Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κέικ αμαρέτο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 10-12 ατομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
3 κουταλιές της σούπας αμυγδαλόπαστα
200γρ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι από κάποιο σπορέλαιο (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
1/2 φλιτζάνι λικέρ αμαρέτο
1 συσκευασία έτοιμο μίγμα για κέικ βανίλιας
1 συσκευασία έτοιμο μίγμα για κρέμα σοκολάτας
Γλάσο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και την κανέλα, και τα χτυπάμε μαζί να γίνουν σαν σκόνη. Με τη μισή σκόνη πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του βουτυρωμένου ταψιού.
Στην άλλη μισή προσθέτουμε την αμυγδαλόπαστα στο μπλέντερ, και τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μίγμα για κέικ με το μίγμα της κρέμας σοκολάτας, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, 1/2 φλιτζάνι νερό, το λάδι και το λικέρ αμαρέτο. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή, και μετά στην μέτρια ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα του κέικ στη φόρμα, εναλλάξ με το μίγμα της αμυγδαλόπαστας.
Ψήνουμε για 55 λεπτά περίπου, και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο σε μια μικρή κατσαρόλα αναμιγνύουμε 1/3 φλιτζάνι νερό, 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ώσπου να δέσει το γλάσο μας.
Σερβίρουμε το κέικ, περιχύνοντάς το με το γλάσο.
Απολαύστε!

Ελληνική Πίτα του βοσκού!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6-8 ατομα

Υλικά:

800γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι αρακάς, βρασμένος
1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά, ψιλοκομμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
4 φλιτζάνια έτοιμο πουρέ πατάτας
Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το καρότο, τον αρακά και τα μπαχαρικά (κανέλα και μοσχοκάρυδο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη. Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Στρώνουμε τον κιμά σε ένα ορθογώνιο ταψί ομοιόμορφα, και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Πάνω από τον κιμά στρώνουμε τον πουρέ πατάτας. Περιχύνουμε την επιφάνεια του πουρέ με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε το φαγητό μας 30 περίπου λεπτά, ώσπου η επιφάνεια να πάρει ένα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.
Καλή Όρεξη!

ΚΙΤΡΟΛΕΜΟΝΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (και λίγο μαρμελάδα)...

από :  Εδώ 
Όλα άρχισαν με ένα μήνυμα στο inbox: Καλησπέρα Σταύρο, πριν καιρό έχασα το κινητό μου και μαζί όλα τα νούμερα. Γράψε μου αν θέλεις το δικό σου. Θα ανέβω μια βόλτα Θεσσαλονίκη....
.....και φυσικά το έστειλα.
Από την συνάντηση που έγινε τις επόμενες μέρες έφυγα με μια σακκουλάρα με 6 υπερτροφικά "λεμόνια από την αυλή μου".
Τελικά όταν πήγα σπίτι και την έψαξα καλύτερα, διαπιστώνω ότι αυτά τα χοντρόφλουδα είναι ΚΙΤΡΟΛΕΜΟΝΑ.
Να λοιπόν η πρόκληση για γλυκό κουταλιού, που δεν έχω ξανακάνει.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι στην φωτό παρακάτω
Επιστρατεύω μνήμες και παιδικές εικόνες από την διαδικασία που έβλεπα και ξεκίνησα από το πρωί του Σαββάτου.
Σαπουνίζω με βουρτσάκι τα κίτρα, ξεπλένω καλά και τα βάζω σε νερό, που μέχρι το πρωί της Κυριακής, το άλλαξα τρεις φορές.
Κόβω λίγο τις άκρες και ξύνω στο ψιλό του τρίφτη όλη την επιφάνεια τους και
βάζω το ξύσμα σε σακκούλα τροφίμων στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση (πάτησα την σακκούλα να γίνει πλακέ, για να μπορώ να σπάζω όσο κομμάτι θέλω, όταν το χρειαστώ)
Αποφάσισα να τα κάνω με δυο τρόπους, τρίγωνα με την σάρκα τους τα τρία και τα άλλα τρία ρολλάκια. Την σάρκα από τα ρολλάκια θα την κάνω μαρμελάδα (πάντα έχω ως αρχή το "δεν πετάμε τίποτα").
Με το κοφτερό μαχαίρι για το φιλετάρισμα χαράζω κάθε φρούτο στα 8 και αφαιρώ μέρος από το άσπρο.
Η προσπάθεια για ρολλάκια απέτυχε, παρ' όλο που πήρα βαμβακερή κλωστή και καπλαντοβελόνα. Στο τύλιγμα έσπασαν τα πρώτα.
Τότε αποφασίζω να τα βράσω μαζί με τα άλλα, αλλάζοντα πάλι το νερό τρεις φορές.

Παράλληλα παίρνω τα τρία τα ξεφλουδισμένα και τα ψιλοκόβω. Τα ζυγίζω και ρίχνω στα κατσαρολάκι ίση ποσότητα ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό.
 Το νερό ήρθε πολύ και για να δέσει το σιρόπι αναγκάστηκα να παρατείνω τον χρόνο βρασμού και η μαρμελάδα σκούρηνε, όπως φαίνεται παρακάτω στις φέτες με κατίκι (τέλειο για πρωινό).
Ζυγίζω τα κομμάτια που έκοψα και τις φλούδες και είναι 1225 γραμμάρια.
Ρίχνω στην μεγάλη κατσαρόλα 1,5 ποτήρι νερό και 1 κιλό ζάχαρη και βράζω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη καλά.
Ρίχνω το υλικό και σιγοβράζω μέχρι να δέσει.  Λίγο πριν το τέλος ρίχνω και τον χυμό από 2 λεμόνια.
Δεν χρειάστηκε να περιμένω και να ξαναβράσω την άλλη μέρα, όπως έκανε η μητέρα μου.  Το γλυκό έγινε άψογο και έτοιμο για κατανάλωση.
Σερβίροντας μπορώ να ξεχωρίσω τις φλούδες
από τα"ψωμωμένα" κομμάτια....
Έγινε και η δοκιμή, εγκρίθηκε και συσκευάστηκε σε ζεστά βαζάκια, αποστειρωμένα με όλους τους κανόνες της τεχνολογίας, για μακροχρόνια παραμονή (αν μάθει η διαβητολόγα μου θα με ξεσκίσει, που έχω τέτοιο πειρασμό στο σπίτι)....
Εννοείται ότι ένα βαζάκι θα ταξιδέψει για τον τόπο προέλευσης της πρώτης ύλης και θα περιμένω την κριτική της....
________________________
Σημείωση:  Τελικά κατάλαβα γιατί έσπαζαν τα ρολλάκια.  Ήταν κρύα και είχαν χάσει την ελαστικότητα τους.  Έπρεπε να τα τυλίξω όσο ήταν ζεστά και να τα περάσω στην κλωστή.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Παραδοσιακά κωκ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 κωκ

Υλικά:

140γρ. ζάχαρη
6 αυγά ξεχωριστά το ασπράδι από το κρόκο
125γρ. αλεύρι
50γρ. κορνφλάουερ
Γέμιση:
150γρ.κρέμα γάλακτος
350γρ. φρέσκο γάλα
80γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40γρ. κορνφλάουερ
Για τη σοκολάτα:
250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι γλυκού μέλι
Για το σιρόπι:
150γρ. νερό
150γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα μπισκότα χτυπούμε τα 3/4 ζάχαρης με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Το υπόλοιπο της ζάχαρης το χτυπάμε με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και το κορνφλάουερ σιγά σιγά. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα σε ένα κορνέ και δημιουργούμε μικρά κωκ πάνω σε μια λαδόκολλα σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσουν.
Για τη γέμιση βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα και τη τοποθετούμε στη φωτιά
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουερ και τα αυγά. Πριν να βράσει το γάλα
ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε. Μόλις η κρέμα δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αρχίζουμε να τοποθετούμε λίγη από τη κρέμα ανάμεσα σε δυο μπισκότα κωκ.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά στη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και βουτάμε τη μια πλευρά των γεμισμένων κωκ στο σιρόπι.
Για την σοκολάτα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει. Τεμαχίζουμε τη κουβερτούρα και τη ρίχνουμε μέσα στη κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Βουτάμε τα κωκ μέσα στη σοκολάτα από την ίδια πλευρά που τα βουτήξαμε στο σιρόπι.
 Απολαύστε!

Χοιρινό κότσι!

2 χοιρινά κότσια
2 σκελιδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
2 κουτάλια της σούπας μουστάρδα
2 κουτάλια της σούπας μέλι
αλάτι, πιπέρι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 φλιτζάνια μπύρα.

