Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ομελέτα,στο φούρνο!


Δεν ξέρω αν αυτός ο τίτλος ταιριάζει σ'αυτό το φαγάκι,αλλά είναι η αλήθεια.
Σήμερα και μετά την ψαρόσουπα,περίσσεψαν τρία κολοκυθάκια .Με έβλεπαν,τα έβλεπα,τι να σας κάνω εσάς τρία μοναχά;
Ε......τελικά οι πειραματισμοί,βγαίνουν μερικές φορές και σε καλό.Με βάση τι υπήρχε στο σπίτι και τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω με τα τρία κολοκυθάκια,διάλεξα πατάτες,πιπεριές,τυρί φέτα,ντομάτες και αυγά.
Το αποτέλεσμα,μάλλον βγήκε τέλειο,γιατί πήρα το ΟΚ ,του Σταμάτη του γείτονα(τον αναφέρω πρώτο,γιατί ξέρει από καλό φαί και είναι μερακλής στις γεύσεις)και φυσικά,εισέπραξα τα καλά λογάκια του πατέρα μου και των θυγατέρων μου...
Λοιπόν,να σας καταθέσω τα υλικά που χρησιμοποίησα και την διαδικασία,της καινούριας για την οικογένεια,συνταγής.
ΥΛΙΚΑ
3-4 κολοκυθάκια,διαλέξτε,αυτά για το τηγάνι(στη συνέχεια,κατάλαβα,ότι θα ήθελε και κάτι παρά πάνω από τρία μικρά,τρυφερά κολοκυθάκια)
3-4 πατάτες μέτριες,όσο να σκεπάσουν οι φετούλες τους,ένα μέτριο ταψάκι,για μία στρώση)
3 ντομάτες
1/2 κιλό περίπου φέτα
2-3 πιπεριές της αρεσκείας σας
6 αυγά
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλατάκι
πιπεράκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.Κόβουμε σε στρόγγυλες φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου,ίσως και λίγο πιο χονδρές τις πατάτες,τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.
Σε αντικολητικό τηγάνι,σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο τα κολοκυθάκια και τα στρώνουμε σε μέτριο ταψάκι και πασπαλίζουμε με τη μισή φέτα,αφού πρώτα την έχουμε τρίψει στον τρίφτη.Στη συνέχεια,στο ίδιο τηγάνι,με το ίδιο ελαιόλαδο,τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες μας,που τις τοποθετούμε αμέσως,στο ταψάκι,πάνω από τη φέτα.Και κατόπιν σωτάρουμε ελαφρά τις πιπεριές,που τις στρώνουμε πάνω από τις πατάτες.Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις προσθέτουμε πάνω από τις πιπεριές.Ψήνουμε,σε δυνατό φούρνο,στους 250 βαθμούς,για μισή ωρίτσα περίπου.Σε βαθύ μπολ,χτυπάμε τα έξι αυγά με τη φέτα και περιχύνουμε το ταψάκι,που το ξανά βάζουμε στο φούρνο,μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα ροδαλό χρώμα.
 Σαν ορεκτικό,είναι θαυμάσιο,όπως και σαν κύριο...πιάτο.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Μελιτζάνες τυλιχτές με κιμά στο φούρνο!

Είναι μια συνταγή από την Θεσσαλονίκη που μάλλον προέρχεται από την Πολίτικη κουζίνα.

Πλένουμε μελιτζάνες τσακώνικες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κάθετα . Τις περνάμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με υλικά ίδια με αυτά που είναι για κεφτέδες. Παίρνουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου κιμά και τυλίγουμε με μια φέτα μελιτζάνας. Τά τοποθετούμε σε ταψί στην σειρά ώσπου να γεμίσει.

Μετά ετοιμάζουμε στο τηγάνι σάλτσα από 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες και αφού πάρουν μια βράση την ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα τυλιχτά. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για ? περίπου ώσπου να πιεί τά ζουμιά του από την σάλτσα και να ροδίσουν οι μελιτζάνες. Είναι καταπληκτικό φαΐ, ανώτερο και από τον μουσακά, με φοβερή γεύση.

