Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Στραπατσάδα!

 
Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικα:

5 αυγά
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 μεγάλες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό δυόσμο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, σκόνη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο



Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την ντομάτα και την φέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρις ότου τα περισσότερα υγρά εξατμιστούν.
Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ κτυπάμε τα αυγά με τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρις ότου να ενωθούν και το αυγό να στερεοποιηθεί.
Για να είναι ολοκληρωμένο το γεύμα σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Μελιτζάνες τυλιχτές με κιμά στο φούρνο!

Είναι μια συνταγή από την Θεσσαλονίκη που μάλλον προέρχεται από την Πολίτικη κουζίνα.

Πλένουμε μελιτζάνες τσακώνικες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κάθετα . Τις περνάμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με υλικά ίδια με αυτά που είναι για κεφτέδες. Παίρνουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου κιμά και τυλίγουμε με μια φέτα μελιτζάνας. Τά τοποθετούμε σε ταψί στην σειρά ώσπου να γεμίσει.

Μετά ετοιμάζουμε στο τηγάνι σάλτσα από 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες και αφού πάρουν μια βράση την ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα τυλιχτά. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για ? περίπου ώσπου να πιεί τά ζουμιά του από την σάλτσα και να ροδίσουν οι μελιτζάνες. Είναι καταπληκτικό φαΐ, ανώτερο και από τον μουσακά, με φοβερή γεύση.

Αυτή την συνταγή την έστειλε η κυρία Σοφία Βλάχου
Την ευχαριστώ πολύ και περιμένω απ΄ όλους σας κι άλλες
nikolaos

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Κεφτεδάκια φρικασέ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 5-6 άτομα

Υλικά:

640γρ. χοιρινό κιμά
160γρ. ψίχα ψωμιού
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 χούφτα τυρί τριμμένο
2 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγος δυόσμος ξερός
Βούτυρο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
480γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι άσπρο
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
2 κρόκους
1-2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κιμά, τη ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το τυρί, τα ασπράδια, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε τα υλικά μας πολύ καλά και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και τοποθετούμε το βούτυρο στο τηγάνι για να λιώσει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν μια βράση. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι να βράσουν με νερό και προσθέτουμε το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να λιώνει ο βούτυρος και να απορροφηθούν τα υγρά.
Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε και λίγο νερό αν χρειάζεται και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τους κρόκους με το γάλα και το αλεύρι. Τα ρίχνουμε πάνω από τους κεφτέδες, ανακινούμε λίγο τη κατσαρόλα η οποία είναι πάνω στη φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Σερβίρουμε το φαγητό μας σε μια πιατέλα.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

TUNA BURGERS ή ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΤΟΝΟΥ.

     από : Εδώ  
Μια παλιά ιδέα, που δεν υλοποιήθηκε μέχρι τώρα, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του, λένε.

Την συνταγή την πήρα από το Αμερικάνικο site "Allrecipes.com", την εκτύπωσα και πήρα και την μετάφραση από το Google Chrome.
Παράλληλα, προχθές, εμφανίστηκε η ίδια συνταγή στην Ομάδα "Συνταγές στα Λι Λα", του facebook, με διατροφικές πληροφορίες.
Δεν μου λείπει κανένα υλικό, αλλά, σαν πάγια δική μου τεχνική, την εμπλουτίζω με άνηθο και ρίγανη, δυο υλικά που ταιριάζουν απόλυτα με τον τόνο.
Οι κονσέρβες που είχα ήταν καπνιστός τόνος και κατασκευάστηκε το παρακάτω πιάτο
Υ Λ Ι Κ Α 
3 κονσέρβες Τόνος (σε νερό ή σε ελαιόλαδο)
2 Αυγά
2 κ.γ. χυμό Λεμονιού
1/4 φλ.τσ. Παρμεζάνα ή Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
3/4 φλ.τσ. Ψίχουλα ψωμιού
1 μικρό Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Πιπέρι
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. Ρίγανη
2 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Χτυπώ τα αυγά με τον χυμό του λεμονιού σε μπωλ.
Ρίχνω το τυρί και τα ψίχουλα, ανακατεύω καλά και στη συνέχεια ρίχνω το κρεμμύδι, την ρίγανη, το πιπέρι και τον άνηθο.
Ανακατεύω και ζυμώνω καλά, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για περισσότερο από μια ώρα.
Πλάθω τα μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια και ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι, με το λίγο ελαιόλαδο για 4-5 το πολύ λεπτά από κάθε πλευρά.
Γαρνίρω με σαλάτα πράσινη, ανηθοσαλάτα και ντομάτα (ή με ότι άλλο υπάρχει, όπως πατάτες τηγανητές).

