Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Τιραμισού!

Υλικά για 10 μερίδες
24 σαβουαγιάρ
2 κουταλιές της σούπας κακάο για την επιφάνεια
1 σφηνάκι μπράντι ή γλυκό κρασί μαρσάλα
1 φλιτζάνι δυνατός καφές για το σιρόπιασμα

Για την κρέμα
4 κουταλιές της σούπας κακάο
120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
50 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια μασκαρπόνε
60 ml ή 1/4 φλιτζανιού λικέρ καφέ
4 κρόκοι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε την κρέμα, βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε το μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (σαν σε μπεν μαρί) και τα ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε το μείγμα για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και το κακάο και ενώνουμε με τους χτυπημένους κρόκους. Ανακατεύουμε τον καφέ με το μπράντι. Βρέχουμε τα σαβουαγιάρ στιγμιαία στο μείγμα, απλώνουμε 12 σε ένα ορθογώνιο ταψί, τα σκεπάζουμε με τη μισή ποσότητα κρέμας και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο. Βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο και το αφήνουμε 3-4 ώρες, ώστε να παγώσει.
από:
http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Πίτα, με φέτα καλή κι αυγά!


Υλικά :

750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμμάρια φέτα σκληρή καλή
4 αυγά
100 γραμμάρια γάλα
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξύδι
Αλάτι

Εκτέλεση :

Για τα φύλλα :

Σ΄ ένα μεγάλο μπολ κάνουμε τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι, μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά σούπας ξύδι, και λίγο αλάτι και προσθέτοντας λίγο λίγο νερό από τη βρύση κάνουμε τη ζύμη μας να είναι απαλή και την αφήνουμε για μίση ώρα να ξεκούραστη και μετά ανοίγουμε 10 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού περίπου 45 έως 50 εκατοστά

Για τη γέμιση :

Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους του 1 έως 2 εκατοστών και τη βάζουμε σ΄ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα και τα τρία από τα τέσσερα αυγά και τ΄ ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και βάζοντας τα μισά φύλλα ένα ένα και αλείβοντας τα με ελαιόλαδο, μετά στρώνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε τα φύλλα αλείβοντας τα με ελαιόλαδο, πριν βάλουμε το τελευταίο ότι φύλλα είναι έξω από το ταψί τα γυρίζουμε μέσα και βάζουμε και το τελευταίο, αυτό το ότι περισσεύει το κόβουμε,
Σπάμε επάνω στο τελευταίο φύλλο το τέταρτο αυγό μας και με το χέρι μας αλείβομαι όλο το φύλλο.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μια ώρα, εάν σας πάρει από πάνω πολύ χρώμα και μέσα θέλει κι άλλο ψήσιμο σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα.

Τρώγετε ζεστή αλλά και κρύα
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Γλυκά τετράγωνα με κρέμα αμυγδάλου!

200 γρ.μαρμελάδα φράουλα

Για τη ζύμη:

200 γρ. μαργαρίνη soft
200 γρ.ζάχαρη
2 αυγά
600 γρ.αλεύρι
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ

Για την κρέμα αμυγδάλου:

200 γρ. μαργαρίνη
200 γρ.ζάχαρη ψιλή
2 αυγά
200 γρ.αμύγδαλα αλεσμένα
1 κούπα τσαγιού λάδι

Για την γαρνιτούρα:
200 γρ.αμύγδαλα φιλέ



Εκτέλεση

Ζύμη
Μέσα σε ένα δοχείο αναμιγνύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να κτυπάμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και κτυπάμε ώστε να αποκτήσουμε
μια ομοιογενή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
και αλείφουμε στην επιφάνεια την μαρμελάδα.