Αυτή την συνταγή την έστειλε η κυρία Σοφία Βλάχου
Την ευχαριστώ πολύ και περιμένω απ΄ όλους σας κι άλλες
nikolaos

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ασιατικό σουβλάκι τόνου!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. φρέσκο φιλέτο τόνου χωρίς πέτσα και κόκαλο
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 φλιτζάνι φρέσκο ανανά κομμένο σε κύβους
1 μέτρια κόκκινη ή πράσινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε κύβους
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1/4 φλιτζανιού μέλι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το φιλέτο τόνου σε μπουκιές. Τοποθετούμε τις μπουκιές τόνου σε μια μεγάλη καθαρή πλαστική σακούλα που σφραγίζει. Προσθέτουμε μέσα στη σακούλα τη σάλτσα σόγιας, το νερό, τη 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο και το τζίντζερ. Σφραγίζουμε και ανακινούμε ελαφρά τη σακούλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά να σταθεί και να μαριναριστεί.
Στραγγίζουμε τη σάλτσα μέσα σε ένα μπολ και το κρατάμε στην άκρη.
Περνάμε εναλλάξ σε σουβλάκι το τόνο, τον ανανά, τις γλυκές πιπεριές και το πράσινο κρεμμύδι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή σε τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια θερμοκρασία για 6-9 λεπτά γυρνώντας συχνά.
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι τη μαρινάδα που κρατήσαμε προηγουμένως και τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε τη μαρινάδα από σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα στερεά. Προσθέτουμε στη μαρινάδα το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Περιχύνουμε τα σουβλάκια μας με λίγη από τη σάλτσα σόγιας που ετοιμάσαμε λίγο πριν το σερβίρισμα. Σερβίρετε αυτή η ασιατική συνταγή με βρασμένο ρύζι.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Σπετσοφάι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

800γρ. χωριάτικα λουκάνικα, χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδυ, χοντροκομμένο
2-3 πράσινες γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1-2 πορτοκαλιές γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1 πράσινη καυτερή πιπεριές, ψιλοκομμένη
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
6-7 φρέσκα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χωριάτικο κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι βαρετού τύπου και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το λουκάνικο και το τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το τηγανίσμα μέχρις ότου να γυαλίσουν. Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές μαζί στο τηγάνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν οι πιπεριές, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δυόσμο και χαμηλώνουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε κατα διαστήματα και αφού πάρουν μία βράση τα υλικά στο τηγάνι σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να δέσει η σάλτσα και να χυλώσει.
Σερβίρετε το σπετσοφάι σας ως μεζέ με το ούζο ή και ως κυρίως πιάτο.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ρύζι πιλάφι με φέτα και φρέσκο δυόσμο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
2 φλιτζάνια ζωμό κότας


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσει αλλά να μην ροδίσει. Προσθέτουμε αμέσως το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό να απορροφήσει το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά και σιγά σιγά το ζωμό κότας. Ανακατεύουμε το ρύζι και επαναφέρουμε στην φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει το περισσότερο ζωμό και όταν το ρύζι φτάσει στο επίπεδο του νερού κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το δυόσμο, το πιπέρι και την φέτα. Ανακατεύουμε το πιλάφι για να αναμιχτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία καθαρή πετσέτα και μετά με το πώμα της. Ανά διαστήματα ανοίγουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το πιλάφι. Αυτό θα βοηθήσει το ρύζι να παραμείνει σπυρωτό αφού θα απορροφήσει ομοιόμορφα τον υπόλοιπο ζωμό.
Στην συνταγή δεν αναφέρουμε αλάτι αφού βάζουμε φέτα. Δοκιμάζουμε το φαγητό και αν χρειάζεται διορθώνουμε με λίγο αλάτι.
Αφού απορροφήσει όλο το ζωμό μπορούμε να σερβίρουμε το πιλάφι ζεστό.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Φιλέτα κοτόπουλου γεμιστά με φέτα και λιαστές ντομάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού φέτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας τυρί Φιλαδέλφια
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Φρέσκα κλωναράκια βασιλικού (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις λιαστές ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη φέτα, το τυρί Φιλαδέλφια και το βασιλικό. Με μία μεγάλη κουτάλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε τα φιλέτα κοτόπουλου έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο κέντρο τους μία τσέπη. Γεμίζουμε τα φιλέτα με το μίγμα τυριού που ετοιμάσαμε και κλείνουμε και στερεώνουμε ερμητικά με οδοντογλυφίδες. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο βάζουμε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρνώντας τα κατά διαστήματα.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα φιλέτα μας ζεστά γαρνίροντας τα με τα κλωναράκια βασιλικού.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Δροσερή γρανίτα φράουλας με μέλι!

