Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και κανέλα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 μπριζόλες χωρίς κόκαλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο με μειωμένα λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτρια μήλα ξινά, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ψήνουμε τις μπριζόλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά σε κάθε πλευρά. Όταν ροδοκοκκινίσουν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις διατηρούμε ζεστές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μήλα, τα καρύδια και το μίγμα με τη καστανή ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να καραμελώσουν. Σερβίρουμε το μίγμα με τα μήλα και τις μπριζόλες σε ένα ωραίο πιάτο.  
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Αρνάκι στη γάστρα με πατάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1.5 κιλά αρνίσιο μπούτι
1 κιλό πατάτες πλυμένες και καθαρισμένες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντρά κομμένα
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φύλλα δάφνης
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με ένα μυτερό μαχαίρι τρυπάμε ελαφρά το κρέας για να δημιουργηθούν μικρές οπές. Βάζουμε το σκόρδο μέσα στις οπές αυτές για να αρωματιστεί το κρέας όσο θα ψήνεται. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας πολύ καλά και πασπαλίζουμε με την ρίγανη. Τοποθετούμε το αρνάκι στο κέντρο της γάστρας.
Βάζουμε τις πατάτες μέσα στη γάστρα γύρο από το κρέας, αφού τις πλύναμε με άφθονο νερό, τις καθαρίσαμε και τις κόψαμε στα τέσσερα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και κρασί. Προσθέτουμε το νερό και ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε προσεκτικά τη γάστρα. Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και ψήνουμε στους 180οC για μιάμιση ώρα περίπου. Ελέγχουμε στη μία ώρα το φαγητό μας αν χρειάζεται νερό. Απομακρύνουμε το πώμα της γάστρας και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας και απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα. 
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Λαχανοντολμάδες μ΄αυγολέμονο!


Υλικά :

1 λάχανο μεγάλο (μαλακό για λαχανοντολμάδες, το σκληρό είναι για σαλάτα)
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο όταν μαλακώσει το βγάζουμε σ΄ένα ταψί, όταν κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε φύλλα.
Μερικά σκληρά φύλλα και κοτσάνια τα στρώνουμε σε μια κατσαρόλα που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε δε και 11/2 ποτήρι του νερού από το νερό που βράσαμε το λάχανο, όπως επίσης και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να διπλώνουμε τους λαχανοντολμάδες (σ΄ ένα κομμάτι λάχανο βάζουμε 11/2 κουταλιά σούπας γέμιση και τη τυλίγουμε σφιχτά με το λάχανο, σε μακρόστενο σχήμα).
Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τα φύλλα και τα κοτσάνια κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 11/4 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορείτε να τυλίξετε και μερικούς αντί με λάχανο με αμπελόφυλλα και να τα στρώσουμε ανάμεσα σ΄ αυτούς που είναι με λάχανο.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου
You might also like:

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες!


Υλικά :

1/2 κιλό χυλοπίτες
1½ κιλό κόκορα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τριφτή
120 γραμμάρια πιπεροσαλάτα
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τριφτή ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, κοκκινίζουμε με λίγο λάδι τον κόκορα.
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αφού κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα, ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Αφήνουμε να ψηθεί για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο στο τριφτή κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου

Την συνταγή για την Πιπεροσαλάτα θα την βρείτε στο :

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=0&syntagi_id=235

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΦΑΔΟ!

από :  Εδώ

Κάθε φορά που βρίσκω κατεψυγμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο, αγοράζω δυο-τρία πακέτα. Έτσι βρέθηκαν στον καταψύκτη περίπου 1 κιλό και σε συνδυασμό με την επιθυμία για κοτόπουλο έγινε το στιφάδο, για πρώτη φορά με στήθος κοτόπουλου (και από αυτό υπήρχαν τρία μισά).

