Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Λαβράκι στο φούρνο με άρωμα λεμόνι!



Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:
1 λαβράκι (περίπου 400-500γρ.)
1 λεμόνι κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε χοντρές φέτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού, ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.


Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα να μαριναριστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC.
Πλένουμε καλά το ψάρι και το τοποθετούμε σε ένα αρκετά μεγάλο πυρίμαχο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τις φέτες λεμονιού, και το μείγμα του ελαιόλαδου και λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε με αυτά το ψάρι στο ταψί. Αραδιάζουμε τις φέτες ντομάτας πάνω από το ψάρι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το λαβράκι στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρετε το ψάρι κατευθείαν από τον φούρνο με πατάτες τζάκετ και λαχανικά στον ατμό.
Καλή Όρεξη!

Πατάτες ογκρατέν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

1kg πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες, και μετά σε τέταρτα
400γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
400ml κρέμα γάλακτος
200ml φρέσκο γάλα
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, κοφτές
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
λίγο βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200oC.
Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ταψί με μπόλικο βούτυρο. Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα, το γάλα, το αλεύρι, το σκόρδο, και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο. Κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν και να έχουμε ένα νερουλό χυλό. Προσθέτουμε στο χυλό το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και κτυπάμε για ακόμα λίγο τα υλικά μας.
Βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί τις μισές πατάτες σε μία στρώση. Περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί με το μισό χυλό και πασπαλίζουμε από πάνω με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα υλικά πάνω από την πρώτη στρώση.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες μας καλά. Αν θέλουμε λίγο πριν το τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό μας από πάνω με λίγο φρέσκο δενδρολίβανο για περαιτέρω άρωμα.
Σερβίρετε τις πατατες ογκρατεν σαν συνοδευτικό με τα κρεατικά σας ή απλά με μία ωραία σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Κατσικάκι στη γάστρα με μακαρόνια!

Όταν αναφέρω γάστρα μην πάει το μυαλό σας σε αυτό το σκεύος που έχουμε στα αστικά σπίτια και το τοποθετούμε στην ηλεκτρική κουζίνα.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου η γάστρα είναι κωνικό σκέπασμα από λαμαρίνα, στα άκρα του οποίου υπάρχει ένα χείλος που συγκρατεί ένα στρώμα στάχτης για την αποθήκευση θερμότητας. Η γάστρα αυτή τοποθετείται πάνω από το ταψί και βοηθάει στο ψήσιμο των φαγητών με τη βοήθεια φωτιάς.
Παραλλαγή αυτού του σκεύους είναι η τσερέπα η οποία συναντάται στην Ιθάκη ή και στην Κεφαλλονιά.
Η ανάρτηση αυτή έχει καθαρά χαρακτήρα καταγραφής κι αναβίωσης μνημών γεύσεων κι εικόνων. Σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συναντήσουμε εύκολα, ακόμη και στα χωριά.

Για συνεχεία κάνετε κλικ στον Σύνδεσμο
http://asproylas.blogspot.com/2009/08/blog-post_30.html

Τούρτα με δύο σοκολάτες της Μαρίας!



Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχα γενέθλια, κι είπα να πρωτοτυπήσω να φτιάξω μια τούρτα και για μένα.
Συνήθως φτιάχνω για όλους τους άλλους και στα δικά μου γενέθλια βαριέμαι να φτιάξω.
Φέτος έφτιαξα μια τούρτα με τα υλικά που μου αρέσουν πιο πολύ, διάλεξα το παντεσπάνι που μου αρέσει, το οποίο έχει φουντούκια και χρησιμοποίησα δύο κρέμες με σοκολάτα, η μια μαύρη και η άλλη λευκή. Αυτή η τούρτα για μένα αποτελεί έναν ακαταμάχητο πειρασμό, είναι πολύ εθιστική, λόγω της σοκολάτας βλέπετε, δεν μπορείς να φας ένα κομμάτι μόνο!!.


Υλικά για το παντεσπάνι
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τα φουντούκια στο multi.
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τα φουντούκια και το αλεύρι με το μπέικιν ανακατεύοντας.


Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και το αδειάζουμε σε ταψάκια 24 εκ. , τα οποία τα έχουμε καλύψει με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.
Για να το φτιάξετε με το Thermomix δείτε εδώ

Υλικά για την μαύρη κρέμα
100 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
3 κρόκους αυγών
40 γραμμάρια ζάχαρη
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα






Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα ενιαίο.

Ζεματίζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, κτυπώντας τα καλά πάνω σε μπεν μαρί.Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά πάνω στο μπεν μαρί μέχρι να πήξει λίγο.
Αφήνουμε στο ψυγείο λίγο, πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Στο Thermomix την φτιάχνουμε ως εξής:
Ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια στον κάδο και γυρίζουμε την ταχύτητα στο 10 μέχρι να αλεστεί.
Προσθέτουμε στον κάδο και τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, στους 70 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.


Υλικά για την άσπρη κρέμα ganache
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα άσπρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος(να μην βράσει) και ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει απαλή κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε.


Και οι δύο κρέμες σοκολάτας, όταν τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν ροή, κοινώς να τρέχουν πάνω από το παντεσπάνι.
Γι' αυτό για να συναρμολογήσουμε την τούρτα, χρησιμοποιούμε τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενο τοίχωμα 24 εκατοστών (ίδιο μέγεθος με το παντεσπάνι).

Προσέχουμε επίσης να μην υπάρχουν σημεία στο παντεσπάνι, κατά την συναρμολόγηση, από τα οποία θα μπορούσε να διαφύγει η ρευστή μας κρέμα.
Γι' αυτό το λόγο, μπορούμε να ντύσουμε το τσέρκι μας στη βάση και γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στο τσέρκι, ραντίζουμε με λικέρ της αρεσκείας μας και ρίχνουμε την μαύρη κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί κάπως η κρέμα και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και την άσπρη κρέμα.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν οι κρέμες, στη συνέχεια αφαιρούμε το τσέρκι και διακοσμούμε με φλύδες σοκολάτας.
 

από: http://mariplateau.blogspot.com

Σαλάτα με εσπεριδοειδή φρούτα!

1 μικρό γκρέιπφρουτ
2 πορτοκάλια
2 μανταρίνια
1 λάιμ
1 κρεμμύδι σε φέτες
1/4 φλ.δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/4 φλ.φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα ολόκληρα
1/2 φλ. φέτα
χυμό από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι και λίγο από το ξύσμα τους
4 κ.σ.ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ.πλιγούρι

Μουσκεύουμε πρώτα το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για περίπου 30-45 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε ένα dressing με το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ξύσμα, το αλάτι, το πιπέρι και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε με αυτό το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά. Αφού φύγουμε τις φλούδες από τα φρούτα, κόβουμε τις μοίρες των πορτοκαλιών και λεμονιών σε μικρότερες και των μανταρινιών και λάιμ, τις αφήνουμε ολόκληρες. Σε μια πατέλα, βάζουμε πρώτα το πλιγούρι, από πάνω προσθέτουμε τα φρούτα, τα αμύγδαλα, το δυόσμο και τον κόλιαντρο. Οταν θα σερβίρουμε, ανακατεύουμε πολύ ελαφριά.

Παραδοσιακή λεμονάδα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 3 μπουκάλες

Υλικά:

10 ποτήρια χυμό από φρεσκοστυμένα λεμόνια
9 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι λίγο ξινή η γεύση ή 10 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι γλυκιά η γεύση

Εκτέλεση:

Πλένουμε με πολύ ζεστό νερό τις γυάλινες μπουκάλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλένουμε και τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση, τα στύβουμε και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το χυμό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μίγμα μας. Αφήνουμε τη ζάχαρη να διαλυθεί ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λεμονάδα μας είναι έτοιμη όταν διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη λεμονάδα μας στις γυάλινα μπουκάλια πολύ προσεκτικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου!

Το φασκόμηλο είναι πολυετές θαμνώδες φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως... πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.

Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν - όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι - τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.

Άτομα που πάσχουν από δυσπεψίες, δυσεντερίες και έλκος στομάχου, μπορούν να αφήσουν να μουσκέψουν φύλλα φασκόμηλου μέσα σε κόκκινο κρασί (80 γρ. φασκόμηλο σε 1 λίτρο κρασί) για μία βδομάδα και να πίνουν μία έως τρεις κουταλιές της σούπας από αυτό το μίγμα, μετά από κάθε γεύμα. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.