 

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

500γρ. φράουλες ώριμες
250γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού



Eκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τις φράουλες.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ τις φράουλες, προσθέτουμε το γιαούρτι, το μέλι και το χυμό λεμονιού και τα πολτοποιούμε.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε πλαστικά ποτηράκια είτε σε ειδικές θήκες για γρανίτες που υπάρχουν στην αγορά και παγώνουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες. Απολαύστε!

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Δροσερή καλοκαιρινή συνταγή!

Μια φανταστική παραλλαγή της γνωστής χωριάτικης σαλάτας που θα λατρέψετε! Είναι μια ιδέα που με συμβούλεψε να δοκιμάσω μια ξενοδόχος από την Κρήτη και έκτοτε ακολουθώ πιστά. Οι λάτρεις του αβοκάντο δεν θα μπορούν να την αποχωριστούν.

Υλικά:

2 μεσαίες ντομάτες
1 αγγούρι
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ώριμο αβοκάντο
1 μεγάλο κομμάτι φέτα
Λίγο ξύδι
Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένετε, ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες, το αγγούρι και το κρεμμύδι. Ξεφλουδίζετε και κόβετε σε μικρά τετραγωνάκια το αβοκάντο. Τα ρίχνετε όλα σε μια ξύλινη ή γυάλινη γαβάθα. Αλατίζετε και προσθέτετε το λαδόξυδο. Ανακατεύετε καλά. Στο τέλος, τοποθετείται από πάνω ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και η σαλάτα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Συνδυάζεται τέλεια με παξιμάδια τύπου Κυθήρων που δένουν με τις γεύσεις της ντομάτας, του αβοκάντο και της φέτας. Ο αέρας της Κρήτης μόλις μπήκε στο σπίτι σας!
 από :http://www.flowmagazine.gr/
και από : http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Σεφταλιές,με άρωμα πιπεριάς!

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό κιμάς αρνίσιος
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι
1 πιπεριά
1 πράσο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανός
Δυόσμος
Ρίγανη
Κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ,ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
1 λεμόνι (για την σκέπη)
1 μπόλια αρνιού(σκέπη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ,ετοιμάζουμε τη σκέπη ,με τον εξής τρόπο .Βάζουμε σε λεκάνη μικρή ,χλιαρό νερό ,στύβουμε τον χυμό ενός λεμονιού και προσθέτουμε την σκέπη ,για να μαλακώσει και να φύγει η βαριά μυρωδιά της .Στη συνέχεια ,βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι ,το σκόρδο και την πιπεριά ,να γίνουν πολτός .Ψιλοκόβουμε το πράσο ,τον μαϊντανό και τον δυόσμο και πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί .
Κατόπιν ,πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα ,όπως τα σουτζουκάκια και τα τυλίγουμε με τη σκέπη .
Τα ψήνουμε στο γκριλ η’ στα κάρβουνα .
Υ.Γ.
Αν η ζύμη γίνει νερουλή ,μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φρυγανιά . 

από : http://liantinaki1.blogspot.gr/2009/07/1-1-1-3-1-1-1.html 

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Χταποδάκι ξυδάτο!


ΥΛΙΚΑ
1 χταποδάκι,περίπου ένα κιλό
1 φλυτζανάκι του καφέ,ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ,νερό
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το χταποδάκι από το δόντι του και τα ματάκια του και το πλένουμε καλά(με την προυπόθεση,ότι έχει καθαριστεί και από τα εντόθιά του).Σε κατσαρόλα,βάζουμε τα φλυτζανάκια με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε το χταποδάκι.Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει μία βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε περίπου μία ώρα,να σιγοψηθεί.Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι,αν είναι μαλακό και σβήνουμε τη φωτιά.Στη συνέχεια,καθαρίζουμε το χταπόδι από την σκούρα πετσούλα και τις βεντουζίτσες ,το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε βαθύ μπωλ.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη,το σκορδάκι ψιλοκομμένο και ξυδάκι.Στη φάση αυτή,μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε για λίγες μέρες,ένα νόστιμο μεζεδάκι για ούζο.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Κουνέλι λεμονάτο!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουνέλι 1 1/2 κιλό περίπου
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Αλάτι
Κανελα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Λίγο νερό.