Σε μια λεκάνη βάλτε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και λίγη μπύρα και ανακατέψτε. Αλείψτε τα κότσια και διατηρήστε καλυμμένα στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Βάλτε τα σε ταψί και βάλτε ανάμεσα τους το δεντρολίβανο. Περιχύστε με την υπόλοιπη μπύρα. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και βάλτε στο φούρνο (170°C) για 3 ώρες τουλάχιστον. Κατά διαστήματα περιλούστε με το ζουμί τους. Αν τα υγρά εξατμιστούν προσθέστε λίγο νερό ή λευκό ξηρό κρασί. 20 λεπτά πριν τελειώσει ξεσκεπάστε και αφήστε στο φούρνο (160°C) μέχρι να ξεροψηθεί.
Καλή Όρεξη!

Μία σαλάτα διαφορετική απ' όλες τις άλλες!

Τώρα που είναι γιορτές το φαγητό γίνεται ο πρωταγωνιστής. Δες πώς να φας κάτι υγιεινό - όπως είναι αυτή η σαλάτα - και παρόλα αυτά... να μην σου κάνει κέφι να αγγίξεις τίποτα άλλο από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δες πώς να τη φτιάξεις..

για τη σαλάτα θα χρειαστείς..

1 ματσάκι πατζάρια μαζί με τα φύλλα τους, 3 καροτάκια καθαρισμένα, 4 μεγάλα ραπανάκια, λίγο μάραθο, 1/2 μικρό κρεμμύδι, 1 μεγάλο μήλο, αλάτι και ελαιόλαδο

για το ντρέσινγκ θα χρειαστείς..

χυμό από ένα λεμόνι, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 κ.σ. κρεμμύδι λιωμένο, αλάτι, 1/3 φλ. ταχίνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Πώς να το κάνεις..

Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά σου και το μήλο σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τα υλικά του ντρέσινγκ. Δε χρειάζεται να σου πούμε περισσότερα. Χύσε το ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα σου και είναι έτοιμη. 

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Κέικ με σταφίδες σοκολατένιο.

από: Εδώ  

Σήμερα με έπιασε το σύνδρομο του "παλινπαιδισμού" και μιας και είχα πολύ καιρό να φτιάξω κάτι γλυκό, θυμήθηκα το πρώτο κέϊκ που έφτιαξα μόνος σαν παιδί, σοκολατένιο, φυσικά!

Υ Λ Ι Κ Α 
Νερό
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Σταφίδες
Κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
Όλα τα παραπάνω από 1 φλυτζάνι
1 κουταλιά Κακάο
2 φλυτζ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο αλεύρι)
Για την επικάλυψη
Ζάχνη άχαρη ή (πιο δύσκολο) γλάσο σοκολάτας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Όλα τα υλικά σε μπωλ, καλό ανακάτεμα και σε φόρμα.
Σήμερα 2 φορμάκια ορθογώνια, λαδωμένα και μισογεμάτα.
Ψήσιμο 30-35 λεπτά, στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος).
Στην δοκιμή με λεπτό μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα πιθανόν να βγει υγρό, αλλά θα είναι από κάποιο κομματάκι σοκολάτας.

Τόσο εύκολα και απλά, που μπορεί να το φτιάξουν και μικρά παιδιά!!
Άσε που χωρίς το γλάσο είναι και νηστίσιμο!!

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Κόκορας κοκκινιστός, την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς - Ένα έθιμο βλάχικο από τον παππού στον εγγονό.

Κόκορας κοκκινιστός(ελευθέρας βοσκής)
Γαρνιρισμένος με πιλάφι.

Υλικά :

1 Κόκορας ελευθέρας βοσκής 2 έως 3 κιλά
250 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε τον κόκορα, τον καψαλίζουμε και τον κόβουμε μερίδες.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και το καίμε μετά βάζουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα, τις σκελίδες του σκόρδου και το χυμό της τομάτας, το βούτυρο, το φύλλο της δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τον σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η σάλτα του.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουμε το ρύζι, και όταν βράσει και μείνει χωρίς νερό το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις μερίδες του κόκορα, γύρο γύρο βάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.

