Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Καθαρισμός προσώπου με ανανά και παπάγια!

Για νεανικό και απαλό δέρμα, δοκιμάστε να φτιάξετε μια εύκολη μάσκα απολέπισης στο σπίτι...


Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι 2 μεγάλα κομμάτια φρέσκου ανανά, 1 ώριμη παπάγια και 1 κουταλιά του γλυκού μέλι.

η συνέχεια Εδώ 

Γλώσσες πλακί!


Υλικά :
1 κιλό γλώσσες (φρέσκες ή κατεψυγμένες )
11/2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 με 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 με 200 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τις γλώσσες και τις πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένες τις ξεπαγώνουμε).
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τις ώριμες ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια), τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, τα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σ΄ ένα ταψί στρώνουμε τις γλώσσες και τη σκεπάζουμε με τα υλικά που έχουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε από πάνω και το ελαιόλαδο μας και τις ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες, Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Κλασσική τάρτα σοκολάτας!

Συνταγές για όλα τα γουστα!
Συνταγη για 15 κομματια

Υλικά:

375γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μέχρι 70% περιεκτικότητα σε κακάο
150ml φρέσκο γάλα
220ml φρέσκια κρέμα γάλακτος
3 βιολογικά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ.

Εκτέλεση:

Για να κάνουμε τη τάρτα ετοιμάζουμε τη ζύμη για τάρτα βάσει της συνταγής ζύμη για τάρτες.
Για τη γέμιση λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουµε το γάλα και την κρέµα γάλακτος να βράσουν. Βάζουμε το μίγμα με το γάλα στο μπολ με τα αυγά και το ανακατεύουμε.
Σουρώνουµε το µίγµα και το ρίχνουµε στη λιωµένη σοκολάτα. Προσθέτουµε το αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουµε για να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουµε το μίγμα µε προσοχή στην ψηµένη τάρτα.
Σβήνουµε το φούρνο (αφού τον είχαμε ήδη αναμμένο όταν κάναμε τη ζύμη για την τάρτα μας) και τοποθετούµε τη ταρτα στο ζεστό φούρνο για 40 λεπτά για να πήξει. Βγάζουµε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουµε να κρυώσει. Όταν κρυώσει τη κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε. Απολαύστε!

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Αρνίσια παϊδάκια με μελωμένη σάλτσα βινεγκρέτ!

Συνταγές για όλα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

8 αρνίσια παϊδάκια, περίπου 700γρ. συνολικά
1/2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα παϊδάκια, και τα καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το βαλσάμικο ξίδι, το μέλι, και τη σάλτσα σόγιας.
Βάζουμε τα παϊδάκια σε ένα βαθύ πιάτο, και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το πιάτο με διάφανη μεμβράνη, και τα βάζουμε στο ψυγείο για 4-24 ώρες.
Στραγγίζουμε τα παϊδάκια, κρατώντας τη μαρινάδα.
Ρίχνουμε τη μαρινάδα σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο και την αφήνουμε να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά, ώσπου να πυκνωθεί αρκετά, και να μείνει περίπου 1/3 φλιτζάνι.
Ψήνουμε τα παϊδάκια στο γκριλ ή στα κάρβουνα ανάλογα με τα γούστα μας, αλείφοντάς τα κατά διαστήματα με τη μαρινάδα. Σερβίρουμε τα μελωμένα παϊδάκια μας ζεστά, και τα συνοδεύουμε με μια ωραία, πράσινη σαλάτα.  
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Κεφτεδάκια φρικασέ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 5-6 άτομα

Υλικά:

640γρ. χοιρινό κιμά
160γρ. ψίχα ψωμιού
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 χούφτα τυρί τριμμένο
2 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγος δυόσμος ξερός
Βούτυρο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
480γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι άσπρο
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
2 κρόκους
1-2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι.

