Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Φακόρυζο!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 φλιτζάνι φακές
1/2 φλιτζάνι ρύζι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κύβο λαχανικών
1 καρότο ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό να τις σκεπάσει. Τοποθετούμε τη κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση. Όταν το νερό ζεσταθεί αρκετά περνάμε τις φακές από σουρωτήρι για να απορρίψουμε το νερό. Επαναφέρουμε τις φακές μέσα στη κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. Βάζουμε περίπου 4 φλιτζάνια νερό, ρίχνουμε το ζωμό και βάζουμε λίγο αλάτι. Αφήνουμε το νερό να ζεσταθεί και ελέγχουμε αν οι φακές και το ρύζι μας έχουν μαλακώσει. Αν το φαγητό μας απορροφήσει τα υγρά του και οι φακές δεν έχουν μαλακώσει βάζουμε ακόμη λίγο νερό και ελέγχουμε ξανά. Όταν το φαγητό μας απορροφήσει τα υγρά του και οι φακές μας είναι μαλακές το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Όταν το κρεμμύδι ροδοκοκκινίσει ρίχνουμε το μίγμα αυτό μέσα στο φακόρυζο και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη κατσαρόλα με το πώμα της και αφήνουμε το φαγητό μας να απορροφήσει όλα τα υγρά. Σερβίρετε το φακόρυζο σας είτε ζεστό είτε κρύο.
Καλή Όρεξη!

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι!


Υλικά :

1 χταπόδι (1 έως 11/2 κιλό)
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι
25 έως 35 γραμμάρια κρασί λευκό ή ξύδι


Εκτέλεση :


Εάν το χταπόδι μας είναι φρέσκο πρέπει να είναι κτυπημένο καλά, εμείς μόνο το πλένουμε (εάν είναι κατεψυγμένο είναι καλύτερα γιατί είναι σιτεμένο άρα θα είναι ποιο μαλακό, εμείς το ξεπαγώνουμε και το πλένουμε).
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι κι όταν βράση ρίχνουμε το χταπόδι μας .
Το αφήνουμε να βράσει για αρκετή ώρα (μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να κόβετε εύκολα) τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και κοκκινίζουμε το κρεμμύδι μας, μετά βάζουμε και το χταπόδι μας κομμένο σε μικρά κομμάτια της αρεσκείας μας και το κοκκινίζουμε κι αυτό για τρία τέσσερα λεπτά, τότε ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι πιπέρι, τα φύλλα από τη δάφνη και 250 ml νερό και τα δένουμε σε σάλτσα για περίπου είκοσι λεπτά.
ΤΟ κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το λευκό κρασί ή ξύδι (ότι μας αρέσει)τα σκεπάζουμε κι είναι έτοιμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το νερό που βράσατε το χταπόδι σας) με λίγο αλάτι όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι της αρεσκείας μας κι όταν βράσει το κατεβάζουμε το στραγγίζουμε στο τρυπητό πλένοντας το με νερό της βρύσης.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε το κοφτό μακαρονάκι χωρίς να την πλύνουμε βάζουμε το λίγο λάδι το καίμε και μετά ρίχνουμε το πλυμένο μας κοφτό μακαρονάκι, το γυρίζουμε για δυο με τρία λεπτά και τα κατεβάζουμε.

Σερβίρεται σε πιάτα και το περιχύνουμε με σάλτσα (πολύ ζεστή) και χταπόδι, καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.


Μπορούμε να αδειάσουμε στην κατσαρόλα με το έτοιμο κοφτό μακαρονάκι και την κατσαρόλα με τη σάλτσα και το χταπόδι μας να ανακατέψουμε ελαφρά και να σερβίρουμε, εάν όμως περισσέψει και μας κρυώσει δεν ζεσταίνεται εύκολα, ενώ χωριστά το χταπόδι με τη σάλτσα ζεσταίνεται πολύ εύκολα και με λίγο νερό στο κοφτό μας μακαρονάκι το ζεσταίνουμε κι αυτό λίγο και έτσι μπορούμε να σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου.

Νηστίσιμο λαδερό!

 Υλικά :

1 κιλό μελιτζάνες
500 γραμμάρια πιπεριές κέρατο (όχι πολύ μεγάλες)
11/2 κιλό ντομάτες ώριμες
Λίγη φρυγανιά τρίμηνη
1 κρεμμύδι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση :

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μακρόστενες και τις τηγανίζουμε, επίσης τηγανίζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το κοκκινίζουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, έχουμε τρίψει τη ντομάτα σε μια σουπιέρα, όταν κοκκινίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ 35Χ25 εκ. το 1/3 της βρασμένης ντομάτας και πασπαλίζουμε με την τρίμηνη φρυγανιά, μετά στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες, μια σειρά πιπεριές, μετά το 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πάλι μια σειρά μελιτζάνες και μια σειρά πιπεριές κι από πάνω το τελευταίο 1/3 της βρασμένης ντομάτας, και πασπαλίζουμε με πολύ λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Εάν δεν το θέλετε νηστίσιμο στο τέλος αντί για τριμμένη φρυγανιά ρίχνετε τριμμένη φέτα περίπου 150 γραμμάρια, επίσης εάν δεν τρώτε πιπεριές ή δεν έχετε στο σπίτι να βάλετε πατάτες.

Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου 




Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Πατάτες Αλάδωτες στο φούρνο!

5-6 πατάτες
2 κ. σ. ταχίνι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ. σ. μουστάρδα
1 πιπεριά πράσινη
1 (ή και περισσότερο ) δοντάκι σκόρδο
μανιτάρια
μαϊντανό ή άνιθο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Από πάνω βάζουμε τα λαχανικά, τα οποία μπορεί να είναι ό,τι άλλο εσείς θέλετε και αλατοπιπερώνουμε. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά λαχανικά εδώ, αλλά μπορείτε να βάλετε καρότο, σέλινο, κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό κτλ. Ανακατεύετε καλά σε ένα ποτήρι με νερό το ταχίνι και το χυμό λεμονιού, το χύνετε όλο πάνω στις πατάτες και ανακατεύτε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα ή έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες. Αν χρειαστεί , προσθέτετε λίγο νερό κατά το ψήσιμο. Δεν καταλαβαίνετε σχεδόν ότι είναι αλάδωτες!

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τέλεια Αμυγδαλωτά (Νηστίσιμα)!


Συνταγή για περίπου 18-20 τεμάχια
Υλικά:
300γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, περασμένα σε επεξεργαστή τροφίμων για να λιώσουν
150γρ. ζαχαρη αχνή
30γρ. ανθόνερο
20γρ. κονιάκ
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική για επικάλυψη
Προετοιμασία:
Τοποθετούμε τη ζάχαρη άχνη, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το ανθόνερο και το κονιάκ σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
Αφού δημιουργηθεί μία απαλή ζύμη πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, γύρω στα είκοσι τεμάχια.
Βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ και περνάμε ένα-ένα τα αμυγδαλωτα μας από την ζάχαρη μέχρι να επικαλυφθούν με αυτή. Τοποθετούμε τα αμυγδαλωτά μας σε χάρτινα φορμάκια για τρουφάκια και αφήνουμε να σταθούν για λίγο.
Σερβίρετε αμέσως ή διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. 
Απολαύστε!

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«Σάμαλι, ένα υπέροχο γλυκό νηστίσιμο αλλά και αρτύσιμο!»

από : tantekiki
 
Και πάλι Χρόνια Πολλά! Ελπίζω όλοι να περάσατε πάρα πολύ καλά με όσους αγαπάτε, να ξεκουραστήκατε, να χαλαρώσατε, να απολαύσατε φαγητό (γιατί είναι κι αυτό μια απόλαυση) και γενικά να ασχοληθήκατε με ό,τι σας αρέσει παρά τις προετοιμασίες των ημερών...
Ξανά, λοιπόν, πίσω στην καθημερινότητά μας, όχι απαραίτητα άσχημη... Παρόλα αυτά... έμειναν κάποια κατάλοιπα των ημερών και περίσσεψαν κάποια από τα γλυκά και τα φαγητά που ετοιμάστηκαν για το Πάσχα.
Έτσι, σήμερα το πρωί, βλέποντας τί μου απέμεινε προκειμένου να "κάνω εκκαθάριση" ή να το χρησιμοποιήσω σε κάποιο καινούργιο πιάτο, είδα το γλυκό της Μ.Παρασκευής, όπως το ονομάζω επειδή δεν έχει ούτε λάδι... ένα πολίτικο, μαστιχάτο σάμαλι με άφθονο σιρόπι που το λατρεύω. Φυσικά, το ίδιο σάμαλι γίνεται και μη νηστίσιμο αλλά εγώ είμαι οπαδός της νηστίσιμης εκδοχής.
Σας δίνω λοιπόν και τις δύο συνταγές... οι οποίες συμφωνούν στο σιρόπι και στην διαδικασία αλλά ...διαφωνούν στα υλικά, διεκδικώντας κάθε μια την προτίμησή μας.
ΥΛΙΚΑ
Σάμαλι Νηστίσιμο
2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. τσ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
1 φλ. τσ. νερό ανθρακούχο (π.χ. σουρωτή)
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν
1 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Σάμαλι Αρτύσιμο
2 φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσ. σιμιγδάλι χοντρό
1 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
1 φλ. τσ. γάλα
1 φλ. τσ. αριάνι (π.χ. Μεβγάλ)
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. μαστίχα
1 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Σιρόπι
3 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
2 1/2 φλ. τσ. νερό
1 φέτα πορτοκάλι για το νηστίσιμο ή 1 φέτα λεμόνι για το αρτύσιμο
Γαρνίρισμα
2 κ.σ. αμύγδαλο λευκό (χωρίς τη φλούδα) ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Και για το νηστίσιμο αλλά και για το αρτύσιμο σάμαλι η διαδικασία είναι ίδια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το γλυκό μας να κάνει καστανή κρούστα.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα πορτοκαλιού ή λεμονιού και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Το σάμαλι πρέπει να είναι χλιαρό και το σιρόπι ζεστό, όταν το ρίχνουμε.
Το αφήνουμε για 1-2 ώρες μέχρι να "πιεί" όλο το σιρόπι που υπάρχει στο ταψί.
Σε αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ύλη, καβουρντίζουμε το αμύγδαλο και το φιστίκι που τα έχουμε ψιλοκόψει στο μίξερ.
Γαρνίρουμε μ' αυτά το σάμαλι και απολαμβάνουμε την υπέροχη, μεστή μαστιχάτη γεύση του.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σάμαλι τρώγεται την επόμενη μέρα και για να είμαι ειλικρινής έχουν δίκιο... είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που την δεύτερη ή και την τρίτη μέρα αντί να φαίνεται μπαγιάτικο φαίνεται...μεστωμένο!!!! Νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς... δεν είμαι αντικειμενική γιατί, όπως ήδη είπα, η νηστίσιμη εκδοχή του είναι για μένα ένα από τα λατρεμένα μου γλυκά, για όλο το χρόνο...μια και είναι πιο ελαφρύ και με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες!!!!
Ακόμη και το καλοκαίρι, το σάμαλι, τρώγεται ευχάριστα αν το συνοδεύσετε με παγωτό καϊμάκι (άλλη... λιχουδιά κι αυτή μια και είναι "συντοπίτες" τα δυό τους ...από την Πόλη).

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Γαρίδες Πιλάφι με Κάρυ και Βασιλικό!


Name

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/

  500 γρ. Γαρίδες κατεψυγμένες με την φλούδα
125 γρ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 τομάτες, ψιλοκομμένες
Αλάτι
1 κ.σ. σκόνη κάρι
1 ½ φλιτζ. ρύζι
½ φλιτζ. λευκό κρασί
½ φλιτζ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε σκόνη κάρι, ρύζι , κρασί, τομάτα, αλάτι ,πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τις γαρίδες. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε 2 ½ φλιτζ. νερό και ½ φλιτζ. λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι.
Πέντε λεπτά πριν γίνει ρίχνουμε τον βασιλικό. Τις σερβίρουμε ζεστές.
Γαρνίρουμε με φρέσκο μάυρο πιπέρι και ελαιόλαδο.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη, χωρίς φύλλο!


Μυρωδάτη, υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική!


Τα πορτοκάλια άρχισαν  να γλυκαίνουν και οι πορτοκαλόπιτες είναι αγαπημένο γλυκό της εποχής. Επειδή όμως αρκετοί νηστεύουν και άλλοι αποφεύγουν τα αυγά , πιο κατάλληλη για την εποχή είναι μια νηστίσιμη μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα που δεν υστερεί σε τίποτα από την κλασική και πολύ γνωστή πορτοκαλόπιτα με το φύλλο  τα αυγά και το γιαούρτι. Σε μερικούς μάλιστα μπορεί να αρέσει και περισσότερο.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από  πορτοκαλόπιτα  που βρήκα σε παλιό τετράδιο της οικογένειας, τότε που στα καθημερινά γλυκά δεν «χαράμιζαν» φύλλο κρούστας και τα κέικ δεν τα έλεγαν κέικ αλλά πίτες. Καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες , σταφιδόπιτες, πορτοκαλόπιτες. Πιο επίσημα  τα λέγανε «κεκ»  όπως εύστοχα επισημάνθηκε πρόσφατα  σε κυριακάτικο περιοδικό μαγειρικής!

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μπακαλιάρος παστός γιαχνί με πατάτες!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

1 κιλό μπακαλιάρο
1 κιλό πατάτες
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένος
640γρ. ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από το δέρμα αφού τον κόψουμε σε κανονικές μερίδες. Τον βάζουμε από το βράδυ να μουσκέψει σε μπόλικο νερό, που αλλάζουμε 2-3 φορές. Του αφαιρούμε τα κόκκαλα, τον πλένουμε και τον στραγγίζουμε.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια να σοταριστούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον σκόρδο, τον μαϊντανό, το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα τεμάχια και τις ρίχνουμε στη σάλτσα να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου επάνω στις πατάτες, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 30 λεπτά και να μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του.
Καλή Όρεξη!

΄τα Ψάρια του Ευαγγελισμού!


Σ΄όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επιτρέπει την κατάλυση Ιχθύος του Ευαγγελισμού

Υλικά :

11/2 κιλό ψάρια καθαρισμένα ή ξερό βακαλάο (ξαρμυρισμένο καλά)ή κι από τα δυο
7 έως 10 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια ελαιόλαδο παρθένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
Αλάτι

Εκτέλεση :

Σ΄ ένα ταψί του φούρνου της κουζίνας μας αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα κρεμμυδάκια τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως στο φρικασέ και τα ανακατεύουμε μαζί με τον άνηθο.
Ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το λάδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
Προσοχή δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα κρεμμυδάκια.
Όταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα ψάρια ή το ξερό βακαλάο (ή και από τα δυο)στο ταψί και τα ψήνουμε καλά.
Η αναλογία είναι για γεύμα 4 έως 6 ατόμων, εσείς αυξάνετε ή μειώνετε αναλόγως τα άτομα.
Σερβίρονται ζεστά και κρύα Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη
Αυτό το φαγητό το έκανε η μητέρα μου γιατί ο πατέρας μου δεν έκανε να φάει τηγανητά (αλλά και γιατί είναι ένα φαγητό πολύ νόστιμο επίσης αλλάζοντας τα ψάρια με σουπιές έχουμε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο φαγητό),για όλη την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ταχινόσουπα μοναστηριακή...αλάδωτη...

από την :  Όστρια  

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και αρχή αγώνα πνευματικού...Γι αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν αυτή τη μέρα, και για τις επόμενες δύο(οι περίφημες "τρίτες"),να μην τρώνε τίποτα και πολλές φορές ούτε καν να πίνουν νερό.Ύστερα, και για όλη την Τεσσαρακοστή, έτρωγαν φαγητά αλάδωτα εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές (τότε επιτρεπόταν το λάδι και το κρασί).Θυμάμαι(και μου το επιβεβαίωσε η μητέρα μου πως...καλά θυμάμαι) ότι στο χωριό μου αυτή τη μέρα οι νοικοκυρές έβγαζαν όλα τα κατσαρολικά τους από την κουζίνα και τα έπλεναν πολύ καλά με στάχτη και νερό ώστε να μην υπάρχει ούτε ίχνος αρτύσιμου υλικού πάνω τους...Σήμερα βέβαια,εποχή του ευδαιμονισμού,αυτά μας φαίνονται παρωχημένα και -στην καλύτερη περίπτωση- ακατόρθωτα.Μόνο η Καθαρά Δευτέρα έχει μείνει να μας θυμίζει αυτά που...χάσαμε...Έτσι συνήθως τρώμε ξηρά τροφή(ψωμί,χαλβά,ελιές...).Επειδή όμως με αυτά είναι αδύνατον να θρέψω το...λόχο  μου(που αυτή τη μέρα ο πειρασμός τους βάζει να πεινάνε περισσότερο από τις υπόλοιπες), συνηθίζω την Καθαρά Δευτέρα να φτιάχνω...ταχινόσουπα.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα) και Giveaway!




από :  Εδώ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Αν και ήταν να ανέβει η σημερινή συνταγή χθες όσο εξελισσόταν και το event στο Life Coctail Bar,όπως έγραφα στην προηγούμενη ανάρτηση, τελικά με τόσα ψησίματα να τα προλάβω όλα, δεν πρόλαβα να γράψω! Τα τρουφάκια υπήρχαν χθες και κεράστηκαν οι καλεσμένοι και είναι από την αρχή μέχρι το τέλος νηστίσιμα! Ό,τι πρέπει δηλαδή για κάποιον που θα ήθελε να τα έχει στο τραπέζι της Κ.Δευτέρας! Απλά διαλέγετε γεύση Μακεδονικό χαλβά για το κέικ και μετά γεύση ταχίνι! Ξέρω το ταχίνι με πορτοκάλι δεν είναι εύκολο να το βρει κάποιος, αλλά τουλάχιστον υπάρχει με το κακάο!


Σήμερα λοιπόν γράφω τη συνταγή και βάζω και ένα νηστίσιμο...giveaway!!! Ένα κουτί με προιόντα Μακεδονικού χαλβά!
Φωτογραφίες και λεπτομέρειες από το event σε επόμενο post!


Το κουτί περιέχει μια συσκευασί χαλβά με μαστίχα(!!), ένα vintage κουτί με χαλβά βανίλια, ένα σησαμέλαιο, ένα ταχίνι, ένα ταχίνι πορτοκάλι, ένα ταχίνι με κακάο, παστέλια και ένα βιβλίο με συνταγές(δεν φαίνεται, είναι από κάτω!)
Για να το κερδίσετε αυτή τη φορά αρκεί ένα like στην ίδια φωτό που γράφει GIVEAWAY στο Facebook σ΄αυτό τον σύνδεσμο! Όποιος δεν έχει facebook, για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί να γράψει εδώ σε σχόλιο του ότι δεν έχει fb και ένα email, γιατί μετά δε θα μπορώ να τον βρω!
Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι Τετάρτη μεσημέρι 12.00 ώστε να μπορώ να το στείλω μετά κατευθείαν να τα έχει για Κ.Δευτέρα!!



