Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο vnikolaos@in.gr κι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Express γλυκό με μπισκότα και μαρμελάδα!

Χτυπήστε,απλώστε,τελειώσατε!!!


Υλικά
1/2 κιλού στραγγιστό γιαούρτι 2%
500 γρ. κρέμα γάλακτος
3/4 κούπας ζάχαρη
1 1/2 πακέτου μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ
μαρμελάδα της επιλογής μας


Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ και χτυπάμε το γιαούρτι,την κρέμα και
τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ωραίο πηχτό μείγμα.

DSC_0011  

Περνάμε τα μπισκότα από το multi.

DSC_0013

Σε όμορφα μπολ βάζουμε 3-4 κουταλιές από τα τριμμένα
μπισκότα.

DSC_0014

Πάνω από τα μπισκότα βάζουμε μερικές κουταλιές από
την κρέμα.

DSC_0015

Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά τις στρώσεις και τελειώνουμε
απλώνοντας στην επιφάνεια της κρέμας την αγαπημένη μας μαρμελάδα.

DSC_0061

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά για αρκετές ώρες.
Σερβίρουμε.

DSC_0050
ΣΗΜ:Μπορούμε να κάνουμε όσες στρώσεις μπισκότου-κρέμας θέλουμε σε κάθε
μπολ,ανάλογα με το μέγεθος που έχουν.
Αυξάνουμε ή μειώνουμε την ποσότητα της ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκιά
είναι η μαρμελάδα μας.

DSC_0068

Ταχίνι!

Συνταγες για oλα τα γουστα!
Συνταγη για 1 μεγαλο μπολ

Υλικά:

1 φλιτζάνι ταχίνι
3/4 φλιτζανιού νερό
Χυμό από 2-3 λεμόνια
3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπούμε τη ταχίνι. Προσθέτουμε το νερό και το λεμόνι. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει η ταχίνι μας. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και όσο λεμόνι χρειάζεται. Η ταχίνι πρέπει να είναι παχύρευστη. Αν χρειαστεί την αραιώνουμε με περισσότερο νερό. Σερβίρουμε τη ταχίνι με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Κορμός με καρύδα και σοκολάτα!



Υλικά :

150 γραμμάρια καρύδα
200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος
2 κουτιά μπισκότα μαλακά τύπου Μιράντα
400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
250 γραμμάρια μαργαρίνη μαλακιά
15 γραμμάρια λικέρ Amaretto


Εκτέλεση :

Λιώνετε τη μαργαρίνη και σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Προσθέτετε το γάλα, το λικέρ, την καρύδα και τα μπισκότα σπασμένα με τα χέρια ας και τα ανακατεύετε.
Βάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και όταν κρυώσει λίγο το μείγμα την βάζετε στην κατάψυξη.

Το σερβίρετε σε κομμάτια και το γαρνίρετε με σαντιγύ.

Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση!!!

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Μπισκοτογλυκό μαμαδίστικο και τεμπέλικο!

Καλησπέρα σας! Μερικές φορές, όπως σήμερα, βαριέμαι να κάνω οτιδήποτε... μάλλον μου βγαίνει μια αντίδραση σε όλα όσα συμβαίνουν!! Αλλά πάλι... τότε είναι που θέλω γλυκό...ναι, ναι θέλω να "καταβροχθίσω" κάτι γλυκό και δεν θέλω κάτι έτοιμο γιατί με πιάνει η ιδιοτροπία και θέλω τη γεύση που θέλω ακριβώς!!!!!!!!!!!!!-:(((( Θέλω, θέλω, θέλω αλλά βαριέμαι!!!! Πού καταλήγει ο συνδυασμός;;; Σ' ένα γλυκό που έφτιαχνε η θεία μου και μετά άρχισε κι η μαμά μου και που εγώ έλεγα: "σιγά το γλυκό! Γλυκό είναι αυτό;" και το περιφρονούσα χωρίς ντροπή!!!! Έλα όμως που το γλυκό αυτό με "ξελασπώνει" όταν περνάω περίεργες φάσεις;;;; Και τώρα είναι η σειρά της ανιψιάς μου να μου πεί "γλυκό είναι αυτό;;; Αυτό είναι για την Βασιλικούλα!!!!!!!!!". Οκ, το παραδέχομαι δεν είναι γλυκό από σεφ, ούτε γλυκό ...απαιτήσεων αλλά, πώς να το κάνουμε...νόστιμο είναι, μαμαδίστικο είναι γιατί θυμίζει και λίγο παλιότερες εποχές κι εύκολο είναι... γιατί όχι λοιπόν;;; Κι εμείς, δηλαδή, δεν δικαιούμαστε σε φάσεις τεμπελιάς και άρνησης;;;;;; 
Από την άλλη όμως, δεν θέλουμε να θυμίζει η γεύση του τις έτοιμες κρέμες στιγμής που, αν και δεν έχω τίποτε εναντίον τους... έχουν μια γεύση κάπως... ετοιματζίδικη!!! Το μυστικό είναι να προσθέσουμε τα κατάλληλα υλικά που θα "κρύψουν" αυτήν ακριβώς τη γεύση...
Εάν περνάτε κι εσείς μια τέτοια φάση και θέλετε γλυκό... εεεεεε, τότε τρέξτε στην κουζίνα και σίγουρα κάπου βαθιά στο ντουλάπι σας θα υπάρχουν τα υλικά του γιατί είναι απλά και καθημερινά.
ΥΛΙΚΑ 
2 πακέτα μπισκότα petit-beurres
1/2 φλ.τσ. γάλα
3 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
Για την κρέμα σοκολάτας
1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής, με γεύση σοκολάτα
50 γρ. κουβερτούρα
300 ml γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος 
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα βανίλιας
1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής, για μιλφέιγ
300 ml γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι.




