Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Ρεβυθοκεφτέδες!

Υλικά:
  • 250γρ ρεβύθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 1/2 κ.σ δυόσμο
  • 3 κ.σ μαιντανό
  • 2 κ.γ μπέικιν
  • αλάτι-πιπέρι
  • αλέυρι όσο πάρει
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
  • Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό απο το βράδυ
  • Τα αλέθουμε στο μούλτι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κρεμμύδι,τον δυόσμο,το μαιντανό,το μπέικιν,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά αλέυρι ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που να πλάθεται
  • Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
  • Καλή Όρεξη!

Γιορτινό μενού γεμάτο Ελλάδα.

Οι γιορτές πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο οι σκέψεις για τις νοστιμιές που θα περιλαμβάνει το φετινό εορταστικό μενού σίγουρα έχουν αρχίσει να απασχολούν το μυαλό μας! Αναζητάμε σίγα-σιγά τα πρωτότυπα πιάτα που θα ευχαριστήσουν και ταυτόχρονα θα εντυπωσιάσουν τους εκλεκτούς καλεσμένους μας καθώς όπως και να το κάνουμε οι ιδιαίτερες περιστάσεις απαιτούν ιδιαίτερες γεύσεις!
η συνέχεια Εδώ

Ζεστά καναπεδάκια με λιαστή ντομάτα και διάφορα τυριά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15 καναπεδάκια

Υλικά:

110γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και βότανα
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα (αφού το τρίψετε τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα (αφού το τρίψετε τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μεγάλη γαλλική μπαγκέτα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες καλά

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνο μας στο μέτριο.
Βάζουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, την γραβιέρα και το πιπέρι σε ένα μέτριο μπολ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας να ενωθούν.
Κόβουμε την μπαγκέτα σε χοντρές φέτες (περίπου 15 φέτες ανάλογα με το μεγεθος της μπαγκέτας). Αραδιάζουμε τις φέτες ψωμιού μέσα στο ταψί του φούρνου μας και τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο σε ύψος περίπου 6 εκατοστά κάτω από το γκρίλ. Ψήνουμε το ψωμί για 1 λεπτό μόνο.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε σε κάθε φέτα ψωμιού 1 με 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα τυριών. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρις ότου να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε λίγη λιαστή ντομάτα σε κάθε καναπεδάκι. Σερβίρουμε τα καναπεδάκια μας όσο είναι ακόμη ζεστά.
Καλή Όρεξη!

Μία σαλάτα διαφορετική απ' όλες τις άλλες!

Τώρα που είναι γιορτές το φαγητό γίνεται ο πρωταγωνιστής. Δες πώς να φας κάτι υγιεινό - όπως είναι αυτή η σαλάτα - και παρόλα αυτά... να μην σου κάνει κέφι να αγγίξεις τίποτα άλλο από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δες πώς να τη φτιάξεις..

για τη σαλάτα θα χρειαστείς..

1 ματσάκι πατζάρια μαζί με τα φύλλα τους, 3 καροτάκια καθαρισμένα, 4 μεγάλα ραπανάκια, λίγο μάραθο, 1/2 μικρό κρεμμύδι, 1 μεγάλο μήλο, αλάτι και ελαιόλαδο

για το ντρέσινγκ θα χρειαστείς..

χυμό από ένα λεμόνι, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 κ.σ. κρεμμύδι λιωμένο, αλάτι, 1/3 φλ. ταχίνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Πώς να το κάνεις..

Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά σου και το μήλο σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τα υλικά του ντρέσινγκ. Δε χρειάζεται να σου πούμε περισσότερα. Χύσε το ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα σου και είναι έτοιμη.

Κέικ με σταφίδες σοκολατένιο.

από: Εδώ  

Σήμερα με έπιασε το σύνδρομο του "παλινπαιδισμού" και μιας και είχα πολύ καιρό να φτιάξω κάτι γλυκό, θυμήθηκα το πρώτο κέϊκ που έφτιαξα μόνος σαν παιδί, σοκολατένιο, φυσικά!

