Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

15 χρήσεις του λεμονιού… που δεν γνωρίζατε!

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, εσύ φτιάξε λεμονάδα… και χρησιμοποιήστε το χυμό ως ένα φυσικό καθαριστικό που κάνει θαύματα στην κουζίνα, και όχι μόνο. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός του μπορεί να αποτελεί «βάλσαμο» στις σαλάτες, αλλά πέρα από τη μαγειρική είναι ικανός να χρησιμοποιηθεί σε «δουλειές» του σπιτιού χάρη στο pH, το κιτρικό οξύ και τις βιταμίνες του. Παρακάτω θα βρείτε 15 εντυπωσιακές χρήσεις του λεμονιού που ίσως δεν σας έχουν περάσει από το μυαλό…

- Κάντε λευκά τα ρούχα σας με τρείς κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Μπορείτε, είτε να μουλιάσετε τα ρούχα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μερικές φέτες λεμόνι, είτε να ρίξετε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού στον κάδο του πλυντηρίου.


η συνέχεια Εδώ

Σαλάτα με φακές και χταπόδι!

Υλικά:
2 φλ.φακές βρασμένες
1 μέτριο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.φλούδα ντομάτας ψιλοκομμένη
1 φλ.σέλινο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό χταπόδι βρασμένο ή στη σχάρα

Υλικά σάλτσας:
1 φλ.ελαιολαδο
2 φιλέτα αντζούγιας
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι
6 βελόνες δεντρολίβανο
1/2 φλ.φρέσκο χυμό λεμονιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε ελαφρώς. Σε ένα μικρό μπλέντερ βάζετε όλα τα υλικά σάλτσας και τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν ένα σώμα. Ρίχνετε τη σάλτσα στη σαλάτα και τα ανακατεύετε. Την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Τη σερβίρετε σε βάση από ανάμεικτα πράσινα χόρτα ή τη σερβίρετε σε ψημένα ψωμάκια.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Aγκινάρες με Γαρίδες!


Name

Mεζές
4 αγκινάρες κατεψυγμένες και βρασμένες
200g γαρίδες κατεψυγμένες
½ ποτήρι  λευκό κρασί
Κρόκος/Σαφράν
1κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε ψηλή φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες. Προσθέτουμε το κρασί, σαφράν, αλάτι και άνηθο.  Αφήνουμε να μαγειρευτή για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Νηστίσιμο λαδερό!

Υλικά :


1 κιλό μελιτζάνες
500 γραμμάρια πιπεριές κέρατο (όχι πολύ μεγάλες)
11/2 κιλό ντομάτες ώριμες 
Λίγη φρυγανιά τρίμηνη 
1 κρεμμύδι 
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση :

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μακρόστενες και τις τηγανίζουμε, επίσης τηγανίζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το κοκκινίζουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, έχουμε τρίψει τη ντομάτα σε μια σουπιέρα, όταν κοκκινίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ 35Χ25 εκ. το 1/3 της βρασμένης ντομάτας και πασπαλίζουμε με την τρίμηνη φρυγανιά, μετά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες, μια σειρά πιπεριές, μετά το 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πάλι μια σειρά μελιτζάνες και μια σειρά πιπεριές κι από πάνω το τελευταίο 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πασπαλίζουμε με πολύ λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Εάν δεν το θέλετε νηστίσιμο στο τέλος αντί για τριμμένη φρυγανιά ρίχνετε τριμμένη φέτα περίπου 150 γραμμάρια, επίσης εάν δεν τρώτε πιπεριές ή δεν έχετε στο σπίτι να βάλετε πατάτες.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την 
κ. Κυριακή Βεβέλου

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Φασόλια Χάντρα!

Υλικά :

1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Νηστίσιμο κέικ με ινδοκάρυδο!

DSC_0027
 
Ίσως το πιο γρήγορο κέικ που έφτιαξα ποτέ!
Όσο για γεύση…
Αφρός!!!



