Καλά Χριστούγεννα

Καλά Χριστούγεννα
Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Μελιτζάνες τυλιχτές με κιμά στο φούρνο!

Είναι μια συνταγή από την Θεσσαλονίκη που μάλλον προέρχεται από την Πολίτικη κουζίνα.

Πλένουμε μελιτζάνες τσακώνικες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κάθετα . Τις περνάμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με υλικά ίδια με αυτά που είναι για κεφτέδες. Παίρνουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου κιμά και τυλίγουμε με μια φέτα μελιτζάνας. Τά τοποθετούμε σε ταψί στην σειρά ώσπου να γεμίσει.

Μετά ετοιμάζουμε στο τηγάνι σάλτσα από 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες και αφού πάρουν μια βράση την ρίχνουμε μέσα στο ταψί με τα τυλιχτά. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για ? περίπου ώσπου να πιεί τά ζουμιά του από την σάλτσα και να ροδίσουν οι μελιτζάνες. Είναι καταπληκτικό φαΐ, ανώτερο και από τον μουσακά, με φοβερή γεύση.

Αυτή την συνταγή την έστειλε η κυρία Σοφία Βλάχου
Την ευχαριστώ πολύ και περιμένω απ΄ όλους σας κι άλλες
nikolaos

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Στραπατσάδα!



Την 29ην Αύγουστου που Εορτάζουμε την Ἀποτομὴ Κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου  η Εκκλησία μας την έχει ορίσει «ως Ημέρα Αυστηράς Νηστείας»

 


Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 2-3 άτομα

Υλικα:

5 αυγά
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 μεγάλες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό δυόσμο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, σκόνη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο



Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την ντομάτα και την φέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρις ότου τα περισσότερα υγρά εξατμιστούν.
Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ κτυπάμε τα αυγά με τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρις ότου να ενωθούν και το αυγό να στερεοποιηθεί.
Για να είναι ολοκληρωμένο το γεύμα σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!

 



Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Ομελέτα με πατάτες!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

320γρ. πατάτες, βρασμένες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
5 αυγά
1/2 χούφτα τυρί τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγο βούτυρο.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπούμε τα αυγά, με το τυρί και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε λίγο βούτυρο να λιώσει. Τοποθετούμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να ροδίσει. Προσθέτουμε και τις κομμένες πατάτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σιγοψηθούν. Αν οι πατάτες μας απορρόφησαν όλο το βούτυρο προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε και το μίγμα με τα αυγά στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ροδίσει και μετά την βάζουμε σε ένα πιάτο.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Κεφτεδάκια φρικασέ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 5-6 άτομα

Υλικά:

640γρ. χοιρινό κιμά
160γρ. ψίχα ψωμιού
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 χούφτα τυρί τριμμένο
2 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγος δυόσμος ξερός
Βούτυρο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
480γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι άσπρο
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
2 κρόκους
1-2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κιμά, τη ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το τυρί, τα ασπράδια, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε τα υλικά μας πολύ καλά και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και τοποθετούμε το βούτυρο στο τηγάνι για να λιώσει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν μια βράση. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι να βράσουν με νερό και προσθέτουμε το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να λιώνει ο βούτυρος και να απορροφηθούν τα υγρά.
Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε και λίγο νερό αν χρειάζεται και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τους κρόκους με το γάλα και το αλεύρι. Τα ρίχνουμε πάνω από τους κεφτέδες, ανακινούμε λίγο τη κατσαρόλα η οποία είναι πάνω στη φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Σερβίρουμε το φαγητό μας σε μια πιατέλα.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Φανουρόπιτα!