Καλή Επιτυχία, Ευλογημένη και Καλή Χρονιά.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Βελούδινη τούρτα σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

1/2 πακέτο φύλλο σφολιάτας (1 φύλλο)
350γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κρόκος αυγού
2 φλιτζάνια φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη για να λεπτύνει, και κόβουμε τις γωνίες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κυκλικός δίσκος.
Στρώνουμε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί το οποίο έχουμε βουτυρώσει, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, για να μην φουσκώσει πολύ και ανομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα, και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετούμε την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα, ώσπου να σχηματιστεί ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα της σοκολάτας στο μπολ με τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μίγμα του κρόκου μέσα στην υπόλοιπη σοκολάτα, και αφήνουμε την κρέμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω από το ψημένο φύλλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να σερβίρουμε, γαρνίρουμε την τούρτα με φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.
Απολαύστε!

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Συνταγή για Βασιλόπιτα!

Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

Η ιστορία της Βασιλόπιτας!

Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

Ένα εύκολο γλυκό για μικρούς και μεγάλους για τη Πρωτοχρονιά!

Υλικά :
750 γραμμάρια Καταΐφι
500 γραμμάρια καρυδόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο.
 
Για το σιρόπι :
1,5κιλο ζάχαρη
1 κιλό νερό
1 κουτάλια του γλυκού χυμό λεμονιού .

Εκτέλεση :
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, τα 200 γραμμάρια ζάχαρη, της 2 κουταλιές σούπας κανέλα και το Ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, κάνοντας ένα μίγμα για τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο γάλακτος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 43 έως 48 εκατοστών.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δυο ίσια μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος στο βουτυρωμένο ταψί μετά στρώνουμε από πάνω το μίγμα από το μπολ μ΄όλα που ανακατέψαμε και μετά στρώνουμε από πάνω το άλλο μέρος από το καταΐφι, με τα χέρια μας πατούμε το καταΐφι δυνατά.
Βράζουμε το βούτυρο πάρα πολύ, ραντίζουμε το καταΐφι με νερό και μετά με μια κουτάλα ρίχνουμε σ΄όλο το καταΐφι το βρασμένο βούτυρο.
Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 160οC μέχρι να πάρει το καταΐφιξανθο χρώμα.(περίπου 35 έως 40 λεπτά)
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι μέχρι να στέκετε στο νύχι μας με ένα κουταλάκι μια σταγόνα, τότε ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ζεστό το ταψί με το καταΐφι ζεστό και το σιρόπι που ρίχνουμε, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε σε κομμάτια του γούστου μας και το σερβίρουμε.
Εάν το θέλετε Εκμέκ καταΐφι όταν κρυώσει καλά στρώστε από πάνω κρέμα Σαντιγύ περίπου 1,5 με 2 εκατοστά.

Καλή επιτυχία.
Ευλογημένη και Καλή Χρονιά
με υγεία.

Κρέμα καραμελέ με τυρί φιλαδέλφεια!

υνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 12 άτομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας νερό
230γρ. τυρί κρέμα (π.χ. φιλαδέλφεια)
8 μεγάλα αυγά
1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά 415γρ.
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά 397γρ.
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περιστρέφοντας απαλά το τηγάνι ( δεν ανακατεύουμε) , μέχρι το μίγμα να ροδίσει για 5 έως 7 λεπτά . Αμέσως χύνουμε την καραμέλα προσεκτικά σε ένα 9 ιντσών μεταλλική φόρμα στρογγυλή για κέικ . Αν σκληρύνει πριν να καλύψει πλήρως τον πάτο της φόρμας, θερμαίνουμε τη φόρμα για λίγο στο φούρνο και περιστρέφουμε ώστε η καραμέλα να καλύψει τον πάτο της φόρμας.
Χτυπούμε το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ με ένα μίξερ σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε και χτυπούμε τα αυγά, ένα-ένα, μέχρι να αναμιχθούν εντελώς. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα εβαπορέ και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσεκτικά χύνουμε το μείγμα μας στην έτοιμη φόρμα.
Τοποθετούμε τη φόρμα με τη κρέμα καραμελέ μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Ρίχνουμε μέσα στο μεγάλο ταψί 3-4 εκατ. ζεστό νερό.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν τα άκρα. Μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα . Στη συνέχεια, καλύπτουμε τη κρέμα μας και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας.
Για να σερβίρουμε, περνούμε ένα μαχαίρι γύρω από τα άκρα του της φόρμας και αναποδογυρίζουμε την κρέμα καραμελέ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Απολαύστε!

Πάνκεικς!