Υλικά
1 κούπα σπoρέλαιο
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κούπα ινδοκάρυδο
3 1/2 κούπες αλεύρι
1 κούπα γκαζόζα (αν δεν βρείτε βάλτε Sprite)
1 φακελάκι ή 20 γρ. baking powder
 

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ με μια σπάτουλα να ενωθούν.


DSC_0001

Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά αλευροβουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 50 λεπτά

.DSC_0002

Δοκιμάζουμε το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαιράκι και
αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

DSC_0014

Σερβίρεται σκέτο ή αν θέλουμε μπορούμε να το καλύψουμε με γλάσο
που θα φτιάξουμε με άχνη ζάχαρη μερικές κουταλιές χυμό πορτοκάλι
και ξύσμα πορτοκαλιού.


DSC_0020
Συνταγή από τη φίλη μου Μαριάνθη.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Μανιταροσαλάτα με φρέσκο δυόσμο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

16 μέτρια άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα από την φλούδα τους και κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:


Βάζουμε τα μανιτάρια σε μία μεγάλη σαλατιέρα Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Με δύο κουτάλες ανακατεύουμε τα μανιτάρια στην σαλατιέρα για να τραβήξουν τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα και τα φρέσκα φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις.
Σερβίρουμε την σαλάτα μας αμέσως με φρέσκο ψωμί.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Αλάδωτο κέικ!

Υλικά :

250 ml νερό
250 ml χυμό πορτοκαλιού
300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γραμμάρια ινδοκάρυδο
200 με 250 γραμμάρια ζάχαρη (μπορείτε και λιγότερη αλλά και περισσότερη)
1 μπέϊκιν παουντερ
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ταχίνι
Σταφίδες ξανθές
ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, χυμό και τη ζάχαρη, κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μετά ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, το αλεύρι, μπέϊκιν παουντερ, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τις ξανθές σταφίδες.
Ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Όπως βουτυρώνουμε το ταψί μας (περίπου 30 εκατοστών), έτσι να κάνετε με το ταχίνι.
Βάζουμε την ζύμη στο ταψί μας.
Ψήνουμε στους 160 με 170 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα και να είναι ψημένο και μέσα (βλέπετε με μια οδοντογλυφίδα να μην κολάϊ η ζύμη).
Όταν κρυώσει το κόβουμε κομμάτια της αρεσκείας μας και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!

Μπορείτε να αλλάξετε την δόση των υλικών ή για να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα , ή για να αυτοσχεδιάσετε!!!

Μερικοί/ες βάζουν μέσα στην ζύμη και 100 με 150 γραμμάρια ταχίνι.

Απολαύστε! 

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ταραμοσαλάτα!


Υλικά :

150 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 κιλό ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο
Το χυμό από τρία λεμόνια
Ελαιόλαδο καλό παρθένο

Εκτέλεση :

Κόβουμε στ ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε σ΄ ένα μπολ με νερό να μουσκέψουν πολύ καλά, μετά στις στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το λεμονί με τον ταραμά πολύ καλά κι όταν γίνει αλοιφή αρχίζουμε να προσθέτουμε το στραγγιγμένο ψωμί λίγο λίγο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όσο πάρει)ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μπλέντερ στην μεγάλη ταχύτητα.
Όταν γίνει μια όμορφη κρέμα σταματάμε το μπλέντερ το βάζουμε σ΄ένα μπολ κι αφού το κλείσουμε καλά το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να φάμε βάζουμε σ΄ένα πιάτο όση ποσότητα θέλουμε και τότε γιατί αλλιώς θα μας πικρίσει τρίβουμε από πάνω ένα ξερό κρεμμύδι ή ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουμε εάν θέλουμε λίγο λεμονί και λίγο ελαιόλαδο στολίζοντας το πιάτο με λίγες ελιές κόκκινη ή πράσινη πιπεριά και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Μελωμενα καροτα baby!

