Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Κουλουράκια βουτύρου!

(Μ΄άρωμα βανίλιας και γεύση πορτοκαλιού )

Υλικά :
1/2 κιλό βούτυρο (γάλακτος ή μαργαρίνη )
1/2 κιλό ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 έως 4 αυγά καλά χτυπημένα (εάν δεν κάνει να φάτε αυγά μην βάζετε)
2 βανίλιες
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κρόκο αυγού χτυπημένο.

Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει) συνεχίζοντας ζυμώνοντας ελαφριά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε .
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχέδιο της αρεσκείας μας ,τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

 

Κέικ με τυρί κρέμα και βατόμουρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 24 κομματια

Υλικά:

200γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά
1/4 φλιτζάνι γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι βατόμουρα, συν μερικά επιπλέον για γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το τυρί-κρέμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι (περίπου 1 φλιτζάνι), τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τα βατόμουρα (αφού τα αποψύξουμε αν είναι κατεψυγμένα) μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά.
Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε το κέικ για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό, γαρνίροντάς το με βατόμουρα και φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.
Απολαύστε!

 

Πατατες τζακετ με μπροκολο και μπεικον!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 μεγάλες πατάτες, καλά πλυμένες με το φύλλο τους
1.5 φλιτζάνια μπρόκολο, σε κομματάκια και προ-βρασμένο
4 λεπτές φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τυρί έμενταλ, τριμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ρίγανη

Εκτέλεση:

Κόβουμε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο, αρκετά μεγάλα για να μπορούμε να τυλίξουμε μέσα τις πατάτες. Ανοίγουμε μπροστά μας τα αλουμινόχαρτα σε επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίζουμε στο κέντρο τους λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τοποθετούμε πάνω από τα καρυκεύματα σε κάθε αλουμινόχαρτο μία πατάτα την έχουμε χαράξει ελαφρά από προηγουμένος. Τυλίγουμε την κάθε πατάτα σφικτά μέσα στο αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να επιτρέπουν σε ένα μυτερό μαχαίρι να τις διαπεράσει με ευκολία (50 λεπτά με 1 ώρα περίπου).
Βγάζουμε από το φούρνο τις πατάτες και τις αφήνουμε να σταθούν με να ετοιμάσουμε την γέμιση. Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά το μπέικον χωρίς λάδι. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από τις πατάτες και με ένα μυτερό μαχαίρι τις χαράσσουμε κατά μήκος χωρίς να τις κόψουμε εντελώς. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε λίγη από την σάρκα της πατάτας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία τσέπη. Αλατοπιπερώνουμε την πατάτα ελαφρά και γεμίζουμε με μπέικον, μπρόκολο και τέλος από πάνω πασπαλίζουμε με τα τυριά.
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και επαναφέρουμε στο φούρνο για 6-8 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρετε αμέσως τις πατάτες από το φούρνο και συνοδεύστε με μουστάρδα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!

 

Σοκολατάκια με άρωμα πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 σοκολατακια
Υλικά:
1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
230γρ. σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
Κακάο σε σκόνη
170γρ. σοκολάτα κουβερτουρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο μαζί σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε το μίγμα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει, και να γίνει ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα της σοκολάτας σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και να σφίξει.
Όταν σφίξει αρκετά, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με σκόνη κακάο για να μην κολλάει το μίγμα, και φτιάχνουμε σοκολατάκια σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Βουτάμε τα σοκολατάκια μας μέσα στο μίγμα της σοκολάτας, και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί ώσπου να στεγνώσουν. Διατηρούμε τα σοκολατάκια μας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Απολαύστε!

 

Τιραμισού...για όλες τις ανάγκες...

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω να φτιάχνω τούρτες...Ξέρω βέβαια να τις... εκτιμώ(ειδική σε αυτό...) όμως όσες φορές προσπάθησα να τις "στήσω"...απέτυχα παταγωδώς...Κι αυτό που κυρίως με δυσκολεύει είναι το παντεσπάνι...Ενώ ακολουθώ πιστά τις οδηγίες, γίνεται αρκετά σκληρό και -το κυριότερο-δεν κατάφερα ποτέ να το κόψω στην μέση με επιτυχία...Γι αυτό λατρεύω το παρακάτω γλυκάκι...Είναι νόστιμο,ευπαρουσίαστο(με βγάζει "ασπροπρόσωπη", παρότι αδαής),τα παιδιά μου δεν διαμαρτύρονται ότι θέλουν τούρτα...ζαχαροπλαστείου για τα γενέθλιά τους(τότε το στολίζω αναλόγως...),γίνεται εύκολα,γρήγορα και...δεν χρειάζεται παντεσπάνι...

Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ

 

Πανεύκολη Γαλατόπιτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
3 αυγά
1 λίτρο γάλα πλήρες
2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλάκια του. γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Σπορέλαιο για άλειμμα των φύλλων
τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Βάνουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει. Μόλις αρχίσει το γάλα να αχνίζει ελαφρά προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το μίγμα και για να δημιουργηθεί μια πηχτή κρέμα.
Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζουμε τα αυγά μέσα σε ένα καθαρό μπολ και τα χτυπάμε σαν ομελέτα. Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στην κρέμα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς να ενσωματωθούν με το μίγμα. Προσθέτουμε και τις δύο κουταλιές φρέσκου βουτύρου. Ανακατεύουμε το μίγμα μας και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Σε ένα στρογγυλό ταψί μεσαίου μεγέθους απλώνουμε στον πάτο 4-5 φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα. Τοποθετούμε τα φύλλα στο ταψί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε οι άκρες τους να περισσέψουν έξω από το ταψί περιμετρικά. Γυρίζουμε τις άκριες προς τα μέσα να καλύψουν σε όλα τα σημεία τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε μέσα στο ταψί πάνω από τα φύλα και την ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε πάνω από την κρέμα μπόλικη τριμμένη κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια ροδαλή κρούστα και να ψηθούν καλά τα φύλλο.
Αφήστε να κρυώσει ελαφρά η γαλατοπιτα σας πριν την σερβίρετε. Μπορείτε να την σερβίρετε και παγωμένη. Πριν σερβίρετε πασπαλίστε και με λίγη ζάχαρη άχνη.
Απολαύστε!

 

Κυπριακές κολοκοτές!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15-20 κολοκοτες

Υλικά:

Για τη ζύμη
5 φλιτζάνια αλεύρι
3/4 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
νερό για ζύμωμα όσο πάρει
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό κολοκύθι κόκκινο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγη κανέλα
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού σταφιδάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Από την προηγούμενη νύχτα κόβουμε το κολοκύθι να μαραθεί.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι, το πλιγούρι, τη ζάχαρη και το κρεμμύδι που σοτάραμε και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε μέσα στη ζύμη μας προσθέτουμε σταφιδάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, τη μαγιά και όσο νερό σηκώσει ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και πλάθουμε τη ζύμη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά φύλλα.
Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση πάνω στη ζύμη και κλείνουμε τα φύλλα σε σχήμα μισού κύκλου. Διπλώνουμε γυρνώντας λίγο την άκρη του φύλλου προς τα πάνω και πατάμε με πιρούνι ή με τα δάκτυλα μας.
Βάζουμε τις κολοκοτές σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Όρεξη!

 

Μουσακάς με σπιτική μπεσαμέλ!

Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό περασμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμελ:
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό
2 αβγά
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (λίγο επιπρόσθετο για το τελείωμα)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.
Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τις μελιτζάνες και στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι τις μελιτζάνες και βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι καινα γίνει σπυρωτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να ψηθεί το μίγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο νερό και τον προσθέτουμε και αυτό στον κιμά. Βάζουμε το φύλλο δάφνης, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Για να φτιάξουμε την μπεσαμελ ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάνει κόμπους. Μόλις πήξει η μπεσαμελ κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στην μπεσαμελ το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε την κρέμα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αυγά φροντίζοντας να απορροφηθούν πολύ γρήγορα από το μίγμα.
Λαδώνουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω από τις μελιτζάνες και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε τη μπεσαμελ πάνω από την δεύτερη στρώση των μελιτζανών. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την μπεσαμελ και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμελ. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί ο μουσακας μας για περίπου μισή ώρα πριν το κόψουμε.
Καλή Όρεξη!

 

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ (και όχι ένα καλό κοκκινιστό)!