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κιμά, τη ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το τυρί, τα ασπράδια, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε τα υλικά μας πολύ καλά και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και τοποθετούμε το βούτυρο στο τηγάνι για να λιώσει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν μια βράση. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι να βράσουν με νερό και προσθέτουμε το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να λιώνει ο βούτυρος και να απορροφηθούν τα υγρά.
Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε και λίγο νερό αν χρειάζεται και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τους κρόκους με το γάλα και το αλεύρι. Τα ρίχνουμε πάνω από τους κεφτέδες, ανακινούμε λίγο τη κατσαρόλα η οποία είναι πάνω στη φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Σερβίρουμε το φαγητό μας σε μια πιατέλα.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Η ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Την είχαν, λέει, σαν κύριο φαγητό και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έβαζαν και νόμισμα, με χειροποίητο φύλλο και σε στρόγγυλο ταψί "θηρίο", ψημένη στο φούρνο της περιοχής.
Τάδε έφη συμβία, για την κατασκευή της γιαγιάς της, από την μητέρα της, με καταγωγή από την Κλεισούρα Καστοριάς.
Εγώ όμως σήμερα τα ξεπέρασα αυτά και την έφτιαξα με έτοιμο φύλλο κουρού "Κανάκη" σε μικρό πυρεξάκι 20Χ30.  Πήρα όμως τα συγχαρίκια και το, περίφημο πλέον "γεια στα χέρια σου"!!
Το αποτέλεσμα


και η κατασκευή, πριν το πασπάλισμα με σουσάμι 
 και ψημένη, πριν να κοπεί

 Ο τρόπος της κατασκευής περιγράφεται ΕΔΩ (κλικ), με την μόνη προσθήκη 150 γραμμαρίων φέτας (γιδοτύρι για την ακρίβεια).

 Και η μανία μου για κοντινά πλάνα

Και όλα αυτά σε δύο ώρες, συνολικά.........

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Πώς να κάνετε τα κοσμήματά σας να λάμπουν

Όταν το αγαπημένο σας δαχτυλίδι δεν έχει την ίδια λάμψη, αντί να... αγοράζετε ακριβά διαλύματα καθαρισμού ή να τα δίνετε σε κάποιο κοσμηματοπωλείο, δοκιμάστε να το καθαρίσετε με αυτό το εύκολο DIY καθαριστικό κοσμημάτων.
Χρησιμοποιήστε συστατικά που έχετε ήδη στον ντουλάπι για να φύγει η σκουριά και τα σημάδια του χρόνου από τα κοσμήματά σας χωρίς καθόλου να χρησιμοποιήσετε χημικές ουσίες. Μόνο με τη δύναμη της φύσης και της επιστήμης. Και μετά οι πολύτιμοι λίθοι σας θα γίνουν ακόμα περισσότερο εκθαμβωτικοί!
η συνέχεια Εδώ


Αλμυρά μάφινς με τυρί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 μαφινς

Υλικά:

Σπορέλαιο για άλειμμα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα σπαράγγια
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο πράσινο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
6 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.
Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο τα 12 φορμάκια για μάφινς.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε και ανακατεύουμε τα σπαράγγια, τη πράσινη πιπεριά και το κρεμμύδι στο καυτό λάδι μέχρι να μαλακώσουν για 5 έως 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά μας να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.
Χτυπούμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι μαζί σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά και το τυρί τσένταρ στο μίγμα των αυγών. Βάζουμε περίπου 1/4 του φλιτζανιού από το μίγμα μας μέσα σε κάθε φορμάκι για μάφιν.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθούν στο κέντρο και να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρουμε απευθείας από το φούρνο συνοδεύοντας τα με πράσινη σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Πιροσκί Πατάτας!

