Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Και κάναμε την Σάλτσα μας (Χυμό Ντομάτας χωρίς συντηρητικά).

 Μας έδωσαν οι φίλοι μας, αγοράσαμε κι εμείς (πάλι φέτος πολλή  καλή και φτηνή η Ντομάτα από 3 κιλά στο ευρώ έως και 5 κιλά στο ευρώ) [πήραμε και τα βάζα μας (0.35 ευρώ το βαζάκι των 720 γραμμάριων και 0,08 ευρώ το καπάκι) και κάναμε περίπου 60 βάζα.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Μπιφτέκια λαχανικών!

Yλικά:

  • 3 πατάτες
  • 3 καρότα
  • 3 κολοκύθια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 φλ. τσαγιού αρακά βρασμένο
  • φρυγανιά τριμμένη(όσο πάρει)
  • αλάτι-πιπέρι
  • Δυόσμο
  • 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
  • Βράζουμε τα καρότα,τα κολοκύθια και τις πατάτες
  • Τα λιώνουμε με το μούλτι ή με ένα πιρούνι,τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε το καλαμπόκι,τον αρακά,το κρεμμύδι,το ελαιόλαδο ,αλάτι,πιπέρι και δυόσμο
  • Ζυμώνουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε φρυγανιά τριμμένη μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να πλάθεται 
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου 25-30 λεπτά.
  • Καλή Όρεξη!
από : http://olgascuisine.blogspot.gr/2012/11/blog-post_28.html

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Μελιτζάνες τυλιχτές με κιμά στο φούρνο!

Είναι μια συνταγή από την Θεσσαλονίκη που μάλλον προέρχεται από την Πολίτικη κουζίνα.

Πλένουμε μελιτζάνες τσακώνικες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κάθετα . Τις περνάμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με υλικά ίδια με αυτά που είναι για κεφτέδες. Παίρνουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου κιμά και τυλίγουμε με μια φέτα μελιτζάνας. Τά τοποθετούμε σε ταψί στην σειρά ώσπου να γεμίσει.

Μετά ετοιμάζουμε στο τηγάνι σάλτσα από 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες και αφού πάρουν μια βράση την ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα τυλιχτά. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για ? περίπου ώσπου να πιεί τά ζουμιά του από την σάλτσα και να ροδίσουν οι μελιτζάνες. Είναι καταπληκτικό φαΐ, ανώτερο και από τον μουσακά, με φοβερή γεύση.

Αυτή την συνταγή την έστειλε η κυρία Σοφία Βλάχου
Την ευχαριστώ πολύ και περιμένω απ΄ όλους σας κι άλλες
nikolaos

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Στραπατσάδα!

Την 29ην Αύγουστου που Εορτάζουμε την Ἀποτομὴ Κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου  η Εκκλησία μας την έχει ορίσει «ως Ημέρα Αυστηράς Νηστείας»

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικα:

5 αυγά
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 μεγάλες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό δυόσμο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, σκόνη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την ντομάτα και την φέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρις ότου τα περισσότερα υγρά εξατμιστούν.
Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ κτυπάμε τα αυγά με τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρις ότου να ενωθούν και το αυγό να στερεοποιηθεί.
Για να είναι ολοκληρωμένο το γεύμα σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Ομελέτα με πατάτες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

320γρ. πατάτες, βρασμένες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
5 αυγά
1/2 χούφτα τυρί τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγο βούτυρο.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπούμε τα αυγά, με το τυρί και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε λίγο βούτυρο να λιώσει. Τοποθετούμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να ροδίσει. Προσθέτουμε και τις κομμένες πατάτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σιγοψηθούν. Αν οι πατάτες μας απορρόφησαν όλο το βούτυρο προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε και το μίγμα με τα αυγά στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ροδίσει και μετά την βάζο

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Κεφτεδάκια φρικασέ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 5-6 άτομα

Υλικά:

640γρ. χοιρινό κιμά
160γρ. ψίχα ψωμιού
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 χούφτα τυρί τριμμένο
2 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγος δυόσμος ξερός
Βούτυρο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
480γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι άσπρο
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
2 κρόκους
1-2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κιμά, τη ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το τυρί, τα ασπράδια, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε τα υλικά μας πολύ καλά και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και τοποθετούμε το βούτυρο στο τηγάνι για να λιώσει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν μια βράση. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι να βράσουν με νερό και προσθέτουμε το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να λιώνει ο βούτυρος και να απορροφηθούν τα υγρά.
Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε και λίγο νερό αν χρειάζεται και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τους κρόκους με το γάλα και το αλεύρι. Τα ρίχνουμε πάνω από τους κεφτέδες, ανακινούμε λίγο τη κατσαρόλα η οποία είναι πάνω στη φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Σερβίρουμε το φαγητό μας σε μια πιατέλα.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Φιλέτα κοτόπουλου γεμιστά με φέτα και λιαστές ντομάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού φέτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας τυρί Φιλαδέλφια
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Φρέσκα κλωναράκια βασιλικού (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις λιαστές ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη φέτα, το τυρί Φιλαδέλφια και το βασιλικό. Με μία μεγάλη κουτάλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε τα φιλέτα κοτόπουλου έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο κέντρο τους μία τσέπη. Γεμίζουμε τα φιλέτα με το μίγμα τυριού που ετοιμάσαμε και κλείνουμε και στερεώνουμε ερμητικά με οδοντογλυφίδες. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο βάζουμε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρνώντας τα κατά διαστήματα.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα φιλέτα μας ζεστά γαρνίροντας τα με τα κλωναράκια βασιλικού.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Φανουρόπιτα!



Υλικά :
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
320 γραμμάρια ζάχαρη
320 ml αραβοσιτέλαιο
2 κουταλιές του γλυκού κοφτές κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή σόδα
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μπαίκιν πάουντερ
100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
100 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
Νερό

Εκτέλεση :
Σε μια μεγάλη σουπιέρα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνουμε, νερό βάζουμε πάρα πολύ λίγο, πρέπει να μας προκύψει μια απαλή κι αφράτη ζύμη (εάν όχι τότε βάζουμε λίγο νερό ακόμη).
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε την ζύμη μας και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά (παρακολουθούμε το ψήσιμο με μια οδοντογλυφίδα).
Όταν την βγάλουμε από από το φούρνο πρέπει να έχει ένα γλυκό καστανόξανθο χρώμα.
Ο Άγιος βοήθειά μας, Ευλογημένη και Καλή να είναι η Φανουρόπιτα σας.
Εάν μετρήσετε τα υλικά είναι εννέα (9) δεν γνωρίζω τον λόγο αλλά το έμαθα από την πεθερά μου που το είχε μάθει από την γιαγιά της, (πάει από γενιά σε γενιά να είναι (9), η δε Φανουρόπιτα δεν έχει καμιά σχέση με την Ψυχή της Μητέρας Του Αγίου Φανουρίου και πως θα μπορούσε να έχει «Αυτή Η Μάνα Γέννησε Ένα Άγιο»).
Αυτή την Συνταγή την έχω από την πεθερά μου
Nikolaos

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Σπετσοφάι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

800γρ. χωριάτικα λουκάνικα, χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδυ, χοντροκομμένο
2-3 πράσινες γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1-2 πορτοκαλιές γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1 πράσινη καυτερή πιπεριές, ψιλοκομμένη
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
6-7 φρέσκα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χωριάτικο κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι βαρετού τύπου και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το λουκάνικο και το τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το τηγανίσμα μέχρις ότου να γυαλίσουν. Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές μαζί στο τηγάνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν οι πιπεριές, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δυόσμο και χαμηλώνουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε κατα διαστήματα και αφού πάρουν μία βράση τα υλικά στο τηγάνι σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να δέσει η σάλτσα και να χυλώσει.
Σερβίρετε το σπετσοφάι σας ως μεζέ με το ούζο ή και ως κυρίως πιάτο.
Καλή Όρεξη!