Πηγή εδώ 

Σοκολατόπιτα η τέλεια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζανιού κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι δυνατό καφέ φίλτρου, ζεστό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 συσκευασίες βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Αλείφουμε με μαλακωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί 20-25 εκατοστών και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αναποδογυρίζουμε το ταψί και το χτυπάμε για να φύγει η περίσσεια του αλευριού.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: τον καφέ, το λάδι, και το ξύδι.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ των στερεών και ανακατεύουμε καλά ώσπου να πετύχουμε ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα αυτό στο ταψί, και το ψήνουμε στο κέντρο του φούρνου για 25-30 λεπτά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο: αν βγει καθαρό, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την σοκολατοπιτα μας να κρυώσει τελείως
Μπορούμε να περιχύσουμε το κρύο κεικ με γλάσο σοκολάτας, ή να το στολίσουμε με ροζέτες από σαντιγύ. Ταιριάζει τέλεια και με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Συνοδεύει τέλεια τον καφέ μας.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Μακαρονια φουρνου με κοκκινη σαλτσα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για την σάλτσα
1 μικρό ματσάκι φρέσκο βασιλικό
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1.5 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Για τα μακαρόνια:
500γρ. μακαρονια (πέννες, ριγκατόνι, χοντρό μακαρόνι, κλπ)
1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα, τριμμένο
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζανα, τριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και 1/3 φλιτζάνιου νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και 3-4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα. Μισοσκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά και μετά προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα μας αλλά να έχει αρκετό νερό ακόμα. 2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μακαρόνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες για πολύ αλ τέντε. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια κρατώντας 1/3 φλιτζανιού από το ζωμό των μακαρονιών. Βάζουμε τα μακαρόνια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με την φέτα και τις ελιές. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα μακαρόνια με την κόκκινη σάλτσα. Προσθέτουμε άλλα 4-5 ολόκληρα φύλλα βασιλικό. Αν η σάλτσα μας είναι πολύ πηκτή προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό των μακαρονιών που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί όπως είναι στο μπολ και τα απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε από πάνω με την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί από πάνω και να δημιουργηθεί μία ωραία κρούστα.
Σερβίρετε απευθείας από το φούρνο με μία πράσινη σαλατα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα.
Καλή Όρεξη!

Πανακότα με χαρουπόμελο και φιστίκια!

Η πανακότα συνήθως συνδυάζετε με σος από βατόμουρα, σοκολάτα ή φράουλες. Σ αυτή την συνταγή, η δροσερή αυτή κρέμα θα συνδυαστεί με ένα πιο κυπριακό «στοιχείο», το χαρουπόμελο.

1 ½ ποτήρι γάλα φρέσκο ημιάπαχο
1 ποτήρι φρέσκα ελαφριά κρέμα
2 κ.σ.κοφτές ζάχαρη
3-4 κ.σ.γάλα φρέσκο
1 ½ κ.σ.σκόνη ζελατίνης
2/3 φλ.φιστίκια ωμά καβουρδισμένα (χωρίς την φλούδα)

Για τη σος
½ φλ.χαρουπόμελο
2 κ.σ.φυστικοβούτυρο

Διαλύουμε  πρώτα σε ένα φλιτζάνι τη ζελατίνη με τις 3-4 κ.σ.γάλα ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθεί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη φρέσκα κρέμα και τα βράζουμε μαζί ανακατεύοντας καλά. Δεν αφήνουμε να χογλάσει, αλλά να βράσει μόνο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, ανακατεύοντας πάλι πολύ καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει για 5-6 ώρες. Ετοιμάζουμε το σος ανακατεύοντας καλά το χαρουπόμελο και το φυστικοβούτυρο. Θα περιχύσουμε τις πανακότες μόνο όταν θα τις ξεφορμάρουμε και τις σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με τα φυστίκια αφού πρώτα τα καβουρδίσουμε.

Πίτα με κιμά και πλιγούρι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 ταψι

Υλικά:

Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
300γρ. κιμά χοιρινό
300γρ κιμά βοδινό
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι πλιγούρι
Λίγο αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 1/2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι η ζύμη μας να σφίξει. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 40 λεπτά να σταθεί ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο το ελαιόλαδο και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τους κιμάδες και μόλις αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι του ζωμού. Περιμένουμε να απορροφήσει το ζωμό το μίγμα μας και αμέσως ρίχνουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στη φωτιά για ακόμη 5 λεπτά και ανακατεύουμε.
Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε στενόμακρα φύλλα πάνω σε μια καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζουμε κατά μήκος ανάλογη γέμιση και στρίβουμε τη ζύμη μας σαν σαλιγκάρι.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό μέτριου μεγέθους ταψί και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα. Τη λαδώνουμε και από πάνω και τη βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο μας για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο και τη ραντίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό. Την αφήνουμε να απορροφήσει το ζωμό και τη σερβίρουμε ζεστή.
Καλή Όρεξη!