Το διαθέσιμο κρέας ήταν μοσχάρι κιλότο 920 γραμμάρια, αλλά φοβούμενος την περίπτωση αποτυχίας το έκοψα στη μέση.
Η συνταγή της παστιτσάδας ήρθε από φίλη Κερκυραία, μετά από μια φιλική διαμάχη σχετικά με τα υλικά. Εγώ όσες φορές την έφαγα στην Κέρκυρα, από το 1968 και μετά, μου φάνηκε σαν ένα κοκκινιστό με αρκετά μπαχαρικά. "Όχι" έλεγε η φίλη μας, γίνεται με πάπρικα γλυκειά και θα σου στείλω την συνταγή.
Να λοιπόν που ήρθε η συνταγή και την προσάρμοσα στη ποσότητα του κρέατος, που είχα προγραμματίσει. Και έγινε αυτό
Υ Λ Ι Κ Α 
460 - 500 γραμ. μοσχάρι κιλότο σε μερίδες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φλ.τσαγ. κρασί λευκό ξηρό (κόκκινο έλεγε)
1 φλυτζανάκι Ελλην.καφέ ξύδι λευκό
1 κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ.γλυκού μπαχάρι σκόνη
Κύμινο στη μύτη του μαχαιριού
Αλάτι και Πιπέρι
2 κουτ.σουπας Πάπρικα γλυκειά
1 κουτ.σούπας Πάπρικα καπνιστή
Πάπρικα καυτερή στη μύτη του μαχαιριού
1/2 κουτ.γλυκού κοφτό ζάχαρη άσπρη
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Ζυμαρικά χοντρά (Ζίτι, πέννες, σέλινο κλπ)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Στη χύτρα ταχύτητος ζεσταίνω το μισό λάδι και ροδίζω το κρέας από όλες τις πλευρές (αφού το πλύνω και το στεγνώσω με απορροφητικό χαρτί).
Το βγάζω σε ένα πιάτο και ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο.
Ξαναβάζω το κρέας στη κατσαρόλα, σβήνω με το κρασί και περιμένω μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνω το ξύδι και πασπαλίζω με τις πάπρικες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνω.
Τα υγρά πρέπει να καλύπτουν το κρέας στα 3/4 (αν όχι, συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).
Κλείνω τη χύτρα και σιγοβράζω για 40 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Εκτονώνω, ανοίγω και βγάζω το ήδη μαλακό κρέας σε πιάτο, αφήνοντας τη σάλτσα στο ζεστό μάτι λίγο ακόμα για να πήξει.
Έτοιμη η παστιτσάδα, χωρίς καθόλου ντομάτα.
Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό al dente. Βέβαια καλά θα είναι να τα μισοβράσουμε και μετά να αποτελειώσουμε το βράσιμο στη σάλτσα, αλλά "εμείς (!) δεν τα θέλουμε λερωμένα" λέει η συμβία.....
Σημείωση: Επειδή η καυτερή πάπρικα μου ξέφυγε, το υπόλοιπο κρέας το έκανα κοκκινιστό στην δεύτερη χύτρα, όπου αντί για τις πάπρικες έβαλα χυλό από ντοματάκια αποφλοιωμένα και όλα τα άλλα υλικά ίδια. Ομολογώ ότι ΕΧΕΙ διαφορά στη γεύση (πιο ήπια).
Την πάπρικα την χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" όπου έβλεπαν τις ντομάτες με τα κυάλια και σε φωτογραφίες. Πιστεύω ότι από εκεί ήρθε η συνταγή στην Κέρκυρα πριν 200+ χρόνια....

 

Ρολό κιμά στο φούρνο με ντοματίνια, σκόρδο και βασιλικό!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

2 κόκκινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
1 πρέζα κύμινο σε σκόνη
1 κιλό βοδινό κιμά
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
8 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
10 ώριμα ντοματίνια
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
Τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και το κιμά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν μαζί πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και την τριμμένη φρυγανιά και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μας σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε 8 μπάλες.
Αφαιρούμε τα φύλλα από το κάτω μέρος του δεντρολίβανου, αφήνοντας τα φύλλα στις κορυφές. και σπρώχνουμε το κλωναράκι μέσα από κάθε μπάλα κρέατος, αφήνοντας τα φύλλα να βγαίνουν λίγο έξω. Τα φύλλα που αφαιρέσαμε τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα σφίγγουμε ελαφρά με το χέρι μας και απορρίπτουμε τους σπόρους. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τις μπάλες του ρολού στην κορυφή και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι το κρέας να ροδοκοκκινίσει. Όταν ψηθεί το φαγητό μας το τοποθετούμε μια ωραία πιατέλα και πασπαλίζουμε με φρέσκο βασιλικό λίγο πριν το σερβίρισμα.
Καλή Όρεξη!

 

Κλασσικό κοτόπουλο πικάτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 700γρ.)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/3 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κάπαρη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα μπολ και τα αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και βουτάμε το κοτόπουλο στο αλεύρι ώστε να αλευρωθεί πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι, το κρασί, το χυμό λεμονιού και τη κάπαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Βάζουμε ξανά πίσω το κοτόπουλο στο τηγάνι και το περιχύνουμε με τη σάλτσα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, καλύπτουμε μερικώς και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί. Ανακατεύουμε και το μαϊντανό πριν το σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

 

