Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Φασόλια Χάντρα!


Υλικά :

1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Σπανακοπιτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300γρ. φέτα τριμμένη
200γρ τυρί Regato
2 μεγάλες δέσμες σπανακι (περίπου 1/2kg)
5 πράσινα κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 αβγά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με το χέρι. Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξηρό και φρέσκο) και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει αλλά όχι να ροδίσει.
Προσθέτουμε τον άνηθο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών μας για ακόμα ένα λεπτό. Βάζουμε το σπανάκι μέσα στην κατσαρόλα, όλο μαζί, και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα υλικά μας μέχρις ότου να μαράνει το σπανάκι αλλά να είναι ακόμα ζωντανό (4-5 λεπτά). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά μας και αλατοπιπερώνουμε (προσεκτικά με το αλάτι αφού μπορεί να είναι αρκετά αλμυρή η φέτα μας). Ανακατεύουμε τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Κτυπάμε τα αυγά και αφού κρυώσει εντελώς το σπανάκι τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος αφού τα έχουμε λαδώσει. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω στα φύλα μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλα λαδώνοντας ένα-ένα. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί γύρω γύρω προς τα μέσα.
Χαράσσουμε την πίτα μας με ένα μαχαίρι σε μερίδες και την ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περίπου πριν την κόψουμε και σερβίρουμε. Καλή Όρεξη!

Κεικ πορτοκαλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

250γρ.βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, (έξτρα λίγο για επάλειψη)
250 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
1 1/2 κουταλιά του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (έξτρα για την φόρμα)
85ml φρέσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλι
Για το γλάσο:
125 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
5 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170οC. Αλείφουμε με βούτυρο μία φόρμα για κεικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει το κεικ μας.
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή κρέμα. Αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά αφήνοντας το κάθε ένα να δουλευτεί καλά πριν προσθέσετε το επόμενο. Για να μην πήξει το μείγμα προσθέστε με το τελευταίο αυγό και μία κουταλιά αλεύρι.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το κτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε καλά. Όταν ενωθούν τα υλικά όλα μαζί προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μίγμα το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να δουλευτούν όλα τα υλικά μαζί για 2-3 λεπτά.
Βάζουμε όλο το μείγμα στην φόρμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου 45-50 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι το κεικ είναι έτοιμο περνάμε σε κεντρικό σημείο της φόρμας ένα μαχαίρι και αν βγαίνει καθαρό τότε είναι έτοιμο το κεικ πορτοκαλι μας.
Για να φτιάξουμε το γλασο για κεικ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με την ζάχαρη άχνη. Όταν κρυώσει λίγο το κεικ πορτοκαλι αφαιρούμε από την φόρμα που το ψήσαμε και περιχύνουμε με το γλάσο. Αφήνουμε να σταθεί το κεικ πορτοκαλι για λίγο μέχρι να και να σταθεροποιηθεί για λίγο το γλάσο.
Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με τον καφέ μας. Απολαύστε!

Κουρκουτό!

Υλικά :

500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
500 γραμμάρια φέτα σκληρή
500 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
5 αυγά
Αλάτι

Εκτέλεση :

Σ΄ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τ΄αυγά μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και τα ανακατεύουμε λίγο προσθέτουμε την φέτα τριμμένη σε μικρούς κύβους του ενός εκατοστού ή λίγο μεγαλύτερους κι ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι έως ότου να έχουμε ένα χυλό (προσοχή να μην γίνει ζύμη αλλά να μην είναι και πολύ αραιό, κανονίζοντας το αλεύρι σας.
Το βάζουμε σ΄ένα ταψί καλά λαδωμένο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα και κάτι.
Το κόβουμε σε κομμάτια και τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Το έκανε η μητέρα μου με υπόδειξη του πατέρα μου που το ήξερε από τη γιαγιά μου.
nikolaos

Μακαρονια µε σαλτσα κρεμα ροκφορ!

Συνταγεσ για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. μακαρονια κατά προτίμηση σπαγγετίνι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
250 γραμμ. ροκφόρ κομμένο σε κύβους
250 γραμμ. ανθοτυρο θρυμματισμένο
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρέμα
1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε και επαναφέρουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα μακαρόνια στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την σάλτσα.
Ζεσταίνουμε τρείς κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε την φρέσκα κρέμα. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει μία βράση προθέτουμε το ροκφόρ και το ανθότυρο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τα τυριά να αρχίσουν να λιώνουν για 2 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τα μακαρόνια στην σάλτσα.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μην λιώσουν τα ζυμαρικά, για 3-4 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν τα μακαρόνια.
Σερβίρουμε τη μακαρονάδα με την πλούσια σάλτσα αμέσως από το τηγάνι. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο μωσαικο. Καλή Όρεξη!

