Καλά Χριστούγεννα

Καλά Χριστούγεννα
Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ...ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ!

από:   Δύσπιστος

Είπαμε, είμαστε στην Σαρακοστή και πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν, ίσως όχι τόσο φανατικά, αλλά τουλάχιστον από ζωικά προϊόντα.
Σήμερα έβαλα πλώρη να κάνω ένα παστίτσιο με λαχανικά, χωρίς όμως να το μαγαρίσω με το γάλα της μπεσαμέλ και το αυγό.
Και έγινε, νόστιμο και εντυπωσιακό
 
 Υ Λ Ι Κ Α 
1 Μελιτζάνα (ότι βρήκα τέτοια εποχή) σε κυβάκια
1 Κολοκυθάκι σε κυβάκια
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι Κρασί λευκό
1 κουτί 400 γραμ. Κονκασέ (χυλό στο multi)
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
300 γραμ. Μανιτάρια Πλευρώτους σε κομμάτια
1 κουταλάκι Ζάχαρη άσπρη
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη
3 Πατάτες μέτριες σε χοντρούς κύβους
4 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλιά Μαργαρίνη Minerva Benecol για μαγείρεμα
Μισό μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
400 γραμ. Ζυμαρικά (ΖΙΤΙ Νο 2 & ΠΕΝΝΕΣ)
Καρύδι ψιλοτριμμένο με λίγο κανελογαρύφαλλο
Φρυγανιά τριμμένη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, μερικά λεπτά, μέχρι διάφανο.
Ρίχνω με την σειρά τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι και τα μανιτάρια, με διαστήματα μεταξύ τους, για ανακάτεμμα.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά προσθέτω τον χυλό της ντομάτας, όπου έχω διαλύσει το αλατοπίπερο και την ζάχαρη.
Σκεπάζω το τηγάνι και σιγοβράζω για 10'. Ξεσκεπάζω, δυναμώνω την φωτιά και καλύπτω με την αντιπιτσιλιστική σίτα (για να μη γίνει χάλια η κουζίνα και καθαρίζω μετά. Φτάνουν τα κατσαρολικά).
Όταν σωθούν τα υγρά κατεβάζω το τηγάνι και το αφήνω στην άκρη.
Παράλληλα, σε άλλο μάτι, βράζω τις πατάτες στον ατμό της χύτρας, με 2 φλυτζάνια νερό, για 10' και ανοίγω την χύτρα σε 5'.
Βράζω και τα ζυμαρικά για 5-6 λεπτά και τα αφήνω στο νερό τους, μέχρι να στήσω το ταψί.
Λαδώνω το ταψί καλά και πασπαλίζω με την φρυγανιά. Είναι ένα κόλπο για να μξ κολλήσουν μακαρόνια και καθαρίζω τα δύσκολα μετά.
Στρώνω τα μισά μακαρόνια, μετά την σάλτσα των λαχανικών, τα υπόλοιπα μακαρόνια και σκεπάζω καλά με τον πουρέ.
Τον πουρέ τον φτιάχνω σε μπωλ, με τις καυτές πατάτες, την μαργαρίνη, το μοσχκάρυδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύω με τα αναδευτήρια του μίξερ χειρός και προσθέτω σταδιακά 4 κουτάλες από το νερό της χύτρας, όπου έβρασαν οι πατάτες.  Να γίνει κάπως ρευστός.
Πασπαλίζω προαιρετικά με το καρυδο/κανελλο/γαρύφαλο και στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, φούρνο.
Ψήνω μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45'.
Όλα τα υλικά, πριν τον φούρνο, μπορούν να φαγωθούν και χωριστά, χωρίς φούρνο, αλλά ο φούρνος βοηθάει στην ενσωμάτωση των γεύσεων, που όντως είναι απίθανες!!


Σπαγγέτι με γαρίδες!