Υ Λ Ι Κ Α 
Νερό
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Σταφίδες
Κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
Όλα τα παραπάνω από 1 φλυτζάνι
1 κουταλιά Κακάο
2 φλυτζ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο αλεύρι)
Για την επικάλυψη
Ζάχνη άχαρη ή (πιο δύσκολο) γλάσο σοκολάτας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Όλα τα υλικά σε μπωλ, καλό ανακάτεμα και σε φόρμα.
Σήμερα 2 φορμάκια ορθογώνια, λαδωμένα και μισογεμάτα.
Ψήσιμο 30-35 λεπτά, στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος).
Στην δοκιμή με λεπτό μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα πιθανόν να βγει υγρό, αλλά θα είναι από κάποιο κομματάκι σοκολάτας.

Τόσο εύκολα και απλά, που μπορεί να το φτιάξουν και μικρά παιδιά!!
Άσε που χωρίς το γλάσο είναι και νηστίσιμο!!

Βελούδινη τούρτα σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

1/2 πακέτο φύλλο σφολιάτας (1 φύλλο)
350γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κρόκος αυγού
2 φλιτζάνια φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη για να λεπτύνει, και κόβουμε τις γωνίες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κυκλικός δίσκος.
Στρώνουμε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί το οποίο έχουμε βουτυρώσει, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, για να μην φουσκώσει πολύ και ανομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα, και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετούμε την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα, ώσπου να σχηματιστεί ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα της σοκολάτας στο μπολ με τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μίγμα του κρόκου μέσα στην υπόλοιπη σοκολάτα, και αφήνουμε την κρέμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω από το ψημένο φύλλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να σερβίρουμε, γαρνίρουμε την τούρτα με φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.
Απολαύστε!

Κόκορας κοκκινιστός, την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς - Ένα έθιμο βλάχικο από τον παππού στον εγγονό.

Κόκορας κοκκινιστός(ελευθέρας βοσκής)
Γαρνιρισμένος με πιλάφι.

Υλικά :

1 Κόκορας ελευθέρας βοσκής 2 έως 3 κιλά
250 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε τον κόκορα, τον καψαλίζουμε και τον κόβουμε μερίδες.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και το καίμε μετά βάζουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα, τις σκελίδες του σκόρδου και το χυμό της τομάτας, το βούτυρο, το φύλλο της δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τον σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η σάλτα του.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουμε το ρύζι, και όταν βράσει και μείνει χωρίς νερό το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις μερίδες του κόκορα, γύρο γύρο βάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.

Καλή Επιτυχία, Ευλογημένη και Καλή Χρονιά.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Συνταγή για Βασιλόπιτα!

Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

Η ιστορία της Βασιλόπιτας!

Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Μακαρονια με πικαντικο χωριατικο λουκανικο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρόνια (κατά προτίμηση λινγκουίνι)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 χωριάτικα λουκάνικα (επιλέξτε τα πικάντικα, ανάλογα με τις γεύσεις σας)
2 φλιτζάνια άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κλαδάκι φρέσκο φασκόμηλο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, περασμένες στο τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό ξηρό κρασί (κατά προτίμηση βαρελίσιο)
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη από τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι για 2περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται αλλά να είναι ακόμη ζωντανά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί (περίπου 3-4 λεπτά). Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, 1/4 του φλιτζανιού νερό, τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και μισο-σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου να δέσει η σάλτσα, για περίπου 15-20 λεπτά.
Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά μέσα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, τα περνάμε από κρύο νερό και τα ρίχνουμε στη σάλτσα μόλις δέσει χωρίς να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις και μόλις ζεσταθούν τα μακαρόνια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σερβίρετε τα μακαρονια σας αμέσως με αρκετό τριμμένο τυρί. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα. Καλή Όρεξη!

Μπολονεζ (Bolognese) με απομειναρια γαλοπουλας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

200γρ. πανσέτα, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού καρότο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού σέλινο (κοτσάνι), ψιλοκομμένο
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
800γρ. τριμμένη ντομάτα, με τους χυμούς της
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι γάλα, πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 φλιτζάνια γαλοπούλα (προ-ψημένη), κομμένη σε μικρούς κύβους
500γρ. μακαρόνια πέννες ή ριγκατόνι

Εκτέλεση:

Βάζουμε μία βαριά κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε την πανσέτα στην ζεστή κατσαρόλα και την τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να βγάλει το λίπος της. Ανακατεύουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο μέσα στην κατσαρόλα με την πανσέτα. Αν δούμε ότι το λίπος μέσα στην κατσαρόλα είναι πολύ λίγο μπορούμε να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε τα υλικά μας μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες με το λευκό κρασί, και αφήνουμε να κοχλάσει για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα και το μαϊντανό και επαναφέρουμε στην φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μας, μισοσκέπαστη, μέχρι να μειωθεί κατά το ένα τρίτο, περίπου 30 με 40 λεπτά.
Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και αφήνουμε πάνω στην φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 10-15 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και περνάμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος τους. Προσθέτουμε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα με την σάλτσα και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις μέχρι να ζεσταθούν τα ζυμαρικά.
Σερβίρετε τα μακαρονια σας ζεστά πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο τυρί. Για επιδόρπιο επιλέξτε επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Ένα εύκολο γλυκό για μικρούς και μεγάλους για τη Πρωτοχρονιά!

Υλικά :
750 γραμμάρια Καταΐφι
500 γραμμάρια καρυδόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο.
 
Για το σιρόπι :
1,5κιλο ζάχαρη
1 κιλό νερό
1 κουτάλια του γλυκού χυμό λεμονιού .

Εκτέλεση :
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, τα 200 γραμμάρια ζάχαρη, της 2 κουταλιές σούπας κανέλα και το Ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, κάνοντας ένα μίγμα για τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο γάλακτος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 43 έως 48 εκατοστών.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δυο ίσια μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος στο βουτυρωμένο ταψί μετά στρώνουμε από πάνω το μίγμα από το μπολ μ΄όλα που ανακατέψαμε και μετά στρώνουμε από πάνω το άλλο μέρος από το καταΐφι, με τα χέρια μας πατούμε το καταΐφι δυνατά.
Βράζουμε το βούτυρο πάρα πολύ, ραντίζουμε το καταΐφι με νερό και μετά με μια κουτάλα ρίχνουμε σ΄όλο το καταΐφι το βρασμένο βούτυρο.
Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 160οC μέχρι να πάρει το καταΐφιξανθο χρώμα.(περίπου 35 έως 40 λεπτά)
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι μέχρι να στέκετε στο νύχι μας με ένα κουταλάκι μια σταγόνα, τότε ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ζεστό το ταψί με το καταΐφι ζεστό και το σιρόπι που ρίχνουμε, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε σε κομμάτια του γούστου μας και το σερβίρουμε.
Εάν το θέλετε Εκμέκ καταΐφι όταν κρυώσει καλά στρώστε από πάνω κρέμα Σαντιγύ περίπου 1,5 με 2 εκατοστά.

Καλή επιτυχία.
Ευλογημένη και Καλή Χρονιά
με υγεία.

Συνταγή για θρεπτικό σουφλέ με γαλοπούλα και μπρόκολο!

Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ένα πλήρες και νόστιμο γεύμα...


Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (γαλοπούλα, αυγά, τυρί, γάλα) και μας εφοδιάζει με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ασβέστιο.

Υλικά

2 ½ φλ. μπρόκολο (τις φουντίτσες) βρασμένο πολύ λίγο
4 φλ. πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι
200 γρ. γαλοπούλα βραστή (αλλαντικό) σε λωρίδες
½ φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
½ φλ. τυρί τύπου κασέρι τριμμένο
8 αυγά
½ φλ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα. 
 η συνέχεια Εδώ

Χριστουγεννιατικες συνταγες » Σαλατα με γαλοπουλα και καρυ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια γαλοπούλα ψιλοκομμένη, προψημενη
1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα πράσινα φασολάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι, στραγγιστό
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι σέλερυ, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο την σκόνη κάρυ για να απελευθερώσει όλη τη γεύση και το άρωμά του.
Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μέλι και το τριμμένο τζίντζερ.
Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα μας.
Προσθέτουμε στο μπολ και την γαλοπούλα, το μήλο, τα φρέσκα φασολακια, το κόλιαντρο ή μαϊντανό και το σέλερυ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τη σαλάτα μας πάνω σε τρυφερά φύλλα μαρουλιού.
Καλή ΄Ορεξη!