από Εδώ

Συνταγή για 15 πάνκεικς

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού γάλα
1/2 φλιτζάνι σιρόπι σοκολάτας
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτριες μπανάνες, ψιλοκομμένες
1 μέτρια μπανάνα, σε φέτες

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, το σιρόπι σοκολάτας, τα αυγά, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κτυπάμε με μίξερ χεριού τα υλικά στο μπολ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μπανάνες και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Για κάθε ένα από τα πάνκεικ ρίχνουμε στο τηγάνι 1/4 φλιτζανιού από το μείγμα σταθερά σε ένα σημείο και αφήνουμε να απλώσει από μόνο του.
Ψήνουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες. Γυρίζουμε τα πάνκεικς μας με μία σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 3 λεπτά.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά περιχύνοντας τα με έξτρα συρόπι σοκολάτας και φέτες μπανάνας. Απολαύστε!

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Χοιρινό ρόστο με γλάσο ανανά!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 χοιρινό καρέ για ρόστο μέσα σε δίκτυ (περίπου 1.5 κιλό)
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και κομμένες στην μέση)
Αλάτι/πιπέρι
Για το γλάσο:
2 φλιτζάνια ανανά κομπόστα (κονσέρβα) με το συρόπι
1/4 φλιτζανιού μαύρο ρούμι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Βάζουμε το κρέας μέσα σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο και το αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές χαρακιές σε διάφορα σημεία του κρέατος και τοποθετούμε μέσα σε κάθε μία χαρακιά ένα κομματάκι σκόρδο. Περιχύνουμε το κρέας με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1.5 ώρα ή μέχρι να ψηθεί εντελώς το κρέας και να ροδίσει.
Όσο ψήνετε το χοιρινό βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα υλικά για το γλάσο και τα δουλεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ψιλοκόψουμε τον ανανά και να φαίνονται μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο του φαγητό ανοίγουμε κατά διαστήματα και περιχύνουμε το κρέας με το γλάσο σε όλα τα σημεία.
Αφού ψηθεί το κρέας βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Αρνί μπούτι στο χαρτί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1,5 κιλό αρνίσιο μπούτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
100γρ. κίτρινο καπνιστό τυρί, σε μπαστούνια
Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Πλένουμε καλά το κρέας και ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιές σχισμές, χωρίς όμως να φτάνουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο λάδι, μία φέτα σκόρδο και ένα μπαστούνι καπνιστό τυρί. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι, το αλείφουμε με λάδι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο κλείνοντας καλά τις άκρες. Ψήνουμε το μπούτι για 2,5 ώρες περίπου.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί, και μετά το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με μια ωραία πράσινη σαλάτα και πατατούλες φούρνου.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Οι Βλάχοι κι όλοι οι χριστιανοί έκαναν κανονική νηστεία 40 μέρες!

Εάν έτρωγαν το πρωί τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία Παιδάκια ή Χοιρινή Μπριζόλα με τα σχετικά λύπη τα είχαν τρομερά προβλήματα.
Έκανε η νοικοκυρά από το βράδυ της παραμονής μέχρι το πρωί στις 04:00 πριν πάει στην Εκκλησιά και να Γιορτάσει το Μεγάλο Γεγονός Της Γεννήσεως Του Θεανθρώπου την Σούπα με Αρνί Μανάρι.
Έβαζε στην κατσαρόλα της το ένα μπροστινό από το Αρνί Μανάρι (αρνί που το μεγάλωνε στην Αυλή της σαν παιδί της, από τις πρώτες γέννες της χρονιάς) σε μερίδες με νερό κι αλάτι και το έβαζε στην φωτιά με ξύλα κι έβραζε σιγά σιγά, λίγο πριν το κατεβάσει έβγαζε το κρέας το έβαζε σε σουπιέρα δίπλα στην φωτιά του τζακιού και στην κατσαρόλα της έριχνε λίγο ρύζι.
Μετά την Εκκλησία σε όλους ένα πιάτο Σούπα με λίγο πιπέρι και μια μερίδα Αρνί Μανάρι κι ο Αφέντης του σπιτιού έκοβε το Χριστόψωμο.
Στις 10:00 έπαιρνε φωτιά το Τζάκι με τα Παιδάκια και τις Χοιρινές Μπριζόλες και τα κοντοσούφλια.
nikolaos
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Γεμιστοί κουραμπιέδες με χουρμάδες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 κουραμπιέδες

Υλικά:

Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι γάλα
2 κρόκους αυγών
2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο σηκώσει
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση
40 χουρμάδες κομμένοι σε μικρά κομματάκια
2 κουταλάκια βούτυρο
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη.

