Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Γαύρος Σαγανάκι με φέτα και ντομάτα!


Υλικά :

1/2 κιλό γαύρο
200 γραμμάρια νερό
150 γραμμάρια ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη (χωρίς φλούδες και σπόρια)
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (εάν τρώτε)
1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1/2 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
Αλάτι πιπέρι
Ρίγανη.

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και τον πλένουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 150 γραμμάρια νερό και τον γαύρο και τα βράζουμε, όταν δούμε ότι ο γαύρος είναι μαλακός τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το νερό.
Όταν ο γαύρος κρυώσει τον ανοίγουμε στα δυο και πετάμε τη βελόνα του.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την τριμμένη στο τρίφτη(χωρίς φλούδες και σπόρια) ντομάτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια νερό και τη βράζουμε, όταν το νερό μας τελειώσει ρίχνουμε τα 50 γραμμάρια ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινη, κόκκινη και καυτερή (εάν τρώτε), αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη, τον γαύρο και την κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους φέτα.
Μετά τα βράζουμε όλα μαζί για 3 με 5 λεπτά και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Καλή Επιτυχία και Καλές Απολαύσεις

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Λαχανικά με φέτα στο γκριλ και σάλτσα βινεγκρέτ με μέλι!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 τυρί φέτα (250γρ.) κομμένο στα τέσσερα
1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο κατά μήκος
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/5 φλιτζανιού ξίδι βινεγκρέτ
4 στρογγυλές πίτες
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας μέλι



Eκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε το τυρί, το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με τη μισή σάλτσα που φτιάξαμε.
Σε ένα τηγάνι γκριλ βάζουμε το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, γυρνώντας τα μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και βάζουμε μέσα τις ντομάτες και τις πίτες. Ψήνουμε τις ντομάτες για να μαλακώσουν ελαφρώς και τις πίτες μέχρι να φρυγανιστούν.
Αφού τελειώσουμε και με αυτά βάζουμε το τυρί στο καυτό τηγάνι. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά γυρνώντας μια φορά μόνο.
Για να σερβίρουμε, κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα όσο είναι ακόμα ζεστά. Προσθέτουμε στη σαλατιέρα τα υπόλοιπα λαχανικά και τη φέτα. Βάζουμε το μέλι μέσα στη σάλτσα που κρατήσαμε από προηγουμένως και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί. Περιχύνουμε τα λαχανικά μας με αυτή τη σάλτσα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σερβίρετε τα λαχανικά μαζί με τη πίτα και συνοδέψτε με ταχίνι.
Καλή Όρεξη!

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Γλύκισμα,με πεπόνι,καρπούζι και άρωμα....τζίντζερ!


Ένα δροσιστικό γλυκό για το καλοκαίρι.

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. ψίχα από καρπούζι, χωρίς κουκούτσια
450 γρ. ψίχα από μηλοπέπονο
450 γρ. ψίχα από πράσινο, μακρόστενο πεπόνι
1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ, 25 γρ.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

225 γρ. ψιλή ζάχαρη
600 ml νερό
1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με μία ειδική, μικρή κουτάλα παγωτού, φτιάχνουμε μπάλες από τα δύο πεπόνια και το καρπούζι και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο και ετοιμάζουμε το σιρόπι τζίντζερ.Σε ένα κατσαρόλι δυαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το κομμάτι του τζίντζερ και αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Πετάμε το τζίντζερ και περιχύνουμε με το αρωματικό σιρόπι τις μπάλες του καρπουζιού και των πεπονιών. Τοποθετούμε και πάλι το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε να παγώσει καλά. Σερβίρουμε αμέσως.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ασιατικό σουβλάκι τόνου!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

