Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Λυθρίνι στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα φέτας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

1 λυθρίνι περίπου 1kg, καλά καθαρισμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, γλυκιά
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελιές ψιλοκομμένες χωρίς κουκούτσι.
2-3 κουταλιές σούπας τριμμένη φέτα
Μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι., τις ελιές και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και το κρασί. Αφήνουμε πάνω στην φωτιά να πάρει μία βράση η σάλτσα και προσθέτουμε την φέτα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει αλλά να είναι ακόμη νερουλή. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο μέσα στο οποίο θα τυλίξουμε σαν πακέτο το ψάρι. Βάζουμε στο κέντρο του ταψιού το καθαρισμένο λυθρινι και περιχύνουμε ομοιόμορφα με την σάλτσα που ετοιμάσαμε. Κλείνουμε σε πακέτο το ψάρι αλλά αφήνουμε αρκετό χώρο εσωτερικά για να δημιουργηθούν ατμοί εντός του πακέτου που θα ψήσουν αλλά και θα αρωματίσουν το ψάρι μας.
Ψήνουμε το λυθρινι στο φουρνο για 20-25 λεπτά. Ανοίγουμε το πακέτο μόνο μετά από 20 λεπτά ψησίματος για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το ψάρι μας.
Σερβίρετε το λυθρινι με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα.

Καλή Όρεξη!

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Κουλουράκια βουτύρου!

(Μ΄άρωμα βανίλιας και γεύση πορτοκαλιού )

Υλικά :
1/2 κιλό βούτυρο (γάλακτος ή μαργαρίνη )
1/2 κιλό ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 έως 4 αυγά καλά χτυπημένα (εάν δεν κάνει να φάτε αυγά μην βάζετε)
2 βανίλιες
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κρόκο αυγού χτυπημένο.

Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει) συνεχίζοντας ζυμώνοντας ελαφριά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε .
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχέδιο της αρεσκείας μας ,τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Μουσακάς με σπιτική μπεσαμέλ!

Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
700γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό περασμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμελ:
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό
2 αβγά
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (λίγο επιπρόσθετο για το τελείωμα)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζανες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.
Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τις μελιτζάνες και στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και στις δύο πλευρές. Βγάζουμε από το τηγάνι τις μελιτζάνες και βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για να ανακατευτεί καλά με το κρεμμυδάκι καινα γίνει σπυρωτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να ψηθεί το μίγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί. Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο νερό και τον προσθέτουμε και αυτό στον κιμά. Βάζουμε το φύλλο δάφνης, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.
Για να φτιάξουμε την μπεσαμελ ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέσα στο βούτυρο μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάνει κόμπους. Μόλις πήξει η μπεσαμελ κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στην μπεσαμελ το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε την κρέμα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αυγά φροντίζοντας να απορροφηθούν πολύ γρήγορα από το μίγμα.
Λαδώνουμε ένα αρκετά μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Βάζουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Αδειάζουμε τον κιμά από πάνω από τις μελιτζάνες και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύνουμε τη μπεσαμελ πάνω από την δεύτερη στρώση των μελιτζανών. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την μπεσαμελ και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμελ. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί ο μουσακας μας για περίπου μισή ώρα πριν το κόψουμε. Καλή Όρεξη!

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τα μονάδικα οφέλη του δενδρολίβανου στην υγεία μας!

Το δενδρολίβανο είναι ένα εγγενές βότανο της Μεσογείου, αν και σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Το δενδρολίβανο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους αρχαίους χρόνους, γεγονός που οφειλόταν στις ιδιότητες που του αποδίδονταν.

Συγκεκριμένα, πίστευαν ότι μπορεί να διεγείρει και να ενισχύει τη μνήμη, με τους μαθητές στην αρχαία Ελλάδα να τοποθετούν κλωνάρια δενδρολίβανου στο κεφάλι τους στη περίοδο των εξετάσεών τους.


