλεκτό
150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας ή Μερικές ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
Αλάτι πιπέρι
1 με 2 φύλλο δάφνης
2 με 3 γαρύφαλλα


Εκτέλεση :

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο κι όταν κάψει βάζουμε και το κρέας μας σε μερίδες και το κοκκινίζουμε.
Όταν το κοκκινίσουμε όσο το θέλουμε προσθέτουμε νερό και το σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κρέας μας μαλακό.
Διαλύουμε σε λίγο ζωμό από το ζωμό που βράσαμε το κρέας μας τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας και τον ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τα φύλλα στης δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τα γαρύφαλλα.
Συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας μας και η σάλτσα μας να είναι έτοιμη.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Σερβίρετε ζεστό σε πιάτα ατομικά ή σε πιατέλα και γαρνίρετε μ΄ όλα τα ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι κι όχι μόνο.

Εάν έχετε ώριμες ντομάτες τρίβουμε μερικές στον τρίφτη μας και μαζί με 50 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό ντομάτας αφού τον διαλύσουμε σε λίγο ζωμό τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας.

 

Σιρόπι φράουλας!

Υλικά :

1 κιλό φράουλες (κόκκινες όχι όμως πολύ ώριμες)
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
Χυμός λεμονιού.

Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και τις κόβουμε στα τέσσερα (εάν είναι πολύ μεγάλες σε μικρούς κύβους)
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν, με 1 200 ml νερό.
Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φράουλες για 10 λεπτά.
Κτυπάμε τις βρασμένες φράουλες στο multi, να γίνουν ένας απαλός αλλά αραιός πολτός. Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φράουλες, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, και προσθέτουμε τόσα γραμμάρια ζάχαρη όσα ml πολτό έχουμε και τα βράζουμε.
Όταν ανακατεύοντας δούμε ότι η ζάχαρη λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά μας και συνεχίζουμε για 4 με 6 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε το σιρόπι ζεστό σε μπουκάλια και τα κλείνουμε πάρα πολύ καλά.
Το χρησιμοποιούμε σε τούρτες παγωτά κέικ κι όπου αλλού θέλει η κάθε νοικοκυρά σιρόπι.

Καλή Επιτυχία και Καλές  Απολαύσεις

 

Κορμός με καρύδα και σοκολάτα!

Υλικά :

150 γραμμάρια καρύδα
200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος
2 κουτιά μπισκότα μαλακά τύπου Μιράντα
400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
250 γραμμάρια μαργαρίνη μαλακιά
15 γραμμάρια λικέρ Amaretto


Εκτέλεση :

Λιώνετε τη μαργαρίνη και σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Προσθέτετε το γάλα, το λικέρ, την καρύδα και τα μπισκότα σπασμένα με τα χέρια ας και τα ανακατεύετε.
Βάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και όταν κρυώσει λίγο το μείγμα την βάζετε στην κατάψυξη.

Το σερβίρετε σε κομμάτια και το γαρνίρετε με σαντιγύ.

Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!

 

Μπουγάτσα με κασέρι!


Υλικά :

1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
150 έως 200 γραμμάρια κασέρι σκληρό χοντροτριμμένο

Εκτέλεση :

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, μόλις φουσκώσει το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει σε κρέμα, τότε τη κατεβάζουμε προσθέτουμε το μισό βούτυρο και το χοντροτριμμένο κασέρι ανακατώνουμε καλά και την αφήνουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ λίγο μικρότερο από τα φύλλα μας και το βουτυρώνουμε καλά μετά στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά), μετά στρώνουμε τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (και πάλι κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά) και στο τέλος γυρίζουμε τα φύλλα μέσα.
Την ψήνουμε στο φούρνο για 30 έως 35 λεπτά στους 180 βαθμούς (προσοχή να μην σας σκουρύνουν πολύ τα φύλλα σκεπαστέ με λαδόκολλα (η σβήστε το επάνω μέρος των αντιστάσεων του φούρνου)και να έχουν τα φύλλα μας κι από τις δυο μεριές το ίδιο χρώμα.