500γρ. φρέσκο φιλέτο τόνου χωρίς πέτσα και κόκαλο
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 φλιτζάνι φρέσκο ανανά κομμένο σε κύβους
1 μέτρια κόκκινη ή πράσινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε κύβους
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1/4 φλιτζανιού μέλι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το φιλέτο τόνου σε μπουκιές. Τοποθετούμε τις μπουκιές τόνου σε μια μεγάλη καθαρή πλαστική σακούλα που σφραγίζει. Προσθέτουμε μέσα στη σακούλα τη σάλτσα σόγιας, το νερό, τη 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο και το τζίντζερ. Σφραγίζουμε και ανακινούμε ελαφρά τη σακούλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά να σταθεί και να μαριναριστεί.
Στραγγίζουμε τη σάλτσα μέσα σε ένα μπολ και το κρατάμε στην άκρη.
Περνάμε εναλλάξ σε σουβλάκι το τόνο, τον ανανά, τις γλυκές πιπεριές και το πράσινο κρεμμύδι. Ψήνουμε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή σε τηγάνι γκριλ πάνω σε μέτρια θερμοκρασία για 6-9 λεπτά γυρνώντας συχνά.
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι τη μαρινάδα που κρατήσαμε προηγουμένως και τοποθετούμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε τη μαρινάδα από σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τα στερεά. Προσθέτουμε στη μαρινάδα το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Περιχύνουμε τα σουβλάκια μας με λίγη από τη σάλτσα σόγιας που ετοιμάσαμε λίγο πριν το σερβίρισμα. Σερβίρετε αυτή η ασιατική συνταγή με βρασμένο ρύζι.
Καλή Όρεξη!

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ομελέτα,στο φούρνο!



Δεν ξέρω αν αυτός ο τίτλος ταιριάζει σ'αυτό το φαγάκι,αλλά είναι η αλήθεια.
Σήμερα και μετά την ψαρόσουπα,περίσσεψαν τρία κολοκυθάκια .Με έβλεπαν,τα έβλεπα,τι να σας κάνω εσάς τρία μοναχά;
Ε......τελικά οι πειραματισμοί,βγαίνουν μερικές φορές και σε καλό.Με βάση τι υπήρχε στο σπίτι και τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω με τα τρία κολοκυθάκια,διάλεξα πατάτες,πιπεριές,τυρί φέτα,ντομάτες και αυγά.
Το αποτέλεσμα,μάλλον βγήκε τέλειο,γιατί πήρα το ΟΚ ,του Σταμάτη του γείτονα(τον αναφέρω πρώτο,γιατί ξέρει από καλό φαί και είναι μερακλής στις γεύσεις)και φυσικά,εισέπραξα τα καλά λογάκια του πατέρα μου και των θυγατέρων μου...
Λοιπόν,να σας καταθέσω τα υλικά που χρησιμοποίησα και την διαδικασία,της καινούριας για την οικογένεια,συνταγής.
ΥΛΙΚΑ
3-4 κολοκυθάκια,διαλέξτε,αυτά για το τηγάνι(στη συνέχεια,κατάλαβα,ότι θα ήθελε και κάτι παρά πάνω από τρία μικρά,τρυφερά κολοκυθάκια)
3-4 πατάτες μέτριες,όσο να σκεπάσουν οι φετούλες τους,ένα μέτριο ταψάκι,για μία στρώση)
3 ντομάτες
1/2 κιλό περίπου φέτα
2-3 πιπεριές της αρεσκείας σας
6 αυγά
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλατάκι
πιπεράκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.Κόβουμε σε στρόγγυλες φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου,ίσως και λίγο πιο χονδρές τις πατάτες,τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.
Σε αντικολητικό τηγάνι,σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο τα κολοκυθάκια και τα στρώνουμε σε μέτριο ταψάκι και πασπαλίζουμε με τη μισή φέτα,αφού πρώτα την έχουμε τρίψει στον τρίφτη.Στη συνέχεια,στο ίδιο τηγάνι,με το ίδιο ελαιόλαδο,τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες μας,που τις τοποθετούμε αμέσως,στο ταψάκι,πάνω από τη φέτα.Και κατόπιν σωτάρουμε ελαφρά τις πιπεριές,που τις στρώνουμε πάνω από τις πατάτες.Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις προσθέτουμε πάνω από τις πιπεριές.Ψήνουμε,σε δυνατό φούρνο,στους 250 βαθμούς,για μισή ωρίτσα περίπου.Σε βαθύ μπολ,χτυπάμε τα έξι αυγά με τη φέτα και περιχύνουμε το ταψάκι,που το ξανά βάζουμε στο φούρνο,μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα ροδαλό χρώμα.
 Σαν ορεκτικό,είναι θαυμάσιο,όπως και σαν κύριο...πιάτο.

 

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Σεφταλιές,με άρωμα πιπεριάς!