Υλικά :
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
320 γραμμάρια ζάχαρη
320 ml αραβοσιτέλαιο
2 κουταλιές του γλυκού κοφτές κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή σόδα
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μπαίκιν πάουντερ
100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
100 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
Νερό

Εκτέλεση :
Σε μια μεγάλη σουπιέρα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνουμε, νερό βάζουμε πάρα πολύ λίγο, πρέπει να μας προκύψει μια απαλή κι αφράτη ζύμη (εάν όχι τότε βάζουμε λίγο νερό ακόμη).
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε την ζύμη μας και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά (παρακολουθούμε το ψήσιμο με μια οδοντογλυφίδα).
Όταν την βγάλουμε από από το φούρνο πρέπει να έχει ένα γλυκό καστανόξανθο χρώμα.
Ο Άγιος βοήθειά μας, Ευλογημένη και Καλή να είναι η Φανουρόπιτα σας.
Εάν μετρήσετε τα υλικά είναι εννέα (9) δεν γνωρίζω τον λόγο αλλά το έμαθα από την πεθερά μου που το είχε μάθει από την γιαγιά της, (πάει από γενιά σε γενιά να είναι (9), η δε Φανουρόπιτα δεν έχει καμιά σχέση με την Ψυχή της Μητέρας Του Αγίου Φανουρίου και πως θα μπορούσε να έχει «Αυτή Η Μάνα Γέννησε Ένα Άγιο»).
Αυτή την Συνταγή την έχω από την πεθερά μου
Nikolaos

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην άκρη της Άγονης Γραμμής!

Το κοινό φαγητό στο τόξο της λύρας στο νότιο Αιγαίο είναι μια λειτουργία. Μετά τη θρησκευτική λειτουργία στη χάρη της Παναγίας αρχίζει η κοινωνική, με κοινό τραπέζι, κοινή παρέα, κοινό χορό χέρι-χέρι, κοινό γλέντι, συνομιλίες με μαντινάδες που τις επαναλαμβάνουν όλοι οι γλεντιστές. Μαζί με όλα αυτά (ή για όλα αυτά) έχει προστεθεί και η νοσταλγία, καθώς το πανηγύρι της Πέρα Παναγίας στην καρδιά του καλοκαιριού, είναι ημέρα συνάντησης των Κασιωτών που ζουν στα ξένα. 

η συνέχεια Εδώ  αξίζει!

Φιλέτα κοτόπουλου γεμιστά με φέτα και λιαστές ντομάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 1 κιλό)
1/4 φλιτζανιού φέτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας τυρί Φιλαδέλφια
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Φρέσκα κλωναράκια βασιλικού (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις λιαστές ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη φέτα, το τυρί Φιλαδέλφια και το βασιλικό. Με μία μεγάλη κουτάλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε τα φιλέτα κοτόπουλου έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο κέντρο τους μία τσέπη. Γεμίζουμε τα φιλέτα με το μίγμα τυριού που ετοιμάσαμε και κλείνουμε και στερεώνουμε ερμητικά με οδοντογλυφίδες. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο βάζουμε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρνώντας τα κατά διαστήματα.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα φιλέτα μας ζεστά γαρνίροντας τα με τα κλωναράκια βασιλικού.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Σπετσοφάι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

800γρ. χωριάτικα λουκάνικα, χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδυ, χοντροκομμένο
2-3 πράσινες γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1-2 πορτοκαλιές γλυκές πιπεριές, χοντροκομμένες
1 πράσινη καυτερή πιπεριές, ψιλοκομμένη
2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
6-7 φρέσκα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χωριάτικο κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι βαρετού τύπου και το τοποθετούμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το λουκάνικο και το τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το τηγανίσμα μέχρις ότου να γυαλίσουν. Προσθέτουμε όλες τις πιπεριές μαζί στο τηγάνι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν οι πιπεριές, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δυόσμο και χαμηλώνουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε κατα διαστήματα και αφού πάρουν μία βράση τα υλικά στο τηγάνι σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρις ότου να δέσει η σάλτσα και να χυλώσει.
Σερβίρετε το σπετσοφάι σας ως μεζέ με το ούζο ή και ως κυρίως πιάτο.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Τσίζκεικ μωσαϊκό!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

