Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Καλή Σαρακοστή και Καλές Λαγάνες!

Υλικά:
Αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη
Αλάτι
20 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
Σουσάμι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, το σκεπάζουμε κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
Μετά κοσκινίζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη  το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το μείγμα  και δύο κούπες χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Μετά χωρίζουμε σε μπάλες την κάθε λαγάνα μας και σκεπάζοντας τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν, όταν φουσκώσουν τις πλάθουμε σε σχήμα λαγάνας με τα χέρια μας η τον μεγάλο πλάστη μας και με τα δάκτυλα  μας κάνουμε μεγάλα βαθουλώματα και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Τις ανασκευάζουμε τις βάζουμε πάλι σε ζεστό μέρος κι όταν φουσκώσουν τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου  βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν και να είναι ψημένες καλά.
Προσοχή : πολλοί βάζουν και 2  κ.γ. ελαιόλαδο στη ζύμη, εγώ δεν έβαλα γιατί την Καθαρά Δευτέρα δεν καταλύουμε Έλαιον.

 

Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Από την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο και πριν το Αναστάσιμο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα τρώμε τις ημέρες που επιτρέπετε από την Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εξής :
Θαλασσινά :
Χταπόδια, καλαμάρια, καβούρια, γαρίδες, μύδια, αστακοί.
Λαχανικά :
Χόρτα, σπανάκι, σέλινο, λάχανο, καρότα, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνες, κολοκύθια, φασολάκια (πρ./κατ.), αρακάς (κατ.), αγκινάρες (κατ.), μαρούλια, κρεμμυδάκια (φρ.), ντομάτες, μανιτάρια, πιπεριές(πράσινες, Φλωρίνης, κέρατο), καλαμπόκι.
Ζυμαρικά :
Μακαρόνια, κριθαράκι, κοφτό (Μακ.), αστεράκι.
Όσπρια :
Φασόλια, ρεβίθια, φακές, φάβα,
Διάφορα :
Ελιές, ταραμάς, χαλβάς, τουρσιά (διαφ.), πατάτες, ρύζι, λάδι, κρασί, Σάββατο και Κυριακή.

 

Αχιβαδούλες με τυρί!


Υλικά:
250 γραμ. αχιβαδούλες (έχω προτίμηση στις πολύχρωμες ιταλικές, αλλά δεν είχα στο σπίτι) ή άλλου είδους πάστα
350 γραμ. γάλα εβαπορέ
1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
2 αυγά, χτυπημένα
1 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο τυρί τσένταρ
1/2 κουτ. γλυκού άσπρο πιπέρι
1/4 φλυτζ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Βράζουμε αρκετή ώρα πριν τα ζυμαρικά (σχεδόν al dente, αφού θα τα ψήσουμε κιόλας). Κρατάμε ένα φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε την πάστα πριν αδειάσουμε την κατσαρόλα. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και αδειάστε τα σε μια κεραμική γάστρα. Προσθέστε το γάλα εβαπορέ, το πλήρες γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα αυγά, το πιπέρι και το 1 φλυτζάνι cheddar. Ανακατέψτε καλά κουνώντας το σκεύος. Αν τα υγρά δεν καλύπτουν τα ζυμαρικά, τότε προσθέστε το υγρό που φυλάξατε από το βράσιμο, ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος τους. Ρίξτε και το υπόλοιπο 1/2 φλυτζάνι cheddar με την παρμεζάνα. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (εγώ έχω φούρνο φυσικού αερίου, οπότε δεν σας λέω θερμοκρασία για να μην σας μπερδέψω) για 2 1/2 ώρες. Το σερβίρετε ζεστό!
Επειδή, μου αρέσουν τα μανιτάρια, καμμιά φορά τα προσθέτω, επιπλέον.
Καλή επιτυχία!!!

 

Κέικ λεμονιού!


Συνταγή για 6-8

Συστατικά:
225gr. μαλακό βούτυρο
225gr. άχνη ζάχαρη
4 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
200γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
Το ξύσμα από 3 λεμόνια (αποθεματικό 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού για το κερασάκι)
Ο χυμός από 2 λεμόνια
ζάχαρη άχνη (αρκετά για να κάνουν μια ρινική παγοποίησης για το κέικ)

