Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ένα εύκολο γλυκό για μικρούς και μεγάλους για τη Πρωτοχρονιά!

Υλικά :
750 γραμμάρια Καταΐφι
500 γραμμάρια καρυδόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο.
 
Για το σιρόπι :
1,5κιλο ζάχαρη
1 κιλό νερό
1 κουτάλια του γλυκού χυμό λεμονιού .

Εκτέλεση :
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, τα 200 γραμμάρια ζάχαρη, της 2 κουταλιές σούπας κανέλα και το Ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, κάνοντας ένα μίγμα για τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο γάλακτος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 43 έως 48 εκατοστών.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δυο ίσια μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος στο βουτυρωμένο ταψί μετά στρώνουμε από πάνω το μίγμα από το μπολ μ΄όλα που ανακατέψαμε και μετά στρώνουμε από πάνω το άλλο μέρος από το καταΐφι, με τα χέρια μας πατούμε το καταΐφι δυνατά.
Βράζουμε το βούτυρο πάρα πολύ, ραντίζουμε το καταΐφι με νερό και μετά με μια κουτάλα ρίχνουμε σ΄όλο το καταΐφι το βρασμένο βούτυρο.
Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 160οC μέχρι να πάρει το καταΐφιξανθο χρώμα.(περίπου 35 έως 40 λεπτά)
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι μέχρι να στέκετε στο νύχι μας με ένα κουταλάκι μια σταγόνα, τότε ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ζεστό το ταψί με το καταΐφι ζεστό και το σιρόπι που ρίχνουμε, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε σε κομμάτια του γούστου μας και το σερβίρουμε.
Εάν το θέλετε Εκμέκ καταΐφι όταν κρυώσει καλά στρώστε από πάνω κρέμα Σαντιγύ περίπου 1,5 με 2 εκατοστά.

Καλή επιτυχία.
Ευλογημένη και Καλή Χρονιά
με υγεία.

 

Συνταγή για Βασιλόπιτα!

Υλικά:


1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

 

Η ιστορία της Βασιλόπιτας!



Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

 

Χριστουγεννιατικες συνταγες "Σαλατα με γαλοπουλα και καρυ"!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια γαλοπούλα ψιλοκομμένη, προψημενη
1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα πράσινα φασολάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι, στραγγιστό
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι σέλερυ, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο την σκόνη κάρυ για να απελευθερώσει όλη τη γεύση και το άρωμά του.
Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μέλι και το τριμμένο τζίντζερ.
Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα μας.
Προσθέτουμε στο μπολ και την γαλοπούλα, το μήλο, τα φρέσκα φασολακια, το κόλιαντρο ή μαϊντανό και το σέλερυ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τη σαλάτα μας πάνω σε τρυφερά φύλλα μαρουλιού.
Καλή ΄Ορεξη!

 

Εκνοκ (eggnog)- Χριστουγεννιατικο Ποτο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

6 αυγά φρέσκα
1/2 λίτρο γάλα
250γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι βανίλιας (ή 1 φακελάκι βανίλια)
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, σκόνη (έξτρα για γαρνιτούρα)
200ml μπράντι
100ml μαύρο ρούμι
1/2 λίτρο φρέσκα κρέμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το κτύπημα για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά μαζί.
Σταματάμε το κτύπημα με το μίξερ. Προσθέτουμε το μπράντι, το ρούμι, το γάλα και την φρέσκα κρέμα ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε στο ψυγείο το μπολ με το ποτό για μισή περίπου ώρα μέχρι να παγώσει. Σερβίρετε το χριστουγεννιάτικο ποτό σας παγωμένο και πασπαλίστε με λίγο μοσχοκάρυδο. Απολαύστε!

 

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Κάναμε τα γλυκά μας στολίσαμε και το σπίτι μας και περιμένουμε την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή την Γέννηση Του Θεανθρώπου Του Κυρίου Ιησού Χριστού μας!








 

Κρέμα καραμελέ με τυρί φιλαδέλφεια!

υνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 12 άτομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας νερό
230γρ. τυρί κρέμα (π.χ. φιλαδέλφεια)
8 μεγάλα αυγά
1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά 415γρ.
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά 397γρ.
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περιστρέφοντας απαλά το τηγάνι ( δεν ανακατεύουμε) , μέχρι το μίγμα να ροδίσει για 5 έως 7 λεπτά . Αμέσως χύνουμε την καραμέλα προσεκτικά σε ένα 9 ιντσών μεταλλική φόρμα στρογγυλή για κέικ . Αν σκληρύνει πριν να καλύψει πλήρως τον πάτο της φόρμας, θερμαίνουμε τη φόρμα για λίγο στο φούρνο και περιστρέφουμε ώστε η καραμέλα να καλύψει τον πάτο της φόρμας.
Χτυπούμε το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ με ένα μίξερ σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε και χτυπούμε τα αυγά, ένα-ένα, μέχρι να αναμιχθούν εντελώς. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα εβαπορέ και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσεκτικά χύνουμε το μείγμα μας στην έτοιμη φόρμα.
Τοποθετούμε τη φόρμα με τη κρέμα καραμελέ μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Ρίχνουμε μέσα στο μεγάλο ταψί 3-4 εκατ. ζεστό νερό.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν τα άκρα. Μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα . Στη συνέχεια, καλύπτουμε τη κρέμα μας και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας.
Για να σερβίρουμε, περνούμε ένα μαχαίρι γύρω από τα άκρα του της φόρμας και αναποδογυρίζουμε την κρέμα καραμελέ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Απολαύστε!

 

Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 ψωμι

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
30γρ. μαγιά σε σκόνη
300γρ. ζάχαρη
100γρ. βούτυρο
3 αυγά
150 ml γάλα
20γρ. αλάτι
450 ml νερό
30 ml λάδι (για το λάδωμα της φόρμας)
1 φλιτζάνι σταφίδες, μαύρες και λευκές
Ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε τα 450ml νερό, και βάζουμε μέσα τις σταφίδες για 1/2 ώρα, για να φουσκώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε πολύ κατά τη μαγιά με το γάλα, αφού προηγουμένως το έχουμε ζεστάνει (προσοχή, όχι καυτό). Ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς στο μίγμα του αλευριού. Προσθέτουμε και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία εύπλαστη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη, και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την τοποθετούμε κατόπιν σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα, ή σε ένα λαδωμένο ταψί, δίνοντάς της το σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε το χριστουγεννιάτικο ψωμί μας για 15-20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.  
Απολαύστε!

 

Γεμιστοί κουραμπιέδες με χουρμάδες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 κουραμπιέδες

Υλικά:

Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι γάλα
2 κρόκους αυγών
2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο σηκώσει
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση
40 χουρμάδες κομμένοι σε μικρά κομματάκια
2 κουταλάκια βούτυρο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη.

Eκτέλεση:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ανθόνερο, το γαρύφαλλο και τη κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και να γίνει μια συμπαγής μάζα.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ χτυπούμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, τους κρόκους και το μπέικιν πάουτερ. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια. Πιέζουμε με το δάχτυλο μας τη ζύμη να δημιουργηθεί ένα κενό και το γεμίζουμε με τη γέμιση.
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180oC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες μας με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε μια γιορτινή πιατέλα.
Απολαύστε!

 

Πάνκεικς!

από Εδώ
Συνταγή για 15 πάνκεικς

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού γάλα
1/2 φλιτζάνι σιρόπι σοκολάτας
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτριες μπανάνες, ψιλοκομμένες
1 μέτρια μπανάνα, σε φέτες

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, το σιρόπι σοκολάτας, τα αυγά, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κτυπάμε με μίξερ χεριού τα υλικά στο μπολ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μπανάνες και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Για κάθε ένα από τα πάνκεικ ρίχνουμε στο τηγάνι 1/4 φλιτζανιού από το μείγμα σταθερά σε ένα σημείο και αφήνουμε να απλώσει από μόνο του.
Ψήνουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες. Γυρίζουμε τα πάνκεικς μας με μία σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 3 λεπτά.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά περιχύνοντας τα με έξτρα συρόπι σοκολάτας και φέτες μπανάνας.  
Απολαύστε!