Σοκολατάκια με μπισκότα Oreo και τυρί Φιλαδέλφεια!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 12-15 άτομα
Υλικά:
1 συσκευασία μπισκότων OREO
250gr τυρί κρέμα Philadelphia
1 λευκή σοκολάτα κουβερτούρα (περίπου 400γρ.)
Προετοιμασία:
Τοποθετήστε τα μπισκότα Oreo σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα και με ένα πλάστη ή κάτι ανάλογο πιέστε τα μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. Σπάστε τα μπισκότα σε δόσεις και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε στο μπολ το τυρί Φιλαδέλφεια και ανακατέψτε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι να ενωθεί με τα μπισκότα.
Τοποθετήστε ένα μεγάλο χαρτί φούρνου σε μία επίπεδη επιφάνεια. Πάρτε με τα δάκτυλα σας αρκετή ζύμη και πλάστε στρογγυλά μπαλάκια στο μέγεθος μικρού κεφτέ. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλη την ποσότητα του μίγματος μπισκότων και αραδιάστε πάνω στο χαρτί φούρνου.
Τοποθετήστε σε ένα μπεν μαρί την λευκή σοκολάτα και αφήστε να βράσει μέχρι να λιώσει εντελώς ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Βουτήξτε τα μπαλάκια που φτιάξατε με το μείγμα μπισκότου στην λιωμένη λευκή σοκολάτα και τοποθετήστε πίσω στο χαρτί φούρνου. Αφήστε να στερεοποιηθεί και πάλι η σοκολάτα και τοποθετήστε τα σοκολατάκια σε ένα μπολ με πώμα. Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

 

Αρνι στο φουρνο με δεντρολιβανο και αναμεικτα φρεσκα λαχανικα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-5 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο κότσι αρνιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
6-8 κλωναράκια δεντρολίβανο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διάφορα φρέσκα λαχανικά (π.χ. πιπεριά γλυκιά, κρεμμύδι, καρότο, κολοκυθάκι, μελιτζάνα), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:


Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μερικές μικρές τομές πάνω στο κρέας. Μέσα στην κάθε τομή τοποθετούμε φέτες σκόρδου και λίγο δεντρολίβανο. Αλείφουμε το αρνί με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα λαχανικά τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά λαχανικά για να καλύψουν τον πάτο του ταψιού και κάτι παραπάνω. Καλύτερα είναι να δέσουμε σταυρωτά το κότσι με ένα σπάγκο για να μην ανοίξει κρέας όσο το ψήνουμε.
Τοποθετούμε το κότσι στο κέντρο του ταψιού πάνω από τα λαχανικά τα οποία περιχύνουμε με το υπόλοιπο του ελαιόλαδου. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το αρνι στο φουρνο για 80-90 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας. Στο μισό χρόνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κάθε περίπου 10 λεπτά μαζεύουμε με ένα κουτάλι τους χυμούς του φαγητού και περιχύνουμε με αυτούς το κότσι. Αφού ψηθεί το κρέας βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Αρνάκι Φρικασέ!


Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
5 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα μαρουλάκια
150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
1 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
3 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αρνάκι σε μερίδες το σκεπάζουμε με νερό και το βράζουμε καλά.
Καθαρίσουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαρουλάκια τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε και λίγο νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε λίγο.
Μετά χύνουμε το νερό από τη κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τον άνηθο βάζουμε το βρασμένο κρέας μαζί με το ζωμό που το βράσαμε, το βούτυρο κι εάν δεν σκεπάστηκαν τα χορταρικά μας και το κρέας με το ζωμό συμπληρώνουμε νερό, τα βάζουμε στη φωτιά και τα βράζουμε έως ότου να τρώγονται τα χορταρικά.
Τα κατεβάζουμε κάνουμε αυγολέμονο με 1 ή με 2 αυγά τα 3 λεμόνια και ζωμό από το φαγητό μας και τα περιχύνουμε.

Σερβίρεται ζεστό καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

 

Τσουρέκι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 1 τσουρεκι

Υλικά:

700γρ. αλεύρι
1 κύβος (42 γραμμ.) νωπή μαγιά
200γρ. χλιαρό νερό
120γρ. βούτυρο γάλακτος
180γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
1 πρέζα μαστίχα

Εκτέλεση:

Θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια αραιή ζύμη (περίπου 150γρ. από την συνολική ποσότητα της συνταγής.)
Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (πχ. κοντά σε ένα καλοριφέρ) για περίπου 20 λεπτά.
Λιώνουμε το βούτυρο μέσα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (εκτός από μία κουταλιά της σούπας). Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα βουτύρου και χτυπάμε με σύρμα με γρήγορες κινήσεις για να ενωθούν με το μείγμα και να μην κόψουν.
Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα σποράκια κακουλέ με την 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη που κρατήσαμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (που φτιάξαμε προηγουμένος) και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη. Προσθέτουμε και τα αρωματικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει μετά από το ζύμωμα τότε προσθέστε ακόμη λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα (εξαρτάται από την θερμοκρασία πάντοτε).
Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθουμε τρείς λωρίδες με την ζύμη μας και τις πλέκουμε σε κοτσίδα. Τοποθετούμε το τσουρεκι μας σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170οC. Πριν φουρνίσουμε το τσουρεκι μας το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό. Ψήνουμε το τσουρεκι για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει. Για να γυαλίσει το τσουρεκι όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.