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς (fan). Βούτυρο και γραμμή της βάσης του φόρμα 20εκ γύρο. Τοποθετήστε τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και χτύπησαν χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός μέχρι χλωμό και κρεμώδης. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα αυγά σταδιακά στο μείγμα βούτυρο, χτυπώντας καλά. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και διπλώστε μέσα στο μείγμα κέικ χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα. Προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα και 3 / 4 του χυμού λεμονιού και διπλώστε μέχρι λεπτομερώς συνδυασμένος. Κουτάλι στην έτοιμη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι ένα σουβλάκι παρεμβάλλεται στη μέση του κέικ να βγει καθαρό. Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τα αποκλειστικού χυμό λεμονιού και το ξύσμα με αρκετή ζάχαρη άχνη για τη δημιουργία ενός καταρροή κερασάκι. Όταν κρυώσει αφαιρέσει αρκετά το κέικ από τη φόρμα. Περιχύνουμε με το κερασάκι.
Σερβίρετε το λεμόνι κέικ με τσάι ή καφέ.

Απολαύστε το!!!
από
: http://xs-recipes.blogspot.com

 

ΚΕΚΑΚΙΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ!

Το τιραμισού στην πιο εύκολη και πολύ πιο ελαφριά εκδοχή του!!!
ΥΛΙΚΑ
(για 15 κομμάτια)
ΚΕΪΚ
2ΟΟ γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλυκού baking powder
1/4 κ. γλυκού αλάτι
115 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 αυγά
120 ml γάλα
ΣΙΡΟΠΙ
1/3 κούπας ζεστό νερό
2 κ. γλυκού στιγμιαίο καφέ
2 κ. σούπες λικέρ καφέ ή κονιάκ
60 γρ. ζάχαρη
ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κουτιού τυρί κρέμα
1/2 κούπας άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking και το αλάτι.
Μόλις το μίγμα είναι έτοιμο το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένες φόρμες για muffins.
Στο μεταξύ διαλύουμε στο ζεστό νερό τον καφέ, τη ζάχαρη και το λικέρ.
Αν δεν διαλύεται η ζάχαρη το βράζουμε ελάχιστα.
Πάνω από κάθε κεκάκι ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι και το ανακατεύουμε ελάχιστα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν με ξύλινη φουρκέτα.
Βγάχουμε από το φούρνο και όπως καίνε τους ρίχνουμε επάνω κουταλιά, κουταλιά το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το τυρί και την άχνη μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Όταν κρυώσουν τα κέικ τους βάζουμε επάνω την κρέμα με κουτάλι ή με κορνέ και τα πασπαλίζουμε με κακάο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Μπιφτέκι ψαριών!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-12 μπιφτεκια

Υλικα:

450γρ. διάφορα φιλέτα ψαριών με λευκή σάρκα (π.χ. γάδος, μπακαλιάρος, πέρκα), καθαρισμένα από κόκκαλα
450γρ. πουρές πατάτας (που σας έχει απομείνει από προηγούμενο γεύμα)
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό, ελαφρά κτυπημένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψί αραδιάζουμε τα φιλέτα ψαριών. Τοποθετούμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φιλέτα και να αρχίσουν να χωρίζουν εύκολα με τη χρήση ενός πιρουνιού.
Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα φιλέτα. Όταν κρυώσουν τα φιλέτα τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομμάτια με τα φιλέτα ψαριού, το πουρέ πατάτας, το μαϊντανό και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά. Πλάθουμε το μίγμα μας σε μικρά μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι, το τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε ελαφρά τα μπιφτέκια μας μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας με σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα μαϊντανού.
Καλή Όρεξη!

 

Ψαρονέφρι με σάλτσα από κόκκινο κρασί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

1 ψαρονέφρι
2 πατάτες καθαρισμένες πλυμένες και χονδροκομμένες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά πλυμένη και ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κουταλακι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλακι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλακι του γλυκού ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί γλυκό
1 κουταλακι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτελεση:

Βάζουμε σε ένα τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί στη φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες. Τις απομακρύνουμε από το τηγάνι μόλις ροδοκοκκινίσουν.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το ψαρονέφρι να ροδοκοκκινίσει γυρίζοντας το με ένα πιρούνι ανά τακτά διαστήματα.
Προσθέτουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι για να ροδίσουν. Όταν ροδίσουν τα σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα και το πελτέ. Ανακατεύουμε, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε τις πατάτες μέσα στη σάλτσα ώστε να εμποτιστούν με τη σάλτσα. Σερβίρετε το φαγητό σας σε μια ωραία πιατέλα συνοδεύοντας το με μια ωραία πράσινη σαλάτα. 
Καλή Όρεξη!

 

Σουβλάκι μοσχαρίσιο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη.
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη.
1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας ψαχνό, κομμένο σε κομμάτια μπουκιάς.
2 μεγάλες πράσινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το μηλόξυδο, τη μουστάρδα, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το λιωμένο σκόρδο.
Μέσα στο μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος. καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Φτιάχνουμε τα σουβλάκια. Εάν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια, θα πρέπει να τα μουλιάσουμε σε νερό για 5-10 λεπτά.
Τοποθετούμε τις μπουκιές κρέατος στα καλαμάκια, εναλλάσσοντάς τα με κομμάτια πιπεριάς και κρεμμυδιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σουβλάκια με το μίγμα της μαρινάδας και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ, αλείφοντάς το κατά διαστήματα με μαρινάδα.  
Καλή Όρεξη!

 

Λαβράκι στο φούρνο με άρωμα λεμόνι!


Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:
1 λαβράκι (περίπου 400-500γρ.)
1 λεμόνι κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε χοντρές φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού, ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.


Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα να μαριναριστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.
Πλένουμε καλά το ψάρι και το τοποθετούμε σε ένα αρκετά μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τις φέτες λεμονιού, και το μείγμα του ελαιόλαδου και λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε με αυτά το ψάρι στο ταψί. Αραδιάζουμε τις φέτες ντομάτας πάνω από το ψάρι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το λαβράκι στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρετε το ψάρι κατευθείαν από τον φούρνο με πατάτες τζάκετ και λαχανικά στον ατμό.
Καλή Όρεξη!

 

Πατάτες ογκρατέν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

1kg πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες, και μετά σε τέταρτα
400γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
400ml κρέμα γάλακτος
200ml φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κοφτές
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
λίγο βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200oC.
Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ταψί με μπόλικο βούτυρο. Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα, το γάλα, το αλεύρι, το σκόρδο, και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο. Κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν και να έχουμε ένα νερουλό χυλό. Προσθέτουμε στο χυλό το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και κτυπάμε για ακόμα λίγο τα υλικά μας.
Βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί τις μισές πατάτες σε μία στρώση. Περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί με το μισό χυλό και πασπαλίζουμε από πάνω με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα υλικά πάνω από την πρώτη στρώση.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες μας καλά. Αν θέλουμε λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό μας από πάνω με λίγο φρέσκο δενδρολίβανο για περαιτέρω άρωμα.
Σερβίρετε τις πατατες ογκρατεν σαν συνοδευτικό με τα κρεατικά σας ή απλά με μία ωραία σαλάτα. Καλή Όρεξη!

 

Κατσικάκι στη γάστρα με μακαρόνια!

Όταν αναφέρω γάστρα μην πάει το μυαλό σας σε αυτό το σκεύος που έχουμε στα αστικά σπίτια και το τοποθετούμε στην ηλεκτρική κουζίνα.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου η γάστρα είναι κωνικό σκέπασμα από λαμαρίνα, στα άκρα του οποίου υπάρχει ένα χείλος που συγκρατεί ένα στρώμα στάχτης για την αποθήκευση θερμότητας. Η γάστρα αυτή τοποθετείται πάνω από το ταψί και βοηθάει στο ψήσιμο των φαγητών με τη βοήθεια φωτιάς.
Παραλλαγή αυτού του σκεύους είναι η τσερέπα η οποία συναντάται στην Ιθάκη ή και στην Κεφαλλονιά.
Η ανάρτηση αυτή έχει καθαρά χαρακτήρα καταγραφής κι αναβίωσης μνημών γεύσεων κι εικόνων. Σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συναντήσουμε εύκολα, ακόμη και στα χωριά.

Για συνεχεία κάνετε κλικ στον Σύνδεσμο
http://asproylas.blogspot.com/2009/08/blog-post_30.html

 

Τούρτα με δύο σοκολάτες της Μαρίας!



Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχα γενέθλια, κι είπα να πρωτοτυπήσω να φτιάξω μια τούρτα και για μένα.
Συνήθως φτιάχνω για όλους τους άλλους και στα δικά μου γενέθλια βαριέμαι να φτιάξω.
Φέτος έφτιαξα μια τούρτα με τα υλικά που μου αρέσουν πιο πολύ, διάλεξα το παντεσπάνι που μου αρέσει, το οποίο έχει φουντούκια και χρησιμοποίησα δύο κρέμες με σοκολάτα, η μια μαύρη και η άλλη λευκή. Αυτή η τούρτα για μένα αποτελεί έναν ακαταμάχητο πειρασμό, είναι πολύ εθιστική, λόγω της σοκολάτας βλέπετε, δεν μπορείς να φας ένα κομμάτι μόνο!!.


Υλικά για το παντεσπάνι
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τα φουντούκια στο multi.
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τα φουντούκια και το αλεύρι με το μπέικιν ανακατεύοντας.


Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και το αδειάζουμε σε ταψάκια 24 εκ. , τα οποία τα έχουμε καλύψει με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.
Για να το φτιάξετε με το Thermomix δείτε εδώ

Υλικά για την μαύρη κρέμα
100 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
3 κρόκους αυγών
40 γραμμάρια ζάχαρη
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα






Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα ενιαίο.

Ζεματίζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, κτυπώντας τα καλά πάνω σε μπεν μαρί.Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά πάνω στο μπεν μαρί μέχρι να πήξει λίγο.
Αφήνουμε στο ψυγείο λίγο, πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Στο Thermomix την φτιάχνουμε ως εξής:
Ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια στον κάδο και γυρίζουμε την ταχύτητα στο 10 μέχρι να αλεστεί.
Προσθέτουμε στον κάδο και τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, στους 70 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.


Υλικά για την άσπρη κρέμα ganache
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα άσπρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος(να μην βράσει) και ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει απαλή κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε.


Και οι δύο κρέμες σοκολάτας, όταν τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν ροή, κοινώς να τρέχουν πάνω από το παντεσπάνι.
Γι' αυτό για να συναρμολογήσουμε την τούρτα, χρησιμοποιούμε τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενο τοίχωμα 24 εκατοστών (ίδιο μέγεθος με το παντεσπάνι).

Προσέχουμε επίσης να μην υπάρχουν σημεία στο παντεσπάνι, κατά την συναρμολόγηση, από τα οποία θα μπορούσε να διαφύγει η ρευστή μας κρέμα.
Γι' αυτό το λόγο, μπορούμε να ντύσουμε το τσέρκι μας στη βάση και γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στο τσέρκι, ραντίζουμε με λικέρ της αρεσκείας μας και ρίχνουμε την μαύρη κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί κάπως η κρέμα και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και την άσπρη κρέμα.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν οι κρέμες, στη συνέχεια αφαιρούμε το τσέρκι και διακοσμούμε με φλύδες σοκολάτας.
 

από: http://mariplateau.blogspot.com

 

Σαλάτα με εσπεριδοειδή φρούτα!

1 μικρό γκρέιπφρουτ
2 πορτοκάλια
2 μανταρίνια
1 λάιμ
1 κρεμμύδι σε φέτες
1/4 φλ.δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/4 φλ.φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα ολόκληρα
1/2 φλ. φέτα
χυμό από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι και λίγο από το ξύσμα τους
4 κ.σ.ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ.πλιγούρι

Μουσκεύουμε πρώτα το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για περίπου 30-45 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε ένα dressing με το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ξύσμα, το αλάτι, το πιπέρι και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε με αυτό το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά. Αφού φύγουμε τις φλούδες από τα φρούτα, κόβουμε τις μοίρες των πορτοκαλιών και λεμονιών σε μικρότερες και των μανταρινιών και λάιμ, τις αφήνουμε ολόκληρες. Σε μια πατέλα, βάζουμε πρώτα το πλιγούρι, από πάνω προσθέτουμε τα φρούτα, τα αμύγδαλα, το δυόσμο και τον κόλιαντρο. Οταν θα σερβίρουμε, ανακατεύουμε πολύ ελαφριά.

 

Παραδοσιακή λεμονάδα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 3 μπουκάλες

Υλικά:

10 ποτήρια χυμό από φρεσκοστυμένα λεμόνια
9 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι λίγο ξινή η γεύση ή 10 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι γλυκιά η γεύση

Εκτέλεση:

Πλένουμε με πολύ ζεστό νερό τις γυάλινες μπουκάλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλένουμε και τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση, τα στύβουμε και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το χυμό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μίγμα μας. Αφήνουμε τη ζάχαρη να διαλυθεί ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λεμονάδα μας είναι έτοιμη όταν διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη λεμονάδα μας στις γυάλινα μπουκάλια πολύ προσεκτικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Απολαύστε!

 

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου!

Το φασκόμηλο είναι πολυετές θαμνώδες φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως... πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.

Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν - όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι - τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.

Άτομα που πάσχουν από δυσπεψίες, δυσεντερίες και έλκος στομάχου, μπορούν να αφήσουν να μουσκέψουν φύλλα φασκόμηλου μέσα σε κόκκινο κρασί (80 γρ. φασκόμηλο σε 1 λίτρο κρασί) για μία βδομάδα και να πίνουν μία έως τρεις κουταλιές της σούπας από αυτό το μίγμα, μετά από κάθε γεύμα. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.


Πηγή εδώ 

 

Σοκολατόπιτα η τέλεια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζανιού κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι δυνατό καφέ φίλτρου, ζεστό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 συσκευασίες βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Αλείφουμε με μαλακωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί 20-25 εκατοστών και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αναποδογυρίζουμε το ταψί και το χτυπάμε για να φύγει η περίσσεια του αλευριού.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: τον καφέ, το λάδι, και το ξύδι.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ των στερεών και ανακατεύουμε καλά ώσπου να πετύχουμε ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα αυτό στο ταψί, και το ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου για 25-30 λεπτά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο: αν βγει καθαρό, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την σοκολατοπιτα μας να κρυώσει τελείως
Μπορούμε να περιχύσουμε το κρύο κεικ με γλάσο σοκολάτας, ή να το στολίσουμε με ροζέτες από σαντιγύ. Ταιριάζει τέλεια και με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Συνοδεύει τέλεια τον καφέ μας.
Καλή Όρεξη!

 

Μακαρονια φουρνου με κοκκινη σαλτσα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για την σάλτσα
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1.5 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Για τα μακαρόνια:
500γρ. μακαρονια (πέννες, ριγκατόνι, χοντρό μακαρόνι, κλπ)
1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα, τριμμένο
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζανα, τριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και 1/3 φλιτζάνιου νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και 3-4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα. Μισοσκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά και μετά προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα μας αλλά να έχει αρκετό νερό ακόμα. 2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μακαρόνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες για πολύ αλ τέντε. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια κρατώντας 1/3 φλιτζανιού από το ζωμό των μακαρονιών. Βάζουμε τα μακαρόνια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με την φέτα και τις ελιές. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα. Προσθέτουμε άλλα 4-5 ολόκληρα φύλλα βασιλικό. Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηκτή προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό των μακαρονιών που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί όπως είναι στο μπολ και τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε από πάνω με την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί από πάνω και να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα.
Σερβίρετε απευθείας από το φούρνο με μία πράσινη σαλατα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα.
Καλή Όρεξη!

 

Πανακότα με χαρουπόμελο και φιστίκια!

Η πανακότα συνήθως συνδυάζετε με σος από βατόμουρα, σοκολάτα ή φράουλες. Σ αυτή την συνταγή, η δροσερή αυτή κρέμα θα συνδυαστεί με ένα πιο κυπριακό «στοιχείο», το χαρουπόμελο.

1 ½ ποτήρι γάλα φρέσκο ημιάπαχο
1 ποτήρι φρέσκα ελαφριά κρέμα
2 κ.σ.κοφτές ζάχαρη
3-4 κ.σ.γάλα φρέσκο
1 ½ κ.σ.σκόνη ζελατίνης
2/3 φλ.φιστίκια ωμά καβουρδισμένα (χωρίς την φλούδα)

Για τη σος
½ φλ.χαρουπόμελο
2 κ.σ.φυστικοβούτυρο

Διαλύουμε  πρώτα σε ένα φλιτζάνι τη ζελατίνη με τις 3-4 κ.σ.γάλα ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθεί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη φρέσκα κρέμα και τα βράζουμε μαζί ανακατεύοντας καλά. Δεν αφήνουμε να χογλάσει, αλλά να βράσει μόνο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, ανακατεύοντας πάλι πολύ καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει για 5-6 ώρες. Ετοιμάζουμε το σος ανακατεύοντας καλά το χαρουπόμελο και το φυστικοβούτυρο. Θα περιχύσουμε τις πανακότες μόνο όταν θα τις ξεφορμάρουμε και τις σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με τα φυστίκια αφού πρώτα τα καβουρδίσουμε.

 

Πίτα με κιμά και πλιγούρι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 ταψι

Υλικά:

Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
300γρ. κιμά χοιρινό
300γρ κιμά βοδινό
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι πλιγούρι
Λίγο αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 1/2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι η ζύμη μας να σφίξει. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 40 λεπτά να σταθεί ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο το ελαιόλαδο και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τους κιμάδες και μόλις αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι του ζωμού. Περιμένουμε να απορροφήσει το ζωμό το μίγμα μας και αμέσως ρίχνουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στη φωτιά για ακόμη 5 λεπτά και ανακατεύουμε.
Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε στενόμακρα φύλλα πάνω σε μια καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζουμε κατά μήκος ανάλογη γέμιση και στρίβουμε τη ζύμη μας σαν σαλιγκάρι.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό μέτριου μεγέθους ταψί και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα. Τη λαδώνουμε και από πάνω και τη βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο μας για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο και τη ραντίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό. Την αφήνουμε να απορροφήσει το ζωμό και τη σερβίρουμε ζεστή.
Καλή Όρεξη!

 

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Φασολάκι Οριεντάλ!


1 κιλό φασολάκι λεπτό φρέσκο
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
5 κουταλιές φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 κ.τ. ζάχαρη καστανή
½ φλ. σόγια σος
Λίγο αλάτι
4 κ.σ. σησαμέλαιο

Κόβουμε τις μυτούλες από το φασολάκι και το βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει αρκετά, προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και τη σόγια σος. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να σιγοβράσουν και ρίχνουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι η σάλτσα να καλύψει όλα τα φασολάκια. Σερβίρεται ζεστό, αλλά και κρύο.
Καλή Όρεξη.

 

Τσουκνίδες!

 Οι τσουκνίδες είναι από τα πιο χρήσιμα βότανα στη βοτανοθεραπεία και όχι μόνο για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε σίδηρο, αλλά και για την ικανότητα τους να βοηθούν το δέρμα να θεραπευτεί από αλλεργικές αντιδράσεις και εκζέματα οφειλόμενα σε νευρικό στρες. Το τσάι από τσουκνίδες μπορεί να λαμβάνεται ελεύθερα. Είναι χρήσιμο στις θηλάζουσες γυναίκες, ενώ η κρέμα τσουκνίδας ηρεμεί την ψωρίαση.


Το τσάι από τσουκνίδες ή ο χυμός τους θεραπεύουν την κυστίτιδα, τις χιονίστρες και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι τσουκνίδες λειτουργούν σαν τονωτικό των νεφρών και του ήπατος βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Μπορούν να ανακουφίσουν όσους υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα και άλλων ειδών αλλεργίες. Μια κομπρέσα βουτηγμένη σε τσάι τσουκνίδας μπορεί να ηρεμήσει τα καψίματα. Οι τσουκνίδες μπορεί να έχουν πλεονεκτήματα στη θεραπεία της ψωρίασης, καθώς βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και περιέχουν φυτικά συστατικά που διευκολύνουν τις φλεγμονές και τον πόνο. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν το γδάρσιμο από τσουκνίδες. Οι τρίχες της τσουκνίδας που τσιμπάνε περιέχουν ισταμίνες και φορμικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Το τσάι από τσουκνίδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υγρό για το ξέβγαλμα των μαλλιών για να απομακρύνει από τα μαλλιά την πιτυρίδα.

Οι τσουκνίδες περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών C και Α, στοιχεία σιδήρου, ποτάσιο και silica (πυρίτιο). Οι τσουκνίδες είναι διουρητικές, τονωτικές, στυπτικές και αποτοξινωτικές και βοηθούν στον έλεγχο της αιμορραγίας.

Ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το γδάρσιμο και τον ερεθισμό που έχει προκληθεί από το άγγιγμα τσουκνίδας είναι να τρίψετε την πληγείσα περιοχή του δέρματος με λιωμένα φύλλα dock που συνήθως φύονται δίπλα από τις τσουκνίδες.

 

Χοιρινά Spare Ribs (παϊδάκια)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περιπου 4 ατομα

Υλικά:

1 κομμάτι χοιρινό για παϊδάκια (Spare Ribs)
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτάλι της σούπας μαύρη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
4 κουταλιές της σούπας σόγια σως
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κύμινο, το μέλι το ξύσμα λεμονιού, το χυμό πορτοκάλι τη σόγια σως, το ξύδι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το 1/3 του μίγματος σε ένα μικρό μπολ. Τοποθετούμε το κρέας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να καλύψει καλά το κρέας. Τοποθετούμε το κρέας στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Βάζουμε το κρέας μας σε ένα ταψί το περιχύνουμε με το κρασί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα μέχρι να ψηθεί . Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας μας να ροδοκοκκινίσει. Αλείφουμε το κρέας μας με το 1/3 του μίγματος που αφήσαμε στο μικρό μπολ και το αφήνουμε να στεγνώσει κάπως η επιφάνεια του. Σερβίρετε το κρέας με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ.
Καλή Όρεξη!