Υ Λ Ι Κ Α για 2-3 μερίδες
600 γραμ. στήθος κοτόπουλου
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου (κτψ)
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
500 γραμ. ντομάτες ώριμες, στον τρίφτη (έμειναν 400 γραμ)
200 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 φύλλα δάφνη
1 κ.γλ. κόκκους πιπεριού (διαφόρων χρωμάτων)
1 κ.γλ. πιπέρι χοντροτριμμένο
1 κ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
1 κ.γλ. κανέλλα
3-4 κ.σουπ. ξύδι λευκό
1 κ.γλ. αλάτι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε χύτρα ταχύτητος 8 λίτρων ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω το σκόρδο. Το ροδίζω ελαφρά και το βγάζω.
Πλένω το κοτόπουλο, το στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί και το πασπαλίζω με το χοντροτριμμένο πιπέρι.
Ρίχνω τα κομμάτια στο ζεστό λάδι και τα ροδίζω από όλες τις πλευρές. Τα βγάζω και τα αφήνω στην άκρη.
Στο λάδι που έμεινε σωτάρω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, για αρκετά λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Ρίχνω την δάφνη, το μπαχάρι και την κανέλλα, ανακατεύω, και ρίχνω την ντομάτα, τους κόκκους πιπεριού, το μπαχάρι και την κανέλλα. Ανακατεύω ελαφρά και ξαναβάζω στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω για 20 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας. Κλείνω το μάτι και εκτονώνω σε 10 λεπτά.
Ανοίγω την χύτρα, αλατίζω και ρίχνω το ξύδι. Ανακατεύω κουνώντας κυκλικά, χωρίς κουτάλα, για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια.
Στην περίπτωση που έχει πολλά υγρά, αφήνω λίγη ώρα να σιγοβράσει και να πήξει η σάλτσα.
Εάν τα κρεμμυδάκια δεν είναι σε αρκετή ποσότητα, μπορούμε να το συνδυάσουμε σαν σάλτσα με πουρέ, ρύζι ή ότι άλλο νομίζουμε.

Σπετσοφάι!


Υλικά :
700 γραμμάρια πιπεριές διάφορα χρώματα κομμένες στα τέσσερα
700 γραμμάρια λουκάνικα χωριάτικα κομμένα ροδέλες ένα με ενάμισι εκατοστό
1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
Εάν τρώτε καυτερό μια μεγάλη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τις πιπεριές τις κόβουμε στα τέσσερα και τις στεγνώνουμε καλά.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι βαθύ Ελαιόλαδο, το βάζουμε σε δυνατή φωτιά κι όταν κόψη τηγανίζουμε τις πιπεριές, όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε με κουτάλα τρυπητή, η μια μια με το πιρούνι μας και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας .
Αδειάζουμε το Ελαιόλαδο που περίσσεψε από το τηγάνισμα, και βάζουμε τις ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε κομμένα ροδέλες χωριάτικα λουκάνικα και τα κοκκινίζουμε για λίγο σκέτα.
Όταν οι ντομάτες στο άλλο τηγάνι πιουν το νερό ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου ή τη ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, τα κοκκινισμένα χωριάτικα λουκάνικα και τις τηγανισμένες πιπεριές, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι, τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 8 με 10 λεπτά και τα κατεβάζουμε.
Σερβίρετε ζεστό.
Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!!

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΛΑΚΙ)!

Η σημερινή συνταγή είναι "της αρπαγής" από το site www.pirouni.gr της Ελένης Ψυχούλη και την έφτιαξε ο μάγειρας Μετζέλος Δροσόπουλος.
Η δική μου κατασκευή διαφέρει στο υπόθεμα του πιάτου. Ο μάγειρας έβαλε αρμιρίκια ζεματισμένα (προτείνει και βλίτα), ενώ εγώ έβαλα αντίδια ζεματισμένα για 3-4 λεπτά και αμέσως σε παγωμένο νερό και στράγγισμα, για να μείνουν καταπράσινα!
Τα "εύσημα" τα έδωσε ο τακτικός δοκιμαστής μου, η συμβία, λέγοντας με την πρώτη πηρουνιά "Γεια στα χέρια σου, πολύ νόστιμα".
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Σαρδέλες φιλεταρισμένες (εδώ είναι ο μεγαλύτερος κόπος)
2 Κρεμμύδια σε ροδέλλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλλες)
3 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο σε κομματάκια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες και κάθε ροδέλλα σε τέταρτα
Αλάτι-Πιπέρι.
η συνέχεια Εδώ 

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Εκμέκ!