Για την βάση:
32 στρογγυλά μπισκότα βανίλιας, κοπανισμένα σε σκόνη
1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση:
170γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (62%)
680γρ. τυρί κρέμα
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
225γρ. sour cream
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 165oC. Παίρνουμε ένα ταψί αναγόμενο διαμέτρου 23εκ. και το τυλίγουμε εξωτερικά με αλουμινόχαρτο. Βρίσκουμε ακόμα ένα ταψί φούρνου το οποίο να χωράει μέσα το ταψί που μόλις ετοιμάσαμε. Αφήνουμε και τα δύο ταψιά στην άκρη.
Για την βάση:
Βάζουμε τα λιωμένα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν τα μπισκότα με το βούτυρο. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί με το αλουμινόχαρτο και το πατάμε δυνατά με μία σπάτουλα για να απλώσει σε όλη την επιφάνεια και να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Για την γέμιση:
Κόβουμε την σοκολάτα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπεν μαρί πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα κατεβάζουμε από την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη ένα λεπτό. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα ηλεκτρικό μίξερ μαζί με την ζάχαρη και το καλαμποκάλευρο και τα κτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν καλά για περίπου 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μίξερ να δουλεύει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά αφήνοντας το να δουλευτεί για λίγο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το sour cream και την βανίλια και αφήνουμε όλα τα υλικά να δουλευτούν στο μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Παίρνουμε 3 φλιτζάνια από το μίγμα που ετοιμάσαμε και τα προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε την σοκολάτα με το μίγμα τυριού μέχρι να ενωθούν καλά.
Παίρνουμε το μίγμα σοκολάτας και το περιχύνουμε πάνω στην βάση μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα τυριού που μας έμεινε και με ένα μαχαίρι κάνουμε ελαφριές ανομοιόμορφες χαραματιές ενώνοντας τα δύο μείγματα και δημιουργώντας το μωσαϊκό. Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε την βάση με το μαχαίρι αφού το αποτέλεσμα δεν θα είναι και τόσο ωραίο. Βάζουμε το ταψί με το γλυκό μας μέσα στο μεγαλύτερο ταψί που βρήκαμε από προηγουμένως και στο οποίο ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύψει το μισό ύψος του ταψιού μας με το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το τσιζκεικ μας στους 165oC για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να σταθεί. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε σπάσει το γλυκό μας. Βάζουμε το τσιζκεικ μας στο ψυγείο με την βάση του ταψιού και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Το τσίζκεικ αυτό σερβίρεται οπωσδήποτε παγωμένο.
Απολαύστε!

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Κομπόστα δαμάσκηνου!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 άτομα

Υλικά:

300ml βραστό νερό
150γρ. ζάχαρη άχνη
500γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 αστεροειδής γλυκάνισους

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ζεστό νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα την οποία βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη κανέλα και το γλυκάνισο και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά.
Αφαιρούμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια περιχύνουμε τα δαμάσκηνα με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν το σερβίρισμα.
Απολαύστε!

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Γλυκό ψυγείου OREO της Αργυρώς!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 10 άτομα

Υλικά:

1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
8 κουταλιές της σούπας corn flour (γεμάτες)
2 βανίλιες
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη
2 συσκευασίες (370 γρ.) Double OREO
2 συσκευασίες (310 γρ) OREO με γέμιση σοκολάτας
1 φλιτζάνι γάλα κρύο
1 φλιτζάνι κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Προσθέτουμε την βανίλια και διαλύουμε το corn flour με το 1/2 λίτρο κρύο γάλα. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα δυο. Στη μισή δόση προσθέτουμε την κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη και ανακατεύουμε καλά. Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στο γάλα και στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε σε μια στρώση την κρέμα σοκολάτας. Από πάνω απλώνουμε μια στρώση βουτηγμένα σε γάλα OREO και τα πατάμε λίγο για να μπουν στην κρέμα σοκολάτας. Αφήνουμε για 5 να σταθεί γιατί αλλιώς θα πεταχτούν στην επιφάνεια και αδειάζουμε σε στρώση την κρέμα βανίλιας. Τέλος γαρνίρουμε με OREO και κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά, περίπου 1 ώρα.
Πηγή: http://www.argiro.gr/Recipe