Συνταγές για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

6 φλιτζάνια νερό
1.5 κιλό φρέσκα καρότα baby καθαρισμένα από την φλούδα, κρατήστε τα κοτσάνια
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη νηστίσιμη
4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκα φλούδα λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με λίγο το αλάτι και το αφήνουμε να κοχλάσει. Προσθέτουμε τα καρότα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα καροτάκια και τα αφήνουμε 5-8 λεπτά στο στραγγιστήρι για να φύγουν όλα τα περιττά νερά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα που βράσαμε τα καρότα την μαργαρίνη, το μέλι, την φλούδα λεμονιού, το μπούκοβο, και λίγο αλάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τα καροτάκια και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά για να ζεσταθούν και να καλυφθούν με το μίγμα στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα καρότα σε μία ωραία πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπρόσθετο μπούκουβο και ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού.
 Καλή όρεξη!

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Νηστίσιμο κανταίφι με κρέμα λεμονιού!

250γρ. κανταίφι
½ φλ.μαργαρίνη νηστίσιμη
½ φλ.αμύγδαλα αλεσμένα

Κρέμα
3 φλ.νερό
2 φλ.γάλα ρυζιού
5 κουτ.της σ.κορν φλάουρ
½ φλ.φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
5 κουτ.της σ.ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
3 κλωστές σαφράν
1 κουτ.της σ.μαργαρίνη

Συρόπι
1 φλ.νερό
1 ½ φλ.ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 φέτα λεμόνι

Επικάλυψη
1 φλ.καρυδόψυχα
½ φλ.ζάχαρη
2 κουτ.της σ.νερό

Με τα δάκτυλα ξεκολλάτε τις κλωστές του κανταιφιού για να γίνει πιο αφράτο. Λιώστε τη μαργαρίνη και ρίξτε στο κανταίφι. Προσθέστε το αμύγδαλο και ανακατέψτε μέχρι να βουτυρωθεί όλο το κανταίφι. Απλώστε σε ένα ταψί και ψήστε σε ζεστό φούρνο (180°C) για 20 λεπτά περίπου. Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του συροπιού και ζεστάνετε για 10 λεπτά. Μόλις βγάλετε το κανταίφι περιχύστε το συρόπι και αφήστε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα 3 φλ.νερό, 1 φλ.γάλα ρυζιού και τη ζάχαρη και ζεστάνετε. Σε μια λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας με το 1 φλ.γάλα ρυζιού και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα. Απλώστε την κρέμα στο κανταίφι, αφήστε να κρυώσει και βάλτε στο ψυγε΄ξιο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη και το νερό και ζεστάνετε μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέστε την καρυδόψυχα, ανακατέψτε και απλώσετε σε λαδωμένο χαρτί. Μόλις κρυώσουν και σκληρύνουν, ψιλοκόψτε και πασπαλίστε στο γλυκό.
Απολαύστε!

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Καλή Σαρακοστή και Καλές Λαγάνες!

Υλικά:
Αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη
Αλάτι
20 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
Σουσάμι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, το σκεπάζουμε κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
Μετά κοσκινίζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη  το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το μείγμα  και δύο κούπες χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Μετά χωρίζουμε σε μπάλες την κάθε λαγάνα μας και σκεπάζοντας τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν, όταν φουσκώσουν τις πλάθουμε σε σχήμα λαγάνας με τα χέρια μας η τον μεγάλο πλάστη μας και με τα δάκτυλα  μας κάνουμε μεγάλα βαθουλώματα και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Τις ανασκευάζουμε τις βάζουμε πάλι σε ζεστό μέρος κι όταν φουσκώσουν τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου  βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν και να είναι ψημένες καλά.
Προσοχή : πολλοί βάζουν και 2  κ.γ. ελαιόλαδο στη ζύμη, εγώ δεν έβαλα γιατί την Καθαρά Δευτέρα δεν καταλύουμε Έλαιον.

Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Από την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο και πριν το Αναστάσιμο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα τρώμε τις ημέρες που επιτρέπετε από την Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εξής :
Θαλασσινά :
Χταπόδια, καλαμάρια, καβούρια, γαρίδες, μύδια, αστακοί.
Λαχανικά :
Χόρτα, σπανάκι, σέλινο, λάχανο, καρότα, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνες, κολοκύθια, φασολάκια (πρ./κατ.), αρακάς (κατ.), αγκινάρες (κατ.), μαρούλια, κρεμμυδάκια (φρ.), ντομάτες, μανιτάρια, πιπεριές(πράσινες, Φλωρίνης, κέρατο), καλαμπόκι.
Ζυμαρικά :
Μακαρόνια, κριθαράκι, κοφτό (Μακ.), αστεράκι.
Όσπρια :
Φασόλια, ρεβίθια, φακές, φάβα,
Διάφορα :
Ελιές, ταραμάς, χαλβάς, τουρσιά (διαφ.), πατάτες, ρύζι, λάδι, κρασί, Σάββατο και Κυριακή.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Τούρτα με δύο σοκολάτες της Μαρίας!



Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχα γενέθλια, κι είπα να πρωτοτυπήσω να φτιάξω μια τούρτα και για μένα.
Συνήθως φτιάχνω για όλους τους άλλους και στα δικά μου γενέθλια βαριέμαι να φτιάξω.
Φέτος έφτιαξα μια τούρτα με τα υλικά που μου αρέσουν πιο πολύ, διάλεξα το παντεσπάνι που μου αρέσει, το οποίο έχει φουντούκια και χρησιμοποίησα δύο κρέμες με σοκολάτα, η μια μαύρη και η άλλη λευκή. Αυτή η τούρτα για μένα αποτελεί έναν ακαταμάχητο πειρασμό, είναι πολύ εθιστική, λόγω της σοκολάτας βλέπετε, δεν μπορείς να φας ένα κομμάτι μόνο!!.


Υλικά για το παντεσπάνι
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τα φουντούκια στο multi.
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τα φουντούκια και το αλεύρι με το μπέικιν ανακατεύοντας.

Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και το αδειάζουμε σε ταψάκια 24 εκ. , τα οποία τα έχουμε καλύψει με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.
Για να το φτιάξετε με το Thermomix δείτε εδώ

Υλικά για την μαύρη κρέμα
100 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
3 κρόκους αυγών
40 γραμμάρια ζάχαρη
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα






Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα ενιαίο.

Ζεματίζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, κτυπώντας τα καλά πάνω σε μπεν μαρί.Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά πάνω στο μπεν μαρί μέχρι να πήξει λίγο.
Αφήνουμε στο ψυγείο λίγο, πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Στο Thermomix την φτιάχνουμε ως εξής:
Ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια στον κάδο και γυρίζουμε την ταχύτητα στο 10 μέχρι να αλεστεί.
Προσθέτουμε στον κάδο και τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, στους 70 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.


Υλικά για την άσπρη κρέμα ganache
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα άσπρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος(να μην βράσει) και ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει απαλή κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε.


Και οι δύο κρέμες σοκολάτας, όταν τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν ροή, κοινώς να τρέχουν πάνω από το παντεσπάνι.
Γι' αυτό για να συναρμολογήσουμε την τούρτα, χρησιμοποιούμε τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενο τοίχωμα 24 εκατοστών (ίδιο μέγεθος με το παντεσπάνι).

Προσέχουμε επίσης να μην υπάρχουν σημεία στο παντεσπάνι, κατά την συναρμολόγηση, από τα οποία θα μπορούσε να διαφύγει η ρευστή μας κρέμα.
Γι' αυτό το λόγο, μπορούμε να ντύσουμε το τσέρκι μας στη βάση και γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στο τσέρκι, ραντίζουμε με λικέρ της αρεσκείας μας και ρίχνουμε την μαύρη κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί κάπως η κρέμα και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και την άσπρη κρέμα.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν οι κρέμες, στη συνέχεια αφαιρούμε το τσέρκι και διακοσμούμε με φλύδες σοκολάτας.
από: http://mariplateau.blogspot.com

Γλύκο γιαούρτι με Ανανά!