η συνέχεια Εδώ  
 

Κέικ με τυρί κρέμα και βατόμουρα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 24 κομματια

Υλικά:

200γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά
1/4 φλιτζάνι γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι βατόμουρα, συν μερικά επιπλέον για γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το τυρί-κρέμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι (περίπου 1 φλιτζάνι), τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τα βατόμουρα (αφού τα αποψύξουμε αν είναι κατεψυγμένα) μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά.
Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε το κέικ για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό, γαρνίροντάς το με βατόμουρα και φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.
Απολαύστε!

Σοκολατάκια με άρωμα πορτοκάλι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 σοκολατακια
Υλικά:
1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
230γρ. σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
Κακάο σε σκόνη
170γρ. σοκολάτα κουβερτουρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο μαζί σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε το μίγμα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει, και να γίνει ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα της σοκολάτας σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, και να σφίξει.
Όταν σφίξει αρκετά, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με σκόνη κακάο για να μην κολλάει το μίγμα, και φτιάχνουμε σοκολατάκια σε μέγεθος της αρεσκείας μας.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την σοκολάτα με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Βουτάμε τα σοκολατάκια μας μέσα στο μίγμα της σοκολάτας, και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί ώσπου να στεγνώσουν. Διατηρούμε τα σοκολατάκια μας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Απολαύστε!

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Κυπριακές κολοκοτές!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15-20 κολοκοτες

Υλικά:

Για τη ζύμη
5 φλιτζάνια αλεύρι
3/4 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
νερό για ζύμωμα όσο πάρει
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό κολοκύθι κόκκινο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού πλιγούρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγη κανέλα
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού σταφιδάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Από την προηγούμενη νύχτα κόβουμε το κολοκύθι να μαραθεί.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι, το πλιγούρι, τη ζάχαρη και το κρεμμύδι που σοτάραμε και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε μέσα στη ζύμη μας προσθέτουμε σταφιδάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, τη μαγιά και όσο νερό σηκώσει ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και πλάθουμε τη ζύμη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά φύλλα.
Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση πάνω στη ζύμη και κλείνουμε τα φύλλα σε σχήμα μισού κύκλου. Διπλώνουμε γυρνώντας λίγο την άκρη του φύλλου προς τα πάνω και πατάμε με πιρούνι ή με τα δάκτυλα μας.
Βάζουμε τις κολοκοτές σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Όρεξη!

Βύσσινο Γλυκό!

1 κιλό βύσσινο, 2 φλυτζάνια νερό, 1 κιλό ζάχαρη, ½ κουταλάκι κιτρικό οξύ. Πλένουμε το βύσσινο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για 25 λεπτά. Την επόμενη το ξαναβράζουμε και προσθέτουμε το κιτρικό οξύ.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού...

από: http://vasanakia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_30.html


Εκείνο το υπέροχο τραγανό γλυκάκι που με κερνούσε η θεία-Μαρία στην αυλή του σπιτιού της,κάτω από την πυκνή κληματαριά,κάθε φορά που την επισκεπτόμουν-παιδί ακόμα-...που με την πρώτη δαγκωνιά γέμιζε το στόμα μου σιρόπι και υπέροχες μυρωδιές...ποτέ δεν το ξέχασα και ήρθε η ώρα του...
 Αφορμή μια μεγάλη κολοκύθα λευκή που μου χάρισε ο εξάδελφός μου από τον κήπο του το Φθινόπωρο...Τόσο καιρό δεν μου πήγαινε η καρδιά να την κόψω...μου άρεσε μόνο να τη βλέπω...Όμως, προκειμένου να πάρω τους σπόρους για το ανοιξιάτικο σπορείο, πήρα την απόφαση να τη...θυσιάσω...
Την έκοψα λοιπόν στη μέση-με κάποια δυσκολία είναι αλήθεια-και καθάρισα το εσωτερικό από τους σπόρους...

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Κλασσικό κοτόπουλο πικάτα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 700γρ.)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/3 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κάπαρη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα μπολ και τα αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και βουτάμε το κοτόπουλο στο αλεύρι ώστε να αλευρωθεί πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι, το κρασί, το χυμό λεμονιού και τη κάπαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Βάζουμε ξανά πίσω το κοτόπουλο στο τηγάνι και το περιχύνουμε με τη σάλτσα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, καλύπτουμε μερικώς και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί. Ανακατεύουμε και το μαϊντανό πριν το σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ώμους αρνιού στο φούρνο με δεντρολίβανο και σάλτσα gravy (ζωμού)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

2 ώμους αρνιού, χωρίς κόκαλα ( ζητήστε από το χασάπη να σας τα δέσει)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1ολόκληρο κεφάλη σκόρδο, καθαρισμένη από όλα τα φύλλα και τα ξηρά μέρη
4 κόκκινα κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε τέταρτα
1 ματσάκι φρέσκο δενδρολίβανο
2 κουταλιές αλεύρι
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
Eλαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί, και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Το τοποθετούμε μέσα στο ταψί και προσθέτουμε σε διάφορα σημεία του ταψιού τις σκελίδες σκόρδου, τα κρεμμύδια και τα κλωναράκια δεντρολίβανου. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 3 1/2 ώρες.
Μετά από 3 1/2 ώρες, βγάζουμε το αρνί από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε πίσω για ακόμα 30 λεπτά.
Αφού ολοκληρωθούν οι 4 ώρες, βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε μια ξύλινη σανίδα κοπής και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστό. Το αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε το ταψί, με όλους τους χυμούς από το αρνί, πάνω σε μέτρια φωτιά στην εστία. Αφαιρούμε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου και το σκόρδο. Λιώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε πίσω στο ταψί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για 5-8 λεπτά για να καταστηθεί και μετά την περνάμε από λεπτό κόσκινο. Επαναφέρουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε το αρνί μας με το gravy που ετοιμάσαμε, συνοδεύοντας με λαχανικά στον ατμό και πουρέ πατάτας.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Αρνι στο φουρνο με δεντρολιβανο και αναμεικτα φρεσκα λαχανικα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4-5 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο κότσι αρνιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
6-8 κλωναράκια δεντρολίβανο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διάφορα φρέσκα λαχανικά (π.χ. πιπεριά γλυκιά, κρεμμύδι, καρότο, κολοκυθάκι, μελιτζάνα), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:


Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μερικές μικρές τομές πάνω στο κρέας. Μέσα στην κάθε τομή τοποθετούμε φέτες σκόρδου και λίγο δεντρολίβανο. Αλείφουμε το αρνί με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού πλύνουμε και κόψουμε τα λαχανικά τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά λαχανικά για να καλύψουν τον πάτο του ταψιού και κάτι παραπάνω. Καλύτερα είναι να δέσουμε σταυρωτά το κότσι με ένα σπάγκο για να μην ανοίξει κρέας όσο το ψήνουμε.
Τοποθετούμε το κότσι στο κέντρο του ταψιού πάνω από τα λαχανικά τα οποία περιχύνουμε με το υπόλοιπο του ελαιόλαδου. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το αρνι στο φουρνο για 80-90 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας. Στο μισό χρόνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κάθε περίπου 10 λεπτά μαζεύουμε με ένα κουτάλι τους χυμούς του φαγητού και περιχύνουμε με αυτούς το κότσι. Αφού ψηθεί το κρέας βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά πριν σερβίρουμε.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Σοκολατάκια με μπισκότα Oreo και τυρί Φιλαδέλφεια!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 12-15 άτομα
Υλικά:
1 συσκευασία μπισκότων OREO
250gr τυρί κρέμα Philadelphia
1 λευκή σοκολάτα κουβερτούρα (περίπου 400γρ.)
Προετοιμασία:
Τοποθετήστε τα μπισκότα Oreo σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα και με ένα πλάστη ή κάτι ανάλογο πιέστε τα μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. Σπάστε τα μπισκότα σε δόσεις και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε στο μπολ το τυρί Φιλαδέλφεια και ανακατέψτε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι να ενωθεί με τα μπισκότα.
Τοποθετήστε ένα μεγάλο χαρτί φούρνου σε μία επίπεδη επιφάνεια. Πάρτε με τα δάκτυλα σας αρκετή ζύμη και πλάστε στρογγυλά μπαλάκια στο μέγεθος μικρού κεφτέ. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλη την ποσότητα του μίγματος μπισκότων και αραδιάστε πάνω στο χαρτί φούρνου.
Τοποθετήστε σε ένα μπεν μαρί την λευκή σοκολάτα και αφήστε να βράσει μέχρι να λιώσει εντελώς ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Βουτήξτε τα μπαλάκια που φτιάξατε με το μείγμα μπισκότου στην λιωμένη λευκή σοκολάτα και τοποθετήστε πίσω στο χαρτί φούρνου. Αφήστε να στερεοποιηθεί και πάλι η σοκολάτα και τοποθετήστε τα σοκολατάκια σε ένα μπολ με πώμα. Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Σερβίρετε τα σοκολατάκια απευθείας από το ψυγείο.
Απολαύστε!