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Κις με σπανάκι, φέτα και ντομάτα!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

Για τη βάση
6 φύλλα κρούστας κατεψυγμένα, αφήνουμε να αποψυχθούν
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού ψημένο σουσάμι
Για τη γέμιση
300γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, να αποψυχθεί
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Για να φτιάξουμε τη βάση αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί πίτας διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών.
Βάζουμε σε καθαρή επιφάνεια ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε σε όλα τα σημεία με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι. Πάνω από το σουσάμι βάζουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας το οποίο αλείφουμε και αυτό με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το τρίτο φύλλο το οποίο αλείφουμε και πάλι με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε το τρίτο φύλλο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι. Σκεπάζουμε το σουσάμι με το πέμπτο φύλλο το οποίο και πάλι αλείφουμε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε το πέμπτο φύλλο με το υπόλοιπο σουσάμι και τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο το οποίο αλείφουμε με ελαιόλαδο. Παίρνουμε προσεκτικά τα φύλλα όλα μαζί και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί πίτας που ετοιμάσαμε από προηγουμένως. Με τα δάχτυλα μας πιέζουμε τα φύλλα να καθίσουν στο πάτο του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα περιττά φύλλα που εξέχουν από το ταψί.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με τυρί φέτα τη βάση και απλώνουμε από πάνω το σπανάκι με το κρεμμύδι. Αραδιάζουμε τα ντοματίνια πάνω από την υπόλοιπη γέμιση.
Χτυπούμε σε ένα μπολ τα αυγά, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το μίγμα των αυγών πάνω από την υπόλοιπη γέμιση μέσα στο ταψί μας. Ψήνουμε για 45 έως 50 λεπτά στο φούρνο, ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν να σερβίρουμε. Κόβουμε σε μερίδες το κις μας και το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Τηγανιτό κοτόπουλο με πράσινες καυτερές πιπεριές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

250γρ. ξινή κρέμα (sour cream)
1/4 φλιτζανιού γάλα
4-5 καυτερές πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 2 κιλά, κομμένο σε μερίδες
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σπορέλαιο αρκετό για βαθύ τηγάνισμα
Καυτερή σάλτσα πιπεριάς (προαιρετικό)
Φέτες λάιμ (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη ξινή κρέμα, το γάλα, τις καυτερές πράσινες πιπεριές, τον κόλιανδρο, το χυμό λάιμ, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια καθαρή πλαστική τσάντα. Ρίχνουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε μέσα στο κοτόπουλο και σφραγίζουμε τη τσάντα.
Το βάζουμε στο ψυγείο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Γυρίζουμε τη τσάντα περιστασιακά.
Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το μίγμα και απορρίπτουμε το υπόλοιπο μίγμα. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο αλεύρι, λίγα κάθε φορά και τα γυρίζουμε ώστε να επικαλυφθούν με αλεύρι.
Προσθέτουμε λάδι σε ένα βαρετού τύπου τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει (180οC). Μειώνουμε τη φωτιά.
Προσεκτικά προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο δεν είναι πλέον ροζ γυρίζοντας το περιστασιακά. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Εάν θέλετε συνοδεύσετε το κοτόπουλο σας με καυτερή σάλτσα πιπεριάς και φέτες λάιμ.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα!


Υλικά :
1/2 κιλό γαύρο
Λίγο ελαιόλαδο
40 γραμμάρια λευκό κρασί
1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας λίγο ελαιόλαδο,
τα 40 γραμμάρια λευκό κρασί,
τις 1 με 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη, το χυμό από 1 λεμόνι, την καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά εάν τρώτε, αλάτι, πιπέρι, τον γαύρο, και την φέτα, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για περίπου 10 με 12 λεπτά.
Τα κατεβάζουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις!

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Στραπατσάδα!