Ένα ελαφρύ, δροσιστικό γλυκό που φτιάχνεται εύκολα - γρήγορα και τρώγεται ευχάριστα. Σερβίρεται πάντα κρύο.
Υλικά
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
1 κονσέρβα ανανά
Μισό πακέτο αλεσμένα μπισκότα digestive

Εκτέλεση
Ανακατεύω πολύ καλά το γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα με το χέρι ή το μίξερ. Κόβω τον ανανά σε διάφορα κομμάτια και τα ενώνω με το μείγμα. Γεμίζω με την κουτάλα μπωλ από το μείγμα. Καλύπτω την επιφάνεια με το τριμμένο μπισκότο και τα βάζω στο ψυγείο να κρυώσουν.

από
: http://lopis-place.blogspot.com

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΥΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ!

από τον Δύσπιστο  

Ψυχρούλα σήμερα, καιρός για κάτι σουποειδές.  Η πρόχειρη λύση Τραχανάς.  Όχι όμως σαν τις άλλες φορές!
Κόκκινος, εμπλουτισμένος και με άλλα υλικά....και νάτος, έτοιμος σε μισή ώρα

Υ Λ Ι Κ Α 
2 φλ.τσαγ. Τραχανά ξυνό (πολύ ήρθε. Το ένα θα ήταν αρκετό)
1/2 Κρεμμύδι κόκκινο σε χοντρά κομμάτια
2 σκελίδες Σκόρδο ολόκληρες
4-5 Πιπερίτσες καυτερές (ή ανάλογα με τα γούστα)
1 κουτ.γλ. Αλάτι
1/2 κουτ.γλ. Πιπέρι άσπρο
1 κουτί Ντομάτα Κονκασέ (400 γραμ)
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
6 φλ.τσαγ. Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βάζω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και τις πιπερίτσες στο multi και τα κάνω χυλό.
Ρίχνω τον χυλό στην κατσαρόλα και βράζω 10'.
Ρίχνω τον τραχανά, ανακατεύω γρήγορα, το νερό και μέχρι να πάρει βράση, εξακολουθώ να ανακατεύω, για να μη πιάσει στον πάτο.
Χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω, 10'-15'.  Χύλωσε!

Σερβίρω και γαρνίρω με τριμμένη φέτα, ή

ξερή μυζήθρα, ή άλλο τριμμένο τυρί.

Το τελικό προϊόν μοιάζει με ντοματόρυζο, που αντί για ρύζι, έχει τραχανά.
Αν έβαζα τον μισό τραχανά ή περισσότερο νερό, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο σαν σούπα.
Επιφυλάσσομαι όμως για αύριο.  Θα αραιώσω το υπόλοιπο αρκετά και θα του δώσω μια-δυο βράσεις.  Οι γεύσεις όμως θα παραμείνουν τέλειες, όπως σήμερα.......

Σαλάτα με εσπεριδοειδή φρούτα!

1 μικρό γκρέιπφρουτ
2 πορτοκάλια
2 μανταρίνια
1 λάιμ
1 κρεμμύδι σε φέτες
1/4 φλ.δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/4 φλ.φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα ολόκληρα
1/2 φλ. φέτα
χυμό από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι και λίγο από το ξύσμα τους
4 κ.σ.ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ.πλιγούρι

Μουσκεύουμε πρώτα το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για περίπου 30-45 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε ένα dressing με το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ξύσμα, το αλάτι, το πιπέρι και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε με αυτό το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά. Αφού φύγουμε τις φλούδες από τα φρούτα, κόβουμε τις μοίρες των πορτοκαλιών και λεμονιών σε μικρότερες και των μανταρινιών και λάιμ, τις αφήνουμε ολόκληρες. Σε μια πατέλα, βάζουμε πρώτα το πλιγούρι, από πάνω προσθέτουμε τα φρούτα, τα αμύγδαλα, το δυόσμο και τον κόλιαντρο. Οταν θα σερβίρουμε, ανακατεύουμε πολύ ελαφριά.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Παραδοσιακή λεμονάδα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 3 μπουκάλες