Σερβίρετε ζεστή.
Εάν μείνει σφίγγει και δεν τρώγετε ευχάριστα.

 

Παντζαροσαλάτα Κλασική!


Υλικά:

1 κιλό παντζάρια
250 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
σκόρδο (σκελίδες τόσες όσο καυτερή τη θέλετε)
4 με 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 με 5 κουταλιές σούπας ξύδι
αλάτι.

Εκτελεση :

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Κτυπάμε στο μπλέντερ τις σκελίδες του σκόρδου, μετά προσθέτουμε και τα παντζάρια, τα κτυπάμε στο χαμηλό κι όταν γίνουν σαν κρέμα τα ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα από το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
Τη βάζουμε στο ψυγείο.

Την σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια και την στολίζουμε με ένα κομμάτι παντζάρι στο κέντρο και μερικά φύλλα δυόσμο.

Καλή επιτυχία και καλά ουζάκια.

 

Αρνάκι με Σπανάκι!


Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι σε μερίδες
1 κιλό σπανάκι
100 με 150 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και μετά το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και όταν βράσει βάζουμε το σπανάκι για 2 με 3 λεπτά, μετά στραγγίζουμε το σπανάκι, χύνουμε το νερό βάζουμε καθαρό βάζουμε και το σπανάκι και το βράζουμε για 4 με 6 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι κι όταν κάψει κοκκινίζουμε το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη, όταν κοκκινίσει βάζουμε και το αρνάκι μας και το κοκκινίζουμε κι αυτό.
Διαλύουμε σε λίγο νερό τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας με το κοκκινισμένο κρεμμύδι και το αρνάκι μας συμπληρώνουμε ακόμη λίγο νερό να σκεπάσει αρνάκι, αλάτι πιπέρι και το βράζουμε.
Όταν δούμε ότι το αρνάκι μας έχει βράσει ρίχνουμε το βρασμένο σπανάκι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο ακόμη όλα μαζί.
Σερβίρετε ζεστό Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη
Αυτή τη συνταγή την έμαθα από την
Μητέρα μου
nikolaos
Εάν έχετε καλές ώριμες ντομάτες μπορείτε βάλετε μερικές ψιλοκομμένες μαζί με το χυμό της ντομάτας.
Το σπανάκι το βράζουμε στην αρχή για 2 με 3 λεπτά και μετά αλλάζουμε το νερό και το στραγγίζουμε, για να γίνει πιο ελαφρύ.

 

Γαύρος ριγανάτος!


Υλικά :
1 κιλό γαύρο
100 ml ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού από ένα λεμονί
1 λεμόνι κομμένο σε μικρές φέτες
Ρίγανη
Αλάτι πιπέρι
3 με 4 σκελίδες σκόρδο (εάν το τρώμε)
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε καλά το γαύρο και τον πλένουμε μετά τον βάζουμε σ΄ ένα ταψί 35 έως 40 εκατοστά, μετά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ν΄ αλειφτούν οι γαύροι με λεμόνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις φέτες του λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και τους πασπαλίζουμε με ρίγανη, (προσοχή όχι πολύ γιατί θα μας τους πικρίσουν)εάν τρώμε το σκόρδο ψιλοκόβουμε τις σκελίδες και τις βάζουμε .
Φουρνίζουμε σε φούρνο 160 βαθμούς και για 35 έως 40 λεπτά.
Σερβίρονται ζεστοί αλλά και κρύοι καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Τρώγονται και για φαγητό αλλά είναι ένας καλός μεζές για το ούζο μας

 

Μουσακάς με σπιτική μπεσαμέλ!

Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό περασμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμελ:
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό
2 αβγά
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (λίγο επιπρόσθετο για το τελείωμα)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.
Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τις μελιτζάνες και στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι τις μελιτζάνες και βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι καινα γίνει σπυρωτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να ψηθεί το μίγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο νερό και τον προσθέτουμε και αυτό στον κιμά. Βάζουμε το φύλλο δάφνης, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Για να φτιάξουμε την μπεσαμελ ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάνει κόμπους. Μόλις πήξει η μπεσαμελ κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στην μπεσαμελ το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε την κρέμα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αυγά φροντίζοντας να απορροφηθούν πολύ γρήγορα από το μίγμα.
Λαδώνουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω από τις μελιτζάνες και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε τη μπεσαμελ πάνω από την δεύτερη στρώση των μελιτζανών. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την μπεσαμελ και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμελ. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί ο μουσακας μας για περίπου μισή ώρα πριν το κόψουμε. Καλή Όρεξη!