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό κιμάς αρνίσιος
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι
1 πιπεριά
1 πράσο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανός
Δυόσμος
Ρίγανη
Κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ,ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
1 λεμόνι (για την σκέπη)
1 μπόλια αρνιού(σκέπη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ,ετοιμάζουμε τη σκέπη ,με τον εξής τρόπο .Βάζουμε σε λεκάνη μικρή ,χλιαρό νερό ,στύβουμε τον χυμό ενός λεμονιού και προσθέτουμε την σκέπη ,για να μαλακώσει και να φύγει η βαριά μυρωδιά της .Στη συνέχεια ,βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι ,το σκόρδο και την πιπεριά ,να γίνουν πολτός .Ψιλοκόβουμε το πράσο ,τον μαϊντανό και τον δυόσμο και πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί .
Κατόπιν ,πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα ,όπως τα σουτζουκάκια και τα τυλίγουμε με τη σκέπη .
Τα ψήνουμε στο γκριλ η’ στα κάρβουνα .
Υ.Γ.
Αν η ζύμη γίνει νερουλή ,μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φρυγανιά . 

από : http://liantinaki1.blogspot.gr/2009/07/1-1-1-3-1-1-1.html 



Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Χταποδάκι ξυδάτο!


ΥΛΙΚΑ
1 χταποδάκι,περίπου ένα κιλό
1 φλυτζανάκι του καφέ,ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ,νερό
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το χταποδάκι από το δόντι του και τα ματάκια του και το πλένουμε καλά(με την προυπόθεση,ότι έχει καθαριστεί και από τα εντόθιά του).Σε κατσαρόλα,βάζουμε τα φλυτζανάκια με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε το χταποδάκι.Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει μία βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε περίπου μία ώρα,να σιγοψηθεί.Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι,αν είναι μαλακό και σβήνουμε τη φωτιά.Στη συνέχεια,καθαρίζουμε το χταπόδι από την σκούρα πετσούλα και τις βεντουζίτσες ,το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε βαθύ μπωλ.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη,το σκορδάκι ψιλοκομμένο και ξυδάκι.Στη φάση αυτή,μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε για λίγες μέρες,ένα νόστιμο μεζεδάκι για ούζο.
http://liantinaki1.blogspot.com/2009/03/blog-post_2459.html

Γεμιστές πιπεριές!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

8 κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές
2 μεγάλες πατάτες, βραστές και λιωμένες
85γρ. τυρί προβολόνε, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τα αφήνουμε στην άκρη. Με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τη λευκή μεμβράνη και τους σπόρους από το εσωτερικό των πιπεριών, προσέχοντας να μη σκιστεί η σάρκα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί τη λιωμένη πατάτα, το τυρί προβολόνε, τη παρμεζάνα, το αυγό, το σχοινόπρασο και αλατοπιπερώνουμε. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού, συμπληρώνουμε τις πιπεριές τα τρία τέταρτα με το μίγμα και στη συνέχεια βάζουμε τα κοτσάνια πίσω στη θέση τους.
Τοποθετούμε τις πιπεριές σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Σερβίρουμε αμέσως με μια ωραία πράσινη σαλάτα. Επίσης οι πιπεριές είναι νόστιμες όταν τρώγονται και κρύες.
Καλή Όρεξη!

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Παγωτό σοκολάτας!

Συνταγές για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 4-6 άτομα

Υλικά:

250γρ. μαύρη σοκολάτα
100γρ. ανάλατο βούτυρο
150γρ. ζάχαρη άχνη
150ml νερό
4 μεγάλα αυγά, τους κρόκους μόνο
500ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ σπάζουμε τη σοκολάτα και τοποθετούμε το ανάλατο βούτυρο και τα λιώνουμε σε μπεν -μαρί. Τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά μαζί.
Σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και στη συνέχεια αυξάνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε γρήγορα για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ σιρόπι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για ένα λεπτό.
Τοποθετούμε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτυπάμε με ένα σύρμα και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο καυτό σιρόπι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να είναι σαν μους. Χτυπάμε μαζί τους και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα σε μια μηχανή παγωτού και επαναλαμβάνουμε μέχρι να παγώσει.
Απολαύστε!

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Γλυκό κεράσι!

Συνταγες για όλα τα γούστα!
Συνταγή για 2 βαζάκια

Υλικά:

1 κιλό κεράσι γαλλικό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από 3 λεμόνια
1 φλιτζανάκι ασβέστη
1 φακελλάκι βανίλια
1/4 φλιτζανιού ανθόνερο
Χυμό από 1/2 λεμόνι για το τέλειωμα του γλυκού

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κεράσια και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό. Προσθέτουμε και τον ασβέστη και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου. Μετά τα πλένουμε καλά με νερό. Αφαιρούμε με ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια από τα κεράσια.
Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κεράσια μαζί με το χυμό από 3 λεμόνια και τα αφήνουμε για 1 ώρα.
Ακολούθως τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε μια πετσέτα. Τα βάζουμε στη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο και τα αφήνουμε για 3 ώρες περίπου να κατεβάζουν το ζουμί τους. Τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πυκνώσει το σιρόπι και αφαιρούμε τον αφρό.
Την άλλη μέρα ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει.
Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε μέσα σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια.
Απολαύστε!