 

Πασχαλινό Αρνάκι ή Κατσικάκι στη σούβλα!


Υλικά :

Ένα αρνάκι ή κατσικάκι (εάν είναι από 12εως 14 κιλά είναι ότι το καλύτερο)
Την σκέπη (ξυγκιά)από το αρνάκι ή το κατσικάκι
Αλάτι και πιπέρι

Ετοιμασία :

Καθαρίζουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι από αίματα εάν έχει (στο κεφάλι του)κι ότι άλλο πρέπει να πετάξουμε (προσοχή να μην το πλύνετε)
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος (όπως στην πατρίδα μου τη Ρούμελη στο σφαγείο κολλούν την σκέπη(ξυγκιά)επάνω στο αρνάκι ή το κατσικάκι (σαν να φορά μια κάπα, απλά τότε εμείς πρέπει να τη ράψουμε στις άκρες με μια σακοράφα, για να μην πέσει όταν το ψήνουμε, εάν δεν την έχουν βάλει επάνω στο ζώο και τη έχουν απλά περάσει επάνω του σε μια τρύπα για να στέκετε, πρέπει να την πάρουμε κι εάν είναι παγωμένη να την ζεστάνουμε λίγο σε ατμό και να την κολλήσουμε όπως προανέφερα την βάζουν στο σφαγείο και μετά καλό ράψιμο.
Το σουβλίζουμε το δένουμε πολύ καλά στα πίσω πόδια, στην κοιλία, στα πλευρά, στα μπροστινά πόδια και στο λαιμό,(να ξέρετε ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι πρέπει να γίνει ένα με τη σούβλα, γι΄αυτό πάρα πολύ καλό δέσιμο).
Το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλει ο καθένας μας και ράβουμε την κοιλιά του ζώου.
Ανάβουμε την φωτιά (η καλλίτερη φωτιά γίνετε από κληματσίδες «8 δέματα θέλει», από ξύλα ή από κάρβουνα.
Όταν ανάψει και γίνουν ανάμενα κάρβουνα την βρέχουμε με νερό (από έξω είναι μαύρο σβηστό κι από μέσα αναμμένο).
Απλώνουμε τα κάρβουνα φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο που το μήκος του να είναι το ίδιο με το μήκος του ζώου, το ζώο δεν το βάζουμε από πάνω αλλά από διπλά (απόσταση από τη φωτιά από 25 έως 35 εκατοστά)και το γυρίζουμε πάρα πολύ αργά η πύρα της φωτιάς να φτάνει έως τη σούβλα.
Προσοχή να μην αφήνετε τη φωτιά να σταχτώσει τα κάρβουνα τα σβήνουμε μα νερό (χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι ψεκασμού)
Συνεχίζουμε το γύρισμα αργά αργά και το σβήσιμο της φωτιάς (εάν φυσά αεράκι από τη μεριά που έρχεται βάλτε κάτι(μια λαμαρίνα ή ότι έχετε) γιατί θα μείνετε από φωτιά, μετά από δυο με δυόμισι ώρες το χαμηλώνουμε πιο κοντά στη φωτιά και τρυπώντας το στα μπούτια βλέπουμε πόσα υγρά έχει εάν έχει πολλά συνεχίζουμε.
Εάν έχει ψηθεί στην κοιλιά και κρατά στις πλάτες και στα μπούτια, αφαιρούμε τη φωτιά από τη κοιλιά και δυναμώνουμε στα άκρα.
Προσοχή το αρνάκι ή το κατσικάκι δεν το πασαλείβουμε με τίποτα ούτε λάδια, ούτε λεμόνια, ούτε βουτυρά, αυτό ψήνεται μόνο με τη σκέπη του (ξυγκιά του).
Ή αρνάκι ή κατσικάκι αγοράσετε από θέμα υγείας είναι το ίδιο (το λίπος δεν το τρώμε), νόστιμα είναι και τα δυο η διαφορά είναι το μεν αρνάκι μπορούμε να το φάμε και κρύο τις επόμενες ημέρες ενώ το κατσικάκι δεν τρώγεται κρύο αλλά μόνο ζεστό γιατί εάν μείνει σκληραίνει.

Υγ: Η φωτογραφία είναι από Πάσχα στην πατρίδα μου την Ρούμελη πριν 54 Χρόνια.

Καλό σούβλισμα Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

 

Πασχαλινή Συνταγή, Γαρδούμπες!


Υλικά :

Τα πλεμόνια από δυο συκωταριές αρνίσιες
1 κιλό έντερα
1 κιλό γλυκάδια
7 ματσάκια σκορδάκια φρέσκα (όταν δεν βρίσκουμε βάζουμε κρεμμυδάκια φρέσκα )
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Αλάτι

Εκτέλεση :

Με τη βοήθεια ενός στύλου bik γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά..
Φουσκώνουμε τα πλεμόνια να γίνουν σαν μπαλόνια και μετά μ΄ ένα ψαλίδι τα κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα στο μέγεθος του δίκτη μας κολλημένο με το μεσαίο και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σ΄ένα τρυπητό τα έντερα να στραγγίξουν καλά όπως και τα κομμάτια από τα πλεμόνια.
Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.
Μετά περνώντας στο χέρι μας ένα κομμάτι από το πλεμόνι και βάζοντας διπλά του λίγο από τα γλυκάδια τα τυλίγουμε με λίγο έντερο όπως βλέπουμε το στο κοκορέτσι και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το μίγμα από τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια.
Αφού πλέξουμε όλες τις γαρδούμπες και τις βάλουμε στο ταψί τις σκεπάζουμε με το χυμό της τομάτας.
Ρίχνουμε το λάδι και τα ψήνουμε περίπου για δυο ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να τρώγονται σκορδάκια.
Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια, μόλις αρχίσουν να βράζουν σπρώχνουμε με για ξύλινη κουτάλα τις γαρδούμπες μέσα στα χορταρικά, εάν όταν έχουν μείνει με το λάδι τα χορταρικά θέλουν κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό όταν σωθεί ξαναδοκιμάζουμε τα χορταρικά έως ότου βράσουν καλά και μηνούν με το λάδι.

Οι γαρδούμπες εμείς τις κάνουμε το Μεγάλο Σάββατο για το Πασχαλινό Τραπέζι μαζί με τη Μαγειρίτσα μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία (είναι δε η καλύτερη εποχή που τα αρνάκια έχουν τα καλύτερα πλεμόνια γλυκάδια κι έντερα).

Στην πατρίδα μου τη Ρούμελη κάθε οικογένεια αγόραζε ή είχε δικό της ένα αρνάκι και στις δυο περιπτώσεις δεν εύρισκε εύκολα δεύτερη συκωταριά μαζί με το πλεμόνι και τα γλυκάδια, εάν δε ήταν η οικογένεια μεγάλη για να φτάσει να φάνε όλοι η Νοικοκυρά έβαζε όταν τελείωνε το πλεμόνι και την κοιλία.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου που την έμαθε από τη μητέρα του πατέρα μου.

Σερβίρονται ζεστές καλή επιτυχία
Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

 

Πασχαλινή Συνταγή, Μαγειρίτσα!

Υλικά :

Την καρδία από το αρνάκι
200 γραμμάρια πλεμόνι
200 γραμμάρια έντερα
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
3 ματσάκια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
100 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Αφού γυρίσουμε τα έντερα μ΄ ένα μολύβι και τα πλύνουμε πάρα πολύ καλά τα βάζουμε σε μια σουπιέρα με ξύδι και τα αφήνουμε για περίπου μια ώρα, μετά τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε μαζί με το πλεμόνι και την καρδούλα (κι αυτά πλυμένα πολύ καλά) σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν τα βάζουμε σ΄ένα τρυπητό να στραγγίσουν και μετά με ένα ψαλίδι τα κόβουμε όλα σε μικρά κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα μαρούλια, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το βούτυρο, αλάτι και λίγο πιπέρι και τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε καλά.
Όταν βράσουν και πρέπει να ρίξουμε το ρύζι βλέπουμε εάν θέλει νερό και συμπληρώνουμε.
Εάν τη θέλουμε σούπα βάζουμε λίγο περισσότερο νερό και λίγο λιγότερο ρύζι.
Όταν την κατεβάσουμε από την φωτιά την αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε αυγολέμονο με 1 ή με 2 αυγά με 3 λεμόνια και ζωμό από το φαγητό μας και τη περιχύνουμε και μετά την σκεπάζουμε για λίγο.



Στην πατρίδα μου την Ρούμελη εάν τη φάμε μετά από νηστεία 50 ημερών σε σούπα μπορεί να μας πειράξει γι΄ αυτό την κάνουμε αρκετά πηκτή και προσθέτουμε από πάνω γιαούρτι πρόβιο παχύ, έτσι αποφεύγουμε να έχουμε προβλήματα.

Καλό κι Ευλογημένο Πάσχα.
Χριστός Ανέστη.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

 

Πασχαλινά λαγουδάκια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 36 μπισκοτα

Υλικά:

1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού φυτικό λίπος
2 αυγά
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι κανέλα
300-500γρ. έτοιμο γλάσο σε διάφορα χρώματα

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το φυτικό λίπος μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και κτυπούμε μέχρι να ανακατευτούν όλα πολύ καλά. Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ζύμη πάχους 6 cm. Κόβουμε με ένα κόπτη μπισκότων σχήματα κουνελιού.
Τοποθετούμε τα μπισκότα μας σε ένα ταψί και βάζουμε τη κανέλα πάνω στα μάτια τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 έως 10 λεπτά.
Για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας μεταφέρουμε το γλάσο σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε ένα περίγραμμα γύρω από τα άκρα και τα γεμίζουμε με περισσότερο γλάσο. Τα σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα ή μέσα σε ένα καλαθάκι πασχαλινό.
Απολαύστε!

 

Σοκολατένιες Πασχαλινές Φωλιές!

Συνταγη για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 φωλιες

Υλικά:

225γρ.μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας έτοιμο σιρόπι μελάσας (golden syrup)
50γρ. βούτυρο
75γρ. δημητριακά
36 μίνι σοκολατένια αυγά

Εκτέλεση:

Παίρνουμε μια ειδική φόρμα με 12 υποδοχές για μικρά κέικ και βάζουμε μέσα αντικολλητικά χαρτάκια ψησίματος.
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη σοκολάτα, το σιρόπι μελάσας και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να μαλακώσει.
Απομακρύνουμε το μπολ από τη θερμότητα και απαλά ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα δημητριακά έως ότου τα δημητριακά καλυφθούν με σοκολάτα.
Μοιράζουμε το μίγμα με τα δημητριακά στη φόρμα με τους 12 υποδοχείς και τοποθετούμε 3 αυγά σοκολάτας στο κέντρο της κάθε φωλιάς. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σερβίρετε τις πασχαλινές φωλιές σε μια ωραία πασχαλινή πιατέλα.
Απολαύστε!

 

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Πολύχρωμα Γλυκά, Πασχαλινά Αυγά!

Με την Ανάσταση του Λαζάρου τελειώνει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Από την Κυριακή το Βράδυ εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Στα Άγια Πάθη Του Κύριου μας.
Με την σκέψη  μας πάντα  Στον Κύριο μας, στην Προσευχή και την Μετάνοια θα αρχίσουμε να αναρτούμε από σήμερα Πασχαλινές Συνταγές, για να τις κάνετε για σας και τα Αγαπημένα σας πρόσωπα και να τις Γευτείτε μετά την Ανάσταση Του Κυρίου μας.    
 



Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περίπου 36 αυγα

Υλικά:

3 φλιτζάνια τρίμμα καρύδας
1 1/2 φλιτζάνια καρυδόψιχα
2 πακέτα (2 X 85γρ.) ζελέ με γεύση ροδακίνου
400γρ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
Διάφορα χρώματα κρυσταλλικής ζάχαρης για διακόσμηση των αυγών (το κάθε χρώμα σε ξεχωριστό μπολ)

Εκτέλεση:

Στον επεξεργαστή τροφίμων, βάζουμε το τρίμμα καρύδας και τη καρυδόψιχα και τα δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να είναι πολύ ψιλοκομμένα. Βάζουμε το μίγμα αυτό σε ένα πιο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ζελέ και το συμπυκνωμένο γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν. Πλάθουμε μπαλίτσες σε σχήμα αυγού (2-3 εκ.) και τις βουτάμε μέσα στο μπολ με τη χρωματιστή ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Σερβίρουμε τα πασχαλινά αυγά μας σε ένα ωραίο μπολ. Απολαύστε!

 

Φακές Μουτζέντρα (Φακορυζοπίλαφο)!

Κυπριακή Συνταγή

Υλικά :

200 γραμμάρια φακές
1 λίτρο νερό βρύσης
100 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
1 λεμονί
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο τριμμένο στο τρίφτη
10 με 12 ελιές μαύρες σταφιδιασμένες
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Καθαρίζουμε και πλένουμε της φακές.
Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε και το 1/2 από το χυμό του λεμονιού (το βάζουμε για να μην μαυρίσουν οι φακές)και τις βράζουμε για 10 λεπτά.
Μόλις βράσουν τις σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα μας με 1 λίτρο νερό από τη βρύση, προσθέτουμε και το 1/2 από το χυμό του λεμονιού και τις ξαναβράζουμε μέχρι να βράσουν.
Κάνα 2 λεπτά πριν βράσουν οι φακές ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας.
Μέχρι να βράσει το ρύζι μας κατά διαστήματα ανακατεύουμε, κι εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, για να βράσει το ρύζι μας και να γίνει πιλάφι.
Πριν να είναι έτοιμο το φαγητό μας, σ΄ ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη με ελαιόλαδο μαζί με τις ελιές κι όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στο φαγητό μας, τα ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά και το κατευνάζουμε.

