Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Φοντάν ζεστής σοκολάτας!



από : Εδώ  

 

Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
55γρ. βούτυρο, μαλακό, συν έξτρα για επάλειψη
85γρ. ζάχαρη άχνη
170γρ. συμπυκνωμένο γάλα (Carnation)
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα με μια πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας καφέ σε σκόνη (Nescafé Espresso), διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας καυτό νερό
350γρ. μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
85γρ. αλεύρι φαρίνα
Κακάο σε σκόνη, για πασπάλισμα
6 x 150ml λεκάνες πουτίγκα
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε ένα μεγάλο ταψί στο φούρνο στην μέση.
Βουτυρώνουμε έξι πυρίμαχα μπολάκια των 150ml για σουφλέ. Πασπαλίζουμε το κάθε ένα από τα μπολάκια με λίγο κακάο. Χτυπάμε με μίξερ χεριού το βούτυρο, τη ζάχαρη και το συμπυκνωμένο γάλα μαζί μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε στο μείγμα αυτό τα αυγά, το μίγμα βανίλιας και τον καφέ, λίγα-λίγα κάθε φορά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά, και στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα ισόποσα στα βουτυρωμένα μπολάκια και ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά πάνω στο ζεστό ταψί.
Σερβίρουμε απευθείας από το φούρνο αφού πρώτα αφαιρέσουμε το γλυκό μας από το φορμάκι.
Σημείωση: Μπορείτε να τοποθετήσετε το μείγμα για τα φοντάν σας στο ψυγείο για να τα ψήσετε μεταγενέστερα. Αν θα τα ψήσετε απευθείας από το ψυγείο πρέπει να τα αφήσετε στο φούρνο για 12 λεπτά αντί 10.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Σολoμός στο φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

1 σολoμός περίπου 3 κιλά καθαρισμένος και φιλεταρισμένος
8 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού
500γρ. γιαούρτι χωρίς λιπαρά
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Τοποθετούμε το φιλεταρισμένο σολoμό σε ένα μεγάλο ταψί. Απλώνουμε το δεντρολίβανο πάνω στο σολoμό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ήπια τρίβουμε το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο σε όλο το σολoμό και αλατοπιπερώνουμε. Ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρώς.
Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι και τον άνηθο με το ξύσμα του λεμονιού και μερικές σταγόνες χυμό και αλατοπιπερώνουμε. Κόψτε μερίδες το σολoμό και σερβίρετε με φρέσκια σαλάτα και ρύζι.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΓΥΜΝΗ (δηλαδή Χωρίς φύλλο).