Εκτέλεση:

Πλένουμε το κουνέλι και το κόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του κουνελιού. Όταν το κουνέλι αρχίζει να κοκκινίζει βάζουμε λίγο νερό. Αυτό επαναλαμβάνετε ακόμα 2-3 φορές. Προς το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε το λεμόνι, το αλάτι, τη κανέλα και το κονιάκ. Το αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Καλή Όρεξη

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Γλυκό κεράσι!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 βαζάκια

Υλικά:

1 κιλό κεράσι γαλλικό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από 3 λεμόνια
1 φλιτζανάκι ασβέστη
1 φακελλάκι βανίλια
1/4 φλιτζανιού ανθόνερο
Χυμό από 1/2 λεμόνι για το τέλειωμα του γλυκού

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κεράσια και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό. Προσθέτουμε και τον ασβέστη και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου. Μετά τα πλένουμε καλά με νερό. Αφαιρούμε με ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από τα κεράσια.
Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κεράσια μαζί με το χυμό από 3 λεμόνια και τα αφήνουμε για 1 ώρα.
Ακολούθως τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε μια πετσέτα. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο και τα αφήνουμε για 3 ώρες περίπου να κατεβάζουν το ζουμί τους. Τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πυκνώσει το σιρόπι και αφαιρούμε τον αφρό.
Την άλλη μέρα ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει.
Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε μέσα σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια.
Απολαύστε!

Ώρα για τραχανά!

Από τη μητέρα μου η συνταγή,που από μικρούλα την έβλεπα κάθε Σεπτέμβρη,να παιδεύεται μ'εκείνο το περίεργο κόσκινο,που της πλήγιαζε συχνά τα χέρια.
Τώρα οι καιροί άλλαξαν και ο τρόπος παρασκευής του,έγινε αρκετά εύκολος.
Πως;
Μα.....με το μούλτι ασφαλώς,εκείνο το θαυματουργό μικρό εργαλείο,κάθε κουζίνας σήμερα.
Λοιπόν,η μόνη δυσκολία να πω,είναι η εύρεση του γάλατος,αν και τώρα ,έχω δει να πωλείται
σε καταστήματα αλαντικών.
Το γάλα λοιπόν,πρέπει να είναι κατσικίσιο.Εγώ,ευτυχώς δυλαδή,το βρίσκω πολύ εύκολα ,από τον κυρ Θανάση,που διατηρεί λίγο πιο ψηλά από το σπίτι μου,μία στάνη με κατσικάκια.
Μου έφερε λοιπόν ο κυρ Θανάσης 5 λίτρα γάλα,που έπρεπε να το στραγγίσω αρκετές φορές,
γιατί ήταν απ'ευθείας από τα κατσικάκια.
Αφού το στράγγισα πολύ καλά,το έβαλα σε κατσαρόλα να βράσει,1ο λεπτάκια ,από την εκκίνηση του βρασμού.
Το άφησα να κρυώσει καλά και το έβαλα σε μεγάλη λεκανίτσα με 6 αυγουλάκια και μία κουταλιά της σούπας αλατάκι και ανακάτεψα ,καλά!
Κατόπιν,έριξα μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι,μέχρι να γίνει μία ζύμη ,αρκετά σκληρή και να πλάθεται.Χρειάστηκαν ,περίπου 2,5 κιλά αλεύρι και 2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό.(αυτό,θα το δείτε και με το μάτι,καλύτερα)
Στη συνέχεια,έστρωσα σε τραπέζι έξω στη βεράντα μου,ένα καθαρό τραπεζομάντιλο και από πάνω,ένα λευκό καθαρό σεντόνι και εκεί,άπλωσα τον τραχανά,αφού πρώτα με το χέρι τον έκοβα σε μικρά κομματάκια ,που τα έπλαθα πιτάκια λεπτά για να στεγνώσουν στον ίσκιο.
(Εδώ,θα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι τούλι,για να τον προστατέψουμε,από τις μύγες,που άμα τον πάρουν είδηση,δεν ξεκολλούν από πάνω του).
Τα γύριζα αρκετά συχνά για να στεγνώσουν και από την άλλη μεριά.Είναι η αλήθεια,ότι το έκανα αρκετές φορές αυτό,μέχρι να φτάσουν στο σημείο,όπου θα μπορούσα να τα αλέσω στο μούλτι.Όσα λοιπόν στέγνωναν περισσότερο,τα έκοβα σε μικρά κομματάκια και αμέσως,στο έξυπνο μηχάνημα,μέχρι να τελειώσουν όλα τα πιτάκια.
Αφού λοιπόν ο τραχανάς πήρε την τελική του μορφή,τον άπλωσα και πάλι στο ίδιο σεντόνι,αλλά αυτή τη φορά στον ήλιο,για να στεγνώσει πολύ καλά.Χρειάστηκαν περίπου 6 μέρες ήλιος,γιατι το βράδυ έπρεπε να τον μαζεύω στο σπίτι μέσα,λόγω υγρασίας.
Τον αποθήκευσα,σε υφασμάτινα σακκουλάκια που έφτιαξα με τη ραπτομηχανή και τα κρέμασα στην αποθήκη μου.Υπάρχουν βέβαια και οι μαξιλαροθήκες,κάποιες παλιές ,μικρές
που τώρα πλέον δεν τις χρησιμοποιούμε,επειδή τα μαξιλάρια,είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.
Μιά άλλη λύση αποθήκευσης,είναι τα γυάλινα βάζα,που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά.
Ας συγκεντρώσω τώρα τα υλικά,για να βγάλετε και μία άκρη.
Είπαμε.....
5 λίτρα γάλα κατσικίσιο
2,5 κιλά αλεύρι σκληρό
2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
και μία κουταλιά της σούπας αλάτι.