Σουτζουκακια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

Σουτζουκάκια:
500γρ κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι-χοιρινό)
3/4 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
2 αυγά
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, σκόνη
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για τηγάνισμα)
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 του γλυκού κανέλα, σκόνη
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μέτριο μέγεθος και τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά. Κατεβάζουμε και αφήνουμε στη άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Σε ένα άλλο τηγάνι δίπλα έχουμε βάλει το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη κανέλλα και λίγο αλατοπίπερο και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα. Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 10 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε με βρασμένο ρύζι και για

Αρωματικο κεικ σοκολατας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
2 βανίλιες
4 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη άγλυκο
250γρ βούτυρο, ανάλατο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο

Προετοιμασία:

Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μίγμα, εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι με το χυμό πορτοκάλι ενώ το μίξερ δουλεύει.
Στο τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες, την κανέλλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο και αφήνουμε να δουλέψει για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45λεπτά με 1 ώρα και ελέγχουμε με το μαχαίρι αν είναι έτοιμο.
Αφού κρυώσει το κεικ σοκολατα το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή αν θέλουμε το περιχύνουμε το κεικ με γκαναζ. Απολαύστε!

Ομελετα φουρνου με λαχανικα!

Συνταγες για ολα τα γούστα!

Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κολοκύθι, κομμένο σε χοντρές φέτες
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε τέταρτα
1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στην μέση
2 μέτριες πατάτες κομμένες στη μέση κατά μήκος
6 αυγά, χτυπημένα με 3 κουταλιές της σούπας γάλα
1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο

Προετοιμασία:

Βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τις πατάτες σε στραγγιστήρι και τις αφήνουμε εκεί να κρυώσουν 6-10 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι (διαμέτρου 23cm) και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τα ντοματίνια και ψήνουμε τα λαχανικά μας για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τις πατάτες στο τηγάνι με τα υπόλοιπα λαχανικά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Για ακόμα 2-3 λεπτά και αλατοπιπερωνουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά στα λαχανικά και ψήνουμε πάνω στην φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να σταθούν τα αυγά. Τρίβουμε το τυρί, και το πασπαλίζουμε πάνω από το την ομελέτα. Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο κάτω από το γκρίλ και αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω η ομελέτα. Αφαιρούμε την ομελετα σε πιατέλα και κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την ομελέτα σας με πράσινη σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ. Καλή Όρεξη!

Γλυκό του κουταλιού κάστανο!

Οι Συνταγές της Παρέας
Περιγραφή
Η συνταγή είναι απο την συνονόματη μου, και πολύ καλή φίλη κα Αφροδίτη, απο το χωριό ΚΑΡΙΤΣΑ, Λάρισας!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό κάστανα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή καιλίγο παραπάνω

    Πως το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε - χωρίς να λιώσουν.
  2. Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.
  3. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
  4. Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.
  5. Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  6. Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
  7. Το βράζουμε μέχρι να δέσει.
  8. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ψαρι στα καρβουνα με καυτερη σαλτσα σογιας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

1 ψάρι ολόκληρο, περίπου 1kg, καθαρισμένο (κατα προτίμηση κέφαλο)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για άλειμμα
αλατοπίπερο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 λεμόνια ή λάιμ σε φέτες
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
Λεμόνι ή λάιμ για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε μία εξωτερική ψησταριά κάρβουνων. Πλένουμε καλά το ψάρι μέσα και έξω, και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Χαράσσουμε σε 3-4 σημεία το ψάρι μέχρι το κόκαλο και στις δύο πλευρές. Αλείφουμε μέσα-έξω το ψάρι με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε το ψάρι εκεί που το χαράξαμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις φέτες λεμονιού ή λαιμ, και το τζίντζερ.
Βάζουμε το ψάρι μέσα σε ειδική σχάρα ψαριού και ψήνουμε πάνω στα κάρβουνα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα βάζουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μία μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε για περίπου 1 λεπτά και προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας με τη ζάχαρη και αφήνουμε την σάλτσα να κοχλάσει για περίπου 1 λεπτό.
Σερβίρετε το ψάρι απευθείας από τα κάρβουνα μαζί με την σάλτσα και μία ωραία πράσινη σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Τούρτα πορτοκάλι, δροσερή και αθώα!