Φασολάκι Οριεντάλ!


1 κιλό φασολάκι λεπτό φρέσκο
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
5 κουταλιές φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 κ.τ. ζάχαρη καστανή
½ φλ. σόγια σος
Λίγο αλάτι
4 κ.σ. σησαμέλαιο

Κόβουμε τις μυτούλες από το φασολάκι και το βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει αρκετά, προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και τη σόγια σος. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να σιγοβράσουν και ρίχνουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι η σάλτσα να καλύψει όλα τα φασολάκια. Σερβίρεται ζεστό, αλλά και κρύο.
Καλή Όρεξη.

Τσουκνίδες!

 Οι τσουκνίδες είναι από τα πιο χρήσιμα βότανα στη βοτανοθεραπεία και όχι μόνο για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε σίδηρο, αλλά και για την ικανότητα τους να βοηθούν το δέρμα να θεραπευτεί από αλλεργικές αντιδράσεις και εκζέματα οφειλόμενα σε νευρικό στρες. Το τσάι από τσουκνίδες μπορεί να λαμβάνεται ελεύθερα. Είναι χρήσιμο στις θηλάζουσες γυναίκες, ενώ η κρέμα τσουκνίδας ηρεμεί την ψωρίαση.


Το τσάι από τσουκνίδες ή ο χυμός τους θεραπεύουν την κυστίτιδα, τις χιονίστρες και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι τσουκνίδες λειτουργούν σαν τονωτικό των νεφρών και του ήπατος βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Μπορούν να ανακουφίσουν όσους υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα και άλλων ειδών αλλεργίες. Μια κομπρέσα βουτηγμένη σε τσάι τσουκνίδας μπορεί να ηρεμήσει τα καψίματα. Οι τσουκνίδες μπορεί να έχουν πλεονεκτήματα στη θεραπεία της ψωρίασης, καθώς βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και περιέχουν φυτικά συστατικά που διευκολύνουν τις φλεγμονές και τον πόνο. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν το γδάρσιμο από τσουκνίδες. Οι τρίχες της τσουκνίδας που τσιμπάνε περιέχουν ισταμίνες και φορμικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Το τσάι από τσουκνίδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υγρό για το ξέβγαλμα των μαλλιών για να απομακρύνει από τα μαλλιά την πιτυρίδα.

Οι τσουκνίδες περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών C και Α, στοιχεία σιδήρου, ποτάσιο και silica (πυρίτιο). Οι τσουκνίδες είναι διουρητικές, τονωτικές, στυπτικές και αποτοξινωτικές και βοηθούν στον έλεγχο της αιμορραγίας.

Ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το γδάρσιμο και τον ερεθισμό που έχει προκληθεί από το άγγιγμα τσουκνίδας είναι να τρίψετε την πληγείσα περιοχή του δέρματος με λιωμένα φύλλα dock που συνήθως φύονται δίπλα από τις τσουκνίδες.

Χοιρινά Spare Ribs (παϊδάκια)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περιπου 4 ατομα

Υλικά:

1 κομμάτι χοιρινό για παϊδάκια (Spare Ribs)
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτάλι της σούπας μαύρη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
4 κουταλιές της σούπας σόγια σως
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κύμινο, το μέλι το ξύσμα λεμονιού, το χυμό πορτοκάλι τη σόγια σως, το ξύδι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το 1/3 του μίγματος σε ένα μικρό μπολ. Τοποθετούμε το κρέας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να καλύψει καλά το κρέας. Τοποθετούμε το κρέας στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Βάζουμε το κρέας μας σε ένα ταψί το περιχύνουμε με το κρασί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα μέχρι να ψηθεί . Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας μας να ροδοκοκκινίσει. Αλείφουμε το κρέας μας με το 1/3 του μίγματος που αφήσαμε στο μικρό μπολ και το αφήνουμε να στεγνώσει κάπως η επιφάνεια του. Σερβίρετε το κρέας με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ.
Καλή Όρεξη!