Eκτέλεση:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ανθόνερο, το γαρύφαλλο και τη κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και να γίνει μια συμπαγής μάζα.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ χτυπούμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, τους κρόκους και το μπέικιν πάουτερ. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια. Πιέζουμε με το δάχτυλο μας τη ζύμη να δημιουργηθεί ένα κενό και το γεμίζουμε με τη γέμιση.
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180oC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν ψηθούν πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες μας με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε μια γιορτινή πιατέλα.
Απολαύστε!

Το Χριστόψωμο!

Την προ παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά κάνει το Χριστόψωμο
Σας παραθέτω πώς να το φτιάξετε από το Κοπιάστε… στην Ελληνική Φιλοξενία.

http://pammtax.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html


Μπορείτε όμως να το κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί το ζυμώνετε με λίγο λάδι κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι. Το κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.

Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.
nikolaos

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Αλμυρή τάρτα με σπιτική ζύμη και γαλοπούλα!

Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγη για 6-8 ατομα

Υλικά:

Για τη γέμιση:
5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
11/2 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1-2 κόκκινες καυτερές πιπεριές, ανάλογα με τα γούστα μας
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 φλιτζάνια γαλοπούλα, ψιλοκομμένη
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3/4 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας
1 φλιτζάνι μαύρη μπύρα
1 φλιτζάνι ντομάτες, κομμένες σε κύβους
Για τη ζύμη:
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, παγωμένο
3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Επικάλυψη:
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το αλάτι, και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους. Χτυπάμε με το μίξερ τα υλικά αυτά, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη σαν ψίχουλα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε μία μία κουταλιά το παγωμένο νερό, χτυπώντας συνέχεια. Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ, και την τοποθετούμε σε μια καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας, διπλώνοντάς την και την μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ. Την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα μπαχαρικά για τη γέμιση (3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 3/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, 3/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, 3/4 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού).
Φτιάχνουμε και τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρέας γαλοπούλας, και το μίγμα των μπαχαρικών. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, πριν αποσύρουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τη μπύρα και το ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας, και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Πασπαλίζουμε το αλεύρι πάνω από το μίγμα της γαλοπούλας και των λαχανικών, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό μίγμα της μπίρας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα, περίπου 3-5 λεπτά. Μετακινούμε τη γέμιση από τη φωτιά, και την τοποθετούμε σε μια βαθιά, λαδωμένη φόρμα ή ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο. Στρώνουμε το φύλλο προσεκτικά πάνω από γέμιση, και διπλώνουμε ό,τι περισσεύει στα πλάγια προς τα κάτω.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο αυγού και την κρέμα γάλακτος. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο αλείφουμε την ζύμη με το μίγμα αυτό.
Ψήνουμε την τάρτα μας για 25 λεπτά, ή έως ότου η ζύμη να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιατικη παπια με αρωμα εσπεριδοειδων.

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

4-5kg πάπια (κατά προτίμηση φρέσκια)
3 λεμόνια φρέσκα
2 λάιμ, φρέσκα
Χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, περασμένο στο τρίφτη
1 χούφτα από κλωναράκια μαϊντανού, θυμάρι και φασκόμηλο
λίγο ελαιόλαδο, για ψήσιμο, προαιρετικά
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Περνούμε από τρίφτη τα λεμόνια και τα λαίμ και το ξύσμα το ανακατεύουμε με το τζίντζερ, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
Καθαρίζουμε την πάπια καλά (εσωτερικά και εξωτερικά). Κάνουμε μερικές μικρές χαρακιές με ένα μυτερό μαχαίρι πάνω στο δέρμα της πάπια. Αλείφουμε με τα δάκτυλα μας το μείγμα από το ξύσμα σε όλα τα μέρη της πάπιας (και μέσα στην κοιλότητα). Βάζουμε τα ξυσμένα λεμόνια και λαίμ ολόκληρα μέσα στην κοιλότητα μαζί με τα αρωματικά (μαϊντανό, θυμάρι, φασκόμηλο) και τοποθετήστε την πάπια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάστε το μπολ και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2τουλάχιστον ώρες. Καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν το αφήσετε για όλη την διάρκεια της νύκτας.
Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι με το μέλι μέχρι να ενωθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC. Βάζουμε την πάπια σε ένα ταψί για ρόστο και περιχύνουμε με το μείγμα μέλι/πορτοκάλι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ανά κιλό αν θέλουμε την πάπια μας καλοψημένη. Προσαρμόζουμε το ψήσιμο ανάλογα με τα γούστα μας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε σε συχνά χρονικά διαστήματα και περιχύνουμε με τα υγρά από το ταψί.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο αφήστε το ταψί έξω από το φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν κόψετε την πάπια σε μερίδες.
Σερβίρετε την πάπια σας ζεστή με πατάτες φούρνου. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Νοσταλγικά αρώματα εσπεριδοειδών.