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Γαστρονομικός Πολιτισμός της Μακεδονίας.

από: Εδώ  
Η διαλεκτική μεταξύ γαστρονομίας και πολιτισμού είναι ένα απ΄τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τρόπου ζωής. Σε οποιαδήποτε γωνιά της ελληνικής γης μπορείς να το διαπιστώσεις.   Πέρα από την καθημερινότητα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος στα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία μας. Η γαστρονομία της Μακεδονίας ειδικότερα έχει κοινές βάσεις. Μικρές διαφορές παρατηρούνται ανά περιοχή ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα, ενώ στο σύνολό της επηρεάστηκε με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη.
Το καθημερινό εδεσματολόγιο διαμορφώνεται σύμφωνα με τα τοπικά προϊόντα και ανάλογα με την εποχή, είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, ζυμαρικά, ψάρια και πιο σπάνια κρέας.
Φασολάδα, βαρένικα, σταμνάτο, τραχανόσουπα, σαρμάδες, τσομπλέκι, φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, σπετσοφάι, στραπατσάδα, μυδοπίλαφο, μύδια αχνιστά, ψάρια ψητά ή τηγανιτά , πίτες, γλυκά του κουταλιού, κυδώνια ψητά, φοινίκια, είναι μόνο  μερικές από τις συνταγές που συναντάμε στο Μακεδονικό εδεσματολόγιο.
Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν στο καθημερινό μαγείρεμα τα έφτιαχναν οι ίδιοι οι νοικοκυραίοι ανάλογα πάντα με τα εποχικά προϊόντα ενώ μεριμνούσαν και για τις προμήθειες του Χειμώνα.
Το καλοκαίρι με τις τομάτες έβραζαν και συσκεύαζαν σάλτσες ενώ με τις καυτερές πιππεριές έφτιαχναν μπούκοβο , πάπρικα και μια καυτερή σάλτσα το τσατσιπέλι.
Τον Σεπτέμβριο που αλώνιζαν φτιάχναν το καινούργιο αλεύρι, μ’ αυτό το αλεύρι θα φτιάχναν το καθημερινό ψωμί, πίτες, αλλά και ζυμαρικά όπως τραχανά, γιουφκάδες, μακαρόνια και κουσκους.
Το Φθινόπωρο μάζευαν τις ελιές, έφτιαχναν ελιές φαγώσιμες, αρμυρές, τσακιστές και χαρακτές, για το καθημερινό τραπέζι και στο ελαιοτριβείο έφτιαχναν το λάδι της χρονιάς. Φθινόπωρο είναι επίσης και η εποχή του τρύγου, μετά το μάζεμα του σταφυλιού  έφτιαχναν κρασί, τσίπουρο, σταφίδες , μούστο και πετιμέζι για τα γλυκά.
Με το γάλα από τα ζώα τους έφτιαχναν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το βούτυρο γάλακτος, το τυρί και το γιαούρτι. Με τα λαχανικά έφτιαχναν τουρσιά όπως είναι το μελιτζανάκι, το λάχανο , οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια ενώ με τα φρούτα οι νοικοκυρές έφτιαχναν μαρμελάδες, λικέρ και τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού με τα οποία τράταραν του καλεσμένους.Το κρέας για να το συντηρήσουν το έφτιαχναν καβουρμά και λουκάνικα και αργότερα το μαγείρευαν με λαχανικά ή αυγά.
Η διατροφή όμως δεν συνδέεται μόνο με την καθημερινότητα αλλά και με τις γιορτές, τις παραδόσεις και τη θρησκεία.
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν πολύ πλούσιο σε φαγητά με κρέας, χοιρινό με λαχανικά, κρεατόσουπες, πουλερικά, κυνήγι, πίτες ενώ από το τραπέζι δεν έλειπαν και τα γλυκά όπως τα τσουρέκια, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και ο μπακλαβάς.
Η Κυριακή της Αποκριάς είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κρέας, την υπόλοιπη εβδομάδα και μέχρι την Κυριακή της Τυρινής τα εδέσματα ήταν φτιαγμένα από ψάρι, γάλα, τυρί, ζυμαρικά και αυγά. Την Κυριακή της Τυρινής σύμφωνα με το έθιμο το βραδινό γεύμα τελείωνε με αύγα, σφράγιζαν το στόμα με αυγό για να το ξανανοίξουν με αυγό το Πάσχα.
Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινούσε η περίοδος της νηστείας, που απέφευγαν το κρέας και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, για να λήξει το Πάσχα με την Ανάσταση. Παραδοσιακά οι νοικοκυρές την M. Τετάρτη ζύμωναν τα τσουρέκια και την Μ. Πέμπτη έβαφαν τα αυγά κόκκινα ή χρωματιστά με κρεμμυδόφυλλα. Το Μ. Σάββατο συνήθως έσφαζαν τα κατσίκια κι ετοίμαζαν τη μαγειρίτσα. Την Κυριακή του  Πάσχα γλεντούσαν και έτρωγαν τα αυγά και το κρέας μαγειρευτό με λαχανικά , μαγειρίτσα, τσιγεροσαρμάδες , γλυκά και άλλα εδέσματα.
Η εύφορη γη της Μακεδονίας και γενικότερα της Ελλάδας, η θάλασσα  και οι διαφορετικές επιρροές μας έχουν χαρίσει μία πλούσια γαστρονομική παράδοση και έναν από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής. Πλέον και με το πέρασμα των χρόνων στις διατροφικές μας συνήθειες έχουν προστεθεί οι διατροφικές συνήθειες και προϊόντα άλλων λαών καθώς και πολλά τυποποιημένα προϊόντα, γεγονός το οποίο τείνει να επηρεάσει, μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών και την κουζίνα της υπαίθρου.
Παρόλα αυτά η γαστρονομική μας κληρονομιά είναι ένα ισχυρό κομμάτι της καθημερινής βιοτής μας, μια πρόταση ενός τρόπου ζωής που σέβεται τον άνθρωπο και την κτίση.
Ευθυμία Χρυσίδου