Κεφτέδες σχάρας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περιπου 25 κεφτεδες

Υλικά:

1/2 κιλό κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
Λίγη ρίγανη ξερή
1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού τριμμένη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (2 κουταλιές για άλειμμα του ταψιού)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κιμά, το αυγό, τη ψίχα του ψωμιού αφού τη μουσκέψουμε με το λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ακολούθως ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να αναμιχθούν όλα τα υλικά καλά. Αλατοπιπερώνουμε το μίγμα μας και ανακατεύουμε ξανά.
Πλάθουμε μέτριου μεγέθους κεφτέδες, τους τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί αφού το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνουμε στη σχάρα για 8 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Όρεξη!

Ιταλικά Ντόνατς!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περιπου 36 ντονατς

Υλικά:

450γρ. τυρί ρικότα
4 αυγά
1 φακελάκι βανιλίνη
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουτερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Λίγη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Εκτέλεση:

Χτυπούμε με ένα μίξερ χεριού το τυρί ρικότα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουτερ και το αλάτι. Χτυπάμε το μίγμα μας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν εντελώς τα υλικά μας. Αφήνουμε τη ζύμη μας να σταθεί για 30 λεπτά.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι για βαθύ τηγάνισμα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Παίρνουμε ζύμη στην παλάμη και πιέζουμε και κόβουμε με το κουτάλι μικρή μπάλα ζύμης και την ρίχνουμε στο ζεστό λάδι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Ανακατέψτε τα ντόνατς μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν.
Αφαιρέστε τα ντόνατς από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε στραγγιστήρι για να φύγουν τα περιττά λάδια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και ανακινούμε καλά ώστε να καλυφθούν με τη ζάχαρη. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με κανέλα.
Απολαύστε!

Παραδοσιακή Κυπριακή Ελιόπιτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 10-12 ατομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι χονδροκομμένες
1 φλιτζάνι φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι
3/4 φλιτζάνιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουτερ
1/2 φλιτζάνι σισάμι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ελιές, το κόλιανδρο, το δυόσμο και το κρεμμύδι.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουτερ και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και τρίβουμε με τις παλάμες μας το μίγμα μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε και το χυμό πορτοκάλι και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε και το μίγμα με τις ελιές στο μίγμα με το αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε και τη μισή ποσότητα από το σισάμι και ζυμώνουμε ξανά. Παίρνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλευρώνουμε. Βάζουμε την ζύμη μας στο ταψί την πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σισάμι και την τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το πάνω μέρος.
Καλή Όρεξη!

Μοσχαρι κοκκινιστο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1.200γρ. μοσχάρι (λαιμό ή σπάλα) κομμένο σε μπουκιές
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
800γρ. κρεμμυδάκια μικρά, καθαρισμένα και ολόκληρα
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
2-3 καρότα κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1.5 φλιτζάνια ντομάτα κονκασέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε για 5-6 λεπτά το μοσχαράκι γύρω γύρω. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και βάζουμε τα κρεμμυδάκια τα οποία ροδίζουμε και αυτά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο, και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 3-4 λεπτά. Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα και πασπαλίζουμε µε το αλεύρι και την παπρικα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας για ακόμα 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα και 1/3 φλιτζανιού νερό και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε το κοκκινιστό μοσχάρι μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα του, περίπου 1 ώρα και 15΄. Αν το φαγητό πιεί πολύ γρήγορα το νερό του προσθέτουμε ακόμη λίγο.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με πατατα πουρε ή με βρασμένο ρύζι. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία παστα φλωρα.
Καλή Όρεξη!

Κέικ Καρότου!

Συνταγή για 8-10

250γρ ανάλατο βούτυρο, μαλάκωσε
250γρ ανοικτό καφέ ζάχαρη μαλακό
5 μεγάλα αυγά, που χωρίζονται
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
170gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100g αλεσμένα αμύγδαλα
100g χωρίς κέλυφος καρύδια, ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουταλιά κανέλα
μια πρέζα γαρύφαλλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ έδαφος
250g καρότα, αποφλοιωμένες και χυδαία τριμμένο
θαλασσινό αλάτι

