Ποικιλίες από Παραδοσιακές γεύσεις.

Παρακαλώ όποιος έχει κάποια συνταγή απο παραδοσιακό γλυκό ή φαγητό ας μου το στείλει στο nikolaos921@yahoo.grκι εγώ θα το αναρτήσω όπως θα μου το υποδείξει.



Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τσάι!



από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://okosmostisgeusis.blogspot.gr/
Το φθόριο στο τσάι μπορεί να είναι ευεργετικό στην παρεμπόδιση των ασθενειών των δοντιών. Το τσάι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας, της ηπατίτιδας και της γαστρεντερίτιδας.

Τα φλαβονοειδή στο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή των επιβλαβών βακτηριδίων και ιών. Τα κρύα χρησιμοποιημένα σακουλάκια με τσάι, όταν τοποθετηθούν επάνω στα μάτια, βοηθούν στην αντιμετώπιση του ερεθισμού και του τσουξίματος.

Οι στυπτικές ιδιότητες του τσαγιού το κάνουν χρήσιμο για τη θεραπεία μικρών πληγών και τσιμπημάτων από έντομα. Τα φύλλα του πράσινου και του μαύρου τσαγιού μπορεί να είναι ευεργετικά στην προφύλαξη από ασθένειες της καρδιάς και εμβολές. Το τσάι από φύλλα raspberry είναι πολύ γνωστό τονωτικό όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, βοηθά στην προετοιμασία των θηλών για θηλασμό.
Ιδιότητες Το τσάι προμηθεύει τον οργανισμό με φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), λίγο ποτάσιο και μαγνήσιο. Περιέχει φθόριο (0,3-0,5 mg ανά φλιτζάνι), τανίνες, μεθυλξανθίνες – σταθεροποιητικά που συμπεριλαμβάνουν την καφείνη. Το τσάι επιδρά αποτελεσματικά στο νευρικό σύστημα και εξισορροπεί το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα. Είναι διουρητικό και στυπτικό. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφορικό σύστημα. Τα φλαβονοειδή δρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πράσινο τσάι συνδέεται με την παρεμπόδιση του καρκίνου, ειδικά του καρκίνου στο στομάχι. Το πράσινο τσάι σε κάψουλες είναι διαθέσιμο στο εμπόριο, αλλά τα πλεονεκτήματα του διαφέρουν από το να πίνετε φρεσκοφτιαγμένο πράσινο τσάι. Πάντα αφήνετε το τσάι να κρυώσει ελαφρά πριν. Η περιεκτικότητα καφείνης στο τσάι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στον καφέ. Το τσάι μπορεί να προκαλέσει αντίστροφες αντιδράσεις σε ανθρώπους που ακολουθούν συγκεκριμένες ιατρικές θεραπείες.
Αντενδείξεις Όταν πίνετε υπερβολικές ποσότητες τσαγιού μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, ζαλάδα, ταχυπαλμία, ευερεθιστικότητα και αϋπνία. Το τσάι ενισχύει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων (φάρμακα για το στομάχι, αντιβιοτικά, φάρμακα που καταπολεμούν τα έλκη και το φάρμακο θεοφυλλίνη που συνταγογραφείται για το άσθμα). Μπορεί μάλιστα να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ έχει σχέση με την αποτελεσματικότητα των ηρεμιστικών χαπιών.

Εκμέκ με κανταιφι!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 8-10 ατομα

Υλικά:

500γρ. κανταΐφι
180γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα και επιπλέον αμύγδαλα για το γαρνίρισμα
3 φλιτζάνια κρέμα ζαχαροπλαστικής έτοιμη ή σπιτική
600γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη, κτυπημένη σαντιγί
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
150γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
3-4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκια κανέλα
4-5 γαρύφαλλα
Φλούδα 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί το οποίο έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε το κανταΐφι στους 200οC για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά με το μέλι, το νερό, τη φλούδα του λεμονιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Όταν το κανταΐφι κρυώσει καλά το ραντίζουμε με το σιρόπι αφού αφαιρέσουμε τα στερεά υλικά. Στη συνέχεια μοιράζουμε πάνω στο κανταΐφι τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και κατόπιν τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, αφού την ανακατέψουμε με τη μισή σαντιγί. Χτυπούμε την υπόλοιπη σαντιγί προσθέτουμε και τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη κρέμα και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα.
Απολαύστε!

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σάλτσα μαρινάδα!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 φλιτζάνια σαλτσα

Υλικά:

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
1 κιλό ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρια και ελαφρά λιωμένες μαζί με τα υγρά τους
1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
Λίγο χονδρό αλάτι
Κόκκινη καυτερή πιπεριά σε σκόνη
10 φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Λιώνουμε τις σκελίδες σκόρδου με την λάμα του μαχαιριού, τις ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν για περίπου 2 λεπτά.
Πολύ προσεκτικά ρίχνουμε και τις ντομάτες με τα υγρά τους στο τηγάνι προσθέτοντας και το νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε αλάτι και λίγη σκόνη κόκκινης καυτερής πιπεριάς ανάλογα με τα γούστα μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα κατά διαστήματα. Όσο η σάλτσα βράζει με το εργαλείο παρασκευής πουρέ πατάτας πολτοποιούμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα για περίπου 20 με 25 λεπτά.
4-5 λεπτά πριν τελειώσει η σάλτσα προσθέτουμε και το βασιλικό και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα μας και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.
Η σάλτσα αυτή συνδυάζεται τέλεια με τα ζυμαρικά σας και όχι μόνο.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Cardamom (Κάρδαμο)!



από: Εδώ  

Το αιθέριο έλαιο από το cardamom διαλυμένο σε απλό ουδέτερο λάδι για μασάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κοιλιά ενισχύοντας έτσι την πέψη.

Το cardamom είναι ευεργετικό για να εξαχθούν τα αέρια από το έντερο, ενώ οι σπόροι του μπορούν να έχουν παρόμοια χρήση λειτουργώντας σαν καθαρτικό. Το cardamom σταθεροποιεί την όρεξη και βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Είναι εξαιρετικό για τη δυσπεψία. Μπορείτε να γλυκάνετε την αναπνοή σας αν μασήσετε σπόρους cardamom. Το cardamom μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δημιουργίας βλέννας.

Όπως στη χρήση του στην κουζίνα, το cardamom έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο γαστρεντερικό και στο αναπνευστικό σύστημα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο οι ολόκληροι σπόροι του cardamom όσο και το εσωτερικό του (πυρήνας). Το αιθέριο έλαιο του εξάγεται από τους σπόρους του.


Αν καταναλώνετε πάρα πολύ cardamom, μπορεί να προκαλέσετε στον οργανισμό σας διάρροια.


Είναι καλύτερα να αποφύγετε το cardamom αν ταλαιπωρήστε από χρόνιες ασθένειες στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως σπαστική κολίτιδα, έλκη στομάχου ή προβλήματα στον οισοφάγο. Για το βάμμα από το cardamom γίνονται έλεγχοι σε μερικές χώρες.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΥΝΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

από τον Δύσπιστο  

Ψυχρούλα σήμερα, καιρός για κάτι σουποειδές.  Η πρόχειρη λύση Τραχανάς.  Όχι όμως σαν τις άλλες φορές!
Κόκκινος, εμπλουτισμένος και με άλλα υλικά....και νάτος, έτοιμος σε μισή ώρα