Υλικά :

11/2 κιλό ντομάτες πολύ ώριμες (να μην έχουν ωριμάσει στο σπίτι μας από κανονικές) τριμμένες στον τρίφτη χωρίς φλούδες και σποριά
1/2 φέτα πολύ σκληρή κομμένη σε μικρούς κύβους
4 αυγά (εάν δεν κάνει να φάτε μπορείτε και να μην βάλετε ή να βάλετε λιγότερα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 με 2 πιπεριές (κέρατο) ψιλοκομμένες (μπορείτε να βάλετε 1 κέρατο και 1 καυτερή ή και τις δυο καυτερές, ότι τρωτέ κι ότι σας αρέσει)
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις τριμμένες στον τρίφτη χωρίς φλούδες και σποριά πολύ ώριμες ντομάτες και τις βράζουμε περίπου 90 λεπτά να μείνουν χωρίς καθόλου υγρά (προσοχή εάν στραγγίσουν νωρίτερα βάλτε λίγο νερό να έλθουν τα 90 λεπτά).
10 λεπτά πριν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά βάλτε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
Σ΄ ένα μπολ κτυπήστε τα αυγά, ρίξτε την κομμένη σε κύβους σκληρή φέτα, αλάτι και λίγο πιπέρι.
Όταν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά προσθέστε τη κουταλιά τις σούπας το βούτυρο και αδειάστε το μείγμα από το μπολ, με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά να μην μας πιάσει κι όταν δούμε ότι τα αυγά ψήθηκαν (4 με 5 λεπτά) την κατεβάζουμε και την αδειάζουμε σε μπολάκια.
Τρώγετε και ζεστή αλλά και κρύα (αντί για βούτυρο βάλτε ελαιόλαδο).

Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις.

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Φριτάτα πατάτας με σχοινόπρασο!



Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8 άτομα

Υλικά:

1/2 κιλό μικρού μεγέθους πατάτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
8 μεγάλα αυγά
1/2 κιλό τυρί ρικότα
250γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι. Σιγοβράζουμε για 20 έως 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και μόλις κρυώσουν αρκετά τις κόβουμε σε κύβους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα πυρίμαχο αντικολλητικό τηγάνι (κατάλληλο για χρήση στο φούρνο) σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε τις πατάτες και σωτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά για περίπου 2 λεπτά.
Ανακατεύουμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το σχοινόπρασο, το μπέικιν πάουντερ και το πιπέρι σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε μαζί τα αυγά και τα τυριά μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών πάνω από τις πατάτες και τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο όπου ψήνουμε τη φριτάτα μας για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να σταθεί και να ροδίσει στο επάνω μέρος. Βγαζουμε τη φριτάτα από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Ξεφορμάρουμε τη φριτάτα μας, κόβουμε σε μερίδες και τη σερβίρουμε ζεστή.
Καλή Όρεξη!






Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Ρολό με κιμά και αυγά!



Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά:
750γρ. κιμά ανάμεικτο
5 αυγά
6 πατάτες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, ψίχα
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα αυγά και τα ξεφλουδίζουμε. Σε μια λεκάνη βάζουμε το κιμά, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τη ψίχα από το ψωμί, το κρασί, το αυγό που έμεινε, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε το μίγμα μας πολύ καλά.
Χωρίζουμε το μίγμα του κιμά σε δύο μέρη. Παίρνουμε το ένα μέρος και το πιέζουμε με τις παλάμες μας για να απλωθεί κατά μήκος και βάζουμε τα δύο αυγά. Τυλίγουμε προσεκτικά το κιμά και τον πλάθουμε σε ρολό. Τυλίγουμε το ρολό μας με λαδόχαρτο κουζίνας και το βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε και πατάτες γύρω από το ρολό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι, τις ντομάτες, το λάδι και 1 φλιτζάνι νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το άλλο μέρος του κιμά που αφήσαμε.
Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα στο προθερμασμένο φούρνο. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180οC μέχρι να ροδίσουν. 
Καλή Όρεξη!