Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Βελούδινη τούρτα σοκολάτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

1/2 πακέτο φύλλο σφολιάτας (1 φύλλο)
350γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κρόκος αυγού
2 φλιτζάνια φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
Ανοίγουμε το φύλλο σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη για να λεπτύνει, και κόβουμε τις γωνίες έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας κυκλικός δίσκος.
Στρώνουμε το φύλλο σε ένα στρογγυλό ταψί το οποίο έχουμε βουτυρώσει, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ταψιού.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, για να μην φουσκώσει πολύ και ανομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο, χρυσό χρώμα, και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετούμε την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα, ώσπου να σχηματιστεί ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα της σοκολάτας στο μπολ με τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μίγμα του κρόκου μέσα στην υπόλοιπη σοκολάτα, και αφήνουμε την κρέμα πάνω σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω από το ψημένο φύλλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Για να σερβίρουμε, γαρνίρουμε την τούρτα με φρέσκα βατόμουρα ή φράουλες.
Απολαύστε!

Χοιρινό κότσι!


από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/



2 χοιρινά κότσια
2 σκελιδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
2 κουτάλια της σούπας μουστάρδα
2 κουτάλια της σούπας μέλι
αλάτι, πιπέρι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 φλιτζάνια μπύρα.

Σε μια λεκάνη βάλτε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και λίγη μπύρα και ανακατέψτε. Αλείψτε τα κότσια και διατηρήστε καλυμμένα στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Βάλτε τα σε ταψί και βάλτε ανάμεσα τους το δεντρολίβανο. Περιχύστε με την υπόλοιπη μπύρα. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και βάλτε στο φούρνο (170°C) για 3 ώρες τουλάχιστον. Κατά διαστήματα περιλούστε με το ζουμί τους. Αν τα υγρά εξατμιστούν προσθέστε λίγο νερό ή λευκό ξηρό κρασί. 20 λεπτά πριν τελειώσει ξεσκεπάστε και αφήστε στο φούρνο (160°C) μέχρι να ξεροψηθεί.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Απίστευτη συνταγή: Κοτόπουλο με κρόκο Κοζάνης από το Δημήτρη Σκαρμούτσο!

Τις ευεργετικές και σε πολλές περιπτώσεις... θεραπευτικές  ιδιότητες από την κατανάλωση του Κρόκου Κοζάνης τις γνωρίζετε! Σήμερα θα μάθετε και τις γευστικές, αφού οι καλύτερες συνταγές περιλαμβάνουν απαραίτητα σαφράν στα υλικά..

Τι ιδιότητες έχει, όμως, ο κρόκος Κοζάνης; Σημαντικές είναι οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητές του, η επίδρασή του στα λευχαιμικά κύτταρα, η αντιγηραντική του δράση, η θετική του επίδραση στη νευροπροστασία και στην καταπολέμηση του άγχους, η συμβολή του στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες ευεργετικές δράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό

Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν κοτόπουλο με Κρόκο, δια χειρός Σκαρμούτσου...

η συνέχεια Εδώ 

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Κόκορας κοκκινιστός, την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς - Ένα έθιμο βλάχικο από τον παππού στον εγγονό.

Κόκορας κοκκινιστός(ελευθέρας βοσκής)
Γαρνιρισμένος με πιλάφι.

Υλικά :

1 Κόκορας ελευθέρας βοσκής 2 έως 3 κιλά
250 γραμμάρια ρύζι κίτρινο
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
2 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι πιπέρι.


Εκτέλεση :

Βγάζουμε τα εντόσθια, πλένουμε τον κόκορα, τον καψαλίζουμε και τον κόβουμε μερίδες.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε έως ότου μαλακώσουν καλά .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και το καίμε μετά βάζουμε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα, τις σκελίδες του σκόρδου και το χυμό της τομάτας, το βούτυρο, το φύλλο της δάφνης, αλάτι, πιπέρι και τον σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η σάλτα του.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το ζουμί που έμμηνε από το βράσιμο του κόκορα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουμε το ρύζι, και όταν βράσει και μείνει χωρίς νερό το περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τις μερίδες του κόκορα, γύρο γύρο βάζουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.