για  τη συνέχεια Εδώ

Αλμυρά μάφινς με τυρί!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 μαφινς

Υλικά:

Σπορέλαιο για άλειμμα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα σπαράγγια
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο πράσινο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
6 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.
Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο τα 12 φορμάκια για μάφινς.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε και ανακατεύουμε τα σπαράγγια, τη πράσινη πιπεριά και το κρεμμύδι στο καυτό λάδι μέχρι να μαλακώσουν για 5 έως 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά μας να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά.
Χτυπούμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι μαζί σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά και το τυρί τσένταρ στο μίγμα των αυγών. Βάζουμε περίπου 1/4 του φλιτζανιού από το μίγμα μας μέσα σε κάθε φορμάκι για μάφιν.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σταθούν στο κέντρο και να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρουμε απευθείας από το φούρνο συνοδεύοντας τα με πράσινη σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Σιρόπι φράουλας!



Υλικά :

1 κιλό φράουλες (κόκκινες όχι όμως πολύ ώριμες)
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
Χυμός λεμονιού.

Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και τις κόβουμε στα τέσσερα (εάν είναι πολύ μεγάλες σε μικρούς κύβους)
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν, με 1 200 ml νερό.
Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φράουλες για 10 λεπτά.
Κτυπάμε τις βρασμένες φράουλες στο multi, να γίνουν ένας απαλός αλλά αραιός πολτός. Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φράουλες, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, και προσθέτουμε τόσα γραμμάρια ζάχαρη όσα ml πολτό έχουμε και τα βράζουμε.
Όταν ανακατεύοντας δούμε ότι η ζάχαρη λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά μας και συνεχίζουμε για 4 με 6 λεπτά ακόμη.
Βάζουμε το σιρόπι ζεστό σε μπουκάλια και τα κλείνουμε πάρα πολύ καλά.
Το χρησιμοποιούμε σε τούρτες παγωτά κέικ κι όπου αλλού θέλει η κάθε νοικοκυρά σιρόπι.

Καλή Επιτυχία και Καλές Απόλαυσης.

Μεξικάνικα Τσιουρος με άρωμα κανέλας!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 τσιουρος

Υλικά:

1 φλιτζάνι νερό
1/3 φλιτζανιού βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας ή 1 φακελάκι βανιλίνη
Λάδι για τηγάνισμα
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα αλεσμένη

Εκτέλεση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ανακατεύουμε μαζί το νερό, το βούτυρο, τη καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Το αφήνουμε να έρθει σε βρασμό σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι αμέσως, ανακατεύοντας ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα μέχρι να σχηματίζει μια μπάλα και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπούμε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής που φέρει μεταλλική άκρη σε σχήμα μεγάλου αστεριού. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί φούρνου σε ένα ταψί. Σχηματίζουμε με το κορνέ πάνω στο χαρτί τα τσιούρος σε μακρόστενο σχήμα μήκους περίπου 5-6 εκατ..
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα στους 190οC. Τηγανίζουμε μερικά τσιούρος στο καυτό λάδι για 2 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντας μία φορά. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Κρατούμε ζεστά τα τσιούρος που τηγανίσαμε, στο φούρνο στους 150οC, ενώ τηγανίζουμε τα υπόλοιπα.
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τη κανέλα. Ρολάρουμε τα ζεστά τσιούρος στο μίγμα της κανέλας και της ζάχαρης και τα σερβίρουμε ζεστά.
Απολαύστε!