Συνταγές για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

30 γρ. μαγιά
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο
750 γρ. αλεύρι
Για τον πουρέ πατάτας
5 μεσαίες πατάτες πλυμένες και καθαρισμένες
1/2 ποτήρι γάλα
Άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, το χτυπημένο αυγό, τη ζάχαρη και το λάδι. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια και τα σκεπάζουμε έτσι ώστε να μείνουν γύρω στα 15 λεπτά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα νερό με λίγο αλάτι. Τοποθετούμε τις πατάτες στο αλατισμένο νερό ώσπου να μαλακώσουν .Όταν μαλακώσουν οι πατάτες τις βγάζουμε από τη κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε σε ένα δοχείο προσθέτοντας το βούτυρο, το γάλα, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε λεπτά πιττάκια, βάζουμε τη γέμιση στη μέση και τα διπλώνουμε στα δύο κλείνοντας τα καλά.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα σερβίρουμε ζεστά. Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Φτιάξε μόνη σου κρέμα καθαρισμού προσώπου για λιπαρή επιδερμίδα!


Για υπέροχο λαμπερό πρόσωπο. Συστατικά:

1/2 κούπα αμύγδαλα
1/4 της κούπας σκόνη γάλακτος
1/4 της κούπας νερό

Παρασκευή:   η συνέχεια Εδώ

Κανταΐφι αλμυρό!


Υλικά :

4 αυγά
500 γραμμάρια φέτα πρόβια εκλεκτή
150 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί
200 γραμμάρια γάλα πρόβιο.
1 κιλό κανταΐφι
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος κατσικίσιο λιωμένο

Εκτέλεση :

Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι ή κάποιο γλυκό σκληρό τυρί, μετά ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά (ενώ πρώτα τα έχουμε κτυπήσει όλα μαζί ασπράδια και κρόκους )και τ΄ ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα ταψί 45 με 50 εκατοστά διάμετρο το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε το μισό από κανταΐφι, προσοχή να μην είναι μπλεγμένο.
Μετά στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια μας τη γέμιση μας ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε επάνω στη γέμιση το υπόλοιπο κανταΐφι, όταν το στρώσουμε όλο το πατάμε καλά με τα χέρια μας.
Καίμε καλά το λιωμένο βούτυρο γάλακτος και με ένα κουτάλι της σούπας βρέχουμε όλο το κανταΐφι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα ( προσοχή να είναι αρκετά καστανόξανθο το χρώμα του) και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.

Τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο

Καλή Όρεξη.

Την συνταγή την έχω από τον Πατέρα μου που την έκανε η Μητέρα του πριν 80 χρόνια.

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

Βότανα: Καθημερινές αλλά και ασυνήθιστες χρήσεις.

Τα βότανα δεν είναι μόνο για να αρωματίζουμε το φαγητό. Οι ιδιότητες τους είναι τόσο απεριόριστες που πολλές φορές μας λύνουν τα χέρια ακόμα και στο…
καθάρισμα.

Πάρτε για παράδειγμα το εστραγκόν. Μπορεί να είναι μία μοναδική θεραπεία για την περιποίηση των δοντιών. Μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να το μασούν όταν είχαν πονόδοντο. Αλλά και ο πονόδοντος να μη μας περάσεις τουλάχιστον θα έχουμε καθαρή αναπνοή.

Επιπλέον, η κατανάλωση του εστραγκόν έχει συνδεθεί με αυξημένη παραγωγή χολής, η οποία συμβάλλει με τη σειρά της στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα. Με απλά λόγια, το εστραγκόν έχει τόσες ιδιότητες που μπορεί να μας καθαρίσει εκ των έσω.


η συνέχεια Εδώ 

Αρνάκι διαίτης!


Μπορεί οι περισσότερες από εσάς να βρίσκεστε σε δίαιτα, προκειμένου να απαλλαγείτε από τις παραπανίσιες θερμίδες...
που πήρατε την περίοδο των εορτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε μόνο νερόβραστα λαχανικά και πρωτεΐνες στο ατμό.

Καμία τροφή δεν είναι παχυντική. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός που κάνει κάποια πιάτα …απλησίαστα.

Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να μαγειρέψετε αρνάκι στη γάστρα, για έξι άτομα με περίπου από 500 θερμίδες τη μερίδα.

Θα χρειαστείτε ένα κιλό αρνάκι (κατά προτίμηση ωμοπλάτη) κομμένο σε μικρά κομμάτια, δέκα πράσα κομμένα σε φέτες, δύο ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι, τέσσερα καρότα κομμένα σε φέτες, αλάτι πιπέρι και τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Σε μια γάστρα (καλύτερα πήλινη) θα βάλετε μία στρώση πράσο ανακατεμένο με το φρέσκο κρεμμύδι, από πάνω καρότα και από πάνω μια στρώση αρνάκι. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Ρίχνετε μέσα στη γάστρα σας νερό και το λάδι, ώσπου να καλύψετε οριακά όλα τα υλικά. Βάζετε τη γάστρα σε πολύ δυνατό φούρνο -220 βαθμούς- για περίπου δύο ώρες.
Καλή Επιτυχία!!!

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ, ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2011/01/blog-post_31.html
Αυτή η κατασκευή ήταν "ταμπού" για το σπίτι μας και είχαμε να την κάνουμε πάνω από 13 χρόνια.
Είχα φτιαγμένο, στο ψυγείο, κιμά κοκκινιστό, με τον πασίγνωστο τρόπο και περίμενε κάποια ιδέα, εκτός από ζυμαρικά.
 Δεν ήθελα να πάρω χειμωνιάτικες πλαστικές μελιτζάνες και χρησιμοποίησα πατάτες σε δύο στρώσεις.
Να και το αποτέλεσμα

Με συνοπτική περιγραφή:
Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος, υπολογίζουμε δύο στρώσεις στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν τις τηγανίζουμε, παρά τις λαδώνουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές.
Στρώνουμε την πρώτη στρώση, καλύπτουμε με τον μισό κιμά, στρώνουμε την μισή μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε τυρί τριμμένο.
Επαναλαμβάνουμε τηνίδια διαδικασία
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για μια ώρα
Και σερβίρουμε
 Και για επιδόρπιο, κάτι που δεν είχα καταφέρει στις αρχές του μηνός.
Κρέμα βανίλιας με κακάο, ξεφορμαρισμένη και γαρνιρισμένη με γλυκές φλούδες πορτοκαλιού

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Και τώρα η ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ!


Υ Λ Ι Κ Α για ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών.
 
125 γραμ. Κουβερτούρα
85 γραμ. Βούτυρο Αγελάδος
25 γραμ. Μαργαρίνη soft
3 Αυγά
150 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
80 γραμ. Φαρίνα (αλεύρι αυτοφούσκωτο)
18 γραμ. Κακάο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο!
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα
Καρύδια
1 Βανίλια.

 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η.

 
Τρίβω τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο multi.
Ανακατεύω το αλεύρι, την βανίλια και το κακάο και τα κοσκινίζω.
Ρίχνω σε μπωλ την ζάχαρη και τα αυγά και δουλεύω με το μιξεράκι χειρός αρκετά, μέχρι να γίνουν παχύρευστος χυλός.
Λυώνω τα βούτυρα με την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί ή για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων και τα ομογενοποιώ.
Ρίχνω το μείγμα στο μπωλ και ανακατεύω πολύ καλά.
Ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνω και τα ξηροκάρπια με το ξύσμα, ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι μιας χρήσεως, καλυμμένο με υγραμένη λαδόκολλα.



Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά, το πολύ.


Πρέπει να παραμείνει υγρό στο κέντρο.

Αφήνω σε σχάρα να κρυώσει και το τουμπάρω σε πιάτο.
Αν μείνει υγρή σοκολάτα στο κέντρο, την αφαιρώ με μαχαίρι και την προσθέτω στο κέντρο της πίτας.
Περιμένω να κρυώσει καλά (λέμε τώρα) και κόβω κομμάτι με βρεγμένο μαχαίρι. Το βγάζω με βρεγμένη τρίγωνη σπάτουλα, φωτογραφίζω





 και απαλλοτριώνω πάραυτα......

