Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Φιλετάκια χοιρινά με μουστάρδα και κονιάκ!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό φιλετάκια χοιρινά
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (και 1 κουταλιά της σούπας για το τελείωμα)
1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:


Βάζουμε τα φιλετάκια μας σε ένα μπολ και τα αλείφουμε με τη μουστάρδα και τα αλατίζουμε.
Βάζουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Τσιγαρίζουμε τα φιλετάκια μας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Προσθέτουμε το κονιάκ και σκεπάζουμε το τηγάνι μας. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το νερό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά σχεδόν εντελώς.
Βγάζουμε τα φιλετάκια από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
Προσθετουμε το βούτυρο και την μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν με τα υγρά του τηγανιού και να έχουμε μία απαλή σάλτσα.
Περιχύνουμε την σάλτσα πάνω από τα φιλετάκια ή την σερβίρουμε ξεχωριστά σε ένα μικρό μπολ.
Καλή Όρεξη!

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Λεμονιά: καλλιέργεια, ασθένειες και χρήσεις του καρπού!

Τα είδη του γένους Citrus ανήκουν στην οικογένεια Rutaceae και στη φυλή Citreae. Όλα τα μέλη της φυλής έχουν χαρακτηριστικό καρπό, το εσπερίδιο που είναι είδος ράγας με χρώμα κίτρινο και ο φλοιός δεν αποσπάται από τη σάρκα. Τα είδη αυτά
είναι η λεμονιά, η κιτριά και το βοτρυόκαρπο. Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως είναι το κίτρο και το μανταρίνι. Η λεμονιά προέρχεται από την κεντρική Ινδία, όπου καλλιεργήθηκαν και τα πρώτα δένδρα.


η συνέχεια Εδώ
 


Γλυκό μανταρίνι!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 βαζάκια

Υλικά:

1 κιλό μικρά μανταρίνια
2 φλιτζάνια νερό
2 φακελάκια βανίλιας
Λίγο λεμόνι
1250γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Καταρχήν πλένουμε τα μανταρίνια πολύ καλά για να φύγουν τυχόν σκόνες. Για να φύγει η πικράδα των μανταρινιών τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για 1 μέρα.
Τα βράζουμε 2 φορές και πετάμε το νερό και δοκιμάζουμε να δούμε αν έφυγε η πικράδα τους.
Βάζουμε ξανά μέσα στη κατσαρόλα μαζί με τα μανταρίνια, το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λεμόνι και τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Απολαύστε!

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μουσταλευριά Παραδοσιακή!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 8-10 άτομα

Υλικά:

7-8 κιλά μούστο
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 κουταλιές στάχτη
Λίγη κανέλα για πασπάλισμα
1-2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε το μούστο με τη στάχτη από τη προηγούμενη μέρα. Βάζουμε τη στάχτη σε ένα λεπτό άσπρο ρούχο το δένουμε σφικτά και το βάζουμε στη κατσαρόλα με το μούστο να βράσει. Ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε συνεχώς και πετάμε τυχόν ξένα σώματα που επιπλέουν. Σβήνουμε τη φωτιά όταν σταματήσει να αφρίζει και το αφήνουμε μέσα στη κατσαρόλα όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα το περνάμε από ένα σουρωτήρι αφού βάλουμε και ένα λεπτό ρούχο στον πάτο του
Για να φύγουν εντελώς τυχόν ξένα σώματα και η στάχτη. Το σουρώνουμε και δεύτερη φορά και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε 8 φλιτζάνια καθαρό μούστο σε μια κατσαρόλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε 1 φλιτζάνι μούστο στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε το αλεύρι και διαλύουμε μαζί του το 1 φλιτζάνι μούστο που κρατήσαμε. Στη συνέχεια αφού διαλυθούν το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μούστο που βάλαμε να βράσει και ανακατεύουμε. Όταν το μίγμα μας πήξει σερβίρουμε τη μουσταλευριά μας σε όμορφα γυάλινα μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και καρυδόψιχα και τοποθετούμε στο ψυγείο για να σταθεί περισσότερο.
Απολαύστε!

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Λαχανοντολμάδες μ΄αυγολέμονο!


Υλικά :

1 λάχανο μεγάλο (μαλακό για λαχανοντολμάδες, το σκληρό είναι για σαλάτα)
750 γραμμάρια κιμά από πρόβιο (δεν δεν βρείτε 500 γραμμάρια βοδινό και 250 γραμμάτια χοιρινό)
120 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
150 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
Μαϊντανό και άνηθο (κανονίζετε όσο θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 αβγό.

