Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Χωριάτικη Σαλάτα με Κριθαράκι!



Συνταγες για 4 άτομα
Υλικά:
Για το ντρέσσινγκ
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
3/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
1/4 φλιτζανιού ξίδι
Για τη σαλάτα
1 1/2 φλιτζάνια κριθαράκι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στην μέση
1 φλιτζάνι αγγουράκι ψιλοκομμένο
1/4 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 πράσινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
5-10 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια και μοιρασμένες
Προετοιμασία:
Για το ντρέσσινγκ τοποθετούμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ τα κτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Σε περίπτωση που δεν έχετε μπλέντερ, κτυπήστε όλα τα υλικά μαζί με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν μαζί.
Για τη σαλάτα θα πρέπει πρώτα να ετοιμάσετε το κριθαράκι. Σε μία κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και αφήστε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το λάδι. Προσθέστε λίγο αλάτι για γεύση και το νερό. Αφήστε να έρθει σε βρασμό και σκεπάστε την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε περιστασιακά και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό αλλά όχι όλο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και κλείνουμε την κατσαρόλα για να απορροφήσει όλα το νερό. Αφήνουμε να απορροφήσει το νερό και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να γίνει σπυρωτό.
Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα μας βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα το κριθαράκι, τα ντοματίνια, το αγγουράκι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη φέτα και τις ελιές. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί και περιχύνουμε με το ντρέσσινγκ. Ανακατεύουμε ξανά, σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σερβίρετε την σαλατα σας κρύα με λευκό ξηρό κρασί. Για επιδόρπιο επιλέξτε καταιφι
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τυροκαυτερή!



Υλικά :

400 γραμμάρια φέτα (σκληρή)
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
3 με 5 κουταλιές σούπας ξύδι
2 πιπεριές καυτερές (κόκκινες για να δώσει λίγο χρώμα) εάν δεν έχετε βάλτε πράσινες.

Εκτέλεση :

Ψήνουμε τις πιπεριές.
Τις καθαρίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις κτυπάμε.
Μετά Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τα 300 γραμμάρια από τη φέτα λίγη λίγη και τα χτυπάμε ώσπου να γίνει απαλή και αφράτη.
Τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια από την φέτα την τρίβουμε σε μικρούς κύβους με τα χέρια μας.
Αδειάζουμε το μπλέντερ σ΄ ένα μπολ, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα τα ανακατεύουμε ελαφρά και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια, αλλά και σε μικρές ατομικές πιατελίτσες και την στολίζουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού και μια ελιά στο κέντρο.

Καλή επιτυχία και καλά ουζάκια!

Κρέμα Καραμελέ του φούρνου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 κιλό γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
2 φακελάκια βανίλια
Για την καραμέλα:
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει. Αδειάζουμε τη καραμέλα σε στρογγυλή φόρμα και την κινούμε για να πάει παντού.
Βράζουμε λίγο το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια λεκάνη χτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αφού ενωθούν καλά τα αδειάζουμε στη φόρμα. Σε ένα ταψί βάζουμε νερό και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με κρύο νερό για να μην κόψει η κρέμα. Ελέγχουμε την κρέμα αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό το ψήσιμο τέλειωσε. Βάζουμε τη κρέμα μέσα στο ψυγείο και την αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στη φόρμα και με μια απότομη και γρήγορη κίνηση την αναποδογυρίζουμε.
Απολαύστε!

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Καρυδόπιτα σοκολατένια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

100γρ. (6 ½ κοφτές κουταλιές) βούτυρο, συν επιπλέον για άλειμμα
350γρ. μαύρη σοκολάτα (60-70% κακάο)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
3 κοφτές κουταλιές της σούπας κακάο
5 μεγάλα αβγά
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη,
1 φλιτζάνι (100 γρ.) καρυδόψιχα + 3 κουταλιές αλεσμένη καρυδόψιχα.
Για το γλάσο σοκολάτας:
120γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια,
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος,
1 κοφτή κουταλιά της σούπας βούτυρο,
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι Corn Syrup (από τενεκεδάκι).

