Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Νηστίσιμο κέικ με ινδοκάρυδο!

DSC_0027


 
Ίσως το πιο γρήγορο κέικ που έφτιαξα ποτέ!
Όσο για γεύση…
Αφρός!!!



Υλικά
1 κούπα σπoρέλαιο
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κούπα ινδοκάρυδο
3 1/2 κούπες αλεύρι
1 κούπα γκαζόζα (αν δεν βρείτε βάλτε Sprite)
1 φακελάκι ή 20 γρ. baking powder
 

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ με μια σπάτουλα να ενωθούν.


DSC_0001

Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά αλευροβουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 50 λεπτά

.DSC_0002

Δοκιμάζουμε το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαιράκι και
αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

DSC_0014

Σερβίρεται σκέτο ή αν θέλουμε μπορούμε να το καλύψουμε με γλάσο
που θα φτιάξουμε με άχνη ζάχαρη μερικές κουταλιές χυμό πορτοκάλι
και ξύσμα πορτοκαλιού.


DSC_0020
Συνταγή από τη φίλη μου Μαριάνθη.

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Μανιταροσαλάτα με φρέσκο δυόσμο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!

Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

16 μέτρια άσπρα μανιτάρια καθαρισμένα από την φλούδα τους και κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:


Βάζουμε τα μανιτάρια σε μία μεγάλη σαλατιέρα Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Με δύο κουτάλες ανακατεύουμε τα μανιτάρια στην σαλατιέρα για να τραβήξουν τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα και τα φρέσκα φύλλα δυόσμου και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις.
Σερβίρουμε την σαλάτα μας αμέσως με φρέσκο ψωμί.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Φασόλια Χάντρα!


Υλικά :

1/2 κιλό φασόλια χάντρα
150 γραμμάρια καρότα σε φέτες
½ κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα κοκκινίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Μειώνουμε τη φωτιά μας προσθέτουμε τα φασόλια Χάντρα, τα καρότα και τις πιπεριές και ανακατεύοντας τα κοκκινίζουμε όλα μαζί γι΄ ακόμη πέντε λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (ή μια κονσέρβα 330 ml στοματάκια ψιλοκομμένα) και τα σιγοβράζουμε για περίπου 45 έως 50 λεπτά, τα δοκιμάζουμε κι εάν είναι ετοίμασα κατεβάζουμε αλλιώς συνεχίζουμε για λίγο ακόμη.
Σερβίρεται ζεστά.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Αλάδωτο κέικ!


Υλικά :
250 ml νερό
250 ml χυμό πορτοκαλιού
300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γραμμάρια ινδοκάρυδο
200 με 250 γραμμάρια ζάχαρη (μπορείτε και λιγότερη αλλά και περισσότερη)
1 μπέϊκιν παουντερ
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ταχίνι
Σταφίδες ξανθές
ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, χυμό και τη ζάχαρη, κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μετά ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, το αλεύρι, μπέϊκιν παουντερ, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τις ξανθές σταφίδες.
Ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Όπως βουτυρώνουμε το ταψί μας (περίπου 30 εκατοστών), έτσι να κάνετε με το ταχίνι.
Βάζουμε την ζύμη στο ταψί μας.
Ψήνουμε στους 160 με 170 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα και να είναι ψημένο και μέσα (βλέπετε με μια οδοντογλυφίδα να μην κολάϊ η ζύμη).
Όταν κρυώσει το κόβουμε κομμάτια της αρεσκείας μας και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!
Μπορείτε να αλλάξετε την δόση των υλικών ή για να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα , ή για να αυτοσχεδιάσετε!!!
Μερικοί/ες βάζουν μέσα στην ζύμη και 100 με 150 γραμμάρια ταχίνι.

Απολαύστε! 

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Έξι διαφορετικές χρήσεις της κανέλας!

Σίγουρα γνωρίζετε την κανέλα από τις διάφορες συνταγές μαγειρικής. Ωστόσο, ίσως δεν ξέρετε ότι η κανέλα έχει εκπληκτικές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες...