Υλικά
1/2 κιλό κανταίφι
200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
1 κιλό σαντιγύ
400 γρ. κρέμα βανίλλια

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
650 γρ. νερό
Το χυμό ενός λεμονιού

η συνέχεια Εδώ

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Ψάρι με λαχανικά και ούζο!

Υλικά:
1 κιλό φιλέτο πέρκας
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
3 κολοκυθάκια
2 πατάτες
1 κουταλιά κορν φλάουρ
1 ποτηράκι ούζο
½ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι και πιπέρι\


η συνέχεια : Εδώ

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Σολωμός με σάλτσα από μήλα και μάραθο!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας νερό
2/3 φλιτζανιού ψίχα ψωμιού
4-5 φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μεσαίου μεγέθους βολβοί μάραθου, καθαρισμένοι και κομμένοι σε λεπτές φέτες
4 μέτρια μήλα για μαγείρεμα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζάνι μέλι
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε ελαφρά μαζί τα αυγά και το νερό. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τη ψίχα του ψωμιού. Ξεπλένουμε τα φιλέτα σολομού και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Βουτάμε τα φιλέτα σε αλεύρι, στη συνέχεια στο αυγό και μετά στη ψίχα για επικάλυψη και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και όλο το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε και το μάραθο και ανακατεύουμε για 4 λεπτά. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε για 3 έως 4 λεπτά ή μέχρι τα μήλα και ο μάραθος μαλακώσουν. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σολομό και μαγειρεύουμε για 8 έως 10 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά. Σερβίρουμε τα φιλέτα σολομού μαζί με τη σάλτσα μήλου σε μια ωραία πιατέλα. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Κεφτεδάκια με γέμιση φέτας!


Υλικά:
1 κιλό κιμά (750 γραμμάρια μοσχαρίσιο και 250 γραμμάρια χοιρινό)ή 1 κιλό κιμά πρόβιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 Ματσάκι ψιλοκομμένο
Λίγα φύλλα Δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε κρασί και στυμμένες
150 γραμμάρια φέτα εκλεκτή
Αλεύρι
Λάδι

Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το στυμμένο ψωμί,
το αλάτι και το πιπέρι.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ψιλοκομμένο δυόσμο κι ανακατεύουμε.
Μετά βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Λιώνουμε καλά τη φέτα με ένα πιρούνι.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον πλάθουμε σε μικρά πιτάκια.
Βάζουμε σε κάθε πιτάκι 1/2 κουταλιού του γλυκού φέτα.
Ανασηκώνουμε τις άκρες από τον κιμά και το κάνουμε στρογγυλό, ώστε η φέτα να είναι
στο κέντρο.
Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν
ροδοκόκκινα.
Τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια πιατέλα τα γαρνίρουμε με λίγες φέτες λεμονιού και μερικά φύλλα μαρουλιού ή και με μερικά ραπανάκια.
Σερβίρονται ζεστά.
Καλή Επιτυχία, και Καλή Απόλαυση.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Ποιά είναι ο βασίλισσα των γλυκών;

Θέλει και ερώτημα; 

Η αγαπημένη ,σχεδόν όλων μας, σοκολάτα!
Το μυστικό της σοκολατόπιτας είναι στο...
ψήσιμο και στο σερβίρισμα, που καλό θα ήταν να γίνεται όταν είναι ζεστή.