Υλικά :
1/2 κιλό σπαγγέτι

1 κιλό γαρίδες(τις αρεσκείας σας)
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
50 έως 80 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ολόκληρο
Αλάτι πιπέρι
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση :


Πρώτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε με νερό και λίγο αλάτι για περίπου 15 λεπτά.
Τις κατεβάζουμε χύνουμε το νερό κι όταν κρυώσουν εάν δεν είναι καθαρισμένες τις καθαρίζουμε.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το χυμό της ντομάτας 1/2 λίτρο νερό το μισό λάδι το κρεμμύδι ολόκληρο λίγο αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε έως ότου δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε και τις καθαρισμένες γαρίδες και ανακατεύοντας βράζουμε ακόμη για πέντε λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε τις γαρίδες σας) με λίγο αλάτι όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μας κι όταν βράσουν τα κατεβάσουμε τα στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας τα με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το υπόλοιπο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε τα πλυμένα μας μακαρόνια, τα γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρονται σε πιάτα και τα περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και γαρίδες, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Καλαμάρι τηγανητό με κρούστα φουντουκιού και σάλτσα ντομάτας!

Συνταγες για όλα τα γουστα!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 1/3 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια ανάλατα
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κιλό καλαμάρια, χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού δέσει ελαφρά η σάλτσα μας κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί έως και δύο ημέρες νωρίτερα αφού πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν να χρησιμοποιηθεί.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, βάζουμε τα φουντούκια, το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν και τα δουλεύουμε για περίπου 1 λεπτό μέχρις ότου τα φουντούκια αλεστούν εντελώς. Μεταφέρουμε σε ένα ρηχό μπολ το μίγμα αλευριού που ετοιμάσαμε.
Περνάμε το καλαμάρι μέσα στο μίγμα αλευριού για να πασπαλιστεί σε όλα τα σημεία. Κουνάμε ελαφρά το καλαμάρι για να φύγει το περιττό αλεύρι και το τοποθετούμε σε μία καθαρή πιατέλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι πάνω σε δυνατή φωτιά μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Τηγανίζουμε το καλαμάρι λίγο λίγο κάθε φορά μέχρις ότου να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το καλαμάρι από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε πιατέλα που έχουμε από προηγουμένως τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό με τη σάλτσα ντομάτας και τις φέτες λεμονιού.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Γαρίδες σουβλάκι με βασιλικό!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 9 ατομα

Υλικά:

2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο
Χυμό από 1 1/2 λεμόνια
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Λίγο αλάτι
Λίγο λευκό πιπέρι
1 1/2 κιλό φρέσκες γαρίδες, αποφλοιωμένες
Ξυλάκια για σουβλάκια

Εκτέλεση:

Σε ένα ρηχό πιάτο, ανακατεύουμε μαζί το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μαζί το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το βασιλικό το σκόρδο, και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Αφαιρούμε τις γαρίδες από τη μαρινάδα και τις περνάμε σε σουβλάκια. Πετάμε τη μαρινάδα.
Βάζουμε τα σουβλάκια να ψηθούν στο γκριλ. Ψήνουμε για 4 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Νηστίσιμο λαδερό!

 Υλικά :

1 κιλό μελιτζάνες
500 γραμμάρια πιπεριές κέρατο (όχι πολύ μεγάλες)
11/2 κιλό ντομάτες ώριμες
Λίγη φρυγανιά τρίμηνη
1 κρεμμύδι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μακρόστενες και τις τηγανίζουμε, επίσης τηγανίζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το κοκκινίζουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, έχουμε τρίψει τη ντομάτα σε μια σουπιέρα, όταν κοκκινίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ 35Χ25 εκ. το 1/3 της βρασμένης ντομάτας και πασπαλίζουμε με την τρίμηνη φρυγανιά, μετά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες, μια σειρά πιπεριές, μετά το 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πάλι μια σειρά μελιτζάνες και μια σειρά πιπεριές κι από πάνω το τελευταίο 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πασπαλίζουμε με πολύ λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Εάν δεν το θέλετε νηστίσιμο στο τέλος αντί για τριμμένη φρυγανιά ρίχνετε τριμμένη φέτα περίπου 150 γραμμάρια, επίσης εάν δεν τρώτε πιπεριές ή δεν έχετε στο σπίτι να βάλετε πατάτες.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Κοτοπουλο φλορεντιν!