Υλικά:

10 ποτήρια χυμό από φρεσκοστυμένα λεμόνια
9 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι λίγο ξινή η γεύση ή 10 ποτήρια ζάχαρη αν θέλουμε να είναι γλυκιά η γεύση

Εκτέλεση:

Πλένουμε με πολύ ζεστό νερό τις γυάλινες μπουκάλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλένουμε και τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε στη μέση, τα στύβουμε και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το χυμό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μίγμα μας. Αφήνουμε τη ζάχαρη να διαλυθεί ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η λεμονάδα μας είναι έτοιμη όταν διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη λεμονάδα μας στις γυάλινα μπουκάλια πολύ προσεκτικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Καλαμπόκι!

Μην πετάτε τις λεπτές μεταξένιες ίνες (μαλλιά) που σκεπάζουν το καλαμπόκι. Αφήστε τις να στεγνώσουν για να φτιάξετε ρόφημα. Φτιάχνουν ένα εξαιρετικό ηρεμιστικό και θεραπευτικό διουρητικό, ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν τα νεφρά υποφέρουν λόγω κάποιας ασθένειας ή κάποιου φαρμάκου. Το μετάξι του καλαμποκιού σαν τσάι βοηθά στις περιπτώσεις της γαστρίτιδας.
Τσάι φτιαγμένο από μετάξι καλαμποκιού σε ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στις πέτρες των νεφρών. Πίνετε το τσάι αυτό 3 φορές την ημέρα. Το μετάξι του καλαμποκιού –ωμό ή μαζί με καλαμπόκι- είναι καθαριστικό για το ουροποιητικό σύστημα. Το αλεύρι του καλαμποκιού μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι του σιταριού για ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στη γλουτένη και στη γλιαδίνη και από αυτούς που πάσχουν από κοιλιακές ασθένειες. Το καλαμπόκι μπορεί να είναι ευεργετικό στη θεραπεία της νυχτερινής ούρησης στα παιδιά, σε δυσλειτουργία του προστάτη, στην κυστίτιδα και σε φλεγμονές της ουρήθρας. Το άμυλο καλαμποκιού φτιάχνεται από το εσωτερικό μέρος του μίσχου του καλαμποκιού και γίνεται  μια ψιλή σκόνη-πούδρα για να χρησιμοποιηθεί ως πούδρα για το πρόσωπο ή για το μπάνιο.

Το καλαμπόκι προμηθεύει με ικανοποιητικές ποσότητες από υδατάνθρακες, βιταμίνες Β (θειαμίνη και ριβοφλαβίνη), βιταμίνες Α και C, ποτάσιο και ψευδάργυρο. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και προμηθεύει τον οργανισμό με λίγες πρωτείνες. Περιέχει σίδηρο φυτικής προέλευσης, που, όμως, είναι δύσκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Το καλαμπόκι είναι σταθεροποιητικό και δροσιστικό και χρησιμοποιείται πολυ στην κινέζικη ιατρική για προβλήματα της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Το καλαμπόκι και τα προϊόντα του μπορούν να έχουν αντίθετες επιδράσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πελάγρα (ασθένεια από έλλειψη νιασίνης) μπορεί να συμβουλευτούν ειδικό, ώστε να ελαττώσουν το καλαμπόκι από το διαιτολόγιο τους. Το καλαμπόκι μπορεί να προκαλέσει μια κλασική αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο στους ιστούς του προσώπου,  κνίδωση και ανήσυχο στομάχι. Συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας αν παρουσιάσετε κάποια αλλεργική αντίδραση.