Υλικά:

1 φλ. Βιτάμ
5 αύγα
1 φλ. Ζάχαρη
1 φλ. φουντούκια αλεσμένα
1 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο (για όλες τις χρήσεις)
250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
250 γραμ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη

Για το γλάσο:
½ φλ. κρέμα γάλακτος125 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και προσθέτουμε τις λιωμένες σοκολάτες. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32 νούμερο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
Σε χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το γλάσο.
Περιχύνουμε την σοκολατόπιτα με το γλάσο και είναι έτοιμη!

Αν θέλετε μπορείτε να την συνοδέψετε και με παγωτό βανίλια


από : tro-ma-ktiko.blogspot.com

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΞΕΡΩΝ ΣΥΚΩΝ.

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

Το κοτόπουλο σπανίζει σε αυτό το ιστολόγιο, όχι γιατί δεν μ΄αρέσει, αλλά πάντα το τρώω μόνος.
Σήμερα είναι από αυτές τις σπάνιες φορές.
Και να το τελικό πιάτο
 Υ Λ Ι Κ Α  για ΜΙΑ γερή μερίδα
6 σύκα ξερά (Κύμης είχα)
1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο ξερό
1/2 στήθος κοτόπουλου 
1 κουταλάκι μείγμα βοτάνων Προβηγκίας ή θυμάρι & ρίγανη
Αλάτι χοντρό
Μείγμα 5 πιπεριών φρεσκοτριμμένο
1/2 φλυτζανάκι λαδολέμονο
2 κουταλιές Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμυδάκι φρέσκο σε λεπτές ροδέλλες
1 φλυτζανάκι νερό ζεστό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω το κοτσανάκι από τα σύκα,ψιλοκόβω τα τρία και μαζί με τα άλλα τρία τα βάζω στο κρασί, για μια-δυο ώρες, να μουλιάσουν.
Πλένω καλά το στήθος και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο, το ανοίγω "πεταλούδα" με μαχαίρι φιλεταρίσματος, το βάζω μέσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας (ή μεμβράνης) και το χτυπάω ελαφρά με την ματσόλα, για να λεπτύνει και να ανοίξει λίγο ακόμη.
Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το λαδολέμονο και τα μυρωδικά, σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για μία ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ζεσταίνω και "τηγανίζω" το στήθος, 5 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζω και το διατηρώ ζεστό.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τα κρεμμύδια, τα σωτάρω μερικά λεπτά, σε μέτρια φωτιά, και σβήνω με το κρασί, που έχει μέσα τα σύκα. Σε λίγο εξατμίζεται το οινόπνευμα, ενισχύω με το ζεστό νερό και σιγοβράζω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσουν τα υλικά.
Σερβίρω με ρύζι, όπως εδώ, ή με πουρέ, ή ζυμαρικά.
Συνοδεύω με ένα καλό κόκκινο ξερό κρασάκι (π.χ. Ραψάνη 2009).

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Γαλόπιτα με σιμιγδάλι!

http://syntagesapokatina.blogspot.gr


Η γνωστή Μεσσηνιακή γαλόπιτα σε πιο ελαφριά για το στομάχι έκδοση, απ' ό,τι η γαλόπιτα με αλεύρι.

Την συνταγή αυτή, μας την έστειλε η φίλη μας η Ελένη και την ευχαριστούμε πολύ.

Υλικά
10 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι σιμιγδάλι
1 και 1/4 ποτήρια ζάχαρη
6 αυγά
3 βανίλιες
2 κουταλιές βούτυρο



η συνέχεια Εδώ 

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Παραδοσιακά κωκ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!

Συνταγή για 30 κωκ

Υλικά:

140γρ. ζάχαρη
6 αυγά ξεχωριστά το ασπράδι από το κρόκο
125γρ. αλεύρι
50γρ. κορνφλάουερ
Γέμιση:
150γρ.κρέμα γάλακτος
350γρ. φρέσκο γάλα
80γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40γρ. κορνφλάουερ
Για τη σοκολάτα:
250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι γλυκού μέλι
Για το σιρόπι:
150γρ. νερό
150γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα μπισκότα χτυπούμε τα 3/4 ζάχαρης με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Το υπόλοιπο της ζάχαρης το χτυπάμε με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και το κορνφλάουερ σιγά σιγά. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα σε ένα κορνέ και δημιουργούμε μικρά κωκ πάνω σε μια λαδόκολλα σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσουν.
Για τη γέμιση βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα και τη τοποθετούμε στη φωτιά
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουερ και τα αυγά. Πριν να βράσει το γάλα
ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε. Μόλις η κρέμα δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αρχίζουμε να τοποθετούμε λίγη από τη κρέμα ανάμεσα σε δυο μπισκότα κωκ.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά στη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και βουτάμε τη μια πλευρά των γεμισμένων κωκ στο σιρόπι.
Για την σοκολάτα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει. Τεμαχίζουμε τη κουβερτούρα και τη ρίχνουμε μέσα στη κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Βουτάμε τα κωκ μέσα στη σοκολάτα από την ίδια πλευρά που τα βουτήξαμε στο σιρόπι.  
Απολαύστε!

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Γιατί και πώς πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας με μηλόξυδο.

Η σκέψη του να πλύνετε το πρόσωπό σας με ξύδι, ίσως να σας είναι λίγο αποκρουστική, αλλά αν το δοκιμάσετε, μόνο να κερδίσετε θα έχετε...

Το μηλόξυδο δημιουργείται με τη ζύμωση χυμού μήλου μέχρι να μετατραπεί το φυσικό σάκχαρο που περιέχει σε ξύδι. Το μηλόξυδο θα πρέπει να είναι βιολογικό, αφιλτράριστο, και μη παστεριωμένο. Μόνο η καλή ποιότητα μηλόξυδου περιέχει το θολό υλικό που κατακάθεται στον πυθμένα της φιάλης.

Αυτή η ουσία περιέχει όλα εκείνα τα ευεργετικά ένζυμα, τα βακτήρια, την πηκτίνη και τα ιχνοστοιχεία που κάνουν το μηλόξυδο τόσο καλό για εσάς. Απλά θυμηθείτε να ανακινείτε καλά το μπουκάλι πριν από κάθε χρήση.
η συνέχεια Εδώ

Πιπεριές γεμιστές με τυρί και αυγό!


Πρόκειται γιά ένα φαΐ από την Θεσσαλονίκη και πάλι πού είναι πεντανόστιμο.
Περνούμε 10 πιπεριές κέρατο και τίς πλένουμε, τις περνάμε από τό τηγάνι και τίς τοποθετούμε μέσα σε ένα στραγγιστήρι . Όταν μισοκρυώσουν τίς ξεφλουδίζουμε και τίς αραδιάζουμε σε μιά πιατέλα. Σε ένα μπόλ κτυπάμε 6 αυγά. Μέσα στ’ αυγά ρίχνουμε περίπου μισό κιλό φέτα σκληρή, λίγο αλάτι καί αρκετό πιπέρι. Μέ τό υλικό αυτό γεμίζουμε τίς πιπεριές . Τίς βάζουμε σέ ένα ταψί. Τρίβουμε 4 ώριμες ντομάτες καί τίς περιλούουμε. Τις βάζουμε στό φούρνο ίσα γιά νά τραβήξουν τά υγρά από την ντομάτα, 180 βαθμούς γιά 20 λεπτά περίπου. Έτοιμο για σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι από την κυρία Σοφία Βλάχου .

Την ευχαριστούμε πολύ, και την ενημερώνουμε ότι την συνταγή της 1ον την βάλαμε όπως μας τη έστειλε.
Οι συνεργάτες του geussis-nikolaos.blogspot.com

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Γλυκό Αχλαδάκι!



Υλικά :

2 κιλά αχλάδια μικρά
120 γραμμάρια αμύγδαλα καθαρισμένα
5 λεμόνια
5 φλιτζάνια νερό
2 κιλά ζάχαρη
3 βανίλιες


Εκτέλεση :

Πλένουμε τα αχλάδια καλά και τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια
προσέχοντας να διατηρήσουμε τα αχλάδια ολόκληρα.
Μετά τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό μαζί με το χυμό 2 λεμονιών.
Πριν τα βράσουμε, βάζουμε ένα αμύγδαλο μέσα στο καθένα.
Βράζουμε 2 φλιτζάνια ζάχαρη με το νερό και 2 κουταλιές
χυμό λεμονιού για 5 λεπτά ανακατεύοντας καλά.
Στη συνέχεια βάζουμε τα αχλάδια στο σιρόπι και βράζουμε για 10 με 12 λεπτά.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ξαναβράζουμε για 10 με 12 λεπτά ακόμα.
Τα αφήνουμε 1 ημέρα και μετά τα βράζουμε και πάλι μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προσθέτουμε το χυμό 2 λεμονιών και τη βανίλια.
Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα να τα τοποθετήσουμε στα βαζάκια μας.
Καλή Επιτυχία!!!

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Κρέμα βανίλιας!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτοςκ
2 φλιτζάνια γάλα
8 κρόκοι αυγών
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλιας

Εκτέλεση:

Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κλωναράκι της βανίλιας και το αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το γάλα, τη κρέμα και 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ξύνουμε τους κόκκους της βανίλιας και τους ρίχνουμε στη κατσαρόλα μαζί με το κλωναράκι με τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μίγμα μας να κοχλάσει και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε από το μίγμα το κλωναράκι της βανίλιας.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με το γάλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε όλο το μίγμα μας μέσα στη κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τη κρέμα μας σε μπολάκια. Όταν κρυώσει τη βάζουμε μέσα στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΟΜΟΥ.... για γρήγορο γεύμα!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2013/09/blog-post_22.html

Σήμερα, Κυριακή, είπα να κάνω κάτι ψαρικό και σκαλίζοντας την κατάψυξη, βρίσκω και φιλέτα σολομού.
Τα ξεπαγώνω, φτιάχνω μια μαρινάδα με χυμό ενός λεμονιού, ίσο όγκο ελαιόλαδο και μια κουταλιά του γλυκού ρίγανη, τα αφήνω σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο για μια ώρα και τα ψήνω στο σχαροτήγανο.
Τα στολίζω με ντομάτα, αγγούρι και ρόκα και να το μεσημεριανό μας.... έτοιμο!
Και μια σαλατίτσα με μελιτζανοσαλάτα, ντομάτα, αγγούρι και ρόκα, σαν συνοδευτικό..

Η μερίδα χορταστική....

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Πιτάκια με τυρί και ζαμπόν!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 πιτακια

Υλικά:

Ζύμη
150ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
7γρ. ξηρή μαγιά
450γρ. αλεύρι
170ml γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
35γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας λάδι, για το άλειμμα του ταψιού
1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα της ζύμης
Για τη γέμιση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200γρ. βραστό, καπνιστό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
100γρ. τυρί, τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε μαζί 100 γραμμάρια αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι το βούτυρο και το αυγό και στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα ώστε να γίνει μια σταθερή ζύμη. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα δύο λεπτά. Ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα το ζαμπόν, το τυρί, το μαϊντανό και τους σπόρους κύμινου, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε 12 μικρούς κύκλους με ένα ποτήρι. Τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στο μισό ενός κύκλου ζύμης, βουρτσίζουμε στη συνέχεια τις άκρες με το χτυπημένο αυγό, και διπλώνουμε τη ζύμη. Διπλώνουμε τις άκριες της ζύμης προς τα πάνω ώστε να περικλείουν τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες μαζί και αλείφουμε και πάλι με το χτυπημένο αυγό. Γεμίζουμε το υπόλοιπο των κύκλων κατά τον ίδιο τρόπο.
Τοποθετούμε τις πίτες σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Τέλεια Σπαγγέτι με πέστο από ρόκα και ντοματίνια!

Ποιος είπε ότι πέστο φτιάχνουμε μόνο με βασιλικό, για του λόγου το αληθές...
μια συνταγή με βάση ρόκα σπιρτόζα, μαϊντανό, αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι κι ελληνικό κεφαλοτύρι αντί για παρμεζάνα.

Υλικά

1 πακέτο σπαγγέτι
1 ματσάκι ρόκα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι αμύγδαλα με το φλούδι τους
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα από ½ λεμόνι
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι.
η συνέχεια Εδώ

Κολοκυθόπιτα αλμυρή!


Υλικά :

1 μέτρια Κολοκύθα (για πίτα)
200 ml γάλα
3 αυγά
250 γραμμάρια φέτα
10 με 15 γραμμάρια ρύζι
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
1 κουτάλι αλάτι
Φύλλα κρούστας ή χειροποίητα

Εκτέλεση :

Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τη φλούδα και τους κολοκυθόσπορους και τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη.
Τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, με πιρούνι, ή την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά, ρίχνουμε το αλάτι, τη φέτα, το λάδι, το ρύζι και στο τέλος την τριμμένη κολοκύθα. Αφού ανακατέψουμε καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο.
Το μείγμα είναι έτοιμο.
Σε λαδωμένο ταψί Ν 38 ΜΕ 432στρώνουμε τα φύλλα (4 έτοιμα ή 2 χειροποίητα) και ρίχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, να μην συγκεντρωθεί σε ένα σημείο το παχύρρευστο και σε άλλο το ρευστό.
Στη συνέχεια, στρώνουμε πάνω από το μείγμα ένα φύλλο, λαδώνουμε και γυρνάμε τα περισσεύματα από όλα τα φύλλα πάνω του.
Τέλος καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνουμε πάνω τους λίγο βούτυρο και λίγο λάδι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με ;190 βαθμους για περιπου 60 λεπτά.
Αν καλύπτουμε προς το τέλος του ψησίματος το ταψί με
Για να μην μας αρπάξει από επάνω βάζουμε εάν χρειαστεί αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Σαλάτα με φακές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια φακές
1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε τετραγωνάκια
2 αγγουράκια ξεφλουδισμένα κομμένα σε κύβους
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
2/3 του φλιτζανιού ασπρισμένα φουντούκια
Ντρέσινγκ:
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού χυμό λεμόνι
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και τις αφήνουμε να κοχλάσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Όταν οι φακές μας μαλακώσουν τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βάζουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τη ψίχα των φουντουκιών. Όταν τα φουντούκια ροδοκοκκινίσουν τα βάζουμε σε ένα μπολ αφού τα χοντροκόψουμε με ένα μαχαίρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τις φακές και ανακατεύουμε μαζί τους τα κρεμμυδάκια, τα φουντούκια, τα αγγουράκια, τη πιπεριά και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα μικρό μπολ φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Χτυπούμε μαζί με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα μας. Καλή Όρεξη!

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Κριθαράκι σαλάτα με ντοματάκια και φέτα!

από : Εδώ

Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια κριθαράκι
Αλάτι
8-10 κόκκινα ντοματάκια, κομμένα στην μέση
8-10 κίτρινα ντοματάκια, κομμένα στην μέση
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
250γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
1 μέτριο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένη φρέσκα ρίγανη
Χυμός από ένα λεμόνι
Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και λίγο αλάτι. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το νερό να πάρει μία βράση. Ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι και ανακατεύουμε για λίγο για να μην κολλήσει στο πάτο. Αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει μέχρι να γίνει αλτέντε. Προσοχή μην το αφήσετε να παραψηθεί. Σουρώνουμε το κριθαράκι σε λεπτό σουρωτήρι και περνάμε από κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
Βάζουμε το κριθαράκι σε μία μεγάλη σαλατιέρα και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: τα ντοματάκια, την φέτα, το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι. Πριν προσθέσετε αλάτι ελέγξτε πόσο αλμυρή είναι η φέτα που έχετε.
You might also like: