Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αυγά!

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β (θειαμίνη και ριβοφλαβίνη), βιταμίνης D, βιταμίνης Α και των μεταλλικών στοιχείων ασβέστιο, φώσφορο, ποτάσιο και σίδηρο. Περίπου το 74% του βάρους ενός αυγού είναι νερό. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του βρίσκονται στον κρόκο, αν και το ασπράδι περιέχει θειαμίνη.

Πασχαλινή Συνταγή, Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με λεμόνι και ρίγανη!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8 ατομα

Υλικά:

1 1/2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό λεμονιού (από 6-7 λεμόνια)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτάλι της σούπας ρίγανη ξερή
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 αρνίσιο μπούτι (περίπου 2 κιλά)
Χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τη μαρινάδα ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το νερό σε ένα μεγάλο δοχείο. Τρίβουμε το αρνίσιο μπούτι με αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε στη μαρινάδα, γυρίζοντας το ώστε η μαρινάδα να το καλύψει. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη το δοχείο και τοποθετούμε για 24 ώρες στο ψυγείο γυρίζοντας το μπούτι μια με δύο φορές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Μεταφέρουμε το αρνίσιο μπούτι με τη μαρινάδα σε ένα ταψί. Καλύπτουμε το ταψί μας και ψήνουμε για 1 ώρα και στη συνέχεια γυρίζουμε το μπούτι. Καλύπτουμε και πάλι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150οC.
Ψήνουμε το φαγητό μας για 2 ώρες. Προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Καλύπτουμε το φαγητό μας και ψήνουμε για 1 ώρα. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο του φαγητού μέχρι οι πατάτες ροδίσουν στις άκριες για περίπου15-20 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε το αρνί με τις πατάτες σε μια ωραία πιατέλα.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από το Δελφινάκι.


Πασχαλινά μπισκότα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 20 μπισκοτα

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Χοντρό αλάτι
230γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Ζάχαρη, για πασπάλισμα
250-300γρ. έτοιμα γλάσα χρώματος άσπρο και ροζ

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα μπισκότα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε και χτυπούμε τα αυγά ένα ένα. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και στη συνέχεια τη βανίλια. Καταψύχουμε τη ζύμη αφού τη τυλίξουμε σε μια πλαστική μεμβράνη, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τα μπισκότα χρησιμοποιώντας κουπ πατ σε σχήμα αρνιού ή άλλων πασχαλινών θεμάτων. Μεταφέρουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί τα μπισκότα και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Τοποθετούμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδοκοκκινίσουν τα άκρα, για 10 έως 12 λεπτά. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας μεταφέρουμε το γλάσο σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε ένα περίγραμμα γύρω από τα άκρα και τα γεμίζουμε με περισσότερο γλάσο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη για λείανση. Αφήνουμε τα μπισκότα μας να στεγνώσουν εντελώς και δένουμε μια ροζ ή μπλε κορδέλα σε κάθε μπισκότο, αν θέλουμε.
Απολαύστε!

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πασχαλινά λαγουδάκια!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 36 μπισκοτα

Υλικά:

1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού φυτικό λίπος
2 αυγά
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι κανέλα
300-500γρ. έτοιμο γλάσο σε διάφορα χρώματα

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το φυτικό λίπος μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και κτυπούμε μέχρι να ανακατευτούν όλα πολύ καλά. Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ζύμη πάχους 6 cm. Κόβουμε με ένα κόπτη μπισκότων σχήματα κουνελιού.
Τοποθετούμε τα μπισκότα μας σε ένα ταψί και βάζουμε τη κανέλα πάνω στα μάτια τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 έως 10 λεπτά.
Για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας μεταφέρουμε το γλάσο σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνουμε ένα περίγραμμα γύρω από τα άκρα και τα γεμίζουμε με περισσότερο γλάσο. Τα σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα ή μέσα σε ένα καλαθάκι πασχαλινό.
Απολαύστε!

Οι καλύτερες ιδέες για την Πασχαλινή σας διακόσμηση!


Τα αυγά είναι σχεδόν το πιο σημαντικό σύμβολο για το Πάσχα, ο καθένας προσπαθεί να είναι ο πιο πρωτότυπος στο βάψιμο τους. Ποιός είναι ο απλούστερος και πιο κομψός τρόπος που μπορείτε να το κάνετε αυτό; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες και σίγουρα θα βρείτε την ιδέα που θα σας εμπνεύσει.
η συνέχεια εδώ

Πασχαλινά κεκάκια καρότου με γράσο από τυρί κρέμα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 24 κεκακια

Υλικά:

1 κιλό καρότα μέτρια, ξεφλουδισμένα και τριμμένα
3 μεγάλα αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια σπορέλαιο
1/3 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα και κομμένα
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.
Σε μια φόρμα για μικρά cupcakes, βάζουμε ειδικά χαρτάκια ψησίματος.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε ελαφρά μαζί τα καρότα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι, το βουτυρόγαλα, το εκχύλισμα βανίλιας, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς, αν θα χρησιμοποιήσετε.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, την πιπερόριζα και τη σκόνη γαρίφαλου. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα αλευριού μαζί με το μίγμα του καρότου.
Μοιράζουμε το μίγμα μας στην ειδική φόρμα, γεμίζοντας κατά τα 3/4 και ψήνουμε στο φούρνο για 23 έως 28 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν στη σχάρα για 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
Στολίζουμε τα κεκάκια με ζαχαρόπαστα δημιουργώντας διάφορους πασχαλινούς διάκοσμους όπως κουνελάκια και αυγά. Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα αλείφουμε ελαφριά το κάθε κεκάκι με λίγη μαρμελάδα.
Απολαύστε!

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Σοκολατένιες Πασχαλινές Φωλιές!

Συνταγη για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 12 φωλιες

Υλικά:

225γρ.μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας έτοιμο σιρόπι μελάσας (golden syrup)
50γρ. βούτυρο
75γρ. δημητριακά
36 μίνι σοκολατένια αυγά

Εκτέλεση:

Παίρνουμε μια ειδική φόρμα με 12 υποδοχές για μικρά κέικ και βάζουμε μέσα αντικολλητικά χαρτάκια ψησίματος.
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη σοκολάτα, το σιρόπι μελάσας και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να μαλακώσει.
Απομακρύνουμε το μπολ από τη θερμότητα και απαλά ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα δημητριακά έως ότου τα δημητριακά καλυφθούν με σοκολάτα.
Μοιράζουμε το μίγμα με τα δημητριακά στη φόρμα με τους 12 υποδοχείς και τοποθετούμε 3 αυγά σοκολάτας στο κέντρο της κάθε φωλιάς. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σερβίρετε τις πασχαλινές φωλιές σε μια ωραία πασχαλινή πιατέλα.
Απολαύστε!

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Πασχαλινά κουλούρια!

από την Όστρια Εδώ

 
Πόσο καιρό είχα να ζήσω αυτή τη διαδικασία!!! Μόνη της έφτιαχνε όλα αυτά τα χρόνια τα πασχαλινά κουλούρια η μανούλα μου και μας τα μοίραζε...Πολλές οι υποχρεώσεις....Μου είχε λείψει η μυρωδιά της αμμωνίας που μικρή μου "έκαιγε" τη μύτη...Το άρωμά τους...Όπως και όλες οι αναμνήσεις που φέρνει το άρωμά τους...Δεν έχω ξεχάσει τα σχέδια που κάναμε με τον αδελφό μου για να ξεκλέψουμε κανένα κουλουράκι ενώ ακόμη η Σαρακοστή καλά κρατούσε...Ούτε το ... μεγαλοβδομαδιάτικο καταχέρισμα του πατέρα μου έτσι και τα καταφέρναμε!!! Η συνταγή πολύ παλιά....χάνεται στο βάθος του χρόνου...Τουλάχιστον 60 χρόνια πριν θυμάται να τα φτιάχνει η μητέρα μου...

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πολύχρωμα Γλυκά, Πασχαλινά Αυγά!

Με την Ανάσταση του Λαζάρου τελειώνει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Από την Κυριακή το Βράδυ εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Στα Άγια Πάθη Του Κύριου μας.
Με την σκέψη  μας πάντα  Στον Κύριο μας, στην Προσευχή και την Μετάνοια θα αρχίσουμε να αναρτούμε από σήμερα Πασχαλινές Συνταγές, για να τις κάνετε για σας και τα Αγαπημένα σας πρόσωπα και να τις Γευτείτε μετά την Ανάσταση Του Κυρίου μας.    
 



Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για περίπου 36 αυγα

Υλικά:

3 φλιτζάνια τρίμμα καρύδας
1 1/2 φλιτζάνια καρυδόψιχα
2 πακέτα (2 X 85γρ.) ζελέ με γεύση ροδακίνου
400γρ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
Διάφορα χρώματα κρυσταλλικής ζάχαρης για διακόσμηση των αυγών (το κάθε χρώμα σε ξεχωριστό μπολ)

Εκτέλεση:

Στον επεξεργαστή τροφίμων, βάζουμε το τρίμμα καρύδας και τη καρυδόψιχα και τα δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να είναι πολύ ψιλοκομμένα. Βάζουμε το μίγμα αυτό σε ένα πιο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ζελέ και το συμπυκνωμένο γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν. Πλάθουμε μπαλίτσες σε σχήμα αυγού (2-3 εκ.) και τις βουτάμε μέσα στο μπολ με τη χρωματιστή ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Σερβίρουμε τα πασχαλινά αυγά μας σε ένα ωραίο μπολ. Απολαύστε!

Ροξάκια νηστίσιμα!


Υλικά:

  • 3 1/2 ποτήρια αλεύρι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 2 κ.γ ξηρή μαγιά
  • 1/2 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.σ γαρύφαλλο
  • 1 κ.σ κακάο
  • 1/2 φλ. τσαγιού καρύδι ψιλοκομμένο
Για το σιρόπι
  • 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 1/2 φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση:
  • Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το λάδι,την κανέλα,το γαρύφαλλό,το αλέυρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση και στην μισή βάζουμε το κακάο και το καρύδι και ζυμώνουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά
  • Κόβουμε την άσπρη ζύμη στην μέση και ανοίγουμε 2 μέτρια φύλλα
  • Χωρίζουμε και την καφέ στα δυο,πλάθουμε 2 μπαστουνάκια,τα βάζουμε πάνω στα άσπρα φύλλα και τυλίγουμε σε ρολό
  • Κόβουμε σε φέτες,τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με την ΄ζαχαρη και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά
  • Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι τα ροξάκια.
  • Απολαύστε!
από : http://olgascuisine.blogspot.gr/2013/03/blog-post_29.html 

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Καλαμαράκια με ρύζι!


Υλικά:

  • 1 κιλό καλαμαράκια 
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 κούπα ρύζι τύπου Uncle Ben
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτί ντοματοχυμό(200ml)
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τα καλαμάρια
  • Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά
  • Σβήνουμε με το κρασί,ρίχνουμε 1 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε τα καλαμάρια για 10 λεπτά
  • Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό,τον άνηθο,την ζάχαρη,αλάτι,πιπέρι και 3 κούπες νερό
  • Μολις πάρει βράσει ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να πιει τα υγρά.Αν το ρύζι ειναι ακόμα σκληρό συμπληρώνουμε λίγο νερό.
  • Καλή Όρεξη.
από :  http://olgascuisine.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3494.html

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αχλάδια κομπόστα!

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του
http://okosmostisgeusis.blogspot.gr/

8 αχλάδια, χυμό ενός λεμονιού, 1 φλυτζάνι ζάχαρη, 2 φλυτζάνια κρασί κόκκινο, ξύσμα λεμονιού.

Καθαρίζουμε τα αχλάδια. Βάζουμε τη ζάχαρη, το κρασί και το χυμό λεμονιού να βράσουν και προσθέτουμε τα αχλάδια. Αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε και αφήνουμε το σιρόπι μόνο του να δέσει. Περιλούζουμε με το σιρόπι τα αχλάδια και τα βάζουμε στο ψυγείο.
 

Παραδοσιακός Κυπριακός χαλβάς (νηστίσιμος)!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 10 ατομα

Υλικά:

5 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 πακέτο αμύγδαλα ασπρισμένα
3 κουταλιές ροδόσταγμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τη μαστίχα, το ροδόσταγμα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας πήξει.
Όταν το μίγμα μας πήξει το βάζουμε σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το χαλβά μας από τη φόρμα και τον τοποθετούμε σε μια ωραία πιατέλα. Διακοσμούμε το χαλβά μας με τα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Απολαύστε!