Αρνάκι Φρικασέ!


Υλικά :
1 1/2 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
5 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα μαρουλάκια
150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
1 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
3 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αρνάκι σε μερίδες το σκεπάζουμε με νερό και το βράζουμε καλά.
Καθαρίσουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαρουλάκια τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε και λίγο νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε λίγο.
Μετά χύνουμε το νερό από τη κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τον άνηθο βάζουμε το βρασμένο κρέας μαζί με το ζωμό που το βράσαμε, το βούτυρο κι εάν δεν σκεπάστηκαν τα χορταρικά μας και το κρέας με το ζωμό συμπληρώνουμε νερό, τα βάζουμε στη φωτιά και τα βράζουμε έως ότου να τρώγονται τα χορταρικά.
Τα κατεβάζουμε κάνουμε αυγολέμονο με 1 ή με 2 αυγά τα 3 λεμόνια και ζωμό από το φαγητό μας και τα περιχύνουμε.

Σερβίρεται ζεστό καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Τσουρέκι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 1 τσουρεκι

Υλικά:

700γρ. αλεύρι
1 κύβος (42 γραμμ.) νωπή μαγιά
200γρ. χλιαρό νερό
120γρ. βούτυρο γάλακτος
180γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
1 πρέζα μαστίχα

Εκτέλεση:

Θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χλιαρό νερό με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια αραιή ζύμη (περίπου 150γρ. από την συνολική ποσότητα της συνταγής.)
Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (πχ. κοντά σε ένα καλοριφέρ) για περίπου 20 λεπτά.
Λιώνουμε το βούτυρο μέσα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (εκτός από μία κουταλιά της σούπας). Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα βουτύρου και χτυπάμε με σύρμα με γρήγορες κινήσεις για να ενωθούν με το μείγμα και να μην κόψουν.
Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα σποράκια κακουλέ με την 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη που κρατήσαμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (που φτιάξαμε προηγουμένος) και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη. Προσθέτουμε και τα αρωματικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι πλέον η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει μετά από το ζύμωμα τότε προσθέστε ακόμη λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα (εξαρτάται από την θερμοκρασία πάντοτε).
Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθουμε τρείς λωρίδες με την ζύμη μας και τις πλέκουμε σε κοτσίδα. Τοποθετούμε το τσουρεκι μας σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε πάλι για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170οC. Πριν φουρνίσουμε το τσουρεκι μας το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο νερό. Ψήνουμε το τσουρεκι για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει. Για να γυαλίσει το τσουρεκι όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πασχαλινό Αρνάκι ή Κατσικάκι στη σούβλα!



Υλικά :

Ένα αρνάκι ή κατσικάκι (εάν είναι από 12εως 14 κιλά είναι ότι το καλύτερο)
Την σκέπη (ξυγκιά)από το αρνάκι ή το κατσικάκι
Αλάτι και πιπέρι

Ετοιμασία :

Καθαρίζουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι από αίματα εάν έχει (στο κεφάλι του)κι ότι άλλο πρέπει να πετάξουμε (προσοχή να μην το πλύνετε)
Σε πολλά μέρη της Ελλάδος (όπως στην πατρίδα μου τη Ρούμελη στο σφαγείο κολλούν την σκέπη(ξυγκιά)επάνω στο αρνάκι ή το κατσικάκι (σαν να φορά μια κάπα, απλά τότε εμείς πρέπει να τη ράψουμε στις άκρες με μια σακοράφα, για να μην πέσει όταν το ψήνουμε, εάν δεν την έχουν βάλει επάνω στο ζώο και τη έχουν απλά περάσει επάνω του σε μια τρύπα για να στέκετε, πρέπει να την πάρουμε κι εάν είναι παγωμένη να την ζεστάνουμε λίγο σε ατμό και να την κολλήσουμε όπως προανέφερα την βάζουν στο σφαγείο και μετά καλό ράψιμο.
Το σουβλίζουμε το δένουμε πολύ καλά στα πίσω πόδια, στην κοιλία, στα πλευρά, στα μπροστινά πόδια και στο λαιμό,(να ξέρετε ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι πρέπει να γίνει ένα με τη σούβλα, γι΄αυτό πάρα πολύ καλό δέσιμο).
Το αλατοπιπερώνουμε όσο θέλει ο καθένας μας και ράβουμε την κοιλιά του ζώου.
Ανάβουμε την φωτιά (η καλλίτερη φωτιά γίνετε από κληματσίδες «8 δέματα θέλει», από ξύλα ή από κάρβουνα.
Όταν ανάψει και γίνουν ανάμενα κάρβουνα την βρέχουμε με νερό (από έξω είναι μαύρο σβηστό κι από μέσα αναμμένο).
Απλώνουμε τα κάρβουνα φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο που το μήκος του να είναι το ίδιο με το μήκος του ζώου, το ζώο δεν το βάζουμε από πάνω αλλά από διπλά (απόσταση από τη φωτιά από 25 έως 35 εκατοστά)και το γυρίζουμε πάρα πολύ αργά η πύρα της φωτιάς να φτάνει έως τη σούβλα.
Προσοχή να μην αφήνετε τη φωτιά να σταχτώσει τα κάρβουνα τα σβήνουμε μα νερό (χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι ψεκασμού)
Συνεχίζουμε το γύρισμα αργά αργά και το σβήσιμο της φωτιάς (εάν φυσά αεράκι από τη μεριά που έρχεται βάλτε κάτι(μια λαμαρίνα ή ότι έχετε) γιατί θα μείνετε από φωτιά, μετά από δυο με δυόμισι ώρες το χαμηλώνουμε πιο κοντά στη φωτιά και τρυπώντας το στα μπούτια βλέπουμε πόσα υγρά έχει εάν έχει πολλά συνεχίζουμε.
Εάν έχει ψηθεί στην κοιλιά και κρατά στις πλάτες και στα μπούτια, αφαιρούμε τη φωτιά από τη κοιλιά και δυναμώνουμε στα άκρα.
Προσοχή το αρνάκι ή το κατσικάκι δεν το πασαλείβουμε με τίποτα ούτε λάδια, ούτε λεμόνια, ούτε βουτυρά, αυτό ψήνεται μόνο με τη σκέπη του (ξυγκιά του).
Ή αρνάκι ή κατσικάκι αγοράσετε από θέμα υγείας είναι το ίδιο (το λίπος δεν το τρώμε), νόστιμα είναι και τα δυο η διαφορά είναι το μεν αρνάκι μπορούμε να το φάμε και κρύο τις επόμενες ημέρες ενώ το κατσικάκι δεν τρώγεται κρύο αλλά μόνο ζεστό γιατί εάν μείνει σκληραίνει.

