Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κριθάρι!

Το κριθάρι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β9 (φολικό οξύ), ποτάσιου, φώσφορου και μαγνήσιου. Περιέχει, επίσης, σίδηρο και ασβέστιο. Μια μεγάλη δοσολογία από αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι δυνατόν να παραχθούν στο σώμα (αν τρώτε πολύ κριθάρι) γιατί το κριθάρι περιέχει φολικό οξύ που δημιουργεί αδιάλυτα συστατικά, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Επομένως, αν καταναλώσετε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες κριθαριού, δεν σημαίνει ότι θα πάρετε και μεγάλες ποσότητες από τα θρεπτικά του συστατικά.
Το κριθάρι μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση ασθενειών της καρδιάς, καθώς ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία της και σταθεροποιεί την πίεση του αίματος. Αν θέλετε να διευκολύνετε τον εμετό, πιείτε κριθαρόνερο που θα φτιάξετε αν σιγοβράσετε 1½ κουταλιά κριθάρι σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά. Το κριθαρόνερο, όταν το πιείτε, μπορεί να σας βοηθήσει και στην κυστίτιδα. Το κριθαρόνερο μειώνει τα οξέα στη σπλήνα, αν το πίνετε 2 φορές την ημέρα για 1 μήνα. Κάντε μια σκόνη (κοπανίζοντας το κριθάρι σαν αλεύρι) για να μειώσετε τις φλεγμονές του δέρματος. Βάζετε τη σκόνη πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες του κριθαριού μπορούν, επίσης, να συνδράμουν στις φλεγμονές του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος.
Χρησιμοποιείστε ολόκληρο κριθάρι αντί για αλεσμένο ή κοπανισμένο, καθώς περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάτε ότι το κριθάρι περιέχει γλουτένη.
Μην τρώτε κριθάρι ή προϊόντα που περιέχουν κριθάρι, αν είστε αλλεργικοί στη γλουτένη.

Τοπικές γεύσεις!

Παραδοσιακή φασολάδα
Yλικά:
1/2 κιλό Φασόλια μέτρια
1 φλυτζάνι παρθένο Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι
2 Καρότα κομμένα σε φέτες
4-5 κλωναράκια Σέλινο ή Μαϊντανό
2 μέτριες Τομάτες ή ένα κουτάλι τοματοπελτέ
Αλατι - Πιπέρι
2-3 σκελίδες Σκόρδο
Εκτέλεση:
Συνήθως μουσκεύουμε τα φασόλια για 10 - 12 ώρες σε κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.
 Επειδή, όμως μπορεί να αποφασίσουμε τελευταία στιγμή να τα μαγειρέψουμε, τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό - φροντίζοντας να σκεπάζονται από το νερό - και τα βράζουμε επί 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.

Κατόπιν, τα στραγγίζουμε και ξαναπροσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, το λάδι (προαιρετικά, μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι) και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. 20 λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σέλινο ή τον μαϊντανό, την τομάτα περασμένη από τον τρίφτη ή τον πελτέ και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τα Γιατροσόφια της Γιαγιάς!

Σίγουρα θα θυμόμαστε όλοι μας τα θαυματουργά γιατροσόφια των ''παλιών'' και ειδικά της γιαγιάς... γιατροσόφια που πολλές φορές αποδείχθηκαν σωτήρια.
Οι ιώσεις του χειμώνα που μας ταλαιπωρούν δεν γιατρεύονται με τα αντιβιωτικά που καταναλώνονται στη χώρα μας με τη σέσουλα, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Αντίθετα, κάποια από τα γιατροσόφια της γιαγιάς που περνούν από γενιά σε γενιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα αφού καταπραΰνουν τα συμπτώματα της γρίπης!
Oι μυστικές συνταγές των παλαιοτέρων αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία αρκετών σύγχρονων φαρμάκων όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί φαρμακολόγοι.

Ας θυμηθούμε μερικά θαυματουργά γιατροσόφια, αλφαβητικά: η συνέχεια Εδώ 

Νηστίσιμα κουρκουμπίνια που θα ξετρελάνουν τα παιδιά σας!