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Λιαστά προϊόντα της Ελλάδας.


Κάτω από τον καυτό ήλιο
Η αποξήρανση των φρούτων και των λαχανικών κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο είναι από τους πιο παραδοσιακούς τρόπους διατήρησής τους που μαρτυράται από την αρχαιότητα. Η ανάγκη για να συντηρηθούν τα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα και τον χειμώνα, επέβαλε την συνήθεια του “λιασίματος” δηλαδή της αποξήρανσης των λαχανικών και των φρούτων, κρατώντας αυτούσια την γεύση και το άρωμα του καλοκαιριού. Ορισμένες τροφές, που τις θεωρούμε απόλυτα γκουρμέ σήμερα και συχνά ακριβές, είναι τροφές που έφτιαχναν οι παλιοί, όταν δεν είχαν τρόπο άλλο συντήρησης.
η συνέχεια Εδώ


Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Φιλέτα κοτόπουλου γεμιστά με φέτα και λιαστές ντομάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού φέτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας τυρί Φιλαδέλφια
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Φρέσκα κλωναράκια βασιλικού (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις λιαστές ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη φέτα, το τυρί Φιλαδέλφια και το βασιλικό. Με μία μεγάλη κουτάλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε τα φιλέτα κοτόπουλου έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο κέντρο τους μία τσέπη. Γεμίζουμε τα φιλέτα με το μίγμα τυριού που ετοιμάσαμε και κλείνουμε και στερεώνουμε ερμητικά με οδοντογλυφίδες. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο βάζουμε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρνώντας τα κατά διαστήματα.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα φιλέτα μας ζεστά γαρνίροντας τα με τα κλωναράκια βασιλικού.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Σπετσοφάι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

800γρ. χωριάτικα λουκάνικα, χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδυ, χοντροκομμένο
2-3 πράσινες γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1-2 πορτοκαλιές γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1 πράσινη καυτερή πιπεριές, ψιλοκομμένη
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
6-7 φρέσκα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χωριάτικο κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι βαρετού τύπου και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το λουκάνικο και το τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το τηγανίσμα μέχρις ότου να γυαλίσουν. Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές μαζί στο τηγάνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν οι πιπεριές, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δυόσμο και χαμηλώνουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε κατα διαστήματα και αφού πάρουν μία βράση τα υλικά στο τηγάνι σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να δέσει η σάλτσα και να χυλώσει.
Σερβίρετε το σπετσοφάι σας ως μεζέ με το ούζο ή και ως κυρίως πιάτο.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