Σερβίρεται ζεστό καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Ελένη Φιλιππίδου
Που είναι από την Κύπρο

 

Χορτοφαγικά Μπιφτέκια (Veggie Burgers)!

Συνταγές για 4 άτομα
Υλικά:
1 κονσέρβα φασόλια (βρασμένα), ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο γλυκό πιπέρι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 μεγάλο αυγό (Προερετικό)
Προετοιμασία:
Βάλτε όλα τα συστατικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή ένα μπλέντερ και δουλέψτε τα υλικά ελαφρά μέχρι να είναι ψιλοκομμένα. Μην τα πολτοποιήσετε διότι μετά δεν θα πλάθονται σε μπιφτέκια. Είναι καλύτερα να τα κρατήσετε λίγο ζωντανά. Αν το μείγμα είναι κάπως υγρό προσθέστε ακόμα λίγη φρυγανιά.
Πλάστε με τα χέρια σας το μείγμα σε 4 χοντρά μπιφτέκια. Για να μην σπάσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος τα μπιφτέκια σκεπάστε και τοποθετήστε τα στον καταψύκτη για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για να τα ψήσετε, προθερμάνετε ένα τηγάνι (γκριλ) σε ψηλή θερμοκρασία και προσθέστε ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Αφαιρέστε τα μπιφτέκια από την κατάψυξη και τοποθετήσετε απευθείας στη σχάρα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά την μία πλευρά και μετά γυρίζουμε. Ψήνουμε γυρίζοντας κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν καλά (10-12 λεπτά). Μπορείτε επίσης αν θέλετε να ψήσετε τα μπιφτεκια σας στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές (200°C).
Σερβίρετε απευθείας από το τηγάνι όπως και τα κανονικά μπιφτέκια. Καλή Όρεξη!

 

Ταχινόπιτα (Νηστίσιμη)!



Συνταγή για 8-10 ταχινόπιτες
Υλικά:
Για την Ζύμη:
750γρ. αλεύρι χωριάτικο
300γρ αλεύρι φαρίνα
7 γρ. μαγια ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά κανέλα
1 πρέζα μαστίχα αλεσμένη
1 πρέζα μέχλεπι αλεσμένο
3 φλιτζάνια νερό(ή όσο πάρει)
Για την γέμιση:
720γρ. ταχίνι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά κανέλα
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε μια λεκάνη και τα δύο είδη αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μέχλέπι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό (όχι πολύ σφικτό) ζυμάρι. Όσο ζυμώνουμε κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια και το ξανα-ζυμώνουμε για να ενωθούν καλύτερα τα υλικά μας και τα αρώματα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.
Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση κτυπούμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ηλεκτρικό μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει λίγο το ταχίνι. Κρατάμε λίγη από την γέμιση για να αλείψουμε την κάθε ταχινόπιταλίγο πριν το ψήσιμο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-14 κομμάτια και τα ζυμώνουμε σε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα το ζυμάρι να μη στεγνώσει. Χωρίς να αλευρώσουμε το πάγκο που εργαζόμαστε αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ορθογώνιο φύλλο (περίπου 30x12εκ.).
Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας καθαρό περίπου1εκ. γύρω-γύρω. Τεντώνουμε όσο μπορούμε το φύλλο χωρίς να το σπάσουμε και να χυθεί η γέμιση. Διπλώνουμε στη μέση το φύλο και το τυλίγουμε σε ρολό (για να γίνει μια μακριά λωρίδα). Στρίβουμε το ρολό σε σπείρα και πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε σε σαλίγκαρο με αντίθετη κατεύθυνση η μια από την άλλη μέχρι να συναντηθούν. Γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω από τον άλλο και πιέζουμε ελαφρά με το χέρι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλο το ζυμάρι.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια που δουλεύουμε με αλεύρι και ανοίγουμε την κάθε μία με πλάστη σε στρογγυλές πίτες περίπου 15εκ η κάθε μία. Τοποθετούμε τις πίτες μας σε επίπεδη επιφάνεια και τις σκεπάζουμε με χοντρό ύφασμα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 150οC.
Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες μας σε λαδωμένο ταψί με λίγη απόσταση η μία από την άλλη. Αλείφουμε ελαφρά με λίγη γέμιση που κρατήσαμε την κάθε πίτα από πάνω. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1/2 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφαιρούμε τις πίτες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Σερβίρουμε τις νηστίσιμες πίτες μας ζεστές. Καλή Όρεξη!