Μάλιστα, σχετικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα φλαβονοειδή, τα πτητικά έλαια και η ενεργός ουσία ΜΗCP που περιέχει, αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο ομορφιάς για το σώμα μας!

Δείτε 6 ιδιαίτερα αποτελεσματικές χρήσεις της κανέλας για το σώμα σας μόνο!


η συνέχεια Εδώ

Ταραμοσαλάτα!


Υλικά :

150 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 κιλό ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο
Το χυμό από τρία λεμόνια
Ελαιόλαδο καλό παρθένο

Εκτέλεση :

Κόβουμε στ ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε σ΄ ένα μπολ με νερό να μουσκέψουν πολύ καλά, μετά στις στύβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το λεμονί με τον ταραμά πολύ καλά κι όταν γίνει αλοιφή αρχίζουμε να προσθέτουμε το στραγγιγμένο ψωμί λίγο λίγο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όσο πάρει)ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μπλέντερ στην μεγάλη ταχύτητα.
Όταν γίνει μια όμορφη κρέμα σταματάμε το μπλέντερ το βάζουμε σ΄ένα μπολ κι αφού το κλείσουμε καλά το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να φάμε βάζουμε σ΄ένα πιάτο όση ποσότητα θέλουμε και τότε γιατί αλλιώς θα μας πικρίσει τρίβουμε από πάνω ένα ξερό κρεμμύδι ή ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουμε εάν θέλουμε λίγο λεμονί και λίγο ελαιόλαδο στολίζοντας το πιάτο με λίγες ελιές κόκκινη ή πράσινη πιπεριά και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Νηστίσιμο κανταίφι με κρέμα λεμονιού!

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

250γρ. κανταίφι
½ φλ.μαργαρίνη νηστίσιμη
½ φλ.αμύγδαλα αλεσμένα

Κρέμα
3 φλ.νερό
2 φλ.γάλα ρυζιού
5 κουτ.της σ.κορν φλάουρ
½ φλ.φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
5 κουτ.της σ.ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
3 κλωστές σαφράν
1 κουτ.της σ.μαργαρίνη

Συρόπι
1 φλ.νερό
1 ½ φλ.ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 φέτα λεμόνι

Επικάλυψη
1 φλ.καρυδόψυχα
½ φλ.ζάχαρη
2 κουτ.της σ.νερό

Με τα δάκτυλα ξεκολλάτε τις κλωστές του κανταιφιού για να γίνει πιο αφράτο. Λιώστε τη μαργαρίνη και ρίξτε στο κανταίφι. Προσθέστε το αμύγδαλο και ανακατέψτε μέχρι να βουτυρωθεί όλο το κανταίφι. Απλώστε σε ένα ταψί και ψήστε σε ζεστό φούρνο (180°C) για 20 λεπτά περίπου. Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του συροπιού και ζεστάνετε για 10 λεπτά. Μόλις βγάλετε το κανταίφι περιχύστε το συρόπι και αφήστε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα 3 φλ.νερό, 1 φλ.γάλα ρυζιού και τη ζάχαρη και ζεστάνετε. Σε μια λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας με το 1 φλ.γάλα ρυζιού και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα. Απλώστε την κρέμα στο κανταίφι, αφήστε να κρυώσει και βάλτε στο ψυγε΄ξιο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη και το νερό και ζεστάνετε μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέστε την καρυδόψυχα, ανακατέψτε και απλώσετε σε λαδωμένο χαρτί. Μόλις κρυώσουν και σκληρύνουν, ψιλοκόψτε και πασπαλίστε στο γλυκό.
Απολαύστε!

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Μελωμενα καροτα baby!