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Η Συνταγή της Ημέρας

Ποντιακή πίτα με σέσκουλα
Υλικά συνταγής...

για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
1 φλιτζ. λευκό κρασί
1 φλιτζ. λάδι
αλάτι
για τη γέμιση
1 κιλό σέσκουλα
½ κιλό σπανάκι
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο βούτυρο για να βουτυρώσουμε το ταψί και τα φύλλα.


η συνέχεια  Εδώ

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Κέικ Βανίλιας!


Υλικά :
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει
250 γραμμάρια μαργαρίνη φυτική
150 ml γάλα
4 αυγά
150 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml χυμό πορτοκάλι
2 βανίλιες.

Ετοιμασία :
Σ΄ ένα μεγάλο μπολ ή σ΄ένα μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα κτυπάμε για περίπου 10 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια καλά λαδωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περιπου.


Καλή επιτυχία
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Πώς να ξεφλουδίσετε ένα βρασμένο αυγό σε ελάχιστα δευτερόλεπτα [video] .

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μικρό ποτήρι και λίγο νερό. Δείτε το εύκολο τρικ για το καθάρισμα ενός βραστού αυγού!
η συνέχεια Εδώ

Σνίτσελ Κοτόπουλο!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

2 στήθη από κοτόπουλο (χωρίς πέτσα και κόκαλο), φιλεταρισμένα και κτυπημένα (1cm πάχος)
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για κάθε χρήση
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 αυγό χτυπημένο
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
3/4 φλιτζανιού λεπτο-τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανάλατο

Προετοιμασία:


Τοποθετήστε σε ένα μπολ το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το αλεύρι και ανακατέψτε να ενωθούν όλα μαζί.
Τοποθετήστε τα φιλέτα κοτόπουλου στο μείγμα με το αλεύρι για να καλυφθεί σε όλες τις πλευρές. Κτυπήστε ελαφρά τα αυγά με το γάλα σε ένα άλλο μπολ. Βυθίστε τα αλευρωμένα φιλέτα κοτόπουλου στο μείγμα των αυγών, και αμέσως μετά στη φρυγανιά. Καλύψτε τα φιλέτα καλά με την φρυγανιά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το βούτυρο και λιώστε πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε το κρέας και τα τηγανίζουμε για 2 έως 3 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και στραγγίστε το σε μία πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε τα σνίτσελ ζεστά με φρέσκια σαλάτα και με λίγη κέτσαπ. Για επιδορπιο επιλεξτε μια ωραια παστα φλωρα.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Ξύδι το παρεξηγημένο: Διαβάστε 10 απίστευτες χρήσεις του!

Κι όμως το ξύδι έχει απίστευτες χρήσεις που ούτε φαντάζεστε...
1. Αφαιρέστε σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη. 
Τα σημάδια από ιδρώτα στη μασχάλη μπορούν να καταστρέψουν την αγαπημένη σας μπλούζα. Τα αποσμητικά κάνουν χειρότερα τα πράγματα στην αντίδρασή τους με τα άλατα του ιδρώτα. Ψεκάστε το λεκέ με δυνατό λευκό ξύδι πριν την πλύση και ο λεκές θα εξαφανιστεί.

2. Μαλακώστε τα υφάσματα

Μισό ποτήρι λευκού ξυδιού στον κύκλο πλύσης όχι μόνο προστατεύει τα λινά και προστατεύει τα χρώματα, αλλά απομακρύνει και τα απομεινάρια απορρυπαντικού. Προτείνεται ακόμα ως αντικαταστάτη του μαλακτικού – απλά προσθέστε λίγο ξύδι κατά τον κύκλο του ξεπλύματος.


η συνέχεια Εδώ

Σάμαλι!