Τα κουρκουμπίνια είναι ένα γλυκό που μπορείτε να ετοιμάσετε σήμερα, εύκολα και γρήγορα για τους μικρούς σας ήρωες. Και μάλιστα είναι και πολύ οικονομικό γλυκό.

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • Λίγο νερό
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • Λάδι για το τηγάνισμα.
  • η συνέχεια Εδώ 

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Λαδένια ή λαδόπιτα απο την Κίμωλο!



Υλικά:

Για την ζύμη

  • 750γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 ποτήρι χλιάρο νερό περίπου(όσο πάρει)
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • Ελιές ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι,την μαγιά,την ζάχαρη και τις 4 κ.σ ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας
  • Προσθέτουμε το αλάτι και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια
  • Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 ωρα
  • Αφαιρούμε απο τις ντομάτες τα σπόρια και τις κόβουμε σε μικρούς κυβους.Επίσης σε μικρούς κύβους κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές
  • Λαδώνουμε ενα μεγάλο ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια την ζύμη
  • Τοποθετούμε απο πάνω τις ντομάτες,τα κρεμμύδια,τις πιπεριές,τις ελιές,αλατοπιπερώνουμε καιπασπαλίζουμε με ρίγανη
  • Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
  • Καλή Όρεξη! 

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ρεβυθοκεφτέδες!

από:  http://olgascuisine.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5510.html

Υλικά:
  • 250γρ ρεβύθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 1/2 κ.σ δυόσμο
  • 3 κ.σ μαιντανό
  • 2 κ.γ μπέικιν
  • αλάτι-πιπέρι
  • αλέυρι όσο πάρει
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
  • Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό απο το βράδυ
  • Τα αλέθουμε στο μούλτι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κρεμμύδι,τον δυόσμο,το μαιντανό,το μπέικιν,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά αλέυρι ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που να πλάθεται
  • Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
  • Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ALBONDIGAS MEXICANOS....NHSTISIMUS & XORTOFAGICUS!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2013/03/albondigas-mexicanosnhstisimus.html

Αυτά τα Μεξικάνικα Γιουβαρλάκια/κεφτεδάκια, με ορισμένες δικές μου επεμβάσεις, τα έκανα πέρσυ (κλικ ΕΔΩ).
Σε περίοδο Νηστείας όμως ο κιμάς δεν παίζει.
Το κίνητρο ήταν ένας Νηστίσιμος Τραχανάς, σε Ποντιακή έκδοση, από το Κιλκίς, χωρίς ξυνόγαλο και γάλα, αλλά με λεμόνι ζυμωμένος.
Και έγινε η μετατροπή της συνταγής σε νηστίσιμη, με προσθήκη μανιταριών και χωρίς αυγολέμονο

Πρώτα αρχίζω με τα κεφτεδάκια
ΤΑ   Υ Λ Ι Κ Α   αναλυτικά
300 γραμ.  Μανιτάρια σε φέτες κατεψυγμένα
1 φλ.τσαγ. Τραχανά ξινό, νηστίσιμο
1+1/4 φλ.τσαγ. Νερό βραστό
2 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο
1 κουτ.σουπ. φύλλα Σέλινου
2 φέτες Ψωμί, ψίχα
1/4 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό
1 κουτ.σουπ. Μαϊντανό
1/2 φλυτζανάκι Ελλ.καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 Πιπερίτσες καυτερές (ή μπούκοβο)
Αλάτι - Πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  κεφτέδων
Βάζω τον τραχανά στο μπωλ, όπου θα ζυμωθούν τα υλικά και τον περιχύνω με το ζεστό νερό. Ανακατεύω και το αφήνω στη άκρη, για να κρυώσει και να απορροφηθεί το νερό. περίπου μια ώρα.
Ξεπαγώνω τα μανιτάρια σε τρυπητό, για να στραγγίσει το πολύ νερό που βγάζουν.  Η αρχική σκέψη ήταν να τα σωτάρω με μια κουταλιά λάδι, αλλά είδα ότι έβγαλαν πολύ νερό και μίκρυνε ο όγκος τους και δεν χρειάστηκε.
Βάζω τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τα κάνω χυλό.
Όταν κρυώσει ο τραχανάς, ρίχνω το περιεχόμενο του μπλέντερ και τα μανιτάρια και ζυμώνω απαλά.  Σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο για άλλη μια ώρα.
Πλάθω τα κεφτεδάκια με λαδωμένα χέρια και τα ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι, από όλες τις πλευρές.  Τα πρώτα τα έκανα λίγο πλακουτσωτά. Τα υπόλοιπα σφαιρικά, για καλύτερο ψήσιμο.
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω ψήσιμο στον φούρνο, στους 220 βαθμούς με αέρα. Πιστεύω να γίνουν καλύτερα, μιας και θα ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Στο μεσοδιάστημα προετοιμάζω την σούπα, που είναι μια σχεδόν τυπική χορτόσουπα
Υ Λ Ι Κ Α  για την σούπα
2 Πατάτες μέτριες σε κυβάκια
3 καρότα σε κυβάκια
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουτ.σουπ. φύλλα Σέλινου
2 κουτ,σουπ. φύλλα Μαϊντανού
2 σκελίδες Σκόρδο
2 Πιπερίτσες καυτερές (ή μια πρέζα Μπούκοβο)
1 φλυτζανάκι Ελλ.καφέ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Χυμό 2 λεμονιών
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η   σούπας
Ζεσταίνω το λάδι στη χύτρα ταχύτητας και σωτάρω για μερικά λεπτά τα λαχανικά (εκτός χυμό λεμονιού και αλεύρι).
Ρίχνω το νερό, κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω για 10', από το ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας.  Αποσύρω από το μάτι και εκτονώνω σε 5'.  
Σε βαζάκι διαλύω καλά το αλεύρι στον χυμό του λεμονιού (συμπληρώνω και με λίγο νερό) και το ρίχνω στα λαχανικά.
Με το μπλέντερ-ράβδο κάνω την σούπα "βελουτέ" και ρίχνω τα κεφτεδάκια.  Κλείνω ξανά την χύτρα και σιγοβράζω πάλι για 10' από το σφύριγμα της βαλβίδας.  Αποσύρω και εκτονώνω σε 5'.
Έτοιμα για σερβίρισμα

Είδα ότι δεν χρειάζεται τόσο βράσιμο με τους κεφτέδες, μιας και δεν έχουν κρέας και ήταν ήδη ψημένοι.  Ένα 5λεπτο βράσιμο με ανοικτή την χύτρα θα ήταν αρκετό για την ενσωμάτωση....
Στο τελικό αποτέλεσμα, έριξα στο δικό μου πιάτο και τον χυμό από μισό λεμόνι.  Μου αρέσουν τα ξινά.... 
Σημείωση: Είναι σπάνιο να βρει κανείς νηστίσιμο Τραχανά. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να βάλεις πλιγούρι, μουσκεμένο σε δυο φλυτζάνια καυτό νερό.

Σόδα μαγειρικής!

Το χημικό όνομα της μαγειρικής σόδας είναι sodium bicarbonate. Όταν η σόδα χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους ηρεμεί το δέρμα, μπορεί να διώξει τις ενοχλητικές μυρωδιές και να διευκολύνει στην αντιμετώπιση των πόνων.
Για να θεραπεύσετε το φούσκωμα, πιείτε ένα διάλυμα από ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής διαλυμένη σε 1 ποτήρι ζεστό νερό. Αν διαλύσετε σόδα σε νερό και γίνει σαν πάστα, μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο τσιμπήματος σφήκας ή μέλισσας. Αφαιρέστε πρώτα το κεντρί από το δέρμα πριν απλώσετε την πάστα της σόδας. Η πικρή αναπνοή μπορεί να γλυκανθεί αν κάνετε γαργάρες με διάλυμα από σόδα και νερό. Η σόδα μαγειρικής μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σαν αποτελεσματική οδοντόκρεμα. Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο, αρκεί να αναμείξετε τον χυμό ½ λεμονιού με 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα και ζεστό νερό. Καταναλώνετε το μίγμα αυτό κάθε 15 λεπτά. Η σόδα μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα συγκάματα από τις πάνες.
Καμιά ασφαλής δοσολογία για την σόδα δεν έχει δοθεί.
Χρησιμοποιείστε την σόδα μόνο εξωτερικά στα μωρά και στα παιδιά και σαν θεραπεία στα τσιμπήματα και τις γρατζουνιές.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τί φυτεύουμε τον Απρίλιο!


Λαχανόκηπος
Σπέρνονται σε κοπριά: βασιλικός, ραδίκια κατσαρά και αντίδια κατσαρά, αγγούρια σε δοχεία, πεπόνια σε δοχεία, ντομάτες. Σπέρνονται μέσα στην γη: κοκκινογούλια, καρότα, σέλινο, φραγγομαϊντανός, λάχανα Μιλάνου, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, λαχανογούλια, κάρδαμο, σπανάκι, μαρούλια, πατάτες καλοκαιρινές και φθινοπωρινές, κρεμμύδια χρωματιστά, οξαλίδες, μαϊντανός, ραδίκια, πράσα, σέσκουλα, τεύτλα, μπιζέλια, ραπανάκια, λαχανόχορτα και σκαρσονέρα. 


Η συνέχεια Εδώ

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας!

 Μια συνταγή που υιοθέτησα εδώ και χρόνια από το παλιό hungry, ήταν η συνταγή της Ραλού, (η οποία έχει ένα μοναδικό τρόπο να περιγράφει) για κέικ σοκολάτας και μάλιστα νηστίσιμο. Έγινε από τα
αγαπημένα μου, αφενός μεν γιατί μπορούσα να χαρώ σοκολατογλυκό στη νηστεία, αφετέρου δε χρειαζόταν αυγά, κάτι που βόλευε όχι μόνο σε νηστεία, αλλά και σε περιόδους που δεν είχα αυγά στο ψυγείο και ήθελα κέικ. Αρέσει δε και στα παιδιά μου, οπότε γράφτηκε στις αγαπημένες συνταγές μου.
Ζήτησα την άδεια από τη Ραλού να ποστάρω το κέικ της.
Η Ραλού το λέει ενάρετο.
Εγώ το λέω κολασμένο. Γιατί; Γιατί πολλές φορές η ευχαρίστηση μέσα στη νηστεία, προκαλεί ενστάσεις. Για όσους νηστεύουν λοιπόν, για όσους αποφεύγουν τα αυγά, και για όλους όσους επιθυμούν, πάμε να φτιάξουμε το σοκολασμένο κέικ και ας το φάμε χωρίς ενοχές.

Σο-κολασμένο νηστίσιμο κέικ
Υλικά για το κέικ
2 και 1/2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1 και 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη.

Για τη συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ  

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μπρόκολο αρωματισμένο με τζίντζερ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
4 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
6 φλιτζάνια μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκέτα
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ασιατική σάλτσα ψαριού(fish sauce)
1 κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τσιγαρίζουμε για λίγο μέχρι να αποδεσμευτούν τα αρώματα τους, αλλά πριν ακόμα ροδίσουν για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε το ελαφρό τσιγάρισμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 2 λεπτά. Περιχύνουμε το νερό και την ασιατική σάλτσα ψαριού πάνω από το μπρόκολο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι το μπρόκολο αρχίσει να μαλακώνει για περίπου 3 λεπτά. Πριν σερβίρουμε περιχύνουμε και με το ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρεται ζεστό.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Χαλουβάς με αμύγδαλα και σταφίδια!


από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

½ φλ.σπορέλαιο

2 φλ.σιμιγδάλι
½ φλ.αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1 φλ.σταφιδάκια
Συρόπι
4 ½ φλ. νερό
2 ½ φλ. ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κομμάτι λεμόνι
1 κομμάτι πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 γαρύφαλλα
Σε μια κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά του συροπιού και ζεστάνετε για 5 λεπτά περίπου. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το σπορέλαιο, ρίξτε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα. Ανακατέυετε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα. Κατεβάστε από τη φωτιά. Περάστε το συρόπι από λεπτό τρυπητό για να αφαιρέσετε τα στερεά υλικά και πολύ προσεκτικά ρίξτε το συμιγδάλι. Με ένα σύρμα τα ανακατεύετε και προσθέστε τα σταφιδάκια. Ανακατέψτε μέχρι να πήξει το μείγμα. Βάλτε το σε λαδωμένη φόρμα και αφήστε να κρυώσει. Βγάζετε τον χαλουβά από τη φόρμα και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα.
Απολαύστε!