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Κυπριακός Τταβάς!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 κιλό κρέας αρνίσιο ή χοιρινό, κομμένο σε κομματάκια
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
3-4 κρεμμύδια μεγάλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
5-6 ντομάτες ώριμες, κομμένες σε φέτες
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2-3 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (αλεσμένο)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι
1 φλιτζανάκι κρασί ξηρό κόκκινο

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα ταψί το κρέας, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Τα ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και πάλι και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ανακατεύουμε ξανά και σκεπάζουμε το φαγητό μας με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 3 ώρες σε μέτριο φούρνο. Στις δυόμισι ώρες ελέγχουμε το φαγητό μας. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε για ακόμη 30 λεπτά στο φούρνο.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Κοτόπουλο λεμονάτο (με σάλτσα μουστάρδας)!


Υλικά :

1 κοτόπουλο 1 έως 11/2 κιλό
Χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια
2 με 3 σκελίδες σκόρδο
Βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο
30 γραμμάρια άσπρο κρασί
2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση :

Παίρνουμε το κοτόπουλο το καθαρίζουμε (ή το κόβουμε σε μερίδες ή το αφήνουμε ολόκληρο είναι δική μας επιλογή)
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε μακρόστενα κομματάκια και τρυπώντας το κοτόπουλο σε διάφορα σημεία τις βάζουμε μέσα.
Σε μια κατσαρόλα καίμε το βούτυρο ή το αραβοσιτέλαιο και κοκκινίζουμε τις μερίδες ή ολόκληρο το κοτόπουλο, (όσο θέλουμε πολύ ή λίγο).
Διαλύουμε σ΄ ένα μπολάκι τη μουστάρδα στο κρασί και στο χυμό λεμονιού.
Όταν το κοκκινίσουμε το βάζουμε στην γάστρα μας, το περιχύνουμε με το μίγμα από το μπολάκι μας, βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζοντας την γάστρα το ψήνουμε για 30 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 30 λεπτά το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να ροδίσει για περίπου 15 λεπτά ακόμη.

Το σερβίρουμε ολόκληρο σε πιατέλα και το γαρνίρουμε ή με λεμονάτες πατάτες ή με λευκό ρύζι που τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, (όταν είναι μερίδες σε πιάτα).
Εάν θέλουμε περισσότερη σάλτσα βάλτε λίγο βούτυρο στη γάστρα και λίγη μουστάρδα περισσότερη και λίγο κρασί ακόμη.(ο χυμός από δυο λεμόνια στην εποχή τους είναι αρκετός).

Αντί για κοτόπουλο σε μερίδες μπορούμε να βάλουμε μερίδες από μοσχαράκι ή από χοιρινό, αλλάζει μόνο ο χρόνος ψησίματος (αυτό τον κανονίζετε μόνοι/μόνες σας).
Καλή Όρεξη!

Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Ψωμάκια Μπριός!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 15 ψωμακια

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά μαγιά σε σκόνη
1 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζανιού γάλα ζεστό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
2 κρόκους αυγού
1/2 φλιτζάνι βούτυρο σε κομματάκια
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι ζελατίνη σκόνη
2 κουταλιές ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 15′ περίπου.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανοίγουμε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο ακόμα αλεύρι χρειαστεί ώστε να μην κολλάει η ζύμη μας στα δάχτυλα μας. Προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκι, κομματάκι και ζυμώνουμε ωσότου η ζύμη μας γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια 40 γρ. βάρους, καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα, με βάρος 10 γρ. Τα πλάθουμε όλα σε μπαλάκια. Πατούμε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθειά και τοποθετούμε μέσα στο άνοιγμα ένα μικρό μπαλάκι. Τοποθετούμε τα μπριός στις υποδοχές του ταψιού για ατομικά κεκάκια.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Αλείφουμε τα ψωμάκια με το κρόκο αυγού αραιωμένο με ένα κουταλάκι νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, για 15′-20′ περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 1 κουταλιά ζάχαρη, 1 κουταλάκι ζελατίνη σκόνη και 2 κουταλιές ζεστό νερό. Διαλύουμε το μίγμα καλά επάνω σε χαμηλή φωτιά και αλείφουμε τα ψωμάκια με ένα πινέλο, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, για να γυαλίσουν.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Λικέρ από τα κουκούτσια των κερασιών!