Συνταγές για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

6 φλιτζάνια νερό
1.5 κιλό φρέσκα καρότα baby καθαρισμένα από την φλούδα, κρατήστε τα κοτσάνια
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη νηστίσιμη
4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκα φλούδα λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με λίγο το αλάτι και το αφήνουμε να κοχλάσει. Προσθέτουμε τα καρότα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα καροτάκια και τα αφήνουμε 5-8 λεπτά στο στραγγιστήρι για να φύγουν όλα τα περιττά νερά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα που βράσαμε τα καρότα την μαργαρίνη, το μέλι, την φλούδα λεμονιού, το μπούκοβο, και λίγο αλάτι. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η μαργαρίνη και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τα καροτάκια και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά για να ζεσταθούν και να καλυφθούν με το μίγμα στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα καρότα σε μία ωραία πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπρόσθετο μπούκουβο και ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού.
 Καλή όρεξη!

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Καλή Σαρακοστή και Καλές Λαγάνες!


Υλικά:
Αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη
Αλάτι
20 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
Σουσάμι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, το σκεπάζουμε κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
Μετά κοσκινίζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη  το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το μείγμα  και δύο κούπες χλιαρό νερό και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Μετά χωρίζουμε σε μπάλες την κάθε λαγάνα μας και σκεπάζοντας τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν, όταν φουσκώσουν τις πλάθουμε σε σχήμα λαγάνας με τα χέρια μας η τον μεγάλο πλάστη μας και με τα δάκτυλα  μας κάνουμε μεγάλα βαθουλώματα και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Τις ανασκευάζουμε τις βάζουμε πάλι σε ζεστό μέρος κι όταν φουσκώσουν τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου  βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν και να είναι ψημένες καλά.
Προσοχή : πολλοί βάζουν και 2  κ.γ. ελαιόλαδο στη ζύμη, εγώ δεν έβαλα γιατί την Καθαρά Δευτέρα δεν καταλύουμε Έλαιον.

Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Από την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο και πριν το Αναστάσιμο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα τρώμε τις ημέρες που επιτρέπετε από την Νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εξής :
Θαλασσινά :
Χταπόδια, καλαμάρια, καβούρια, γαρίδες, μύδια, αστακοί.
Λαχανικά :
Χόρτα, σπανάκι, σέλινο, λάχανο, καρότα, παντζάρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνες, κολοκύθια, φασολάκια (πρ./κατ.), αρακάς (κατ.), αγκινάρες (κατ.), μαρούλια, κρεμμυδάκια (φρ.), ντομάτες, μανιτάρια, πιπεριές(πράσινες, Φλωρίνης, κέρατο), καλαμπόκι.
Ζυμαρικά :
Μακαρόνια, κριθαράκι, κοφτό (Μακ.), αστεράκι.
Όσπρια :
Φασόλια, ρεβίθια, φακές, φάβα,
Διάφορα :
Ελιές, ταραμάς, χαλβάς, τουρσιά (διαφ.), πατάτες, ρύζι, λάδι, κρασί.

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

15 χρήσεις του λεμονιού… που δεν γνωρίζατε!

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, εσύ φτιάξε λεμονάδα… και χρησιμοποιήστε το χυμό ως ένα φυσικό καθαριστικό που κάνει θαύματα στην κουζίνα, και όχι μόνο. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός του μπορεί να αποτελεί «βάλσαμο» στις σαλάτες, αλλά πέρα από τη μαγειρική είναι ικανός να χρησιμοποιηθεί σε «δουλειές» του σπιτιού χάρη στο pH, το κιτρικό οξύ και τις βιταμίνες του. Παρακάτω θα βρείτε 15 εντυπωσιακές χρήσεις του λεμονιού που ίσως δεν σας έχουν περάσει από το μυαλό…

- Κάντε λευκά τα ρούχα σας με τρείς κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Μπορείτε, είτε να μουλιάσετε τα ρούχα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μερικές φέτες λεμόνι, είτε να ρίξετε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού στον κάδο του πλυντηρίου.


η συνέχεια Εδώ 

Μπουγάτσα με κρέμα!




Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
200 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
3 έως 4 αυγά
1/2 φύλλα κρούστας ψιλά
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Εκτέλεση :


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, μόλις φουσκώσει το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι με τη βανίλια κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει σε κρέμα, τότε τη κατεβάζουμε προσθέτουμε τα αυγά την ανακατώνουμε καλά και την αφήνουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ λίγο μικρότερο από τα φύλλα μας και το βουτυρώνουμε καλά μετά στρώνουμε τα μισά φύλλα (κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά), μετά στρώνουμε τη κρέμα μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (και πάλι κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε καλά) και στο τέλος γυρίζουμε τα φύλλα μέσα.
Την ψήνουμε στο φούρνο για 20 έως 25 λεπτά στους 180 βαθμούς (προσοχή να μην σας σκουρύνουν πολύ τα φύλλα σκεπαστέ με λαδόκολλα (η σβήστε το επάνω μέρος των αντιστάσεων του φούρνου) και να έχουν τα φύλλα μας κι από τις δυο μεριές το ίδιο χρώμα.


Σερβίρετε ζεστή και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Εάν μείνει σφίγγει και δεν τρώγετε ευχάριστα.


Υλικά :

1 μέτρια Κολοκύθα (για πίτα)
200 ml γάλα
3 αυγά
250 γραμμάρια φέτα
10 με 15 γραμμάρια ρύζι
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο
1 κουτάλι αλάτι
Φύλλα κρούστας ή χειροποίητα

Εκτέλεση :

Κόβουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τη φλούδα και τους κολοκυθόσπορους και τρίβουμε την ψίχα στον τρίφτη.
Τρίβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια, με πιρούνι, ή την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά, ρίχνουμε το αλάτι, τη φέτα, το λάδι, το ρύζι και στο τέλος την τριμμένη κολοκύθα. Αφού ανακατέψουμε καλά, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το βούτυρο.
Το μείγμα είναι έτοιμο.
Σε λαδωμένο ταψί Ν 38 ΜΕ 432στρώνουμε τα φύλλα (4 έτοιμα ή 2 χειροποίητα) και ρίχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, να μην συγκεντρωθεί σε ένα σημείο το παχύρρευστο και σε άλλο το ρευστό.
Στη συνέχεια, στρώνουμε πάνω από το μείγμα ένα φύλλο, λαδώνουμε και γυρνάμε τα περισσεύματα από όλα τα φύλλα πάνω του.
Τέλος καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνουμε πάνω τους λίγο βούτυρο και λίγο λάδι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με ;190 βαθμους για περιπου 60 λεπτά.
Αν καλύπτουμε προς το τέλος του ψησίματος το ταψί με
Για να μην μας αρπάξει από επάνω βάζουμε εάν χρειαστεί αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Χορτοτυρόπιτα!

Ξέρετε την σπανακοτυρόπιτα την πρασοτυρόπιτα εγώ θα σας γράψω για την Χορτοτυρόπιτα
Να ξέρετε ότι η Χορτοτυρόπιτα (και κατά προτίμηση παπαρούνα)έχει άλλη γλυκά πολύ διαφορετική από την σπανακοτυρόπιτα και την πρασοτυρόπιτα δοκιμάστε να τι κάνετε.

Υλικά :
Για τη γέμιση :
1 κιλό χόρτα για πίτα (κατά προτίμηση παπαρούνα)
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό φέτα εκλεκτή σκληρή
4 αυγά
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι(αλάτι δεν βάζουμε γιατί είναι αλμυρή η φέτα)
Για τα φύλλα :
Εάν ανοίγετε φύλλο
1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσης
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξύδι
Νερό χλιαρό
Εάν δεν ανοίγετε φύλλο
1/2 φύλλο κρούστας για πίτες
Εκτέλεση :
Βάζετε το αλεύρι σε μια σουπιέρα ρίχνετε λίγο αλάτι, τη κουταλιά τις σούπας το ελαιόλαδο και την κουταλιά τις σούπας το ξύδι και ρίχνοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό(όσο πάρει) κάνουμε μια ζύμη απαλή, την κινούμε μια μεγάλη μπάλα την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου μια ώρα.
Μετά την ξαναζυμώνουμε την μοιράζουμε σε οκτώ ίσια μέρη κι ανοίγουμε οκτώ φύλα στο μέγεθος του ταψιού μας περίπου 45 εκατοστά.
Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί σε μια σουπιέρα, προσθέτουμε την φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους τις αρεσκείας μας (περίπου 1 έως 11/2 εκατοστά)και τα τρία αυγά τα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το ταψί μας πολύ καλά και στρώνουμε τα μισά μας φύλλα λαδώνοντας το καθένα πολύ καλά, μετά στρώνουμε τη γέμιση μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδώνοντας πολύ καλά, πριν το τελευταίο τα γυρίζουμε μέσα και βάζοντας το τελευταίο το κόβουμε ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού μας.
Αλείβουμε το τελευταίο φύλλο με το τέταρτο αυγό και τη κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας, την ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 170οC μέχρι να πάρουν τα φύλλα καστανό ανοικτό χρώμα.(περίπου 55 έως 60 λεπτά).
Χωρίς φέτα(πρόβια) κι αυγά, αλλά με τυρί(λευκό-νηστήσιμο) έχουμε μια θαυμάσια χορτόπιτα νηστήσιμη.
Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη!
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Λεμονάτος ξιφίας στο φούρνο με κρούστα από αρωματικά!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για το μείγμα της κρούστας:
50γρ. ανάλατο βούτυρο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαιντανό, ψιλοκομμένο
12-15 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
100γρ. πινόλια καβουρδισμένα
100γρ. φρυγανιά αλεσμένη
Για τα φιλέτα ξιφία:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 x 150γρ. φιλέτα ξιφία
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρούστα. Βάζουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, τα πινόλια, και την αλεσμένη φρυγανιά σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Δουλεύουμε τα υλικά μας στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα.
Αλείφουμε τα φιλέτα ξιφία με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τοποθετούμε τα φιλέτα πάνω στο γκριλ για 1 λεπτό την κάθε πλευρά. Βγάζουμε τα φιλέτα από το γκριλ και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα αντικολλητικό ταψί φούρνου. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Απλώνουμε το μείγμα κρούστας πάνω στα φιλέτα και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα ανάλογα με τα γούστα σας.
Σερβίρετε τα φιλέτα απευθείας από το φούρνο και συνοδεύστε με πατάτα πουρέ και βρασμένα φρέσκα λαχανικά.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Καρυδόπιτα!



Υλικά :

250 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
250 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
Από 4 έως και 8 αβγά (με πολλά γίνετε ποιο αφράτη)
200 γραμμάρια βούτυρο
450 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγο κονιάκ

Για το σιρόπι:
500 γραμμάρια ζάχαρη
350 γραμμάρια νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση :
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη σόδα, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ.
Βάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
Τη ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C
Όταν η καρυδόπιτα ψηθεί την κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και μετά τη σοροπιάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα να κρυώσει.

Τη σερβίρουμε η σκέτη, ή την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα, ή την γαρνίρουμε με κρέμα Σαντιγύ.

Πατάτες ογκρατέν με μπέικον στο φούρνο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

4 φλιτζάνια τριμμένη πατάτα στραγγισμένη από τα υγρά της
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
230γρ. μπέικον μαγειρεμένο και κομμένο σε φέτες (Βάλτε κάποια γραβιέρα γιατί τώρα δεν τρώμε κρέας)
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
1 αυγό χτυπημένο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οc. Αλείφουμε ένα τετράγωνο αντικολλητικό ταψί 8 ιντσών με βούτυρο. Βάζουμε στο ταψί κατά σειρά τις πιο κάτω στρώσεις: τη μισή ποσότητα πατάτας, μετά κρεμμυδιού, μπέικον και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ποσότητες και με την ίδια σειρά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαζί το γάλα εβαπορέ, το αυγό και το αλάτι. Περιχύνουμε το μίγμα μας πάνω από το μίγμα πατάτας.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για 10-15 λεπτά και μετά το σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Λεμονόπιτα!


Υλικά :
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
150 γραμμάρια ζάχαρη
Ξύσμα από 3 λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 με 5 αυγά
1 με 2 βανίλια
3 φύλλα κρούστας
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα από τα 3 λεμόνια και τις βανίλιες και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας κολλήσουν.
Όταν δούμε ότι παίρνει να γίνει κρεμά, κτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και τα προσθέτουμε.
Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράσει και η κρεμά μας αφράτη αφράτη είναι έτοιμη, τότε λίγο λίγο ρίχνουμε και το χυμό από ένα λεμόνι, και την κατεβάζουμε.
Στρώνουμε στο ταψί από κάτω κι από δίπλα τα φύλλα κρούστας καλά βουτυρωμένα και ρίχνουμε την κρεμά μας.
Όταν η κρέμα μας πάρει ένα ξανθό χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα μπορούμε να δούμε εάν είναι έτοιμη )την κατεβάζουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα (εάν τρώτε).

Τρώγετε και ζεστή (προσοχή όχι όταν την βγάλουμε από το φούρνο) αλλά και κρύα.
Καλή Επιτυχία.
 Καλές Απολαύσεις!

ΜΙΑ ΠΙΤΑ ΔΙΠΛΗ (παλιά απάτη....)

από : http://stamarstavros.blogspot.gr/2012/07/blog-post_14.html
Όταν μικρός (ναι, κι εγώ ήμουν κάποτε μικρός), σαν τα πιο πολλά παιδιά δεν έτρωγα "πρασινάδες, η μητέρα μου έκανε μια απατεωνία.  Έφτιαχνε μια πίτα μισή-μισή.

Η μισή με σπανάκι και η άλλη μισή με τυριά.
 

Σήμερα έκανα κι εγώ το ίδιο.  Επάνω με σπανάκι και λίγα τυριά και κάτω με τυριά μόνο.

Και τα δυο υλικά εμπλουτίστηκαν με σφιχτή μπεσαμέλ

Στο ίδιο ταψί
 
 

Αυτά (οι εικόνες εννοώ) μεγαλωώώώώνουν με απλό "κλικ".

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Ραβανί με φιστίκι Αιγίνης και αρωματισμένη κρέμα του Παρλιάρου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 9 άτομα

Υλικά:

6 αυγά
180γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. φιστίκι Αιγίνης τριμμένο
100γρ. φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Υλικά για το σιρόπι:
450γρ. ζάχαρη
450γρ. νερό
Υλικά για την σαντιγύ:
250γρ. κρέμα γάλακτος
25γρ. μέλι
25γρ. γλυκόζη
170γρ. λευκή σοκολάτα Nestle dessert
ξύσμα από δύο λεμόνια
375γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το φιστίκι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ ή σε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20–25 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη για 3 λεπτά, αποσύρουμε, προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και περιχύνουμε το ραβανί όταν είναι και τα δύο ζεστά. Αφήνουμε να κρυώσει, γαρνίρουμε με την αρωματισμένη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.
Για την σαντιγύ:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος, το μέλι, την γλυκόζη και το ξύσμα. Αδειάζουμε πάνω από την λευκή σοκολάτα, ομογενοποιούμε πολύ καλά και αδειάζουμε και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (τα 375 γρ.) κρύα από το ψυγείο. Αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο. Σουρώνουμε και το χτυπάμε σε σαντιγύ.
Πηγή: http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21916#toppage

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Λαχταριστές παραδοσιακές πίτες.

Αλμυρές και γλυκές, με φύλο ή σφολιάτα, στρογγυλές, στριφτές ή τριγωνικές, καθημερινές ή γιορτινές, απλές και πολύπλοκες, οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας. Εκφράζοντας απόλυτα το ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα της απλότητας, οι πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Αποτελούν κάποιες φορές το απαραίτητο συνοδευτικό του πλούσιου τραπεζιού ή ένα γευστικό και υγιεινό σνακ μέσα στην ημέρα!

η συνέχεια Εδώ