από: Εδώ  


Ωρα 11 και κάτι το πρωί, μπιπ το θυροτηλέφωνο "Έρχομαι, άνοιξε" .  Ανοίγω, η παλιά παιδική μου φίλη, που σπάνια αφήνει σχόλιο σαν VickyR.  
Τι ήρθες βρε παιδί μου τέτοια ώρα; Δεν έχω και πολλά να σε τρατάρω!!
Κάτι θα βρούμε, λέει και ορμάει στο ψυγείο. Ανοίγει και σκαλίζει τα ταπεράκια. Βγάζει και μερικά. Ανοίγει τον καταψύκτη.  Βγάζει κι από εκεί μερικές σακκούλες κατάψυξης....
Νατο, λέει, θα σου φτιάξω μια ξεβράκωτη, όπως την έφτιαχνε η μαμά μου, όταν βαριόταν να ανοίξει φύλλο (σ.σ. η μαμά της η Κυρά Βαρβάρα ήταν ΤΟ φύλλο, όλης της γειτονιάς και της δικής μου μαμάς επίσης)....
Άντε να δούμε τι θα κάνεις και παίρνω την φωτογραφική μηχανή (Τα υλικά θα τα γράψω στο τέλος).
Μέχρι να ξεπαγώσουν τα κατεψυγμένα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, η χθεσινή κολοκυθόψιχα και ο άνηθος, καθαρίζει το ένα κολοκυθάκι που βρήκε και το τρίβει στο ρεντέ χοντρό. Το ρίχνει σε μπωλ, χωρίς αλάτι.
Ρίχνει και αλεύρι αυτοφούσκωτο, με το μάτι (περίπου 1,5 φλυτζάνι, ίσως και δυο).
Πιπέρι, τρίβει παρμεζάνα και γιδοτύρι (2 φλυτζάνια με το μάτι).
Στο μεταξύ μαλάκωσαν τα κατεψυγμένα, τα ψιλοκόβει όλα και αυτά στο μπωλ.  Σπάζει και δυο αυγά.
Δεν βάζω αλάτι γιατί σ' αγαπώ και σε προσέχω, με λέει...
Ρίχνει και ελαιόλαδο με το μάτι, περίπου μισό φλυτζάνι.
Όλος αυτός ο αχταρμάς φάνηκε πολύ σφιχτός, όταν άρχισε να τον δουλεύει με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός, στην μεγάλη ταχύτητα και turbo!!
Σε λίγο όμως άρχισε να αραιώνει μέχρι που έγινε χυλός παχύρευστος.
Της δίνω διάφανο πυρέξ 20x30 εκατοστά, το λαδώνει και στρώνει τον χυλό.  Ραντίζει και την επιφάνεια με λάδι.
Προθερμαίνει τον φούρνο στους 175 βαθμούς και βάζει μέσα το πυρέξ.
Μέχρι να κουβεντιάσουμε λίγο (45 λεπτά), η πίτα έτοιμη, φουσκωτή και τραγανή πάνω κάτω.
Έλα να δεις την ξεβράκωτη, φωνάζει από την κουζίνα...
Και πάω και βλέπω μια κούκλα ξεβράκωτη, σαν ηλιοκαμμένο μοντέλλο!!!
Περιμένω λίγω να κρυώσει και κόβω κομμάτι δοκιμής.
Κάτι με θυμίζει η γεύση, που δεν μπορώ να το εντοπίσω αμέσως!!!
Βέβαια!!!!  Σαν τα κολοκυθομαφινάκια, που έφτιαξα τις προηγούμενες μέρες (αφού έχουν τα ίδια υλικά)...
Ήρθε όμως και η ώρα του φαγητού και ζεσταίνω τα υπόλοιπα χθεσινά γεμιστά κολοκυθάκια (με ρύζι), κατεβάζουμε και μερικά κομμάτια ξεβράκωτα, με μπύρες και, τώρα που τα γράφω, μόλις τελείωσε ο απογευματινός καφές.....



ΥΓ: Υλικά δεν θα γράψω, όλα είναι με το μάτι και οι ποσότητες που έγραψα πιο πάνω, είναι κατ' εκτίμηση δική μου.
Λίγο πάνω, λίγο κάτω, το αποτέλεσμα είναι άπίθανο!!

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Κοτόπουλο Μαρσάλα!



Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο και πέτσα
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζάνι κρασί Marsala
1/4 φλιτζανιού sherry

Εκτέλεση:

Με ένα κοφτερό μαχαίρι φιλετάρουμε το κοτόπουλο και το κτυπάμε ελαφρά με σφυρί κρέατος για να λεπτύνει ελαφρώς και να έχει ίσο πάχος σε όλα του τα σημεία.
Σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με: το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Βάζουμε ένα-ένα τα φιλέτα μέσα στο αλεύρι και τα πασπαλίζουμε καλά σε όλα τα σημεία. Αραδιάζουμε τα φιλέτα σε μία καθαρή επιφάνεια ή μία πιατέλα στεγνή.
Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε μέσα το βούτυρο για να λιώσει. Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο πρώτα την μία πλευρά μέχρις ότου να ροδίσει και μετά γυρίζουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε στο τηγάνι και τα μανιτάρια.
Όταν αρχίσουν να μαραίνονται τα μανιτάρια προσθέτουμε το κρασί και το σέρι. Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 10-12 λεπτά, γυρίζοντας το κοτόπουλο μία φορά.
Σερβίρετε το κοτόπουλο απευθείας από το τηγάνι με πατάτες πουρέ ή ρύζι. Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Κοτοπουλο φλορεντιν!