Υ Λ Ι Κ Α 
2 φλ.τσαγ. Τραχανά ξυνό (πολύ ήρθε. Το ένα θα ήταν αρκετό)
1/2 Κρεμμύδι κόκκινο σε χοντρά κομμάτια
2 σκελίδες Σκόρδο ολόκληρες
4-5 Πιπερίτσες καυτερές (ή ανάλογα με τα γούστα)
1 κουτ.γλ. Αλάτι
1/2 κουτ.γλ. Πιπέρι άσπρο
1 κουτί Ντομάτα Κονκασέ (400 γραμ)
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
6 φλ.τσαγ. Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βάζω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και τις πιπερίτσες στο multi και τα κάνω χυλό.
Ρίχνω τον χυλό στην κατσαρόλα και βράζω 10'.
Ρίχνω τον τραχανά, ανακατεύω γρήγορα, το νερό και μέχρι να πάρει βράση, εξακολουθώ να ανακατεύω, για να μη πιάσει στον πάτο.
Χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω, 10'-15'.  Χύλωσε!

Σερβίρω και γαρνίρω με τριμμένη φέτα, ή

ξερή μυζήθρα, ή άλλο τριμμένο τυρί.

Το τελικό προϊόν μοιάζει με ντοματόρυζο, που αντί για ρύζι, έχει τραχανά.
Αν έβαζα τον μισό τραχανά ή περισσότερο νερό, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο σαν σούπα.
Επιφυλάσσομαι όμως για αύριο.  Θα αραιώσω το υπόλοιπο αρκετά και θα του δώσω μια-δυο βράσεις.  Οι γεύσεις όμως θα παραμείνουν τέλειες, όπως σήμερα.......

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κοτόπουλο Gordon Bleu!

Συνταγες για ολα τα γουστα!
Συνταγη για 4 ατομα

Υλικά:

4 μεγάλα στήθη κοτόπουλου κτυπημένα ελαφρά ώστε να πλατύνουν
1/2 φλιτζάνι ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγο αλάτι
2 φρέσκα βιολογικά αυγά
4 κουταλιές μουστάρδας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κούπα αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
2/3 φλιτζάνι φρυγανιάς τριμμένη
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί και το ζαμπόν. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στήθη κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε τα στήθη με μουστάρδα και βάζουμε στο κέντρο λίγο από το μίγμα του τυριού. Τυλίγουμε τις δυο πλευρές του κοτόπουλου και τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες και τα βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Χτυπούμε σε ένα μπολ τα αυγά με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο μίγμα με τα αυγά το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε τα ρολά κοτόπουλου από το ψυγείο και τα τυλίγουμε στο μίγμα με τα αυγά και μετά στη φρυγανιά.
Καλύπτουμε τα ρολά κοτόπουλου με μια μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC.
Βάζουμε πάνω στη φωτιά ένα τηγάνι με αρκετό λάδι να ζεσταθεί για να τηγανίσουμε τα ρολά μας. Όταν τα ρολά κοτόπουλου ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως και συνοδέψτε με πατάτα πουρέ και φρέσκια σαλάτα.
Καλή Όρεξη!

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σαλάτα με εσπεριδοειδή φρούτα!

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/
 

1 μικρό γκρέιπφρουτ
2 πορτοκάλια
2 μανταρίνια
1 λάιμ
1 κρεμμύδι σε φέτες
1/4 φλ.δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/4 φλ.φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα ολόκληρα
1/2 φλ. φέτα
χυμό από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι και λίγο από το ξύσμα τους
4 κ.σ.ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ.πλιγούρι

Μουσκεύουμε πρώτα το πλιγούρι σε χλιαρό νερό για περίπου 30-45 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε ένα dressing με το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ξύσμα, το αλάτι, το πιπέρι και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε με αυτό το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά. Αφού φύγουμε τις φλούδες από τα φρούτα, κόβουμε τις μοίρες των πορτοκαλιών και λεμονιών σε μικρότερες και των μανταρινιών και λάιμ, τις αφήνουμε ολόκληρες. Σε μια πατέλα, βάζουμε πρώτα το πλιγούρι, από πάνω προσθέτουμε τα φρούτα, τα αμύγδαλα, το δυόσμο και τον κόλιαντρο. Οταν θα σερβίρουμε, ανακατεύουμε πολύ ελαφριά.