Εκτέλεση:

Για την καρυδοπιτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C και βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί στρογγυλό για κέικ, διαμέτρου 20εκ. Εάν το ταψί μας δεν είναι αντικολλητικό καλύπτουμε την βάση με χαρτί φούρνου και το βουτυρώνουμε και αυτό.
Ψιλοκόβουμε 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα με μαχαιράκι (μην την αλέσετε).
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Κατεβάζουμε το μίγμα από την φωτιά και προσθέτουμε αμέσως μέσα το στιγμιαίο καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί και κρατάμε στην άκρη.
Χτυπάμε με μίξερ χεριού σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα. Ανακατεύουμε μέσα στο μίγμα αυγού την αλεσμένη και την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Προσθέτουμε στο μείγμα αυγού το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά όλα μαζί.
Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κεικ για 40 λεπτά ή μέχρι που η επιφάνειά του να στεγνώσει. Σβήνουμε το φούρνο, αλλά αφήνουμε το κεικ να κρυώσει εντελώς μέσα στο φούρνο. Όταν κρυώσει η καρυδοπιτα μας την βγάζουμε από το φούρνο και ξεφορμάρουμε.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία μικρή κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο και το σιρόπι, μέχρι να φανούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο γλάσο. Αφήνουμε στην άκρη το γλάσο για 10-15 λεπτά και περιχύνουμε με αυτό την καρυδοπιτα μας.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Λικέρ από τα κουκούτσια των κερασιών!




Υλικά :

Τα κουκούτσια από 1 κιλό κεράσια
100 γραμμάρια κεράσια
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα τους)

Εκτέλεση :

Βάζουμε σ΄ ένα μεγάλο βάζο που να κλείνει καλά τα κουκούτσια από 1 κιλό κεράσια, (λίγα λίγα όπως τα τρώμε ή όλα μαζί) τα βγάζετε με μια φουρκέτα και προσοχή δεν τα πλένουμε.
Εάν τα βάλουμε όλα μαζί βάζουμε και τη ζάχαρη όλη μαζί, αλλιώς λίγα λίγα τα κουκούτσια λίγη λίγη και τη ζάχαρη, τα κλείνουμε καλά, τα αναταράσσουμε και τα βάζουμε σε ζεστό αλλά σκιερό μέρος.
Εάν είναι όλα μαζί τα κουκούτσια και η ζάχαρη τα αναταράσσουμε κάθε μέρα πρωί κι απόγευμα για ένα μήνα.
Στις 15 ήμερες βάζουμε στο βάζο και τα 100 γραμμάρια κεράσια χαραγμένα όπως χαράσσουμε τις ελιές πριν τις βάλουμε στο νερό.
Εάν τα βάλουμε λιγόλογα κάθε φορά που θα βάζουμε κουκούτσια και ζάχαρη πάλι θα τα αναταράσσουμε.
Όταν περάσει ο μήνας ανοίγουμε το βάζο και βάζουμε τα 1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα τους), εάν το θέλετε πολύ δυνατό μπορείτε να βάλετε και οινόπνευμα (ΠΡΟΣΟΧΗ Οινοποιίας όχι αυτό στα μπουκαλάκια των Σουπερ Μάρκετ δεν κάνει)και το αφήνετε για 5 ήμερες στον ήλιο
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζο και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φλούδες από τα κεράσια και τα κουκούτσια, εάν είναι θολό θέλει κι άλλο αλκοόλ, και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια και αρκετή σόδα ή γκαζόζα.
Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια.

Τιραμισού ελαφρύ!



H Τιραμισού είναι το πλούσιο γλυκό που λατρεύουν οι Ιταλοί.

Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν ανήκει η συνταγή του παραδοσιακού, υπέροχου αυτού γλυκού αλλά φαίνεται ότι η γνώμες συγκλίνουν ότι μάλλον φτιάχτηκε στα δεύτερα μισά του εικοστού αιώνα στην πόλη Τρεβίζο κοντά στην Βενετία.

Η λέξη τιραμισού (Tiramisu) στα Ιταλικά σημαίνει «ανέβασε με» που σημαίνει μεταφορικά, κάνε με ευτυχισμένο.