Οι Συνταγές της Παρέας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 έως 1,5 πακέτο μπισκότα Digestive ή πτι-μπέρ.
  • 84 γρ. μαργαρίνη
  • 1 λίτρο χυμό από πορτοκάλια (κατά προτίμησιν μέρλιν ή βαλέντσια)
  • 70 γραμμάρια κόρν-φλάουερ
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη (κρυσταλλική ή άχνη)

Πως το κάνουμε:

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
  1. Περνάμε τα μπισκότα από το μπλέντερ να θρυμματιστούν εντελώς.
  2. Τα τοποθετούμε σε φόρμα (επίπεδη που να ανοίγει από το πλάϊ) 24 εκατοστών.
  3. Λειώνουμε τη μαργαρίνη και τη ρίχνουμε στη φόρμα.
  4. Προσθέτουμε λίγο λικέρ της αρεσκείας μας (εμείς βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας τεντούρα).
  5. Ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν "ζυμάρι" και το απλώνουμε ώστε να σχηματίσει ένα στρώμα-βάση περίπου 1 εκατοστό πάχος.
  6. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 170 (προθερμασμένος ο φούρνος).
  7. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Ρίχνουμε τα 750 ml χυμού στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει, στα 2/3 της δύναμης του ματιού.
  2. Τα υπόλοιπα 250 ml τα ρίχνουμε σε μια γαβάθα και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ανάβουμε τσιγαράκι και περιμένουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση, ακούγοντας ραδιόφωνο :):)
  4. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε μέσα στο χυμό της γαβάθας το κόρν-φλάουερ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.
  5. Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πήξει.
  6. Οταν πήξει (πολύ σύντομα) και αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμη.
  7. Τουμπάρουμε μέσα στη φόρμα με την ψημένη βάση.
  8. Οταν κρυώσει εντελώς, το βάζουμε στο ψυγείο. Ανοίγουμε τη φόρμα και καταναλώνουμε μετά από 4 ώρες τουλάχιστον.
Καλή σας όρεξη.

Διαβάστε περισότερο: Τούρτα πορτοκάλι, δροσερή και αθώα http://www.sintagespareas.gr/sintages/tourta-portokali-droseri-kai-athoa.html#ixzz1bfiaF7Xd

Κέικ καρότου!


Υλικά :
21/2 ποτήρια αλεύρι
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
11/4 ποτήρια λαδί
1/4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
13/4 ποτήρια ξυσμένο καρότο
1 ποτήρι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
4 αυγα
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και λίγο τριμμένο γαρίφαλο

Εκτέλεση :
Χτυπάμε αυγά και ζάχαρη.
Ρίχνουμε λαδί – νερό – καρότα.
Και μετα όλα τα αλλα.
Τα βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC έως να δείτε ότι έχει ψηθεί.

Κολοκυθοκεφτεδες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

4 πράσινα κολοκύθια, μεγάλα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα πράσινα κρεμμύδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένος
2 αυγά χτυπημένα
200γρ. φέτα περασμένη σε χοντρό τρίφτη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιες της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Προετοιμασία:

Πλένουμε καλά τα κολοκύθια, τα περνάμε από χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε ελαφρά τα κολοκύθια όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε να για ακόμα 10 περίπου λεπτά στο σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους. Στύβουμε με τα χέρια τα τριμμένα κολοκύθια για να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
Αφού τα στραγγίξουμε καλά βάζουμε τα κολοκύθια μας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το άνηθο, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε με μία μεγάλη κουτάλα να ενωθούν. Προσθέτουμε τη φέτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ενώ προσθέτουμε σταδιακά λίγο-λίγο το αλεύρι. Το μείγμα μας πρέπει να είναι πλέον ένας ωραίος χυλός που ξεκολλά από το κουτάλι.
Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα. Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτεδες μας μεχρι να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζουμε τους κολοκυθοκεφτεδες μας πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε απευθείας από το τηγάνι με ένα καλή ποιότητας γιαούρτι. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Υπερτροφές με ελληνική ταυτότητα!

Η ελληνική γη προσφέρει απλόχερα «γεννήματα», τα οποία χάρη στην υψηλή διατροφική τους αξία αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για τον οργανισμό, χαρίζοντας υγεία και ομορφιά. Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεγάλο αριθμό ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ένταξη των υπερτροφών σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θωρακίζει και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού με φυσικό τρόπο, προσθέτει άρωμα και γεύση στη διατροφή.
Ελάτε να σας συστήσουμε δέκα ελληνικούς διατροφικούς θησαυρούς, που η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας.

η συνέχεια Εδώ

Λαχανοντολμάδες μ΄αυγολέμονο!