Εκτέλεση :

Σε μια σουπιέρα βάζουμε το κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και τα ζυμώνουμε, μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο όταν μαλακώσει το βγάζουμε σ΄ένα ταψί, όταν κρυώσει λίγο αρχίζουμε να βγάζουμε φύλλα.
Μερικά σκληρά φύλλα και κοτσάνια τα στρώνουμε σε μια κατσαρόλα που θα βράσουμε τους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε δε και 11/2 ποτήρι του νερού από το νερό που βράσαμε το λάχανο, όπως επίσης και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο κι αρχίζουμε να διπλώνουμε τους λαχανοντολμάδες (σ΄ ένα κομμάτι λάχανο βάζουμε 11/2 κουταλιά σούπας γέμιση και τη τυλίγουμε σφιχτά με το λάχανο, σε μακρόστενο σχήμα).
Στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα με τα φύλλα και τα κοτσάνια κάνοντας σειρές και τις σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο.
Τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 11/4 περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά.
Όταν τους κατεβάσουμε από την φωτιά τους αφήνουμε για 10 λεπτά, κάνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τους σκεπάζουμε για λίγο.
Σερβίρονται ζεστοί καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μπορείτε να τυλίξετε και μερικούς αντί με λάχανο με αμπελόφυλλα και να τα στρώσουμε ανάμεσα σ΄ αυτούς που είναι με λάχανο.
Αυτή την συνταγή την πήρα από την
κ. Κυριακή Βεβέλου

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Mπιφτέκι στο φούρνο γεμιστό!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 κιλό χοιρινός κιμάς
2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
3 αυγά
3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1/2 φλιτζάνι γάλα
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγο αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο μαυρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Για τη γέμιση:
250γρ. τυρί φέτα κομμένη σε φέτες
3 ντομάτες κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το κιμά μας σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τη φρυγανιά και μετά το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε στο μίγμα του κιμά τα αυγά, το γάλα, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη, τη μουστάρδα το λάδι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα μικρό ταψί και απλώνουμε το μισό μίγμα του κιμά. Τοποθετούμε πάνω στο μίγμα τις μισές ντομάτες που κόψαμε και απλώνουμε τη φέτα από πάνω. Βάζουμε τις υπόλοιπες ντομάτες από πάνω και καλύπτουμε από πάνω με το υπόλοιπο μίγμα κιμά.
Ψήνουμε στους 200οC για 1 ώρα ή μέχρις ότου ροδοκοκκινίσει το μπιφτέκι μας. Όταν ψηθεί κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Καλή Όρεξη!

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μοσχάρι με κυδώνια!


Υλικά :

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 κιλό κυδώνια
50 γραμμάρια βούτυρο
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερο ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλαράκι κανέλλα
1 κουταλιά ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση :

Πλένουνε τα κυδώνια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε μία κατσαρόλα κοκκινίζουμε με το βούτυρο το κρεμμύδι και κατόπιν και το κρέας μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα δυο κούπες νερό, αλάτι, πιπέρι και τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας για 60 με 70 λεπτα περίπου.
Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι κοκκινίζουμε τα κυδώνια.
Όταν βράσει το κρέας, το βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε τα κυδώνια και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί στο φούρνο μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Γλυκές ξανθούλες!



από : Εδώ  

Συνταγή για 15-18 κομμάτια

Υλικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 1/3 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 φλιτζάνια μαλακή σκούρα ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλια
4 αυγά
2 1/2 φλιτζάνια χοντροκομμένα καρύδια
1 1/4 φλιτζάνια τσιπς λευκής σοκολάτας (chocolate chips)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Παίρνουμε δύο ταψιά φούρνου με διαστάσεις 23Χ23Χ5 και βάζουμε μέσα στο κάθε ένα, ένα χαρτί φούρνου που να καλύπτει όλο το πάτο, τα τοιχώματα αλλά να προεξέχει λίγο και στις άκριες.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα δουλεύουμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδης μείγμα. Αφήνουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τα χτυπάμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.
Προσθέτουμε στην ζύμη 2 φλιτζάνια καρύδια και 1 φλιτζάνι τσιπς λευκής σοκολάτας. Μοιράζουμε την ζύμη στα 2 ταψιά που ετοιμάσαμε. Πασπαλίζουμε την ζύμη από πάνω με τα υπόλοιπα καρύδια.
Ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο βάζουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο. Βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο και αφού περάσουν 6-8 λεπτά πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα τσιπς σοκολάτας και τα πιέζουμε ελαφρά με μία σπάτουλα για να λιώσουν λίγο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε τετράγωνες μερίδες και σερβίρουμε.
Απολαύστε!