Σήμερα μπορείτε να γίνετε διπλά ευτυχισμένοι μιά και σας προσφέρουμε μία εκδοχή πολύ πιο διαιτητική, αλλά εξ’ ίσου γευστική που θα σας ενθουσιάσει.

Μιά συνταγή εξαιρετική, χωρίς ζάχαρη, χωρίς τα ωμά αυγά που πολλοί – σωστά – αποφεύγουν, χωρίς το παχυντικό τυρί μασκαρπόνε! Θα σας φανεί απίστευτο, αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την αυθεντική Ιταλική συνταγή.                                                                                    

Συνταγή για Τιραμισού ελαφρύ

28 μερίδες των 90 γρ. – 170 θερμίδες ανά μερίδα (με σπιτικά σαβαγιάρ)
Γλυκαιμικός δείκτης, GI: 12 (χαμηλός)
Γλυκαιμικό φορτίο ανά μερίδα 90 γρ., GL: 2 (χαμηλό)

Θα χρειαστείτε:   Η συνέχεια Εδώ

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ιμάμ Μπαϊλντί!


Υλικά :

1 κιλό μελιτζάνες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
150 γραμμάρια ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κιλό ώριμες ντομάτες(χωρίς φλούδες και σπόρια τριμμένες στον τρίφτη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κεφαλοτύρι τριμμένο ή λίγη φέτα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση :
Σκίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος χωρίς να τις χωρίσετε, και τις βάζουμε στο ταψί μας.
Σ΄ ένα μεγάλο μπολ κάνουμε τη γέμιση μαγαρίζουμε τα 3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, το 1 κιλό τριμμένες στον τρίφτη ώριμες ντομάτες(χωρίς φλούδες και σπόρια, τα 50 γραμμάρια εκλεκτό ελαιόλαδο, το 1/2 ψιλοκομμένο ματσάκι μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και όλα μαζί τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Μ΄ ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε με τη γέμιση μας τις μελιτζάνες (εάν μας περισσέψει γέμιση την βάζουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες μας.
Πασπαλίζουμε όλες τις μελιτζάνες με τριμμένο κεφαλοτύρι ή με τριμμένη φέτα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 80 με 90 λεπτά.
Για να μην σας αρπάξουν οι μελιτζάνες από πάνω όταν δείτε ότι έχουν ροδίσει ή σβήστε τις επάνω αντιστάσεις ή σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.

Σερβίρονται ζεστές αλλά και κρύες καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Αντί για ταψί μπορείτε να βάλετε ένα πυρέξ.
Επίσης εσείς μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα από τα υλικά ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ομελέτα με πατάτες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

320γρ. πατάτες, βρασμένες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
5 αυγά
1/2 χούφτα τυρί τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγο βούτυρο.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπούμε τα αυγά, με το τυρί και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε λίγο βούτυρο να λιώσει. Τοποθετούμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να ροδίσει. Προσθέτουμε και τις κομμένες πατάτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σιγοψηθούν. Αν οι πατάτες μας απορρόφησαν όλο το βούτυρο προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε και το μίγμα με τα αυγά στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ροδίσει και μετά την βάζουμε σε ένα πιάτο.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Μακαρόνια βίδες με λαχανικά και τυρί κότατζ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

500γρ. μακαρόνια βίδες
2 καρότα καθαρισμένα και χονδροκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χονδροκομμένα
1 μέτρια μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κύβους
2 πράσινα κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
1 φλιτζάνι τυρί κότατζ
8-10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
1/2 φλιτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και τα ανακατεύουμε μέσα στο τυρί κότατζ. Τοποθετούμε το τυρί στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά για να αρωματιστεί.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για αλ τέντε. Τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει η διαδικασία του βρασμού. Επαναφέρουμε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα και περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέτουμε τα λαχανικά ξεκινώντας από τα πιο σκληρά, δηλαδή πρώτα το καρότο, μετά οι πιπεριές, το κρεμμύδι, η μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, τις ελιές και τελευταία τη ντομάτα. Κάθε φορά που βάζουμε ένα λαχανικό τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό πριν προσθέσουμε το επόμενο. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά μας και προσθέτουμε στο τηγάνι τις βίδες μόλις προσθέσουμε το τελευταίο λαχανικό δηλαδή τις ντομάτες.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε μια ωραία πιατέλα πασπαλίζοντας από πάνω με το αρωματισμένο τυρί κότατζ.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Λινγκουίνι με γαρίδες σε μεθυσμένη σάλτσα!



Συνταγές για όλα τα γουστα!
Συνταγές για 4 άτομα

Υλικά:
500γρ λινγκουίνι, ζυμαρικά
16-18 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από το κέλυφος και το εντεράκι
1/2 φλιτζάνι, λευκό ημίξηρο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού πάστα ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο
1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρέμα
1/3 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι/Πιπέρι
Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Προετοιμασία:
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία για αλ τέντε. Στραγγίστε τα λινγκουίνι και τοποθετήστε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει η διαδικασία ψησίματος. Επαναφέρουμε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα που τα ετοιμάσαμε, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα, μακριά από την φωτιά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο να λιώσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και την γλυκιά πιπεριά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για ακόμα 2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρασί, την ντοματόπαστα, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν το αλκοόλ εξατμηστεί κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε για 3-4 λεπτά στην άκρη. Προσθέτουμε την φρέσκα κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Επαναφέρουμε στην φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το τριμμένο τυρί και τα λινγκουίνι. Ανακατεύουμε τα υλικά όλα μαζί να ενωθούν και αφήνουμε να ζεσταθούν τα μακαρόνια.
Σερβίρετε τα μακαρόνια σας ζεστά γαρνιρισμένα με το φρέσκο μαϊντανό. 
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Κρέας με μακαρόνια (ροσμπίφ) Μικρασιάτικη συνταγή Σερρών!


Υλικά :
1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο,
1 φλιτζάνι λάδι,
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο,
1 κρεμμύδι τριμμένο,
2 σκελίδες σκόρδο,
1 ποτηράκι κρασί,
3-4 πολτοποιημένες ντομάτες ώριμες,
αλάτι, πιπέρι, 1
πακέτο μακαρόνια χοντρά.

Για τη συνεχεία κάνετε κλικ Εδώ

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα!


Υλικά :
1/2 κιλό γαύρο
Λίγο ελαιόλαδο
40 γραμμάρια λευκό κρασί
1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας λίγο ελαιόλαδο,
τα 40 γραμμάρια λευκό κρασί,
τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη, το χυμό από 1 λεμόνι, την καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά εάν τρώτε, αλάτι, πιπέρι, τον γαύρο, και την φέτα, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά.
Τα κατεβάζουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Κάποια τα ξέρετε, μία λίστα ακόμη δεν βλάπτει...

• Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.
• Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο.
• Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα, το αφήνουμε
στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (SOS: μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.
• Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό
• Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά
• Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, και ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες)
• Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.
• Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιονιστής).

ΜΕΖΕΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ.....ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΣ......

από  :  Εδώ 

Ο προγραμματισμός για το μεσημεριανό έγινε από το πρωΐ, εξ αιτίας της προηγούμενης ανάρτησης.
Στην κατάψυξη τα δυο (2) τελευταία λουκάνικα τύπου Μάνης, κατασκευασμένα στον χασάπη μου, με συνταγή που του έδωσα, ελαφρά αλλαγμένη, μιας και έχει φουρνάκι καπνίσματος (αυτό ήταν το κίνητρο).
Είχε επίσης μανιτάρια σε φέτες, κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο κ.λπ.
Να και το αποτέλεσμα με ένα αυγό, χωριστά
 Για τέτοια λουκάνικα έχω ξαναγράψει ΕΔΩ. Αυτά όμως έγιναν διαφορετικά.
Υ Λ Ι Κ Α  
2 Λουκάνικα "χωριάτικα" κομμένα φετάκια
1 κουταλιά Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Πιπερίτσες καυτερές (μικρές τσίλι)
1 κουτί (400 γραμ) Ντοματάκια κονκασέ
250 γραμ Μανιτάρια σε φέτες κατεψυγμένα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Ζεσταίνω αντικολλητικό τηγάνι και στήνω τα κομματάκια του  λουκάνικου από την κομμένη τους πλευρά, με σκοπό να βγάλουν το λίγο λίπος που έχουν (μοσχαρίσια είναι κατά βάση, με χοιρινό 20%).
Σε μερικά λεπτά τα τουμπάρουμε από την άλλη κομμένη πλευρά.
Ελέγχω ότι πήραν χρώμα και ρίχνω τα μανιτάρια, όπως είναι παγωμένα, ανακατεύω και σε λίγω βγάζουν τα νερά τους και αρχίζει ο βρασμός.
Στο μεταξύ λιώνω στο multi τα ντοματάκια, το κρεμμύδι και τα πιπεράκια.
Όταν τα υγρά των μανιταριών πλησιάζουν να σωθούν, ρίχνω το περιεχόμενο του multi στο τηγάνι.
Σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα (να μη κάνουμε την κουζίνα χάλια και μόλις καθαρίστηκε) και χαμηλώνω την φωτιά στο μισό.
Σε 10-15 λεπτά η σάλτσα έχει πήξει.  Αν πήζει νωρίτερα συμπληρώνω ζεστό νερό, για να συνεχίσει ο βρασμός μέχρι τα 15 λεπτά.
Ο μεζές αυτός, κανονικά, είναι αμαρτωλός, αλλά με τα μοσχαρίσια άπαχα λουκάνικα και χωρίς καθόλου έξτρα αλάτι, γίνεται άψογος.
Τον εμπλούτισα και μέ ένα αυγό σκέτο στο άλλο αντικολλητικό τηγανάκι και να το γεύμα.
Εννοείται ότι συνοδεύτηκε με κόκκινο ξερό κρασάκι

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας!

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/


4 μέτρια φιλέτα κοτόπουλου

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο
2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με σιναρόσπορους
1 φλ.λευκό,ξηρό κρασί
1 φλ.φρέσκα κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με χοντρό πάτο λιώνετε το βούτυρο. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το βάζετε προσκεκτικά στο τηγάνι αναποδογυρίζοντας το μέχρι να ροδοκοκκινήσει και να ψηθεί. Το μεταφέρετε σε άλλο δοχείο και το διατηρείτε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί προσθέτετε τη μουστάρδα με σιναρόσπορους. Τα ανακατεύετε και περιχύνετε το κρασί. Τα αφήνετε να πάρουν βράση και προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος. Κόβετε τα φιλέτα σε χοντρές φέτες, τα επαναφέρετε στη σάλτσα και τα σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τα φιλέτα με ρύζι και τηγανητά φύλλα ρόκας. Τα αλατοπιπερώνετε και μόλις ζεσταθούν τα σερβίρετε.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Σοκολατάκια με νουτέλα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 30 σοκολατάκια

Υλικά:

120γρ. φουντούκια
200γρ. νουτέλα
70γρ. γκοφρέτες με γέμιση κρέμας κακάο
350γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175oC και βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου. Απλώνουμε τα φουντούκια στο ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να καβουρδιστούν. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε στην άκρη περίπου 30 φουντούκια και τα υπόλοιπα τα αλέθουμε στο μίξερ.
Βάζουμε τη νουτέλα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τα μισά από τα αλεσμένα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αλέθουμε τις γκοφρέτες και τις αναμιγνύουμε μαζί με τα υπόλοιπα αλεσμένα φουντούκια. Βάζουμε το μίγμα σε ένα βαθύ πιάτο.
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι νουτέλα, βάζουμε στη μέση ένα ολόκληρο φουντούκι από αυτά που κρατήσαμε στην άκρη και μετά μαζί με ένα δεύτερο κουταλάκι καλύπτουμε το φουντούκι με νουτέλα.
Ρίχνουμε την μπαλίτσα μέσα στο μείγμα με τις γκοφρέτες και πάλι χρησιμοποιώντας δύο καθαρά κουταλάκια την καλύπτουμε με το μίγμα ενώ ταυτόχρονα πιέζοντας την ελαφρά με τα κουταλάκια της δίνουμε και ένα πιο σφαιρικό σχήμα.
Δουλεύουμε κατά αυτό τον τρόπο μέχρι να μας τελειώσει η νουτέλα αραδιάζοντας τις μπαλίτσες σε ένα μεγάλο πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ενώ στο μεταξύ λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα.
Βουτάμε μία μία τις μπαλίτσες μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα και χρησιμοποιώντας δύο κουταλάκια τις καλύπτουμε προσεχτικά με τη σοκολάτα.
Απλώνουμε τα σοκολατάκια σε μια λαδόκολλα και αφήνουμε μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα. Απολαύστε!

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Τάρτα με μήλα και κεράσια!

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
 
Ζύμη :

2 ½ φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ.βούτυρο παγωμένο
4 κουταλιές  της σούπας ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι βανίλια
½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

Γέμιση :
4 μεγάλα μήλα
1 φλ.κεράσια χωρίς κουκούτσια
½ λεμόνι
1 φλ.μαρμελάδα βερύκοκο (χρυσόμηλο)
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ψιλοκομμένα



 Εκτέλεση :

Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  το αλάτι και ανακατεύετε. Κόβετε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και το ρίχνετε στο αλεύρι. Με τις παλάμες σας τα τρίβετε μέχρι να γίνουν ένα σώμα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τους κρόκους και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνουν μια ζύμη. Την πλάθετε σαν ρολό, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια , την ανοίγετε σε φύλλο πάχους μισό εκατοστό και καλύπτετε την επιφάνεια ενός ταψιού ή μιας φόρμας τάρτας. Με ένα μαχαίρι κόβετε τις προεξοχές και με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη. Απλώνετε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα.
Αφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια από τα μήλα και τα κόβετε σε φέτες ½ εκ.και τις ραντίζετε με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Απλώνετε τα μήλα και τα κεράσια πάνω στη μαρμελάδα. Κόβετε το βούτυρο και τον σκορπίζετε στην επιφάνεια. Βάζετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμοί κελσίου) για 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την αφήνετε να κρυώσει και τη σερβίρετε.

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

από:  Εδώ  

Την είχαν, λέει, σαν κύριο φαγητό και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έβαζαν και νόμισμα, με χειροποίητο φύλλο και σε στρόγγυλο ταψί "θηρίο", ψημένη στο φούρνο της περιοχής.
Τάδε έφη συμβία, για την κατασκευή της γιαγιάς της, από την μητέρα της, με καταγωγή από την Κλεισούρα Καστοριάς.
Εγώ όμως σήμερα τα ξεπέρασα αυτά και την έφτιαξα με έτοιμο φύλλο κουρού "Κανάκη" σε μικρό πυρεξάκι 20Χ30.  Πήρα όμως τα συγχαρίκια και το, περίφημο πλέον "γεια στα χέρια σου"!!
Το αποτέλεσμα
και η κατασκευή, πριν το πασπάλισμα με σουσάμι 
 και ψημένη, πριν να κοπεί
 Ο τρόπος της κατασκευής περιγράφεται ΕΔΩ (κλικ), με την μόνη προσθήκη 150 γραμμαρίων φέτας (γιδοτύρι για την ακρίβεια).
 Και η μανία μου για κοντινά πλάνα
Και όλα αυτά σε δύο ώρες, συνολικά.........

Μπακαλιάρος παστός γιαχνί με πατάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 κιλό μπακαλιάρο
1 κιλό πατάτες
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένος
640γρ. ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από το δέρμα αφού τον κόψουμε σε κανονικές μερίδες. Τον βάζουμε από το βράδυ να μουσκέψει σε μπόλικο νερό, που αλλάζουμε 2-3 φορές. Του αφαιρούμε τα κόκκαλα, τον πλένουμε και τον στραγγίζουμε.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια να σοταριστούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον σκόρδο, τον μαϊντανό, το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα τεμάχια και τις ρίχνουμε στη σάλτσα να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου επάνω στις πατάτες, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 30 λεπτά και να μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Λεμονάτος ξιφίας στο φούρνο με κρούστα από αρωματικά!

Συνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

Για το μείγμα της κρούστας:
50γρ. ανάλατο βούτυρο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαιντανό, ψιλοκομμένο
12-15 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
100γρ. πινόλια καβουρδισμένα
100γρ. φρυγανιά αλεσμένη
Για τα φιλέτα ξιφία:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 x 150γρ. φιλέτα ξιφία
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρούστα. Βάζουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, τα πινόλια, και την αλεσμένη φρυγανιά σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Δουλεύουμε τα υλικά μας στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα.
Αλείφουμε τα φιλέτα ξιφία με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τοποθετούμε τα φιλέτα πάνω στο γκριλ για 1 λεπτό την κάθε πλευρά. Βγάζουμε τα φιλέτα από το γκριλ και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα αντικολλητικό ταψί φούρνου. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Απλώνουμε το μείγμα κρούστας πάνω στα φιλέτα και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα ανάλογα με τα γούστα σας.
Σερβίρετε τα φιλέτα απευθείας από το φούρνο και συνοδεύστε με πατάτα πουρέ και βρασμένα φρέσκα λαχανικά. 
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τιραμισού!

υνταγες για όλα τα γουστα!
Συνταγή για 12 άτομα

Υλικά:

6 κρόκοι αυγών
3/4 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι γάλα
1 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
½ κιλό τυρί μασκαρπόνε
1/4 φλιτζάνι δυνατό εσπρέσσο, χλιαρό
2 κουταλιές της σούπας ρούμι, λικέρ καφέ ή Καλούα
2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο άγλυκο

Εκτέλεση:

Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπάμε με σύρμα ελαφρά τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη ώσπου να ανακατευτούν καλά.
Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, και το μίγμα των αυγών με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, ώσπου το μίγμα να πάρει μία βράση. Κατόπιν αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν το μίγμα κρυώσει, το βάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα.
Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την βανίλια ώσπου να πήξει και να γίνει μια αφράτη σαντιγύ.
Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε στο μίγμα των αυγών με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ζωηρά ώσπου να αποκτήσει μια λεία υφή.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τον καφέ και το ρούμι. Χωρίζουμε τα μπισκότα σαβαγιάρ στη μέση κατά μήκος, και τα ραντίζουμε με το μίγμα του καφέ.
Σε ένα ωραίο φαρδύ μπολ τοποθετούμε την μισή ποσότητα των μπισκότων έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το μίγμα του μασκαρπόνε, το απλώνουμε ομοιόμορφα, και ρίχνουμε από πάνω την μισή ποσότητα της κρέμας σαντιγύ.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά, και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, και βάζουμε το τιραμισού μας στο ψυγείο για 4-6 ώρες, ώσπου να σφίξει καλά.
Απολαύστε! You might als

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πανακότα με χαρουπόμελο και φιστίκια!


από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

Η πανακότα συνήθως συνδυάζετε με σος από βατόμουρα, σοκολάτα ή φράουλες. Σ αυτή την συνταγή, η δροσερή αυτή κρέμα θα συνδυαστεί με ένα πιο κυπριακό «στοιχείο», το χαρουπόμελο.

1 ½ ποτήρι γάλα φρέσκο ημιάπαχο
1 ποτήρι φρέσκα ελαφριά κρέμα
2 κ.σ.κοφτές ζάχαρη
3-4 κ.σ.γάλα φρέσκο
1 ½ κ.σ.σκόνη ζελατίνης
2/3 φλ.φιστίκια ωμά καβουρδισμένα (χωρίς την φλούδα)

Για τη σος
½ φλ.χαρουπόμελο
2 κ.σ.φυστικοβούτυρο

Διαλύουμε  πρώτα σε ένα φλιτζάνι τη ζελατίνη με τις 3-4 κ.σ.γάλα ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθεί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη φρέσκα κρέμα και τα βράζουμε μαζί ανακατεύοντας καλά. Δεν αφήνουμε να χογλάσει, αλλά να βράσει μόνο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, ανακατεύοντας πάλι πολύ καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει για 5-6 ώρες. Ετοιμάζουμε το σος ανακατεύοντας καλά το χαρουπόμελο και το φυστικοβούτυρο. Θα περιχύσουμε τις πανακότες μόνο όταν θα τις ξεφορμάρουμε και τις σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με τα φυστίκια αφού πρώτα τα καβουρδίσουμε.

Πώς να φτιάξετε γιαούρτι!


Υλικά :
1 κιλό γάλα ή πρόβιο ή αγελάδας
1με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Εκτέλεση :

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, τη βάζουμε στη φωτιά και με τι βοήθεια ενός θερμομέτρου όταν φτάσει στους 85 με 90 βαθμούς τη κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε ελαφρά και πάλι με τη βοήθεια του θερμομέτρου βλέπουμε πόσο η θερμοκρασία του γάλακτος κατέβηκε.
Σ΄ ένα μικρό μπολ διαλύουμε τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι κι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 45 με 43 βαθμούς το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας, (ή σε πήλινο σκεύος που βάλαμε το γάλα), κι ανακατεύουμε πολύ ελαφρά.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για αρκετές ώρες (όλη την νύχτα)καλό κάνει, προσοχή να μην το κουνήσουμε.
Όταν πήξει το γάλα σε γιαούρτι κι όταν δούμε ότι είναι έτοιμο το βάζουμε στο ψυγείο.
Καλά είναι να φάμε το γιαούρτι την επομένη ημέρα.
Στο ψυγείο μας το κρατάμε περίπου 1 εβδομάδα.

Καλή επιτυχία.

Με το πρόβιο γάλα θα έχετε ένα πιο πηχτό γιαούρτι, ενώ με το αγελαδινό γάλα ένα πιο αραιό.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ντολμάδες με λουλούδια από τα κολοκύθια!

Ένα καθαρά καλοκαιρινό και πολύ ελαφρύ φαγητό αυγολέμονο!
Υλικά :

40 με 50 λουλούδια από τα κολοκύθια
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό
Εκτέλεση :
Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Καθαρίζουμε τα λουλούδια από το κοτσανάκι κου έχει την γύρη.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λουλούδια
Στρώνουμε τους τα γεμισμένα λουλούδια στην κατσαρόλα κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και το βούτυρο μας.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 1 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορούμε να γεμίσουμε και μερικά κολοκυθάκια μαζί με τα φύλλα και να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα μας

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Δροσερή κρέμα διαίτης με γεύση ινδοκάρυδου!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

50γρ. συμπυκνωμένη κρέμα καρύδας
500γρ. γιαούρτι 0% διαίτης, στραγγιστό
4 κουταλιές της σούπας σκόνη ζαχαρίνης (candarel ή sweet and low)
1 φακελάκι βανίλια
2 ώριμα ακτινίδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
2 ροδάκινα φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια

Εκτέλεση:

Διαλύουμε την κρέμα καρύδας σε 50ml βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ μαζί με την ζαχαρίνη και την βανίλια. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο μπολ με αργές και ελαφριές κινήσεις για να μην μας νερώσει το γιαούρτι. Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα για να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Χωρίζουμε το μίγμα σε ποτήρια ή μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε. Λίγο πριν σερβίρετε την κρέμα σας ρίξτε τα φρούτα που ετοιμάσατε από πάνω.
Απολαύστε!
 (Περίπου 180 θερμίδες ανα μερίδα).

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Σπρινγκ ρολς!


Συνταγες για ολα τα γουστα!

Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

1/2 λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
3 καρότα κομμένα σε σπιρτόξυλα
3 κολοκυθάκια κομμένα σε σπιρτόξυλα
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού soy sauce
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 πακέτο κινέζικο φύλλο για spring rolls (20 φύλλα)
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Προετοιμασία:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά (μεγάλο τηγάνι) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το τζίντζερ και τα κολοκυθάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τελευταίο το λάχανο και την soy sauce και τα σοτάρουμε όλα μαζί για ακόμη 2-3 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν λίγο.
Τοποθετούμε ένα-ένα τα κινέζικα φύλλα σε επίπεδη επιφάνια και τα γεμίζουμε με τα σοταρισμένα λαχανικά και . Τα τυλίγουμε όπως τυλίγουμε τους ντολμάδες. Για να κολλήσει η άκρη του φύλλου βάζουμε λίγο νερό.
Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα ρολά σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν στην μία πλευρά και μετά τα γυρίζουμε.
Στραγγίζουμε τα ρολά πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε με ρύζι στον ατμό και γλυκόξινη σάλτσα. Καλή Όρεξη!