Υλικά :

1 λάχανο μεγάλο (μαλακό για λαχανοντολμάδες, το σκληρό είναι για σαλάτα)
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο όταν μαλακώσει το βγάζουμε σ΄ένα ταψί, όταν κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε φύλλα.
Μερικά σκληρά φύλλα και κοτσάνια τα στρώνουμε σε μια κατσαρόλα που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε δε και 11/2 ποτήρι του νερού από το νερό που βράσαμε το λάχανο, όπως επίσης και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να διπλώνουμε τους λαχανοντολμάδες (σ΄ ένα κομμάτι λάχανο βάζουμε 11/2 κουταλιά σούπας γέμιση και τη τυλίγουμε σφιχτά με το λάχανο, σε μακρόστενο σχήμα).
Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τα φύλλα και τα κοτσάνια κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 11/4 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορείτε να τυλίξετε και μερικούς αντί με λάχανο με αμπελόφυλλα και να τα στρώσουμε ανάμεσα σ΄ αυτούς που είναι με λάχανο.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Σοκολατοπιτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

200γρ. μπισκότα γεμιστά σοκολάτας (περίπου 17 μπισκότα)
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λειωμένο
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια
2 φλιτζάνια μικρά ζαχαρωτά (mini marshmallows)
3 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένη σκόνη κακάο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175°C.
Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα μπλέντερ και τα λιώνουμε. Βάζουμε τα λιωμένα μπισκότα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε τα λιωμένα μπισκότα μέσα σε ένα πυρίμαχο ταψί τάρτας (9-ιντσών) και πιέζουμε με τα χέρια για να δημιουργηθεί η βάση και τα τοιχώματα της πίτας μας. Βάζουμε το ταψί για 20-25 λεπτά στον καταψύκτη για να σταθεροποιηθεί η βάση. Ψήνουμε απευθείας από τον καταψύκτη στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά την βάση μας. Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και αφήνουμε εκτός για να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε 1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος, την σοκολάτα και τα ζαχαρωτά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Κτυπάμε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με μίξερ χεριού μέχρι να δημιουργηθεί μία απαλή κρέμα. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να έχουμε μία σφικτή σαντιγυ. Ανακατεύουμε το ένα τρίτο της σαντιγυς στο μίγμα σοκολάτας αφού αυτό έχει κρυώσει εντελώς. Διπλώνουμε με μία σπάτουλα την υπόλοιπη σαντιγί με το μείγμα σοκολάτας προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει εντελώς και να γίνει νερουλό. Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα μας μέσα στην βάση μπισκότου που φτιάξαμε και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Κτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το ένα κουτάλι σούπας ζάχαρη σε σταθερή σαντιγυ και γαρνίρουμε την σοκολατοπιτα μας με αυτή.
Σερβίρουμε την σοκολατοπιτα μας παγωμένη. Απολαύστε!

Τυροκροκετες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα
Υλικά:
200γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
200γρ. τριμμένο τυρί ρεγκάτο
200γρ. τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα
3 ασπράδια αυγών
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα
Προετοιμασία:
Περνάμε τα τυριά από χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με τα τυριά τα ασπράδια και τον κρόκο μαζί το κορν φλάουρ, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά στο μπολ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο.
Πλάθουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα αραδιάζουμε σε μία πιατέλα.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.
Σερβίρετε απευθείας από το τηγάνι με ψωμί και σάλτσα ντομάτας. Καλή Όρεξη!

Ιδέες για πρωινό!


Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία να τρώνε ένα υγιεινό πρωινό. Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης χρόνου, οι περισσότεροι γονείς το προσπερνάμε με αποτέλεσμα να μην παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που πρέπει.
Μερικές ιδέες για πρωινό είναι:
Δημητριακά με γάλα
Ψωμί τόστ με τυρί και γαλοπούλα και χυμό
Μπάρα δημητριακών
Γιαούρτι
Ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα
Σπιτικό κέικ
Ρυζόγαλο
Γάλα και Κουλουράκια
Γάλα και μπισκότα
Αυγά βραστά ή τηγανιτά
Φρουτοσαλάτα.

Πιπεριές Φλωρίνης (Ψητές)!



Υλικά :

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
100 γραμμάριο ξύδι
100 γραμμάριο ελαιόλαδο
Λιγο αλατι

Εκτέλεση :

Πλένουμε τις πιπεριές τις βάζουμε σ΄ ένα ταψί και τις ψήνουμε καλά στο φούρνο.
Μετά τις βάζουμε σε μια σακούλα νάιλον τις κλείνουμε καλά και τις αφήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Παίρνουμε μετά τις πιπεριές από την ναύλο σακούλα (τώρα ξεφλουδίζονται εύκολα) τις ξεφλουδίζουμε και τις καθαρίζουμε από τα σπόρια.
Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα περίπου.
Μετά τις βάζουμε σε βάζο γυάλινο ρίχνουμε το ξύδι και το λάδι και το κλείνουμε πολύ καλά, όταν το ανοίξουμε για να φάμε μέχρι να τις τελειώσουμε το βάζουμε το βάζο σε ψυγείο.
Μπορούμε να ψήσουμε όσα κιλά θέλουμε και να τις βάλουμε σε πολλά βάζα η αναλόγια για κάθε βάζο είναι αυτή που σας γράφω στα υλικά.


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

8 σκελίδες σκόρδο
200γρ. φρέσκο γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
700γρ. άπαχο αρνίσιο κιμά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό κόλιανδρο, κοπανισμένο
ελαιόλαδο
Αλάτι/φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Λεμόνι
Πίτες

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C. Τυλίγουμε 7 σκελίδες σκόρδο με το φύλλο τους σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν στον προθερμασμένο φούρνο. Βγάζουμε από το φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς για περίπου 10 λεπτά. Πιέζουμε με τα δάκτυλα μας τις σκελίδες μία-μία για να ξεκολλήσει το φύλλο και να μείνει μόνο το σκόρδο.
Βάζουμε το σκόρδο χωρίς το φύλλο σε ένα μπολ και το πιέζουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το φρέσκο κόλιανδρο, την τριμμένη φλούδα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμα τα κεμπαπ μας.
Ξεφλουδίζουμε την σκελίδα σκόρδου που μας έμεινε, την πιέζουμε με την λάμα του μαχαιριού μας για να λιώσει, την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και την ψιλοκόβουμε. Βάζουμε το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ με τον κιμά, το κρεμμύδι, το κύμινο, το κοπανισμένο κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Χρησιμοποιώντας καθαρά χέρια, ζυμώνουμε τον κιμά για να ενωθούν τα υλικά μας.
Χωρίζουμε το μείγμα μας σε 8 μέρη σε σχήμα οβάλ (σαν μεγάλους κεφτέδες). Περνάμε το κεμπαπ σε σουβλάκια πιέζοντας το για να κρατηθεί επάνω. Αραδιάζουμε τα σουβλάκια μας σε μία πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο καταψύκτη για περίπου 30 λεπτά. Το στάδιο αυτό θα μας βοηθήσει στο ψήσιμο αφού δεν θα διαλύονται τα κεμπαπ μας πάνω στην σχάτα. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι γκριλ ή ακόμα καλύτερα αν μπορούμε ετοιμάζουμε τα κάρβουνα για ψήσιμο. Αλείφουμε την επιφάνεια ψησίματος με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα κεμπαπ μας για 5-6 λεπτά ή ανάλογα με τα γούστα σας, γυρίζοντας τα συχνά. Μπορείτε όσο τα ψήνετε να αλείψετε και τα κεμπαπ σας με λίγο ελαιόλαδο 1-2 φορές.
Σερβίρετε απευθείας από το γκριλ με πιτες, την σάλτσα γιαουρτιού, και λίγο λεμόνι. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο τσιζκεικ. Καλή Όρεξη!

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Κρεατοπιτα του Jamie Oliver!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
ένα κλαδάκι φρέσκο φασκόμηλο, μόνο τα φύλλα
μια χούφτα τριμμένη φρυγανιά
φρέσκο μοσχοκάρυδο, για τρίψιμο
6 χοιρινά λουκάνικα καλής ποιότητας
250γρ έτοιμη σφολιάτα
1 αυγό
λίγο γάλα

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ºC.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σιγοψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φυλλαράκια φασκόμηλου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1-2 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και απλώνουμε το κρεμμύδι σε μία πιατέλα για να κρυώσει.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τα λουκάνικα και αφαιρούμε από μέσα το κρέας. Βάζουμε μέσα σε ένα μπολ το κιμά με το κρύο κρεμμύδι, την φρυγανιά και ζυμώνουμε τα υλικά με καθαρά χέρια.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε για να λεπτύνει αρκετά. Κόβουμε κατά μήκος την ζύμη σε δύο μεγάλα ορθογώνια. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε σχήμα λουκάνικου και το απλώνουμε στο κέντρο της κάθε ζύμης κατά μήκος.
Κτυπάμε το αυγό με το γάλα και βουρτσίζουμε τη ζύμη με το μείγμα αυτό. Διπλώνουμε την μια πλευρά της ζύμη πάνω από την γέμιση και τυλίγουμε την σφολιάτα σε ρολό. Πιέζουμε με τα δάκτυλα την ζύμη να σφραγίσει.
Κόβουμε τα μεγάλα ρολά σε μικρότερα ισομερή κομμάτια. Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί και τα αλείφουμε το επάνω μέρος με το υπόλοιπο μείγμα του αυγού. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι φουσκώνσου και να ροδίσουν.
Σερβίρετε με μια ωραία σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!
Πηγή: http://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/sausage-rolls

Οι συνταγές μας..Τοπικές γεύσεις..Μπακαλιάρος σκορδαλιά...


Υλικά για τη Σκορδαλιά
4 πατάτες
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, αφού τις πλύνουμε πολύ καλά. Όταν βράσουν και μαλακώσουν καλά –θα πάρει περίπου 30 λεπτά-, τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.Καθαρίζουμε το σκόρδο, το λιώνουμε στην πρέσα και το προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας, μαζί και το ξίδι και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε προσθέτοντας κάθε τόσο λάδι, μέχρι η πατάτα να μην μπορεί να «πιει» άλλο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο, μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αλατίζουμε και σερβίρουμε.
Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι
Υλικά
600 γρ. παστό φιλέτο μπακαλιάρου, δίχως κόκαλα
Για το κουρκούτι
1 φλιτζάνι μπίρα και όσο αυτοδιογκούμενο αλεύρι σηκώσει το κουρκούτι, ώστε να μπορέσουν να τυλιχτούν σε αυτό τα κομμάτια του ψαριού (σχετικά πηκτό).2 κ.σ. νισεστέ
Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο για 24-40 ώρες, αλλάζοντας τακτικά το νερό του, κάθε 4-5 ώρες ή και συχνότερα, ιδιαίτερα στην αρχή.Μέχρι να ξαλμυρίσει τον τοποθετούμε μαζί με το νερό του στο ψυγείο και ποτέ δεν τον αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Συνήθως το διάστημα των 24 ωρών δεν επαρκεί ώστε να ξαλμυρίσει καλά, οπότε για ασφαλέστερο αποτέλεσμα τον αφήνουμε λίγες ώρες περισσότερο.Όταν ξαλμυρίσει τον κόβουμε σε κυβάκια, αφαιρούμε τυχόν κόκαλα και βάζουμε τα κυβάκια σε κουρκούτι.
Με τη μπίρα και όσο αυτοδιογκούμενο αλεύρι σηκώσει το κουρκούτι, φτιάχνουμε το κουρκούτι. Θα πρέπει να είναι σχετικά πηκτό, ώστε να μπορέσουν να τυλιχτούν σε αυτό τα κομμάτια του ψαριού. Θα πρέπει το κουρκούτι να μένει πάνω στο ψάρι και να μη γλιστράει.Αφήνουμε να φουσκώσει τουλάχιστον μισή ώρα και μετά βουτάμε σε αυτό όλα τα κομμάτια και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Παίρνουμε με το κουτάλι κομμάτια και τηγανίζουμε.Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ξανθύνουν τα κροκετάκια μπακαλιάρου.
Ν.Ζ (Φτέρη)
You might also l

Κολοκυθοκεφτεδες με φετα και ουζο!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια χοντρο-τριμμένα κολοκυθάκια και πιεσμένα με το χέρι για να στραγγίξουν
1/3 φλιτζανιού φέτα (τριμμένη)
1 σφηνάκι ούζο
1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 αυγό
αλάτι και πιπέρι
αλεύρι (όσο πάρει)
τριμμένη φρυγανιά (όση πάρει)
λάδι για το τηγάνισμα
Για το ντιπ:
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκύθι με την φέτα, το ούζο, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το δυόσμο, και το αυγό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για την γεύση και ανακατεύουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά ίσες ποσότητες αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά μέχρι να μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα μας σε κεφτεδες. Περνάμε τους κολοκυθοκεφτεδες μας από αλεύρι και τηγανίζουμε. Για να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτεδες βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και προθερμαίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν οι κολοκυθοκεφτεδες μας από όλες τις πλευρές. Στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Το ντιπ μας το ετοιμάζουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν το τηγάνισμα των κολοκυθοκεφτεδων. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για το ντιπ σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα.
Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτεδες σας απευθείας από το τηγάνι μαζί με το ντιπ σας. Καλή Όρεξη!

Ευκολη Γαλλικη Ομελετα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
5 αυγά
3 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (chives)
1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι/πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το σχοινοπρασο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά το λάδι, περιχύνουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι ομοιόμορφα.
Κινούμε κυκλικά το τηγάνι να απλώσει παντού το μείγμα των αυγών. Μόλις αρχίσει η ομελέτα να στέκει ξεκολλάμε τις άκριες με μία σπάτουλα. Ψήνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς η ομελέτα μας. Διπλώνουμε την ομελέτα στην μέση και αφαιρούμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο.
Κόβουμε σε 2 μερίδες και σερβίρουμε όσο ακόμα είναι ζεστή η ομελετα μας με πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Ευκολη Τυροπιτα με δυοσμο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
250γραμ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
250γραμ. φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
3 αυγά, φρέσκα
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο
4-5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη φέτα με τον ανθότυρο καλά με ένα πιρούνι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα με τα αυγά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν. Σκεπάζουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά.
Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου (μέτριο μέγεθος) και το αλείφουμε καλά λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε στον πάτο 4 φύλλα αλείφοντάς τα καλά ένα-ένα με λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το κρύο μίγμα τυριών πάνω από το τέταρτο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκριες των φύλλων που εξέχουν προς το μέσα μέρος του ταψιού πάνω από το τυρί. Απλώνουμε πάνω από την γέμιση ακόμα 4 φύλλα κρούστας, αλείφοντας ένα προς ένα με το βούτυρο.
Γυρίζουμε τις άκριες των φύλλων προς τα μέσα τυλίγοντας σαν ρόλο και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την τυροπιτα σε μερίδες. Ψήνουμε την τυρόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το επάνω μέρος.
Σερβίρετε την τυροπιτα σας ζεστή. Καλή Όρεξη!

Μεθυσμενο Αρνακι στο Φουρνο !

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
1,5 κιλό αρνί (κατα προτίμηση πόδι), κομμάτι ολόκληρο
1 κιλό κρεμμύδια (περίπου 5 μεγάλα), κομμένα σε φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 χούφτα θυμάρι, κλωναράκια
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
10-12 κόκκους μαύρου πιπεριού
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160oC.
Πλένουμε καλά το κρέας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη γάστρα. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε το κρέας από την γάστρα και αφήστε στην άκρη.
Προσθέστε στο τηγάνι τα κρεμμύδια φέτες και τσιγαρίζουμε για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέστε το θυμάρι και μαγειρέψτε για ακόμα ένα λεπτό. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Τοποθετήστε το αρνί πάνω από τα κρεμμύδια, και προσθέστε το κρασί. Καλύψτε την γάστρα με πώμα. Ψήστε για 3 ώρες στον προθερμασμένο φούρνο. Τα τελευταία 30 λεπτά ψησίματος αφαιρέστε το πώμα. Κατά τα 30 αυτά λεπτά με ένα μεγάλο κουτάλι μαζεύετε συχνά τους χυμούς του φαγητού και περιχύνετε το κρέας.
Τελειώνετε το φαγητό ρίχνοντας πάνω από το κρέας το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Πρασοκρεατόπιτα ή με κιμα ή με βρασμενο κρεας!


Υλικά :
600 γραμμάρια κιμά πρόβιο εάν δεν βρείτε 400 γραμμάρια βοδινό και 200 γραμμάρια χοιρινό
4 με 5 πράσα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
100 με 120 γραμμάρια ελαιόλαδο
100 με 150 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο στο τρίφτη (εάν δεν τρώτε αλμυρό κάποιο σκληρό γλυκό τυρί)
1 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και τα πράσα. Προσθέτετε ένα ποτήρι νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί όλο το νερό. Στην συνέχεια αδειάζετε μέσα το λάδι και τα κοκκινίζουμε καλά.
Όταν είναι έτοιμα προσθέτετε τον κιμά και τα μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά ανακατεύουμε συχνά.
Μετά σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε μείγμα να κρυώσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτετε αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε το μίγμα για λίγο.
Σε ένα λαδωμένο ταψί απλώνετε τα κάτω φύλλα (περίπου 5 με 7 δικά μας ή 7 με 10 έτοιμα).
Μετά απλώνουμε επάνω το έτοιμο μίγμα μας.
Συνεχίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα μας(περίπου 4 με 5 δικά μας ή 6 με 8 έτοιμα)και μαζεύουμε τις άκρες ρολό προς τα μέσα.
Προσθέτουμε το τελευταίο φύλλο μας και το κόβουμε όσο είναι το ταψί μας.
Χαράζουμε βαθιά σε μερίδες και περιχύνουμε την πίτα με το υπόλοιπο λάδι.
Την ψήνουμε στους 175 με 185 βαθμούς και για περίπου 70 λεπτά, προσοχή να μην σας αρπάξει από επάνω την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, κι εάν θέλει λίγο ακόμη συνεχίστε το ψήσιμο.