Από το Ποικιλία.....γεύσεων και την Λιάντα http://liantinaki1.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

το /geussis-nikolaos.blogspot.com Ευχαριστεί πολύ την κυρία Λιάντα για την Πρόσφορα της.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Φετουτσίνι με κοτόπουλο και εστραγκόν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

500γρ.ζυμαρικά τύπου φετουτσίνι
2 φλιτζάνια μπρόκολο
1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
3 φιλέτα κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα, κομμένα σε μικρές λωρίδες
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο ή μαγειρικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν



Εκτέλεση:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτουμε το μπρόκολο τα τελευταία 4 λεπτά. Στραγγίζουμε και τα κρατάμε ζεστά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το ζωμό, το κορνφλάουρ και το πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο σε καυτό λάδι για 4 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει, ανακατεύοντας συχνά.
Ανακατεύουμε το μίγμα του κορνφλάουρ και το προσθέτουμε στο αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε το εστραγκόν. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και το σερβίρουμε πάνω από τα ζυμαρικά μας.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Παγωτό σοκολάτας!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

250γρ. μαύρη σοκολάτα
100γρ. ανάλατο βούτυρο
150γρ. ζάχαρη άχνη
150ml νερό
4 μεγάλα αυγά, τους κρόκους μόνο
500ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ σπάζουμε τη σοκολάτα και τοποθετούμε το ανάλατο βούτυρο και τα λιώνουμε σε μπεν -μαρί. Τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά μαζί.
Σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και στη συνέχεια αυξάνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε γρήγορα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ σιρόπι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για ένα λεπτό.
Τοποθετούμε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με ένα σύρμα και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο καυτό σιρόπι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να είναι σαν μους. Χτυπάμε μαζί τους και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα σε μια μηχανή παγωτού και επαναλαμβάνουμε μέχρι να παγώσει.
Απολαύστε!

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Λεμονόπιτα!

Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
150 γραμμάρια ζάχαρη
Ξύσμα από 3 λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 με 5 αυγά
1 με 2 βανίλια
3 φύλλα κρούστας
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα από τα 3 λεμόνια και τις βανίλιες και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας κολλήσουν.
Όταν δούμε ότι παίρνει να γίνει κρεμά, κτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα προσθέτουμε.
Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράσει και η κρεμά μας αφράτη αφράτη είναι έτοιμη, τότε λίγο λίγο ρίχνουμε και το χυμό από ένα λεμόνι, και την κατεβάζουμε.
Στρώνουμε στο ταψί από κάτω κι από δίπλα τα φύλλα κρούστας καλά βουτυρωμένα και ρίχνουμε την κρεμά μας.
Όταν η κρέμα μας πάρει ένα ξανθό χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα μπορούμε να δούμε εάν είναι έτοιμη )την κατεβάζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα (εάν τρώτε).