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με ελιές και κάπαρη!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

4 μισά φιλέτα κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο , ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι τριμμένες ώριμες ντομάτες
1/2 φλιτζάνι πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι , κομμένες σε ροδέλες
1/4 φλιτζανιού μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι , κομμένες σε ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη , στραγγισμένο
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:


Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου για 5-6 λεπτά το κάθε ένα γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ροδαλό χρώμα. Βγάζουμε τα φιλέτα από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τις ελιές, την κάπαρη, το ξύσμα λεμονιού και την ρίγανη. Προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού νερό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα φιλέτα κοτόπουλου και τα σκεπάζουμε με την σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρις ότου ψηθεί εντελώς το κοτόπουλο. Τα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα για να βοηθήσουμε την σάλτσα να δέσει.
Σερβίρουμε τα φιλέτα με πατάτα πουρέ και τα περιχύνουμε με την σάλτσα και γαρνίρουμε με τα φύλλα μαιντανού.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σαλάτα με φακές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

2 φλιτζάνια φακές
1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε τετραγωνάκια
2 αγγουράκια ξεφλουδισμένα κομμένα σε κύβους
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
2/3 του φλιτζανιού ασπρισμένα φουντούκια
Ντρέσινγκ:
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού χυμό λεμόνι
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και τις αφήνουμε να κοχλάσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν. Όταν οι φακές μας μαλακώσουν τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βάζουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τη ψίχα των φουντουκιών. Όταν τα φουντούκια ροδοκοκκινίσουν τα βάζουμε σε ένα μπολ αφού τα χοντροκόψουμε με ένα μαχαίρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τις φακές και ανακατεύουμε μαζί τους τα κρεμμυδάκια, τα φουντούκια, τα αγγουράκια, τη πιπεριά και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα μικρό μπολ φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Χτυπούμε μαζί με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα μας.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες!


Υλικά :

1/2 κιλό χυλοπίτες
1½ κιλό κόκορα
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τριφτή
120 γραμμάρια πιπεροσαλάτα
150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
Κεφαλοτύρι τριμμένο στο τριφτή ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα, κοκκινίζουμε με λίγο λάδι τον κόκορα.
Μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αφού κοκκινίσει καλά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, τα 150 γραμμάρια ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας. Μόλις μαλακώσει, βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στο ίδιο ζουμί βράζουμε για 15 λεπτά τις χυλοπίτες.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε τις μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα, ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες και τις χυλοπίτες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Αφήνουμε να ψηθεί για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό και το πασπαλίζουμε με το τριμμένο στο τριφτή κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί γλυκό.
Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη.

Αυτή τη συνταγή την ξέρω από τη μητέρα μου

Την συνταγή για την Πιπεροσαλάτα θα την βρείτε στο :

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=0&syntagi_id=235

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Μαρμελάδα πορτοκάλι!


Τι μ' έπιασε εχθές ,η χαρά της κουζίνας !!!
Εδώ και πολλές μέρες μου καρφώθηκε στο μυαλό το λικεράκι πορτοκάλι της HFL όπως και το λικεράκι μανταρίνι της .Ναι......αλλά οι ποσότητες ,μου φάνηκαν μικρές της αφεντιάς μου κι έτσι έκανα τις διπλάσιες ποσότητες ,για να μην πω τις τριπλάσιες .Αφού λοιπόν τα τακτοποίησα όλα -τα σχετικά με τα λικεράκια-,είδα εκείνα τα δίχως φορεματάκι πορτοκάλια και τα λυπήθηκε η ψυχή μου .
-Τι...να σας κάνω εσάς που μου περισσέψατε ;