Συνταγές για όλα τα γούστα! Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο και πέτσα
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
3 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο πολτοποιημένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κονσέρβα συμπυκνωμένη μανιταρόσουπα (Campbells)
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 ματσάκι μεγάλο φρέσκο σπανάκι, καλά πλυμένο
1 φλιτζάνι άσπρα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μπέικον
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175οC.
Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα μέτριο ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί μέτρια το κοτόπουλο.
Όσο ψήνουμε το κοτόπουλο βάζουμε σε μία κατσαρόλα αρκετό νερό και την τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι για 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε το σπανάκι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την μανιταρόσουπα, το μοσχοκάρυδο, την κρέμα γάλακτος, το τυρί παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν τα υλικά μαζί και αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μία στρώση το σπανάκι σε ένα μεγάλο ταψί. Πάνω από το σπανάκι απλώνουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε το μισό μίγμα από το τηγάνι πάνω από τα μανιτάρια. Τακτοποιούμε τα στήθη κοτόπουλου πάνω από τα υλικά στο ταψί και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα σάλτσας. Πασπαλίζουμε με το μπέικον, και από πάνω με το τυρί μοτσαρέλα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20 έως 25 λεπτά στους 200οC μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να ροδίσει δημιουργώντας μία ωραία κρούστα στο επάνω μέρος.
Σερβίρουμε απευθείας από τον φούρνο μαζί με μακαρόνια ή ρύζι. Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Πανγκάσιους στο φούρνο με κρεμώδη σάλτσα κάρυ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό φιλέτα ψαριού πανγκάσιους
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού κρόκο κοζάνης
1 1/2-2 κουταλάκια του γλυκού κάρυ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Βάζουμε μέσα σε ένα γουδί της σκελίδες σκόρδου με το αλάτι και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε στο γουδί το ελαιόλαδο, το κρόκο κοζάνης, το κάρυ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό πολτό.
Βάζουμε τα φιλέτα ψαριού σε αντικολλητικό πυρίμαχο ταψί και απλώνουμε το μίγμα του σκόρδου πάνω στο ψάρι σε όλα τα σημεία.
Περιχύνουμε τα ψάρια με τη κρέμα γάλακτος και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Στα μέσα του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα ψάρια με τα υγρά από το ταψί. Επαναλαμβάνουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέχρι να ψηθούν τα ψάρια και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρετε αυτή την ινδική συνταγή με ρύζι μπασμάτι.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Πατάτες ντοφέν!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για άτομα

Υλικά:

3 μέτριες πατάτες πλυμένες
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
2 κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν. Όταν οι πατάτες μαλακώσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι σε ένα μπολ το οποίο αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε το βούτυρο, το γάλα, λίγο αλάτι, να λιώσει το βούτυρο και να κοχλάσουν. Όταν λιώσει το βούτυρο απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι. Βάζουμε το μίγμα μας ξανά στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να μαζευτεί σε μια μπάλα. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει με ένα μίξερ χτυπάμε ένα ένα τα αυγά. Ανακατεύουμε μαζί το πουρέ πατάτας και το τυρί και αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λάδι και το τοποθετούμε στη φωτιά. Παίρνω με ένα κουταλάκι μίγμα από το πουρέ πατάτας και το σπρώχνω με ένα δεύτερο κουταλάκι μέσα στο τηγάνι. Ψήνουμε τις μπαλίτσες έως ότου ροδοκοκκινίσουν. Όταν ψηθούν τοποθετούμε τις μπαλίτσες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Συνοδεύσετε τις πατάτες ντοφέν με μια καλοψημένη μπριζόλα. Σερβίρετε αμέσως.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Γεύσεις από τη Χίο!

Μυροβόλος και φιλόξενη όλο το χρόνο, η Χίος αποτελεί ένα μωσαϊκό εικόνων, εμπειριών και γεύσεων. Το ήπιο μεσογειακό κλίμα σε συνδυασμό με το πλούσιο έδαφος του νησιού ευνοεί την παραγωγή πολλών διαφορετικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και δίνει μοναδικές τοπικές συνταγές.
Καλώς ορίσατε στον τόπο με τα μυρωδάτα μανταρίνια, τα σπιτικά λικέρ, το ούζο, τα γλυκά του κουταλιού και φυσικά τη φημισμένη μαστίχα με φόντο τα μεσαιωνικά χωριά, τις ιδιαίτερες παραλίες και την όμορφη πόλη της Χίου! Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τους γευστικούς θησαυρούς της και τα ιδιαίτερα πιάτα της, που θα απογειώσουν “γευστικά” την παραμονή στο νησί.

Μαστίχα, η βασίλισσα του νησιού!