Τρώγετε και ζεστή (προσοχή όχι όταν την βγάλουμε από το φούρνο) αλλά και κρύα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΑΦΙΝΑΚΙΑ ΜΕ ΑΓΙΟΛΙ!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6.html

Υ Λ Ι Κ Α
2 κολοκυθάκια ξεφλουδισμενα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
1 πατάτα μέτρια ξεφλουδισμένη και τριμμένη στο χοντρό
1 καρότο μέτριο ξεφλουδισμένο και τριμμένο στο χοντρό
100 γραμμάρια γιαούρτι 2%
1 κούπα φαρίνα κόκκινη αυτοφούσκωτη
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
80-90 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
150 γραμμάρια τυρί κατσικίσιο
150 γραμμάρια parmigiano reggiano
1/2 κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνηθο 
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
αλάτι και πιπέρι


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζω το τριμμένο κολοκύθι στο σουρωτήρι και το αλατίζω ελαφρά. Από κάτω ένα βαθύ σκεύος, για να μαζέψει τα υγρά που θα βγούν, σε μια ώρα.  Το πιέζω μετά και με το χέρι για να βγάλει όσα υγρά έμειναν.
Ρίχνω όλα τα υλικά σε μπωλ, εκτός της φρυγανιάς και ανακατεύω πολύ καλά για μερικά λεπτά. Χρησιμοποιώ την φρυγανιά για να ρυθμίσω την πυκνότητα.  Το μείγμα πρέπει να είναι σαν παχύρευστος χυλός.
Σκεπάζω το μπωλ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
Λαδώνω τις 12 θήκες της μαφινιέρας και τις γεμίζω με το μείγμα στα 3/4.


Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
5 λεπτά πριν το τέλος βάζω στην κορυφή λίγη τριμμένη παρμεζάνα και αφήνω μέχρι να λιώσει.

Το αγιολί το έκανα με ένα κεσεδάκι γιαούρτι και ισόποση μαγιονέζα, με 4 σκελίδες σκόρδο, λυωμένες στην πρέσσα και δυο κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο. Καλό ανακάτεμα και στο ψυγείο για μια τουλάχιστον ώρα.
Κάτι παρόμοιο έκανα και ΕΔΩ (κλικ)

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Κις με σπανάκι, φέτα και ντομάτα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

Για τη βάση
6 φύλλα κρούστας κατεψυγμένα, αφήνουμε να αποψυχθούν
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού ψημένο σουσάμι
Για τη γέμιση
300γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, να αποψυχθεί
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Για να φτιάξουμε τη βάση αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί πίτας διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών.
Βάζουμε σε καθαρή επιφάνεια ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε σε όλα τα σημεία με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι. Πάνω από το σουσάμι βάζουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας το οποίο αλείφουμε και αυτό με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το τρίτο φύλλο το οποίο αλείφουμε και πάλι με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε το τρίτο φύλλο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι. Σκεπάζουμε το σουσάμι με το πέμπτο φύλλο το οποίο και πάλι αλείφουμε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε το πέμπτο φύλλο με το υπόλοιπο σουσάμι και τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο το οποίο αλείφουμε με ελαιόλαδο. Παίρνουμε προσεκτικά τα φύλλα όλα μαζί και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί πίτας που ετοιμάσαμε από προηγουμένως. Με τα δάχτυλα μας πιέζουμε τα φύλλα να καθίσουν στο πάτο του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα περιττά φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με τυρί φέτα τη βάση και απλώνουμε από πάνω το σπανάκι με το κρεμμύδι. Αραδιάζουμε τα ντοματίνια πάνω από την υπόλοιπη γέμιση.
Χτυπούμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το μίγμα των αυγών πάνω από την υπόλοιπη γέμιση μέσα στο ταψί μας. Ψήνουμε για 45 έως 50 λεπτά στο φούρνο, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν να σερβίρουμε. Κόβουμε σε μερίδες το κις μας και το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Τηγανιτό κοτόπουλο με πράσινες καυτερές πιπεριές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