Τσίζκεικ μωσαϊκό!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

Για την βάση:
32 στρογγυλά μπισκότα βανίλιας, κοπανισμένα σε σκόνη
1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση:
170γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (62%)
680γρ. τυρί κρέμα
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
225γρ. sour cream
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 165oC. Παίρνουμε ένα ταψί αναγόμενο διαμέτρου 23εκ. και το τυλίγουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο. Βρίσκουμε ακόμα ένα ταψί φούρνου το οποίο να χωράει μέσα το ταψί που μόλις ετοιμάσαμε. Αφήνουμε και τα δύο ταψιά στην άκρη.
Για την βάση:
Βάζουμε τα λιωμένα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν τα μπισκότα με το βούτυρο. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί με το αλουμινόχαρτο και το πατάμε δυνατά με μία σπάτουλα για να απλώσει σε όλη την επιφάνεια και να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Για την γέμιση:
Κόβουμε την σοκολάτα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπεν μαρί πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα κατεβάζουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη ένα λεπτό. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα ηλεκτρικό μίξερ μαζί με την ζάχαρη και το καλαμποκάλευρο και τα κτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν καλά για περίπου 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά αφήνοντας το να δουλευτεί για λίγο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το sour cream και την βανίλια και αφήνουμε όλα τα υλικά να δουλευτούν στο μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Παίρνουμε 3 φλιτζάνια από το μίγμα που ετοιμάσαμε και τα προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε την σοκολάτα με το μίγμα τυριού μέχρι να ενωθούν καλά.
Παίρνουμε το μίγμα σοκολάτας και το περιχύνουμε πάνω στην βάση μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα τυριού που μας έμεινε και με ένα μαχαίρι κάνουμε ελαφριές ανομοιόμορφες χαραματιές ενώνοντας τα δύο μείγματα και δημιουργώντας το μωσαϊκό. Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε την βάση με το μαχαίρι αφού το αποτέλεσμα δεν θα είναι και τόσο ωραίο. Βάζουμε το ταψί με το γλυκό μας μέσα στο μεγαλύτερο ταψί που βρήκαμε από προηγουμένως και στο οποίο ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύψει το μισό ύψος του ταψιού μας με το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το τσιζκεικ μας στους 165oC για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να σταθεί. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε σπάσει το γλυκό μας. Βάζουμε το τσιζκεικ μας στο ψυγείο με την βάση του ταψιού και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Το τσίζκεικ αυτό σερβίρεται οπωσδήποτε παγωμένο.
Απολαύστε!

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Κομπόστα δαμάσκηνου!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

300ml βραστό νερό
150γρ. ζάχαρη άχνη
500γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 αστεροειδής γλυκάνισους

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ζεστό νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα την οποία βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη κανέλα και το γλυκάνισο και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά.
Αφαιρούμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια περιχύνουμε τα δαμάσκηνα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν το σερβίρισμα.
Απολαύστε!

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Μουσταρδάτο και μοσχομυριστό καρέ Αρνιού!

Συνταγες για ολα τα γούστα!
Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

3 μεγάλα ολόκληρα καρέ αρνιού, περίπου 2 κιλά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
3 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα μαϊντανό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί το κρέας με την σάρκα προς τα πάνω. Με ένα μυτερο μαχαίρι κάνουμε μικρές σχισμές πάνω στο κρέας για να επιτρέψει στις γεύσεις να εισχωρήσουν.
Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και με ένα κουτάλι περιχύνουμε το μείγμα μουστάρδας σε όλα τα σημεία. Σκεπάζουμε το κρέας στο ταψί με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 μέχρι και 8 ώρες για να μαριναριστεί.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα καθαρό ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 25 με 30 λεπτά ή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 6-8 λεπτά πριν το κόψουμε σε μερίδες.
Σερβίρετε το φαγητό σας με πατάτες τζάκετ και μία ωραία πράσινη σαλάτα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία σοκολατοπιτα.
 Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Μπιφτεκια τα γνησια!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
800γρ. βοδινό κιμά
2 κρεμμύδια μεγάλα
1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό πεικιν πάουντερ
Τριμμένη φρυγανιά, όση πάρει
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και περνάμε τα κρεμμύδια από λεπτό τρίφτη μέσα στο ίδιο μπολ για να κρατήσουμε και τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την φρυγανιά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να ενωθούν τα υλικά μας. Στο σημείο αυτό η ζύμη μας θα είναι αρκετά υγρή.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη φρυγανιά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε τον κιμά μας μέχρι να νιώσουμε ότι το μείγμα μας μπορεί να πλαστεί εύκολα χωρίς να κολλά ιδιαίτερα στα χέρια σας. Πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια (περίπου 250γρ το καθένα) και τα αραδιάζουμε σε μία μεγάλη πιατέλα. Σκεπάζουμε την πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 40 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο τα μπιφτέκια μας θα μείνουν συμπαγή και δεν θα διαλυθούν όσο τα ψήνουμε στο γκριλ.
Προθερμαίνουμε πάνω σε πολύ δυνατή φωτιά ένα τηγάνι γκριλ (ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα). Τοποθετούμε τα μπιφτεκια μας στο γκριλ και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου μισό λεπτό. Χαμηλώνουμε την φωτιά μας στο μέτριο και ψήνουμε τα μπιφτέκια μας ανάλογα με τα γούστα μας.
Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας μέσα σε ψωμάκι με τυρί, τηγανιτά κρεμμύδια και ότι άλλο εσείς επιθυμείτε. Συνοδεύστε με τσιπς ή πατάτες τηγανιτές. Για επιδόρπιο επιλέξτε μία ωραία μηλοπιτα. Καλή Όρεξη!