Κρέμα αμυγδάλου
Μέσα σε ένα δοχείο αναμιγνύουμε καλά τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη,
προσθέτουμε τα αυγά, τα αμύγδαλα, το λάδι και αναμιγνύουμε καλά το σύνολο.
Πλάθουμε την κρέμα αμυγδάλου πάνω απο την μαρμελάδα και ισιώνουμε λίγο
με την πλάτη ενός κουταλιού.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού τα φιλέ αμύγδαλα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσει.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια
και το σερβίρουμε κρύο.

Καλή Επιτυχία!!!

από http://mariplateau.blogspot.com

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Τιραμισού με μους σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

2 κουταλιές εσπρέσο
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
90γρ. σκούρα σοκολάτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας κρασί μαρσαλα ή ρούμι (προαιρετικά)
2 κρόκοι αυγών
4 κουταλάκια του γλυκού λευκή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας τυρί μασκαρπόνε
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το εσπρέσο με το βούτυρο σε μπεν-μαρί
Ρίχνουμε τα κομμάτια σκούρας σοκολάτας στο μίγμα του εσπρέσο. Αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει χωρίς ανάδευση για περίπου 3 λεπτά. Χτυπάμε τη σοκολάτα και το μίγμα εσπρέσο μέχρι να ανακατευτούν καλά και απομακρύνουμε από τη θερμότητα.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κρασί μαρσαλα, τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αφρίσουν και να πήξουν για 3 έως 5 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε το τυρί μασκαρπόνε μέσα στο μίγμα μαρσαλα.
Ανακατεύουμε το μίγμα σοκολάτας με το μίγμα του τυριού μασκαρπόνε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ για 2 έως 3 λεπτά.
Βάζουμε τη μισή κτυπημένη κρέμα στο κρύο μίγμα σοκολάτας.
Βάζουμε και το δεύτερο μέρος της κτυπημένης κρέμας στο μίγμα σοκολάτας. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Απολαύστε!

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΦΟΥΡΝΟΥ (ή όπως αλλιώς θέλεις να το ονομάσεις!)

Πολλά μπορείς να κάνεις με ένα λάχανο, όπως λαχανοντολμάδες, λαχανόρυζο, λαχανόπιτα, σαλάτα Coleslow κ.ά.
Είπα σήμερα να πρωτοτυπήσω κάπως και να κάνω ένα εξελιγμένο λαχανόρυζο, αλλά με την γέμιση των Λαχανοντολμάδων φούρνου και να τελειώσει στον φούρνο, με λάχανο πάνω και κάτω. Κάτι σαν πίτα, αλλά αντί για φύλλο ζύμης να έχει λάχανο.
Και να το αποτέλεσμα, μόλις βγήκε από τον φούρνο
Υ Λ Ι Κ Α
Το λάχανο που πήρα ήταν 2,5 κιλά
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα ροδέλλες
2 Καρότα στο χοντρό του τρίφτη
Μαϊντανό και άνιθο κατά κρίση (έβαλα μπόλικο)
200 γραμ. Κονκασέ (μισό κουτί)
1/2 + 1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Ρύζι Γλασέ
2+1 φλ.τσ. Νερό ζεστό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεμάτισα το λάχανο σε δυο δόσεις (δεν χωρούσε ολόκληρο στην κατσαρόλα), σε αλατισμένο νερό, που βράζει.
Σε βαθύ τηγάνι μισό φλυτζάνι λάδι να ζεσταθεί και σωτάρω τα κρεμμύδια, τα καρότα, τον άνιθο και τον μαϊντανό, για μερικά λεπτά (εδώ αν θέλουμε σβήνουμε με λευκό κρασί).  Προσθέτω την ντομάτα και λίγο νερό και βράζω 5' ακόμα.  Ρίχνω το ρύζι και όταν υγρανθεί αρχίζω να προσθέτω λιγο-λίγο νερό.  Η διαδικασία παρασκευής του ριζότο (όταν απορροφά τα υγρά, προσθέτω λίγο και πάει συνέχεια).
Η γέμιση δεν είναι ανάγκη να μείνει τελείως στεγνή.
Σε πυρέξ (ή ταψί) λαδωμένο στρώνω τα μισά ζεματισμένα φύλλα του λάχανου, ρίχνω λίγο λάδι και αλάτι και στρώνω την γέμιση.
Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και το νερό και στον φούρνο.
Ψήνω σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά και ξεσκεπάζω.  Συνεχίζω για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει το λάχανο, όπως στην παρακάτω φωτό

Καμία σχέση με λαχανόρυζο

Τέλειο!!

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Πέρκα με πιπεριές στο φούρνο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 φιλέτα πέρκας
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 πιπεριά πράσινη χοντροκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε στη φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα της πέρκας και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ. Περιχύνουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα που φτιάξαμε και σκορπίζουμε από πάνω το μαϊντανό. Τοποθετούμε το πυρέξ μας στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η πέρκα.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Αμυγδαλωτά!


Υλικά :

1 κιλό αμυγδαλόψιχα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμάρια ζάχαρη
5 ασπράδια αυγών
βανίλια
λίγο ανθόνερο
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση :

Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, τα κοπανίζουμε να γίνουν πολτός.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μετά τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα, τη βανίλια και το σιμιγδάλι.
Τα ζυμώνουμε καλά και τα πλάθουμε στο σχήμα μικρού αχλαδιού ή ότι άλλο μας αρέσει.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί.
Όταν μισοκρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα τυλίγουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή Επιτυχία.

Δωρεάν φαγητό, κατευθείαν από τη φύση!

Στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και στα δυσκολότερα που έρχονται καλό είναι να θυμηθούμε μερικές πρακτικές που ακολουθούσαν με σοφία οι...
γιαγιάδες μας τα χρόνια που τα λεφτά ήταν λιγοστά και οι καθημερινές ανέσεις, σχεδόν ανύπαρκτες .

Στην εποχή που αναφερόμαστε, είναι σίγουρο ότι δεν θα βρούμε σούπερ μάρκετ σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, ούτε ταχυφαγεία με κάθε είδος junk food που υπόσχονται φθηνό φαγητό αμφιβόλου ποιότητας. Οι άνθρωποι ήταν ακόμα κοντά στη φύση και γνώριζαν τα μυστικά που θα τους έδιναν την ευκαιρία να βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν λεφτά!
Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ!

από: Εδώ  

Μερικές φορές αυτό το κάτι λίγο σε κάνει να φτιάξεις άλλα από αυτά που έχεις στο μυαλό (όσο έχει μείνει, δεν το συζητάμε τώρα).
Η "προσφορά γνωριμίας" ενός πακέτου "Φύλλα Κρούστας για πίτες" έδωσε την ιδέα.
Το πακέτο ήταν 450 γραμμάρια και είχε 11 φύλλα (το είδα μετά, όταν μέτρησα τα ρολάκια στο ταψί), που τα έκοψα στη μέση κατά το μήκος, με τον τροχό της πίτσας.  Έτσι έγιναν 22 ρολάκια.
Στην φωτό τα 10 τεμάχια με τα λαχανικά.
 Και πάμε να δούμε τα ΥΛΙΚΑ σε ποσότητες χοντρικά, με το μάτι και κατά την κρίση του καθενός.
Σπανάκι φρέσκο, καλά πλυμένο
Μανιτάρια σε φέτες κατεψυγμένα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας
Σκόρδο ψιλοκομμένο 2 σκελίδες
Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο 2 κουταλιές
Αλατοπίπερο
Και από τυριά, 150 γραμ. Dirollo καπνιστό σε κυβάκια και 100 γραμ. Γιδοτύρι ψιχουλιασμένο με το χέρι
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ κλασσική για αυτές τις περιπτώσεις:  Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω κρεμμύδι και σκόρδο. Σωτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και ρίχνω τα μανιτάρια. Συνεχίζω μέχρι να μειωθούν τα υγρά που βγάζουν και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω το τηγάνι και το σπανάκι μειώνει τον όγκο του. Τότε ρίχνω το άσπρο τυρί και βγάζω από την φωτιά. Περιμένω λίγο να κρυώσει το μείγμα, αλατοπιπερώνω και ρίχνω το κίτρινο τυρί.
Παίρνω το μισό φύλλο, το λαδώνω ελαφρά και βάζω στην άκρη δυο κουταλιές γέμιση
 Αρχίζω να τυλίγω από μπροστά μου και αφού κάνω ένα- δύο κύκλους, κλείνω τα πλαϊνά μέχρι επάνω. Συνεχίζω το τύλιγμα και
 Τοποθετώ στο ταψί με το κλείσιμο από κάτω.
 Λαδώνω την επιφάνεια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


 Τα ρολάκια με τα λαχανικά βγήκαν εννιά.
Τότε είπα να αντιγράψω τα FETA JALAPENO FLAUTAS που παίρνω κάθε φορά που πηγαίνουμε στα Friday's, μια Μεξικάνικη συνταγή.
Παίρνω 200 γραμ. Γιδοτύρι, μισό κουπάκι γιαούρτι Αγελάδος, όχι στραγγιστό (έφαγα φυσικά το καϊμάκι), μερικά φύλλα μαϊντανό και μια πιπεριά μακρυά πράσινη "τσούσκα" (ξέρεις αυτές τις καυτερές), ξεσποριασμένη.
Όλα τα υλικά στο multi και έγιναν μια κρέμα πηχτή.
Με την κρέμα αυτή φτιάχνω τα υπόλοιπα μισόφυλλα και βγαίνουν δέκα.
 Περισσεύουν δύο μισόφυλλα, που τα γεμίζω με κομμάτια από την τρίχρωμη βραστή σαλάτα που είχα κάνει παράλληλα, με κουνουπίδι, μπρόκολλο και καρότα
 Στο ταψί, πιο πάνω, τα οριζόντια είναι τα καυτερά, τα κάθετα είναι των λαχανικών και τα δύο κάτω, τα χοντρουλά, είναι με τα βραστά.
Τα καυτερά άργησαν λίγο να ροδίσουν, λόγω της περιεχόμενης υγρασίας, και τα άφησα στο φούρνο 5 λεπτά περισσότερο
Η βραστή σαλάτα, αυτή τη φορά, έγινε βράζοντας χωριστά τα υλικά, για 8 λεπτά (για al dente) και μετά σοκάροντας τα σε παγωμένο νερό, για να διατηρηθεί το χρώμα, όπως φαίνεται.

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Οι συνταγές μας...Τοπικές γεύσεις -Η Πρασοτηγανιά της Αλέκας (Ραπτόπουλο)!


Υλικά:• 750 γραμμάρια χοιρινό κρέας, ψαχνό
• ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
• 1 κιλό πράσα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
• ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
• 1 ποτήρι νερό
Παρασκευή:Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το κρέας, και το τσιγαρίζουμε. Εν συνεχεία, ρίχνουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα μπαχαρικά και το νερό, και τα αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 15 λεπτά. Τέλος, περιχύνουμε το φαγητό
με λεμόνι και το σερβίρουμε.


από :  http://prassia-eyrytanias.blogspot.com

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Ο κατακόκκινος κάρπος της καλοτυχίας και της υγείας!

Σύμβολο καλοτυχίας, αφθονίας, νεότητας και γονιμότητας από την αρχαιότητα, το ρόδι, ο ευεργετικός καρπός με το κατακόκκινο χρώμα, την υπέροχη γεύση και τις σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της νέας χρονιάς που έρχεται! Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον νέο έτος σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας μας για καλή τύχη!

η συνέχεια Εδώ




Κέικ αμαρέτο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 10-12 ατομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
3 κουταλιές της σούπας αμυγδαλόπαστα
200γρ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι από κάποιο σπορέλαιο (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
1/2 φλιτζάνι λικέρ αμαρέτο
1 συσκευασία έτοιμο μίγμα για κέικ βανίλιας
1 συσκευασία έτοιμο μίγμα για κρέμα σοκολάτας
Γλάσο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και την κανέλα, και τα χτυπάμε μαζί να γίνουν σαν σκόνη. Με τη μισή σκόνη πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του βουτυρωμένου ταψιού.
Στην άλλη μισή προσθέτουμε την αμυγδαλόπαστα στο μπλέντερ, και τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μίγμα για κέικ με το μίγμα της κρέμας σοκολάτας, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, 1/2 φλιτζάνι νερό, το λάδι και το λικέρ αμαρέτο. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή, και μετά στην μέτρια ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα του κέικ στη φόρμα, εναλλάξ με το μίγμα της αμυγδαλόπαστας.
Ψήνουμε για 55 λεπτά περίπου, και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο σε μια μικρή κατσαρόλα αναμιγνύουμε 1/3 φλιτζάνι νερό, 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ώσπου να δέσει το γλάσο μας.
Σερβίρουμε το κέικ, περιχύνοντάς το με το γλάσο.
Απολαύστε!

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Σουφλέ με σπανάκι και τυρί!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι (περίπου 150γρ. τα φύλλα μόνο)
1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα του σκεύους για σουφλέ
1 φλιτζάνι γάλα
1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
4 μεγάλα αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι μας με καθαρό νερό. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το σπανάκι μέσα, το ανακατεύουμε ώστε να μαραθεί και να κατεβάσει τα υγρά του. Σουρώνουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να το στύψουμε με τις παλάμες μας. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το στεγνώνουμε σε ένα σουρωτήρι.
Αλείφουμε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ (ή 4 μικρά ατομικά) με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη παρμεζάνα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλας (περίπου 5-6 εκατ.) τις οποίες χρησιμοποιούμε για να αυξήσουμε το ύψος του σκεύους για να μην χυθεί το σουφλέ κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, επιστρέφουμε πίσω στη φωτιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πετύχουμε μια πηκτή μπεσαμέλ. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών ένα ένα και μετά το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το σπανάκι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να δημιουργηθεί μια σφικτή μαρέγκα. Αναμιγνύουμε αρχικά το 1/3 της μαρέγκας με τη μπεσαμέλ και μετά προσθέτουμε και την υπόλοιπη, ανακατεύοντας με ελαφριές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει το μίγμα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο πυρίμαχο σκεύος που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά αφού φουσκώσει και ροδίσει στο επάνω μέρος.
Σερβίρετε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστό και φουσκωτό και αφράτο.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Εννέα λόγοι για να τρώτε ψάρια!

Αν αναλογιστούμε όσα μάθαμε το 2013, τότε σίγουρα δεν ήταν καλή χρονιά για τα ψάρια...


Μόλις πριν από λίγες ημέρες, τον Δεκέμβριο, μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition ανέτρεψε την παγιωμένη αντίληψη ότι μια πλούσια σε ψάρια διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, στην τρίτη ηλικία.

Αλλά, στο πρώτο τεύχος του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics για το 2014, μια νέα έρευνα αποκαθιστά τη φήμη των ψαριών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια είναι η απόλυτη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. 
η συνέχεια Εδώ 

Σοκολατάκια με νουτέλα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 σοκολατάκια

Υλικά:

120γρ. φουντούκια
200γρ. νουτέλα
70γρ. γκοφρέτες με γέμιση κρέμας κακάο
350γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175oC και βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου. Απλώνουμε τα φουντούκια στο ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να καβουρδιστούν. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε στην άκρη περίπου 30 φουντούκια και τα υπόλοιπα τα αλέθουμε στο μίξερ.
Βάζουμε τη νουτέλα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τα μισά από τα αλεσμένα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αλέθουμε τις γκοφρέτες και τις αναμιγνύουμε μαζί με τα υπόλοιπα αλεσμένα φουντούκια. Βάζουμε το μίγμα σε ένα βαθύ πιάτο.
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι νουτέλα, βάζουμε στη μέση ένα ολόκληρο φουντούκι από αυτά που κρατήσαμε στην άκρη και μετά μαζί με ένα δεύτερο κουταλάκι καλύπτουμε το φουντούκι με νουτέλα.
Ρίχνουμε την μπαλίτσα μέσα στο μείγμα με τις γκοφρέτες και πάλι χρησιμοποιώντας δύο καθαρά κουταλάκια την καλύπτουμε με το μίγμα ενώ ταυτόχρονα πιέζοντας την ελαφρά με τα κουταλάκια της δίνουμε και ένα πιο σφαιρικό σχήμα.
Δουλεύουμε κατά αυτό τον τρόπο μέχρι να μας τελειώσει η νουτέλα αραδιάζοντας τις μπαλίτσες σε ένα μεγάλο πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ενώ στο μεταξύ λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα.
Βουτάμε μία μία τις μπαλίτσες μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα και χρησιμοποιώντας δύο κουταλάκια τις καλύπτουμε προσεχτικά με τη σοκολάτα.
Απλώνουμε τα σοκολατάκια σε μια λαδόκολλα και αφήνουμε μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα. Απολαύστε!

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ στο τσάκα-τσάκα!

από: http://stamarstavros.blogspot.gr/2013/12/blog-post_18.html

Ωρα 6 απόγευμα, θυροτηλέφωνο, φίλος εστιάτορας: "Είπαμε να πούμε μια καλησπέρα"
"Ελάτε επάνω για καφέ"
"Ήπιαμε"
"Ελάτε, γιατί κατεβαίνω να σε σπάσω το κεφάλι! Εγώ κάνω 120 χλμ για να έρθω στο μαγαζί σου κι εσύ...."
Και έρχονται!
Δούλεψε ο επεξεργαστής του μυαλού και, μέχρι να ανέβει το ασανσέρ, αποφασίζω:  Καφές φίλτρου ντεκαφεϊνέ και μήλα στην κατσαρόλα.
Όλα ήταν έτοιμα στις 6:30΄ .
Να και ένα αποτέλεσμα, σε close-up!
Υ Λ Ι Κ Α 
3 Μήλα Ζαγορίν (τόσα είχα)
3 Κουταλάκια γλυκού Ζάχαρη άσπρη
Καρύδια
Σταφίδες ξανθές
Κανέλλα
1 σφηνάκι Λιμοντσέλο (τέτοιο είχα πρόχειρο)
1/2 φλ.τσαγ. Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καθαρίζω το κέντρο από τα κουκούτσια, με το ειδικό εργαλείο και τα ξεφλουδίζω με το πατατοξεφλουδιστήρι (δυστυχώς δεν υπάρχει πια ο Άνταμ που έτρωγε λίγες φλούδες).
Ρίχνω το νερό σε μικρό κατσαρολάκι, τοποθετώ όρθια τα μήλα, γεμίζω την τρύπα με καρύδια και σταφίδες, ρίχνω στην κάθε τρύπα από ένα κουταλάκι ζάχαρη και αρκετή κανέλλα.  Ραντίζω με το λικέρ και ρίχνω και μερικές σταφίδες γύρω.

Ψήνω σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένο το κατσαρολάκι, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.


Πρακτικά μέχρι να βγάλει φούσκες η τρύπα.

Ίσως θα μπορούσα να τα βάλω και λίγο στο γκριλ, αλλά δεν υπήρχε χρόνος!

Βέβαια στο σπίτι υπήρχαν  μελομακάρονα και κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, αλλά "ετοιματζίδικοι" (η αλήθεια είναι ότι δοκίμασαν και από ένα κουραμπιέ και τους άρεσε!)

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Το ήξερες; Έτσι θα κάνεις ολοκαίνουργιο τον φούρνο της κουζίνας σου...


Ο φούρνος της κουζίνας είναι ένα σημείο το οποίο βρωμίζει αρκετά γρήγορα και ο καθαρισμός του είναι ιδιαίτερα επίπονος, λόγω των ξεραμένων λιπών από τα φαγητά...
Ακλουθώντας όμως τα βήματα και τις συμβουλές παρακάτω μπορείτε να κάνετε το φούρνο της κουζίνας σας να λάμπει!
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε χωρίζονται σε 2 φάσεις.



Στην πρώτη φάση θα καθαρίσουμε τον φούρνο και στην δεύτερη φάση το τζάμι της κουζίνας.

η συνέχεια Εδώ


Καναπεδάκια με κατσικίσιο τυρί, ελιές και πιπεριές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή 24 καναπεδάκια

Υλικά:

1 γαλλική μπαγκέτα
2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
90γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
60γρ. τυρί κρέμα
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
1 βάζο κόκκινες ψητές πιπεριές, στραγγισμένες και κομμένες σε λωρίδες
1 φλιτζάνι ελιές χοντροκομμένες χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC. Κόβουμε το ψωμί σε χοντρές φέτες. Αλείφουμε τις δύο πλευρές της κάθε φέτας με ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, γυρίζοντας μία φορά. Αποθηκεύουμε τα τοστ σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και 24 ώρες.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε μαζί το κατσικίσιο τυρί, το τυρί κρέμα, το χυμό λεμονιού και το ψιλοκομμένο φασκόμηλο. Κόβουμε τη κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες. Ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες ελιές σε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
Σε κάθε φέτα του τοστ απλώνουμε το μείγμα τυριών με ένα μαχαίρι. Από πάνω βάζουμε τις λωρίδες κόκκινης πιπεριάς και τις ψιλοκομμένες ελιές. Για να ζεστάνουμε τα καναπεδάκια μας ψήνουμε σε προθερμασμένο για 3 λεπτά. Σερβίρουμε τα καναπεδάκια μας ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή Όρεξη!

Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Πατάτες ογκρατέν με μπέικον στο φούρνο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 6 άτομα

Υλικά:

4 φλιτζάνια τριμμένη πατάτα στραγγισμένη από τα υγρά της
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
230γρ. μπέικον μαγειρεμένο και κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
1 αυγό χτυπημένο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οc. Αλείφουμε ένα τετράγωνο αντικολλητικό ταψί 8 ιντσών με βούτυρο. Βάζουμε στο ταψί κατά σειρά τις πιο κάτω στρώσεις: τη μισή ποσότητα πατάτας, μετά κρεμμυδιού, μπέικον και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ποσότητες και με την ίδια σειρά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαζί το γάλα εβαπορέ, το αυγό και το αλάτι. Περιχύνουμε το μίγμα μας πάνω από το μίγμα πατάτας.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για 10-15 λεπτά και μετά το σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Κυπριακές ραβιόλες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 10 άτομα

Υλικά:

Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι
3 αυγά, ελαφροχτυπημένα
1 κουτάλι του τσαγιού αλάτι
1/2 φλιτζάνι νερό
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
1 φλιτζάνι ξηρή αναρή (μυζήθρα) τριμμένη
2 αυγά
1 κουτάλι της σούπας δυόσμο ξηρό τριμμένο
Για το άρτυσμα
1 φλιτζάνι χαλούμι τριμμένο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με το αλάτι. Ανοίγουμε στο κέντρο του αλευριού μια λεκάνη και ρίχνουμε σε αυτή τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτουμε λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια σφικτή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα την αλευρώνουμε ελαφρά και τη σκεπάζουμε με ένα ρούχο και την αφήνουμε για 1 ώρα.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το χαλούμι, την αναρή και το δυόσμο. Κτυπούμε τα αυγά σε ένα μικρό μπολ και τα ρίχνουμε στα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη.
Ζυμώνουμε τη ζύμη ξανά και τη χωρίζουμε σε τρία ίσα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπάλα και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο στενόμακρο φύλλο.
Με ένα κουτάλι του τσαγιού παίρνουμε γέμιση κάθε φορά και τη τοποθετούμε στη μέση του φύλλου σε σειρές και σε απόσταση 5 εκατ. Περίπου το ένα από το άλλο. Με ένα πινέλο αλείφουμε με κρύο νερό το φύλλο γύρω από τη γέμιση.
Διπλώνουμε κατόπιν το φύλλο για να σκεπάσουμε τη γέμιση και με την άκρη της παλάμης μας πιέζουμε τα κενά μεταξύ της γέμισης για να κολλήσουν τα δύο φύλλα. Κόβουμε στη συνέχεια το ζυμαρικό με τα χείλη ενός φλιτζανιού του καφέ μικρό για να φτιάξουμε τις ραβιόλες σε ημικυκλικό σχήμα.
Βράζουμε τις ραβιόλες λίγες λίγες κάθε φορά σε μπόλικο κοχλαστό και αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν και τις αδειάζουμε σε μια πιατέλα μέσα στην οποία έχουμε πασπαλίσει με τριμμένο τυρί. Πασπαλίζουμε τις ραβιόλες μας με τα δύο είδη τυριών και τις σερβίρουμε ζεστές.
 Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Κρέμα Καραμελέ του φούρνου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 κιλό γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
2 φακελάκια βανίλια
Για την καραμέλα:
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει. Αδειάζουμε τη καραμέλα σε στρογγυλή φόρμα και την κινούμε για να πάει παντού.
Βράζουμε λίγο το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια λεκάνη χτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αφού ενωθούν καλά τα αδειάζουμε στη φόρμα. Σε ένα ταψί βάζουμε νερό και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με κρύο νερό για να μην κόψει η κρέμα. Ελέγχουμε την κρέμα αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό το ψήσιμο τέλειωσε. Βάζουμε τη κρέμα μέσα στο ψυγείο και την αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στη φόρμα και με μια απότομη και γρήγορη κίνηση την αναποδογυρίζουμε.
Απολαύστε!

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ.

Αυτή η "κατασκευή" θα μπορούσε να προστεθεί στον "Οδηγό επιβίωσης" για φοιτητές και εργένηδες.
Είναι τόσο εύκολη!!

Υ Λ Ι Κ Α
2 Μπριζόλες χοιρινές με κόκκαλο (ή χωρίς)
3 Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 6 (περίπου 1 κιλό)
3 Καρότα καθαρισμένα και κομμένα χοντρές ροδέλες
Για την μαρινάδα
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Κρασί άσπρο
1 κουτ.γλ. Ρίγανη
2 κουτ.γλ. Μουστάρδα καυτερή (Dijon)
1 Κρεμμύδι
2 σκελίδες Σκόρδο
λίγο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο Πιπέρι 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε τα υλικά τς μαρινάδας στο multi και δουλεύουμε για 1'.
Βάζουμε τις μπριζόλες σε πυρέξ ή κατ'ευθεία στην πήλινη γάστρα και τις περιχύνουμε με την μαρινάδα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Βάζουμε στη γάστρα τις πατάτες, τα καρότα και περιχύνουμε με την μαρινάδα.
......ψήνουμε σε φούρνο, στους 100 βαθμούς, για 4-5 ώρες, με σκεπασμένη τη γάστρα, ή εναλλακτικά στους 120 βαθμούς για 3 ώρες.
Ανοίγουμε την γάστρα και γυρίζουμε στο γκριλ για 15 λεπτά από κάθε πλευρά της μπριζόλας.
Μετά είμαστε έτοιμοι να φάμε το "λουκούμι".
Δεν χρειάζεται μαχαίρι. Το κόκκαλο ξεχωρίζει με το πηρούνι!! 


  από: Εδώ  

Κάτι παρόμοιο έχει και εδώ (κλικ)