Υγ: Η φωτογραφία είναι από Πάσχα στην πατρίδα μου την Ρούμελη πριν 41 Χρόνια.

Καλό σούβλισμα Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Πασχαλινή Συνταγή, Γαρδούμπες!



Υλικά :

Τα πλεμόνια από δυο συκωταριές αρνίσιες
1 κιλό έντερα
1 κιλό γλυκάδια
7 ματσάκια σκορδάκια φρέσκα (όταν δεν βρίσκουμε βάζουμε κρεμμυδάκια φρέσκα )
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Αλάτι

Εκτέλεση :

Με τη βοήθεια ενός στύλου bik γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε πολύ καλά..
Φουσκώνουμε τα πλεμόνια να γίνουν σαν μπαλόνια και μετά μ΄ ένα ψαλίδι τα κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα στο μέγεθος του δίκτη μας κολλημένο με το μεσαίο και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σ΄ένα τρυπητό τα έντερα να στραγγίξουν καλά όπως και τα κομμάτια από τα πλεμόνια.
Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.
Μετά περνώντας στο χέρι μας ένα κομμάτι από το πλεμόνι και βάζοντας διπλά του λίγο από τα γλυκάδια τα τυλίγουμε με λίγο έντερο όπως βλέπουμε το στο κοκορέτσι και τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω από το μίγμα από τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια.
Αφού πλέξουμε όλες τις γαρδούμπες και τις βάλουμε στο ταψί τις σκεπάζουμε με το χυμό της τομάτας.
Ρίχνουμε το λάδι και τα ψήνουμε περίπου για δυο ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να τρώγονται σκορδάκια.
Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα σκορδάκια και τα κρεμμυδάκια, μόλις αρχίσουν να βράζουν σπρώχνουμε με για ξύλινη κουτάλα τις γαρδούμπες μέσα στα χορταρικά, εάν όταν έχουν μείνει με το λάδι τα χορταρικά θέλουν κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό όταν σωθεί ξαναδοκιμάζουμε τα χορταρικά έως ότου βράσουν καλά και μηνούν με το λάδι.

Οι γαρδούμπες εμείς τις κάνουμε το Μεγάλο Σάββατο για το Πασχαλινό Τραπέζι μαζί με τη Μαγειρίτσα μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία (είναι δε η καλύτερη εποχή που τα αρνάκια έχουν τα καλύτερα πλεμόνια γλυκάδια κι έντερα).

Στην πατρίδα μου τη Ρούμελη κάθε οικογένεια αγόραζε ή είχε δικό της ένα αρνάκι και στις δυο περιπτώσεις δεν εύρισκε εύκολα δεύτερη συκωταριά μαζί με το πλεμόνι και τα γλυκάδια, εάν δε ήταν η οικογένεια μεγάλη για να φτάσει να φάνε όλοι η Νοικοκυρά έβαζε όταν τελείωνε το πλεμόνι και την κοιλία.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου που την έμαθε από τη μητέρα του πατέρα μου.

Σερβίρονται ζεστές καλή επιτυχία
Ευλογημένο και Καλό Πάσχα
Χριστός Ανέστη
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Πασχαλινή Συνταγή, Μαγειρίτσα!



Υλικά :

Την καρδία από το αρνάκι
200 γραμμάρια πλεμόνι
200 γραμμάρια έντερα
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
3 ματσάκια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
100 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :


Αφού γυρίσουμε τα έντερα μ΄ ένα μολύβι και τα πλύνουμε πάρα πολύ καλά τα βάζουμε σε μια σουπιέρα με ξύδι και τα αφήνουμε για περίπου μια ώρα, μετά τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε μαζί με το πλεμόνι και την καρδούλα (κι αυτά πλυμένα πολύ καλά) σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε.
Όταν βράσουν τα βάζουμε σ΄ένα τρυπητό να στραγγίσουν και μετά με ένα ψαλίδι τα κόβουμε όλα σε μικρά κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα μαρούλια, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το βούτυρο, αλάτι και λίγο πιπέρι και τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε καλά.
Όταν βράσουν και πρέπει να ρίξουμε το ρύζι βλέπουμε εάν θέλει νερό και συμπληρώνουμε.
Εάν τη θέλουμε σούπα βάζουμε λίγο περισσότερο νερό και λίγο λιγότερο ρύζι.
Όταν την κατεβάσουμε από την φωτιά την αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε αυγολέμονο με 1 ή με 2 αυγά με 3 λεμόνια και ζωμό από το φαγητό μας και τη περιχύνουμε και μετά την σκεπάζουμε για λίγο.



Στην πατρίδα μου την Ρούμελη εάν τη φάμε μετά από νηστεία 50 ημερών σε σούπα μπορεί να μας πειράξει γι΄ αυτό την κάνουμε αρκετά πηκτή και προσθέτουμε από πάνω γιαούρτι πρόβιο παχύ, έτσι αποφεύγουμε να έχουμε προβλήματα.

Καλό κι Ευλογημένο Πάσχα.
Χριστός Ανέστη.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Αυγά!

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β (θειαμίνη και ριβοφλαβίνη), βιταμίνης D, βιταμίνης Α και των μεταλλικών στοιχείων ασβέστιο, φώσφορο, ποτάσιο και σίδηρο. Περίπου το 74% του βάρους ενός αυγού είναι νερό. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του βρίσκονται στον κρόκο, αν και το ασπράδι περιέχει θειαμίνη.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πασχαλινά μπισκότα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 μπισκοτα

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Χοντρό αλάτι
230γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Ζάχαρη, για πασπάλισμα
250-300γρ. έτοιμα γλάσα χρώματος άσπρο και ροζ

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα μπισκότα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε και χτυπούμε τα αυγά ένα ένα. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και στη συνέχεια τη βανίλια. Καταψύχουμε τη ζύμη αφού τη τυλίξουμε σε μια πλαστική μεμβράνη, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τα μπισκότα χρησιμοποιώντας κουπ πατ σε σχήμα αρνιού ή άλλων πασχαλινών θεμάτων. Μεταφέρουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί τα μπισκότα και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Τοποθετούμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδοκοκκινίσουν τα άκρα, για 10 έως 12 λεπτά. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας μεταφέρουμε το γλάσο σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε ένα περίγραμμα γύρω από τα άκρα και τα γεμίζουμε με περισσότερο γλάσο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη για λείανση. Αφήνουμε τα μπισκότα μας να στεγνώσουν εντελώς και δένουμε μια ροζ ή μπλε κορδέλα σε κάθε μπισκότο, αν θέλουμε.
Απολαύστε!

Πασχαλινά λαγουδάκια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 36 μπισκοτα

Υλικά:

1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού φυτικό λίπος
2 αυγά
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι κανέλα
300-500γρ. έτοιμο γλάσο σε διάφορα χρώματα

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το φυτικό λίπος μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και κτυπούμε μέχρι να ανακατευτούν όλα πολύ καλά. Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ζύμη πάχους 6 cm. Κόβουμε με ένα κόπτη μπισκότων σχήματα κουνελιού.
Τοποθετούμε τα μπισκότα μας σε ένα ταψί και βάζουμε τη κανέλα πάνω στα μάτια τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 έως 10 λεπτά.
Για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας μεταφέρουμε το γλάσο σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε ένα περίγραμμα γύρω από τα άκρα και τα γεμίζουμε με περισσότερο γλάσο. Τα σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα ή μέσα σε ένα καλαθάκι πασχαλινό.
Απολαύστε!

Πασχαλινή Συνταγή, Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με λεμόνι και ρίγανη!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό λεμονιού (από 6-7 λεμόνια)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτάλι της σούπας ρίγανη ξερή
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 αρνίσιο μπούτι (περίπου 2 κιλά)
Χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη μαρινάδα ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το νερό σε ένα μεγάλο δοχείο. Τρίβουμε το αρνίσιο μπούτι με αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε στη μαρινάδα, γυρίζοντας το ώστε η μαρινάδα να το καλύψει. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη το δοχείο και τοποθετούμε για 24 ώρες στο ψυγείο γυρίζοντας το μπούτι μια με δύο φορές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Μεταφέρουμε το αρνίσιο μπούτι με τη μαρινάδα σε ένα ταψί. Καλύπτουμε το ταψί μας και ψήνουμε για 1 ώρα και στη συνέχεια γυρίζουμε το μπούτι. Καλύπτουμε και πάλι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150οC.
Ψήνουμε το φαγητό μας για 2 ώρες. Προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Καλύπτουμε το φαγητό μας και ψήνουμε για 1 ώρα. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο του φαγητού μέχρι οι πατάτες ροδίσουν στις άκριες για περίπου15-20 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε το αρνί με τις πατάτες σε μια ωραία πιατέλα.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι καλύτερες ιδέες για την Πασχαλινή σας διακόσμηση!


Τα αυγά είναι σχεδόν το πιο σημαντικό σύμβολο για το Πάσχα, ο καθένας προσπαθεί να είναι ο πιο πρωτότυπος στο βάψιμο τους. Ποιός είναι ο απλούστερος και πιο κομψός τρόπος που μπορείτε να το κάνετε αυτό; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες και σίγουρα θα βρείτε την ιδέα που θα σας εμπνεύσει.
η συνέχεια εδώ

Πασχαλινά κεκάκια καρότου με γράσο από τυρί κρέμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 24 κεκακια

Υλικά:

1 κιλό καρότα μέτρια, ξεφλουδισμένα και τριμμένα
3 μεγάλα αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια σπορέλαιο
1/3 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα και κομμένα
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.
Σε μια φόρμα για μικρά cupcakes, βάζουμε ειδικά χαρτάκια ψησίματος.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε ελαφρά μαζί τα καρότα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι, το βουτυρόγαλα, το εκχύλισμα βανίλιας, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς, αν θα χρησιμοποιήσετε.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, την πιπερόριζα και τη σκόνη γαρίφαλου. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα αλευριού μαζί με το μίγμα του καρότου.
Μοιράζουμε το μίγμα μας στην ειδική φόρμα, γεμίζοντας κατά τα 3/4 και ψήνουμε στο φούρνο για 23 έως 28 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν στη σχάρα για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Στολίζουμε τα κεκάκια με ζαχαρόπαστα δημιουργώντας διάφορους πασχαλινούς διάκοσμους όπως κουνελάκια και αυγά. Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα αλείφουμε ελαφριά το κάθε κεκάκι με λίγη μαρμελάδα.
Απολαύστε!

Παραδοσιακός Κυπριακός χαλβάς (νηστίσιμος)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 10 ατομα

Υλικά:

5 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 πακέτο αμύγδαλα ασπρισμένα
3 κουταλιές ροδόσταγμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τη μαστίχα, το ροδόσταγμα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας πήξει.
Όταν το μίγμα μας πήξει το βάζουμε σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το χαλβά μας από τη φόρμα και τον τοποθετούμε σε μια ωραία πιατέλα. Διακοσμούμε το χαλβά μας με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Απολαύστε!

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Λευκότερα λευκά χωρίς χλωρίνη; Και όμως γίνεται!

Αν θέλετε όσο πιο αστραφτερά λευκά γίνεται, αλλά ξέρετε ότι, με την προσθήκη χλωρίνης, μπορεί να καταστραφεί η υφή των πιο...
ευαίσθητων ρούχων, σας έχουμε μία λύση που, και θα ενισχύσει την πλύση, αλλά και θα διατηρήσει τα λευκά ρούχα και είδη σας απαλά και σαν καινούργια!
η συνέχεια : Εδώ