Η φυλή των κιτρίων, ή κατά το κοινώς των εσπεριδοειδών, συνυφαίνει τη ζωή με την παράδοση. Οι ζουμεροί καρποί του χειμώνα στολίζουν και αρωματίζουν υπέροχα κάθε γωνιά της ελληνικής υπαίθρου. Πορτοκάλια από το Άργος, λεμόνια από τον Πόρο, μανταρίνια από τον Κάμπο της Χίου, κίτρα από τη Νάξο, εξωτικά κουμ κουάτ από την Κέρκυρα...συνταιριάζονται σε ξεχωριστά μαγειρέματα, “δένονται” μοναδικά σε γλυκά του κουταλιού κι αρωματικές μαρμελάδες.

η συνέχεια Εδώ

Χταπόδι με λιαστή ντομάτα - Αφού η νηστεία καλά κρατεί ελάτε να φτιάξουμε ένα αρωματικό χταποδάκι!

Υλικά :
1 χταπόδι μέχρι 1200 γραμμάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
4 κόκκους μπαχάρι
6-7 λιαστές ντομάτες
200 ml χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το χταπόδι, του βγάζουμε το δόντι και το βάζουμε μόνο του στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να αχνιστεί και να βράσει με τα υγρά του.
Όταν σωθεί ο ζωμός του χταποδιού το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Στην κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε και το χταποδάκι.
Αφού τσιγαριστεί καλά, το σβήνουμε με το κρασάκι.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, συμπληρώνουμε με ζεστό νεράκι, ρίχνουμε μέσα τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και τις λιαστές ντομάτες κομμένες στα δυο.
Αφήνουμε το χταποδάκι να βράσει καλά και να χυλώσει η σαλτσούλα του.
Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο νεράκι τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και περιμένουμε να γίνει το χταπόδι.
Σερβίρουμε στο πιάτο μακαρόνια και περιχύνουμε με τη σάλτσα και το χταποδάκι.
Σερβίρουμε το χταποδάκι μόνο του σαν μεζεδάκι για ούζο.
Αν μας αρέσει αδειάζουμε τα βρασμένα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και το χταπόδι.

από : http://lilasteratessyntages.blogspot.com

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Μελομακαρονα της γιαγιας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγη για περίπου 40 Μελομακάρονα

Υλικά:

9 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (self raising)
3 φλιτζάνια σπορέλαιο
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλο ανάμεικτο, σκόνη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια μέλι
3 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 ξυλάκια γαρύφαλλου
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190°C.
Για να ετοιμάσουμε την ζύμη για τα μελομακάρονα μας. Κτυπάμε με μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα υγρά (σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το μπράντυ), με τη ζάχαρη, και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και τη σόδα.
Ανακατεύουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το υγρά μέχρι να σχηματιστεί μία υγρή αλλά σφικτή ζύμη που δεν θα κολλάει.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε μικρά αυγοειδή σχήματα και αραδιάζουμε σε ταψιά. Αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ των μελομακάρονων αφού θα φουσκώσουν. Με ένα πιρούνι χαράσσουμε τα μελομακάρονα για να πάρουν το γνωστό τους σχήμα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.
Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι: Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονα μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, και τα γαρύφαλλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο διάφανο σιρόπι. Αφαιρούμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα, και ανακατέψτε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
Βγάζοντας τα μελομακάρονα από το φούρνο και όσο είναι ακόμη πολύ ζεστά, τα βυθίζουμε στο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσουν σιρόπι και από τις δύο πλευρές. Προσέξτε να μην τα αφήσετε πολλή ώρα μέσα στο σιρόπι διότι θα λασπώσουν.
Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και αραδιάζουμε σε καθαρή πιατέλα. Πασπαλίζουμε τα μελομακαρονα μας με τα καρύδια και τα αρωματικά.
Σερβίρετε τα μελομακάρονα σας κατά την διάρκεια των γιορτών. Καλές Γιορτές!