Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ, στην κατσαρόλα....

από: Εδώ
Για τους περισσότερους αυτός ο συνδυασμός είναι "all time classic". Για μερικούς οι μπάμιες είναι "μπλιαχ"!!
Το "μαμαδίστικο" αυτό φαγητό είπα σήμερα να το ξαναθυμηθώ και έγινε
 Υ Λ Ι Κ Α (για μια μερίδα)
1/2 Στήθος κοτόπουλου, φιλεταρισμένο
200 γραμ. Μπάμιες κατεψυγμένες
200 γραμ. Ντοματάκι αποφλοιωμένο (κονκασέ)
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Κρασί λευκό ξηρό
Χυμό από 1 Λεμόνι
1/2 κουτ.γλ. Ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ροδίζω το φιλέτο και από τις δυο πλευρές.
Το βγάζω σε ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι σωτάρω το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω την ντομάτα και τον μαϊντανό και αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά.
Το περιεχόμενο του τηγανιού το μεταφέρω στο κατσαρολάκι και προσθέτω το κοτόπουλο, το κρασί, την ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό και αλατοπιπερώνω.
Τα αφήνω να βράσουν, με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
Όσο βράζουν αυτά, σε άλλη κατσαρόλα, ζεματίζω τις μπάμιες, σε αλατισμένο νερό, για 5 λεπτά. Τις στραγγίζω και τις ραντίζω με τον χυμό του λεμονιού και τις αφήνω 10 λεπτά.
Όταν βράσει το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα, σκορπίζω τις μπάμιες επάνω στο κοτόπουλο και κουνώντας το κατσαρολάκι, φροντίζω να βραχούν από την σάλτσα. Συμπληρώνω και λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
Αφήνω το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά ακόμη, σε χαμηλή φωτιά, με ανοικτή την κατσαρόλα.
Αποσύρω από την εστία και σερβίρω σε 10 λεπτά....
 
Νοστιμότατο!!
Σημείωση:  Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και χύτρα ταχύτητας, μειώνοντας τον χρόνο των 30 λεπτών σε 12-15 λεπτά, αλλά είπα να το κάνω παραδοσιακά.... και πέτυχε!!

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Παραδοσιακό Κανταΐφι!


Συνταγές για 8-10 άτομα

Υλικά:
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, κοπανισμένη
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (χαλεπιανά)
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
300γρ. βούτυρο γάλακτος
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Σιρόπι:
4 φλιτζάνια νερό
6,5 φλιτζάνια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Προετοιμασία:
Παίρνουμε το φύλου για το κανταίφι με τα χέρια μας και προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους. Χωρίζουμε το φύλλο σε 5 ίσα μέρη και μετά το καθένα από αυτά σε 6 κομμάτια.
Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλλα και φρυγανιά σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες. Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο κι αφού βουτυρώσουμε με το λειωμένο βούτυρο γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές. Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταίφι με το υπόλοιπο λειωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σοροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρετε το καταιφι σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαύστε!

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τυρόπιτα Σκοπέλου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για το φύλλο
1kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (επιπρόσθετο για το άνοιγμα του φύλου)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό όσο πάρει για να φτιάξουμε μία ζύμη σφικτή
Για τη γέμιση:
Λίγο ελαιόλαδο
500gr. κατσικίσιο τυρί
Σπορέλαιο για τηγάνισμα.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη τα υλικά για το φύλο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία σφικτή ζύμη. Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί ηια λίγο.
Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγετε με πλάστη το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνετε. Αν θέλουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 2-3 μέρη για να είναι πιο εύκολο το άνοιγμα του φύλλου.
Αλείφουμε το φύλλο μας με λίγο ελαιόλαδο στην μία πλευρά. Τρίβουμε το τυρί με το χέρι και το απλώνουμε πάνω στο ένα τρίτο της επιφάνειας περιμετρικά του φύλλου σε σχήμα μισοφέγγαρου. Διπλώνουμε την πίτα κλείνοντας μέσα τη γέμιση, και την τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα. Βάζουμε αρκετό λάδι μέσα σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε την κάθε τυροπιτα μία κάθε φορά. Μόλις ροδίσει στη μία πλευρά γυρίζουμε να ροδίσει και στις δύο πλευρές.

Απολαύστε!