η συνέχεια Εδώ 

Πιπεριές γεμιστές με μακαρονοσαλάτα από κριθαράκι και φέτα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 ατομα

Υλικά:

4 πιπεριές κίτρινες, πορτοκαλιές ή / και κόκκινες
1/2 φλιτζάνι κριθαράκι
1 κονσέρβα έτοιμα βρασμένα ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη
3/4 φλιτζανιού τριμμένη φέτα
1/4 φλιτζανιού λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση:

Κόβουμε στη μέση τις πιπεριές κατά μήκος, αφήνοντας το κοτσάνι. Αφαιρούμε τους σπόρους και την άσπρη μεμβράνη. Τοποθετούμε τις πιπεριές με τα κομμένα πλευρά προς τα κάτω σε ένα μεγάλο πιάτο με λίγο νερό μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων για 7-9 λεπτά μέχρι οι πιπεριές να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και στραγγίζουμε.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει για 8 έως 10 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αμέσως μετά στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Σε ένα πιάτο πολτοποιούμε τα ρεβίθια με ένα πιρούνι, αφήνοντας κάποια ολόκληρα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τη ρίγανη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, για περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε μαζί με το σπανάκι το κριθαράκι, τα ρεβίθια, 1/2 φλιτζάνι φέτα, ντομάτα, ξύδι και αλάτι για περίπου 1 λεπτό. Χωρίζουμε τη γέμιση ανάμεσα στις πιπεριές και πασπαλίζουμε κάθε πιπεριά με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού φέτα.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίζκεικ διπλής σοκολάτας!

από: Εδώ 

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

24 μπισκότα Oreo, θρυμματισμένα (περίπου 2 φλιτζάνια)
1/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
4 κουτιά τυρί κρέμα Philadelphia, (κουτί=225γρ.) (κτυπήστε το τυρί με σύρμα να μαλακώσει)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (σε σκόνη)
250γρ. σοκολάτας κουβερτούρα λιωμένη (αλλά όχι πολύ ζεστή)
4 αυγά

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160οC.
2. Ανακατεύουμε τα λιωμένα μπισκότα με τον λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε το μείγμα των μπισκότων μέσα σε ένα αντικολλητικό ταψί φούρνου με διαμέτρο 20εκ. και το πατάμε με μία μεγάλη κουτάλα για να δημιουργηθεί μία σφικτή βάση για το τσίζκεικ μας. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
3. Κτυπάμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
4. Χύνουμε την γέμιση πάνω από την βάση και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να σταθεί το μείγμα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
5. Τοποθετούμε το τσίζκεικ μας για 4 ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε. 
Απολαύστε!

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Βασιλικές Χοιρινές μπριζόλες στα κάρβουνα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο (χοντροκομμένες)
Για την μαρινάδα βασιλικού:
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων το σκόρδο και το δουλεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να είναι ψιλοκομμένος αλλά όχι πολτοποιημένος.
Προσθέτουμε στον επεξεργαστή τα φύλα βασιλικού, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να είναι ψιλοκομμένα αλλά όχι πολτοποιημένα.
Με ένα κουτάλι απλώνουμε την μαρινάδα επάνω και στις δύο πλευρές των μπριζόλων. Τοποθετούμε τις μπριζόλες στο ψυγείο και αφήνουμε να απορροφήσουν τα αρώματα της μαρινάδας για 35-40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα έτσι ώστε να έχουμε κανονική θερμότητα. Βάζουμε τις μπριζόλες πάνω στην σχάρα και ψήνουμε αναλόγως με τις προτιμήσεις μας.
Σερβίρετε τις μπριζόλες σας με πατάτες τηγανιτές και μία ωραία σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ντολμαδάκια!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κύβο λαχανικών
Χυμό από 2 λεμόνια
8-10 φρέσκιες ντομάτες πολτοποιημένες
1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
1 πακέτο αμπελόφυλλα κατεψυγμένα

Εκτέλεση:

Βράζουμε νερό σε ένα βραστήρα. Όταν το νερό ζεσταθεί το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε τα αμπελόφυλλα μέσα στο ζεστό νερό για να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν πετάμε το νερό.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τις πολτοποιημένες ντομάτες και το κύβο λαχανικών και τα αφήνουμε να μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το ρύζι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη κανέλα, το πιπέρι, το αλάτι και το κύμινο. Προσθέτουμε το μισό μέρος από τη ντομάτα στο μίγμα του κιμά και το άλλο το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το μίγμα μας πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το υπόλοιπο μέρος από τη ντομάτα που αφήσαμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα και βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη και τα τυλίγουμε σφικτά σε σχήμα ντολμαδάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα αμπελόφυλλα και τα τοποθετούμε προσεκτικά στο ταψί. Όταν τελειώσουμε προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το φαγητό μας στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 1/2 ώρα. Στη 1 ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για ακόμη 1/2 ώρα ώστε το φαγητό μας να απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά με μια φρέσκια σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ταραμοκεφτέδες!