Υλικά :
21/2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αμμώνια
Για το σιρόπι:
31/2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ, τη σόδα και την αμμωνία και τα ζυμώνουμε με το νερο και το χυμό του πορτοκαλιού.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί 45 έως 50 εκατοστά και αφού φουσκώσει το σιμιγδάλι όπως το ψωμί το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC έως να δείτε ότι έχει ψηθεί.

Ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ, τη σόδα και την αμμωνία και τα ζυμώνουμε με το νερο και το χυμό του πορτοκαλιού.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί 45 εως 50 εκατοστα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC έως να δείτε ότι έχει ψηθεί

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Οι σούπες του χειμώνα!


Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι σούπες έχουν την τιμητική τους! Αγαπημένο πιάτο για «πρώτο» ή κυρίως γεύμα, αχνιστές, πεντανόστιμες και υγιεινές, οι σούπες μάς ζεσταίνουν μετά από μια κρύα ημέρα, προσφέροντας ενέργεια και πολύτιμα συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας. Εύκολες στην παρασκευή, εύπεπτες, με ανεξάντλητους συνδυασμούς γεύσεων, εφοδιάζουν τον οργανισμό με μια σειρά από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, θωρακίζοντάς τον έτσι ενάντια σε εποχιακά ή και χρόνια νοσήματα. Απλές, μόνο με λαχανικά, κλασικές πρωτεϊνικές με την προσθήκη κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριών, ιδιαίτερες, ή καθαρά ελληνικές με όσπρια, οι σούπες αποτελούν ένα διατροφικό θαύμα που αξίζει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

η συνέχεια Εδώ

Κουνέλι κρασάτο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουνέλι
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες πλυμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 κουταλιά μουστάρδα
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 ποτήρι λευκό κρασί
1-2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά μουστάρδας
Λίγο πιπέρι μαύρο σε κόκκους

Εκτέλεση:

Κτυπούμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Κόβουμε το κουνέλι σε κομμάτια το βουτάμε και το αφήνουμε μέσα στη σάλτσα όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Στραγγίζουμε τα κομμάτια από το κουνέλι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τα κομμάτια από το κουνέλι μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών μαζί με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε και τις πατάτες στη κατσαρόλα μαζί με το κουνέλι και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 50 λεπτά χωρίς να το ανακατέψουμε αλλά ελαφρά ανακινούμε τη κατσαρόλα ώστε να μην μας κολλήσει. Σερβίρουμε το κουνέλι μας με τις πατάτες σε μια ωραία πιατέλα.
Καλή όρεξη!

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Φτερούγες κοτόπουλο πανέ!

Συνταγές για όλα τα γούστα
Συνταγή για 6 άτομα!

Υλικά:

24 φτερούγες κοτόπουλου
8 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
1 φλιτζάνι λάδι
3 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
1 1/2 κουταλάκι πάπρικα

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τις φτερούγες κοτόπουλου και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα αυγά με το γάλα και σε ένα άλλο αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τη πάπρικα.
Τοποθετούμε τη φρυγανιά σε μια πιατέλα ρηχή. Βουτάμε τις φτερούγες κοτόπουλου πρώτα στο μίγμα με το αυγό και το γάλα, μετά τις περνάμε από το αλεύρι, τινάζοντας τις ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι και τέλος τις πανάρουμε στη φρυγανιά.
Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί στη φωτιά και τηγανίζουμε τις φτερούγες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφού ροδοκοκκινίσουν οι φτερούγες τις βάζουμε σε μια πιατέλα και τις σερβίρουμε ζεστές με πιλάφι ρύζι ή πατάτες πουρέ.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Κουρκουτό!


Υλικά :

500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
500 γραμμάρια φέτα σκληρή
500 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
5 αυγά
Αλάτι.

Εκτέλεση :

Σ΄ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τ΄αυγά μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το γάλα και τα ανακατεύουμε λίγο προσθέτουμε την φέτα τριμμένη σε μικρούς κύβους του ενός εκατοστού ή λίγο μεγαλύτερους κι ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι έως ότου να έχουμε ένα χυλό (προσοχή να μην γίνει ζύμη αλλά να μην είναι και πολύ αραιό, κανονίζοντας το αλεύρι σας.
Το βάζουμε σ΄ένα ταψί καλά λαδωμένο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα και κάτι.

Το κόβουμε σε κομμάτια και τρώγετε ζεστό αλλά και κρύο.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Το έκανε η μητέρα μου με υπόδειξη του πατέρα μου που το ήξερε από τη γιαγιά μου, την εβδομάδα της Τυροφάγου.

Πέντε πράγματα που δε γνωρίζετε για τα αμύγδαλα!

Είναι ένα πεντανόστιμο σνακ που μας παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και ενισχύει την καλή υγεία...


Τα αμύγδαλα ανήκουν στη λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές, υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που δε γνωρίζουμε για αυτά.

1. Τα αμύγδαλα κατατάσσονται στην ίδια οικογένεια με το ροδάκινο

Ο νόστιμος ξηρός καρπός είναι ουσιαστικά το φρούτο της αμυγδαλιάς, η οποία ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus), της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae). Αυτή η κατηγορία φρούτων περιλαμβάνει δέντρα και θάμνους που παράγουν εδώδιμα φρούτα, όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

2. Τα αμύγδαλα είναι οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες

Τα αμύγδαλα περιέχουν μόλις 160 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια. Επίσης, μας παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από κάθε άλλο ξηρό καρπό, ενώ περιέχουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.


η συνέχεια Εδώ 

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Σέλινο με κρέας (σέλινο φύλλα ή σέλινο φύλλα και σέλινο ρίζες/κεφάλια)!

Υλικά :

11/2 κιλό χοιρινό σπάλα (γίνεται και με μοσχάρι)
2 κιλά σέλινο ή φύλλα ή φύλλα και ρίζες/κεφάλια
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 καυτερή πιπέρια (εάν την τρωτέ)
150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 ματσάκι άνηθο
Αλάτι πιπέρι
1 αυγό
2 έως 3 λεμόνια.


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τα σέλινα (φύλλα) και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (εάν έχουμε και ρίζες/κεφάλια τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους των 2 έως 3 εκ.)τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε αρκετά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κρέας σε μερίδες όταν βράσει αρκετά το βγάζουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα σέλινα, ψιλοκομμένο το κρεμμυδάκι τον άνηθο και προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε συνεχώς, όταν απορροφήσουν το κρέας και τα σέλινα το βούτυρο βάζουμε το ζουμί από το κρέας που βράσαμε (εάν δείτε ότι είναι λίγο προσθέστε και νερό) την καυτερή πιπεριά (εάν τρώτε καυτερό), το αλάτι και το πιπέρι και τα βράζουμε πολύ καλά, όταν δείτε ότι δεν έχει πολλά νερά το κατεβάζουμε.
Κάνουμε το αυγολέμονο με το αυγό τα λεμόνια και με λίγο ζουμί από το φαγητό μας και το περιχύνουμε.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι χωρίς αυγολέμονο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Μοσχάρι στο τηγάνι με μπρόκολο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

800γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε λωρίδες
1 μπρόκολο, σε κομμάτια
3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1/4 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας.
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και αλευρώνουμε τις λωρίδες του κρέατος.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο και σοτάρουμε τις λωρίδες κρέατος για 5 λεπτά.
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο, και σοτάρουμε το σκόρδο και το τζίντζερ για 15-30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και μόλις λιώσει προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και το ζωμό κρέατος. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στο τηγάνι με το κρέας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μπρόκολο, καλύπτουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Το φαγητό αυτό μπορεί να συνοδευτεί από ένα ωραίο πιλάφι. Καλή Όρεξη!