Εκνοκ (eggnog)- Χριστουγεννιατικο Ποτο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

6 αυγά φρέσκα
1/2 λίτρο γάλα
250γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι βανίλιας (ή 1 φακελάκι βανίλια)
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, σκόνη (έξτρα για γαρνιτούρα)
200ml μπράντι
100ml μαύρο ρούμι
1/2 λίτρο φρέσκα κρέμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το κτύπημα για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά μαζί.
Σταματάμε το κτύπημα με το μίξερ. Προσθέτουμε το μπράντι, το ρούμι, το γάλα και την φρέσκα κρέμα ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε στο ψυγείο το μπολ με το ποτό για μισή περίπου ώρα μέχρι να παγώσει. Σερβίρετε το χριστουγεννιάτικο ποτό σας παγωμένο και πασπαλίστε με λίγο μοσχοκάρυδο. Απολαύστε!

Κρέμα καραμελέ με τυρί φιλαδέλφεια!

υνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 12 άτομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας νερό
230γρ. τυρί κρέμα (π.χ. φιλαδέλφεια)
8 μεγάλα αυγά
1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά 415γρ.
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά 397γρ.
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περιστρέφοντας απαλά το τηγάνι ( δεν ανακατεύουμε) , μέχρι το μίγμα να ροδίσει για 5 έως 7 λεπτά . Αμέσως χύνουμε την καραμέλα προσεκτικά σε ένα 9 ιντσών μεταλλική φόρμα στρογγυλή για κέικ . Αν σκληρύνει πριν να καλύψει πλήρως τον πάτο της φόρμας, θερμαίνουμε τη φόρμα για λίγο στο φούρνο και περιστρέφουμε ώστε η καραμέλα να καλύψει τον πάτο της φόρμας.
Χτυπούμε το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ με ένα μίξερ σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε και χτυπούμε τα αυγά, ένα-ένα, μέχρι να αναμιχθούν εντελώς. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα εβαπορέ και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσεκτικά χύνουμε το μείγμα μας στην έτοιμη φόρμα.
Τοποθετούμε τη φόρμα με τη κρέμα καραμελέ μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Ρίχνουμε μέσα στο μεγάλο ταψί 3-4 εκατ. ζεστό νερό.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν τα άκρα. Μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα . Στη συνέχεια, καλύπτουμε τη κρέμα μας και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας.
Για να σερβίρουμε, περνούμε ένα μαχαίρι γύρω από τα άκρα του της φόρμας και αναποδογυρίζουμε την κρέμα καραμελέ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Απολαύστε!

Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 ψωμι

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
30γρ. μαγιά σε σκόνη
300γρ. ζάχαρη
100γρ. βούτυρο
3 αυγά
150 ml γάλα
20γρ. αλάτι
450 ml νερό
30 ml λάδι (για το λάδωμα της φόρμας)
1 φλιτζάνι σταφίδες, μαύρες και λευκές
Ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε τα 450ml νερό, και βάζουμε μέσα τις σταφίδες για 1/2 ώρα, για να φουσκώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε πολύ κατά τη μαγιά με το γάλα, αφού προηγουμένως το έχουμε ζεστάνει (προσοχή, όχι καυτό). Ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς στο μίγμα του αλευριού. Προσθέτουμε και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία εύπλαστη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη, και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την τοποθετούμε κατόπιν σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα, ή σε ένα λαδωμένο ταψί, δίνοντάς της το σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε το χριστουγεννιάτικο ψωμί μας για 15-20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.  
Απολαύστε!

Γεμιστοί κουραμπιέδες με χουρμάδες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 κουραμπιέδες

Υλικά:

Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι γάλα
2 κρόκους αυγών
2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο σηκώσει
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση
40 χουρμάδες κομμένοι σε μικρά κομματάκια
2 κουταλάκια βούτυρο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη.

Eκτέλεση:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ανθόνερο, το γαρύφαλλο και τη κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και να γίνει μια συμπαγής μάζα.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ χτυπούμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, τους κρόκους και το μπέικιν πάουτερ. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια. Πιέζουμε με το δάχτυλο μας τη ζύμη να δημιουργηθεί ένα κενό και το γεμίζουμε με τη γέμιση.
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180oC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες μας με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε μια γιορτινή πιατέλα.
Απολαύστε!

Πάνκεικς!

από Εδώ
Συνταγή για 15 πάνκεικς

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού γάλα
1/2 φλιτζάνι σιρόπι σοκολάτας
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτριες μπανάνες, ψιλοκομμένες
1 μέτρια μπανάνα, σε φέτες

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, το σιρόπι σοκολάτας, τα αυγά, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κτυπάμε με μίξερ χεριού τα υλικά στο μπολ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μπανάνες και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Για κάθε ένα από τα πάνκεικ ρίχνουμε στο τηγάνι 1/4 φλιτζανιού από το μείγμα σταθερά σε ένα σημείο και αφήνουμε να απλώσει από μόνο του.
Ψήνουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες. Γυρίζουμε τα πάνκεικς μας με μία σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 3 λεπτά.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά περιχύνοντας τα με έξτρα συρόπι σοκολάτας και φέτες μπανάνας.  
Απολαύστε!

Χοιρινό ρόστο με γλάσο ανανά!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 χοιρινό καρέ για ρόστο μέσα σε δίκτυ (περίπου 1.5 κιλό)
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και κομμένες στην μέση)
Αλάτι/πιπέρι
Για το γλάσο:
2 φλιτζάνια ανανά κομπόστα (κονσέρβα) με το συρόπι
1/4 φλιτζανιού μαύρο ρούμι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Βάζουμε το κρέας μέσα σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο και το αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές χαρακιές σε διάφορα σημεία του κρέατος και τοποθετούμε μέσα σε κάθε μία χαρακιά ένα κομματάκι σκόρδο. Περιχύνουμε το κρέας με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1.5 ώρα ή μέχρι να ψηθεί εντελώς το κρέας και να ροδίσει.
Όσο ψήνετε το χοιρινό βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα υλικά για το γλάσο και τα δουλεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ψιλοκόψουμε τον ανανά και να φαίνονται μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο του φαγητό ανοίγουμε κατά διαστήματα και περιχύνουμε το κρέας με το γλάσο σε όλα τα σημεία.
Αφού ψηθεί το κρέας βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Αρνί μπούτι στο χαρτί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1,5 κιλό αρνίσιο μπούτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
100γρ. κίτρινο καπνιστό τυρί, σε μπαστούνια
Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Πλένουμε καλά το κρέας και ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιές σχισμές, χωρίς όμως να φτάνουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο λάδι, μία φέτα σκόρδο και ένα μπαστούνι καπνιστό τυρί. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι, το αλείφουμε με λάδι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο κλείνοντας καλά τις άκρες. Ψήνουμε το μπούτι για 2,5 ώρες περίπου.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί, και μετά το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με μια ωραία πράσινη σαλάτα και πατατούλες φούρνου.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Το Χριστόψωμο!

Την προ παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά κάνει το Χριστόψωμο
Σας παραθέτω πώς να το φτιάξετε από το Κοπιάστε… στην Ελληνική Φιλοξενία.

http://pammtax.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html


Μπορείτε όμως να το κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί το ζυμώνετε με λίγο λάδι κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι. Το κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.
nikolaos

Αρωματισμενο φιλετο λυθρινι στο φουρνο!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για δύο άτομα

Υλικά:

2 φιλέτα από λυθρίνι (βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κόκαλα)
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
1 μικρή πράσινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
3-4 φέτες λεμονιού (προαιρετικά)
Αλάτι/πιπέρι
Σημείωση: για το μαγείρεμα θα χρειαστείτε δύο φύλλα αλουμινόχαρτου ή αντικολλητικού χαρτιού φούρνου

Προετοιμασία:

Τοποθετήστε σε μία επίπεδη επιφάνεια τα δύο φύλλα χαρτιού ή αλουμινόχαρτου και στο κέντρο τους τοποθετήστε τα φιλέτα. Προσθέστε στα φιλέτα αλάτι και πιπέρι και περιχύστε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Διανέμετε στα φιλέτα τις φέτες πιπεριού, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις φέτες λεμονιού.
Διπλώστε προσεκτικά το χαρτί κλείνοντας ερμητικά το φιλέτο σε μια κλειστή τσέπη. Είναι σημαντικό στο εσωτερικό της τσέπης να υπάρχει κενός χώρος όπου κατά την διάρκεια του ψησίματος θα δημιουργηθούν ατμοί που θα αρωματίσουν το ψάρι.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C και ψήστε τα φιλέτα για 15 έως 20 λεπτά μέχρι το ψαχνό των ψαριών να χωρίζει εύκολα με ένα πιρούνι. Σερβίρετε με ψητή πατατα πουρε και λαχανικα ατμού. Για επιδίρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα.
Καλή Όρεξη!

Οι Βλάχοι κι όλοι οι χριστιανοί έκαναν κανονική νηστεία 40 μέρες!