 

Μοσχάρι με μελιτζάνες!

Υλικά :
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
Ι κιλό μελιτζάνες μέτριες στενόμακρες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (εάν έχετε 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
Ελαιόλαδο εκλεκτό 50 με 70 γραμμάρια για το φαγητό και 100 με 120 γραμμάρια για το τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις πλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
Καίμε τα 100 με 120 γραμμάρια ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις τηγανισμένες τις βάζουμε σε ταψί που από την μια του μεριά το έχουμε ανασηκώσει (για να στραγγίσει το παραπανίσιο ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να σκεπάσει τις μερίδες από το μοσχάρι που έχουμε βάλει μέσα και το βράζουμε για 75 με 90 λεπτά.
Μετά βγάζουμε το βρασμένο κρέας το βάζουμε σε μια σουπιέρα, κρατάμε και το ζωμό που περίσσεψε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο κι όταν κάψει ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη και το βρασμένο κρέας και όλα μαζί τα κοκκινίζουμε.
Όταν είναι κοκκινισμένα προσθέτουμε ή τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή το 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ζωμό από το κρέας που περισσέψετε 50 με 70 γραμμάρια ελαιόλαδο και τις τηγανισμένες μελιτζάνες (προσοχή ολόκληρες),αλάτι και πιπέρι και το 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας, (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό).
Πρέπει όταν είναι έτοιμο να έχει μείνει μόνο με το λάδι του (να μην έχει καθόλου νερά).
Σερβίρετε ζεστό (αλλά και χλιαρό)
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
Αυτή την εποχή έχουμε τις καλύτερες μελιτζάνες
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Κεφτέδες!

Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (ή 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)
600 γραμμάρια ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο (μόνο τη ψίχα)
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
3 με 4 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Μουσκεύουμε το ψωμί κόβοντας το σε φέτες.
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το μουσκεμένο ψωμί,(το στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας)το τριμμένο κρεμμύδι, το δυόσμο ψιλοκομμένο, τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το αυγό(ασπράδι και κρόκος)και το αλάτι με το πιπέρι.
Το ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά, το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Το βγάζουμε από το ψυγείο το κάνουμε μικρές μπάλες (όσο μας αρέσει)τις πατάμε λίγο από πάνω τις αλευρώνουμε σ΄ αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καλαμποκέλαιο.
Τρώγονται και ζεστοί αλλά και κρύοι.
Μπορούμε να κάνουμε και μερικές μπάλες από τη ζύμη μας λίγο μεγαλύτερες να τις τηγανίσουμε πολύ λίγο και μετά να τις βάλουμε σε μια κατσαρόλα {εκεί θα έχουμε βάλει 500 ml νερό, 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα, ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι,(επάνω του μερικά γαρύφαλλα καρφωμένα) 2 σκελίδες σκόρδο, ένα κομμάτι κανέλας μικρό και μια κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και θα τα έχουμε βράση για 30 λεπτά}και θα τα βράσουμε ακόμη για άλλα 20 λεπτά περίπου.

Αυτοί οι κεφτέδες με τη σάλτσα μας σερβίρονται πάντα ζεστοί.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Φρουτοσαλάτα εποχής!


Υλικά :
Φράουλες
Μήλα
Ζάχαρη
Λικέρ
Χυμό λεμονιού
Γιαούρτι
Παγωτό (κρέμα – βανίλια – καϊμάκι παρφέ)

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και μετά τα βάζουμε σε (αναλόγως την ποσότητα)σε πιάτο ή πιατέλα.
Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και τις κόβουμε σε ροδέλες και τις βάζουμε στο πιάτο ή στην πιατέλα πάνω από τα μήλα.