Προσοχή συνταγή Αρτύσιμη

 
Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο και πέτσα
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
3 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο πολτοποιημένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κονσέρβα συμπυκνωμένη μανιταρόσουπα (Campbells)
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 ματσάκι μεγάλο φρέσκο σπανάκι, καλά πλυμένο
1 φλιτζάνι άσπρα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μπέικον
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175οC.
Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα μέτριο ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί μέτρια το κοτόπουλο.
Όσο ψήνουμε το κοτόπουλο βάζουμε σε μία κατσαρόλα αρκετό νερό και την τοποθετούμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι για 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε το σπανάκι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την μανιταρόσουπα, το μοσχοκάρυδο, την κρέμα γάλακτος, το τυρί παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν τα υλικά μαζί και αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μία στρώση το σπανάκι σε ένα μεγάλο ταψί. Πάνω από το σπανάκι απλώνουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε το μισό μίγμα από το τηγάνι πάνω από τα μανιτάρια. Τακτοποιούμε τα στήθη κοτόπουλου πάνω από τα υλικά στο ταψί και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα σάλτσας. Πασπαλίζουμε με το μπέικον, και από πάνω με το τυρί μοτσαρέλα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20 έως 25 λεπτά στους 200οC μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να ροδίσει δημιουργώντας μία ωραία κρούστα στο επάνω μέρος.
Σερβίρουμε απευθείας από τον φούρνο μαζί με μακαρόνια ή ρύζι.
Καλή Όρεξη!

Αλάδωτο κέικ!

Υλικά :
250 ml νερό (μπορείτε να βάλετε αντί για κανονικό  νερό ανθρακούχο νερό)
250 ml χυμό πορτοκαλιού
300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γραμμάρια ινδοκάρυδο
200 με 250 γραμμάρια ζάχαρη (μπορείτε και λιγότερη αλλά και περισσότερη)
1 μπέϊκιν παουντερ
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ταχίνι
Σταφίδες ξανθές
ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, χυμό και τη ζάχαρη, κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μετά ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, το αλεύρι, μπέϊκιν παουντερ, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τις ξανθές σταφίδες.
Ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Όπως βουτυρώνουμε το ταψί μας (περίπου 30 εκατοστών), έτσι να κάνετε με το ταχίνι.
Βάζουμε την ζύμη στο ταψί μας.
Ψήνουμε στους 160 με 170 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα και να είναι ψημένο και μέσα (βλέπετε με μια οδοντογλυφίδα να μην κολάϊ η ζύμη).
Όταν κρυώσει το κόβουμε κομμάτια της αρεσκείας μας και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!
Μπορείτε να αλλάξετε την δόση των υλικών ή για να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα , ή για να αυτοσχεδιάσετε!!!
Μερικοί/ες βάζουν μέσα στην ζύμη και 100 με 150 γραμμάρια ταχίνι.

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι!


Υλικά :

1 χταπόδι (1 έως 11/2 κιλό)
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
25 έως 35 γραμμάρια κρασί λευκό ή ξύδι


Εκτέλεση :


Εάν το χταπόδι μας είναι φρέσκο πρέπει να είναι κτυπημένο καλά, εμείς μόνο το πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένο είναι καλύτερα γιατί είναι σιτεμένο άρα θα είναι ποιο μαλακό, εμείς το ξεπαγώνουμε και το πλένουμε).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι κι όταν βράση ρίχνουμε το χταπόδι μας .
Το αφήνουμε να βράσει για αρκετή ώρα (μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να κόβετε εύκολα) τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και κοκκινίζουμε το κρεμμύδι μας, μετά βάζουμε και το χταπόδι μας κομμένο σε μικρά κομμάτια της αρεσκείας μας και το κοκκινίζουμε κι αυτό για τρία τέσσερα λεπτά, τότε ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι πιπέρι, τα φύλλα από τη δάφνη και 250 ml νερό και τα δένουμε σε σάλτσα για περίπου είκοσι λεπτά.
ΤΟ κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το λευκό κρασί ή ξύδι (ότι μας αρέσει)τα σκεπάζουμε κι είναι έτοιμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε το χταπόδι σας) με λίγο αλάτι όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι της αρεσκείας μας κι όταν βράσει το κατεβάζουμε το στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας το με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το λίγο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε το πλυμένο μας κοφτό μακαρονάκι, το γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρεται σε πιάτα και το περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και χταπόδι, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Μπορούμε να αδειάσουμε στην κατσαρόλα με το έτοιμο κοφτό μακαρονάκι και την κατσαρόλα με τη σάλτσα και το χταπόδι μας να ανακατέψουμε ελαφρά και να σερβίρουμε, εάν όμως περισσέψει και μας κρυώσει δεν ζεσταίνεται εύκολα, ενώ χωριστά το χταπόδι με τη σάλτσα ζεσταίνεται πολύ εύκολα και με λίγο νερό στο κοφτό μας μακαρονάκι το ζεσταίνουμε κι αυτό λίγο και έτσι μπορούμε να σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Πατάτες Αλάδωτες στο φούρνο!

