Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Ντολμάδες με λουλούδια από τα κολοκύθια!

Ένα καθαρά καλοκαιρινό και πολύ ελαφρύ φαγητό αυγολέμονο!
Υλικά :

40 με 50 λουλούδια από τα κολοκύθια
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Καθαρίζουμε τα λουλούδια από το κοτσανάκι κου έχει την γύρη.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λουλούδια
Στρώνουμε τους τα γεμισμένα λουλούδια στην κατσαρόλα κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και το βούτυρο μας.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 1 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορούμε να γεμίσουμε και μερικά κολοκυθάκια μαζί με τα φύλλα και να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα μας

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Δροσερή κρέμα διαίτης με γεύση ινδοκάρυδου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

50γρ. συμπυκνωμένη κρέμα καρύδας
500γρ. γιαούρτι 0% διαίτης, στραγγιστό
4 κουταλιές της σούπας σκόνη ζαχαρίνης (candarel ή sweet and low)
1 φακελάκι βανίλια
2 ώριμα ακτινίδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
2 ροδάκινα φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια

Εκτέλεση:

Διαλύουμε την κρέμα καρύδας σε 50ml βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ μαζί με την ζαχαρίνη και την βανίλια. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο μπολ με αργές και ελαφριές κινήσεις για να μην μας νερώσει το γιαούρτι. Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα για να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Χωρίζουμε το μίγμα σε ποτήρια ή μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε. Λίγο πριν σερβίρετε την κρέμα σας ρίξτε τα φρούτα που ετοιμάσατε από πάνω.
Απολαύστε!
 (Περίπου 180 θερμίδες ανα μερίδα).

Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Σπρινγκ ρολς!

Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1/2 λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
3 καρότα κομμένα σε σπιρτόξυλα
3 κολοκυθάκια κομμένα σε σπιρτόξυλα
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού soy sauce
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 πακέτο κινέζικο φύλλο για spring rolls (20 φύλλα)
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Προετοιμασία:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά (μεγάλο τηγάνι) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το τζίντζερ και τα κολοκυθάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τελευταίο το λάχανο και την soy sauce και τα σοτάρουμε όλα μαζί για ακόμη 2-3 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν λίγο.
Τοποθετούμε ένα-ένα τα κινέζικα φύλλα σε επίπεδη επιφάνια και τα γεμίζουμε με τα σοταρισμένα λαχανικά και . Τα τυλίγουμε όπως τυλίγουμε τους ντολμάδες. Για να κολλήσει η άκρη του φύλλου βάζουμε λίγο νερό.
Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα ρολά σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν στην μία πλευρά και μετά τα γυρίζουμε.
Στραγγίζουμε τα ρολά πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε με ρύζι στον ατμό και γλυκόξινη σάλτσα.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Γαλακτομπούρεκο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα
Υλικά:
Για την κρέμα
1 λίτρο και ένα όχι εντελώς γεμάτο ποτήρι γάλα, χλιαρό
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
6 αυγά
3 βανίλιες
ξύσμα ενός λεμονιού
Για το φύλλο
1 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
500γρ. βούτυρο ανάλατο (για άλειμμα των φύλλων), λιωμένο
Για το σιρόπι
6 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
Προετοιμασία:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό γάλα και το σιμιγδάλι σε συνεχόμενη ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν πήξει η κρέμα μας κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Όταν κρυώσει λίγο η κρέμα προσθέτουμε τις βανίλιες με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί φούρνου και απλώνουμε 13-15 φύλλα κρούστας στο ταψί βουτυρώνοντας τα ένα ένα με αρκετό βούτυρο. Αφού κρυώσει εντελώς η κρέμα την απλώνουμε πάνω στα φύλλα μέσα στο ταψί. Αφού απλώσουμε καλά την κρέμα, την σκεπάζουμε με 10-12 φύλλα κρούστα τα οποία τα βουτυρώνουμε και πάλι καλά ένα-ένα. Χαράσσουμε ελαφρά το γαλακτομπούρεκο μας σε μερίδες και το ραντίζουμε με αρκετό βούτυρο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για μία περίπου ώρα στους 220oC, και για ακόμα 15 λεπτά στο τέλος στους 200οC. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντοτε από τον φούρνο μας. Το αποτέλεσμα όμως που ψάχνουμε είναι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας στο επάνω μέρος.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο μας από το φούρνο, περιχύνουμε προσεκτικά αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό μας να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρετε το γαλακτομπούρεκο σας αμέσως μόλις κρυώσει εντελώς και σε θερμοκρασία δωματίου. Για να το διατηρήσετε χρειάζεται ψυγείο.
Απολαύστε!

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Καζάν Ντιπί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 12 άτομα

Υλικά:

Για την κρέμα:
2 λίτρα φρέσκο γάλα
500γρ. ζάχαρη
200γρ. κορν φλαουερ
1 βανίλια
2-3 κουταλιές της σούπας ροδόνερο
Για την καραμέλα:
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη βούτυρο ανάλατο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (περίπου διαμ. 40εκ.) και απλώνουμε στο πάτο του με τα δάκτυλα μας το βούτυρο. Πασπαλίζουμε κοσκινίζοντας την ζάχαρη άχνη πάνω από το βούτυρο σε όλο τον πάτο.
Κρατάμε ένα φλιτζάνι γάλα από την προκαθορισμένη ποσότητα και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Εν τω μεταξύ βάζουμε το γάλα που κρατήσαμε σε ένα μπολ και το κτυπάμε με σύρμα μαζί με το κορν φλάουερ μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά μαζί και να μην υπάρχουν σβόλοι. Το γάλα που έχουμε στη φωτιά μόλις πάει να βράσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας με το σύρμα το υπόλοιπο γάλα που έχουμε χτυπήσει με το κορν φλάουερ παίρνοντας κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε αμέσως την βανίλια και το ροδόνερο και επαναφέρουμε στην φωτιά ανακατεύοντας για 1-3 λεπτά μέχρι δέσει η κρέμα μας αλλά να μην είναι εντελώς πηχτή.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσαμε και απλώνοντας την κρέμα ομοιόμορφα. Βάζουμε το ταψί πάνω σε δυνατή προς μέτρια φωτιά για να καεί η ζάχαρη στο πάτο και να καραμελώσει. Το καίμε απ’ όλες τις πλευρές γυρίζοντας το ταψί μας συχνά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η κρέμα και να μυρίσει καμένο. Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε. Το κόβουμε μετά από 3-4 ώρες.
Χρησιμοποιούμε σπάτουλα για να βγάλουμε το κομμάτι ξύνοντας τον πάτο του ταψιού έτσι ώστε να πάρουμε και το καμένο μέρος μαζί.
Σερβίρουμε με λίγο ροδόνερο από πάνω για περισσότερο άρωμα.
Απολαύστε!!!

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ

από : Εδώ

Η ιδέα για μαγειρίτσα με μανιτάρια έπεσε και άρεσε.
Οι προμήθειες από το κοντινό Σ/Μ το πρωί στις 11.  Μανιτάρια είχε αγκάρικους Πολωνίας και πλευρώτους Πιερίας.  Φυσικά προτίμησα της Κατερίνης, χωρίς συζήτηση.
Μαζί με αυτά, αντί για μαρούλι και σπανάκι, προτίμησα σταμναγκάθι Χανίων, έτσι για την άλλη γεύση.
Στις 13.00' ήταν έτοιμη....
Υ Λ Ι Κ Α 
500 γραμ. Μανιτάρια πλευρώτους χοντροκομμένα
1 δεμάτι Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
1 ματσάκι Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι Άνηθος ψιλοκομμένος
200 γραμ. Σταμναγκάθι
50 ml Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 φλ.τσ. Κρασί λευκό
1 φλ.τσ. Ρύζι καρολίνα
2 λίτρα Νερό
2 Ζωμούς βοδινού σπιτικούς
Πιπέρι (αλάτι έχουν οι ζωμοί)
3 Λεμόνια
2 αυγά
2 κουτ.σουπ. γεμάτες Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Καθαρίζω το σταμναγκάθι και το μουσκεύω σε καλά αλατισμένο νερό, σε λεκανάκι, για 5 λεπτά (σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου).
Στη χύτρα ταχύτητας ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω το κρεμμυδάκι για λίγα λεπτά και σβήνω με το κρασί.  Σε μερικά λεπτά ρίχνω τα μανιτάρια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και συνεχίζω το σωτάρισμα μέχρι σχεδόν να σωθούν τα υγρά που βγάζουν. Ρίχνω το νερό και τους ζωμούς και πιπερώνω, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν οι ζωμοί.
Κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω για 8 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.  Εκτονώνω, ανοίγω την χύτρα και ρίχνω το ρύζι.  Ξανακλείνω και σιγοβράζω πάλι για 6-7 λεπτά.  Αποσύρω την χύτρα από το μάτι και την εκτονώνω σε 5 λεπτά. Ανοίγω και ετοιμάζω το αυγολέμονο, με την βοήθεια του μίξερ χειρός.
Σε μπωλ ρίχνω 2 κουταλιές νερό, τα αυγά κρόκους και ασπράδια, δουλεύω με το μιξεράκι, ρίχνω σταδιακά το χυμό των λεμονιών, δουλεύοντας συνέχεια και το αλεύρι.  Με κουτάλα παίρνω με προσοχή ζωμό από την κατσαρόλα, χωρίς να πάρω λαχανικά όσο γίνεται και φροντίζω να ισοσκελίσω την θερμοκρασία του μπωλ με την σούπα (περίπου 8 κουτάλες).
Ρίχνω το μαγικό φιλί στον αέρα και προσθέτω το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατεύω. Αν έχω χρόνο δίνω και μια βράση, αν και δεν χρειάζεται.  Σερβίρω σε 15 λεπτά..
Το ίδιο πιάτο με διαφορετικό φωτισμό....

Σοκολατόπιτα χωρίς αλεύρι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

Για το κεικ:
2 1/4 φλιτζάνια γλυκόπικρη σοκολάτα χοντροκομμένη
3/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε έξι κομμάτια (περισσότερο για το άλειμμα του ταψιού)
5 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζανιού σκόνη κακάο, κοσκινισμένο (το μισό για το κοσκίνισμα του ταψιού και το υπόλοιπο για το κεικ)
2 κουταλιές της σούπας νερό
Για το γλάσο:
3/4 φλιτζανιού γλυκόπικρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
3 κουταλιές ανάλατο βούτυρο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC.
Παίρνουμε ένα ταψί 23×5 cm και το βουτυρώνουμε. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί φούρνου μέσα στο ταψί και το βουτυρώνουμε και αυτό μαζί με το γύρο του ταψιού. Ρίχνουμε λίγο κακάο ομοιόμορφα στο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν-μαρί. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στη άκρη για να κρυώσουν λίγο. Χτυπούμε στο μίξερ σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και το νερό μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα στο μίξερ για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο κακάο και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.
Βάζουμε το μίγμα του κέικ στο ταψί και το τοποθετούμε στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Όταν περάσουν τα πρώτα 35 λεπτά περάστε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και ελέγξτε κατά πόσο βγαίνει καθαρό. Δοκιμάζετε με το μαχαίρι μέχρι να βγει καθαρό.
Όταν ψηθεί αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει εντελώς. Ξεφορμάρετε και τοποθετήστε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Καλύπτουμε και τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο για 6 ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα.
Για να κάνουμε το γλάσο λιώνουμε σε μπεν-μαρί τη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο και απλώνουμε το ζεστό γλάσο ομοιόμορφα πάνω στο κέικ και το τοποθετούμε για 20-40 λεπτά στο ψυγείο. Για να σερβίρουμε το κέικ το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 20-30 λεπτά προηγουμένως και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα ζεστό μαχαίρι.
Απολαύστε!

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ!

από:  http://stamarstavros.blogspot.gr/2014/04/blog-post_29.html

Μείναμε τόσες μέρες στην Ήπειρο, ξεσκονίσαμε τα Ζαγοροχώρια και μια πίτα της προκοπής δεν βρήκαμε.  Ούτε στην "περίφημη" Κικίτσα, στο Μονοδένδρι (χορτόπιτα σκέτη αηδία).  Κάπως καλύτερη ήταν η χορτόπιτα στο Μέτσοβο!!
Μοίρα καλή έλαχε να αναρτηθεί μια μακαρονόπιτα χθες στην σελίδα "Συνταγές στα Λί Λά" (κλικ), από το μέλος Eleftherios Savvidis (λεπτομέρειες ΕΔΩ).
Μετά από τις απαραίτητες προσαρμογές έγινε αυτό
 Με τον παρακάτω τρόπο:
Υ Λ Ι Κ Α 
Ένα φύλλο έτοιμη σφολιάτα ΚΑΝΑΚΗ
300 γραμ. Πέννες ριγωτές
200 γραμ. Γιδοτύρι ΗΠΕΙΡΟΣ
100 γραμ. Παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό
Αλάτι στο νερό των ζυμαρικών
Πιπέρι λευκό
2 Αυγά χτυπημένα +1 ακόμη για άλειμμα
1 φλ.τσαγ. Γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο + λίγο ακόμη για το άλειμμα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βράζω τα ζυμαρικά στο αλατισμένο νερό, 3 λεπτά λιγότερο (η συσκευασία λέει 10' και τα έβρασα 7').  Στραγγίζω και τα επιστρέφω στην κατσαρόλα.
Τρίβω τα τυριά σε μπωλ (το γιδοτύρι με το χέρι), ρίχνω τα αυγά και το γάλα, πιπερώνω, ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα.  Ανακατεύω καλά.
Προθεμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στρώνω την σφολιάτα σε λαδωμένο πυρεξάκι, 20x30 εκατοστά, αδειάζω το μείγμα και το τακτοποιώ.
Χτυπάω το ένα αυγό με το λίγο γάλα.
Κόβω σε λωρίδες το περίσσευμα της σφολιάτας, αλείφω με πινέλο τις λωρίδες και τις διπλώνω χιαστί επάνω από το μείγμα των μακαρονιών.
Ψήνω για 45 λεπτά και όταν το βγάζω είναι έτσι
 Αφήνω την πίτα να ηρεμήσει για 10' και κόβω
 Συνοδεύω με μια σαλατίτσα με ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, πιπεριά κέρατο, αυγό στα τέσσερα, με ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, λευκό ξύδι και αλατοπιπερορίγανη.
Τέλειο γεύμα!!

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Μαρμελάδα Φράουλα!


Υλικά :

11/2 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
1 με 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού.


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε στο moulti και τις λιώνουμε ελαφρά.
Τις βάζουμε στη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.
Τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε ταχτικά για να μην μας κολλήσει.
Όταν μας δέσει την κατεβάζουμε.
Όταν κρυώσει, τη βάζουμε σε βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Πικάντικο κοτόπουλο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4-6 ατομα

Υλικά:

1 κοτόπουλο (2,5-3 κιλά)
1/4 φλιτζάνι μουστάρδα
1/2 κουταλιά της σούπας νερό
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας φασκόμηλο, αποξηραμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές, τουρσί
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για την επικάλυψη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
Αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το νερό, τα μισά από τα σκόρδα (2-3 σκελίδες), το φασκόμηλο, 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Χτυπάμε καλά ώστε να αναμιχθούν όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με το στήθος προς τα πάνω.
Αλείφουμε ολόκληρο το κοτόπουλο με το μίγμα της μουστάρδας.
Ψήνουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα και 20 λεπτά, ώσπου να ψηθεί καλά και εσωτερικά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο λάδι, και μαγειρεύουμε τις καυτερές πιπεριές, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο σκόρδο και το υπόλοιπο φασκόμηλο σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν το σκόρδο σκουρύνει, το βγάζουμε από το τηγάνι και το πετάμε. Μέσα στο αρωματισμένο λάδι προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, και το πιπέρι καγιέν. Καρυκεύουμε με αλάτι και ανακατεύουμε.
Για να σερβίρουμε, βουτυρώνουμε την επιφάνεια του κοτόπουλου, και το πασπαλίζουμε με το μίγμα της φρυγανιάς.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Κέικ πραλίνα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 10-12 άτομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι Sour Cream
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
2 συσκευασίες βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
1/2 φλιτζάνι πραλίνα
1/2 φλιτζάνι νιφάδες σοκολάτας λιωμένες

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C
Φτιάχνουμε τα κέικ: Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά από 2 στρογγυλά ταψιά 20-25 εκατοστών, και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί να καλύπτει τον πάτο και 3 εκατοστά από τα πλαϊνά
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το ζαχαρούχο γάλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσέχουμε να μην βράσει το μίγμα μας.
Μοιράζουμε το μίγμα της ζάχαρης στα δύο ταψιά. Πασπαλίζουμε με τα ¾ φλιτζανιού ψιλοκομμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, την κρυσταλλική ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, λάδι, βανίλια, το ξύδι, και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι φτιάξουμε μια αφράτη απαλή ζύμη.
Προσθέτουμε τη ζύμη αυτή πάνω από το μίγμα της ζάχαρης μοιράζοντάς την και στα δύο ταψιά.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο του κέικ- θα πρέπει να βγει καθαρό.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν μέσα στα ταψιά για 10 λεπτά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά το κέικ από τα τοιχώματα του ταψιού, και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς.
Συναρμολογούμε το κέικ: Τοποθετούμε το 1ο κέικ σε μια πιατέλα έτσι ώστε το μίγμα της ζάχαρης να είναι από πάνω. Απλώνουμε την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια, και τοποθετούμε από πάνω και το 2ο κέικ.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα και το υπόλοιπο 1/4 φλυτζάνι καρύδια. Το κέικ μας συνδυάζεται υπέροχα με μία μπάλα παγωτό βανίλια.  
Απολαύστε!

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά!



Υλικά :

1 κιλό κιμά πρόβιο (εάν δεν βρείτε 750 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάρια χοιρινό)
1 1/2 μελιτζάνες στενόμακρες όχι πολύ μεγάλες
3 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
50 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
3 κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα στον τρίφτη
1/4 ματσάκι μαϊντανό φυλακωμένο
Αραβοσιτέλαιο
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τρίφτη (εάν δεν τρώτε αλμυρά διαλέξτε ένα γλυκό τυρί)
Αλάτι πιπέρι.

Εκτέλεση :

Πλένουμε τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε τα κοτσάνια.
Χαράζουμε τις μελιτζάνες 5 με 7 μεριές (προσοχή όχι πέρα για πέρα) ,μπορείτε και στο μακρός όπως στα παπουτσάκια
Βάζουμε στο τηγάνι λίγο αραβοσιτέλαιο κι όταν κάψει κοκκινίζουμε λίγο τις μελιτζάνες.
Βάζουμε τον κιμά στη κατσαρόλα τον γυρίζουμε για 1 λεπτό, μετά ρίχνουμε λίγο αραβοσιτέλαιο και τον κοκκινίζουμε ελαφρά.
Μετά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα (κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα στον τρίφτη , πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη, 50 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, μαϊντανό φυλακωμένο, αραβοσιτέλαιο περίπου 20 γραμμάρια, αλάτι και πιπέρι).
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά όλα μαζί και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μηνούν στεγνά.
Όταν κρυώσει το μίγμα μας γεμίζουμε τις μελιτζάνες εκει που τις χαράξαμε και τις βάζουμε στο ταψί μας, ρίχνουμε και λίγο αραβοσιτέλαιο τις πασπαλίζουμε με το τυρί τριμμένο στο τρίφτη (η γυναίκα μου τις σκεπάζει και με φέτες ψιλές από ντομάτες ) και τις ψήνετε 18 με 22 λεπτά στους 170 βαθμούς .

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!!!

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Μοσχάρι με μελιτζάνες!


Υλικά :
1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες
Ι κιλό μελιτζάνες μέτριες στενόμακρες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (εάν έχετε 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
Ελαιόλαδο εκλεκτό 50 με 70 γραμμάρια για το φαγητό και 100 με 120 γραμμάρια για το τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις πλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε να μην έχουν νερά.
Καίμε τα 100 με 120 γραμμάρια ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες, τις τηγανισμένες τις βάζουμε σε ταψί που από την μια του μεριά το έχουμε ανασηκώσει (για να στραγγίσει το παραπανίσιο ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να σκεπάσει τις μερίδες από το μοσχάρι που έχουμε βάλει μέσα και το βράζουμε για 75 με 90 λεπτά.
Μετά βγάζουμε το βρασμένο κρέας το βάζουμε σε μια σουπιέρα, κρατάμε και το ζωμό που περίσσεψε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο κι όταν κάψει ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη και το βρασμένο κρέας και όλα μαζί τα κοκκινίζουμε.
Όταν είναι κοκκινισμένα προσθέτουμε ή τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή το 1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη τις βάζετε και συμπληρώνετε μόνο 50 γραμμάρια από το ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ζωμό από το κρέας που περισσέψετε 50 με 70 γραμμάρια ελαιόλαδο και τις τηγανισμένες μελιτζάνες (προσοχή ολόκληρες),αλάτι και πιπέρι και το 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας, (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό).
Πρέπει όταν είναι έτοιμο να έχει μείνει μόνο με το λάδι του (να μην έχει καθόλου νερά).
Σερβίρετε ζεστό (αλλά και χλιαρό)
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.
Αυτή την εποχή έχουμε τις καλύτερες μελιτζάνες
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Τοπικές γεύσεις!

Παραδοσιακή φασολάδα
Yλικά:
1/2 κιλό Φασόλια μέτρια
1 φλυτζάνι παρθένο Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι
2 Καρότα κομμένα σε φέτες
4-5 κλωναράκια Σέλινο ή Μαϊντανό
2 μέτριες Τομάτες ή ένα κουτάλι τοματοπελτέ
Αλατι - Πιπέρι
2-3 σκελίδες Σκόρδο
Εκτέλεση:
Συνήθως μουσκεύουμε τα φασόλια για 10 - 12 ώρες σε κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.
 Επειδή, όμως μπορεί να αποφασίσουμε τελευταία στιγμή να τα μαγειρέψουμε, τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό - φροντίζοντας να σκεπάζονται από το νερό - και τα βράζουμε επί 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.

Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και ξαναπροσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, το λάδι (προαιρετικά, μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι) και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. 20 λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σέλινο ή τον μαϊντανό, την τομάτα περασμένη από τον τρίφτη ή τον πελτέ και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Ρολό κιμά στο φούρνο με ντοματίνια, σκόρδο και βασιλικό!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

2 κόκκινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
1 πρέζα κύμινο σε σκόνη
1 κιλό βοδινό κιμά
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
8 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
10 ώριμα ντοματίνια
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
Τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και το κιμά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν μαζί πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και την τριμμένη φρυγανιά και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μας σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε 8 μπάλες.
Αφαιρούμε τα φύλλα από το κάτω μέρος του δεντρολίβανου, αφήνοντας τα φύλλα στις κορυφές. και σπρώχνουμε το κλωναράκι μέσα από κάθε μπάλα κρέατος, αφήνοντας τα φύλλα να βγαίνουν λίγο έξω. Τα φύλλα που αφαιρέσαμε τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα σφίγγουμε ελαφρά με το χέρι μας και απορρίπτουμε τους σπόρους. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τις μπάλες του ρολού στην κορυφή και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι το κρέας να ροδοκοκκινίσει. Όταν ψηθεί το φαγητό μας το τοποθετούμε μια ωραία πιατέλα και πασπαλίζουμε με φρέσκο βασιλικό λίγο πριν το σερβίρισμα.
Καλή Όρεξη!

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ, στην κατσαρόλα....

από: Εδώ
Για τους περισσότερους αυτός ο συνδυασμός είναι "all time classic". Για μερικούς οι μπάμιες είναι "μπλιαχ"!!
Το "μαμαδίστικο" αυτό φαγητό είπα σήμερα να το ξαναθυμηθώ και έγινε
 Υ Λ Ι Κ Α (για μια μερίδα)
1/2 Στήθος κοτόπουλου, φιλεταρισμένο
200 γραμ. Μπάμιες κατεψυγμένες
200 γραμ. Ντοματάκι αποφλοιωμένο (κονκασέ)
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 12 ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΣΤΑ IΡΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ!

Για δωδέκατη χρονιά διοργανώθηκε, από τον Δήμο Ναυπλιέων σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο Ιρίων, η ετήσια γιορτή της αγκινάρας . Μια γιορτή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο των τοπικών προϊόντων και τη φιλόξενη διάθεση που διακρίνει τους κατοίκους των Ιρίων.

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Παραδοσιακό Κανταΐφι!


Συνταγές για 8-10 άτομα

Υλικά:
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, κοπανισμένη
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (χαλεπιανά)
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
300γρ. βούτυρο γάλακτος
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Σιρόπι:
4 φλιτζάνια νερό
6,5 φλιτζάνια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Προετοιμασία:
Παίρνουμε το φύλου για το κανταίφι με τα χέρια μας και προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους. Χωρίζουμε το φύλλο σε 5 ίσα μέρη και μετά το καθένα από αυτά σε 6 κομμάτια.
Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλλα και φρυγανιά σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες. Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο κι αφού βουτυρώσουμε με το λειωμένο βούτυρο γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές. Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταίφι με το υπόλοιπο λειωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σοροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρετε το καταιφι σε θερμοκρασία δωματίου. 
Απολαύστε!

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Τυρόπιτα Σκοπέλου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για το φύλλο
1kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (επιπρόσθετο για το άνοιγμα του φύλου)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό όσο πάρει για να φτιάξουμε μία ζύμη σφικτή
Για τη γέμιση:
Λίγο ελαιόλαδο
500gr. κατσικίσιο τυρί
Σπορέλαιο για τηγάνισμα.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη τα υλικά για το φύλο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία σφικτή ζύμη. Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί ηια λίγο.
Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγετε με πλάστη το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνετε. Αν θέλουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 2-3 μέρη για να είναι πιο εύκολο το άνοιγμα του φύλλου.
Αλείφουμε το φύλλο μας με λίγο ελαιόλαδο στην μία πλευρά. Τρίβουμε το τυρί με το χέρι και το απλώνουμε πάνω στο ένα τρίτο της επιφάνειας περιμετρικά του φύλλου σε σχήμα μισοφέγγαρου. Διπλώνουμε την πίτα κλείνοντας μέσα τη γέμιση, και την τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα. Βάζουμε αρκετό λάδι μέσα σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε την κάθε τυροπιτα μία κάθε φορά. Μόλις ροδίσει στη μία πλευρά γυρίζουμε να ροδίσει και στις δύο πλευρές.

Απολαύστε!

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Τυρόπιτα στριφτή με 6 τυριά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 μετριο ταψι

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας βουτύρου
1 ποτήρι τυρί φέτα τριμμένη
1 ποτήρι ανθότυρο τριμμένο
1 ποτήρι τυρί ρεγκάτο τριμμένο
1 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ποτήρι χαλούμι τριμμένο
1 ποτήρι κίτρινο τυρί τριμμένο
1 ποτήρι μπέικον ή ζαμπόν ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
1 ποτήρι γάλα
3 αυγά
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουτερ
1 αυγό για το άλειμμα της σφολιάτας καλά κτυπημένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας σε μια καθαρή επιφάνεια και από το στενό μέρος υπολογίζουμε να κόψουμε 4 λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε στο κέντρο το τυρί αφήνοντας λίγο κενό σε κάθε μεριά. Τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε το ρολό ώστε να δημιουργηθεί στριφτάρι και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις λωρίδες μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αλείφουμε με αυγό τα στριφτάρια και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τρώγονται ζεστά ή κρύα.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Κουλουράκια βουτύρου!

(Μ΄άρωμα βανίλιας και γεύση πορτοκαλιού )

Υλικά :
1/2 κιλό βούτυρο (γάλακτος ή μαργαρίνη )
1/2 κιλό ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 έως 4 αυγά καλά χτυπημένα (εάν δεν κάνει να φάτε αυγά μην βάζετε)
2 βανίλιες
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κρόκο αυγού χτυπημένο.

Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει) συνεχίζοντας ζυμώνοντας ελαφριά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε .
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχέδιο της αρεσκείας μας ,τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Κέικ με τυρί κρέμα και βατόμουρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 24 κομματια

Υλικά:

200γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά
1/4 φλιτζάνι γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι βατόμουρα, συν μερικά επιπλέον για γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το τυρί-κρέμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι (περίπου 1 φλιτζάνι), τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τα βατόμουρα (αφού τα αποψύξουμε αν είναι κατεψυγμένα) μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά.
Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε το κέικ για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό, γαρνίροντάς το με βατόμουρα και φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.
Απολαύστε!

Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Σοκολατάκια με άρωμα πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 σοκολατακια
Υλικά:
1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
230γρ. σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
Κακάο σε σκόνη
170γρ. σοκολάτα κουβερτουρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο μαζί σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε το μίγμα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει, και να γίνει ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα της σοκολάτας σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και να σφίξει.
Όταν σφίξει αρκετά, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με σκόνη κακάο για να μην κολλάει το μίγμα, και φτιάχνουμε σοκολατάκια σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Βουτάμε τα σοκολατάκια μας μέσα στο μίγμα της σοκολάτας, και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί ώσπου να στεγνώσουν. Διατηρούμε τα σοκολατάκια μας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

Κυπριακές κολοκοτές!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15-20 κολοκοτες

Υλικά:

Για τη ζύμη
5 φλιτζάνια αλεύρι
3/4 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
νερό για ζύμωμα όσο πάρει
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό κολοκύθι κόκκινο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγη κανέλα
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού σταφιδάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Από την προηγούμενη νύχτα κόβουμε το κολοκύθι να μαραθεί.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι, το πλιγούρι, τη ζάχαρη και το κρεμμύδι που σοτάραμε και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε μέσα στη ζύμη μας προσθέτουμε σταφιδάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, τη μαγιά και όσο νερό σηκώσει ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και πλάθουμε τη ζύμη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά φύλλα.
Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση πάνω στη ζύμη και κλείνουμε τα φύλλα σε σχήμα μισού κύκλου. Διπλώνουμε γυρνώντας λίγο την άκρη του φύλλου προς τα πάνω και πατάμε με πιρούνι ή με τα δάκτυλα μας.
Βάζουμε τις κολοκοτές σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Μουσακάς με σπιτική μπεσαμέλ!

Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό περασμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμελ:
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό
2 αβγά
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (λίγο επιπρόσθετο για το τελείωμα)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.
Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τις μελιτζάνες και στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι τις μελιτζάνες και βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι καινα γίνει σπυρωτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να ψηθεί το μίγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο νερό και τον προσθέτουμε και αυτό στον κιμά. Βάζουμε το φύλλο δάφνης, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Για να φτιάξουμε την μπεσαμελ ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάνει κόμπους. Μόλις πήξει η μπεσαμελ κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στην μπεσαμελ το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε την κρέμα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αυγά φροντίζοντας να απορροφηθούν πολύ γρήγορα από το μίγμα.
Λαδώνουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω από τις μελιτζάνες και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε τη μπεσαμελ πάνω από την δεύτερη στρώση των μελιτζανών. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την μπεσαμελ και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμελ. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί ο μουσακας μας για περίπου μισή ώρα πριν το κόψουμε. Καλή Όρεξη!

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ (και όχι ένα καλό κοκκινιστό)

Το διαθέσιμο κρέας ήταν μοσχάρι κιλότο 920 γραμμάρια, αλλά φοβούμενος την περίπτωση αποτυχίας το έκοψα στη μέση.
Η συνταγή της παστιτσάδας ήρθε από φίλη Κερκυραία, μετά από μια φιλική διαμάχη σχετικά με τα υλικά. Εγώ όσες φορές την έφαγα στην Κέρκυρα, από το 1968 και μετά, μου φάνηκε σαν ένα κοκκινιστό με αρκετά μπαχαρικά. "Όχι" έλεγε η φίλη μας, γίνεται με πάπρικα γλυκειά και θα σου στείλω την συνταγή.
Να λοιπόν που ήρθε η συνταγή και την προσάρμοσα στη ποσότητα του κρέατος, που είχα προγραμματίσει. Και έγινε αυτό
Υ Λ Ι Κ Α 
460 - 500 γραμ. μοσχάρι κιλότο σε μερίδες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φλ.τσαγ. κρασί λευκό ξηρό (κόκκινο έλεγε)
1 φλυτζανάκι Ελλην.καφέ ξύδι λευκό
1 κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ.γλυκού μπαχάρι σκόνη
Κύμινο στη μύτη του μαχαιριού
Αλάτι και Πιπέρι
2 κουτ.σουπας Πάπρικα γλυκειά
1 κουτ.σούπας Πάπρικα καπνιστή
Πάπρικα καυτερή στη μύτη του μαχαιριού
1/2 κουτ.γλυκού κοφτό ζάχαρη άσπρη
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Ζυμαρικά χοντρά (Ζίτι, πέννες, σέλινο κλπ)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Στη χύτρα ταχύτητος ζεσταίνω το μισό λάδι και ροδίζω το κρέας από όλες τις πλευρές (αφού το πλύνω και το στεγνώσω με απορροφητικό χαρτί).
Το βγάζω σε ένα πιάτο και ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γίνει διάφανο.
Ξαναβάζω το κρέας στη κατσαρόλα, σβήνω με το κρασί και περιμένω μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνω το ξύδι και πασπαλίζω με τις πάπρικες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνω.
Τα υγρά πρέπει να καλύπτουν το κρέας στα 3/4 (αν όχι, συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).
Κλείνω τη χύτρα και σιγοβράζω για 40 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Εκτονώνω, ανοίγω και βγάζω το ήδη μαλακό κρέας σε πιάτο, αφήνοντας τη σάλτσα στο ζεστό μάτι λίγο ακόμα για να πήξει.
Έτοιμη η παστιτσάδα, χωρίς καθόλου ντομάτα.
Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό al dente. Βέβαια καλά θα είναι να τα μισοβράσουμε και μετά να αποτελειώσουμε το βράσιμο στη σάλτσα, αλλά "εμείς (!) δεν τα θέλουμε λερωμένα" λέει η συμβία.....
Σημείωση: Επειδή η καυτερή πάπρικα μου ξέφυγε, το υπόλοιπο κρέας το έκανα κοκκινιστό στην δεύτερη χύτρα, όπου αντί για τις πάπρικες έβαλα χυλό από ντοματάκια αποφλοιωμένα και όλα τα άλλα υλικά ίδια. Ομολογώ ότι ΕΧΕΙ διαφορά στη γεύση (πιο ήπια).
Την πάπρικα την χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" όπου έβλεπαν τις ντομάτες με τα κυάλια και σε φωτογραφίες. Πιστεύω ότι από εκεί ήρθε η συνταγή στην Κέρκυρα πριν 200+ χρόνια....