ΥΛΙΚΑ
150 γρ.ταραμά κόκκινο
1 δεματάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
άνιθο
δυόσμο
4 φετούλες μπαγιάτικο ψωμάκι
αλατάκι όχι καλύτερα,γιατί ο ταραμάς,είναι αλμυρός
πιπεράκι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλευράκι,για το αλεύρωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το ψωμάκι,να μουσκέψει.
Έπειτα,θα ψιλοκόψουμε τα κρεμμυδάκια και θα τα μαράνουμε σε τηγάνι,με τον άνιθο,τον δυόσμο και το πιπεράκι.
Σε βαθύ μπώλ,βάζουμε το ψωμάκι,αφού το στραγγίσουμε καλά-καλά,ρίχνουμε τα μαραμένα κρεμμυδάκια μας και κατόπιν,τον ταραμά.Τα ζυμώνουμε πολύ καλά,για να ενωθούν και δοκιμάζουμε,αν χρειάζεται λίγο αλατάκι.(θα πρέπει το μίγμα,να πλάθεται,όπως τα κεφτεδάκια με τον κιμά).
Στη συνέχεια,πλάθουμε τα κεφτεδάκια,τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λαδάκι.
http://liantinaki1.blogspot.com/2009/02/blog-post_08.html

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Χτένια σοτέ με κρεμώδη σάλτσα παρμεζάνας!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

Χτένια:
1/2 φλιτζάνι βερμούτ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο εστραγκόν
16 χτένια (περίπου 1-3/4 κιλά συνολικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Κρέμα:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό γλυκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (1 φλιτζάνι)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη γλυκιά κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (περίπου 1-1/2 φλιτζάνια)
1/4 φλιτζάνι βερμούτ
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν

Εκτέλεση:

Βάζουμε το βερμούτ, το σκόρδο, το εστραγκόν και τα χτένια σε μια μεγάλη κλειστή πλαστική σακούλα στο ψυγείο για 2 ώρες.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το πιπέρι και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το βερμούτ και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε το εστραγκόν και τη παρμεζάνα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε τη σάλτσα ώστε να μην κρυώσει.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Βγάζουμε τα χτένια από τη μαρινάδα και τα τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι. Τα γυρίζουμε κάθε 3 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρουμε τα χτένια μας με τη σάλτσα παρμεζάνας που φτιάξαμε.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Τούρτα καραμέλα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8-12 άτομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για κέικ
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια , και σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
Για την καραμέλα:
2 κονσέρβες γάλα εβαπορέ πλήρες (2Χ410γρ)


Εκτέλεση:

Προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 180oC . Βουτυρώνουμε τρία ρηχά στρογγυλά ταψιά των 8 – ιντσών κατάλληλα για κέικ. Πάνω στο βούτυρο τοποθετούμε χαρτί φούρνου το οποίο πάλι βουτυρώνουμε και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προσέχουμε να καλύψουμε τόσο τον πάτο όσο και τα τοιχώματα με αλεύρι και πετάμε όσο περισσεύσει.
Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε να ενωθούν 1/4 φλιτζανιού γάλα με τα ασπράδια των αυγών και το εκχύλισμα βανίλιας. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι με τη ζάχαρη , το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα (3/4 φλιτζανιού). Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε σε τρείς δόσεις και το μείγμα με τα ασπράδια που ετοιμάσαμε και αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Σε ένα άλλο καθαρό μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να σταθεροποιηθεί και να είναι απαλή. Προσθέτουμε το ένα τρίτο από την σαντιγί αυτή στο μπολ με την ζύμη που ετοιμάσαμε και με μία σπάτουλα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις για μην μας ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη σαντιγί και συνεχίζουμε τα ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Διαιρούμε το μείγμα στα τρία ταψιά που ετοιμάσαμε από προηγουμένως και με μία σπάτουλα απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο ταψί. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά, ελέγχουμε με ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού και αν βγαίνει καθαρό τότε αφαιρούμε από το φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά και ξεφορμάρουμε αφαιρώντας το χαρτί φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για την καραμέλα: Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βυθίζουμε πλαγιαστά μέσα τις κονσέρβες σφραγισμένες. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι κονσέρβες για περίπου δυόμιση (2 1/2) ώρες. Στην διαδικασία αυτή πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αφού αν εξατμιστεί όλο το νερό από την κατσαρόλα υπάρχει κίνδυνος οι κονσέρβες να εκραγούν. Για αυτό πρέπει να κάθε λίγη ώρα να προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νερό. Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος βρασίματος βγάζουμε τις κονσέρβες από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μην προσπαθήσετε να τις ανοίξετε όσο είναι ζεστές διότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν μέσα στα χέρια σας. Αφού κρυώσουν εντελώς οι κονσέρβες τις ανοίγουμε και με ένα κουτάλι βγάζουμε την καραμέλα από μέσα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Κτυπάμε την καραμέλα με ένα σύρμα να μαλακώσει και να μην υπάρχουν κομματάκια μέσα. Αν η καραμέλα σας είναι πολύ πηκτή προσθέστε 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος και κτυπήστε στο μίξερ για 8-10 λεπτά.
Για να ετοιμάσουμε την τούρτα μας βάζουμε το πρώτο από τα τρία κομμάτια κέικ που ετοιμάσαμε μέσα σε μία πιατέλα. Απλώνουμε με μία σπάτουλα αρκετή καραμέλα και φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα σημεία. Σκεπάζουμε την καραμέλα με το δεύτερο κομμάτι κέικ και επαναλαμβάνουμε όπως και προηγουμένως με την καραμέλα. Κλείνουμε με το τρίτο κέικ και απλώνουμε όλη την υπόλοιπη καραμέλα επάνω στην τούρτα αφήνοντας την να τρέξει και στα πλευρά.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν την σερβίρουμε.
Απολαύστε!

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ψαρόσουπα, Κακαβιά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Διάφορα ψάρια (τα λεγόμενα “σκάρτα” από τους ψαράδες), περίπου 1,5 κιλό
3-4 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1/2 φλιτζάνι σέλινο, κοτσάνι, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4-5 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι
Φρεσκο-τριμμένο μαύρο πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα, σκόνη

Εκτέλεση:

Βάζουμε αρκετό νερό για σούπα σε μία μεγάλη και βαρετή κατσαρόλα. Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά (κρεμμύδια, ντομάτα, σέλινο), μαζί με τον ντοματοπελτέ, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και την πάπρικά. Μισο-σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε εάν μαλάκωσαν τα κρεμμύδια και βγάζουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα κρατώντας όλο το ζωμό στην κατσαρόλα.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε επίσης στην κατσαρόλα μας το μπαλσάμικο ξύδι. Ελέγχουμε εάν τα ψάρια μας είναι καλά καθαρισμένα και τα δένουμε μέσα σε ένα μεγάλο τούλι. Βάζουμε το τούλι με τα ψάρια μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 35-40 λεπτά περίπου πάνω σε μέτρια φωτιά. Όσο βράζουν τα ψάρια διαλέγουμε τα κρεμμύδια μέσα από τα λαχανικά και τα βάζουμε μέσα σε πλέντερ όπου και τα πολτοποιούμε.
Βγάζουμε το τούλι με τα ψάρια από την κατσαρόλα και χωρίζουμε την σάρκα από τα κόκαλα. Βάζουμε την σάρκα των ψαριών μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα βρασμένα λαχανικά και τα πολτοποιημένα κρεμμύδια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό.
Βράζουμε την ψαροσουπα μας για ακόμη 15-20 λεπτά. Δοκιμάζουμε την γεύση και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε την σούπα μας ζεστή μαζί με φρέσκο ψωμί.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Τέλεια Πατατόσουπα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 5 ατομα

Υλικά:

3 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι (1 μεγάλο)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο

Κεφτεδάκια νηστίσιμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 30 κεφτεδακια

Υλικά:

1/2 κιλό πατάτες
4 μέτρια καρότα
5 μέτρια κολοκυθάκια
1/3 φλιτζάνι αρακάς
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε τα κολοκύθια, τον κόλιανδρο και τον αρακά. Ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσουμε καλά, κι όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να πετύχουμε ένα μίγμα σφιχτό.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Φριτάτα με Σπανάκι!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ματσάκι σπανακι, χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι τυρί ricotta, λιωμένο στο χέρι
5 αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο


Προετοιμασία:


Προθερμάνετε το φούρνο σε 200°C.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σπανάκι και ανακατέψτε  για 2 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί το σπανάκι ελαφρώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τα αυγά καλά. Προσθέτουμε το ricotta και ανακατεύουμε με τα αυγά να αναμειχτούν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μίγμα σπανακιού το οποίο μέχρι τώρα θα πρέπει να έχει κρυώσει. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μαζί.
Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο σε ένα ρηχό στρογγυλό ταψί και αλείψτε το να πάει παντού.
Ρίξτε το μίγμα των αυγών στο βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να σταθεί το φαγητό. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για πέντε λεπτά πριν το κόψετε σε μερίδες.
Σερβίρετε με φρέσκια σαλάτα.
Καλή Όρεξη.

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015

Καυτερές τηγανιτές φτερούγες κοτόπουλου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

12 φτερούγες κοτόπουλου (περίπου 2 κιλά)
Μαγειρικό λάδι για βαθύ τηγάνισμα
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
1/4 φλιτζανιού καυτερή σάλτσα πιπεριάς
1/2 φλιτζάνι sour cream
1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά γάλα
Φρέσκο βασιλικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Κόβουμε και πετάμε τις περιττές άκριες των φτερούγων του κοτόπουλου. Κόβουμε τις φτερούγες στις αρθρώσεις και δημιουργούμε 24 κομμάτια. Ξεπλένουμε τα κομμάτια και τα στεγνώνουμε. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι, προσθέτουμε λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια, λίγα λίγα για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Κρατούμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε ζεστό φούρνο, ενώ τηγανίζουμε τα υπόλοιπα κομμάτια. Μεταφέρουμε τις φτερούγες σε μια πιατέλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να λιώσει μαργαρίνη ή το βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τη καυτερή σάλτσα πιπεριάς και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει 1-2 βράσεις. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τις φτερούγες φροντίζοντας να καλυφθούν καλά οι φτερούγες.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το ντιπ, βάζοντας σε ένα μικρό μπολ το sour cream, τη μαγιονέζα, το βασιλικό, το μαϊντανό και το γάλα. Aνακατεύουμε τα υλικά στο μπολ μέχρι να ενωθούν. Σερβίρουμε το ντιπ με τις φτερούγες. Γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ομελέτα φούρνου με λαχανικά!

Συνταγες για ολα τα γούστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κολοκύθι, κομμένο σε χοντρές φέτες
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε τέταρτα
1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στην μέση
2 μέτριες πατάτες κομμένες στη μέση κατά μήκος
6 αυγά, χτυπημένα με 3 κουταλιές της σούπας γάλα
1/2 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο



Προετοιμασία:

Βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τις πατάτες σε στραγγιστήρι και τις αφήνουμε εκεί να κρυώσουν 6-10 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι (διαμέτρου 23cm) και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τα ντοματίνια και ψήνουμε τα λαχανικά μας για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τις πατάτες στο τηγάνι με τα υπόλοιπα λαχανικά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Για ακόμα 2-3 λεπτά και αλατοπιπερωνουμε.
Προσθέτουμε τα αυγά στα λαχανικά και ψήνουμε πάνω στην φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να σταθούν τα αυγά. Τρίβουμε το τυρί, και το πασπαλίζουμε πάνω από το την ομελέτα. Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο κάτω από το γκρίλ και αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω η ομελέτα. Αφαιρούμε την ομελετα σε πιατέλα και κόβουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε την ομελέτα σας με πράσινη σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ωραίο κεικ.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μπατόν σαλέ (αλμυρά μπισκοτάκια ή μπαστουνάκια)

από :  Εδώ

"Η επιθυμία σας διαταγή, Κυρία μου" λέω....
Και πως θα μπορούσα να αρνηθώ, την στιγμή που ποτέ δεν έφτιαξα τέτοια γαργαλιστικά μπισκοτοειδή αλμυρά.
Σκαλίζω την κληρονομική σακκούλα και βρίσκω τα υλικά, χωρίς εκτέλεση.
Η εκτέλεση αυτοσχεδιασμός μετά από σχετική εμπειρία στις ζύμες. Τώρα το ψήσιμο.....βλέποντας και κάνοντας........και έγινε.
Να και ένα μέρος του αποτελέσματος