Εάν έτρωγαν το πρωί τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία Παιδάκια ή Χοιρινή Μπριζόλα με τα σχετικά λύπη τα είχαν τρομερά προβλήματα.
Έκανε η νοικοκυρά από το βράδυ της παραμονής μέχρι το πρωί στις 04:00 πριν πάει στην Εκκλησιά και να Γιορτάσει το Μεγάλο Γεγονός Της Γεννήσεως Του Θεανθρώπου την Σούπα με Αρνί Μανάρι.
Έβαζε στην κατσαρόλα της το ένα μπροστινό από το Αρνί Μανάρι (αρνί που το μεγάλωνε στην Αυλή της σαν παιδί της, από τις πρώτες γέννες της χρονιάς) σε μερίδες με νερό κι αλάτι και το έβαζε στην φωτιά με ξύλα κι έβραζε σιγά σιγά, λίγο πριν το κατεβάσει έβγαζε το κρέας το έβαζε σε σουπιέρα δίπλα στην φωτιά του τζακιού και στην κατσαρόλα της έριχνε λίγο ρύζι.
Μετά την Εκκλησία σε όλους ένα πιάτο Σούπα με λίγο πιπέρι και μια μερίδα Αρνί Μανάρι κι ο Αφέντης του σπιτιού έκοβε το Χριστόψωμο.
Στις 10:00 έπαιρνε φωτιά το Τζάκι με τα Παιδάκια και τις Χοιρινές Μπριζόλες και τα κοντοσούφλια.
nikolaos
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.

Χριστουγεννιάτικα πολύχρωμα κριτσίνια!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές.
Συνταγή για 36 κριτσίνια

Υλικά:

36 κριτσίνια δικής σας επιλογής αλλά όχι αλμυρά (με σουσάμι, σκέτα ή ότι άλλο επιθυμείτε)
400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα επιλογή σας (λευκή ή γάλακτος ή μαύρη)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο
1 -1/2 φλιτζάνια τρούφα ζαχαροπλαστικής σε διάφορα είδη (κλασσική σοκολάτα, πολύχρωμη, καρδούλες, μπίλιες, κλπ).

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε την σοκολάτα με τον βούτυρο σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
  2. Βάζουμε τις διάφορες τρούφες σε ξεχωριστά ρηχά πιάτα
  3. Αφού λιώσει η σοκολάτα κατεβάζουμε το μπεν μαρί από την φωτιά αλλά αφήνουμε την σοκολάτα μέσα για να μείνει λιωμένη. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα όσο δουλεύουμε τα κριτσίνια.
  4. Βουτάμε τα κριτσίνια μέσα στην σοκολάτα μέχρι την μέση και ανακινούμε λίγο για να φύγει η περιττή σοκολά.
  5. Κυλάμε το σοκολατένιο μέρος των κριτσινιών μέσα στην τρούφα και τα αραδιάζουμε σε μία σχάρα. Βάζουμε την σχάρα με τα κριτσίνια στο ψυγείο για 40-60 λεπτά μέχρι να σταθεί η σοκολάτα.
  6. Σερβίρετε στο Χριστουγεννιάτικο μπουφέ και απολεύστε!!!

Γιουβαρλακια αυγολεμονο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγη για 4-6 άτομα

Υλικά:

1/2 κιλό κιμά (ανάμεικτος μοσχαρίσιος/χοιρινός)
1 μικρό κρεμμύδι περασμένο από το τρίφτη
1/4 φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγο αλεύρι
5 φλιτζάνια ζωμό κότας
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
2 αυγά
1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μίγμα για μερικά λεπτά και πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ζωμό κότας με το βούτυρο, να βράσουν. Αφού πάρει μία βράση ο ζωμός ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά σ’ ένα μικρό μπολ, και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το ζωμό και κτυπάμε για να ενωθούν.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα, και κρατώντας την κατσαρόλα ανακινούμε για να δέσει η σούπα. Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σερβίρετέ την σούπα σας ζεστή.

Λουκουμάδες με μέλι!

Θέλουμε λίγες ημέρες για τα Χριστούγεννα, αυτό το εύκολο γλυκό είναι νηστήσιμο, ας το Απολαύουμε!

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό για τη μαγιά
Χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη
Λίγο αλάτι
Αραβοσιτέλαιο
1/2 κιλό ζάχαρη
250 γραμμάρια μέλι
250 ml νερό
Κανέλλα τριμμένη
Καρυδόψιχα τριμμένη.


Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και του προσθέτουμε το αλάτι.
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό και περιμένουμε 10-15 λεπτά. Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε εκεί τη μαγιά. Ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ρίχνουμε νερό μέχρι να γίνει χυλός, μαλακός . Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μία κουταλιά ζυμάρι κάθε φορά. Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν, τα βγάζουμε με κουτάλα τρυπητή και βάζουμε τα επόμενα.
Στο μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το ποτήρι με το νερό και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να γίνει σιρόπι. Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και καρυδόψιχα.

Σερβίρονται ζεστοί.
Καλή επιτυχία και Καλή Απόλαυση.

Συνταγές που μοσχοβολούν Χριστούγεννα.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, το γιορτινό τραπέζι ξεχειλίζει από μοσχοβολιστά φαγητά και γλυκά, πολλά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τα λαμπρή γιορτή της χριστιανοσύνης, ελάτε να «γευτούμε» τον χριστουγεννιάτικο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

η συνέχεια Εδώ 

Κοτοσουπα με λαχανικα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 Κοτόπουλο ολόκληρο ξεκοκαλισμένο ή 4 φιλέτα κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 καρότα κομμένα σε χοντρούς κύβους
1 πράσο ψιλοκομμένο (περίπου 2 φλιτζάνια)
2-3 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πατάτες ψιλοκομμένες σε κυβάκια
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κρόκο αυγού
1 φλιτζάνι γάλα
Χυμό από 1 λεμόνι
3-4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, καλύπτουμε με αρκετό νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 40 λεπτά με μία ώρα μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει το κρέας.
Αφού βράσει το κοτόπουλο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζωμό. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές και το επαναφέρουμε μέσα στο ζωμό.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μαζί με το κοτόπουλο στο ζωμό και βράζουμε την σούπα μας για περίπου 30-40 λεπτά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό στην σούπα μας.
Βάζουμε σε ένα μπολ το κρόκο αυγού, το γάλα, και το χυμό από λεμόνι και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να ενωθούν.
Όταν η σούπα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε το μείγμα αυγού στην κατσαρόλα, κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακινούμε για να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαιντανο.
Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστή η κοτοσουπα σας. Καλή Όρεξη!

Τουλούμπες!

Υλικά :

250 γραμμάρια βούτυρο
500 ml νερό
750 γραμμάρια αλεύρι
6 με 8 αβγά
1/2 κουταλάκι σόδα
Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Υλικά για το σιρόπι:

750 γραμμάρια ζάχαρη
750 ml νερό
50 γραμμάρια γλυκόζη
5 με 7 σταγόνες λεμονιού
2 με 3 γαρύφαλλα

Εκτέλεση :
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το νερό και τα βάζουμε στη φωτιά να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν γίνει ομοιογενές το μίγμα και πάρει χρώμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βάζουμε το μίγμα στο μίξερ και ρίχνοντας ένα-ένα τα αβγά τα κτυπάμε να ενσωματωθούν καλά.
Συνεχίζουμε να τα κτυπάμε ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη λεία και σφιχτή.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα γαρύφαλλα μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε, συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Σε βαθιά κατσαρόλα καίμε καλά το αραβοσιτέλαιο.
Βάζουμε τη ζύμη σε πρέσα χειρός για τουλούμπες και βγάζουμε στην κατσαρόλα κομμάτια ζύμης.
Τηγανίζουμε τις τουλούμπες ώστε να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Όπως τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι και τις αφήνουμε σοροπιαστούν καλά.

Συκωτι μοσχαρισιο με σαλτσα ρετσινας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

1kg συκώτι σε χοντρές φέτες
4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
4 φύλλα δάφνης
330ml ρετσίνα (περίπου 1.5 φλιτζάνι)
1.5 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
10 κόκκους μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά το τηγάνι ρίχνουμε το συκώτι και αφήνουμε να θωρακιστεί στην μία πλευρά για περίπου 2 λεπτά και μετά γυρίζουμε στην άλλη πλευρά για ακόμη 2 λεπτά.
Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος προσθέτουμε τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, τα κρεμμύδια και την μισή ρετσίνα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μετά από 10 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ρετσίνα και αφήνουμε να βράσει με μισοσκέπαστη κατσαρόλα για να αναπνέει το φαγητό