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τυρόπιτα στριφτή με 6 τυριά!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1 μετριο ταψι

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας βουτύρου
1 ποτήρι τυρί φέτα τριμμένη
1 ποτήρι ανθότυρο τριμμένο
1 ποτήρι τυρί ρεγκάτο τριμμένο
1 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ποτήρι χαλούμι τριμμένο
1 ποτήρι κίτρινο τυρί τριμμένο
1 ποτήρι μπέικον ή ζαμπόν ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
1 ποτήρι γάλα
3 αυγά
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουτερ
1 αυγό για το άλειμμα της σφολιάτας καλά κτυπημένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας σε μια καθαρή επιφάνεια και από το στενό μέρος υπολογίζουμε να κόψουμε 4 λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε στο κέντρο το τυρί αφήνοντας λίγο κενό σε κάθε μεριά. Τυλίγουμε σε ρολό και στρίβουμε το ρολό ώστε να δημιουργηθεί στριφτάρι και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις λωρίδες μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αλείφουμε με αυγό τα στριφτάρια και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τρώγονται ζεστά ή κρύα.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κουλουράκια βουτύρου!

(Μ΄άρωμα βανίλιας και γεύση πορτοκαλιού )

Υλικά :
1/2 κιλό βούτυρο (γάλακτος ή μαργαρίνη )
1/2 κιλό ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 έως 4 αυγά καλά χτυπημένα (εάν δεν κάνει να φάτε αυγά μην βάζετε)
2 βανίλιες
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κρόκο αυγού χτυπημένο.

Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει) συνεχίζοντας ζυμώνοντας ελαφριά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε .
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχέδιο της αρεσκείας μας ,τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τα μονάδικα οφέλη του δενδρολίβανου στην υγεία μας!

Το δενδρολίβανο είναι ένα εγγενές βότανο της Μεσογείου, αν και σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Το δενδρολίβανο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους αρχαίους χρόνους, γεγονός που οφειλόταν στις ιδιότητες που του αποδίδονταν.

Συγκεκριμένα, πίστευαν ότι μπορεί να διεγείρει και να ενισχύει τη μνήμη, με τους μαθητές στην αρχαία Ελλάδα να τοποθετούν κλωνάρια δενδρολίβανου στο κεφάλι τους στη περίοδο των εξετάσεών τους.


η συνέχεια Εδώ 

Μουσακάς με σπιτική μπεσαμέλ!

Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό περασμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμελ:
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό
2 αβγά
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (λίγο επιπρόσθετο για το τελείωμα)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.
Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τις μελιτζάνες και στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι τις μελιτζάνες και βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι καινα γίνει σπυρωτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να ψηθεί το μίγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο νερό και τον προσθέτουμε και αυτό στον κιμά. Βάζουμε το φύλλο δάφνης, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Για να φτιάξουμε την μπεσαμελ ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάνει κόμπους. Μόλις πήξει η μπεσαμελ κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στην μπεσαμελ το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε την κρέμα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αυγά φροντίζοντας να απορροφηθούν πολύ γρήγορα από το μίγμα.
Λαδώνουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω από τις μελιτζάνες και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε τη μπεσαμελ πάνω από την δεύτερη στρώση των μελιτζανών. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την μπεσαμελ και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμελ. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί ο μουσακας μας για περίπου μισή ώρα πριν το κόψουμε. Καλή Όρεξη!

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Κέικ με τυρί κρέμα και βατόμουρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 24 κομματια

Υλικά:

200γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά
1/4 φλιτζάνι γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι βατόμουρα, συν μερικά επιπλέον για γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το τυρί-κρέμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι (περίπου 1 φλιτζάνι), τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τα βατόμουρα (αφού τα αποψύξουμε αν είναι κατεψυγμένα) μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά.
Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε το κέικ για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό, γαρνίροντάς το με βατόμουρα και φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.
Απολαύστε!

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Σοκολατάκια με άρωμα πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 σοκολατακια
Υλικά:
1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
230γρ. σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
Κακάο σε σκόνη
170γρ. σοκολάτα κουβερτουρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο μαζί σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε το μίγμα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει, και να γίνει ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα της σοκολάτας σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και να σφίξει.
Όταν σφίξει αρκετά, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με σκόνη κακάο για να μην κολλάει το μίγμα, και φτιάχνουμε σοκολατάκια σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Βουτάμε τα σοκολατάκια μας μέσα στο μίγμα της σοκολάτας, και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί ώσπου να στεγνώσουν. Διατηρούμε τα σοκολατάκια μας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Κυπριακές κολοκοτές!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15-20 κολοκοτες

Υλικά:

Για τη ζύμη
5 φλιτζάνια αλεύρι
3/4 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
νερό για ζύμωμα όσο πάρει
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό κολοκύθι κόκκινο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγη κανέλα
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού σταφιδάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Από την προηγούμενη νύχτα κόβουμε το κολοκύθι να μαραθεί.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι, το πλιγούρι, τη ζάχαρη και το κρεμμύδι που σοτάραμε και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε μέσα στη ζύμη μας προσθέτουμε σταφιδάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, τη μαγιά και όσο νερό σηκώσει ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και πλάθουμε τη ζύμη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά φύλλα.
Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση πάνω στη ζύμη και κλείνουμε τα φύλλα σε σχήμα μισού κύκλου. Διπλώνουμε γυρνώντας λίγο την άκρη του φύλλου προς τα πάνω και πατάμε με πιρούνι ή με τα δάκτυλα μας.
Βάζουμε τις κολοκοτές σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Βύσσινο Γλυκό!

1 κιλό βύσσινο, 2 φλυτζάνια νερό, 1 κιλό ζάχαρη, ½ κουταλάκι κιτρικό οξύ. Πλένουμε το βύσσινο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για 25 λεπτά. Την επόμενη το ξαναβράζουμε και προσθέτουμε το κιτρικό οξύ.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού...

από: http://vasanakia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_30.html


Εκείνο το υπέροχο τραγανό γλυκάκι που με κερνούσε η θεία-Μαρία στην αυλή του σπιτιού της,κάτω από την πυκνή κληματαριά,κάθε φορά που την επισκεπτόμουν-παιδί ακόμα-...που με την πρώτη δαγκωνιά γέμιζε το στόμα μου σιρόπι και υπέροχες μυρωδιές...ποτέ δεν το ξέχασα και ήρθε η ώρα του...
 Αφορμή μια μεγάλη κολοκύθα λευκή που μου χάρισε ο εξάδελφός μου από τον κήπο του το Φθινόπωρο...Τόσο καιρό δεν μου πήγαινε η καρδιά να την κόψω...μου άρεσε μόνο να τη βλέπω...Όμως, προκειμένου να πάρω τους σπόρους για το ανοιξιάτικο σπορείο, πήρα την απόφαση να τη...θυσιάσω...
Την έκοψα λοιπόν στη μέση-με κάποια δυσκολία είναι αλήθεια-και καθάρισα το εσωτερικό από τους σπόρους...

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Κλασσικό κοτόπουλο πικάτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 700γρ.)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/3 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κάπαρη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα μπολ και τα αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και βουτάμε το κοτόπουλο στο αλεύρι ώστε να αλευρωθεί πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι, το κρασί, το χυμό λεμονιού και τη κάπαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Βάζουμε ξανά πίσω το κοτόπουλο στο τηγάνι και το περιχύνουμε με τη σάλτσα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, καλύπτουμε μερικώς και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί. Ανακατεύουμε και το μαϊντανό πριν το σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ώμους αρνιού στο φούρνο με δεντρολίβανο και σάλτσα gravy (ζωμού)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

2 ώμους αρνιού, χωρίς κόκαλα ( ζητήστε από το χασάπη να σας τα δέσει)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1ολόκληρο κεφάλη σκόρδο, καθαρισμένη από όλα τα φύλλα και τα ξηρά μέρη
4 κόκκινα κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε τέταρτα
1 ματσάκι φρέσκο δενδρολίβανο
2 κουταλιές αλεύρι
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
Eλαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί, και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Το τοποθετούμε μέσα στο ταψί και προσθέτουμε σε διάφορα σημεία του ταψιού τις σκελίδες σκόρδου, τα κρεμμύδια και τα κλωναράκια δεντρολίβανου. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 3 1/2 ώρες.
Μετά από 3 1/2 ώρες, βγάζουμε το αρνί από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε πίσω για ακόμα 30 λεπτά.
Αφού ολοκληρωθούν οι 4 ώρες, βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε μια ξύλινη σανίδα κοπής και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστό. Το αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε το ταψί, με όλους τους χυμούς από το αρνί, πάνω σε μέτρια φωτιά στην εστία. Αφαιρούμε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου και το σκόρδο. Λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε πίσω στο ταψί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για 5-8 λεπτά για να καταστηθεί και μετά την περνάμε από λεπτό κόσκινο. Επαναφέρουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε το αρνί μας με το gravy που ετοιμάσαμε, συνοδεύοντας με λαχανικά στον ατμό και πουρέ πατάτας.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Αρνι στο φουρνο με δεντρολιβανο και αναμεικτα φρεσκα λαχανικα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-5 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο κότσι αρνιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
6-8 κλωναράκια δεντρολίβανο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διάφορα φρέσκα λαχανικά (π.χ. πιπεριά γλυκιά, κρεμμύδι, καρότο, κολοκυθάκι, μελιτζάνα), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:


Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μερικές μικρές τομές πάνω στο κρέας. Μέσα στην κάθε τομή τοποθετούμε φέτες σκόρδου και λίγο δεντρολίβανο. Αλείφουμε το αρνί με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα λαχανικά τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά λαχανικά για να καλύψουν τον πάτο του ταψιού και κάτι παραπάνω. Καλύτερα είναι να δέσουμε σταυρωτά το κότσι με ένα σπάγκο για να μην ανοίξει κρέας όσο το ψήνουμε.
Τοποθετούμε το κότσι στο κέντρο του ταψιού πάνω από τα λαχανικά τα οποία περιχύνουμε με το υπόλοιπο του ελαιόλαδου. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το αρνι στο φουρνο για 80-90 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας. Στο μισό χρόνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κάθε περίπου 10 λεπτά μαζεύουμε με ένα κουτάλι τους χυμούς του φαγητού και περιχύνουμε με αυτούς το κότσι. Αφού ψηθεί το κρέας βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά πριν σερβίρουμε.

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Σοκολατάκια με μπισκότα Oreo και τυρί Φιλαδέλφεια!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 12-15 άτομα
Υλικά:
1 συσκευασία μπισκότων OREO
250gr τυρί κρέμα Philadelphia
1 λευκή σοκολάτα κουβερτούρα (περίπου 400γρ.)
Προετοιμασία:
Τοποθετήστε τα μπισκότα Oreo σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα και με ένα πλάστη ή κάτι ανάλογο πιέστε τα μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. Σπάστε τα μπισκότα σε δόσεις και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε στο μπολ το τυρί Φιλαδέλφεια και ανακατέψτε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι να ενωθεί με τα μπισκότα.
Τοποθετήστε ένα μεγάλο χαρτί φούρνου σε μία επίπεδη επιφάνεια. Πάρτε με τα δάκτυλα σας αρκετή ζύμη και πλάστε στρογγυλά μπαλάκια στο μέγεθος μικρού κεφτέ. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλη την ποσότητα του μίγματος μπισκότων και αραδιάστε πάνω στο χαρτί φούρνου.
Τοποθετήστε σε ένα μπεν μαρί την λευκή σοκολάτα και αφήστε να βράσει μέχρι να λιώσει εντελώς ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Βουτήξτε τα μπαλάκια που φτιάξατε με το μείγμα μπισκότου στην λιωμένη λευκή σοκολάτα και τοποθετήστε πίσω στο χαρτί φούρνου. Αφήστε να στερεοποιηθεί και πάλι η σοκολάτα και τοποθετήστε τα σοκολατάκια σε ένα μπολ με πώμα. Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Σερβίρετε τα σοκολατάκια απευθείας από το ψυγείο.
Απολαύστε!

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Αρνάκι Φρικασέ!


Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
5 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα μαρουλάκια
150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
1 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
3 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αρνάκι σε μερίδες το σκεπάζουμε με νερό και το βράζουμε καλά.
Καθαρίσουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαρουλάκια τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε και λίγο νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε λίγο.
Μετά χύνουμε το νερό από τη κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τον άνηθο βάζουμε το βρασμένο κρέας μαζί με το ζωμό που το βράσαμε, το βούτυρο κι εάν δεν σκεπάστηκαν τα χορταρικά μας και το κρέας με το ζωμό συμπληρώνουμε νερό, τα βάζουμε στη φωτιά και τα βράζουμε έως ότου να τρώγονται τα χορταρικά.
Τα κατεβάζουμε κάνουμε αυγολέμονο με 1 ή με 2 αυγά τα 3 λεμόνια και ζωμό από το φαγητό μας και τα περιχύνουμε.

Σερβίρεται ζεστό καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Τσουρέκι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 1 τσουρεκι

Υλικά:

700γρ. αλεύρι
1 κύβος (42 γραμμ.) νωπή μαγιά
200γρ. χλιαρό νερό
120γρ. βούτυρο γάλακτος
180γρ. ζάχαρη
3 αυγά

Πασχαλινό Αρνάκι ή Κατσικάκι στη σούβλα!


Υλικά :

Ένα αρνάκι ή κατσικάκι (εάν είναι από 12εως 14 κιλά είναι ότι το καλύτερο)
Την σκέπη (ξυγκιά)από το αρνάκι ή το κατσικάκι
Αλάτι και πιπέρι

Ετοιμασία :

Καθαρίζουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι από αίματα εάν έχει (στο κεφάλι του)κι ότι άλλο πρέπει να πετάξουμε (προσοχή να μην το πλύνετε)
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος (όπως στην πατρίδα μου τη Ρούμελη στο σφαγείο κολλούν την σκέπη(ξυγκιά)επάνω στο αρνάκι ή το κατσικάκι (σαν να φορά μια κάπα, απλά τότε εμείς πρέπει να τη ράψουμε στις άκρες με μια σακοράφα, για να μην πέσει όταν το ψήνουμε, εάν δεν την έχουν βάλει επάνω στο ζώο και τη έχουν απλά περάσει επάνω του σε μια τρύπα για να στέκετε, πρέπει να την πάρουμε κι εάν είναι παγωμένη να την ζεστάνουμε λίγο σε ατμό και να την κολλήσουμε όπως προανέφερα την βάζουν στο σφαγείο και μετά καλό ράψιμο.
Το σουβλίζουμε το δένουμε πολύ καλά στα πίσω πόδια, στην κοιλία, στα πλευρά, στα μπροστινά πόδια και στο λαιμό,(να ξέρετε ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι πρέπει να γίνει ένα με τη σούβλα, γι΄αυτό πάρα πολύ καλό δέσιμο).
Το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλει ο καθένας μας και ράβουμε την κοιλιά του ζώου.
Ανάβουμε την φωτιά (η καλλίτερη φωτιά γίνετε από κληματσίδες «8 δέματα θέλει», από ξύλα ή από κάρβουνα.
Όταν ανάψει και γίνουν ανάμενα κάρβουνα την βρέχουμε με νερό (από έξω είναι μαύρο σβηστό κι από μέσα αναμμένο).
Απλώνουμε τα κάρβουνα φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο που το μήκος του να είναι το ίδιο με το μήκος του ζώου, το ζώο δεν το βάζουμε από πάνω αλλά από διπλά (απόσταση από τη φωτιά από 25 έως 35 εκατοστά)και το γυρίζουμε πάρα πολύ αργά η πύρα της φωτιάς να φτάνει έως τη σούβλα.
Προσοχή να μην αφήνετε τη φωτιά να σταχτώσει τα κάρβουνα τα σβήνουμε μα νερό (χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι ψεκασμού)
Συνεχίζουμε το γύρισμα αργά αργά και το σβήσιμο της φωτιάς (εάν φυσά αεράκι από τη μεριά που έρχεται βάλτε κάτι(μια λαμαρίνα ή ότι έχετε) γιατί θα μείνετε από φωτιά, μετά από δυο με δυόμισι ώρες το χαμηλώνουμε πιο κοντά στη φωτιά και τρυπώντας το στα μπούτια βλέπουμε πόσα υγρά έχει εάν έχει πολλά συνεχίζουμε.
Εάν έχει ψηθεί στην κοιλιά και κρατά στις πλάτες και στα μπούτια, αφαιρούμε τη φωτιά από τη κοιλιά και δυναμώνουμε στα άκρα.
Προσοχή το αρνάκι ή το κατσικάκι δεν το πασαλείβουμε με τίποτα ούτε λάδια, ούτε λεμόνια, ούτε βουτυρά, αυτό ψήνεται μόνο με τη σκέπη του (ξυγκιά του).
Ή αρνάκι ή κατσικάκι αγοράσετε από θέμα υγείας είναι το ίδιο (το λίπος δεν το τρώμε), νόστιμα είναι και τα δυο η διαφορά είναι το μεν αρνάκι μπορούμε να το φάμε και κρύο τις επόμενες ημέρες ενώ το κατσικάκι δεν τρώγεται κρύο αλλά μόνο ζεστό γιατί εάν μείνει σκληραίνει.

Υγ: Η φωτογραφία είναι από Πάσχα στην πατρίδα μου την Ρούμελη πριν 41 Χρόνια.

Καλό σούβλισμα Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.