Ραντίζουμε τα μήλα και τις φράουλες με λικέρ τις αρεσκείας μας ή ότι έχουμε και μετά πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα βάζουμε στο ψυγείο για κάποια ώρα.
Όταν θέλουμε να τα φάμε ή να τα σερβίρουμε τα βγάζουμε λίγη ώρα από το ψυγείο μετά ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και είναι έτοιμα.
Μπορούμε επίσης να τα σκεπάσουμε με λίγο γιαούρτι ή με λίγο παγωτό ή και με τα δυο μαζί.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Απόλαυση !!!

 

Σουτζουκάκια!

Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (ή 750 γρ. βοδινό και 250 γρ. χοιρινό)
600 γραμμάρια ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο (μόνο τη ψίχα)
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
4 με 5 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα
1 αυγό
1 με 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :
Μουσκεύουμε το ψωμί κόβοντας το σε φέτες.
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το μουσκεμένο ψωμί,(το στραγγίζουμε καλά με το χέρι μας)το τριμμένο κρεμμύδι, τις τριμμένες σκελίδες του σκόρδου, τη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το αυγό(ασπράδι και κρόκος)και το αλάτι με το πιπέρι και το κύμινο.
Το ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά, το κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
Το βγάζουμε από το ψυγείο και κάνουμε μικρά μακρόστενα μπαστουνάκια και τα τηγανίζουμε σ΄ αραβοσιτέλαιο.
Σε μια κατσαρόλα έχουμε βάλει 500 ml νερό, 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτα, ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι,(επάνω του μερικά γαρύφαλλα καρφωμένα) 4 σκελίδες σκόρδο, και μια κουταλιά σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και θα τα έχουμε βράση για 30 λεπτά, μετά βάζουμε και τα τηγανισμένα σουτζουκάκια και τα βράζουμε για ακόμη 20 λεπτά.

Σερβίρονται πάντα ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο!

Υλικά :

750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
150 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
1 κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό

Εκτέλεση :


Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, 50 γραμμάρια ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνουμε, μετά τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια (όπως του πινγκ πονγκ).
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα Ν26 μέχρι τη μέση νερό λίγο αλάτι και πιπέρι και το βούτυρο και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν ρίχνουμε μέσα τα ζυμωμένα γιουβαρλάκια, και τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια του ρυζιού και τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Όταν τα κατεβάσουμε από την φωτιά τα αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη


Γιουβαρλάκια κοκκινιστά

Όλα τα αλλά είναι τα ιδία με τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο.
Υλικά :

150 γραμμάρια ελαφρά συμπεραινόμενο χυμό τομάτας

Εκτέλεση :
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα Ν26 μέχρι τη μέση νερό, το χυμό τομάτας λίγο αλάτι και πιπέρι και το βούτυρο και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν ρίχνουμε μέσα τα ζυμωμένα γιουβαρλάκια, και τα βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Μπουγάτσα με τυρί!


Υλικά :

1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη
100 γραμμάρια μυζήθρα τριμμένη

Εκτέλεση :

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, μόλις φουσκώσει το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει σε κρέμα, τότε τη κατεβάζουμε προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τη φέτα με τη μυζήθρα ανακατώνουμε καλά και την αφήνουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ λίγο μικρότερο από τα φύλλα μας και το βουτυρώνουμε καλά μετά στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά), μετά στρώνουμε τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (και πάλι κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά) και στο τέλος γυρίζουμε τα φύλλα μέσα.
Την ψήνουμε στο φούρνο για 30 έως 35 λεπτά στους 180 βαθμούς (προσοχή να μην σας σκουρύνουν πολύ τα φύλλα σκεπαστέ με λαδόκολλα (η σβήστε το επάνω μέρος των αντιστάσεων του φούρνου)και να έχουν τα φύλλα μας κι από τις δυο μεριές το ίδιο χρώμα.

Σερβίρετε ζεστή.
Εάν μείνει σφίγγει και δεν τρώγετε ευχάριστα.