Σοκολατένια τρουφάκια με ταχίνι (νηστίσιμα)
Στη συνταγή από το προηγούμενο ποστ  φτιάχνουμε την ίδια ζύμη κέικ αντικαθιστώντας το χαλβά βανίλια με χαλβά με μέλι ή με κακάο και χρησιμοποιούμε τα 9 κεκάκια από τα 12. Παραλείπουμε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού.

Υλικά:
9 κεκάκια
150γρ. κουβερτούρα
4κ.σ. ταχίνι με πορτοκάλι (αν δεν βρείτε, τότε ταχίνι με κακάο)
200γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη
Τρούφα κας κας για διακόσμηση
Τρίβουμε τα κεκάκια σε ένα μπολ να γίνουν ψίχουλα.
Τεμαχίζουμε τα 150γρ. κουβερτούρας και τα λιώνουμε σε μπεν-μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να ζεστάνουμε ελαφρά το ταχίνι. Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ταχίνι και σε χαμηλή φωτιά το ζεσταίνουμε. Δεν θέλουμε να καεί, απλά να είναι χλιαρό προς ζεστό. Το προσθέτουμε στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το θρυμματισμένο κέικ και ανακατεύουμε με το χέρι μας(καλό είναι να φοράμε γάντι μιας χρήσης). Θέλουμε  να γίνει όλο ένα σοκολατένιο μείγμα.  Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια. Θέλει λίγο προσοχή γιατί  τα νηστίσιμα κέικ εφόσον δεν έχουν αυγά η ζύμη τους είναι πολλές φορές τριφτή, οπότε όταν θα τα πλάθουμε μπορεί να το παρατηρήσουμε. Απλά θέλει ζύμωμα στο χέρι μας η κάθε μπαλίτσα.
Αν δεν θέλουμε να τις γλασάρουμε με κουβερτούρα, μπορούμε σ αυτό το στάδιο να τις κυλήσουμε σε άχνη ζάχαρη και να τις φυλάξουμε σε κουτί εκτός ψυγείου.
Αν θέλουμε με κουβερτούρα, τότε τεμαχίζουμε τα 200γρ. κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να την νιώθουμε χλιαρή. Παίρνουμε μία μία μπαλίτσα τη βουτάμε μέσα με ένα πιρούνι και την ακουμπάμε σε πιάτο όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Διακοσμούμε με κας κας. Αν δούμε ότι υπάρχει υγρασία και δεν στεγνώνει η σοκολάτα, βάζουμε λίγο στο ψυγείο. Αλλά καλό είναι να μην τις διατηρήσουμε στο ψυγείο γιατί θα σκληρύνουν αρκετά.
Αν θέλουμε να βάλουμε ξυλάκια όπως στη φωτογραφία, θέλει λίγο υπομονή! Εφόσον η ζύμη είναι κάπως τριφτή πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε ένα στικ ή ξυλάκι για σουβλάκι(απλά πρέπει να το έχουμε κόψει να είναι πιο κοντό) να μη μας ραγίσει. Βέβαια με τα δάχτυλα μας μπορούμε να διορθώσουμε το όποιο ράγισμα.
Αν κάνουμε με ξυλάκια, η διαδικασία είναι η εξής: Βουτάμε την άκρη από το ξυλάκι στη λιωμένη κουβερτούρα, το βάζουμε μέσα στην μπαλίτσα και την σηκώνουμε και βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθεί. Ακουμπάμε σε λαδόκολλα και από πάνω ρίχνουμε την τρούφα.
Η τρούφα κας κας είναι νηστίσιμη, διότι προέρχεται από ζάχαρη.