Χμ.......ΜΑΡΜΕΛΑΔΙΤΣΑ......!
Έτσι λοιπόν ,ξεκίνησε η ιδέα .
ΥΛΙΚΑ
Ήταν περίπου δέκα πορτοκάλια σύν δύο με τη φλουδίτσα τους .Συνολικά η ψύχα -επειδή την ζύγισα- ήταν 1 1/2 του κιλού .
Η φλούδα δύο πορτοκαλιών ,σε μικρά κομμάτια
1 κιλό και 200 γρ. ,ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
1 βανίλια
3-4 βαζάκια γυάλινα απαραίτητα.....για την αποθήκευση της μαρμελαδίτσας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Έβαλα πρώτα τις φλούδες από τα δύο πορτοκάλια να βράσουν και πέταξα το πρώτο νεράκι ,κατόπιν δεύτερη φορά να ξαναβράσουν ,πέταξα και το δεύτερο νερό και μία τρίτη και...τελευταία .Και αυτό ,για να μην είναι πολύ πικρές οι φλουδίτσες ,αλλά και να μαλακώσουν ελαφρά .Στη συνέχεια ,έβαλα τις βρασμένες φλούδες στο μούλτι και τις πολτοποίησα .Σε μεγάλη και βαθειά κατσαρόλα ,έριξα την ψύχα από τα πορτοκάλια ,αφού την ψιλοέκοψα σε μικρά κομμάτια και πρόσθεσα την ζάχαρη ,τον πολτό από τις φλούδες και τα δυο ξυλάκια κανέλα .Μόλις άρχισε να βράζει ,κατέβασα τη φωτιά στο μισό της περίπου και περίμενα να ξαφρίσω, αλλά περίμενα...περίμενα και πουθενά αφρός .Συνήθως κατά τον πρώτο βρασμό ,αφρίζει .Αυτό όμως εχθές ,με ξεγέλασε και μ' έβαλε σε υποψίες ότι μπορεί και να ζαχαρώσει η μαρμελαδίτσα μου κατά τη διατήρησή της .Σκέφτηκα λοιπόν ,να ρίξω και τον χυμό από ένα λεμονάκι ,για να αποτρέψω το ζαχάρωμα....Άφησα τη μαρμελάδα ,περίπου 90 λεπτά της ώρας και προς το τέλος ,έριξα και τη βανίλια .*Εδώ ,θέλει λίγη προσοχή ,γιατί μας ξεγελάει η μαρμελάδα ,ότι είναι ακόμη νερουλή .Όχι όμως ,απλά...μας ξεγελά ,γιατί αν κρυώσει σίγουρα...θα πήξει .Την αφήνουμε να κρυώσει καλά ,στην κατσαρόλα και την μοιράζουμε μετά στα γυάλινα βαζάκια μας .
Κατά την ταπεινή μου άποψη ,νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο νόστιμη......μαρμελάδα !!!
Αλλά εντάξει ,αυτά είναι......ανάλογα με τις ορέξεις του καθένα από εμάς .

Από το http://liantinaki1.blogspot.com/ κι Ευχαριστω πάρα πόλυ την Φίλη μου Λία γιά την προσφορά της.
nikolaos.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Σπετσοφάι!


Υλικά :
700 γραμμάρια πιπεριές διάφορα χρώματα κομμένες στα τέσσερα
700 γραμμάρια λουκάνικα χωριάτικα κομμένα ροδέλες ένα με ενάμισι εκατοστό
1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
Εάν τρώτε καυτερό μια μεγάλη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 με 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Πλένουμε καλά τις πιπεριές τις κόβουμε στα τέσσερα και τις στεγνώνουμε καλά.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι βαθύ Ελαιόλαδο, το βάζουμε σε δυνατή φωτιά κι όταν κόψη τηγανίζουμε τις πιπεριές, όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε με κουτάλα τρυπητή, η μια μια με το πιρούνι μας και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας .
Αδειάζουμε το Ελαιόλαδο που περίσσεψε από το τηγάνισμα, και βάζουμε τις ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε κομμένα ροδέλες χωριάτικα λουκάνικα και τα κοκκινίζουμε για λίγο σκέτα.
Όταν οι ντομάτες στο άλλο τηγάνι πιουν το νερό ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες σκελίδες του σκόρδου ή τη ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, τα κοκκινισμένα χωριάτικα λουκάνικα και τις τηγανισμένες πιπεριές, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι, τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 8 με 10 λεπτά και τα κατεβάζουμε.
Σερβίρετε ζεστό.
Καλή Επιτυχία και Καλή Όρεξη!!!!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΛΑΚΙ)

Η σημερινή συνταγή είναι "της αρπαγής" από το site www.pirouni.gr της Ελένης Ψυχούλη και την έφτιαξε ο μάγειρας Μετζέλος Δροσόπουλος.
Η δική μου κατασκευή διαφέρει στο υπόθεμα του πιάτου. Ο μάγειρας έβαλε αρμιρίκια ζεματισμένα (προτείνει και βλίτα), ενώ εγώ έβαλα αντίδια ζεματισμένα για 3-4 λεπτά και αμέσως σε παγωμένο νερό και στράγγισμα, για να μείνουν καταπράσινα!
Τα "εύσημα" τα έδωσε ο τακτικός δοκιμαστής μου, η συμβία, λέγοντας με την πρώτη πηρουνιά "Γεια στα χέρια σου, πολύ νόστιμα".
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Σαρδέλες φιλεταρισμένες (εδώ είναι ο μεγαλύτερος κόπος)
2 Κρεμμύδια σε ροδέλλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλλες)
3 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο σε κομματάκια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες και κάθε ροδέλλα σε τέταρτα
Αλάτι-Πιπέρι.
η συνέχεια Εδώ  
 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Εκμέκ!

Υλικά
1/2 κιλό κανταίφι
200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
1 κιλό σαντιγύ
400 γρ. κρέμα βανίλλια

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
650 γρ. νερό
Το χυμό ενός λεμονιού

η συνέχεια Εδώ