Μπακαλιάρος παστός γιαχνί με πατάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 κιλό μπακαλιάρο
1 κιλό πατάτες
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένος
640γρ. ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από το δέρμα αφού τον κόψουμε σε κανονικές μερίδες. Τον βάζουμε από το βράδυ να μουσκέψει σε μπόλικο νερό, που αλλάζουμε 2-3 φορές. Του αφαιρούμε τα κόκκαλα, τον πλένουμε και τον στραγγίζουμε.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια να σοταριστούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον σκόρδο, τον μαϊντανό, το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα τεμάχια και τις ρίχνουμε στη σάλτσα να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου επάνω στις πατάτες, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 30 λεπτά και να μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πουγκιά Μανιταριών!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1,2 κιλά άγρια μανιτάρια, ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο μαϊντανό
1 μικρό τσίλι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
8 έτοιμα φύλλα κρούστας, (20x20cm)
1 ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220οC.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Βουρτσίζουμε κάθε πλευρά κάθε φύλλου με λίγο ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε ένα φύλλο πάνω στο άλλο για να δημιουργήσουμε δύο στρώσεις της ζύμης. Βάζουμε με το κουτάλι μίγμα από το μανιτάρι στο κέντρο της ζύμης.
Μαζεύουμε τις γωνίες της ζύμης για να δημιουργήσουμε ένα πουγκί και δένουμε το πουγκί σφικτά με δύο κλωναράκια σχοινόπρασο. Βουρτσίζουμε όλο το πουγκί με ελαιόλαδο και το τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και το μίγμα μανιταριών.
Ψήνουμε τα πουγκιά μανιταριών μας για 10-12 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη ψηθεί καλά και ροδοκοκκινίσει.
Καλή Όρεξη!

Σπαγγέτι με γαρίδες!


Υλικά :
1/2 κιλό σπαγγέτι

1 κιλό γαρίδες(τις αρεσκείας σας)
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ολόκληρο
Αλάτι πιπέρι
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση :


Πρώτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε με νερό και λίγο αλάτι για περίπου 15 λεπτά.
Τις κατεβάζουμε χύνουμε το νερό κι όταν κρυώσουν εάν δεν είναι καθαρισμένες τις καθαρίζουμε.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό της ντομάτας 1/2 λίτρο νερό το μισό λάδι το κρεμμύδι ολόκληρο λίγο αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε έως ότου δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε και τις καθαρισμένες γαρίδες και ανακατεύοντας βράζουμε ακόμη για πέντε λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε τις γαρίδες σας) με λίγο αλάτι όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μας κι όταν βράσουν τα κατεβάσουμε τα στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας τα με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το υπόλοιπο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε τα πλυμένα μας μακαρόνια, τα γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρονται σε πιάτα και τα περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και γαρίδες, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμο γλύκισμα!

Υλικά:

2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι Καλαμποκέλαιο  ή ηλιέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλί
100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 μεζούρα βανίλια
1κ.γ. κανέλα
Νερό
Αλεύρι που φουσκώνει όσο πάρει (θα σας πάρει περίπου 550 με 600 γραμμάρια).
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τις  ξανθές  σταφίδες  και το ανακατεύουμε.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με τις σταφίδες.
Ανοίγουμε στο κέντρο με τα χέρια μας μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα 1 ποτήρι Καλαμποκέλαιο  ή ηλιέλαιο, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλί, 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ,  1 μεζούρα βανίλια, 1κ.γ. κανέλα και τα 2 ποτήρια ζάχαρη και τα ζυμώνουμε συνεχίζοντας να ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (όσο μας πάρει)   μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια και να είναι αφράτη και μαλακή (εάν χρειαστεί βάζουμε και λίγο νερό).
Λαδώνουμε ένα ταψί 35 εκατοστά διάμετρο ρίχνουμε την ζύμη την απλώνουμε και την ψήνουμε στους 180ο C περίπου 55 λεπτά.
Απολαύστε!
Αυτή  την συνταγή την πήρα απο την κ. Κυριακή Βεβέλου.

Έκανα  το γλύκισμα όπως μου έδωσαν την συνταγή και διαπίστωσα ότι  τα 2 ποτήρια ζάχαρη είναι πολύ μεγαλη ποσοτητα και το αποτελεσμα είναι να υπερβολικα γλυκο.
Εάν τρωτέ τα παρά πολύ γλυκά κάνετε την συνταγή όπως είναι αλλιώς να την  κάνετε με 1 ποτήρι ζάχαρη, έτσι θα έχετε ένα υπέροχη γλύκισμα.
Επίσης θα μπορούσαμε να βάλουμε και ξύσμα από 1 πορτοκαλί.  

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Πως να εξαφανίσετε γρήγορα τον λεκέ από λάδι.

Λεκές από λάδι: Όπως και να 'γινε το... κακό, εμείς σας παρουσιάζουμε τον πιο εύκολο τρόπο να τον αφαιρέσετε από τα ρούχα-θύματα...

Μπορεί να έφταιξε η επιθυμία σας να βουτήξετε το ψωμί στη σαλάτα σας ή μπορεί απλά να σας βρήκε η πιτσιλιά από το λάδι στο οποίο σοτάρατε τα λαχανικά σας και τώρα βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να κλαίτε ως λιπαρά θύματα την αγαπημένη σας ποδιά, μπλούζα ή -ακόμα χειρότερα- το πιο άνετο τζιν σας. Όχι πια δάκρυα:
η συνέχεια  Εδώ

5 χρήσεις της μαγιονέζας που δεν μπορείς να φανταστείς!



Μαλακώνει τις παρανυχίδες και τα πετσάκια

Αν δεν έχεις χρόνο για ένα κανονικό μανικιούρ βούτηξε απλά τα νύχια σου σε...
η συνέχεια  Εδώ

Καλαμαράκια γεμιστά!

Αυτή την συνταγή μας την παρεχώρησε το http://www.sidages.gr/
Και είναι από : Εδώ
 

Υλικά (Σερβίρει 4)

  • 1 1/4 καλαμαράκια μετρίου μεγέθους
  • 1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3/4 φλιτζανιού ρύζι
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι,πιπέρι
  • χυμός ενός λεμονιού
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια,όπως και για τηγανητά,με τη διαφορά ότι δε κόβουμε τις κουκούλες σε λουρίδες αλλά τις κρατάμε ολόκληρες.
Χωρίζουμε τα πλοκάμια σε 2 και κατόπιν τους κόβουμε σε σε ψιλά κομματάκια.Βάζουμε τα 2/3 του λαδιού να κάψει,ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πλοκάμια να καβουρδιστούν,προσθέτουμε το νερό,το μαϊντανό,αλάτι και πιπέρι.
Τ' αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά επί μισή ώρα τότε ρίχνουμε το ρύζι.
Τ' ανακατεύουμε με πιρούνι και αφού πάρει βράση,το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να πήξει.
Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε τις θήκες των καλαμαριών(όχι να φουσκώσουν)και τις τοποθετούμε όρθιες σε φαρδιά κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι με το χυμό του λεμονιού,1 φλιτζάνι νερό(ή και περισσότερο),τα σκεπάζουμε και τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

΄τα Ψάρια του Ευαγγελισμού!


Σ΄όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση Ιχθύος του Ευαγγελισμού.

Υλικά :

11/2 κιλό ψάρια καθαρισμένα ή ξερό βακαλάο (ξαρμυρισμένο καλά) ή κι από τα δυο
7 έως 10 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Αλάτι

Εκτέλεση :

Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.
Ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το λάδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα κρεμμυδάκια.
Όταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα ψάρια ή το ξερό βακαλάο (ή και από τα δυο)στο ταψί και τα ψήνουμε καλά.
Η αναλογία είναι για γεύμα 4 έως 6 ατόμων, εσείς αυξάνετε ή μειώνετε αναλόγως τα άτομα.
Σερβίρονται ζεστά και κρύα Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη
Αυτό το φαγητό το έκανε η μητέρα μου γιατί ο πατέρας μου δεν έκανε να φάει τηγανητά (αλλά και γιατί είναι ένα φαγητό πολύ νόστιμο επίσης αλλάζοντας τα ψάρια με σουπιές έχουμε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο φαγητό),για όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.