Τρώγετε ζεστή.

Καλή Επιτυχία και καλή σας Όρεξη.

Αντί για κιμά μπορείτε να βάλετε και κρέας, το βράζουμε το κόβουμε σε πολύ μικρά καβάκια και εκει που ρίχνουμε τον κιμά εμείς ρίχνουμε τα βρασμένο μας κρέας.

Κοτοπουλο στο φουρνο με σαλτσα μπυρας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 ολόκληρο κοτόπουλου (περίπου 2kg)
1kg πατάτες
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 1/2 φλιτζάνια μπυρα
1/2 κουταλιά σούπας θυμάρι ξηρό
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι

Προετοιαμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 210οC.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες των 2-3εκ. και τις τοποθετούμε γύρω από το κοτόπουλο σε ένα αρκετά μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι το κοτόπουλο και τις πατάτες μας.
Βάζουμε και ανακατεύουμε μαζί την μπύρα, τη μουστάρδα, το μέλι, το λάδι και το σκόρδο. Περιχύνουμε με την σάλτσα αυτή το κοτόπουλο και τις πατάτες μας. Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το κοτοπουλο στο φουρνο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πάρει μία ωραία κρούστα το κοτόπουλο αλλά να είναι ακόμα μαλακό εσωτερικά. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει κατά διαστήματα να ανοίγετε το φαγητό και να το περιχύνετε με την σάλτσα από το ταψί. 10-15 λεπτά πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς αυτό.
Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό με μία ωραία σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες!


Υλικά :

1/2 κιλό χυλοπίτες
1½ κιλό κόκορα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τριφτή
120 γραμμάρια πιπεροσαλάτα
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τριφτή ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, κοκκινίζουμε με λίγο λάδι τον κόκορα.
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αφού κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα, ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Αφήνουμε να ψηθεί για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο στο τριφτή κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου

Την συνταγή για την Πιπεροσαλάτα θα την βρείτε στο :

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=0&syntagi_id=235

Απλη πιτσα με ζαμπον και φρεσκο ανανα!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Ζύμη:
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
2/3 φλιτζανιού ζεστό νερό (όχι καυτό)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Toppings:
1.5 φλιτζάνια τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φρέσκο ανανά χοντροκομμένο
4 φέτες ζαμπόν χοντροκομμένο
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε φέτες
3 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι (σε σκόνη)

Προετοιμασία:

Πρώτα ξεκινάμε με τη ζύμη. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη πάνω από την επιφάνεια του ζεστού νερού μέσα σε ένα μικρό μπολ. Ανακατέψτε για να διαλυθεί και αφήστε να σταθεί για 4-5 λεπτά για να φουσκώσει.
Αναμίξτε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέστε το περιεχόμενο του μικρού μπολ (ενεργοποιημένη μαγιά) στο αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε. Όταν τα υλικά της ζύμης αρχίσουν να ενώνονται, μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίστε να ζυμώνετε για ακόμα 6-8 λεπτά. Αν νομίζετε ότι χρειάζεται, προσθέστε ανάλογα ακόμα ελάχιστο κρύο νερό ή αλεύρι στην ζύμη.
Τοποθετήστε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε και αφήστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 210oC.
Toppings: Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον πελτέ με το ελαιόλαδο, νερό, το κρεμμύδι, την ζάχαρη, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, και την ρίγανη. Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά της σάλτσας και αφήστε την να σταθεί για τουλάχιστον 30 λεπτά και να μαριναριστεί με τα αρωματικά. Μπορείτε να ετοιμάσετε την σάλτσα κατά την διάρκεια που ετοιμάζετε την ζύμη και να την έχετε έτοιμη όταν την χρειαστείτε.
Όταν η ζύμη φουσκώσει (αφήστε τουλάχιστον 30 λεπτά), ανοίγουμε το φύλο πίτσας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το φύλο κατά προτίμηση να έχει κυκλικό σχήμα και πάχος που να μην ξεπερνά το μισό εκατοστό.
Toppings: Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην ζύμη τη σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε. Αραδιάζουμε ομοιόμορφα πάνω στη σάλτσα τα υπόλοιπα υλικά (φρέσκα ντομάτα, τυρί μοτσαρέλα, ανανά, ζαμπόν).
Ψήστε για 20-25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, ή μέχρι να ψηθεί καλά το κάτω μέρος του φύλου και το τυρί να λιώσει εντελώς. Σερβίρετε την πίτσα απευθείας από τον φούρνο. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!