Ώρα για τραχανά!

Από τη μητέρα μου η συνταγή,που από μικρούλα την έβλεπα κάθε Σεπτέμβρη,να παιδεύεται μ'εκείνο το περίεργο κόσκινο,που της πλήγιαζε συχνά τα χέρια.
Τώρα οι καιροί άλλαξαν και ο τρόπος παρασκευής του,έγινε αρκετά εύκολος.
Πως;
Μα.....με το μούλτι ασφαλώς,εκείνο το θαυματουργό μικρό εργαλείο,κάθε κουζίνας σήμερα.
Λοιπόν,η μόνη δυσκολία να πω,είναι η εύρεση του γάλατος,αν και τώρα ,έχω δει να πωλείται
σε καταστήματα αλαντικών.
Το γάλα λοιπόν,πρέπει να είναι κατσικίσιο.Εγώ,ευτυχώς δυλαδή,το βρίσκω πολύ εύκολα ,από τον κυρ Θανάση,που διατηρεί λίγο πιο ψηλά από το σπίτι μου,μία στάνη με κατσικάκια.
Μου έφερε λοιπόν ο κυρ Θανάσης 5 λίτρα γάλα,που έπρεπε να το στραγγίσω αρκετές φορές,
γιατί ήταν απ'ευθείας από τα κατσικάκια.
Αφού το στράγγισα πολύ καλά,το έβαλα σε κατσαρόλα να βράσει,1ο λεπτάκια ,από την εκκίνηση του βρασμού.
Το άφησα να κρυώσει καλά και το έβαλα σε μεγάλη λεκανίτσα με 6 αυγουλάκια και μία κουταλιά της σούπας αλατάκι και ανακάτεψα ,καλά!
Κατόπιν,έριξα μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι,μέχρι να γίνει μία ζύμη ,αρκετά σκληρή και να πλάθεται.Χρειάστηκαν ,περίπου 2,5 κιλά αλεύρι και 2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό.(αυτό,θα το δείτε και με το μάτι,καλύτερα)
Στη συνέχεια,έστρωσα σε τραπέζι έξω στη βεράντα μου,ένα καθαρό τραπεζομάντιλο και από πάνω,ένα λευκό καθαρό σεντόνι και εκεί,άπλωσα τον τραχανά,αφού πρώτα με το χέρι τον έκοβα σε μικρά κομματάκια ,που τα έπλαθα πιτάκια λεπτά για να στεγνώσουν στον ίσκιο.
(Εδώ,θα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι τούλι,για να τον προστατέψουμε,από τις μύγες,που άμα τον πάρουν είδηση,δεν ξεκολλούν από πάνω του).
Τα γύριζα αρκετά συχνά για να στεγνώσουν και από την άλλη μεριά.Είναι η αλήθεια,ότι το έκανα αρκετές φορές αυτό,μέχρι να φτάσουν στο σημείο,όπου θα μπορούσα να τα αλέσω στο μούλτι.Όσα λοιπόν στέγνωναν περισσότερο,τα έκοβα σε μικρά κομματάκια και αμέσως,στο έξυπνο μηχάνημα,μέχρι να τελειώσουν όλα τα πιτάκια.
Αφού λοιπόν ο τραχανάς πήρε την τελική του μορφή,τον άπλωσα και πάλι στο ίδιο σεντόνι,αλλά αυτή τη φορά στον ήλιο,για να στεγνώσει πολύ καλά.Χρειάστηκαν περίπου 6 μέρες ήλιος,γιατι το βράδυ έπρεπε να τον μαζεύω στο σπίτι μέσα,λόγω υγρασίας.
Τον αποθήκευσα,σε υφασμάτινα σακκουλάκια που έφτιαξα με τη ραπτομηχανή και τα κρέμασα στην αποθήκη μου.Υπάρχουν βέβαια και οι μαξιλαροθήκες,κάποιες παλιές ,μικρές
που τώρα πλέον δεν τις χρησιμοποιούμε,επειδή τα μαξιλάρια,είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.
Μιά άλλη λύση αποθήκευσης,είναι τα γυάλινα βάζα,που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά.
Ας συγκεντρώσω τώρα τα υλικά,για να βγάλετε και μία άκρη.
Είπαμε.....
5 λίτρα γάλα κατσικίσιο
2,5 κιλά αλεύρι σκληρό
2,5 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
και μία κουταλιά της σούπας αλάτι.