Καλή Επιτυχία, Ευλογημένη και Καλή Χρονιά.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Κέικ με σταφίδες σοκολατένιο,

από: Εδώ  

Σήμερα με έπιασε το σύνδρομο του "παλινπαιδισμού" και μιας και είχα πολύ καιρό να φτιάξω κάτι γλυκό, θυμήθηκα το πρώτο κέϊκ που έφτιαξα μόνος σαν παιδί, σοκολατένιο, φυσικά!

Υ Λ Ι Κ Α 
Νερό
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Σταφίδες
Κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
Όλα τα παραπάνω από 1 φλυτζάνι
1 κουταλιά Κακάο
2 φλυτζ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο αλεύρι)
Για την επικάλυψη
Ζάχνη άχαρη ή (πιο δύσκολο) γλάσο σοκολάτας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Όλα τα υλικά σε μπωλ, καλό ανακάτεμα και σε φόρμα.
Σήμερα 2 φορμάκια ορθογώνια, λαδωμένα και μισογεμάτα.
Ψήσιμο 30-35 λεπτά, στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος).
Στην δοκιμή με λεπτό μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα πιθανόν να βγει υγρό, αλλά θα είναι από κάποιο κομματάκι σοκολάτας.

Τόσο εύκολα και απλά, που μπορεί να το φτιάξουν και μικρά παιδιά!!
Άσε που χωρίς το γλάσο είναι και νηστίσιμο!!

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Το μυστικό με το μπιφτέκι που λίγοι το γνωρίζουν... [video] !

Μετά από στενή παρακολούθηση γνωρίζω ότι κανένας σας δεν τρώει γιατί όλοι γυρνάτε σπίτι σας πτώματα και δεν αντέχετε να μαγειρέψετε...
η συνέχεια Εδώ

Παραδοσιακά κωκ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 κωκ

Υλικά:

140γρ. ζάχαρη
6 αυγά ξεχωριστά το ασπράδι από το κρόκο
125γρ. αλεύρι
50γρ. κορνφλάουερ
Γέμιση:
150γρ.κρέμα γάλακτος
350γρ. φρέσκο γάλα
80γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40γρ. κορνφλάουερ
Για τη σοκολάτα:
250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι γλυκού μέλι
Για το σιρόπι:
150γρ. νερό
150γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα μπισκότα χτυπούμε τα 3/4 ζάχαρης με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Το υπόλοιπο της ζάχαρης το χτυπάμε με τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μισή μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και το κορνφλάουερ σιγά σιγά. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα σε ένα κορνέ και δημιουργούμε μικρά κωκ πάνω σε μια λαδόκολλα σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσουν.
Για τη γέμιση βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα και τη τοποθετούμε στη φωτιά
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουερ και τα αυγά. Πριν να βράσει το γάλα
ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε. Μόλις η κρέμα δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αρχίζουμε να τοποθετούμε λίγη από τη κρέμα ανάμεσα σε δυο μπισκότα κωκ.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά στη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και βουτάμε τη μια πλευρά των γεμισμένων κωκ στο σιρόπι.
Για την σοκολάτα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράσει. Τεμαχίζουμε τη κουβερτούρα και τη ρίχνουμε μέσα στη κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Βουτάμε τα κωκ μέσα στη σοκολάτα από την ίδια πλευρά που τα βουτήξαμε στο σιρόπι.
 Απολαύστε!

Ένα εύκολο γλυκό για μικρούς και μεγάλους για τη Πρωτοχρονιά!

Υλικά :
750 γραμμάρια Καταΐφι
500 γραμμάρια καρυδόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (τριμμένη μέτρια)
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο.
 
Για το σιρόπι :
1,5κιλο ζάχαρη
1 κιλό νερό
1 κουτάλια του γλυκού χυμό λεμονιού .

Εκτέλεση :
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, τα 200 γραμμάρια ζάχαρη, της 2 κουταλιές σούπας κανέλα και το Ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, κάνοντας ένα μίγμα για τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο γάλακτος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 43 έως 48 εκατοστών.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δυο ίσια μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος στο βουτυρωμένο ταψί μετά στρώνουμε από πάνω το μίγμα από το μπολ μ΄όλα που ανακατέψαμε και μετά στρώνουμε από πάνω το άλλο μέρος από το καταΐφι, με τα χέρια μας πατούμε το καταΐφι δυνατά.
Βράζουμε το βούτυρο πάρα πολύ, ραντίζουμε το καταΐφι με νερό και μετά με μια κουτάλα ρίχνουμε σ΄όλο το καταΐφι το βρασμένο βούτυρο.
Το ψήνουμε σε προθερμαινόμενο φούρνο στους 160οC μέχρι να πάρει το καταΐφιξανθο χρώμα.(περίπου 35 έως 40 λεπτά)
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι μέχρι να στέκετε στο νύχι μας με ένα κουταλάκι μια σταγόνα, τότε ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ζεστό το ταψί με το καταΐφι ζεστό και το σιρόπι που ρίχνουμε, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε σε κομμάτια του γούστου μας και το σερβίρουμε.
Εάν το θέλετε Εκμέκ καταΐφι όταν κρυώσει καλά στρώστε από πάνω κρέμα Σαντιγύ περίπου 1,5 με 2 εκατοστά.

Καλή επιτυχία.
Ευλογημένη και Καλή Χρονιά
με υγεία.

Η ιστορία της Βασιλόπιτας!

Η ιστορία συνέβη πριν 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισάρειας της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του.
Κάποια μέρα όμως ο βασιλιάς Ουάλης τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη, για να την κατακτήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο βασιλιάς αποφασισμένος περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια με το στρατό του. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος βασιλιάς απαιτούσε το χρυσάφι της πόλης. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί το Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από τη πατρίδα του. Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ό,τι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντας τα στο σκληρό βασιλιά να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος Ουάλης διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του, προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο βασιλιά ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο βασιλιάς πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, έγινα το θαύμα ! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά ένα λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στο σκληρό Ουάλη και στους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός βασιλιάς και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και οι στρατιώτες του οι Άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως ο Δεσπότης της Ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμαστήκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα χρυσαφικά. Ήταν λοιπόν ξεχωριστό ψωμάκι, η Βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την Πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την Αγάπη και την Καλοσύνη Αυτού Του Αγίου.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Συνταγή για Βασιλόπιτα!

Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα
1 νόμισμα μικρό σε μέγεθος τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει(1 ώρα περίπου).
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά μαζί με το τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να τι σταλίσουμε και να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.

Η συνταγή είναι από γιαγιά και το μέτρημα για τα υλικά το έκανε με φλιτζάνια του τσαγιού και κουταλάκια του γλυκού.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ζεστά καναπεδάκια με λιαστή ντομάτα και διάφορα τυριά!


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15 καναπεδάκια

Υλικά:

110γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και βότανα
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα (αφού το τρίψετε τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα (αφού το τρίψετε τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μεγάλη γαλλική μπαγκέτα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες καλά

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνο μας στο μέτριο.
Βάζουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, την γραβιέρα και το πιπέρι σε ένα μέτριο μπολ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας να ενωθούν.
Κόβουμε την μπαγκέτα σε χοντρές φέτες (περίπου 15 φέτες ανάλογα με το μεγεθος της μπαγκέτας). Αραδιάζουμε τις φέτες ψωμιού μέσα στο ταψί του φούρνου μας και τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο σε ύψος περίπου 6 εκατοστά κάτω από το γκρίλ. Ψήνουμε το ψωμί για 1 λεπτό μόνο.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε σε κάθε φέτα ψωμιού 1 με 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα τυριών. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρις ότου να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε λίγη λιαστή ντομάτα σε κάθε καναπεδάκι. Σερβίρουμε τα καναπεδάκια μας όσο είναι ακόμη ζεστά.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνική Πίτα του βοσκού!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6-8 ατομα

Υλικά:

800γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι αρακάς, βρασμένος
1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά, ψιλοκομμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
4 φλιτζάνια έτοιμο πουρέ πατάτας
Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το καρότο, τον αρακά και τα μπαχαρικά (κανέλα και μοσχοκάρυδο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη. Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Στρώνουμε τον κιμά σε ένα ορθογώνιο ταψί ομοιόμορφα, και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Πάνω από τον κιμά στρώνουμε τον πουρέ πατάτας. Περιχύνουμε την επιφάνεια του πουρέ με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε το φαγητό μας 30 περίπου λεπτά, ώσπου η επιφάνεια να πάρει ένα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.
Καλή Όρεξη!

Χριστουγεννιατικες συνταγες » Σαλατα με γαλοπουλα και καρυ!


υνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 2 ατομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια γαλοπούλα ψιλοκομμένη, προψημενη
1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα πράσινα φασολάκια, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι, στραγγιστό
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι σέλερυ, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο την σκόνη κάρυ για να απελευθερώσει όλη τη γεύση και το άρωμά του.
Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μέλι και το τριμμένο τζίντζερ.
Καρυκεύουμε με αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα μας.
Προσθέτουμε στο μπολ και την γαλοπούλα, το μήλο, τα φρέσκα φασολακια, το κόλιαντρο ή μαϊντανό και το σέλερυ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τη σαλάτα μας πάνω σε τρυφερά φύλλα μαρουλιού.
Καλή ΄Ορεξη!

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αρνί μπούτι στο χαρτί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 6 ατομα

Υλικά:

1,5 κιλό αρνίσιο μπούτι
1/2 φλιτζάνι λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
100γρ. κίτρινο καπνιστό τυρί, σε μπαστούνια
Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Πλένουμε καλά το κρέας και ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιές σχισμές, χωρίς όμως να φτάνουμε μέχρι κάτω. Βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο λάδι, μία φέτα σκόρδο και ένα μπαστούνι καπνιστό τυρί. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι, το αλείφουμε με λάδι και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο κλείνοντας καλά τις άκρες. Ψήνουμε το μπούτι για 2,5 ώρες περίπου.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί, και μετά το κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε με μια ωραία πράσινη σαλάτα και πατατούλες φούρνου.
Καλή Όρεξη!

Οι Βλάχοι κι όλοι οι χριστιανοί έκαναν κανονική νηστεία 40 μέρες!

Εάν έτρωγαν το πρωί τα Χριστούγεννα μετά την εκκλησία Παιδάκια ή Χοιρινή Μπριζόλα με τα σχετικά λύπη τα είχαν τρομερά προβλήματα.
Έκανε η νοικοκυρά από το βράδυ της παραμονής μέχρι το πρωί στις 04:00 πριν πάει στην Εκκλησιά και να Γιορτάσει το Μεγάλο Γεγονός Της Γεννήσεως Του Θεανθρώπου την Σούπα με Αρνί Μανάρι.
Έβαζε στην κατσαρόλα της το ένα μπροστινό από το Αρνί Μανάρι (αρνί που το μεγάλωνε στην Αυλή της σαν παιδί της, από τις πρώτες γέννες της χρονιάς) σε μερίδες με νερό κι αλάτι και το έβαζε στην φωτιά με ξύλα κι έβραζε σιγά σιγά, λίγο πριν το κατεβάσει έβγαζε το κρέας το έβαζε σε σουπιέρα δίπλα στην φωτιά του τζακιού και στην κατσαρόλα της έριχνε λίγο ρύζι.
Μετά την Εκκλησία σε όλους ένα πιάτο Σούπα με λίγο πιπέρι και μια μερίδα Αρνί Μανάρι κι ο Αφέντης του σπιτιού έκοβε το Χριστόψωμο.
Στις 10:00 έπαιρνε φωτιά το Τζάκι με τα Παιδάκια και τις Χοιρινές Μπριζόλες και τα κοντοσούφλια.
nikolaos
Ευλογημένα και Καλά Χριστούγεννα.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μία σαλάτα διαφορετική απ' όλες τις άλλες!

Τώρα που είναι γιορτές το φαγητό γίνεται ο πρωταγωνιστής. Δες πώς να φας κάτι υγιεινό - όπως είναι αυτή η σαλάτα - και παρόλα αυτά... να μην σου κάνει κέφι να αγγίξεις τίποτα άλλο από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δες πώς να τη φτιάξεις..

για τη σαλάτα θα χρειαστείς..

1 ματσάκι πατζάρια μαζί με τα φύλλα τους, 3 καροτάκια καθαρισμένα, 4 μεγάλα ραπανάκια, λίγο μάραθο, 1/2 μικρό κρεμμύδι, 1 μεγάλο μήλο, αλάτι και ελαιόλαδο

για το ντρέσινγκ θα χρειαστείς..

χυμό από ένα λεμόνι, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 κ.σ. κρεμμύδι λιωμένο, αλάτι, 1/3 φλ. ταχίνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Πώς να το κάνεις..

Ψιλόκοψε όλα τα λαχανικά σου και το μήλο σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τα υλικά του ντρέσινγκ. Δε χρειάζεται να σου πούμε περισσότερα. Χύσε το ντρέσινγκ πάνω στη σαλάτα σου και είναι έτοιμη. Πηγή