Κερασάκι:
100γρ τυρί μασκαρπόνε
200γρ πλήρη σε λιπαρά τυρί κρέμα
85gr ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Το λίπος και οι γραμμής 22 εκατοστά τετράγωνο ή κυκλική τηγάνι κέικ λαδόκολλα.
Τοποθετήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και κτύπησε στο κρόκοι αυγών μία προς μία, και προσθέστε το ξύσμα και το χυμό. Ανακατέψτε στο κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα, καρύδια, κανέλα, γαρίφαλο, πιπερόριζα και τριμμένο καρότο και να συνδυάσουν μαζί.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να πήξει και δυσκαμψία. Ήπια διπλώστε τα στο μίγμα κέικ. Ρίξτε το μίγμα στο ταψί κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αυξηθεί. Μπορείτε να ελέγξετε αν το κέικ γίνεται με το σπρώξιμο μία οδοντογλυφίδα σε αυτό. Αφαιρέστε το και αν βγει καθαρό το κέικ έχει ψηθεί. Αν ελαφρώς κολλώδες θα πρέπει να την αφήσετε στο φούρνο λίγο περισσότερο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στο τηγάνι για λίγο (τουλάχιστον 10 λεπτά). Βγάλτε το από το τηγάνι πάνω σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα.
Για να προετοιμάσετε το κερασάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί άχνη μέχρι να μαλακώσει. Απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα πάνω από την κορυφή του κέικ.
Σερβίρετε κέικ καρότο σας με τον καφέ.

Απολαύστε το!

από : http://xs-recipes.blogspot.com.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Παραδοσιακά φαγητά του χειμώνα!

Τα φωτεινά διαλείμματα του χειμώνα στην Ελλάδα μάς καλούν για αποδράσεις σε μέρη που έχουν “ντυθεί” το χειμωνιάτικο όνειρο, διάσπαρτα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Οι δραστηριότητες στη φύση, οι αναζωογονητικές δόσεις οξυγόνου, οι ρομαντικές περιπλανήσεις σε πόλεις και χωριά θα σας ανοίξουν, σίγουρα, την όρεξη για ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, κατά προτίμηση παραδοσιακό, του τόπου όπου βρίσκεστε.
η συνέχεια: Εδώ

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Τικα ψαρι στα καρβουνα (Ινδική Συνταγή)!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
2 ολόκληρες τσιπούρες ή μπαρμπούνια (περίπου 900γρ. το καθένα)
6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού τουρμερικ
2 κουταλάκια του γλυκού ήπιο τσίλι σε σκόνη
3 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου

Εκτέλεση:

Αφού καθαρίσουμε καλά τα ψάρια μας, χαράσσουμε το δέρμα τους ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι (και στις δύο πλευρές).
Ανακατεύουμε το τζίντζερ με το σκόρδο, και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας το μείγμα τζίντζερ πάνω σε όλη την επιφάνεια των ψαριών.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι, το τούρμερικ, το τσίλι και το κύμινο. Αλείφουμε τα ψάρια με το μείγμα γιαουρτιού μέσα και έξω. Βάζουμε σε ένα δοχείο που κλείνει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα για να ψήσουμε τα ψάρια μας και φροντίζουμε να μην υπάρχει πολλή φωτιά. Ψήνουμε τα ψάρια μας για 6-8 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να είναι έτοιμα τα ψάρια μας. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την ένταση της φωτιάς σας.
Σερβίρετε τα ψάρια σας απευθείας από τα κάρβουνα μαζί με βρασμένο ρύζι και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!

Περισσευόμενο φαγητό (γίγαντες)!


Επειδή έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν,ότι τίποτα δεν πετάμε...Περίσσεψαν από εχτές λίγοι γίγαντες και τι να τους κάνω;;Και μου ήρθε Η ιδέα...''ΓΙΓΑΝΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ''.....θα κάνω και μια σαλάτα και θα τους φάω,ωραιότατα!!!Πάμε για υλικά;;;


Ευκολη Πορτοκαλοπιτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

100γρ βούτυρο ανάλατο
χυμό από 2 πορτοκάλια
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, λεπτοτριμμένο
100γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
250γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παουντερ
2 ασπράδια αυγών χτυπημένα καλά σε ελαφριά μαρέγκα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Για το γαρνίρισμα:
1/3 φλιτζάνι μαρμελαδα πορτοκαλι

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200οC.
Κτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με μίξερ χεριού όλα τα υλικά μαζί (εκτός από την μαρμελάδα πορτοκάλι) και ανακατεύουμε τα αυγά στο μείγμα μας τελευταία.
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί (περίπου 28-30εκ. διάμετρο).
Ψήνουμε την πορτοκαλοπιτα μας 40-45 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο περνώντας ένα καθαρό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο.
Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα σε μία μικρή κατσαρόλα και περιχύνουμε με αυτή την πορτοκαλόπιτα μας αφού κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε να κρυώσουν, κόβουμε και σερβίρουμε.
Απολαύστε!