 

Χοιρινό ρόστο με γλάσο ανανά!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 χοιρινό καρέ για ρόστο μέσα σε δίκτυ (περίπου 1.5 κιλό)
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και κομμένες στην μέση)
Αλάτι/πιπέρι
Για το γλάσο:
2 φλιτζάνια ανανά κομπόστα (κονσέρβα) με το συρόπι
1/4 φλιτζανιού μαύρο ρούμι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Βάζουμε το κρέας μέσα σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο και το αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές χαρακιές σε διάφορα σημεία του κρέατος και τοποθετούμε μέσα σε κάθε μία χαρακιά ένα κομματάκι σκόρδο. Περιχύνουμε το κρέας με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1.5 ώρα ή μέχρι να ψηθεί εντελώς το κρέας και να ροδίσει.
Όσο ψήνετε το χοιρινό βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα υλικά για το γλάσο και τα δουλεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ψιλοκόψουμε τον ανανά και να φαίνονται μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο του φαγητό ανοίγουμε κατά διαστήματα και περιχύνουμε το κρέας με το γλάσο σε όλα τα σημεία.
Αφού ψηθεί το κρέας βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

 

Αρνί μπούτι στο χαρτί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1,5 κιλό αρνίσιο μπούτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
100γρ. κίτρινο καπνιστό τυρί, σε μπαστούνια
Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Πλένουμε καλά το κρέας και ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιές σχισμές, χωρίς όμως να φτάνουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο λάδι, μία φέτα σκόρδο και ένα μπαστούνι καπνιστό τυρί. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι, το αλείφουμε με λάδι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο κλείνοντας καλά τις άκρες. Ψήνουμε το μπούτι για 2,5 ώρες περίπου.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί, και μετά το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με μια ωραία πράσινη σαλάτα και πατατούλες φούρνου.
Καλή Όρεξη!

 

Το Χριστόψωμο!

Την προ παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά κάνει το Χριστόψωμο
Σας παραθέτω πώς να το φτιάξετε από το Κοπιάστε… στην Ελληνική Φιλοξενία.

http://pammtax.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html


Μπορείτε όμως να το κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί το ζυμώνετε με λίγο λάδι κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι. Το κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.
nikolaos

 

Αρωματισμενο φιλετο λυθρινι στο φουρνο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για δύο άτομα

Υλικά:

2 φιλέτα από λυθρίνι (βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κόκαλα)
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
1 μικρή πράσινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
3-4 φέτες λεμονιού (προαιρετικά)
Αλάτι/πιπέρι
Σημείωση: για το μαγείρεμα θα χρειαστείτε δύο φύλλα αλουμινόχαρτου ή αντικολλητικού χαρτιού φούρνου

Προετοιμασία:

Τοποθετήστε σε μία επίπεδη επιφάνεια τα δύο φύλλα χαρτιού ή αλουμινόχαρτου και στο κέντρο τους τοποθετήστε τα φιλέτα. Προσθέστε στα φιλέτα αλάτι και πιπέρι και περιχύστε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Διανέμετε στα φιλέτα τις φέτες πιπεριού, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις φέτες λεμονιού.
Διπλώστε προσεκτικά το χαρτί κλείνοντας ερμητικά το φιλέτο σε μια κλειστή τσέπη. Είναι σημαντικό στο εσωτερικό της τσέπης να υπάρχει κενός χώρος όπου κατά την διάρκεια του ψησίματος θα δημιουργηθούν ατμοί που θα αρωματίσουν το ψάρι.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C και ψήστε τα φιλέτα για 15 έως 20 λεπτά μέχρι το ψαχνό των ψαριών να χωρίζει εύκολα με ένα πιρούνι. Σερβίρετε με ψητή πατατα πουρε και λαχανικα ατμού. Για επιδίρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα.
Καλή Όρεξη!

 

Οι Βλάχοι κι όλοι οι χριστιανοί έκαναν κανονική νηστεία 40 μέρες!