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ή ΚΑΡΝΙΓΙΑΡΙΚ.

     από : Εδώ  

Υ Λ Ι Κ Α
5 Μελιτζάνες φλάσκες (παχουλές)
600 γραμ. Κυμάς Μοσχαρίσιος άπαχος (από νουά)
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
400 γραμ. Τομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες
2 σκελίδες Σκόρδο
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κρασοπότηρα Κρασί Λευκό
Αλάτι
Πιπέρι λευκό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες κατά μήκος, αφήνοντας ρίγες φλούδας. Τις κόβω στα δύο κατά μήκος και τις βάζω όρθιες στο τρυπητό.
Αλατίζω καλά, για να ξεπικρίσουν και βάζω το τρυπητό σε βαθύ πιάτο, για να μαζέψει τα ζουμιά.
Τα αφήνω μια ώρα.
Όταν βγάλουν τα υγρά τους, τις ξεπλένω καλά και, με ένα μαχαιράκι αφαιρώ την "ψύχα" και σχηματίζω ενα κανάλι.
Τις πασαλείβω με λάδι και τις βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν.
Στο multi βάζω τις τομάτες, την "ψύχα", το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τα κάνω χυλό. Σήμερα το υλικό ήταν πολύ και έγινε σε δύο δόσεις.
Στο μεταξύ ετοιμάζω τον κυμά.
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι για 3-4'. Ρίχνω τον κυμά και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να ξεσβωλιάσει και να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνω το μείγμα του multi και το κρασί και σιγοβράζω με σκεπασμένο το τηγάνι, για 20-25'.

Με κουτάλι, γεμίζω καλά το κανάλι με την γέμιση

Φτιάχνω μια βασική μπεσαμέλ με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι, 500-550 ml γάλα και αλάτι και λευκό πιπέρι .
Καλύπτω τον κυμά με μπεσαμέλ.......
......και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC, για 45'. Στο ταψί τρίχνω και 2-3 φλυτζανάκια νερό.

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΞΕΡΩΝ ΣΥΚΩΝ.

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

Το κοτόπουλο σπανίζει σε αυτό το ιστολόγιο, όχι γιατί δεν μ΄αρέσει, αλλά πάντα το τρώω μόνος.
Σήμερα είναι από αυτές τις σπάνιες φορές.
Και να το τελικό πιάτο
 Υ Λ Ι Κ Α  για ΜΙΑ γερή μερίδα
6 σύκα ξερά (Κύμης είχα)
1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο ξερό
1/2 στήθος κοτόπουλου 
1 κουταλάκι μείγμα βοτάνων Προβηγκίας ή θυμάρι & ρίγανη
Αλάτι χοντρό
Μείγμα 5 πιπεριών φρεσκοτριμμένο
1/2 φλυτζανάκι λαδολέμονο
2 κουταλιές Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμυδάκι φρέσκο σε λεπτές ροδέλλες
1 φλυτζανάκι νερό ζεστό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω το κοτσανάκι από τα σύκα,ψιλοκόβω τα τρία και μαζί με τα άλλα τρία τα βάζω στο κρασί, για μια-δυο ώρες, να μουλιάσουν.
Πλένω καλά το στήθος και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο, το ανοίγω "πεταλούδα" με μαχαίρι φιλεταρίσματος, το βάζω μέσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας (ή μεμβράνης) και το χτυπάω ελαφρά με την ματσόλα, για να λεπτύνει και να ανοίξει λίγο ακόμη.
Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το λαδολέμονο και τα μυρωδικά, σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για μία ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ζεσταίνω και "τηγανίζω" το στήθος, 5 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζω και το διατηρώ ζεστό.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τα κρεμμύδια, τα σωτάρω μερικά λεπτά, σε μέτρια φωτιά, και σβήνω με το κρασί, που έχει μέσα τα σύκα. Σε λίγο εξατμίζεται το οινόπνευμα, ενισχύω με το ζεστό νερό και σιγοβράζω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσουν τα υλικά.
Σερβίρω με ρύζι, όπως εδώ, ή με πουρέ, ή ζυμαρικά.
Συνοδεύω με ένα καλό κόκκινο ξερό κρασάκι (π.χ. Ραψάνη 2009).

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα!


Υλικά :
1/2 κιλό γαύρο
Λίγο ελαιόλαδο
40 γραμμάρια λευκό κρασί
1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας λίγο ελαιόλαδο,
τα 40 γραμμάρια λευκό κρασί,
τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη, το χυμό από 1 λεμόνι, την καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά εάν τρώτε, αλάτι, πιπέρι, τον γαύρο, και την φέτα, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά.
Τα κατεβάζουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις!

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΑΦΙΝΑΚΙΑ ΜΕ ΑΓΙΟΛΙ!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6.html

Υ Λ Ι Κ Α
2 κολοκυθάκια ξεφλουδισμενα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
1 πατάτα μέτρια ξεφλουδισμένη και τριμμένη στο χοντρό
1 καρότο μέτριο ξεφλουδισμένο και τριμμένο στο χοντρό
100 γραμμάρια γιαούρτι 2%
1 κούπα φαρίνα κόκκινη αυτοφούσκωτη
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
80-90 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
150 γραμμάρια τυρί κατσικίσιο
150 γραμμάρια parmigiano reggiano
1/2 κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνηθο 
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
αλάτι και πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζω το τριμμένο κολοκύθι στο σουρωτήρι και το αλατίζω ελαφρά. Από κάτω ένα βαθύ σκεύος, για να μαζέψει τα υγρά που θα βγούν, σε μια ώρα.  Το πιέζω μετά και με το χέρι για να βγάλει όσα υγρά έμειναν.
Ρίχνω όλα τα υλικά σε μπωλ, εκτός της φρυγανιάς και ανακατεύω πολύ καλά για μερικά λεπτά. Χρησιμοποιώ την φρυγανιά για να ρυθμίσω την πυκνότητα.  Το μείγμα πρέπει να είναι σαν παχύρευστος χυλός.
Σκεπάζω το μπωλ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
Λαδώνω τις 12 θήκες της μαφινιέρας και τις γεμίζω με το μείγμα στα 3/4.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
5 λεπτά πριν το τέλος βάζω στην κορυφή λίγη τριμμένη παρμεζάνα και αφήνω μέχρι να λιώσει.
Το αγιολί το έκανα με ένα κεσεδάκι γιαούρτι και ισόποση μαγιονέζα, με 4 σκελίδες σκόρδο, λυωμένες στην πρέσσα και δυο κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο. Καλό ανακάτεμα και στο ψυγείο για μια τουλάχιστον ώρα.
Κάτι παρόμοιο έκανα και ΕΔΩ (κλικ)