5-6 πατάτες
2 κ. σ. ταχίνι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ. σ. μουστάρδα
1 πιπεριά πράσινη
1 (ή και περισσότερο ) δοντάκι σκόρδο
μανιτάρια
μαϊντανό ή άνιθο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Από πάνω βάζουμε τα λαχανικά, τα οποία μπορεί να είναι ό,τι άλλο εσείς θέλετε και αλατοπιπερώνουμε. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά λαχανικά εδώ, αλλά μπορείτε να βάλετε καρότο, σέλινο, κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό κτλ. Ανακατεύετε καλά σε ένα ποτήρι με νερό το ταχίνι και το χυμό λεμονιού, το χύνετε όλο πάνω στις πατάτες και ανακατεύτε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα ή έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες. Αν χρειαστεί , προσθέτετε λίγο νερό κατά το ψήσιμο. Δεν καταλαβαίνετε σχεδόν ότι είναι αλάδωτες!

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Νόστιμα και χορταστικά λαχανικά με κάρι!



Ένα πιάτο γεμάτο χρώματα που σου φτιάχνει τη διάθεση, ενισχύει τη δημιουργικότητα σου και καλύπτει την... πείνα σου, δίχως να σε επιβαρύνει με πολλές θερμίδες!
Yλικά:

-250 γραμμάρια φασολάκια

-250 γραμμάρια καρότα

-250 γραμμάρια πατάτες

-2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

-3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο

-2 κ.σ. τσίλι σκόνη

-1 κ.σ. κόλιαντρο σκόνη

-3 κ.σ. κάρι σκόνη

-40 ml ζωμός λαχανικών

-ρύζι
κορν φλάουρ

Εκτέλεση: η συνέχεια Εδώ

Στο κελάρι των μπαχαρικών της ελληνικής κουζίνας!

Η ελληνική κουζίνα είναι ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο εδεσμάτων, συνταγών και παραδόσεων, με τόσες όψεις όσες και οι περιοχές του ποικιλόμορφου πραγματικά τοπίου της χώρας. Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει δεχθεί έντονες επιρροές από τη «γειτονιά» της, ενώ οι μείξεις αυτές σε συνδυασμό με την εγχώρια παράδοση περίπου 4.000 ετών, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μοναδικό, προσφέροντας στον ουρανίσκο μας αξέχαστες γαστρονομικές εκπλήξεις.
Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής, της γευστικής αυτής πανδαισίας που με ιδιαίτερη σοφία και μέτρο ξέρει να τα συνδυάζει. Με πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, τα καρυκεύματα δημιουργούν ατελείωτες και αξέχαστες γευστικές και αρωματικές παραλλαγές ενός πιάτου, ενώ συγχρόνως αποτελούν πλούσια διατροφική επιλογή, χαρίζοντάς μας υγεία και ευρωστία!
Τι θα λέγατε να τρυπώσουμε στο κελάρι της ελληνικής κουζίνας και να γνωρίσουμε τα πιο χαρακτηριστικά από κοντά;

Κανέλλα
Αναμφισβήτητα, η αρχόντισσα των μπαχαρικών, καθώς προσδίδει στη γεύση μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα η αγγλική ονομασία “σίναμον” (cinnamon) προέρχεται από το ελληνικό “κιννάμωμον”.
Χρησιμοποιείται: σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά, στις μαρινάδες, στα πουλερικά και στο ψάρι.
Δοκιμάστε: Μπουγάτσα

η συνέχεια Εδώ 

Χταπόδι στιφάδο!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι
3-4 φύλλα δάφνης
1 κιλό ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και το πλένουμε πολύ καλά. Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τη τοποθετούμε στη φωτιά. Ρίχνουμε το χταπόδι μέσα στη κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ξίδι, τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό. 
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ.

Ενσωματωμένη εικόνα 1
Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Ο Πολιτιστικός μορφωτικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Κουτσοποδίου «Αγ. Κυριακή» διοργάνωσε  σε συνεργασία με την Δημοτική κοινότητα Κουτσοποδίου και τοπικούς φορείς την 1η Γιορτή – Έκθεση Πορτοκαλιού με στόχο την προβολή ,παρουσίαση και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Η γιορτή θα διαρκέσει 3 μέρες και θα την πλαισιώσουν  διάφοροι φορείς οι οποίοι  δημιούργησαν διάφορα εδέσματα με σχέση το Πορτοκάλι.
η συνέχεια Εδώ  

Κυδώνια ψητά!


Υλικά :

4 με 5 κυδώνια μέτρια
1 λεμόνι
650 γραμμάρια ζάχαρη
1 με 2 βανίλιες
1 ξύλο κανέλας
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας
Λίγη κανέλα για πασπάλισμα.


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζουμε με ένα βέντεξ να φύγει όλο το χνούδι τους. Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους.
Περάμε την κομμένη πλευρά με λεμόνι (αυτό το κάνουμε για να μην μας μαυρίσουν).
Παίρνουμε ένα ταψάκι, το γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ ή άλλο λικέρ της αρεσκείας μας, τις βανίλιες 1 ή 2, και το ξύλο της κανέλας.
Μετά βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.
Τα ψήνουμε στο φούρνο για 75 με 80 λεπτά περίπου και στους 180 με 190 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μείνουν με το σιρόπι τους.
Προσοχή να μην μας αρπάξουν (ή σβήνουμε τις επάνω αντιστάσεις ή τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με λίγη κανέλα.

Καλή Επιτυχία και Καλή σας Απόλαυση.

Αυτή την συνταγή την έχω μάθει από τον πάτερα μου που την είχε μάθει από την μητέρα του.
Σε λίγες ημέρες που θα κάνω μερικά θα σας βάλω το βίντεο να τα δείτε.

Μερικές καινούργιες συνταγές χρησιμοποιούν έκτος από κανέλα για πασπάλισμα (γαρνιτούρα με Σαντιγύ ή διάφορα παγωτά ).

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ και άλλα τινά!!!

Τα διαθέσιμα φασόλια Πρεσπών, περασμένης εσοδείας, ήταν λίγα, μόνο 143 γραμμάρια.
Η απόφαση για μια φασολάδα-σούπα, μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά της, θα έδιναν 2 γερά πιάτα, ίσως και τρία.
Τα υλικά, στη μισή ποσότητα, σαν ΑΥΤΑ(κλικ), μπήκαν στην μικρούλα γάστρα.
Και, ώ του θαύματος, σε λιγότερη ώρα από την συνταγή, στέγνωσαν και απέμειναν έτσι όπως φαίνονται στην παρακάτω φωτό.

Επειδή όμως είμαι από τα παιδιά που δεν κωλώνουν σε κάτι τέτοια, άνοιξα ντουλάπια και τα συνοδεύω με:
Σαρδέλες Αιγαίου, πικάντικες, με πιπερίτσες

Με αντσούγιες Καλονής, σε βαζάκι

Με ραδίκια Ελληνικά (καλλιεργημένα βέβαια) με λαδολέμονο

Με τσίπουρο Μακεδονίας, δυστυχώς με γλυκάνισο, αραιωμένο με πάγο

και το στομάχι παραγέμισε, για σήμερα........
...........και αύριο.......Θεός γνωρίζει.  Έχω 20+ ώρες να το σκεφτώ....