Υλικά :

Τα κουκούτσια από 1 κιλό κεράσια
100 γραμμάρια κεράσια
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα τους)

Εκτέλεση :

Βάζουμε σ΄ ένα μεγάλο βάζο που να κλείνει καλά τα κουκούτσια από 1 κιλό κεράσια, (λίγα λίγα όπως τα τρώμε ή όλα μαζί) τα βγάζετε με μια φουρκέτα και προσοχή δεν τα πλένουμε.
Εάν τα βάλουμε όλα μαζί βάζουμε και τη ζάχαρη όλη μαζί, αλλιώς λίγα λίγα τα κουκούτσια λίγη λίγη και τη ζάχαρη, τα κλείνουμε καλά, τα αναταράσσουμε και τα βάζουμε σε ζεστό αλλά σκιερό μέρος.
Εάν είναι όλα μαζί τα κουκούτσια και η ζάχαρη τα αναταράσσουμε κάθε μέρα πρωί κι απόγευμα για ένα μήνα.
Στις 15 ήμερες βάζουμε στο βάζο και τα 100 γραμμάρια κεράσια χαραγμένα όπως χαράσσουμε τις ελιές πριν τις βάλουμε στο νερό.
Εάν τα βάλουμε λιγόλογα κάθε φορά που θα βάζουμε κουκούτσια και ζάχαρη πάλι θα τα αναταράσσουμε.
Όταν περάσει ο μήνας ανοίγουμε το βάζο και βάζουμε τα 1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα τους), εάν το θέλετε πολύ δυνατό μπορείτε να βάλετε και οινόπνευμα (ΠΡΟΣΟΧΗ Οινοποιίας όχι αυτό στα μπουκαλάκια των Σουπερ Μάρκετ δεν κάνει)και το αφήνετε για 5 ήμερες στον ήλιο
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζο και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φλούδες από τα κεράσια και τα κουκούτσια, εάν είναι θολό θέλει κι άλλο αλκοόλ, και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια και αρκετή σόδα ή γκαζόζα.
Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια.

Ντιπ μαγιονέζας με πορτοκάλι και κάρυ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 1/2 φλιτζανι

Υλικά:

1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα
1/4 φλιτζανιού sour cream
Xυμό από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ
4-5 κουτάλια της σούπας άπαχο γάλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαζί τη μαγιονέζα, τo sour cream, το χυμό πορτοκάλι και τη σκόνη κάρυ. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε με τα υλικά και το άπαχο γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ μας και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Το ντιπ αυτό συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά αλλά και τα ψαρικά.
Καλή Όρεξη!

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Μπιφτέκια τόνου νισουάζ!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1/2 κιλό φρέσκο τόνο, σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
12 ελιές καλαμάτας χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
1 κουταλιά της σούπας αλατισμένη κάπαρη, ξεπλυμένη και κομμένη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο, για το άλειμμα
1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού πάστα αντσούγιας
4 ψωμάκια, κομμένα και ψημένα
Φέτες ντομάτας και ρόκα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το τόνο, τα κρεμμυδάκια, τις ελιές και τη κάπαρη σε ένα πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τα υλικά μας σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα λιώνουμε σε ένα μίγμα. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε το μίγμα σε τέσσερα μπιφτέκια πάχους 10 εκατοστών.
Τοποθετούμε τα μπιφτέκια σε ένα τηγάνι, τα βουρτσίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντας τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα και τη πάστα αντσούγιας. Απλώνουμε τη πάστα στα ψωμάκια. Βάζουμε τα μπιφτέκια μέσα στα ψωμάκια μαζί με τη ντομάτα και τη ρόκα. Κλείνουμε τα ψωμάκια και σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Γλυκόξινα Χοιρινά Παϊδάκια με μουστάρδα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο γλυκό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμικτα μπαχαρικά σχάρας
1 1/2 κιλό χοιρινά παϊδάκια

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι πάνω σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε και ανακατεύουμε στο τηγάνι τη μουστάρδα, το μέλι, τα ανάμικτα μπαχαρικά σχάρας και το ξύδι. Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και κρατάμε περίπου το ένα τρίτο της σάλτσας για να το χρησιμοποιήσουμε στο σερβίρισμα.
Αφαιρούμε το περιττό λίπος από τα παϊδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια που να περιέχουν και το κόκκαλο. Προετοιμάζουμε τη σχάρα (κατά προτίμηση κάρβουνα) για το ψήσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ψήνουμε τα παϊδάκια στη σχάρα γυρνώντας τα συχνά και ταυτόχρονα αλείφοντας τα με τη σάλτσα μουστάρδας που ετοιμάσαμε από προηγουμένως. Ψήνουμε τα παϊδάκια ανάλογα με τα γούστα μας. Σερβίρουμε τα παϊδάκια απευθείας από τη σχάρα συνοδεύοντας τα με τη σάλτσα που κρατήσαμε από προηγουμένως.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Λικέρ Φράουλας!




Υλικά :
500 γραμμάρια φράουλες (κόκκινες όχι όμως πολύ ώριμες)
500 γραμμάρια ζάχαρη ψιλή (υπάρχει και χοντρή όχι αυτή)
Χυμός λεμονιού
1000 ml κονιάκ λευκό (εάν δεν βρείτε βάλτε Βότκα ή Ρούμι, όχι κάτι χρωματιστό γιατί θα χάσετε το χρώμα της Φράουλας).

Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και τις κόβουμε στα τέσσερα (εάν είναι πολύ μεγάλες σε μικρούς κύβους) και τις βάζουμε σ΄ ένα βάζω γυάλινο που το καπάκι του να κλείνει καλά.
Μετά προσθέτουμε και τη ζάχαρη, κλείνουμε το καπάκι αναταράζουμε το βάζω τις να ανακατωθούν οι φράουλες με τη ζάχαρη και το βάζουμε στο ψυγείο για 5 με 7 ημέρες
Κάθε ημέρα μια με δυο φόρες αναταράζουμε το βάζω.
Όταν περάσουν οι ημέρες ανοίγουμε το βάζω και σουρώνουμε το μείγμα σε τούλι από μπομπονιέρες (βάλτε μερικές στρώσεις), κρατάμε το σιρόπι και πετάμε τις φράουλες.
Το σιρόπι το διαλύουμε με το αλκοόλ (ότι έχουμε), κανονικά είναι όσο σιρόπι έχουμε τόσο αλκοόλ 1 προς 1 (αυτό είναι να το πιούμε τον χειμώνα, εάν το θέλουμε για το καλοκαίρι καλά είναι να το κάνουμε πιο ελαφρύ, π.χ. 1 προς 3/4 ή 1 προς 1/2, ή όπως το θέλουμε), και ρίχνουμε και 2 με 3 σταγόνες χυμό λεμονιού.
Μετά το βάζουμε ή σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά και για περίπου 30 ημέρες τα βάζουμε στον ήλιο ή το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ) το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε σε μπουκάλια που τα κλείνουμε καλά.

Σερβίρετε σκέτο στη θερμοκρασία περιβάλλοντος ή σε χαμηλό ποτήρι με πολλά θρυμματισμένα παγάκια.
Καλή Επιτυχία και Καλά Ποτάκια!

Τορτελίνι Εμίλια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

2 πακέτα τορτελίνια γεμάτα με τυρί (περίπου 230γρ. το πακέτο)
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά μαργαρίνη ή βούτυρο
2 φλιτζάνια ελαφριά κρέμα
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 κρόκους αυγών
1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι κομμένα καρύδια
60γρ. προσούτο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.
Ετοιμάζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε τα τορτελίνια και τα αφήνουμε στην άκρη
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα τοποθετούμε ένα μέτριο τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε μαργαρίνη να λιώσει. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύουμε μαζί τη κρέμα και το γάλα και τα αφήνουμε να έρθουν σε βρασμό. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους αυγών. Σιγά-σιγά προσθέτουμε περίπου 1 φλιτζάνι ζεστό μίγμα της κρέμας στους κρόκους, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα βάζουμε όλα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Ανακατεύουμε μαζί τη παρμεζάνα, το φασκόμηλο, και 1/4 κουταλάκι πιπέρι. Μεταφέρουμε τα μισά τορτελίνια σε ένα ορθογώνιο ταψί. Πασπαλίζουμε με το τυρί. Ρίχνουμε τη μισή από τη σάλτσα πάνω στα τορτελίνια. Βάζουμε τα υπόλοιπα τορτελίνια , τα καρύδια, το προσούτο και την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο ή μέχρι το πάνω μέρος να ροδίσει. Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Μαρμελάδα Φράουλα!


Υλικά :

11/2 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
1 με 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού.


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε στο moulti και τις λιώνουμε ελαφρά.
Τις βάζουμε στη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.
Τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε ταχτικά για να μην μας κολλήσει.
Όταν μας δέσει την κατεβάζουμε.
Όταν κρυώσει, τη βάζουμε σε βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.


Απολαύστε!