Εάν έτρωγαν το πρωί τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία Παιδάκια ή Χοιρινή Μπριζόλα με τα σχετικά λύπη τα είχαν τρομερά προβλήματα.
Έκανε η νοικοκυρά από το βράδυ της παραμονής μέχρι το πρωί στις 04:00 πριν πάει στην Εκκλησιά και να Γιορτάσει το Μεγάλο Γεγονός Της Γεννήσεως Του Θεανθρώπου την Σούπα με Αρνί Μανάρι.
Έβαζε στην κατσαρόλα της το ένα μπροστινό από το Αρνί Μανάρι (αρνί που το μεγάλωνε στην Αυλή της σαν παιδί της, από τις πρώτες γέννες της χρονιάς) σε μερίδες με νερό κι αλάτι και το έβαζε στην φωτιά με ξύλα κι έβραζε σιγά σιγά, λίγο πριν το κατεβάσει έβγαζε το κρέας το έβαζε σε σουπιέρα δίπλα στην φωτιά του τζακιού και στην κατσαρόλα της έριχνε λίγο ρύζι.
Μετά την Εκκλησία σε όλους ένα πιάτο Σούπα με λίγο πιπέρι και μια μερίδα Αρνί Μανάρι κι ο Αφέντης του σπιτιού έκοβε το Χριστόψωμο.
Στις 10:00 έπαιρνε φωτιά το Τζάκι με τα Παιδάκια και τις Χοιρινές Μπριζόλες και τα κοντοσούφλια.
nikolaos
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.

 

Χριστουγεννιάτικα πολύχρωμα κριτσίνια!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές.
Συνταγή για 36 κριτσίνια

Υλικά:

36 κριτσίνια δικής σας επιλογής αλλά όχι αλμυρά (με σουσάμι, σκέτα ή ότι άλλο επιθυμείτε)
400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα επιλογή σας (λευκή ή γάλακτος ή μαύρη)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο
1 -1/2 φλιτζάνια τρούφα ζαχαροπλαστικής σε διάφορα είδη (κλασσική σοκολάτα, πολύχρωμη, καρδούλες, μπίλιες, κλπ).

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε την σοκολάτα με τον βούτυρο σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
  2. Βάζουμε τις διάφορες τρούφες σε ξεχωριστά ρηχά πιάτα
  3. Αφού λιώσει η σοκολάτα κατεβάζουμε το μπεν μαρί από την φωτιά αλλά αφήνουμε την σοκολάτα μέσα για να μείνει λιωμένη. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα όσο δουλεύουμε τα κριτσίνια.
  4. Βουτάμε τα κριτσίνια μέσα στην σοκολάτα μέχρι την μέση και ανακινούμε λίγο για να φύγει η περιττή σοκολά.
  5. Κυλάμε το σοκολατένιο μέρος των κριτσινιών μέσα στην τρούφα και τα αραδιάζουμε σε μία σχάρα. Βάζουμε την σχάρα με τα κριτσίνια στο ψυγείο για 40-60 λεπτά μέχρι να σταθεί η σοκολάτα.
  6. Σερβίρετε στο Χριστουγεννιάτικο μπουφέ και απολεύστε!!!

 

Γιουβαρλακια αυγολεμονο!

Αρτύσιμη συνταγή

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγη για 4-6 άτομα

Υλικά:

1/2 κιλό κιμά (ανάμεικτος μοσχαρίσιος/χοιρινός)
1 μικρό κρεμμύδι περασμένο από το τρίφτη
1/4 φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγο αλεύρι
5 φλιτζάνια ζωμό κότας
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
2 αυγά
1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μίγμα για μερικά λεπτά και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ζωμό κότας με το βούτυρο, να βράσουν. Αφού πάρει μία βράση ο ζωμός ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σ’ ένα μικρό μπολ, και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το ζωμό και κτυπάμε για να ενωθούν.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα, και κρατώντας την κατσαρόλα ανακινούμε για να δέσει η σούπα. Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σερβίρετέ την σούπα σας ζεστή.

 

Λουκουμάδες με μέλι!

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό για τη μαγιά
Χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη
Λίγο αλάτι
Αραβοσιτέλαιο
1/2 κιλό ζάχαρη
250 γραμμάρια μέλι
250 ml νερό
Κανέλλα τριμμένη
Καρυδόψιχα τριμμένη.


Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και του προσθέτουμε το αλάτι.
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό και περιμένουμε 10-15 λεπτά. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά. Ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ρίχνουμε νερό μέχρι να γίνει χυλός, μαλακός . Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μία κουταλιά ζυμάρι κάθε φορά. Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν, τα βγάζουμε με κουτάλα τρυπητή και βάζουμε τα επόμενα.
Στο μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το ποτήρι με το νερό και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να γίνει σιρόπι. Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και καρυδόψιχα.

Σερβίρονται ζεστοί.
Καλή επιτυχία και Καλή Απόλαυση.