Από το Ποικιλία.....γεύσεων και την Λιάντα http://liantinaki1.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

το /geussis-nikolaos.blogspot.com Ευχαριστεί πολύ την κυρία Λιάντα για την Πρόσφορα της.






Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Βαλσαμόλαδο...

από :Εδώ 


Είναι η εποχή του...Από παλιά όλα τα ελληνικά σπίτια είχαν ένα μπουκάλι βαλσαμόλαδο στο σπίτι τους,με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του,το οποίο χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών και τραυμάτων αλλά και για μασάζ σε πόνους αρθρώσεων ή πόνους από γρίπη...Όμως εκτός από αυτό, το βαλσαμόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες μας,αλλά και για μασάζ σώματος(σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να βάλετε μέσα στο βάζο,μαζί με το λάδι και το βαλσαμόχορτο και 2-3 σπυριά λιβάνι)...
Η διαδικασία παρασκευής του είναι απλή...Μαζεύετε το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου,ενώ βρίσκεται στην ανθοφορία του(σε μεγάλο υψόμετρο το βότανο ανθίζει αργότερα.Προχθές μάζεψα από τα Χάνια Πηλίου(1200 μέτρα)...)Είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε με τα χαρακτηριστικά μικρά θυσανωτά λουλουδάκια του σε έντονο κίτρινο χρώμα...
...κατόπιν κόβετε με ψαλιδάκι τα άνθη, κυρίως, από το βότανο ...
...και τα βάζετε σε γυάλινο βάζο...
...φροντίζετε να γεμίσει το βάζο μέχρι πάνω χωρίς όμως να τα πιέσετε...
...κατόπιν γεμίζετε το βάζο (να σκεπάσει το βότανο)με ελαιόλαδο καλής ποιότητας...

 ...και το αφήνετε σε κάποια θέση στην κουζίνα σας(αν θέλουμε το βαλσαμόλαδο για εξωτερική χρήση μπορούμε να το αφήσουμε στον ήλιο,όμως το λάδι ταγγίζει και γι αυτό καλύτερα-ιδιαίτερα αν το τρώμε-να το αφήσουμε σε χώρο σκιερό),για 40-45 ημέρες ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό....
 ...μετά το πέρασμα αυτών των ημερών,στραγγίξτε και φυλάξτε το κόκκινο λάδι σε μέρος σκιερό και χρησιμοποιήστε το ανάλογα με τις ανάγκες σας......