250γρ. ξινή κρέμα (sour cream)
1/4 φλιτζανιού γάλα
4-5 καυτερές πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 2 κιλά, κομμένο σε μερίδες
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σπορέλαιο αρκετό για βαθύ τηγάνισμα
Καυτερή σάλτσα πιπεριάς (προαιρετικό)
Φέτες λάιμ (προαιρετικό)

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Παλαμίδα ψητή!



Υλικά :

1 μεγάλη παλαμίδα
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Ρίγανη
Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση :

Πλένετε καλά το ψάρι και το αφήνετε να στεγνώσει.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνετε εγκοπές (σε μέγεθος κουμπότρυπας) κατά μήκος όλης της ράχης και των πλευρών του ψαριού.
Σε κάθε μία από αυτές τις εγκοπές τοποθετείτε μία σκελίδα σκόρδου κομμένη κατά μήκος, λίγη ρίγανη, πολύ λίγο αλάτι, πιπέρι και μια σταγόνα ελαιόλαδο.
Εν συνεχεία, κάνετε μία εγκοπή στις πλευρές του ψαριού, το αλείφετε με ένα πινελάκι ελαφρά με λάδι και λεμόνι, το πασπαλίζετε με ρίγανη, σκέτη ή μαζί με λίγο αλεύρι, και το ψήνετε.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Λυθρίνι στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα φέτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

1 λυθρίνι περίπου 1kg, καλά καθαρισμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, γλυκιά
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελιές ψιλοκομμένες χωρίς κουκούτσι.
2-3 κουταλιές σούπας τριμμένη φέτα
Μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι., τις ελιές και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και το κρασί. Αφήνουμε πάνω στην φωτιά να πάρει μία βράση η σάλτσα και προσθέτουμε την φέτα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει αλλά να είναι ακόμη νερουλή. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο μέσα στο οποίο θα τυλίξουμε σαν πακέτο το ψάρι. Βάζουμε στο κέντρο του ταψιού το καθαρισμένο λυθρινι και περιχύνουμε ομοιόμορφα με την σάλτσα που ετοιμάσαμε. Κλείνουμε σε πακέτο το ψάρι αλλά αφήνουμε αρκετό χώρο εσωτερικά για να δημιουργηθούν ατμοί εντός του πακέτου που θα ψήσουν αλλά και θα αρωματίσουν το ψάρι μας.
Ψήνουμε το λυθρινι στο φουρνο για 20-25 λεπτά. Ανοίγουμε το πακέτο μόνο μετά από 20 λεπτά ψησίματος για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το ψάρι μας.
Σερβίρετε το λυθρινι με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Καλαμάρι τηγανητό με κρούστα φουντουκιού και σάλτσα ντομάτας!

Συνταγες για όλα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 1/3 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια ανάλατα
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κιλό καλαμάρια, χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού δέσει ελαφρά η σάλτσα μας κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί έως και δύο ημέρες νωρίτερα αφού πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν να χρησιμοποιηθεί.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, βάζουμε τα φουντούκια, το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν και τα δουλεύουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρις ότου τα φουντούκια αλεστούν εντελώς. Μεταφέρουμε σε ένα ρηχό μπολ το μίγμα αλευριού που ετοιμάσαμε.
Περνάμε το καλαμάρι μέσα στο μίγμα αλευριού για να πασπαλιστεί σε όλα τα σημεία. Κουνάμε ελαφρά το καλαμάρι για να φύγει το περιττό αλεύρι και το τοποθετούμε σε μία καθαρή πιατέλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι πάνω σε δυνατή φωτιά μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Τηγανίζουμε το καλαμάρι λίγο λίγο κάθε φορά μέχρις ότου να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το καλαμάρι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε από προηγουμένως τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό με τη σάλτσα ντομάτας και τις φέτες λεμονιού.
Καλή Όρεξη

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Μπάμιες με πατάτες στο φούρνο!


Υλικά :

1 κιλό μπάμιες (ή φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στο τρίφτη
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση :

Καθαρίσουμε τις μπάμιες, τις βάζουμε στο αλάτι και μετά στο ξύδι και τις αφήνουμε για καμία ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες μακρόστενες, τις πλένουμε και τις βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
Περνούμε ένα ταψί 40 έως 50 εκατοστά και βάζουμε μέσα τις μπάμιες, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σ΄ όλο το ταψί μας .
Διαλύουμε το χυμό της ντομάτας σε 1/2 λίτρο νερό και το περιχύνουμε στα υλικά του ταψιού μας μετά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 έως 60 λεπτά.
Προσοχή να μη σας καεί από πάνω ενώ είναι το φαγητό άψητο.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Το καλοκαίρι αντί για χυμό ντομάτας μπορείτε να βάλετε 1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Χαλβάς με πετιμέζι!

Ο γνωστός μας χαλβάς, πολύ νόστιμο και πανεύκολο παραδοσιακό νηστίσιμο γλύκισμα, φτιαγμένος με πετιμέζι, γιά τους λάτρεις του είδους.

Υλικά

1 γεμάτο φλυτζάνι πετιμέζι
1/2 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια κοφτά αλεύρι
.


διαβάστε τη συνέχεια Εδώ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Κεφτεδάκια νηστίσιμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 30 κεφτεδακια

Υλικά:

1/2 κιλό πατάτες
4 μέτρια καρότα
5 μέτρια κολοκυθάκια
1/3 φλιτζάνι αρακάς
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε τα κολοκύθια, τον κόλιανδρο και τον αρακά. Ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσουμε καλά, κι όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να πετύχουμε ένα μίγμα σφιχτό.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πατατοσαλάτα (νηστίσιμη)!


Υλικά :

1/2 κιλό πατάτες (κίτρινες μικρές )
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό (ή ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο)
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/4 ματσάκι άνηθο
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Χυμό λεμονιού
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι, κι όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Βάζουμε τις πατάτες σε μια σουπιέρα, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι (ή ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο)όπως μας αρέσει, ψιλοκόψουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, προσθέτουμε ελαιόλαδο αρκετό και λεμόνι όσο μας αρέσει , ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε για καμία ώρα.

Τη σερβίρουμε σε μπολ μικρά ή μεγάλα και τη στολίζουμε με ραπανάκια κι ελιές.

Εάν έχουμε ψησταριά με κάρβουνα μπορείτε τις πατάτες να τις ψήσετε με τη φλούδα μέσα στη χόβολη μετά να τις ξεφλουδίσετε να τις κόψετε σε κύβους.

Θα μου πείτε να ανάψω κάρβουνα για μισό κιλό πατάτες, ενώ είναι νηστεία τι άλλο να ψήσω.
Μπορείτε να ψήσετε μελιτζάνες, πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, πιπεριές πράσινες (καμπάδικες αλλά και κέρατο), αλλά και πατάτες περισσότερες και να τις φυλάξετε στο ψυγείο (με τα κρεμμύδια μην τις κρατάτε για περισσότερο από μια ημέρα στο ψυγείο σας).
Επίσης μπορούμε να ψήσουμε χταπόδι, καλαμάρι και καραβίδες.

Όταν βάζετε τα υλικά στην σουπιέρα μπορείτε να βάλετε (εάν την τρώτε) και μια δυο κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή, όπως μπορείτε να βάλετε αντί για άνηθο μαϊντανό ή ρόκα(γούστα είναι αυτά).

ΆΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ 4Ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΟΨΕΙΣ» ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ.

Άνοιξε τις πύλες του το  4ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΟΨΕΙΣ»  στο λιμάνι του Πορτοχελίου του Δήμου Ερμιονίδας και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αργολίδας.
η συνέχεια Εδώ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 4ο Φεστιβάλ "Γεύσεις και όψεις - Πόρτο Χέλι 2016".

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 4ο Φεστιβάλ "Γεύσεις και όψεις - Πόρτο Χέλι 2016"
  Εγκαινιάζεται σήμερα το 4ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ «ΓΕΥΣΕΙΣ & ΟΨΕΙΣ» που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 12 Αυγούστου στο λιμάνι του Πορτοχελίου του Δήμου Ερμιονίδας και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αργολίδας.
η συνέχεια Εδώ