Υ Λ Ι Κ Α για περίπου ένα κιλό παρά λίγο
1 πακετάκι Βιτάμ σοφτ
2 κ.σ. βούτυρο άσπρο ανάλατο
1 φλ. γάλα εβαπορέ light αραιωμένο 1/1
2 αυγά (χωριστά κρόκοι & ασπράδια)
2 φλ. κεφαλογραβιέρα (συμπλήρωσα και παρμεζάνα)
1 κουτ,γλυκού αλάτι
500 γραμ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο)
Αυτά τα υλικά υπήρχαν στο σπίτι και έβγαλα τα μάτια μου με αυτά
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  κατά την κρίση μου
Σε μεγάλο μπωλ το βιτάμ και το δουλεύω με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός, για να αφρατέψει κάπως και ρίχνω τους κρόκους και σταδιακά και εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι, όπου έχουμε ανακατέψει το αλάτι.
Ρίχνω το μισό τυρί και συνεχίζω με τα ζυμωτήρια
Συνεχίζω μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη, που να μην κολλάει.
Κανονικά θα έπρεπε να βάλω την ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο, αλλά δεν υπήρχε χρόνος και άρχισα το πλάσιμο των κορδονιών.
Τα κόβω στους 10 πόντους, τα αλείφω με τα ασπράδια και τα κυλάω στο υπόλοιπο τυρί, που άπλωσα σε πιατέλλα και τα στήνω σε λαδόκολλα στα μεγάλα ταψιά της κουζίνας, 3 τον αριθμό.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, αντιστάσεις + αέρα, με όλα τα ταψιά στον φούρνο.
Τα βγάζω όταν ροδίσουν και αφήνω να κρυώσουν. Δεν τα μετακινώ γιατί είναι εύθραυστα.
Όταν κρυώσουν τα συγκεντρώνω σε ένα ταψί και τα ξαναβάζω στον φούρνο σε χαμηλότερη θερμοκρασία με λίγο ανοικτή την πόρτα.  Έτσι γίνονται πολύ τραγανά και αφυδατωμένα.
Η επόμενη φωτό είναι με το ίδιο μοντέλλο, αλλά με διαφορετικό φωτισμό
Μέχρι να γίνουν αυτά ήρθε και η ώρα για τον απογευματινό καφέ μας.

 

 

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΙΛΕΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ!

από:   http://stamarstavros.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html

Σήμερα πάλι το γνωστό ερώτημα "Τι θα φάμε σήμερα;" βρήκε την απάντηση στον καταψύκτη, όπου, μεταξύ άλλων, υπήρχε ένα πακέτο φιλέτα γλώσσας κατεψυγμένα.
Και έγιναν στον ατμό με μια σαλτσούλα από τον ζωμό των λαχανικών

Υ Λ Ι Κ Α για 2 μερίδες
500 γραμ. Φιλέτα Γλώσσας
1 Πατάτα μεγάλη σε κύβους
3 καρότα σε ροδέλλες
1 κλαδάκι Σελινόφυλλα
Αλατοπίπερο
Χυμό από 1 λεμόνι και ίση ποσότητα Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. Νισεστέ (κορν-φλάουερ)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Άρχισα με την επεξερξασία των κατεψυγμένων, όπως κάθε κατεψυγμένο που περνά από τα χέρια μου.
Μετά το ξεπάγωμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μια ώρα μπανάκι σε ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι σε 3 μέρη νερό), για να φύγουν τα συντηρητικά και ας ορκίζεται το πακέτο ότι δεν έχει...
Καθάρισα πατάτα-καρότα-σέλινο και τα έβαλα στην χύτρα ταχύτητας. Καλύφθηκαν με 2 φλυτζάνια νερό και τα σιγοέβρασα 10 λεπτά από το ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας.

Εκτονώνω και βγάζω τα λαχανικά σε πιάτο.

Βάζω την βάση από το καλαθάκι της χύτρας στο ζωμό των λαχανικών και το καλαθάκι με τα φιλέτα επάνω.  Περιχύνω με το λαδολέμονο, κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω πάλι για 5 λεπτά από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα.  Ανοίγω αμέσως και βγάζω το καλαθάκι.
Στο ζουμί ρίχνω τον Νισεστέ και σιγοβράζω μέχρι να πήξει η σάλτσα στο επιθυμητό

Το αλατοπιπέρωμα το αφήνω για το τέλος και μάλιστα στο πιάτο του καθενός, γιατί ξαναμάλωσα με το αλάτι.
Αύριο τα υπόλοιπα....