Κομπόστα δαμάσκηνου!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

300ml βραστό νερό
150γρ. ζάχαρη άχνη
500γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 αστεροειδής γλυκάνισους

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ζεστό νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα την οποία βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη κανέλα και το γλυκάνισο και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά.
Αφαιρούμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια περιχύνουμε τα δαμάσκηνα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν το σερβίρισμα.
Απολαύστε!

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Γλυκό ψυγείου OREO της Αργυρώς!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 10 άτομα

Υλικά:

1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
8 κουταλιές της σούπας corn flour (γεμάτες)
2 βανίλιες
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη
2 συσκευασίες (370 γρ.) Double OREO
2 συσκευασίες (310 γρ) OREO με γέμιση σοκολάτας
1 φλιτζάνι γάλα κρύο
1 φλιτζάνι κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Προσθέτουμε την βανίλια και διαλύουμε το corn flour με το 1/2 λίτρο κρύο γάλα. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα δυο. Στη μισή δόση προσθέτουμε την κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη και ανακατεύουμε καλά. Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στο γάλα και στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε σε μια στρώση την κρέμα σοκολάτας. Από πάνω απλώνουμε μια στρώση βουτηγμένα σε γάλα OREO και τα πατάμε λίγο για να μπουν στην κρέμα σοκολάτας. Αφήνουμε για 5 να σταθεί γιατί αλλιώς θα πεταχτούν στην επιφάνεια και αδειάζουμε σε στρώση την κρέμα βανίλιας. Τέλος γαρνίρουμε με OREO και κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά, περίπου 1 ώρα.
Πηγή: http://www.argiro.gr/Recipe

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Κις με σπανάκι, φέτα και ντομάτα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

Για τη βάση
6 φύλλα κρούστας κατεψυγμένα, αφήνουμε να αποψυχθούν
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού ψημένο σουσάμι
Για τη γέμιση
300γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, να αποψυχθεί
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Για να φτιάξουμε τη βάση αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί πίτας διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών.
Βάζουμε σε καθαρή επιφάνεια ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε σε όλα τα σημεία με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι. Πάνω από το σουσάμι βάζουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας το οποίο αλείφουμε και αυτό με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το τρίτο φύλλο το οποίο αλείφουμε και πάλι με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε το τρίτο φύλλο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι. Σκεπάζουμε το σουσάμι με το πέμπτο φύλλο το οποίο και πάλι αλείφουμε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε το πέμπτο φύλλο με το υπόλοιπο σουσάμι και τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο το οποίο αλείφουμε με ελαιόλαδο. Παίρνουμε προσεκτικά τα φύλλα όλα μαζί και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί πίτας που ετοιμάσαμε από προηγουμένως. Με τα δάχτυλα μας πιέζουμε τα φύλλα να καθίσουν στο πάτο του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα περιττά φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με τυρί φέτα τη βάση και απλώνουμε από πάνω το σπανάκι με το κρεμμύδι. Αραδιάζουμε τα ντοματίνια πάνω από την υπόλοιπη γέμιση.
Χτυπούμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το μίγμα των αυγών πάνω από την υπόλοιπη γέμιση μέσα στο ταψί μας. Ψήνουμε για 45 έως 50 λεπτά στο φούρνο, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν να σερβίρουμε. Κόβουμε σε μερίδες το κις μας και το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Τηγανιτό κοτόπουλο με πράσινες καυτερές πιπεριές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

250γρ. ξινή κρέμα (sour cream)
1/4 φλιτζανιού γάλα
4-5 καυτερές πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 2 κιλά, κομμένο σε μερίδες
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σπορέλαιο αρκετό για βαθύ τηγάνισμα
Καυτερή σάλτσα πιπεριάς (προαιρετικό)
Φέτες λάιμ (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη ξινή κρέμα, το γάλα, τις καυτερές πράσινες πιπεριές, τον κόλιανδρο, το χυμό λάιμ, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια καθαρή πλαστική τσάντα. Ρίχνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε μέσα στο κοτόπουλο και σφραγίζουμε τη τσάντα.
Το βάζουμε στο ψυγείο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Γυρίζουμε τη τσάντα περιστασιακά.
Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το μίγμα και απορρίπτουμε το υπόλοιπο μίγμα. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο αλεύρι, λίγα κάθε φορά και τα γυρίζουμε ώστε να επικαλυφθούν με αλεύρι.
Προσθέτουμε λάδι σε ένα βαρετού τύπου τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει (180οC). Μειώνουμε τη φωτιά.
Προσεκτικά προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο δεν είναι πλέον ροζ γυρίζοντας το περιστασιακά. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Εάν θέλετε συνοδεύσετε το κοτόπουλο σας με καυτερή σάλτσα πιπεριάς και φέτες λάιμ.
Καλή Όρεξη!

Στραπατσάδα!


Υλικά :

11/2 κιλό ντομάτες πολύ ώριμες (να μην έχουν ωριμάσει στο σπίτι μας από κανονικές) τριμμένες στον τρίφτη χωρίς φλούδες και σποριά
1/2 φέτα πολύ σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους
4 αυγά (εάν δεν κάνει να φάτε μπορείτε και να μην βάλετε ή να βάλετε λιγότερα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 με 2 πιπεριές (κέρατο) ψιλοκομμένες (μπορείτε να βάλετε 1 κέρατο και 1 καυτερή ή και τις δυο καυτερές, ότι τρωτέ κι ότι σας αρέσει)
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις τριμμένες στον τρίφτη χωρίς φλούδες και σποριά πολύ ώριμες ντομάτες και τις βράζουμε περίπου 90 λεπτά να μείνουν χωρίς καθόλου υγρά (προσοχή εάν στραγγίσουν νωρίτερα βάλτε λίγο νερό να έλθουν τα 90 λεπτά).
10 λεπτά πριν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά βάλτε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
Σ΄ ένα μπολ κτυπήστε τα αυγά, ρίξτε την κομμένη σε κύβους σκληρή φέτα, αλάτι και λίγο πιπέρι.
Όταν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά προσθέστε τη κουταλιά τις σούπας το βούτυρο και αδειάστε το μείγμα από το μπολ, με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά να μην μας πιάσει κι όταν δούμε ότι τα αυγά ψήθηκαν (4 με 5 λεπτά) την κατεβάζουμε και την αδειάζουμε σε μπολάκια.
Τρώγετε και ζεστή αλλά και κρύα (αντί για βούτυρο βάλτε ελαιόλαδο).

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα!

Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο με το πλεούμενο της γεύσης, μεθυστικά αρώματα φρεσκάδας μας κυριεύουν. Νόστιμες λευκές ή κόκκινες σάλτσες, καλόβραστα χυλωμένα όσπρια, άνυδρα κηπευτικά, ψωμί και παξιμάδι με μεστή στιβαρή γεύση ζυμωμένο με τις ντόπιες ποικιλίες σιταριού και κριθαριού, χλωρά κατσικίσια τυριά ιδανικά για τα φουσκωτά πιττάκια με τα λεπτά ζυμάρια, συνθέτουν έναν εξαιρετικά δελεαστικό χάρτη γαστρονομικών περιηγήσεων.
η συνέχεια: Εδώ

Φριτάτα πατάτας με σχοινόπρασο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

1/2 κιλό μικρού μεγέθους πατάτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
8 μεγάλα αυγά
1/2 κιλό τυρί ρικότα
250γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι. Σιγοβράζουμε για 20 έως 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και μόλις κρυώσουν αρκετά τις κόβουμε σε κύβους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα πυρίμαχο αντικολλητικό τηγάνι (κατάλληλο για χρήση στο φούρνο) σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε τις πατάτες και σωτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά για περίπου 2 λεπτά.
Ανακατεύουμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το σχοινόπρασο, το μπέικιν πάουντερ και το πιπέρι σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε μαζί τα αυγά και τα τυριά μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών πάνω από τις πατάτες και τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο όπου ψήνουμε τη φριτάτα μας για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να σταθεί και να ροδίσει στο επάνω μέρος. Βγαζουμε τη φριτάτα από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Ξεφορμάρουμε τη φριτάτα μας, κόβουμε σε μερίδες και τη σερβίρουμε ζεστή.
Καλή Όρεξη!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
750γρ. κιμά ανάμεικτο
5 αυγά
6 πατάτες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, ψίχα
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα αυγά και τα ξεφλουδίζουμε. Σε μια λεκάνη βάζουμε το κιμά, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τη ψίχα από το ψωμί, το κρασί, το αυγό που έμεινε, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε το μίγμα μας πολύ καλά.
Χωρίζουμε το μίγμα του κιμά σε δύο μέρη. Παίρνουμε το ένα μέρος και το πιέζουμε με τις παλάμες μας για να απλωθεί κατά μήκος και βάζουμε τα δύο αυγά. Τυλίγουμε προσεκτικά το κιμά και τον πλάθουμε σε ρολό. Τυλίγουμε το ρολό μας με λαδόχαρτο κουζίνας και το βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε και πατάτες γύρω από το ρολό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι, τις ντομάτες, το λάδι και 1 φλιτζάνι νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το άλλο μέρος του κιμά που αφήσαμε.
Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα στο προθερμασμένο φούρνο. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180οC μέχρι να ροδίσουν. 
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Μοσχάρι με μελιτζάνες!

Αύριο καταλύεται μόνο ψαρί.


Υλικά :
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
Ι κιλό μελιτζάνες μέτριες στενόμακρες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (εάν έχετε 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
Ελαιόλαδο εκλεκτό 50 με 70 γραμμάρια για το φαγητό και 100 με 120 γραμμάρια για το τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις πλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
Καίμε τα 100 με 120 γραμμάρια ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις τηγανισμένες τις βάζουμε σε ταψί που από την μια του μεριά το έχουμε ανασηκώσει (για να στραγγίσει το παραπανίσιο ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να σκεπάσει τις μερίδες από το μοσχάρι που έχουμε βάλει μέσα και το βράζουμε για 75 με 90 λεπτά.
Μετά βγάζουμε το βρασμένο κρέας το βάζουμε σε μια σουπιέρα, κρατάμε και το ζωμό που περίσσεψε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο κι όταν κάψει ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη και το βρασμένο κρέας και όλα μαζί τα κοκκινίζουμε.
Όταν είναι κοκκινισμένα προσθέτουμε ή τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή το 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ζωμό από το κρέας που περισσέψετε 50 με 70 γραμμάρια ελαιόλαδο και τις τηγανισμένες μελιτζάνες (προσοχή ολόκληρες),αλάτι και πιπέρι και το 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας, (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό).
Πρέπει όταν είναι έτοιμο να έχει μείνει μόνο με το λάδι του (να μην έχει καθόλου νερά).
Σερβίρετε ζεστό (αλλά και χλιαρό)
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
Αυτή την εποχή έχουμε τις καλύτερες μελιτζάνες
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο!


Υλικά :

1 κιλό μπάμιες (ή φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση :

Καθαρίσουμε τις μπάμιες, τις βάζουμε στο αλάτι και μετά στο ξύδι και τις αφήνουμε για καμία ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
Περνούμε ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τις μπάμιες, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας .
Διαλύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά.
Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε 1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Χαλβάς με πετιμέζι!

Ο γνωστός μας χαλβάς, πολύ νόστιμο και πανεύκολο παραδοσιακό νηστίσιμο γλύκισμα, φτιαγμένος με πετιμέζι, γιά τους λάτρεις του είδους.

Υλικά

1 γεμάτο φλυτζάνι πετιμέζι
1/2 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια κοφτά αλεύρι
.


διαβάστε τη συνέχεια Εδώ  

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Καλαμάρι τηγανητό με κρούστα φουντουκιού και σάλτσα ντομάτας!

Συνταγες για όλα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 1/3 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια ανάλατα
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κιλό καλαμάρια, χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού δέσει ελαφρά η σάλτσα μας κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί έως και δύο ημέρες νωρίτερα αφού πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν να χρησιμοποιηθεί.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, βάζουμε τα φουντούκια, το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν και τα δουλεύουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρις ότου τα φουντούκια αλεστούν εντελώς. Μεταφέρουμε σε ένα ρηχό μπολ το μίγμα αλευριού που ετοιμάσαμε.
Περνάμε το καλαμάρι μέσα στο μίγμα αλευριού για να πασπαλιστεί σε όλα τα σημεία. Κουνάμε ελαφρά το καλαμάρι για να φύγει το περιττό αλεύρι και το τοποθετούμε σε μία καθαρή πιατέλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι πάνω σε δυνατή φωτιά μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Τηγανίζουμε το καλαμάρι λίγο λίγο κάθε φορά μέχρις ότου να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το καλαμάρι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε από προηγουμένως τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό με τη σάλτσα ντομάτας και τις φέτες λεμονιού.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Μαρμελάδα Κεράσι (σαν γλυκό κουταλιού)!

  Από πάντα ήθελα στις μαρμελάδες να διακρίνονται τα φρούτα, για να βλέπουμε και τι τρώμε....
Έπεσα επάνω σε προσφορά παραγινωμένων κερασιών Εδέσσης, τα λεγόμενα τραγανά και πήρα 2 κιλά, με σκοπό την μαρμελάδα, χωρίς πολλή ζάχαρη.
Και να το αποτέλεσμα, επάνω σε κίτρινο ψωμί, με Κατίκι Δομοκού.


Τα κεράσια, μετά το καθάρισμα, την εξαγωγή των κουκουτσιών με το ειδικό εργαλείο και την επιτόπια κατανάλωση, έμειναν 1400 γραμμάρια, που μαζί με 500 γραμ. άσπρη ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό, βράζουν σε χαμηλή φωτιά.
Ξάφρισμα με τρυπητή κουτάλα και βράσιμο για μισή ώρα, με ανοικτό καπάκι.
Προσθέτω και τον χυμό από 2 λεμόνια.
Κρυώνει και μεταγγίζεται σε βάζο, πλυμμένο με βραστό νερό, μόνο.  Η ποσότητα ήταν μικρή και η προβλεπόμενη κατανάλωση θα είναι σύντομη.
Φαίνεται άλλωστε από το κομματάκι που λείπει από την φέτα!!
Δεν ταλαιπώρησα τα κεράσια στο ξεκουκούτσωμα και σε συνδυασμό με την σκληρότητα της φλούδας (χαρακτηριστικό κερασιών του Νομού Πέλλης), διατήρησαν το σχήμα τους και το κατασκεύασμα μπορεί να σερβιριστεί και σαν γλυκό κουταλιού,  όπως παρακάτω

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Κεφτεδάκια νηστίσιμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 30 κεφτεδακια

Υλικά:

1/2 κιλό πατάτες
4 μέτρια καρότα
5 μέτρια κολοκυθάκια
1/3 φλιτζάνι αρακάς
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε τα κολοκύθια, τον κόλιανδρο και τον αρακά. Ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσουμε καλά, κι όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να πετύχουμε ένα μίγμα σφιχτό.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Σπαγγέτι με γαρίδες!


Υλικά :
1/2 κιλό σπαγγέτι

1 κιλό γαρίδες(τις αρεσκείας σας)
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ολόκληρο
Αλάτι πιπέρι
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση :


Πρώτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε με νερό και λίγο αλάτι για περίπου 15 λεπτά.
Τις κατεβάζουμε χύνουμε το νερό κι όταν κρυώσουν εάν δεν είναι καθαρισμένες τις καθαρίζουμε.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό της ντομάτας 1/2 λίτρο νερό το μισό λάδι το κρεμμύδι ολόκληρο λίγο αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε έως ότου δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε και τις καθαρισμένες γαρίδες και ανακατεύοντας βράζουμε ακόμη για πέντε λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε τις γαρίδες σας) με λίγο αλάτι όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μας κι όταν βράσουν τα κατεβάσουμε τα στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας τα με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το υπόλοιπο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε τα πλυμένα μας μακαρόνια, τα γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρονται σε πιάτα και τα περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και γαρίδες, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου